Nu trageţi în acoperiș! Are test de foc făcut în laboratorul IGSU

Documente neașteptate dezvăluie de ce a fost închis Stadionul Național

luni, 25 ianuarie 2016, 6:55

Stadionul Național a avut aviz, dar nu a primit autorizație din cauza acoperișului * La rîndul lui, acoperișul a suportat, la laboratorul IGSU, un test de foc reușit, despre care pompierii nu vorbesc * De asemenea, un expert în construcții a făcut un raport în care găsește testul de foc concludent și spune că ”stadionul, cu acoperiș cu tot, poate fi recepționat” * Toate acestea apar în documente * Dar, în lipsa unei culturi a rezolvării problemelor, ISU și Primăria continuă dialogul surzilor * Fiecare șef politic sau militar vrea să apară într-o lumină mai bună decît predecesorul său, memoria instituțională pare că nu contează și stadionul rămîne închis.

Pe 25 octombrie 2015 Naţional Arena găzduia Steaua – Pandurii 1-1.

A fost ultimul meci.

Pe 30 octombrie de cerul orașului se prinde, pentru totdeauna, fumul de la clubul “Colectiv”.

Mor 63 de oameni.

Pe 3 noiembrie Gazeta Sporturilor publică, citînd surse de la pompieri, că stadionul nu are autorizaţie.

El a funcţionat patru ani fără.

Pe 4 noiembrie ISU confirmă lipsa autorizaţiei și anunţă că în 30 de zile stadionul poate fi închis.

Primăria ia act și-l închide ea.

Vineri, 15 ianuarie 2015, primarul interimar Răzvan Sava, membru PNL, postează pe Facebook: “Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situaţie”.

„Dacă nu vom obține avizul nici în aceste condiții, va trebui să demontăm acoperișul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administrație”Primarul interimar Răzvan Sava

PRIMARUL INTERIMAT ARE O SOLUȚIE

Lămurirea lui Sava este simplă, simplă, simplă.

Potrivit actualului primar, “cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU pentru că în contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizării stadionului se prevedea un acoperiș fix, din tablă”.

El acuză “o proastă gestiune a fostei administraţii”, care “în loc de acoperișul de tablă, autorizat de ISU, a montat unul rabatabil, fără să ţină cont de normele în vigoare de la data respectivă”.

Clar. Simplu. Și, în cel mai bun caz, incomplet.

Actele demonstrează că Stadionul Naţional are o istorie mult mai complicată. Cînd ceva costă sute de milioane de euro, oameni răi, Foștii, se întretaie neașteptat cu oameni buni, Actualii, cei care vor să fie aleși în funcţii mai departe.


“O MEMBRANĂ UȘOARĂ, ÎNTINSĂ”

“Prima minciună a primarului interimar e că Stadionul Naţional a fost proiectat cu un acoperiș fix de tablă. Niciodată!”, afirmă o sursă a ziarului, care cunoaște bine proiectul și construcţia.

Autorizaţia de Construire nr. 427/28 B, din 25 aprilie 2008, spune că “Tribunele se acoperă cu o membrană ușoară, întinsă, susţinută de un sistem de cable dispuse radial”. (facsimil 1).

Pentru constructor, Autorizaţie de Construire este legea care guvernează lucrarea. Și în documentele din 2007, acoperișul prevăzut e tot din membrană.

În Proiectul pentru Autorizaţia de Construire 24/2007, (facsimil 2) la pagina 36, proiectantul scrie: “Pentru membrană se va utiliza o pînză PVC – acoperită cu PES”.

Și precizează: “materialul trebuie să fie ignifug și să se încadreze în clasa B1 conform DIN 4102 (să nu formeze picături la ardere)”. (facsimil 2).

fasimile

Cei care au fost pe stadion vor înţelege imediat. Cei care l-au văzut la TV sau în poze, de asemenea.

PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Stadionul are două acoperișuri.

Unul, fix, care cuprinde tribunele. Acesta a fost prevăzut încă de la început. Și e din membrană Duraskin, material care face astăzi obiectul discuţiei dintre Primărie și pompieri.

Apoi, din motive neclare, despre care ziarul a relatat încă din 2011, Primăria a comandat și acoperiș retractabil, în valoare de aproape 25 de milioane de euro! Ca să acopere gazonul și să închidă practic incinta stadionului.

Pălăria mobilă e construită din același material, Duraskin. O membrană codificată PVC/PES B în jargonul constructorilor, doar că membrana aleasă pentru acoperișul mobil este ceva mai subţire și mai ușoară.

Duraskin e produs de firma Verseidag Indulex, companie din zona industrială densă a Rinului.

La Naţional Arena s-a folosit Duraskin Type IV pe acoperișul fix și Duraskin Type II, mai subţire, pe acoperișul retractabil.

DĂRÎMI TOT SAU NIMIC!

Pe scurt.

N-a fost tablă. N-a fost nici în proiect, nici în autorizaţie.

Cît despre ecuaţia aprobării pompierilor – membrana acoperișului e la fel de periculoasă sau nepericuloasă ca și cea a acoperișului mobil.

Varianta despre care vorbea primarul interimar Răzvan Sava, de dărîmare a acoperișului retractabil, are eficienţă zero în faţa cererii ISU!

Dacă cei din Primărie se gîndesc serios la demolare, atunci trebuie să se gîndească la raderea întregului acoperiș.

Ceea ce ar însemna că stadionul din 2016 ar fi identic pentru confortul pe ploaie al spectatorilor precum cel construit în 1953, vechiul “23 August” pus între timp la pămînt.

Să vedem însă ce spun documentele despre cît de periculos e acoperișul din 2016, cu membrană.

AU AVUT AVIZ DE LA ISU

“A doua minciună a Primăriei e că acoperișul n-a avut aviz de la ISU. Evident că a avut, că altfel primăria de sector n-ar fi dat niciodată autorizația de construire”, spune o sursă implicată în realizarea stadionului.

Diferenţa dintre aviz și autorizaţie e următoarea: avizul se oferă pe proiect, iar autorizaţia pe construcţia terminată, dată în funcţiune.

Stadionul, cu acoperiș de membrană cu tot, a avut aviz de la ISU încă din 2008, cînd au început lucrările. Dar n-a primit autorizaţie în 2011, cînd a fost gata. De ce?

Pentru că între timp s-a schimbat legislaţia, spune primăria. ”Iar primăria n-a respectat avizul inițial”, e varianta ISU.

DERUTAȚI DE SCHIMBAREA DE LEGISLAȚIE

“Nimeni de la pompieri nu a venit în inspecţie în cei trei ani în care aici s-a lucrat”, istorisește un om de pe fostul șantier, arătînd cu mîna spre membrană.

“Pompierii au și o cameră, aici, sub tribună”, ne-o arată. “Cei de la ISU pot monitoriza și închide toată reţeaua de aici, dar nu stau niciodată în ea!”. Camera e plină de tablouri electrice, de luminițe și are în ea doar un birou stingher, pus într-un colț. Povestea tehnologiei în absența spiritului organizării umane.

Pe de altă parte, din povestirile lor e clar că cei de la stadion nu-i înghit pe pompieri. Luaţi mărturiile lor cu această rezervă. Documentele contează.

De ce s-a schimbat legislaţia? Ca să se alinieze cu cea europeană.

În 2008, an în care stadionul era la început, dar hîrtiile fuseseră întocmite, România schimbă “clasele de combustibilitate” cu “clase de reacţie la foc”.

În acest punct al poveștii, dacă n-aţi adormit și urmăriţi articolul meritaţi un bonus. Un bonus cu personaje.

Să introducem și niște oameni că afacerea asta nu mai respiră de atîtea documente!

S-AU PLÎNS LA AMBASADA GERMANIEI SĂ-L SCHIMBE PE CONSULTANT!

Proiectantul, angajat de Universitatea de Arhitectură din București, comite o eroare.

Pe fondul schimbărilor din legislaţie, proiectantul descrie incomplet clasa de foc în caietul de sarcini. Nu e vorba de caietul de sarcini al licitaţiei, ci de caietul de sarcini al lucrării efective, elaborat de proiectant pentru constructorul german Max Bogl și pentru asociatul său, italienii de la Astaldi.

Tot în aceeași perioadă, șefa de la investiţii din Primărie și cea care răspundea de lucrare, Aurora Abas, cere constructorului să facă și acoperiș retractabil. Însă surpriză!

O altă entitate, firma americană de consultanţă Louis Berger, angajată tocmai de Primărie, zice că Abas bate cîmpii, dar tot ceea ce obţine e o misterioasă plîngere la ambasada Germaniei.

Max Bogl, care era fericită cu Aurora Abas, dar era nemulţumită de cei de la Louis Berger, le cere diplomaţilor nemţi să facă ceva și să-i ia pe consultanţi de pe cap.

Nu e clar ce face mai departe ambasada.

Primar era Adriean Videanu, care e de acord cu Abas și cu Max Bogl, comandă vasăzică acoperișul retractabil, dar nu le dă dreptate nemţilor în privinţa consultantului Louis Berger.

Cum ziceam, nimic nu e în alb și negru în afacerea asta.

“FACEȚI TEST DE FOC!”

Intră în scenă pompierii. “Care, în funcţie de cine a fost la comanda ISU București, au avut cereri diferite. Fiecare șef a vrut să arate că ăla din înaintea lui era mai puțin exigent decît el”, susține un om din Primărie.

După cum fiecare primar vrea să arate că ce a făcut predecesorul e praf.

În toamna lui 2013, cînd stadionul e dat în folosinţă, ISU solicită modificări, “niște uși de acces și altele”.

Primăria se execută, dar nu primește autorizaţie din cauza acoperișului. Schimbarea de legislaţie, care nu e dusă pînă la capăt de vreme ce lipsesc normele de aplicare, lasă genul de material folosit la membrană în zona neclară.

În acest timp, stadionul este folosit de sute de mii de oameni, fără ca nimeni să știe că nu are autorizaţie de la pompieri.

Discuţiile continuă în culise. ISU solicită noi date: “Să vedem testele la foc!”.

Primăria Capitalei, devenită între timp “a lui Oprescu”, răspunde: “Uitaţi rezultatele din Cehia!”.

“Nu, nu, facem teste la noi, la laboratorul IGSU”, zic pompierii conduși pe atunci de colonelul Duduș.

“Bine, le faceţi la voi”, acceptă PMB. Max Bogl aduce membrană din Germania ca să fie testată. Emoţii.

A IEȘIT BINE

Rezultatul testului e că membrana se încadrează în clasa C-s3,d0, “fără picături arzînde”. E de bine.

Veselie la Primărie, dar pompierii spun că nu e suficient.

Se cere arbitrajul Ministerului Dezvoltării, autoritatea din domeniul construcţiilor.

În 23 iunie 2014, are loc “o ședinţă de informare” la MDRAP, condus de Liviu Dragnea.

La masă se așază o groază de oameni, care nu-și lăsă armele la intrare.

SE CERE ÎNCĂ O EXPERTIZĂ

Primăria zice că totul e ok. “E ridicol să nu se găsească o soluţie pentru un material despre care chiar voi, IGSU, confirmaţi în teste că se încadrează în C-s3,d0 adică fără picturi arzînde”.

Se flutură testul. “A ieșit mai bine în România decît în Cehia, unde ieșise C-s3,d2!”, se burzuluiesc băieţii din Primărie.

Pompierii scot legea și spun că să fie sănătos Oprescu, dar, din punctul lor de vedere, lucrurile nu sînt clare.

Ministerul îl ridică de jos pe pianistul mort și concepe o minută în care toată lumea are dreptate. Ministerul lui Dragnea observă totuși eroarea proiectantului care “a scris clasa de foc incomplet în caietul de sarcini”. În final, ministerul mai cere o expertiză tehnică. ISU e de acord. Primăria vede lumina de la capătul tunelului.

Oamenii vin în continuare pe stadion.

Cei din primărie sînt convinși că, după expertiză, treaba se va rezolva.

Dar, în ianuarie 2015, se schimbă conducerea ISU București.

CARE IESE ȘI EA BINE

Colonelul Mihai Guţă e noul șef la ISU.

Expertiza construcţiei, făcută de prof. dr. ing. Dan Victor Dumitrescu, susţine:

“Construcţia stadionului Lia Manoliu, cuprinzînd și membrana de acoperire, poate fi recepţionată.

Se acceptă clasificarea membranei în clasa C-s3,d0 în loc de B-s3,d0.

Arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere”. (facsimil 3)

“VREM AGREMENT TEHNIC”

Mai exigenți decît predecesorul lor Duduș, Guţă și adjunctul său de la Inspecţia de Prevenire, Giani Aldoiu, studiază hîrtiile trimise de Primărie.

Nu sînt mulţumiţi nici cu expertiza.

ISU comunică Primăriei Capitalei, pe 15 martie 2015, că “expertiza și documente transmise nu pot înlocui agrementul tehnic care atestă performanţa la foc”. (facsimil 4)

Untitled-1
Apare în discuţie o altă noţiune: agrementul tehnic.

Agrementul e oferit de institute private, care confirmă că un anume material, folosit într-o structură, îndeplinește criteriile de siguranţă.

Pe 20 mai 2015, acoperișul e testat pe viu și fără aprobarea nimănui.

La finala Cupei Ligii, o firmă de afară produce, un foc de artificii uluitor, plătit de sponsorul ”Adeplast”.

După cum, un an înainte, în vara lui 2014, la finala Cupei României – Timișoreana, avusese loc un alt spectacol de artificii, produs de Golden Ideas Fireworks Artists. Firma care avea să monteze artificile la ”Colectiv”.

 

Pompierii au autorizat firma care a pus artificiile la Colectiv să facă un show pirotehnic pe Național Arena, stadion pe care tot pompierii nu l-au autorizat!Detalii AICI – http://bit.ly/1HnjyqTMai jos, video de la un alt eveniment pirotehnic șocant pe arena bucureșteană (sursa: Youtube)

Posted by Catalin Tolontan on 8 Noiembrie 2015

 

CUM A FOST TESTAT ACOPERIȘUL FĂRĂ CA NIMENI SĂ VREA

Uluitor și înalt foc în 2015 la finala Cupei Ligii.

“Artificiile au lovit cubul, iar altele au ieșit din stadion și, căzînd, au ajuns înapoi pe acoperișul deschis. Mă uitam și mă închinam”, descrie momentul unul dintre constructori.

Se aud împușcături ca în filmele western de pe vremuri: ”Nu trageți în pianist, e ultimul!”.

Pompierii prezenţi priveau. Nu intervin.

Din cauza împușcăturilor apare la final poliția care vrea să vadă cu ce s-a dat în sus.

Într-o adresă sosită șase luni mai tîrziu, cînd Gazeta avea să rememoreze evenimentul, ISU susţine că “pompierii bucureșteni nu au emis acte de autorizare pentru organizarea evenimentelor cu articole pirotehnice în Stadionul Naţional, pentru perioada 2014-2015”.

Asta ce înseamnă?

În același timp în care, fără ca publicul să știe, ISU cerea un agrement tehnic de la Primărie pentru acoperiș, același ISU privea spectacolul neautorizat de pe stadionul neautorizat. Și nu lua nici o măsură.

Stadionul care în 2014 și 2015 putea să găzduiască un bombardament colorat nu mai are voie acum să primească un meci de fotbal. 

Golden Ideas Fireworks Artists, firma de la finala Cupei României, avea să pună, pe 30 octombrie 2015, artificiile de la “Colectiv”.

Alt loc neautorizat, alt spectacol neautorizat.

DISCUȚIA DINTRE ARAFAT ȘI ALDOIU

Primăria, la fel de netransparentă faţă de public ca și ISU, plus inerția de rigoare, n-a produs agrementul tehnic cerut explicit de pompieri.

Între timp, pe Naţional Arena au loc 128 de meciuri, concerte și alte evenimente.

“Colectiv” scoate povestea la iveală.

Raed Arafat află și el că stadionul nu are autorizaţie.

Pe 16 noiembrie 2015, are loc la Ministerul de Interne o ședinţă. Vin cei de la ISU, IGSU și din Primărie. Arafat e stupefiat. “Întreba cine face agrementul tehnic și de ce nu-l face ISU sau IGSU de vreme ce testul din laboratorul nostru a ieșit OK”, povestește un martor ocular la discuţie.

“La care Giani Aldoiu i-a spus: domnule ministru, sîntem în curs să devenim și noi potenţiali realizatori de agrement, dar, pînă atunci, eu fără agrementul tehnic nu dau nicicum aprobarea!”.

AL TREILEA ȘEF

Lui Arafat i-a plăcut îndîrjirea lui Giani Aldoiu.

Mai puţin avea să-i placă peste cîteva zile, cînd află că și Aldoiu și ceilalţi șefi ai ISU știau de “Colectiv”.

Îi demite pe toți cei din comanda ISU București și soarta Stadionului Naţional se mai răsucește o dată.

Primăria se prinde, în sfîrșit, că, în noile condiţii, pompierii nu vor ceda și cere constructorului să facă agrementul tehnic.

Dar nu e suficient.

Se prezintă în inspecţie la stadion Gheorghe Pop, general de brigadă, noul șef al ISU.

Pe 5 ianuarie 2016 el observă atent Naţional Arena.

Generalul cere ceva în plus față de Guță, care și el ceruse ceva în plus față de Duduș. După cum primarul Sava zice altceva decît Oprescu, care a spus altceva decît Videanu. E adevărat că fiecare dintre ei a lucrat într-o anume legislație, dar e la fel de adevărat că memoria instituțională e cît a unui peștișor auriu. O lungime de bazin.

Ce anume vrea noul șef al pompierilor din București, ce s-a întîmplat mai apoi, cum arată situaţia la zi și ce șansele sînt ca, peste două luni, amicalul România – Spania să se joace pe Naţional Arena, toate în ziarul de mîine.

Comentarii (89)Adaugă comentariu

Dan  •  25 ianuarie 2016, 8:13

Neata,
Pe scurt material bun ( membrana) oameni prosti. Totul pe cheltuiala noastra...

dan  •  25 ianuarie 2016, 8:37

Tot respectul pt dvs in ultimul timp nu va scap nici un art imi place atitudinea cu care abordati fiecare tma si cum o dezbateti ca asa mai aflam si noi muritorii de rind cum se fac si desfac atitea probleme ca ne incalzeste sau nu dar mai aflam si noi cite ceva .bv.pt. Articol poate se reuseste odata sau reusiti dvs cu sursele de informatie pe care le aveti sa se lamureasca si problema stelei ca unul ne arata un doc.altul armata ca detine tot de ce nu se poate aporfunda aceasta problema ma face sa cred ca armata cu adevarat este o forta ca sunt putini care au dezbatut problema toti sau rezumat doar la decizia i.c.c.j. astept noi articole bune

Bogdan  •  25 ianuarie 2016, 8:47

Acum intelegem si noi de ce nu are ursul coada si de ce totul e "politic".....primarasul interimar se joaca cu focul!

adrian  •  25 ianuarie 2016, 8:50

ati scris de 2 ori ca e eroarea proiectantului! in momentul executiei constructorul, consultantul sau oricine altcineva putea cere lamuriri proiectantului! daca n-a cerut nimeni sa fie sanatosi! proiectantul nu e Dumnezeu sa faca totul perfect! d-aia orice proiect are o suma in Deviz denumita " Diverse si NEPREVAZUTE" (adica nu s-au prevazut niste lucrari, niste materiale nu sunt/nu se mai fabrica si trebuie altele poate mai scumpe, se modifica niste solutii-inca un acoperis, etc.,..). De faptul ca legislatia (incompleta/neclara/aliniata cu norme UE fara luarea in considerare a normelor romanesti in vigoare) adoptata de Parlamentul cu (minim) 400 de oameni nu spune nimeni ca e "o eroare". Fug toti acu la Parlament sa o rezolve dupa ce le-ati atras atentia! Dar de proiectant spunem ca a facut o eroare!!! A propos: expertul stabileste vreo eroare de proiectare? Daca nu atunci eu recomand proiectantului sa va dea in judecata pt Calomnie!
Felicitari pt articol! Atentie: cei care dau banii trebuie sa fie primii care verifica pe cei ii dau! Asta treaba ADMINISTRATIEI!! Nu intinsul mainii dupa comisioane!

no name  •  25 ianuarie 2016, 8:56

da sa se duca frate sa faca agrement la material sa ii ia marcaj CE si nu mai e nici o problema, nu mai demoleaza nimic. Ce mistocarii suntetii voi ziaristii sa isi asume unii? pai de ce ma sa semneze Guta sau Aldoiu sau Pop sau Muresan autorizatia de la stadion ma ... de ce sa isi asume o asemenea responsabilitate cand nu sunt in regula toate lucrurile sa incepeti ca la Colectiv sa distrugetii vietii si famili? De ce ca asa vrea *** vostru de ziaristi? A ? Da angajativa ma voi in sistem si semnnati voi autorizatia ma asa cum e acuma sa vedem cat curaj si cohone aveti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2016, 9:10

@Dan: Nu cred ca e o problema de oameni, ci una de sistem. Cind aproape fiecare om da vina pe cel de dinaintea lui, cind tehnologia e cumparata si neadaptata, cind nu exista obisnuinta de a rezolva, ci de a furniza hirtii, cred ca e altceva mai adinc. Oamenii trec, se schimba, dar vedem ca efectele sint aceleasi.

dfs  •  25 ianuarie 2016, 9:15

Ce naiba stie generalul Pop. Asta e cazut din cer in cap

dinu  •  25 ianuarie 2016, 9:22

Atentie : Daca un produs ( in speta MEMBRANA ) are CERTIFICAT EUROPEAN, (adica viza C.E.) el nu mai necesita AGREMENT TEHNIC in Romania !!!! Prevedere legala in vigoare.

Gicuta  •  25 ianuarie 2016, 9:25

in fiecare an vanzarea gazetei scade, in timp ce ziarul concurent, ***, a sucombat. Credeti ca mizeriile si smecheriile din constructiile sportive duc la o crestere a vanzarilor, sau la indepartarea celor interesati de sport ? Nu ar fi mai bine sa va ocupati de campionate interne pe alte sporturi, de campionatele nationale din tarile Europene (cel putin) și nu de mizeriile care sunt varsate zilnic pe 6-7 canale TV ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

giani  •  25 ianuarie 2016, 9:27

Incompetentul de Pop isi da si el cu parerea

Ady  •  25 ianuarie 2016, 9:30

O sugestie, poate mai curatam un pic limba de lemn. Ori e agreement, din engleza, ori e acord, in romana. Agrement e ce fac aia la Jilava, dupa ce au bagat milioane in buzunar.
Inca o intrebare, au fost concerte? Eu stiu de unul singur... Poate o sa vedem candva bugetul acestui stadion, cat costa si cat produce. Poate ar fi un subiect.

Andrei  •  25 ianuarie 2016, 9:37

Toata lumea care lucreaza in domeniul constructiilor cunoaste faptul ca pana la ultima tragedie, ISU nu lucra sub nici o forma constructiv. Exista si acum problema cu avizarea proiectului si autorizarea de functionare. O comisie da aviza pentru un proiect si alta pentru autorizatia de functionare. Se respecta proiectul avizat iar la autorizare de functionare se solicita lucrari suplimentare de catre ISU. Asta dupa ce este inchisa finannarea. Daca intrebi de ce acum si nu la avizare, primesti raspunsul: Avizare cu treaba lor, autorizarea cu treaba noastra. Cred ca ar trebui ca ISU sa fie obligati sa faca vizite la obiective aflate in constructie, asa cum procedeaza ISC.

Bogdan  •  25 ianuarie 2016, 9:43

Foarte bun articolul. BRAVO Tolontane.
Pana cand oamenii nu vor raspunde PENAL pentru nereguli, nimeni nu o sa faca nimic> Viata merge inainte pe banii contribuabililor si totul este ok. Eu dau vina pe tine, tu pe mine....si tot asa

Cosmin  •  25 ianuarie 2016, 9:51

@ Catalin. Spui : "Nu cred ca e o problema de oameni, ci una de sistem"- Sistemul e facut de oameni, pentru oameni. Asa cum bine spui s-a facut deja o "incercare la foc" a acoperisului. Pentru mine este clar : de frica nimeni nu semneaza. La ISU, dupa aresrarile facute le e teama. Rezolvarea e simpla , Premierul Ciolos ar trebui sa-i cheme la ordin si sa le dea sarcina concreta : "rezolvati rapid problema ". Dar, din ce am vazut eu, la meciuri exista o problema cu captarea apei de pe acoperisul fix, se inunda tribunele in unele zone,si asta nu e corect. Chestia trebuie remediata. In rest este o treaba ca si la autostrada construita, daramanta si ...acum asteptam. Se confirma dictonul : " Ca romanul nu-i nici unul/ Unde-s doi, ii cu-va unul " !

cristian  •  25 ianuarie 2016, 9:51

Chiar dacă nu are legătură cu analiza dv.(excepțională, de altfel!)aș dori să-mi exprim dezamăgirea totală față de foștii dv.colegi și colaboratori care au ales un loc călduț pe la FRF sau ligă.Deși a trecut destul timp de când niște habarniști au preluat frâiele fotbalului din România, nu am auzit nimic de la foștii colegi.Ziariști excelenți altădată, acum au băgat capul în pernă și și-au astupat urechile cu vata ignoranței. Credeam că vor aduce un suflu nou dar m-am înșelat amarnic.

misu  •  25 ianuarie 2016, 10:04

Ce stie generalul Pop despre prevenire? Stie asta prevenire cum stiu eu mandarina. Ce cauta astfel de specimene sa-si dea cu parerea despre stadion.? Nu are pregatire in domeniu. Asta e un caprar. Cand o sa scapam de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2016, 10:10

@no name: mesajul dvs exact asta spune. Aveti sentimentul ca ISU, sau orice autoritate de autorizare si control din Romania, ca aceasta ipoteza negativista e extinsa, are drept misiune sa se adaposteasca dupa niste hirtii si sa-i rada pe aia care nu se conformeaza. Nu! Esenta profesiei lor e sa gaseasca solutii astfel incit activitatea sa se desfasoare in siguranta.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2016, 10:12

@cristian: nu toate profesiile sint vizibile. Ca jurnalist, semnatura te face remarcat. Ca om din FRF, poti avea o semnatura invizibila pe multe lucruri bune.

DOrin  •  25 ianuarie 2016, 10:15

Deci PROPIETARUL Stadionului National este Primaria Capitalei! FRF, STEAUA, DINAMO, etc au inchiriat stadionul (cladirea)! Acum, ca sa ai autorizatie/avizare ISU tre sa depui la dosar ACTUL de PROPIETATE si CERTIFICATUL DE URBANISM, iar aceste acte le detine NUMAI PROPIETARUL! Deci propietarul are obligatia sa intocmeasca dosarul si sa ia avizarea ISU. In cazul de fata propietarii sunt cei care detin toata platforma PIONIERUL. Eu din cate am vazut patronii Colectiv sunt chiriasi, ca si patronii de la Salsa, si celelate firme care aveau sediul in PIONIERUL, iar cei care au organizat spectacolul sunt subchiriasi! (n-au actul de propietate ca sa poata obtina avizarea ISU). Chiriasul are obligatia sa se supuna controalelor, ATAT! Intrebare este - Cine e obilgat pana la urma sa obtina avizul ISU? ca legea nu e f clara! Si din cate am vazut propietarul Platformei Pionierul nu raspunde cu nimic, iar pomperii cand veneau, controlau toata Platforma!

Andrei  •  25 ianuarie 2016, 10:22

Ne mai miram de ce nu merg treburile-n tara asta? Nimeni nu-si asuma nimic, unu' e mai destept ca celalalt, se proiecteaza dupa cum are fiecare chef, de construit la fel iar la urma ajungem in situatii penibile de a fi nevoiti sa daramam ce au construit unii inainte doar pentru ca nu vrea nimeni sa-si asume responsabilitatea unui lucru, fie ca-i bun ori rau facut. Daca acoperisul este in regula, atunci sa se foloseasca stadionul, daca nu, atunci sa se demonteze si sa-i puna unul ignifug asa cum cere lege dar sa aib a avizul celor de la ISU. Uitam ca s-a organizat o finala de cupa europeana pe acel stadion, ce zic cei de la UEFA si FIFA in legatura cu problemele aparute, ne mai dau dreptul sa organizam ceva? NU! Asta pentru ca in Romania fiecare-i mai destept decat predecesorul sau, dar atat de destept incat nu este capabil sa-si asume o solutie la o problema si sa o puna in practica, doar dau din gura si-i critica pe altii iar la final ne trezim in situatia de a nu putea folosi o constructie care a costat sute de milioane de euro si care consuma bani zi de zi pentru ca sunt unii prea destepti ori poate doar asta vor sa ne faca sa credem, cand de fapt...RUSINE!

cristi  •  25 ianuarie 2016, 10:24

Adevarul este ca avem o sumedenie de impostori in toate institutiile care blocheaza tara.Acest stadion trebuie deschis imediat,daca nu se poate trebuie modificate legile.Nu putem bloca o tara intreaga pentru ca se dau legi neaplicabile.

tepes  •  25 ianuarie 2016, 10:33

Au inchis stadionul si din cauza ca vor sa-l compromita definitiv pe Oprescu. Au considerat ca a devenit prea popular cu cea mai mare realizare, stadionul national.
A mai intervenit si problema cu Becali, caruia vor sa-i puna bete-n roate. Asa ne trebuie daca am vrut 10 ani de dictatura securisto-basista si continuata cu o dictatura occidentala.

dodo  •  25 ianuarie 2016, 10:34

De cand conduce DNA si presa de scandal nu mai semneaza nimeni nimic. E simplu.

www  •  25 ianuarie 2016, 10:36

Suntem o tara de "specialistiiiiiii", toti stim tot, dar nimic concred sau bazat pe ceva, sistemul a dorit "specialistiiiii" pe banda rulanta, dar profesam altceva decat am invatat . Wow .....auzi sa mergem la laboratorul din nustiu unde, sa testam, pai noi nu avem laborator in tara asta??, de ce ne mai numic tara ??? sa ne spuna suntem colonia lu' X sau lu Y, invatamant haotic, totul un haos ......no comm.

noname  •  25 ianuarie 2016, 10:40

nu draga misiunea lor este sa se protejeze de sistemul asta corupt care ii incurca si pe cei corecti.. ce solutii sa gaseasca isu ptr stadion ? spuneti voi daca aveti o solutie si cei de la isu nu vor sa auda de ea. Da e mai simplu sa arati cu degetu si sa spui sa gaseasca alti solutii. In primul rand nu este prevazut in fisa postului a nimanui de la cel mai jos subofiter pana la cel mai mare general sa gaseasca solutii pentru alti incompetenti care nu si-au facut datoria. Si ptr Dinu ai dreptate doar ca membrana nu are marcaj CE, nu stiu ce tot o arde in figuri ca e folosita in Germania si bla bla bla. Idea e ca astia la stadionul national au furat cat au putut si acum vor sa spele pe maini si sa platesca ISU. Da deci sper ca sa inteles ca nu Isu are obligatia sa dea solutii.

iuli  •  25 ianuarie 2016, 10:45

Ce cauta, fratioare, gen. Pop la Isu Bucuresti? Ce cauta dezastrul asta aici?

ADI  •  25 ianuarie 2016, 10:48

ATENTIE! IN 2014 CHINA SI-A INREGISTRAT SI EAMARCAJUL C.E. CARE INSEAMNA CHINA EXPORT. DECI SE POATE CONFUNDA FOARTE USOR C.E.- CHINA EXPORT CU C.E. - FABRICAT IN EUROPA

tepes  •  25 ianuarie 2016, 10:50

Parca vad ca vor deschide Stadionul National, numai dupa ce Becali va lua in chirie stadionul Ghencea. :)

Bruce Wayne  •  25 ianuarie 2016, 10:55

eu nu inteleg toata teravura asta, unul la mina, IGSU nu da autorizatii ca vrea sau nu vrea, stadionul daca a functionat pina in noiembrie a functionat ilegal, fara autorizatie pe principiul lasa ca nu se intimpla nimic, doi la mina, Primaria este beneficiarul constructiei si ea trebuie sa isi rezolve problemele. Acum, ca nu joaca fcsb-ul sau nationala lui peste prajit pe Naţional Arena ma intereseaza mai putin, daca Primaria a cheltuit atitia bani pe principiul ca in Germania e bun, eu propun sa mute stadionul in Germania si sa fie autorizat acolo, este simplu ... Materialul folosit pentru acoperisul retractabil nu este definit de legislatia romaneasca, este iarasi simplu, tabla aia sau membrana sau ce o fi trebuie sa fie scrisa in lege si metodologie, negru pe alb, IGSU, ISU nu are atributiunile de genul asta sa zica ei ca membrana aia este ok, testele facute nu sunt facute de pompieri sau ISU, sunt facute de niste comisii din care pompierii fac parte. Primaria, consultantii, proiectantii trebuie sa faca demersurile pt aprobarea constructiei, nu ne mai aburiti cu avize de constructie, avizul de constructie este una iar aprobarea de functionare a unei constructii finalizate este alta, nu au legatura (nici macar avizul si proiectul initial nu sunt in regula) ... Daca dupa sute de milioane de euro cheltuite degeaba, ani de zile de frecat manganul pe santiere, comisioane si "ciubucuri", primari deveniti presedinti sau puscariasi, a ajuns o membrana de acoperis sa trimita fcsbul la Pitesti .... hmmm ... glumesc. Ideea este ca solutia este mai simpla decit ne imaginam noi, noi ca romani complicam totul, stam pe bloguri, comentam, ne dam cu parerea ... Peace !!!

Mircea  •  25 ianuarie 2016, 10:56

Foarte clara comunicarea din articol si foarte bine structurata. Citeam si comentariile. Unii colegi, contribuabili, considera ca sistemul este de vina. Eu cred ca sistemul este creat de oameni si poate fi schimbat de oameni, daca se vrea! Dar, de cele mai multe ori este mai simplu sa te ascunzi in spatele sistemului, cu sau fara intentie, adica, din niste interese obscure sau din incopetenta sau lipsa de asumare a responsabilitatii. Nu cunosc dedesubturile acestei afaceri ca sa ma pronunt. Insa, cineva de specialitate a venit cu un comentariu foarte corect. cereti actele de insotire a produsului livrat (in speta membrana acoperisului) si verificati certificatul de calitate si de producator daca are mentiunea "CE". Adica este fabricat in Uniunea Europeana. In cazul in care il are, singurul pas care mai trebuie facut, trebuie verificat daca respecta caracteristicile tehnice date in caietul de sarcini al proiectantului si are aprobarea Inginerului (Consultantului lucrarii) de punere in opera. Atentie! Proiectul a avut aviz ISU. Daca sunt indeplinite aceste criterii, conform legislatiei, NU mai este nevoi de Agrement Tehnic. Acesta este valabil pentru produsele care nu au specificatia "CE". In cazul in care criteriile specificate anterior sunt indeplinite, atunci toata acesta tevatura este surprinzatoare si are deja o tenta de mister, nestiind in ce categorie sa incadrezi indarjirile partilor in disputa, in interese obscure sau "datul dupa colt" privind asumarea responsabilitatii. Iata ca am ajuns la concluzia ca procedurile sunt foarte simple si clare, numai ca acestea fiind aplicate de oameni devin complicate si "un sistem".

marian  •  25 ianuarie 2016, 11:02

noname lucrezi la isu?daca da e grav prietene sa vedem ce iepuri avem la situatii de urgenta daca nu ai curaj sa-ti scrii prenumele (sa nu spui ca sistemul e pe urma ta).

no name  •  25 ianuarie 2016, 11:10

acum vad ca are lumea ce are cu Pop ... cat a fost Guta nu a fost bine.. cat a fost Dudus nu a fost bine... asta e Romania un popor de frustatii ... nu stim nici ce vrem, adica noi vrem ce are ala de langa noi... vrem masina ca a lu` vecinu, vrem mobila ca la Rovere vrem haine de firma da pe banii putini daca se poate pe gratis. Pai formati mai fratilor astia care va credeti destepti si aveti solutii ptr stadion intr-o asociatie si obtineti voi marcajul CE la membrana si gata avem autorizatia.

bumb  •  25 ianuarie 2016, 11:15

Va rog sa corecati:
- inainte de filmuletul din articol: "la finala Cupei României – Timișoara" ...Timisoara cu Timisoreana (berea nu orasul)
- Aproape la final: "Se prezintă în inspecţie la stadion Gheorghe Pop, general de brigadă, noul șef al ISU.
Pe 5 ianuarie 2015 el observă atent Naţional Arena." probabil ca e vorba de 2016, daca e totusi vb. de 2015 cred ca ar trebui regandit articolul ca si structura in functie de derularea evenimentelor.
Salutari!

Bogdan  •  25 ianuarie 2016, 12:10

Lucrez ca pompier din 2007 si mergeam pe National Arena la fiecare meci , ce sa zic un stadion facut fara cap pentru a se mai da un "tun" puternic , cu niste scari abrupte de poti cadea in cap daca alergi sau intri in panica , scaune inghesuite si ieftine , intrarea se face foarte greu si la iesire pleci prin min85 ca pe timpuri , locuri de parcare pentru amarasteni canci , popcorn tinut in saci insalubrii si apa de robinet la pahar totul la super pret ,,, te ploua in stadion. , daca nu ploua e un curent de iti sparge urechile , prelata aia parca e de la dragonu rosu asa e prinsa , toaletele si locurile de fumat seamana teribil cu fostul marriot cand era in reconstructie si beton , beton si mult beton la greu. In rest e ok la o adica pe noi suporterii nici nu ne intereseaza asta daca are aviz sau nu , daca pica tribuna cu noi sau nu , daca ardem precum micii cocosatu ,,, la o adica e viata , e Romania , ce poate fi mai rau ? Hai o zi buna.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2016, 12:18

@bumb: corectez, scuze, multumesc!

fgh  •  25 ianuarie 2016, 12:19

consemnările precum, ... un expert în construcții a făcut un raport în care găsește testul de foc concludent și spune că ”stadionul, cu acoperiș cu tot, poate fi recepționat”, ...oameni răi, Foștii, se întretaie neașteptat cu oameni buni, Actualii, ...din motive neclare, Primăria a comandat și acoperiș retractabil ca să acopere gazonul și să închidă practic incinta stadionului. scad în mod drastic valoarea articolului...
nici afirmația că, ...pentru constructor, Autorizaţia de Construire este legea care guvernează lucrarea, nu este corectă - autorizația se dă pentru a pune în practică un PROIECT;
aici este problema (dacă există o problemă reală se pune întrebarea); 1. ce prevede proiectul, 2. folosirea unui acoperiș retractabil are avizul proiectantului (că am înțeles că nu era prevăzut în proiectul aprobat), 3. cum a dedus ministerul lui Dragnea că “scrierea incompletă a clasei de foc în caietul de sarcini” este eroarea proiectantului, de îndată ce în proiect nu era prevăzut acoperiș retractabil, 4. materialul (duraskin) este omologat pentru a fi folosit la acoperirea arenei naționale sau nu; (?)
mare atenție, expertiza rezistenței la stabilitate a stabilit că arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere, nicidecum că nu afectează spectatorii; condiție în care la o eventuală masă pentru rezolvarea problemei tre să se așeze oameni care să-și lase armele la intrare...
SE CERE ÎNCĂ O EXPERTIZĂ

noname  •  25 ianuarie 2016, 12:22

nu marian draga am lucrat la isu am fost inspector la prevenire si acum imi pare bine ca am plecat din sistem ca niste oamenii ca tine te baga *** nevinovat si eu cat am fost inspector am ajutat oamenii pe teren sa se puna la punct cu ce aveam eu ... adica niste afise, niste legislatie (gratis si fara nici o obligatie, am ajutat din dorinta de al impulsiona pe adminstrator sa isi rezolve probleme mai grave ) si acum imi dau seama ca daca se intampla ceva in locatiile respective ma duc direct la fund eu si pe altii ii doare in cot. Exact cum se intampla. Pai da normal ma baiete ca sistemul nu il fac eu sau fostii colegii, sistemul il fac ai mai mari, noi doar stateam si ascultam si uneori ne loveam la judet toti in frunte cu sefu` al mare de situatii care nu aveau rezolvare legala, fiindca unii nu sunt in stare sa reglementeze. Si inca o data nu are ISU nici o vina ca nu are stadionul autorizatie. Da nu vi se pare ciudat ca pe amaratii aia 2 ii tine in arest si restul sunt acasa? Ce dreptate mai e si asta... Si ca si Tolontan mai sunt cateva *** gen Marian .. care se dau cu parerea fara sa cunoasca legea si procedurile de autorizatie. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

no name  •  25 ianuarie 2016, 12:29

***...Semnati voi autorizatia ba daca credeti ca este in regula totul.... faceti o petitie on line si asumati-va voi .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

no name  •  25 ianuarie 2016, 12:34

dar care e problema cu gastele ? gastele nu fac ga ga ?

no name  •  25 ianuarie 2016, 12:37

Si unde are ma IGSU asta laborator ia sa imi dati si mie adresa ? Ce competente au astia la laborator? Ca laborator aveam si la scoala la ora de chimie si faceam si noi experimente. Si nu stiu de ce draq va fac atat rating da ma enervati cu articolele voastre de gaste care nu au nici o logica si nici o fundamentare.

Teodor  •  25 ianuarie 2016, 12:40

Chiar un "film numai cu prosti" de pe cheiul Dambovitei, bine devoalat de C. Tolontan. Felicitari !
Ramanem cu speranta ca poate se va mai ...indrepta cate ceva in "sistemele "noastre, - la plural,fiindca sunt multe....

Daniel  •  25 ianuarie 2016, 12:41

Despre sponsorizari, formă a corupției într-o revistă a pompierilor de la Iași din 2014 http://adevarul.ro/locale/timisoara/coruptia-draguta-sponsorizarile-forma-speciala-coruptiei-semnalul-alarma-tras-maior-isu-an-incendiul-colectiv-1_56a5ef5e37115986c6e010dc/index.html

no name  •  25 ianuarie 2016, 12:42

Si bine ca ne mai destupa tolontan asta cu echipa ca altfel eram frate..... incuiati rau nu mai stiam care e usa de la iesire. "Bravo" baieti sa o tineti tot asa. Mi-am aruncat si un ochii pe ziar unde scrie asa: "a fost facut si un test in laboratorul IGSU care a iesit bine pentru membrana acoperisului" asa scrie pe rezultatul testul este bine ma mergeti mai departe?

Marinica 76  •  25 ianuarie 2016, 12:50

Foarte bun articolul!Felicitări!

no name  •  25 ianuarie 2016, 12:53

si ce expertiza ma baieti ? sa gandit unu caruia vad ca ii scrietii toate titulaturile(ca Arafat nu o fi si el doctor si ai`lalti colonei , exceptie fiind Pop ca a-ti scris ca e general ca de tre` sa va mai duceti la pupat de fund pe la el), ca e alba si nu e neagra si gata, ce smecheri suntem noi de vaccinati lumea cu idiotenile voastre.

gasca  •  25 ianuarie 2016, 12:59

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anticomunist  •  25 ianuarie 2016, 13:07

Domnule Tolontatn mie sincer imi miroase a ceva premeditat, adica cineva nu vroia ca altcineva sa mai joace pe National Arena si au facut tot tambalaul asta.

dan  •  25 ianuarie 2016, 13:36

asta fac prostii! dupa inscenare cu numele colectiv acum daramam cel mai mare stadion din tara! rusineeeeeeeeeeee

Mateiu  •  25 ianuarie 2016, 13:39

Bine a sesizat un cititor ca situația este cauzată de SiSTEM.Unul arunca pe celălalt schimbat etcDe ce schimbați persoanele ca *** caii?
Scriam cândva ca la primarii pe vremuri nu se schimbau notarii odată cu schimbarea regimurilor politice.Notarii angajați eseu la pensie din același loc
de munca cu obligația ca in ultimi ani de serviciu sa instruiască un alt notar
tânăr de 30-35 de an care sa preia conducerea .
Acest sistem trebuie aplicat si in situația noastră :schimbați cât vreți politicul dar lăsați meseriașii sa-si facă treaba(ia analizați si perioada anilor 1948-1970 când la conducerea întreprinderilor erau directori oameni politici iar înger.sef,conta-
bolul șef erau specialiști chiar nemembri de partid.Dupa 1970 a venit oi dezastru
specialiștii fiind obligați de a se înscrie in partid)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

LL  •  25 ianuarie 2016, 13:42

Birocratie +incompetenta tutelata de o fauna politica de aceasi speta cu cei din Marea Adunare Nationala!!!

Comentează