În România, nici un procuror n-a trimis nici un caz de discriminare în fața instanței într-un an întreg

Justiția din România nu a vorbit în numele nici unei victime a discursului incitator la ură și la discriminare

vineri, 15 ianuarie 2016, 4:49

Astăzi, la sediul Comisiei Europene, Active Watch și Centrul Romilor Romani Criss au lansat Raportul anual privind discursul instigator la ură din România 2014 – 2015.

Documentul de 65 de pagini reprezintă o trecere în revistă, pe mai multe planuri care se interesectează, a manifestărilor discursului public discriminator, a climatului și a eforturilor făcute de societatea civilă, de media și de instituțiile statului.

Mircea Toma și Radu Răileanu, de la Active Watch, și Marian Mandache, de la Romani Criss, au punctat cîteva dintre rezultate.

Mandache a subliniat că ”în anul 2014, din cele 59 de cazuri cu privire la infracțiunea de incitare la ură sau discriminare, art 369, Cod Penal, s-au rezolvat 19 cauze. Nici un inculpat n-a fost trimis în judecată. Pe OUG 31/2002 au mai existat 64 de cauze, 20 dintre ele fiind soluționate, dar, de asemenea, n-a fost trimis nimeni în judecată”.

Practic, din datele primite de cele două organizații de la Ministerul Public, nimeni în România n-a fost trimis în judecată pentru incitare la ură sau discriminare. Asta în condițiile în care toată lumea se plînge pentru că spațiul public, de la declarațiile politice și pînă la comentariile articolelor de pe net, este poluat de un discurs xenofob, rasist, stigmatizant și care încalcă demnitatea umană.

”E păcat pentru că aceste infracțiuni există și ele au victime”, a spus Mandache.

 

 

 

Comentarii (48)Adaugă comentariu

liviu  •  15 ianuarie 2016, 17:05

Tolo,prima data cand ma dezamagesti....
Nici un procuror n-a trimis nici un caz e ca nuca in perete,stil Emil Bobu....
Nu era mai corect nici un procuror n-a trimis un caz (sau vre-un caz)?...
Bafta in continuare de la un stelist convins....

Maxentiu  •  15 ianuarie 2016, 17:11

Daca "spatiul public este poluat", nu e din cauza necioplitilor care-si varsa frustrarile prin subsolul vreunui blog, ci din cauza ca exista entitati ca "Active Watch", "Romani Criss" sau, mai grav, CNCD, care nu fac altceva decit cenzura institutionalizata, calificind drept "hate speech" orice idee neconforma cu canoanele noii ideologii totalitare numita "corectitudine politica". Sa-ti exprimi regretul ca intr-un an n-a ajuns nimeni la puscarie pentru opiniile sau ideile sale e ceva ce-ar fi scris Brucan in "Scinteia" anilor '50, nu Tolontan in GSP-ul anilor 2010...

paul S  •  15 ianuarie 2016, 17:13

Care toata lumea se plange ?
Tolontan si fundatia cu less hate more speech, finantata de... Norvegia!
Fundatia lui peste de fiord, care nu te lasa sa scrii cuvantul *** pe site-ul lui Tolontan.
Normal ca n-au trimis, pentru ca sunt bazaconii de doi lei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucka  •  15 ianuarie 2016, 17:15

Pentru faptul ca desi locuiesc in sect 1 - nu sunt trotuare sau iluminat public pe strada - ma pot considera discriminat ?

AndreiD  •  15 ianuarie 2016, 17:43

Felicitări pt ca abordați o tema atât de importantă dar si atat de nepopulara in România.
Romanii sunt rasiști si xenofobi si trebuie educați pe tema asta însă o sa dureze ceva.

pawn  •  15 ianuarie 2016, 17:56

ironia este ca un sustinator de-al basexului, precum mircea toma, trece drept..."om de stanga"? "aparator al drepturilor omului"?
mda...
tot demersul este o farsa totala. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu  •  15 ianuarie 2016, 18:11

tolontane, nu mai face gargara, ca faci degeaba. e o discriminare simplul fapt ca, cuvantul "***" a fost interzis si acum dansii se numesc "romi". Pai grupul "rom" sunt primele trei litere din "Romania". Cumva cineva incearca sa ni-i bage pe gat si eu nu stiu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionut  •  15 ianuarie 2016, 18:53

@Liviu, in limba romana, spre deosebire de engleza, folosim dubla negatie. Niciun procuror n-a trimis niciun caz este foarte corect, formularea ta este gresita, nu a autorului. Citeste gramatica limbii romane, las-o pe cea a limbii engleze pentru limba engleza.

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2016, 20:38

@Maxentiu: nu e vorba daca cineva ajunge la inchisoare, ca asta e treaba judecatorilor, ci daca toate victimele discriminarii, oamenii insultati doar pentru ca sint parte a ceva ce nu place majoritatii, pot miza sau nu pe justitie. Sau daca, dimpotriva, vor fi, ca pina acum, vulnerabili in toate felurile posibile.

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2016, 20:40

@Paul S: ne-ai prins. Norvegia, aceasta tinta la moda, ea e de vina :-) Si norvegienii sint de vina ca dau din impozitele lor ca sa promoveze idei, organizari si proiecte pentru Romania, care sa ne ajute sa lasam o tara mai buna decit cea pe care am gasit-o.

jap jap  •  15 ianuarie 2016, 20:55

"Toata lumea se plange"? Eu nu ma plang. N-am observat sa existe invazie de xenofobie pe comentarii, e o minciuna. Poate cele impotriva altor culturi, ***, dar asta nu e chestie de rasa, e chestie de valori. Si, pana la urma si chestia asta cu rasa e tot din arsenalul politic corect. Adica e clar ca exista boli genetice, predispozitie genetica la boli (v. cancer sa san, diabet, varice, ulcer, c. de colon etc), ca exista ereditate din fericire sau din pacate (like father like son, tel pere tel fils, ce naste din pisica soareci mananca, aschia nu sare departe de trunchi) atat fizica cat si intelectuala, e clar ca ADHD se transmite, schizofrenia, depresivitatea, media la mate sau la muzica, nota la sport. Exista "black is beautiful" si nimeni nu sare in sus. Pe mine ma discrimineaza *** in mall cand le abordez spalat, galant, din cauza fizicului (al meu, probabil), ceea ce arata ca rasismul e practicat de toate sexele si de toata lumea, ca se considera rasist sau nu e chestie subiectiva. Ce treaba are fizicul meu cu dragostea mistuitoare si sincera pe care le-o port si le-o pot dovedi oricand? Problema e de fond. Discriminare e si cand se pompeaza prin lege femei in politica sau in institutii, sau diverse rase in universitati. Si cam degeaba, sau se ajunge mai rau, ajung prin institutii si practica o discriminare inversa si tipa ca din gura de sarpe cand sunt afectati pe motiv de competenta. Au descoperit ca sa fii discriminat a devenit un avantaj, iti confera o armura de protectie, un camp de forta protector, devii intangibil, inamovibil. Toti vor sa fie minoritari. Ca-i apera Tolontan, deontologul. N-o sa-mi zica mie cineva ca pe timpul lui Ceasca romii erau discriminati sau aveau mai putine sanse. Toti eram o apa si un pamant. Si totusi, pe fond, trebuie s-o spun, ca Galileo, "eppur si muove". Sper sa nu fiu ars in piata cum bat unii din picior prin articole correcte, comuniste. Ca si asta e o caracteristica genetica.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan T  •  15 ianuarie 2016, 21:35

De maine nu mai vreau sa mi se spuna roman ci viking est-european. Gasesc termenul de "roman" ofensator si rasist si vreau ca oricine nu-mi spune cum vreau sa mi se spuna sa fie trimis in judecata si condamnat.
Nu te supara bre nea Tolo, dar cenzura si limbajul politic corect pedepsit penal este mai degrab o marca gen Coreea de Nord. Daca la dumitale pe site faci ce vrei si nu te voi condamna pentru ca ma cenzurezi in nici un fel.... in orice alt loc public sau la mine pe ogor vreau sa folosesc vocabularul si sintaxa care imi place, nu care vrea nusce ***. Si eu sunt ofensat cand imi spune maghiarul "*** de roman" si maghiaru cand e facut "***", si *** e ofensat cand e facut ***. Asta e! Nu mai aduc in discutie si discriminarea la care sunt supuse TOATE minoritatile sexuale. Dar sunt cuvinte si daca te dor cuvintele poate nu esti adaptat pentru viata in societatea actuala.
Deci daca e sa fie fara discriminare si sa bagam la puscarie TOTI, dar TOTI meltenii... pentru ca altfel mi se pare discriminare sa ii bagi numa pe unii.... faci din toata tara un lagar de reeducare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andrei  •  15 ianuarie 2016, 21:42

Atâta vreme cât noi încă suntem needucați și speriați că ungurii ne fură Ardealul, siguri că toți hoții sunt *** și suntem o victimă a unei conspirații universale conduse de evrei să ne fure nouă resursele și să ne facă piață de desfacere e destul de normal să se întâmple așa. Nu de alta dar și procurorii sunt tot români dintre noi. Totuși lucrurile se schimbă încet dar sigur.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigi  •  15 ianuarie 2016, 21:45

Domnule Tolontan, inspectorul general IGSU, col.Cornea Nicolae, are sotia subofiter la ISU Valcea. Conform OMAI 600/2005 art.31, lit.e, col. Cornea isi poate avansa in grad sotia. Nu cumva este in conflict de interese?M-as bucura sa mai faceti o investigatie jurnalistica referitoare la acest subiect. A.N.I a fost sesizata. Cu respect

jap jap  •  15 ianuarie 2016, 21:49

Ca sa vedeti ce face corectitudinea politica. Cenzureaza in numele libertatii de expresie. Adica o cultura care DISCRIMINEAZA, dispretuieste si violeaza femeia nu e mai termen-cu-conotatii-mai-negative-bun-de-cenzurat-pe-tolo-ro? Cred ca ati avut o dezbatere grea pana m-ati cenzurat totusi ca la usa cortului. C-asa-i correct. Iar al doilea cuvant cenzurat, dupa dexonline, ***. L-ati cenzurat dupa cum suna, dubios, degradant, dupa ureche, nu? Cenzura e o chestie de fond, nu de forma. Labis i-a scris o poezie, a plans dupa ea, cum poate sa fie ceva de cenzurat, cum poate sa va zgarie urechea?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea  •  15 ianuarie 2016, 21:51

Păi ce facem, ne dăm cu stângu-n dreptu' ? După mințile luminate de pe cheiurile Dâmboviței, cei de la Charlie Hebdo erau de băgat la muncă silnică. Sau se aplica libertatea presei? Să nu mai vorbim de felul cum noi românii suntem discrimimați în propria țară de minoritari. Fac pariu ca dl Toma și șeful CNCD (Asztaloz, parcă) nu pomenesc în vecii vecilor de așa ceva.

coloneze  •  15 ianuarie 2016, 21:57

E GREU SA PROBEZI O INFRACTIUNE DE DISCRIMINARE. NICIUN INFRACTOR NU V A RECUNOASTE CA A FACUT O FAPTA PENTRU CA X ERA REPREYENTANTUL UNEI ....

jap jap  •  15 ianuarie 2016, 22:09

Poate "caprioare", sau "gazele", era mai correct spus? Nu gustati aici creative writing? Metaforele nu au loc pe tolo.ro? N-as crede, am luat exemplu de la maestrul Tolo. Bine, al doilea termen cenzurat il voi lasa pe Tanase sa-l defineasca "Si-avea un picior / Foarte usor / Si o botina / Din cea mai fina / Am fost tentat / De asa vanat / De o demimonda / De o nimfa blonda". Hai, curaj, ca si el a fost cenzurat de tot de stramosii vostri, comunistii. Ce naste din comunisti, cenzureaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mucanu Aurel  •  15 ianuarie 2016, 22:31

Astia vor sa bage presiune pe justitie si pe procuratura in loc sa-si vada de treaba. Vor probabil sa bage norme lunare sau anuale cu dosare de discriminare. Pai este corect fratilor. S-a luptat pentru democratie(eu n-am luptat fiind mai plapand) pentru neingerinta in cele trei puteri democratice ale unui stat de drept si indreptati un deget acuzator tipic comunist ca nu s-a realizat niciun dosar de discriminare ? A stabilit cineva vreo norma de dosare de discriminare ?

paul S  •  15 ianuarie 2016, 22:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nunatari  •  15 ianuarie 2016, 22:54

Salut, Catalin! O sa fac cateva aprecieri cu privire la subiectul tratat de catre tine. In contextul lansarii acestui Raport anual privind discursul instigator la ură din România 2014 – 2015, de catre cateva ong-uri de profil, tu, corelativ temelor acestui raport, abordezi subiectul netrimiterii nimanui in judecata pentru incitare la ura sau discriminare. Iar in final conchizi, explicit si implicit, in sensul ca, aceasta problema ar fi cu atat mai interesanta în condițiile în care toată lumea se plînge că spațiul public, de la declarațiile politice și pînă la comentariile articolelor de pe net, este poluat de un discurs xenofob, rasist, stigmatizant și care încalcă demnitatea umană. Da-mi voie sa fac urmatorele scurte observatii si nuantari. In primul rand, se impune nuantarea distinctiei clare dintre subiectul articolului inspirat din temele raportului in cauza si argumentul pe care iti sprijini concluzia articolului, anume cel care priveste discursul public xenofob, rasist si stigmatizant. Legislatia nationala, numesc aici in special O.G. nr. 137/2000R, Codul Civil si Codul penal, creeaza cadrul legislativ propice angajarii unei triple raspunderi juridice distincta ca natura juridica in materia nediscriminarii, anume: raspunderea contraventionala, raspunderea civila delictuala (desdaunarea victimei discriminarii) si raspunderea penala. Important pt. subiectul de fata este sa se retina faptul ca raspunderea contraventionala, de competenta CNCD, se angajeaza fata de contravenientul faptuitor efectiv al discriminarii (discriminatorul) in oricare dintre domeniile vietii sociale (munca, educatie, acces la servicii publice, libertatea de circulatie, demnitate, imagine si prestigiu socio-uman etc.), raspunderea civila delictuala, de competenta instantei civile de drept comun cu participarea procesuala in calitate de expert judiciar de jure obligatorie a CNCD, se angajeaza de asemenea fata de acelasi faptuitor efectiv al discriminarii (discriminatorul) pentru prejudiciul, material sau moral, produs victimei discriminarii, in timp ce raspunderea penala, de competenta parchetului (in faza de cercetare penala), respectiv a instantei penale (in faza trimiterii in judecata), se angajeaza, per a comparatio, intotdeauna nu fata de discriminator per se, ci fata de instigatorul/incitatorul public (cel care instiga/incita public la ura sau discriminare), adecvat legislatiei penale interne (art. 369 din CP). Prin urmare, cand afirmi, raportat la temele acelui raport, ca niciun caz nu ar fi fost trimis in judecata pt incitare la ura sau discriminare, abordezi corect problema atat juridic, cat si factual. Lucrurile asa stau sau asa ar putea sa stea, daca raportul in cauza este corect (nu-l conosc, nu am confirmari in privinta realitatii datelor statistice ale acestuia, nefacand parte parte din ong-urile respective), adica niciun caz de instigare, sub consecinta raspunderii penale a instigatorului, nu a fost trimis in faza judecatii penale. In schimb, circumscris argumentului tau conclusiv, trebuie precizat hotarat ca discursurile rasiste, xenofobe, stigmatizante etc., care incalca dreptul la demnitate, au fost sanctionate cu duiumul, atat contraventional - de catre CNCD, cat si delictual-civil – de catre instantele judecatoresti civile. In aceste cazuri, care au ajuns efectiv in instantele judecatoresti fie direct in scopul antrenarii raspunderii civile delictuale, fie in urma controlului judecatoresc aplicat hotararilor CNCD prin care acesta a sanctionat contraventional, au fost sanctionati faptuitorii discriminarilor (discriminatorii concreti). Astfel de cazuri au ajuns, asadar, in instante si au fost sanctionati discriminatorii atat delictual-civil, cat si contraventional (prin pastrarea de catre instante a sanctiunilor aplicate de CNCD). Aceste cazuri de discursuri rasiste si xenofobe la care faci trimitere sunt cazuri in sine de discriminare si, deci, de competenta CNCD si a instantelor civile, ci nu sunt cazuri de instigare, pt. a fi cercetate penal, respective trimise in fata instantei penale. Acestea trebuie sa fie abordarea, respectiv informarea. Concluzia ar fi aceea ca, e posibil ca niciun caz de incitare la ura si discriminare sa nu fi ajuns in instantele penale, in schimb f. multe cazuri de discriminare, in diverse domenii (inclusiv in cel al dr. la demnitate) au ajuns in instantele civile (statistic, anual – in ultimii 5 ani- in jur de 600 de cazuri de discriminare pentru angajarea raspunderii civile delictuale, cele mai multe in domeniul muncii, respectiv in jur de 200 anual in contextul controlului judiciar aplicat hotararilor CNCD). Scuze daca am plictisit cu explicatiile nu doar informative, dar inclusiv tehnico-juridice, dar am gasit de cuviinta sa fac precizarile si nuantarile cuvenite, pt. a nu se crea sau alimenta, pe de o parte, confuzia dintre raspunderea penala fata de incitatorul la discriminare si raspunderea contraventionala si civila delictuala fata de discriminatorul per se, iar pe de alta parte perceptia falsa ca astfel de cazuri precum cele invocate: de tipul discursurilor rasiste, xenofobe (discursuri in sine discriminatorii, ci nu incitatorii/instigatorii catre tertii discriminatori) sau cazuri de discriminari in genere nu ar ajunge deloc in instanta.

Nuantari  •  15 ianuarie 2016, 22:57

Nuantari, scuze

Nuantari  •  15 ianuarie 2016, 23:08

Oricum, multam pt. subiectul tratat! Dar poate ca sunt subiectiv, fiind unul aferent materiei juridice.

sofia  •  16 ianuarie 2016, 0:23

Dac vorbim de discriminare ar trebui sa vorbim si de "reverse discrimination". Cind migrantii fura portofele in Germania, Suedia, etc, sunt protejati, nu ajung in preasa, nu sunt chemati la politie, cazul e ingropat. Cind un ***, albanez, ucrainian, etc face acelas lucru... Presa urala "Romanii hoti", "Est-Europenii necivilizati", etc... Eh, de aia nu are ursul coada, ca e pacalit de vulpi precum Tolo...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cata  •  16 ianuarie 2016, 0:27

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
”E păcat pentru că aceste infracțiuni există și ele au victime”
Unde sint acele victime?
Un subiect de 2 bani facut vedeta de ong-uri paltite sa faca zarva unde nu exista motiv.

Cata  •  16 ianuarie 2016, 0:44

in privinta ong-urilor si a minoritatilor prefer abordarea tip Putin! e simpla si morala si inlatura confuziile. democratia de canal pe care ne-o vira autorul sub ochi, miroase oribil. probabil de la fasole.

mircea  •  16 ianuarie 2016, 1:19

Să ne mai lase ăștia cu discriminarea, și să- mi spună mie, eu ce sunt? O persoană discriminată sau un prost care își plătește la timp și în totalitate impozitele și taxele în raport cu persoanele pe care ei le monitorizează.

A  •  16 ianuarie 2016, 1:54

Draga Tolo. in timp ce voi rumegati ciuperci, undeva, in America de Sud, Emanuel Gyenes se bate ca leul pentru un loc in primii 15 in Dakar. Pe bune, chiar nu ne intereseaza toate titlurile matale de nisa, motivate, eventual, si de ceva frustrari personale. Din vreme in vreme va plangeti ca nu mai avem sport de performanta, dar,chiar si atunci cand este cazul. voi tot ne plictisiti cu posibilul probabil viitor stelar al vreunui Marica sau Budescu, de altfel niste mediocri in lumea mare a sportului pe care il practica. Emanuel Gyenes concureaza cu un motor de client si este pe locul 14 (sau 13 dupa etapa in curs) intr-o competitie in care adesea se mai si moare (vezi Meoni, Sainct-in Raliul Faraonilor, ok, dar e ceva similar). In lumea lor, Budescu si Marica abandonau inainte de etapa 5. Mani merge mai departe si merge bine. Dar Mani nu e sport. Colectivul e.

Mosu Lica  •  16 ianuarie 2016, 8:55

@ toto (cu ,,t" !!) Esti... ,,inept" ! (vezi si sensul ...popular!) Daca spui ca ,,...oamenii insultati doar pentru ca sint parte a ceva ce nu place majoritatii,." ?! Deci esti impotriva DEMOCRATIEI!! (desi demos = popor - nu majoritate !) Chiar nu realizezi ca majoritarii sunt DISCRIMINATI ??
PS Nu am votat tembelii ce ne conduc ! Si? A castigat majoritatea (inepta - parerea mea !) Sunt discriminat ? Sau...nu ?!

gilos  •  16 ianuarie 2016, 8:56

Felicitari Cataline pt tema abordata. Discriminarea rasiala, accentele xenofobe, promovarea urii, sunt subiecte delicate in societatea romaneasca actuala, dar care au fost abordate superficial sau chiar ignorate.
Sper sa se faca dezbateri serioase pe aceasta tema, deoarece mentalitatea colectiva a ramas in urma la nivel de conceptie si abordare.Noi toti am avea de castigat daca fenomenul ar fi incadrat intre niste limite legislative foarte clare.
La fel cum o coerctie aplicata copilului sau o palma data nevestii sunt lucruri frecvente la noi, dar inacceptabile pe alte meriadiane.
Radu Jude, in Aferim, a avut o abordare care ne pune pe ganduri. Ca popor, nu suntem chiar asa de mielusei pe cat ne credem..

Mosu Lica  •  16 ianuarie 2016, 9:07

@ toto (tot cu ,,t" !) Spre stiinta..,,mariei voastre"" ! DEMOCRAȚÍE, democrații, s. f. Formă de orga­nizare a statului în care puterea este exercitată de popor; ea este indisolubil legată de dictatura clasei în mîna căreia se găsește puterea de stat, ceea ce determină natura orînduirii respective. ◊ ~ sclavagistă = tip de democrație în care puterea era exercitată de stăpânii de sclavi; ~ burgheză = formă specifică orânduirii capitaliste, prin care se încearcă să se asigure libertatea și egalitatea generală a cetățenilor în fața legilor; ~ populară = formă de democrație apărută într-o serie de țări din Europa și Asia, după cel de-al doilea război mondial, în care puterea aparține clasei muncitoare în alianță cu țărănimea și alte categorii de oameni ai muncii; ~ economică = democrație care presupune participarea sistematică directă sau prin reprezentanți (inclusiv manageri), liber și expres aleși ai poporului, la conducerea și realizarea procesului de producție, repartiție și schimb la toate nivelurile economiei."
PS Inca nu a aparut democratia ,,minoritatilor"( ***, ho-mo, les-by, ..)
PS2. Nu te obosi sa-mi raspunzi. Nu te citesc (acum... accidental !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lazar  •  16 ianuarie 2016, 10:11

Tolontane, esti un prost. Daca tu imi explici in ce fel sunt discriminati *** si de ce cineva care arata defectele *** trebuie sa fie cercetat penal eu imi cer scuze ca te-am facut prost.
Apropo, poti sa-mi dai definitia rasismului cu cuvintele tale? Daca vrei poti sa te uiti si la definitia cuvantului din dex, oricum nu o sa te ajute.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ramon  •  16 ianuarie 2016, 10:23

oare ce vreti sa facem din tara asta, o scena de judecata, cum scapa omul o injuratura, hai la instanta ? Ceva util se va mai face sau ne plangem tot timpul ca x a fost injurat de y ? S-a distrus fotbalul, spectatorii nu mai vin la meciuri, dar poți citi peste tot ce laudarosenii a mai debitat Becali. Acum 4 luni spunea ca nu mai face nimic. A plecat Ponta si acum iar a inceput sa fie mare cocos. Aceeași mizerie morală, impartita si cu finu Borcea, căruia i s-a mai descoperit o fapta de bărbat. De sport mai interesează pe cineva ? Sau sunt prea mulți avocați la care nu plusează nimeni și n-au ce mânca ?

sorin petrescu  •  16 ianuarie 2016, 12:11

O singura intrebare: ce facem cu Charlie-Hebdo? e de trimis in judecata? Si daca nu, de ce? Am prieteni *** integrati (nu multiculturalisti care-si marita fetele la 12 ani) si nu ne-am simtit niciodata prost unii cu altii cand aparea cuvantul *** in dialog...chestia cu "cota" de judecata si condamnare are legatura cu democratia cat are cota de amenzi si KIm Jong Un cu democratia...Gasiti o metoda mai inteligenta de a atrage atentia asupra subiectului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  16 ianuarie 2016, 12:26

Trebuie sa fie extrem de frustrant sa scrii articole cu subiecte profunde si sa le postezi pe un site de sport, unde citesc doar gibonii microbisti - needucati, semidocti, mici la intelect si inculti dpdv socio-juridic. Proba? Postarile anterioare (cu exceptia a doua, trei, in special a lui Nuantari, cu adevarat exceptionala).

Cătălin Tolontan  •  16 ianuarie 2016, 12:54

@Cris: nu e deloc frustrant. Chiar daca acide, comentariile contin unghiuri interesante de multe ori. Si nu sint deloc descurajat de critici. Ele fac bine.
@ Nuantiari: eu va multumesc!

Ioan  •  16 ianuarie 2016, 13:14

Pana si cei mai stangisti americani incep sa sesizeze absurdul la care s-a ajuns cu ''discriminarea'' si ''ofensa''. Ar trebui sa invatam din greselile lor nu sa le repetam orbeste.
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/09/the-coddling-of-the-american-mind/399356/

lord belial  •  16 ianuarie 2016, 14:20

nu ma-nebuni, tolo
faci tu propedeutica corectitudinii politice si a incorectitudinii justitiei
ce sa-ti povestesc
du-te, ziaristule, la pata rat in cluj si fa acolo reportaje despre ghetou. vino in ferentari, in zabrauti, pe tunsu petre, ai atatea si atatea locuri unde sa o faci pe asistentul social.
eu nu vreau sa vad in puscarii oameni care insulta *** sau statul roman. vreau sa vad in puscarii jefuitorii de codru, vreau mai multi politicieni de tip ***, nu orice nea ion care isi exprima naduful la adresa *** sau homosexualilor.
internetul e simmering with hate and prejudice pt ca e liber, vrei sa pui tu, gazetar la gazeta sporturilor, calus internetului?
du-te, vere, si fa investigatii cu rise project, nu vii tu acum, ziarist de fotbal, sa ne descoperi apa calda si sa ne inveti valorile tolerantiei si ale discursului bine calibrat la minoritati. ca esti nepriceput la asta, nu de alta

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial  •  16 ianuarie 2016, 14:55

tolo, daca ai fi fost si tu mai umblat prin lume, ai fi cenzurat si "homosexual" ca, in afara, pe continentul corectitudinii politice, se prefera forma "gay", care nu e ofensiva deloc, reportedly.
ia sa vedem, daca scriu arab sau musulman, cenzurezi si asta?

Cris  •  16 ianuarie 2016, 16:24

lord belial , ai si tu o idee de transmis? Sau doar insiri niste cuvinte auzite de la altii? A, nu poti, nu stii...esti...natabaz!

Pascal Iulian  •  16 ianuarie 2016, 22:17

Cugetul unei bovine de Grumezoaia.

kvw  •  16 ianuarie 2016, 23:01

Tolontan, un stângel corect politic ***, ca orice ziarist.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

discriminantu  •  17 ianuarie 2016, 0:55

Da' ce m[, aveí cotă de infractori de trimis în justiție? Băi POCOMUCU ce sînteți, stați în banca voastră, nu maipoluațispațiul public cu tîmpenii despre descriminare în care nici voi nu credeți. Sînteți niște simple scîrbe dedulcite la bani nemunciți, și scrieți asemenea articole doar pentru că stăpînii voștri din afara țării vă plătesc gras. Iar tu, Tolontan, stai jos, nota 2! Faci de rușine MF1.

Dixit  •  17 ianuarie 2016, 1:19

D-le Tolontan, noi românii avem o vorbă. ”Dacă doi sau trei îți spun că ești beat, du-te și culcă-te”. ***. Ați declarat odată ca nu vă ocupați decât de matrapazlâcuri sportive. De ce niciodată nu v-ați ocupat de *** Ghiță, Ponta si Huawei?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  18 ianuarie 2016, 9:34

"toată lumea se plînge" - serios? cine se plange? suntem o tara in care discriminarea si ura rasiala sunt o problema? poate, dar in sens invers. daca chiar va intereseaza subiectul, faceti o mica analiza a statutului si drepturilor pe care le au la noi minoritatile (unele de-a dreptul ostile Romanilor) si comparati cu alte tari Europene.

Octavian Stăncioiu  •  18 ianuarie 2016, 13:41

Mi se pare cel putin deplasat sa acuzi ca in România musteste ura, intoleranta, rasismul etc. O fi asa, dar asta se intampla impotriva majoritatii, românesti si ortodoxe! Vezi si povestea recenta cu imnul lui Lipa.

Paula  •  19 ianuarie 2016, 10:47

Mda ce oameni corecti suntem noi, care va sa zica... :))

Mihai-  •  23 martie 2021, 15:59

În concluzie, dacă nu ne convine opinia ta, o etichetăm repede ca ”...fobie” și ”ură” și abia așteptăm să te băgăm la bulău. Trăiască Partidul! Asta numiți voi ”democrație” . De învățat din erorile grave ale celor ”din afară” nici gând. De fapt asta urmăriți, să ajungem și noi ”o țară ca afară”: https://www.massresistance.org/docs/marriage/effects_of_ssm_2012/index.html

Comentează