marți, 26 ianuarie 2016, 7:05
Inerția obișnuită a instituțiilor se clatină un pic * Ieri a avut loc o întîlnire la Ministerul Dezvoltării cu pompieri, Primărie și experți * Există o șansă ca, pînă la finalul acestei săptămîni, să se anunțe o soluție pentru redeschiderea arenei * Alte documente în premieră despre peripețiile Stadionului Național
Știți tamilă? E una dintre cele mai vechi și mai complicate limbi de pe Pămînt.
Noi nu știm.
Nici statul român n-o știe, dar o vorbește.
Iată cum arată, tălmăcită din tamilă în română, povestea la zi cu acoperișul Stadionului Național.
Început de an. Uns șef al ISU, generalul Gheorghe Pop vizitează stadionul marţi, 5 ianuarie 2016.
Ajunge imediat, prin strada maior Coravu, la intrarea tribunei oficiale. În jur, pustiu. Bucureștiul e încă în pijamale ca un bărbat nervos care nu s-a dezmorţit după Sărbători.
Pentru Pop, e prima oară în viaţă cînd pășește pe o arenă de asemenea dimensiuni. Și efectul este același, ca la fiecare din noi, uman și copleșitor – sentimentul că ai pătruns mic, mic, în miezul unei creații de care ești impresionat că a fost gîndită și pusă cap la cap.
Orele de încîntare
“Pop a văzut arena, dotările de siguranţă și a rămas impresionat”, spune un om din Primărie, care a asistat la vizita șefului.
După cîteva ore, delegaţia pompierilor pleacă.
Luni, 11 ianuarie, vine răspunsul ISU.
Optimismul se dezumflă.
“Îl închideți sau nu?”
“Din răspuns nu am înţeles mare lucru”, mărturisește același oficial din Primărie, cu sinceritatea omului care oricum nu mai are ce pierde.
Adresa ISU e Pasărea măiastră a echivocului, trimisă pe fax.
Generalul spune că “obiectivul în speţă nu se supune dispoziţiilor Hotărîrii de Guvern nr 915/2015 privind stabilirea criteriilor…“ și urmează o tonă de termeni în tamila birocratică românească, limba cu cele mai lungi cuvinte din lume.
”Potrivit scenariului de securitate la incendiu, în incinta stadionului nu se vor organiza spectacole sau alte asemenea activităţi cu caracter cultural“. Asta e limpede, slavă Domnului!, dar nu se pomenește nimic despre meciuri de fotbal.
În final, Primăria e anunţată că ”funcţionarea acestui obiectiv fără autorizaţie de securitate la incendiu constituie contravenţie și se sancţionează conform legii“. (facsimil 1)
Bine, și deschidem stadionul sau nu, întreabă Primăria?
Instinctele se bat cap în cap
Cei din PMB pun mîna pe telefon și sună la pompieri. Cînd aruncă măștile instituțiilor și rămîn între ei, oamenii se înţeleg ca oamenii.
De fapt, cazul Naţional Arena arată că în interiorul fiecărui funcţionar public, că e politician sau militar, se duce o luptă între două instincte. Instinctul de a-și salva fundul folosind tamila ca pe o limbă dominatoare și instinctul de a încerca să rezolve problema.
La telefon, lucrurile se clarifică cît de cît, dar nici Primăria și nici ISU nu-și asumă comunicarea publică.
ISU explică neoficial Primăriei și va confirma asta și pentru ziar: ”Nu putem închide stadionul că n-avem legislaţie. Dar, dacă trageţi acoperișul, stadionul devine incintă și atunci putem să-l închidem. De aia am scris «nu pentru activităţi culturale » în adresa pe care v-am trimis-o. Meciuri puteţi“.
Primăria întreabă: ”Și ne amendaţi?“.
ISU zîmbește: ”Da. Dar nu mai mult de 50.000 de lei, că așa spune legea”.
Ca să rezolve problema, Gheorghe Pop cere Primăriei un nou test de foc la laboratorul IGSU.
“Îl facem, dar va ieși fix precum cel din 2012, care era în regulă”, spune PMB.
Max Bogl aduce o mostră din materialul acoperișului din Germania. Constructorul semnează un contract, ca în 2012, cu laboratorul IGSU, pentru test. Obiectul contractului: “Încercări la foc”. “Termen: 45 de zile lucrătoare”.
În același timp, Max Bogl încheie un alt contract și cu ICECON SA, un institut specializat în tehnologii de construcţii, pentru “elaborare agrement tehnic membrană Duraskin acoperiș Stadion Naţional”.
30 aprilie 2016 este termenul final de predare al agrementului elaborat de ICECON pentru MaxBogl
27 martie 2016 este data la care ar urma să se dispute România – Spania
Dacă se așteaptă agrementul, e prea tîrziu pentru România – Spania
Puse cap la cap, rezultatul testului de foc și, mai apoi, agrementul tehnic ar răspunde cererii generalului Gheorghe Pop.
Numai că asta se va întîmpla după meciul România – Spania! “FRF susţine că ar urma să plătească despăgubiri”, spune cineva din Primărie.
Se aruncă toate argumentele pe masă și, la urma urmei, cum îi poate verifica Primăria pe cei din FRF?
Oferta stadionului este unică
Dar Primăria poate face altceva.
Dacă stadionul acesta a fost atît de scump, iar întreţinerea lui costă mai mult decît veniturile din exploatare, de ce nu schimbă PMB forma de contract de închiriere? Unicitatea ofertei o îndreptăţește. Practic, prin efortul cetăţenilor, Primăria are un stadion cum nu mai există nici unul în România. Oricine vrea să facă bani pe alt stadion, nu face nici la jumătate!
Pînă acum, indiferent de veniturile chiriașului, Primăria încasează de la 30.000 de euro la 50.000 de euro pe meci de fotbal, în funcţie de competiţie.
Pentru echipa naţională era un tarif unic de 30.000 de euro, indiferent de meci.
Concertele sînt mai scumpe.
100.000 € plătesc organizatorii de concerte pe stadion
Cum ar arăta un contract cu procent din încasări?
Ideea e că la partida cu Spania, de pildă, FRF va aduna din bilete 1 milion de euro. Au fost situaţii în care Steaua a luat și 1,5 milioane de euro din bilete, la meciul cu Chelsea.
Dacă Primăria gîndește un contract de tipul “20% din încasări, dar nu mai puţin de 30.000 de euro” poate că Naţional Arena nu va mai fi un rentier, ci un contributor la bugetul orașului. Interesează pe cineva?
Va renta în continuare și pentru FRF, Steaua sau oricine altcineva, dar va începe să renteze și pentru cetățean.
După formula de pînă acum, cîștigă Spania, care va lua aproximativ 400.000 de euro ca să joace la București, și FRF, cu milionul din bilete. Iar pompieri și funcționari de la primărie plătiți cu cel mult 700 de euro pe lună sînt puși să rezolve situația.
Să ne gîndim și la discrepanța de motivație cînd le criticăm tamila.
Altă vizită surpriză pe stadion
Indiferent însă de forma contractului de închiriere, există vreo șansă să fie redeschis stadionul?
Pe 15 ianuarie 2016, Primăria primește încă o mînă nesperată de ajutor.
După “Colectiv”, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) explorează Național Arena și, la acoperiș, îl citează pe expertul Dan Victor Dumitrescu, cel care, potrivit PMB, “este unul dintre cei mai respectaţi din domeniu”.
E rîndul Primăriei să zîmbească. Raportul ISC este favorabil acoperișului.
“Chiar în caz de aprindere, nu există risc pentru utilizatori”
“Practic, ISC a confirmat că acoperișul e în regulă, din punctul lor de vedere. Sigur că vor continua cele două contracte, de test la foc și de agrement tehnic, pentru ca să rezolvăm totul ca la carte, dar, pînă atunci, avem nevoie de un protocol pe termen scurt”, spune un oficial din PMB.
Ce consemnează Inspectoratul de construcţii în procesul verbal, citîndu-l pe expert?
“1: Membrana (…) corespunde:
a) nivelului de performanţă admis în ceea ce privește caracteristicile de reacţie la foc prevăzute în proiect.
b) utilizării din punctul de vedere al securităţii la incendiu, la acoperirea stadionului și
c) nu prezintă, chiar în caz de aprindere, risc pentru utilizatorii acestuia.
2. Arderea membranei nu afectează structura metalică de susţinere și prezintă și în această situaţie siguranţă pentru utilizatori”. (facsimil 2).
Răspunsul în cîteva zile
Ieri, la Ministerul Dezvoltării a avut loc o nouă întîlnire. Părţile obișnuite: Primăria, pompieri, experţi.
Ministrul Vasile Dâncu i-a rugat să găsească în comun o soluţie “de siguranţă sporită” pentru ca meciul cu Spania să poată avea loc pe Stadionul Naţional.
Intenţia e ca pînă la finalul săptămînii, ţinînd cont de opiniile experţilor, să se facă public un anunţ.
La Ploiești s-a testat membrana acoperișului cu bricheta!
de Justin Gafiuc
Stadionul de la Ploiești e și el dotat cu o membrană la acoperiș, precum la Arena Națională.
Este vorba despre un alt material decît cel utilizat la București, ETFE (etilena tetrafluoroetilena), folosit inclusiv la Allianz Arena din Munchen.
A primit avizele ISU la momentul inaugurării, septembrie 2011, cînd în fața reprezentanților pompierilor a trecut un test inedit: o bucată de membrană a fost pusă deasupra unei flăcări de brichetă, aprinsă circa un minut. “Nu s-a aprins, toată lumea era mulțumită!”, povestește un martor ocular.
Nu e nici o glumă, așa au stat lucrurile.
Constantin Arsene, administratorul arenei, spune însă că acum stadionul riscă să aibă aceeași soartă cu cel din Capitală: “Membrana a venit cu omologări de la două laboratoare din Germania, a avut OK din partea ISU, updatat an de an, pînă acum, cînd ni s-a cerut suplimentar un aviz de calitate, care ar fi trebuit să însoțească marfa la livrare”.
E vorba de agrementul cerut și la București.
”Căutăm acum în arhivele Primăriei, să vedem dacă găsim documentele respective. Pînă în 20-22 februarie trebuie să ne conformăm. Atunci mergem cu dosarul pentru securitatea arenei la Inspectoratul de Stat pentru Construcții, care a preluat cumva la Ploiești problematica existentă la Arena Națională. Chiar nu știu ce se va întîmpla dacă nu reușim să venim cu actele respective”.
ciupi • 26 ianuarie 2016, 7:15
cine s-a fript cu ciorba sufla si-n membrana!
Vasile • 26 ianuarie 2016, 7:35
Dar nu seamana povestea asta cu cea de la Colectiv? Pompierul a venit, a vazut, iar proprietarul a ramas cu ”propria raspundere”.
Cum se face preventia daca pompierul nu iti spune ca trebuie sa faci a b c d? Ca doar nu suntem cu totii specialisti in incendii!
drako • 26 ianuarie 2016, 7:55
daca ISU scrie in tamila,articolul e scria in tolteca...
Cătălin Tolontan • 26 ianuarie 2016, 7:59
@Vasile: de aceea nu credem ca gresim spunind ca e vorba de sistem, nu de oameni. Pentru ca, indiferent de obiectiv si de situatie, exista acest dublu reflex despre care am scris: sa te acoperi sau sa rezolvi. Si exista o lupta teribila in fiecare institutie cu lipsa unei culturi a solutiilor. Si exista, ca sa fim corecti, si o salarizare defectuoasa. Dar trebuie ca lucrurile sa se schimbe si sint optimist.
Stefan • 26 ianuarie 2016, 8:12
Foarte interesanta situatia. As recomanda sa se verifice si modul in care sala Dinamo, inaugurata in 2013, a ajuns sa fie inchisa, este extrem de interesant modul in care se gestioneaza situatia. Comunicatul emis de CS Dinamo, in urma cu o saptamana, precizeaza ca termen de rezolvare "anul curent".
OM BUN • 26 ianuarie 2016, 8:25
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Iulian • 26 ianuarie 2016, 8:33
Pompierul nu-ti spune ce trebuie sa faci deoarece exista firme care fac lucrul asta pe bani. Si de obicei sunt fosti pompieri sau neamuri de-ale lor. Au interes financiar. De ce sa furnizeze informatii gratis?
Alex • 26 ianuarie 2016, 9:06
Si nu poate fi adus meciul Spania-Romania pe Cluj Arena? Las-o dracului de Arena Nationala, si-asa nu se umple.
Vasile • 26 ianuarie 2016, 9:07
@Iulian. Poate m-am exprimat gresit. Pompierul trebuie sa iti spuna care sunt deficientele. De exemplu ”usa e prea ingusta”. Si bineinteles ca e alegerea ta daca faci usa mai lata sau mai faci o a doua usa. Altfel degeaba mai exista departamentul ala de prevenire.
@Catalin Tolontan. Cred ca ar fi foarte interesant sa cereti procesul verbal de control. Adica ce anume a consemnat domnul general de brigada in urma vizitei la stadion. Ca sa vedem daca chiar s-a schimbat ceva...
Casargoz • 26 ianuarie 2016, 9:34
Fisa tehnica a materialului precizeaza clar comportamentul la foc, de exemplu:
DIN 4102/NF P 92.503 Clasa clasa B1
http://www.verseidag.de/sites/www.verseidag.de/files/duraskin-produkt/duraskindatasheets/duraskinmusterblpvcb4951102010webrz-272.pdf
Pe de alta parte standardele Germane sunt europene.
http://www.eurocobusiness.com/resources/European%20Fire%20Standards.pdf
Oricine poate gasi echivalente intre standardul european mai lax si cel german:
http://www.mpa.uni-stuttgart.de/publikationen/otto_graf_journal/ogj_2005/beitrag_lehner.pdf
Nerecunoasterea unui standard si impunerea unui agreement tehnic, nu stiu cum se impaca cu piata comuna.
Dar ce stim noi.
gio • 26 ianuarie 2016, 9:48
becali a zis mai de mult ca el plateste chirie 18 mii de euro. Stadionul a fost facut ca sa beneficieze el si amicu' oprescu, au facut parte-parte
Stefan • 26 ianuarie 2016, 10:28
Daca pana acum nu se luau deloc masuri in nici un domeniu,acum frica si fuga de responsabilitate i a cuprins pe toti si am ajuns in cealalta extrema de a exagera in toate cazurile la extrem.Si in toate acestea exista doar o simpla explicatie - incompetenta celor responsabili, este si normal daca s au facut angajari pe nepotisme si politice...pisica,catelul mai lipsesc din acel cadru...
Casargoz • 26 ianuarie 2016, 10:32
Eu nu inteleg chestiunea cu agrementul:
NOTA 2
Începând cu 1 iulie 2013 punerea pe piaţa din România a unui produs ignifug se face în baza unei evaluări tehnice
europene, emise conform prevederilor Re
gulamentului (UE) nr. 305/ 2011 sau în baza unui agrement tehnic emis potrivit
prevederilor legale naţionale.
Prin urmare introducerea pe piaţa din România a produselor de ignifugare, nu mai intră în competenţa Centrului Naţional
pentru Securitate la Ince
ndiu şi Protecţie Civilă
http://www.igsu.ro/documente/CNSIPC/Lista_cu_mijloacele_tehnice_certificate.pdf
Radu • 26 ianuarie 2016, 10:33
Tolo, daca tot te-ai apucat , afla, dragule, ca pompierii, aia de stau in birou si vor sa-si umfle buzunarele cu banii " agentului economic", au inventat tot felul de acte care trebuie avizate de ei. Ca sa-ti dau un exemplu orice firma ar trebui sa aiba un plan de interventie,( gasesti asta in OMI 163/2007). Just si corect. In felul asta, in cazul unui incendiu, se presupune ca pompierii stiu, inaintea interventiei, unde sunt hidrantii, unde-i tabloul electric, de unde sa opreasca gazele, s.a.m.d. Ok, dar planul asta de interventie a devenit o lucrare de doctorat ! Cu tot felul de cerinte, complex si complicat... Da, da si daca la sfarsit nu are semnatura unei persoane agreate de sistem, nu va fi avizat niciodata. Asa ca te duci, tu ca angajator, la o persoana agreata ( numele persoanei astia ti-o sopteste pompierul, cand tu siderat, nu stii ce sa mai faci, ce sa mai scrii in plan ca sa fie avizat) si ala ( de obicei fost pompier) iti ia 2000 lei imediat. Cu cine imparte el banii? Eu am fost cu un plan la avizat de 5 ori. Pana cand n-a fost semnat de cineva agreat de pompieri nu l-au avizat. Cand a aparut semnatura care trebuia, l-au avizat imediat.....
cristi • 26 ianuarie 2016, 10:52
Care este solutia sa nu se mai intample astfel de aberatii? Desfiintarea institutiilor monopol.Abrogarea legilor neaplicabile. Emiterea de legi cu mai multa raspundere.
Kyro • 26 ianuarie 2016, 10:59
Membrana ca membrana, dar vad ca nimeni nu mai zice nimic de scarile de acces la parcarea subterana. Exista pana la urma? Sau au crescut peste noapte?
Casargoz • 26 ianuarie 2016, 11:36
certificat numarul P-BAY26-101004
colibry • 26 ianuarie 2016, 11:54
@Radu - ai perfecta dreptate. ITM-isti iti cer spaga pe fata ca ei nu au decat o lucrare care necesita anumite studii - evaluarea riscurilor privind SSM - si pe care o pot face oameni cu cursuri si din afara de sistem. Pompierii sunt mai subtili ... nu cer spaga pe fata dar au o multime de "lucrari" care nu se pot face decat de oameni autorizati - fosti in sistem sau rude a celor din sistem. Mai nou verificarea semestriala cel putin a hidrantilor la pret de 40-60 pe bucata .... cauti firme si primesti soptit adresa unui fost domn colonel, fata, ginere tot a unui fost ... gurile rele spun ca erau firme care asteptau autorizarea ca sa verifice hidrantii chiar inainte de aparitia lui P 118-2-2013. Problema cu stadionul e o mizerie, pai daca nu este ok atunci de ce au acceptat tacit (pana la drama de la Colectiv) disputarea meciurilor ... nu sunt cumva partasi la ceva mult mai grav ?
bemaflek • 26 ianuarie 2016, 11:57
nu se gaseste unul cu sange n vine siplin de eutrocite sa ia membrana n mana si s o slobozeasca n foc si apoi sa beleasca ochii sa vaza arde ori nu bre.daca nu arde sa ia sabia dreptatii in maini si sa proclame.se poate juca.nu e niciun soarece
Alexbibirica • 26 ianuarie 2016, 12:19
@ Radu ... perfect adevarat ! acesti "experti" acceptati de pompieri sunt foarte putini in tara ... sunt 20 de insi ... impartiti in toata tara ... e extrem de greu, de ajuns la ei ... :) si da,fara pile si relatii ... nu-ti iei avizu !
„MEMBRANA STADIONULUI NU REPREZINTĂ, CHIAR ÎN CAZ DE APRINDERE, RISCURI PENTRU UTILIZATORI” – Pe Bloguri • 26 ianuarie 2016, 12:27
[…] Sursa: Catalin Tolontan […]
Ștefan • 26 ianuarie 2016, 13:00
Dragă Tolo, nu mai folosi te rog sintagma "NAȚIONAL ARENA". Nu există așa ceva în limba română! Ori ARENA NAȚIONALĂ, ori varianta englezească: NATIONAL ARENA. Cu T, nu cu Ț. Mulțumesc!
jap jap • 26 ianuarie 2016, 15:00
Nu stiu de ce incearca sa prezinte comic problema cu "tamila". Ce amuzant li s-o fi parut termenul! De gustibus... La Gala Bute au fost nemilosi, stricti, dogmatici, litera de lege, stalp de tribunal, morga de morga. Ipocrizie, demagogie. Acolo nu era miza un meci de interes national, cu multiple beneficii, inclusiv, de imagine pentru Romania si brandul turistic, nu era litera legii (europene) care trebuia respectata. Nu conta publicul, nu contau cetatenii Capitalei, nu conta nimica. Era, nu-i asa, un pretext ipocrit, dar excelent, pentru a poza in aparatorul legii, recte interesului public. Ca acuma, cu acoperisul asa. Miza, beneficiul jurnalistului deontolog, e personala. Ca si devotamentul lui. Si ca si satisfactiile lui. Automasajul de orgoliu vartos, in public. Exhibitionism deotologic. "Jurnalistul e liber din nastere, ca orice cetatean, liber sa spuna ce vrea" a decretat Tolontan. O fi, dar astia de care razi in textele tale ticluite pentru slabi la minte, dar multi, ei au raspundere. Exact asta fac, cauta sa arunce raspunderea cui o vrea, cui trebuie sa si-o asume. Ei stiu, dupa "Colectiv", dupa "Gala Bute", ca litera legii poate deveni o ghilotina manevrata de imuni (deci iresponsabili) din presa sau din politica. Ei stiu ca dupa o astfel de problema, chiar mai mica, nimeni nu le ia apararea, chiar daca sunt cu legea in mana, ce sa zic de morala, legile nescrise. Cand s-a spart ceva, toti dispar, nimeni nu e de vina, singurele dupa care poti spera sa te ascunzi sunt litera legii, stampile, niste semnaturi. Ei stiu ca le cade instant capul daca isi supara superiorul, care multe nu stie, chiar daca ai legea si litera ei de partea ta. Voi faceti pressing acum sa grabiti avizarea, autorizarea, sub pretextul ipocrit, dar aparent moral, ca interesul public preseaza, ca termenele inghesuie, ca penalitatile ameninta. Dar la Gala Udrea cum a fost? Acolo nu era interes public, nu era un termen, nu era o morala simpla, de aparat in fata literei tampe a legii, nu erau beneficii? Ba da, dar interesul personal al lui Tolontan a fost altul. "Interesul" e un fel de a zice. Era si el cu Voiculescu si cu toti penalii cum e si astazi, avea raca, invidie, ura, pe o femeie, punctul slab al lui Basescu, cel ce a adus justitia in tara. Erau siguri ca fura. Mizau pe asta. Isi puneau speranta. Daca ei, care sunt atat de valorosi, deontologi, merituosi, realizati, si... asa... la viata lor, atunci Udrea sigur a malversat ceva, trebuie presat, nu-i asa, agitat publicul, electoratul, inghesuit DNA-ul, nu-i asa, pentru a ne face... dreptate. In fond. Sa dea jos un guvern si un Presedinte care a adus justitia in tara si ne-a bagat amicii la zdup. Si ne-a botit vanitatile securistoide. Ce nedreptate! Ce sete de razbunare! Cata barbatie sa fii ipocrit public si sa impingi o femeie in puscarie din acreala de precupeata! Si, dupa lupte seculare, care au durat, cat? patru ani?, iata ca jurnalistii (comparatia cu "Spotlight" se impune natural -dar la noi nu s-a turnat filmul, decat linsajul- uite o idee de film pentru fratior) ce traiesc cinstit pe spinarea coruptului sport romanesc, au scos, ca cavaleri ai literei ce sunt, condeiul dreptatii din blugi si au facut justitie. Si istorie. Film, in curand. Raul a fost curmat. Vrajitoarea a ars. Litera sfanta a legii a fost aparata. Ipocrizia a triumfat public. Puscariile s-au inviorat. Penalii au sperat. Microbistii au cantat. Egoul a exultat. Expresionism justitiar. Exhibitionism deontologic.
HAHA • 26 ianuarie 2016, 15:08
Cateva aspecte importante:
1. ORDIN Nr. 1822/394 din 7 octombrie 2004
pentru aprobarea Regulamentului privind clasificarea şi încadrarea produselor pentru construcţii pe baza performanţelor de comportare la foc - Valabil din 2004, modificat si completat in 2008
2. Normativul P118/99, tabelul 2.1.9
3. Corelati datele de la gradul II de rezistenta la foc cu clasa de combustibilitate/ reactie la foc a materialului respectiv si o sa vedeti de ce nu se da autorizatia de securitate la incendiu.
emg • 26 ianuarie 2016, 15:21
tot inainte!
mountytoma • 26 ianuarie 2016, 17:35
ce-ar fi sa se desfiinteze IGSU prin lege / ordonanta de urgenta? scapam de niste spagari, redeschidem Arena Nationala, si s-au rezolvat problemele. daca fac pe zmeii, sa le arate cineva mortul!
manu • 26 ianuarie 2016, 19:33
Domnule Tolontan, scrieti punctul despre Cornea. ,,Nu mai trageti in acoperis!"
misu • 26 ianuarie 2016, 19:37
Cereti de la ***e Pop Gherghe, procesu-verbal de control!!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
lulu • 26 ianuarie 2016, 19:43
Ce cauta Pop Gherghe sa controleze National Arena? Oameni buni, asta nu are nicio competenta pe prevenire. Toata viata lui a lucrat la interventie. *** ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Casargoz • 26 ianuarie 2016, 20:26
@Haha
Noi nu vrem sa corelam nimic. Pentru asta sunt platiti bugetarii sa ne spuna noua prostilor ca materialul trebuie sa fie
CA2b si sa isi asume responsabil acest lucru.
Acest mambo jumbo de stai sa vezi ce complicata e legea si ce prost esti tu plavanule trebuie sa inceteze.
Nu trebuie sa corelam noi nimic, AUToRITAtea tre sa spuna clar si raspicat.
Clasa este cf. DIN. Un standard european, un material certificat de un organism independent. Si tot autoritatea trebuie sa-si asume responsabil decizia. Nu sa trumita faxuri adabracabrante prin care paseaza respinsabilititatea altora. Adica daca greseste sa plateasca daune pentru inchiderea stadionului.
misu • 26 ianuarie 2016, 21:01
Primaria ar trebui sa dea in judecata IGSU. Simplu ca buna ziua. Haideti, domnilor din Primaria Generala a Bucurestiului, nu mai lasati niste incompetenti sa tina inchis cel mai mare stadion al Romaniei. Se vede de la o posta cat de incompetenti sunt angajatii de la ISU. Niste pocnitori
mihu • 26 ianuarie 2016, 21:04
@montytoma: ai dreptate. Ai drebui, nu desfintat, ci reorganizat ISU. Reorganizarea ar insemna nu doar schimbarea sefilor din IGSU, ci si indepartarea lor din sistem. Doar atunci putem avea pretentii sa gasim oameni competenti acolo.
Dan • 26 ianuarie 2016, 21:36
D-l Tolontan dupa cum se vede astea sunt urmarile unei tragedii Colectiv.Din cate stiu parca ISU e impartit in 2 Prevenire si incendii si Protectie Civila, acum va intreb:In cazul unei alte tragedii(cutremur doamne fereste) o luam de la capat, sau ar trebui sa ne apucam de treaba.
pawn • 26 ianuarie 2016, 21:38
articolul, subliniez, TEXTUL lui tolontan, este naucitor. amesteca efecte beletristice si propriile judecati (dupa mintea lui, impartiale, neutre) cu normative ale administratiei de stat..
evident, sunt unii care si admira stilul asta.
fratilor, asta este articol pe care l-ar scrie vreun cititor infierbantat, nu un jurnalist.
si ziaristii se mai mira de ce oricare dintre cei care posteaza in coada articolelor se considera mai buni decat semnatarii editorialelor...
pawn • 26 ianuarie 2016, 21:51
domnu' tolontan, ca sunteti ca domnu' tapalaga de macovei, rugati-o, dom'le pe kovesi sa semneze toate hartiile alea! pe raspunderea ei, zau asa!
marius • 26 ianuarie 2016, 22:25
Tolo , Un general al armatei romane a semnat cea mai prosta adresa .Cum S sa faci asa ceva.Probabil ca POP este obisnuit sa scrie si sa semneze in maghiara sau in arafatiana, limba pe care o vorbeste cel mai bine.Argumente:
1."In urma vizitei ".... nu exista lege care sa spuna ca pompierii fac vizite , vizite se fac de catre oamenii politici si de catre cetateni in timpul liber ,inclusiv la muzeu, pe care le recomand d-lui POP ca la Harghita mai greu cu muzeele;
2."obiectivul in speta" , ce este ala obiectiv, pompierii folosesc o denumire pe care nu ami ei o inteleg -aceea de obiectiv, ca si cum noi toti ar trebuii sa stim ca "Arena nationala " este un obiectiv:
3."nu se supune " adica sum sa se supuna ,prea multe lupte si dusmanii intre romani si maghiari si-au pus amprenta pe POP , cum poate o constructie sa se supuna ?limbaj de lemn.
4."potrivit prevederilor scenariului de securitate la incendiu" , scenariul de securitate la incendiu nu are prevederi , pentru ca foarte siimplu nuu este act noarmativ , numai acestea au prevederi.Scenariul de securitate la incendiu , nu stabileste ce se va intimpla in viitor , adica "nu se vor desfasura spectacole" fals
5. Cu tot respectul va spun sigur ca stadionul nu poate fi sanctionat daca functioneaza fara autorizatie, si ma amuza asa de tare cind atitia juristi de la federatie , de la primarie nu vad si nu inteleg.Imi pare rau .IMI pare rau ca nu am niciun motiv sa spun cum si de ce , dar cind aud de 200 milioane sa se chetuiasca aiurea imi dau seama ca ne conduc niste oameni foarte slabi.
Raspunsul de la ISU foarte slab , si evaziv.Adica poate fi aplicat si un avertisment ca este tot sanctiune. Vara nu-i ca iarna si Bucuresti-Ilfov nu-i ca Harghita si Salaj
Cătălin Tolontan • 26 ianuarie 2016, 23:04
@lulu pop: este seful ISU si nu e rezonabil sa-i pretindem sa stie de toate. El nu face prevenire, ii conduce pe oamenii de la prevenire. Steve Jobs nu facea ce faceau inginerii, dar nu inseamna ca nu pytea sa-i conduca.
@Casargoz: da, e corect ce spuneti, stilul acesta in care expertii statului fac pe dirigintii cu cetatenii trebuie sa inceteze. Ei sint platiti ca sa faca un serviciu public, iar serviciul public nu e sa dam lucrari de control dupa grile.
ploiesteanu • 27 ianuarie 2016, 0:47
Am mai scris asta pe undeva, dacă e considerat sală aglomerată (dacă are acoperișul tras) se adună sarcinile termice cu cele ale scaunelor și dă o sarcină specifică mare, probabil peste 420 MJ/m2 dar există posibilitatea să se asimileze cu un circ mobil cu cupolă unde am putea încadra-o la S1 dar am tolera gradul V de rezistență la foc. Dar stadionul de fotbal, din păcate, e un "circ fix".
misu babalau • 27 ianuarie 2016, 8:26
misu *** mai bine te duci tu singur la puscarie fara proces. Nu pompierii au inchis stadionul ! Ei s-au inchis singuri, asa cum esti si tu la minte. Si aia cu planurile de interventie e vrajeala, ele se fac daca ai mai mult de 9 salariatii pe pct de lucru si nu tre` sa il semneze nici un fost colonel, el poate fi semnat si de un cadru tehnic si din astia sunt cu miile in tara asa ca nu va mai plangeti mai bine cautati oameni seriori sa va rezolve probleme.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
misu babalau • 27 ianuarie 2016, 8:30
a si ce tot vorbiti atat de indepartarea oameniilor din sistem pai unii din ei au facut scoala militara ca sa lucreze in sistem au fost *** 5 ani de zile pe cand noi altii ne distram in cluburi in regie, hai sa fim seriosi. Mai vreti gandire nemtesca ca stadion pai aia nu dau refugiati afara din tara ii educa ! Hai nu mai fiti ipocriti unii din voi si lasati sentimentul asta ca le stim noi pe toate
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
misu babalau • 27 ianuarie 2016, 8:33
Si comform wikipedia nr vorbitorilor de tamila este de 70 de milioane de oameni. :) nu cred ca is asa putini
stan • 28 ianuarie 2016, 7:28
Sunteti prosti de dati in gropi! O tara intreaga a facut Dreptul si nu stie sa citeasca o lege: Legea nr. 170/2015, in vigoare din 04.07.2015. Toate clădirile existente la data de 04.07.2015 nu se supun regimului autorizării decât doar in cazul in care se fac modificări sau schimnbări de destinatie, altfel orice amenda dată pentru lipsa de autorizatie de securitate la incendiu este ilegală, se contestă, se castigă și cer și daune și abuz in serviciu pentru agentii constatatori. Este o aberatie! Nu umblati la stadion și respectati proiectul aprobat prin autorizatia de construire! Nu va da autorizatie de securitate la incendiu pentru ca este un abuz sa dai autorizatie la o cladire existentă!
kla20015 • 28 ianuarie 2016, 16:05
Nu cred ca mai era nevoie de teste in Romania avand in vedere:
http://www.byrnemarquees.ie/wp-content/uploads/2014/01/Veseidag-Fire-Certs.pdf
http://www.fcelv.com/pdf/VerseidagFRC.pdf
Cu alte cuvinte, materialul detine certificari de calitate din mai multe state europene!