#Colectiv – Raed Arafat îi răspunde lui Dacian Cioloș: ”Și la atentatele din Bruxelles resuscitările s-au făcut pe caldarâm!”. I-a trimis premierului și poze din Belgia

Criticat pentru ”necoordonare și improvizație”, Departamentul pentru Situații de Urgență a răspuns direct premierului printr-un document de 30 de pagini, care a ajuns azi

joi, 24 martie 2016, 3:00

”Înainte de orice, notați-vă, vă rog, această cifră: 4 șefi de unități de pompieri din București au cerut recent să fie eliberați din funcție și mutați din zona operațională”, spune unul dintre oamenii lui Arafat, care a lucrat la documentul prin care Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) răspunde Corpului de Control al Guvernului.

”Ce vreți să spuneți cu această cifră?”. ”Că asta se întâmplă când arăți cu degetul și, drept urmare, oamenii se gândesc dacă mai merită să-și asume responsabilitatea!”.

25 de unități ISU există în București-Ilfov, șefii a patru dintre acestea solicitând să plece din prim-plan

3 rânduri de șefi, a câte trei ofițeri superiori, s-au perindat la comanda ISU – Dealul Spirii din noiembrie 2015 și până acum

Corpul de Control al premierului Cioloș a criticat în termeni fermi intervenția de la ”Colectiv”.

Documentul Guvernului are 84 de pagini și îl puteți găsi pe Hotnews. E datat 16 martie 2016 și analizează reacția autorităților la ceea ce Palatul Victoria numește ”cel mai mare dezastru provocat de om cu care s-a confruntat societatea românească în ultimii 25 de ani”.

Din el, Ambulanța București iese bine, iar DSU, ISU și Ministerul Sănătății nu primesc notă de trecere.

În documentul de 30 de pagini pe care Raed Arafat l-a trimis expres către Dacian Cioloș apare punctul de vedere al instituțiilor subordonate lui: ISU, SMURD și DSU.

Răspunsul lui Arafat e dat pe puncte și a fost redirecţionat de către premier către Corpul de Control.

Cineva din Executiv a confirmat: ”Da, e normal ca să existe și punctul de vedere al instituțiilor analizate în raport. Documentul DSU a ajuns la Corpul de Control. Se  vor întâlni și vor discuta. Mai multe nu vă putem spune”.

Plecat pentru două zile din țară, șeful DSU nu a detaliat nici el răspunsul trimis lui Dacian Cioloș.

Reconstituit din surse concordante, provenind din ambele părți, punctul de vedere al celor de la DSU, SMURD și al pompierilor conține următoarele argumente:

1. De ce nu s-a ridicat ”spitalul de campanie” mobil?

Corpul de Control: ”Decizia de neinstalare a posturilor medicale avansate a fost o decizie de oportunitate luată de șeful DSU (…) Resuscitarea victimelor a fost făcută în condiții improprii, pe asfalt”.

Răspunsul DSU: În toate marile catastrofe, activitatea de salvare a vieților este prioritară. ”La Boston, Paris și, recent, la Bruxelles, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarâm”. Ei au răspuns că în resuscitare nu poți întrerupe manevrele mai mult de 10 secunde.

Cei din Corpul de Control consideră că decizia medicală nu e de comentat, dar constată că există informații potrivit cărora instalarea ”cortului – spital mobil” ar fi început, dar s-a oprit. Ei arată că instalarea ar fi durat 18 minute, iar din momentul sosirii primei ambulanțe și până când s-a evacuat ultimul rănit în viață, ora 00:20, au trecut circa o oră și patruzeci de minute.

2. Ce trebuia să coordoneze Raed Arafat?

Corpul de Control: ”Șeful DSU ajuns la fața locului ar fi trebuit să coordoneze, potrivit legislației în vigoare, TOATE activitățile de intervenție, nu doar cea de ajutor medical calificat”.

Răspunsul DSU: Incendiul a fost stins în aproximativ trei minute de când primele echipaje de pompieri au ajuns acolo. ”La 22:47-22:48 incendiul a fost stins. Coordonatorul DSU, Raed Arafat, a ajuns la Colectiv în jurul orei 23:20, când nu mai ardea nimic și doar operațiunea de salvare medicală mai era în plină desfășurare”. Prin urmare e incorect să i se reproșeze că nu a coordonat ceva ce nu mai exista.

Argumentul Guvernului este acela că Departamentul pentru Situații de Urgență, ”o structură specială cu 50 de oameni”, a fost creat tocmai pentru ca să controleze cineva toate aspectele într-o astfel de criză. ”Nu doar stingerea incendiului sau îngrijirea medicală de la fața locului, ci și redistribuirea către spitale, activarea planului alb al spitalelor sau ordinea de la fața locului”, a explicat un om din Executiv.

3. Cum s-a activat planul roșu?

Corpul de Control: ”Planul roșu a fost activat târziu”.

22:50 este ora declanșării planului roșu de intervenție, la 18 minute de la primul telefon primit la 112 și la 7 minute după ce echipajul a ajuns la ”Colectiv”

Răspunsul DSU: ”Chiar și nedeclarat, planul roșu a fost activat”. Ideea oamenilor lui Raed Arafat este aceea că s-au folosit toate mijloacele din dotare, ca și cum planul roșu fusese deja declarat. De fapt, ei acuză formalismul alcătuirii raportului Corpului de Control.

”ISU a mobilizat toate mijloacele abia după ce primul echipaj al lor a ajuns acolo. Dovadă e că ei înșiși au admis în documentul anterior, <Lecții învățate>, că Ambulanța a trimis imediat toate forțele, în timp ce ei au ales să aștepte confirmarea după ce primii lor oameni au ajuns la Colectiv” oficial din Guvern

4. ”Comanda s-a schimbat și la câteva minute”

Corpul de Control: Comanda operațiunii de la Colectiv s-a schimbat de câteva ori, uneori la câteva minute. Practic, nici nu au avut timp să-și informeze superiorii.

Răspunsul DSU: Conform Ordinului ministrului de interne nr. 1134/2007, comanda militară se schimbă în funcție de gradul superior care ajunge la fața locului. Asta nu înseamnă că fluența activității a fost afectată în vreun fel.

CRONOLOGIE

22:32 – primul apel la 112

22:37 – primii care ajung la fața locului sunt polițiștii de la Secția 14, cu două echipaje

22:43 – ajunge primul echipaj de la Ambulanță și primele echipaje ISU

22:44-  ajunge a doua mașină de la Ambulanță. Când sosesc următoarele echipaje ISU, la fața locului erau 5 mașini de la Ambulanță

5. Cine a făcut raportul Corpului de Control?

La acest punct, se inversează replicile, primii care vorbesc fiind cei de la DSU.

DSU: Nu e normal ca un astfel de raport să fie alcătuit de oameni care să nu aibă experiență în situații de urgență.

Corpul de Control: ”E normal ca un corp de control să nu aibă specialiști în orice domeniu. Unii dintre cei care au cules datele sunt foști polițiști, alții, juriști. Desigur, nu suntem Dumnezei! Dar am avut consiliere de la oameni cu experiență în domeniul situațiilor de urgență, pe unii i-am numit în raport, pe alții, nu”.

”Sistemul de urgență din România este recunoscut și dat ca exemplu de multe țări europene. Nu e normal să fim judecați pe argumente emoționale” Răspunsul DSU

 

”Evident că dacă incendiul de la Colectiv ar fi avut loc acum 10 sau 15 ani ar fi fost mult mai rău! Intenția noastră nu este aceea de a acuza sau de a viza pe cineva, cu atât mai puțin pe Raed Arafat. Dar vrem să dăm un impuls” oficial din Palatul Victoria

Cei din Guvern susțin că nu vor să intre într-un război al declarațiilor și că Raed Arafat nu e în pericol.

„Dar credem că e responsabilitatea noastră față de cetățeni să ne asigurăm că nicio instituție, oricât de performantă se consideră, să nu spună: nu mai avem nimic de învățat, nu mai avem nimic de îmbunătățit. E genul de punct de vedere pe care premierul Cioloș nu-l va accepta niciodată”, a declarat o sursă.

Care vor fi pașii următori?

Raed Arafat intenționează să facă public în câteva zile răspunsul DSU.

Pe de altă parte, Guvernul susține că a gândit raportul Corpului de Control ca pe ”primul pas într-o operațiune mai largă”.

Ei așteaptă și răspunsul celorlalte insituții, apoi vor să se pună la masă  și ”cei care răspund de fiecare domeniu, de la infecțiile nosocomiale și până la situațiile de urgență, să prezinte un plan cu ce e de făcut”.

 

 

Comentarii (93)Adaugă comentariu

Violeta  •  24 martie 2016, 15:22

Imediat ce au aparut informatii cu privire la coruptia din ISU si s-a lasat cu demiteri, Arafat si-a luat mana de pe ei, spunand ca nu stia ce se intampla. Imediat dupa aceasta afirmatie ar fi trebuit sa i se ceara demisia, oamenii aia sunt subalternii tai, raspunzi pentru asta, inseamna ca nu ai fost un manager bun si nu ai stiut sa-ti alegi oamenii. Din pacate pot muri multi oameni ca Arafat tot n-o sa si dea demisia iar daca cineva il va demite, se bucura de simpatia multor indivizi care's blocati undeva la infiintarea SMURD.

Vasile  •  24 martie 2016, 15:25

Raportul este in mod evident anti-Arafat si pro Ambulanta Bucuresti. Ambulanta dispune de 182 de masini din care in acel moment functionau doar 76, ceea ce in opinia Guvernului este demn de lauda. Adica ambulante avem, dar 60% dintre ele stau in garaj. Asta da eficienta!

Cătălin Tolontan  •  24 martie 2016, 15:29

@Vasile: sentimentul ca sint vizati i-a si facut, probabil, pe cei de la DSU sa reactioneze cu acest raspuns amplu, pe puncte

Primarul  •  24 martie 2016, 15:32

Asta de isi spune el singur medic confunda *** Colectiv,incendiu cu "aprobare isu" si victime localizate pe ceva metri patrati. Bruxelles,atentate teroriste si victime pe sute de metri patrati. 2 locatii diferite, in acelasi timp. Plus riscul terorist permanent. *** ajuns secretar de stat compara reactia smurdului lui amarat si umflat de presa cu reactia pompierilor si structurilor belgiene de urgenta. Ok. Daca acest nesimtit e inca in functie e doar vina dlui Ciolos. Ca Pontel era mana in mana cu incompetentul supranumit medic si aia e...nu il putea demite pe *** ajuns secretar de stat. Restul e cancan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Primarul  •  24 martie 2016, 15:36

Scuze. As vrea sa imi retrageti comentariul de mai sus. Nu are rost. Nu se schimba nimic. Si pt cunoscatori e evident cine este si cat piate acest secretar de stat. Imi puerd timpul. Va rog nu publicati niciun comentariu trimis de mine. Va multumesc.

Vasile  •  24 martie 2016, 15:45

Si daca tot suntem la acest capitol domnule Tolontan... Centrul de la Floreasca functiona ori ba? Pentru ca in raport scrie ca ”functiona dar nu functiona”. Am citit de trei ori. Ma simt chiar depasit de inteligenta guvernului tehnocrat.

mihaix  •  24 martie 2016, 16:00

Ca de obicei, ca la noi la nimeni. Au trecut 5 luni si suntem tot acolo de unde am plecat, adica tot la proba "aruncarea pisicii", specialitate la care, trebuie sa recunoastem, suntem fruntasi. Pana acum era destul timp pentru modificari clare in legislatie, pentru infiintari si desfiintari de organisme, precizari clare cu responsabilitati si etc. Nu, noi o tinem langa cu "aaaa, pai stai ca tu nu ti-ai facut datoria cum trebuie, te-a durut in basca!" Asa, si? Se mai schimba acum ceva daca tot ne uitam ce a facut sau nu a facut celalalt? Pune mana si fa ceva acum, a trecut foarte mult timp! Schimba ce trebuie schimbat, asuma-ti raspunderea iar daca aia de s-au ocupat au gresit indreapta tu greselile. Nu sta cu degetul indreptat spre oameni care au incercat sa faca ceva. Foarte bine, sunt vinovati, pune pe altii dar nu mai pierde vremea aiurea cu rapoarte si hartogaraie ca suntem satui de detinatori absoluti ai adevarului.

Cris  •  24 martie 2016, 16:07

Il cunosc pe cel care isi spune Primarul. Este unul care a picat bacul anul trecut si nici macar un job nu si-a cautat, pt ca, deh!, e mai bine sa somezi pe banii babacilor. Du-te la munca, ba, ca scoala nu s-a prins de tine! Subiectele precum cel abordat in articol sunt pt. cei cu o minima educatie, cultura institutionala si, mai ales, corectitudine si obiectivitate.

Razvan Vasioiu  •  24 martie 2016, 16:07

"Raed Arafat a încetat de mult să își mai facă meseria" spunea cineva.... Da ! așa este ! dar a şi fost “ajutat” în sensul acesta .... adică atras în politică ….. periat .... adulat .... câteodată şi scuipat ! Nu mi-a plăcut niciodată prea mult personajul acesta , ba dimpotrivă chiar m-am opus lui când dorea sa pună mana pe „Ambulantă” în Capitală. ( împreună cu alți membrii ai ASAR-ului –Asociația Serviciilor de Ambulanţă din România pe vremuri… Dr. Mircea Oprișan președinte ASAR şi director atunci al Serviciului de Ambulanţă București fost „961”;) Dar nu pot să nu-i recunosc niște merite şi „aroganţe” . Știe să speculeze momentul ! A fost o perioadă un bun manager al noului înființat SMURD (2002), s-a ridicat pe orgoliile foștilor directori de Ambulanţe Județene care niciodată nu au fost uniți , niciodată nu au lăsat „ciolanul” şi Arafat s-a folosit ( si se va folosi de asta). Daca integrau serviciile de ambulanţă în SMURD-ul nou format își pierdeau postul ( de director – rozător de ciolan) …. așa dl. Arafat s-a „intro-băgat” în politică , în Ministerul Sănătății inițial şi încet, încet i-a înlocuit pe directorii de salvare, care mai erau şi medici pe deasupra şi îl băteau la ***” la meserie în Salvare şi mai știau ceva „meserie” de resuscitare… etc… etc… Așa , așa , încet , încet au ajuns numai politruci, numiti politic, cu examene trucate, directori de ambulanţă care îi ciugulesc din palmă domnului Arafat ! Deci: …….. bun manager ! Așa , așa , încet , încet sistemul național medical de urgenţă a ajuns „praf” , bicefal, dezorganizat . Așa , așa , încet , încet din dorința de a controla TOTUL (si de frică să nu se (ră)scoale vre-unul mai deștept de director de Ambulanţă) dl. Arafat a început să scape din mana situația şi să dea chixuri după chixuri …. (vezi Apuseni, Siutghiol, ‪#‎Colectiv‬, etc.etc.) Vă rog ! nu vă uitați la „Ambulanţele” acelea mari, roșii, frumoase , cu girofaruri şi sirene somptuoase…. sunt goale ! goale ! goale ! Da ! sunt goale ! nu de aparatură sau substanțe… sunt goale de ȘTIINȚA !!! Lipsește MEDICUL ! Paramedicii sunt instruiți minimal (6 luni/12 luni) – medicul 12 ani „++”. La un caz mai complex vine acea Ambulanţă frumoasă – SMURD - care constată că e „depășită” științific şi atunci cheamă o Ambulanţă adevărată cu medic de la fosta „Salvare – 961” şi uite așa acest sistem imbecil, bicefal , haotic cheltuie dublu banii !!!! Da ! vă spun toate acestea din prisma unui fost medic de Ambulanţă București – 1999 – 2005 care scârbit a găsit un loc de muncă şi știința european (OMV Petrom), actual expert în situații medicale de urgenţă , catastrofă si triaj european, membru ERC, ACEP, AAEM, instructor de ambulanţe, s.a.m.d.…. şi foarte modest ! Şi acum să revenim la #Colectiv… Da ! întotdeauna ! dar întotdeauna în situații de catastrofă primele 5 (cinci) minute sunt haotice, brauniene , dezorganizate…. dar doar primele cinci minute !!!! E normal !!! E firesc ! suntem OAMENI !! Oriunde in lume ! ! te iau prin surprindere ! TE ŞOCHEAZĂ ! asta e ! dar în spate trebuie să ai un plan (roşu/albastru /etc… oricum vrei să-i spui dar să-l ai ! - funcţional ) Aici la #Colectiv s-a intervenit destul de rapid ( „noroc” că a fost în București - dacă putem spune așa… ) dar haotic, empiric, după ureche …. după flerul fiecărui venit. (ca altfel în toate celelalte situații mai sus enumerate) (vezi Apuseni, Siutghiol, etc.etc.) Acest sistem „de urgenţă” nu are esența : TRIAJUL ! Da ! da ! la o catastrofă nu se acționează: „primul venit , primul servit” Nu ! Nu! Nu! Nu ! Nu! Nu! Aici primul echipaj trebuia să anunțe dispeceratul şi în secunda următoare să înceapă triajul victimelor ! (Triajul este o ȘTIINȚA ! sunt cursuri întregi despre acest lucru . ex „S.T.A.R.T. triage”) sunt oameni specializați şi ultraspecializaţi în această specialitate ! TRIAJ ! La nici o nenorocire , mai sus menționată nu am auzit să fi fost acolo un doctor de triaj…. (vezi Apuseni, Siutghiol, #Colectiv, etc.etc.) Toți așteptau „tablele lui Moise / Arafat” - nimic nu mișca fără Arafat (magister) dixit…. Despre cort şi centru de comanda : Da ! la o catastrofă „stabilizata” gen accident tren, autocar, tunel , vârf de munte, platformă marină … etc , etc unde victimele nu se mișcă , sunt încarcerate, intoxicate, politraumatizate sau măcar o parte respectă această regulă atunci ridici un cort de „servicii medicale avansat” Aici la #Colectiv unde dinamica mişcării victimelor era foarte mare şi oricum în cort nu aveai ce să le faci era suficient, inițial, un MEDIC DE TRIAJ, care să comunice corect, continuu cu dispeceratul pt a chema/ organiza resurse medicale si de transport si a plasa CORECT pacienții la spitale capabile să-i trateze era suficient !! Mai sunt multe de spus …. dar …. asta pentru experți ….. o seară bună ! şi feriți-vă pielea ! singuri !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius  •  24 martie 2016, 16:07

Ideea e simpla: au trecut cateva luni si nimeni nu-i condamnat pentru asta iar Arafat e inca pe postul lui....Eu numai am nimic de zis....dar mi se pare ca traiesc in Congo......

Cătălin Tolontan  •  24 martie 2016, 16:08

@mihaix: nu poti lua decizii in afara informatiilor. Si nu poti ajunge la informatii, mai ales in cazul unui eveniment atit de complex si ramificat, decit daca le cauti si le analizezi. Societatile civilizate au aceasta capacitate de a avea rabdare si de a cauta faptele pina la capat.

Viky  •  24 martie 2016, 16:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fabian  •  24 martie 2016, 16:13

Corpul de control al primului ministru...! Credeti-ma, stiu mai bine decat oricine de pe acest site, incluzandu-l pe autorul articolului, din cine este format in mod real acest departament guvernamental. Daca ati cunoaste calitatea angajatilor, modul concret de accedere in functii, metodele de lucru...! Ma opresc, nu cred ca se cuvine sa arunc aici in cei pe care....

Dan Patru  •  24 martie 2016, 16:13

1. De ce nu s-a ridicat ”spitalul de campanie” mobil? Raspuns DSU: La Boston, Paris și, recent, la Bruxells, echipele de salvare au procedat la fel ca la Colectiv. Vă atașăm fotografii din care puteți vedea cum și acolo oamenii au fost resuscitați și îngrijiți, inițial, pe caldarîm. Draga DSU: E irelevant ce s-a petrecut in alte tari. Daca in respectivele exemple autoritatile nu interveneau, era ok sa nu se intervina nici la noi, nu? Nesimtitilor. 2. Ce trebuia să coordoneze Raed Arafat? Raspunsul DSU este absolut ilar. Raed Arafat trebuia sa coordoneze tot ce tinea de incident. De la scoaterea celor aflati inauntru pana la repartizarea pe spitale, instalarea spitalului mobil samd. 3. Cum s-a activat planul roșu? Răspunsul DSU: ”Chiar și nedeclarat, planul roșu a fost activat”. Acest raspuns da masura exacta a bataii de joc la care suntem supusi de toate autoritatile statului. 4. ”Comanda s-a schimbat și la cîteva minute” DSU: Conform ordinului ministrului de Interne nr. 1134/2007, comanda militară se schimbă în funcție de gradul superior care ajunge la fața locului. Asta nu înseamnă că fluența activității a fost afectată în vreun fel. E adevarat ca se schimba comanda, dar cel insarcinat sa coordoneze operatiunea ramane stat in stat, chiar daca mai sunt 3 cu grad peste el care au ajuns mai tarziu. Lucru valabil peste tot in lume. Doar la ordin expres se schimba comanda, dar acest lucru n-avea sens. Am mai spus-o de nenumarate ori: Sa-ti fie rusine, Raed Arafat, incompetentule. De 6 ani de zile iti cer demisia. Chiar nu ai simtul ridicolului? Du-te si lasa-ne ca ne descurcam.

lemon  •  24 martie 2016, 16:23

Interesant. Aseara am auzit cate ceva despre acest raport la televizor (nu l-am citit inca) si mi se parea ca suna foarte rau pt Arafat si pt DSU (dar si pt Ambulanta si pt spitale) si ca s-au confirmat multe din chestiile pe care le banuiam dar nu le stiam sigur, legat de erori, incurcaturi si o incapacitate de a recunoaste aceste erori, incurcaturi si nevoia de ajutor… Dupa articolul asta parca s-a mai nuantat cumva imaginea.

Dar pe de alta parte m-a si bagat in ceata putin. Nici nu stii pe cine sa mai crezi si cine e mai competent. Cum sa reactionezi la acuzatiile DSU ca autorii raportului nu sunt calificati sa-i judece? Pai atunci ce facem? Adica poate pe de o parte au dreptate pe unele aspecte, dar pe de alta parte, daca ducem rationamentul asta la extrem, atunci nici noi nu suntem calificati sa judecam ca cetateni, ca vorba aia, n-avem pregatirea. . . Noi suntem „prosti”, asteptam sa ne informeze autoritatile si sa ne explice. Dar nu numai ca nu sunt raspunsuri simple ci sunt si raspunsuri contradictorii, se pare. Ii inteleg pe cei care sunt frustrati ca pare un joc de-a pisica moarta . . . Oamenii simt nevoia de clarificari (si apoi solutii).

mihaix  •  24 martie 2016, 16:23

Iti respect parerea dar eu am alta viziune. Informatiile si faptele erau destul de clare pentru toata lumea nu cred ca mai trebuia sa o punem de o comisie. Mie nu mi se pare ca se cauta faptele ci doar se obtine ce trebuia sa se obtina, adica un instrument in mana acuzarii publice. In societatile civilizate despre care vorbesti nu treceau 6 luni pana sa fie luata o masura de indreptare a lucrurilor care au mers prost. Este bine sa cauti si sa analizezi dar dupa ce ai luat primele masuri necesare si nu sa cauti si sa analizezi doar de dragul de a obtine vinovati. Daca se intampla o nenorocire asemanatoare cine mai era de vina ca nu s-au luat masurile ce se impuneau?

Laurenţiu  •  24 martie 2016, 16:27

Dragii mei tehnocraţi, infantilismul nu e o virtute. Însăşi ideea de "prim ajutor" presupune că resuscitarea se face la locul faptei cel mai la îndemână. Chiar şi pe caldarâm. De s-ar face-n baldachine cu aşternuturi de puf...cu siguranţă ar fi orice altfel de ajutor...dar nicidecum "prim"...doooh. Mă rog..în măsura-n care nu se produce la voi în bivuac. Că voi dormiţi în puf, uzual. ***'.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  24 martie 2016, 16:33

Ca sa vezi...Pai o tara normala intii incerca sa rezolve ce este in prezent.De ce nu descopera Ciolos si ai lui cauza mortii si imbolnavirii atitior copii mici?Sau asta trebuie sa descopere corpul de control al urmatorului premier?Desigur ca trebuie o ancheta pentru cele intimplate la Colectiv dar probabil ca ar trebui condusa de oameni din afara...Cine de la noi mai prezinte incredere?

Cătălin Tolontan  •  24 martie 2016, 17:05

@lemon: daca lucrurile par mai nuantate inseamna ca ne-am facut o parte a muncii. Printre altele, asta e menirea jurnalistului: sa fie o platforma de explicitare a opiniile diverse, pentru ca oamenii sa aib acces la argumentele relevante ale tuturor partilor.

Laurenţiu  •  24 martie 2016, 17:10

Iar faptul că cer daune ...sună a josnicie. Cer daune cui anume ?...pentru ce anume ?. Copiii bolnavi de leucemie, asta doar ca şi exemplu inerţial care-mi vine-n minte...le pot cere lor daune din daunele eventual obţinute ? Până şi victimele nevinovate-s de joasă speţă într-o ţară de joasă speţă. De e reală ştirea.

Marian  •  24 martie 2016, 17:11

... de Ponta si Banicioiu nimic, nimic?!!! iarsi scapa astia nepedepsiti ca sa mai faca si pe viitor!!!Atata timp cat ne conduc politicieni Incompetenti si Korupti si nu sunt pedepsiti vom avea mereu victime...tot mai multe victimee!!!In fapt tot poporul roaman este victima suprema a acestor hoti de 26 de aniii!!!

Matei  •  24 martie 2016, 17:19

Comparatia cu Bruxelles nu este neavenita, asa cum sugereaza unul dintre comentatori. Daca cititi cronologia evenimentelor ce au avut loc acolo veti vedea ca starea de alerta generala a fost instituita de catre prefectul capitalei abia la 1 ora si 40 de minute dupa explozii. Pana atunci fortele de interventie medicala si pompierii au actionat coordonati de procedurile obisnuite, strict la ordinul verbal al superiorilor lor, fara instalarea unor corturi medicale inutile intr-un oras cu peste 40 de spitale. Da, daca dezastrul se petrecea in Baragan sau in Delta acest spital si-ar fi gasit utilitatea 100%, el facand minuni in zone izolate. Dar asa cum au stat lucrurile la noi ar trebui sa vedem mai de graba cine si-a batut joc de vietile acelor copii inghesuindu-i intr-o pivnita plina de artificii.

Laurenţiu  •  24 martie 2016, 17:24

Marian ! Tu pari a fi o victimă, de pildă. Oare a cui anume victimă se cheamă că eşti ? Oare ce-ai ştampilat la vot ? E retorică...desigur. "Postaci" rimează cu "***"...aşa-i ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  24 martie 2016, 17:27

"Raed Arafat nu e în pericol" dar de ce ar fi o problema asa mare daca ar fi RA in pericol?

shpagasin  •  24 martie 2016, 17:27

@tolo: nuantarea asta, in capete nepricepute, duce doar la discutii contradictorii. Lucru bun pentru un site care traieste din trafic, insa nu stiu cat de bun pentru societate. Sunt satul deja de atata aratat cu degetul. Solutiile insa lipsesc, ca intotdeauna.

vasilie  •  24 martie 2016, 17:28

Am sa " intru" direct in subiect : sint citiva ani de cind dl.dr. Arafat ( fost coleg de Facultate la Cluj) tipa in gura mare " nu exista protocoale medicale !" . Si , oamenii slabi de inger au iesit in strada sa il apere ...... au fost chiar lupte de strada pt. a proteja numele dr. ului Arafat. Cu ce s-a ales Sistemul Medical de Urgenta dupa ? Cu absolut nimic .......Sa reamintesc citeva momente : prabusirea maestrului Iovan in Apuseni , nenumarate accidente in care ISU nu poate ridica elicopterele de la sol , achizitia de echipamente depasite moral si tehnic - vezi avionul care sta pe pista , achizitia " cu cintec " de autosanitare care mai mult sint implicate in accidente decit in salvarea de vieti , etc. Cazul Colectiv este in mare masura exemplul tipic de NEAPLICARE A PROCEDURILOR atit de "dragi in trecut " dlui dr. Arafat. Concluziile Corpului de Control sint " precise . concise " si nu lasa loc la interpretari ! Cit despre Sistemul SMURD - da, a fost laudat ! Cind ? Acum 15 ani ! Societatea insa evolueaza ...... oamenii insa mai greu ! Mai ales atunci cind prind o functie guvernamentala in mina ! Cunoscindu-l , ar trebui sa plece demn , pentru ceeea ce afacut pina acum 10 ani ! De atunci insa ................ doar scandalurile l-au mentinut pe linia de prim plan ! Imi pare rau sa spun asta : dle dr. Arafat cred ca Palestina are nevoie acuta de acel medic nebun care a terminat Facultatea la Cluj! Are nevoie acuta de un sistem SMURD ! De ce nu va intorceti la radacini ? E o intrebare retorica , nu?

rim  •  24 martie 2016, 17:39

stimate dle tolontan, meritati felicitari pentru promptitudinea punerii in relatie a raportului corpului de control cu prima reactie a dr arafat dar ati omis un amanunt pecare, poate, il conisderati neglijabil, da pe care, ca cititor al dv il conisder esenatial. seful corpului de control al premierului "tehnocrat" e un vechi om al fostului presedinte si impresia de ier, la citarea, de catre pusturi tv a fragmentelor din raport e ca se incearca a doua oara dupa inceputul lui 2012 executia clui care ar fi putut castiga incomparabl mai mult construind un sistem de urgenta in tari bogate. ostilitatea la adresa acestui om e intolerabila. doamne feri sa se balbaie eventuali inlocuitori incompetenti la un cutremur major, care nu e neaparat improbabil.

Cătălin Tolontan  •  24 martie 2016, 17:41

@shpagasin: si cum ar fi fost bine? Sa existe doar punctul de vedere al Guvernului, nu si cel al lui Raed Arafat? Nu ar fi normal. Nici macar nu e o nuantare. E elementar sa existe ambele perspective.

k.s.vaida  •  24 martie 2016, 17:43

daca nu ploua si nu ninge ...ca o logica formala , ce rost are sa montezi un cort? desigur mai ramane analizata temperatura , era foarte frig ? , cortul putea fi incalzit ?...daca nu era frig si cortul nu putea fi incalzit de ce trebuie pierdut timpul cu detalii neimportante ? triajul de care vorbeste tanarul medic, e o necesitate clara ...dar dupa cum stim deja oameni fara arsuri grave de piele , au murit din complicatiile pulmonare; cum triezi un om pe picioare fara arsuri si cu plamanii afectati? neincrederea in institutii este usor de inteles, si e desigur intemeiata. si e clar ca murim cu zile in spitalele nostre in acelasi timp insa ,daca citesti despre incendii similare , mai afli ca un sfert au murit indiferent ca era in US, UK , brazilia , china sau mai stiu eu ce tara www.oddculture.com/historys-top-15-worst-nightclub-fires/ indiferent cat de dezvoltata /organizata era tara respectiva

diodoru  •  24 martie 2016, 17:46

Indiferent de scuze sau acuze probleme au fost si unele chiar grave cum ar fi neactivarea directivei euripene pentru situatii de urgenta (probabil din orgoliu) care poate salvau si alte vieti Oricum nu pot uita cum in ianuarie 2012 Domnul Arafat facea apologia sistemului public de urgenta care s-a dovedit a avea mari lipsuri(colectiv apuseni planorul techirghiol sunt exemplele cele mai notorii) O seara placuta

aldo_m  •  24 martie 2016, 17:56

arafat este un tip capabil si priceput in domeniul lui ,dar ajuns intr-un punct in care nu poate sa-si dea demisia trebuie sa-i ordone cineva superior lui pt ca eu al consider omul unor servicii nu stiu care dar asta e banuiala mea ,omul e bine infiltrat si n-are nici un gand sa plece .a facut lucruri bune chiar f bune dar e omul cuiva si *** (traian basescu) a vrut sa scape de el dar n-a putut si nici n-a avut curajul sa spuna al cui e arafat ,el a vrut sa scape subtil de el dar antena 3 i-a luat apararea cu oameni in strada scosi cu televiziunea ,acum si neamtul vrea sa scape de el dar se pare ca arafat e o nuca tare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eu  •  24 martie 2016, 17:56

Cine a facut armata cunoaste genul acela de subofiter care intra in dormitorul soldatilor si chiar daca totul e luna si bec el va sterge cu degetul tocul de la usa pana va gasi acea urma de murdarie care sa-i justifice pedepsele pe care era decis oricum sa le aplice. Asa sunt cei de la corpul de control....asta e menirea lor. Cand vrei sa arati cu degetul, sa pedepsesti sau sa demiti orice sef de structura, trimiti baietii de la corpul de control, iar astia nu se lasa pana nu gasesc ceva, orice, de care sa se lege. As fi curios daca pe cei de la corpul de control i-ar controla un corp de control "superior", cam cate bube in cap le-ar gasi ??

diodoru  •  24 martie 2016, 17:58

Revin cu o mica precizare Cred ca astfel de rapoarte sunt binevenite pentru a se gasii solutii mult mai bune in astfel de cazuri deaceea raspunsurile institutiilor vizate m-i se par justificatoare si nu pentru remedierea greselilor Probabil in aceptia unora totul afost perfect( acelasi orgoliu)

Marius  •  24 martie 2016, 18:06

@Vasilie Adrian Iovan a murit in Apuseni din cauza persoanelor impuse politic in functii de conducere si a contractelor cu dedicatie. Cine are posibilitatea si curiozitatea, sa se intereseze cine era responsabil (a) la acea data de intretinerea avioanelor de tipul celui care a cazut in Apuseni. Sa nu va mire daca rezultatul o sa zguduie niste nume grele din politica ;) Inchei cu o intrebare oarecum retorica: oare cate milioane de euro s-au facut din spagile luate in intervalul 1990-Colectiv de *** din conducerea celor de la pompieri si mai apoi ISU. E o meserie extrem de grea dar pe spatele unor baieti care isi risca viata la fiecare misiune s-au cladit piramide de spaga, nepasare si iresponsabilitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  24 martie 2016, 18:07

Ca de obicei, sintem penibili, de la primul pina la ultimul.

Maxentiu  •  24 martie 2016, 18:15

Inteleg perfect reactia DSU, nu e nimic mai sinistru decit sa vina niste habarnisti si sa-si dea cu parerea asupra activitatii tale. Luati ca exemplu unele dintre comentariile de aici...

Andrei  •  24 martie 2016, 18:37

Acest raport urmăreşte să-l discrediteze pe Arafat, de cei interesaţi să privatizeze salvările. Se sare peste cauzele crimei de la Colectiv începută de nişte porci de parlamentari care, în 2009, au scos o lege prin care patronul român nu are nevoie de avizul pompierilor pentru a deschide o afacere şi urmările s-au văzut. Derbedeii de patroni de la Colectiv au băgat sute de persoane într-o încăpere cu o singură uşă şi geamurile zidite !

Cristi72  •  24 martie 2016, 18:40

Smurd ul este o mascaradă de a lui arafat. Sant paramedic pe smurd adica pompier si nu mi e rușine sa o spun.nu avem pregătire a necesara de a salva vieți. Santem pusi cu forta.

Cristi72  •  24 martie 2016, 18:44

Nu avem nici o acoperire in ceea ce însemna acte medicale. Santem fortati sa prindem linie venoasa.cum e posibil asa ceva? Facem lucruri care numai medicii sau asistentii au dreptul sa o faca.santem abuzați.

Daniela Caramida  •  24 martie 2016, 18:54

Cumnatul meu este medic SMURD. Cei mai multi dintre angajatii de acolo, din pacate, nu au pregatirea necesara de a salva vieti. Pur si simplu le-o impune job-ul, sa fie acolo, la fata locului !

Denisa Tof  •  24 martie 2016, 18:56

penibili ca de obicei ... :(

Adrian H  •  24 martie 2016, 19:18

Vasile: "Raportul este in mod evident anti-Arafat si pro Ambulanta Bucuresti. Ambulanta dispune de 182 de masini din care in acel moment functionau doar 76, ceea ce in opinia Guvernului este demn de lauda. Adica ambulante avem, dar 60% dintre ele stau in garaj. Asta da eficienta!" In raport se spune si de ce doar 76 de autospeciale ale Ambulantei functioneaza (si numarul asta e mare, avand in vedere ca multe din cele inca functionale si-au depasit perioada de casare): pentru ca masinile sunt foarte vechi iar Ambulanta, spre deosebire de SMURD, in care s-au investit sute de miliane de euro, este subfinantata. Razboiul din Ambulanta si SMURD nu este nou. Arafat a incercat sa preia si Ambulanta in parohia lui, marindu-si astfel regatul. Pentru ca nu a reusit, Ambulanta primeste sume de mizerie, in comparatie cu SMURD. Asta desi la Ambulanta personalul este alcatuit din medici si asistenti, in timp ce SMURD are pompieri care au facut si cursuri scurte de paramedici, si doar cativa doctori. Cu o cautare pe Google gasiti si diferentele de cifre de interventii. Ce ma mira este ca in raportul Corpului de Control nu apare deloc subiectul ambulantelor private. Au fost ambulante ale serviciilor private care nu au fost lasate sa intervina, desi erau la doi pasi. Dar repulsia lui Arafat fata de orice inseamna serviciu privat, apt sa introduca concurenta si, implicit, calitatea, in sistem, este cunoscuta de ani de zile, nu?

emil  •  24 martie 2016, 19:24

acum ar trebui sa inteleaga toti motivul principal pentru care cei de la ISU nu vor sa-si mai asume raspunderea pentru absolut nimic - vezi cazul arena nationala,"marele" ministru tehnocrat vasile dincu din "marele"guvern al "marelui" prim-ministru dacian ciolos, implicinduse in mod direct si solicitind ISU acest aviz!

The Insider  •  24 martie 2016, 19:24

Asa , si ....? Responsabilitati , factori decidenti ca si persoane , solutii precise propuse , nu generalitati de care ne spune si marele reformator al urgentei !? Dumnezeule mare , chiar suntem tampiti cu totii ?! Chiar si acum ingropam mizeria sub pres de dragul imaginii sau pt a mai castiga timp si prostimea sa mai uite ?! Pai onorat CCPM - sau cum Dumnezeu va mai numiti abreviat - cel care a elaborat in intregime legislatia de urgenta medicala este nimeni altul decat Dr. Arafat !!! De la celebra Lege 95 - Titlul IV si continuind cu ordine comune MS / MAI gen 1092 , 2021 , samd plus altele de care au parte pompierii in exclusivitate toate poarta semnatura si conceptia Dr. Arafat !!! Nu Iliescu , nici Constantinescu , Basescu sau alti decoratori de meserie - ca mai au mult pana sa ii pot numi presedinti de tara , ca si anvergura si atitudine - nu au facut decat sa semneze legile propuse si sa decoreze ca atare autorul !!! Iar acum constatam .....ce ne mai trebuie sa vedem odata realitatea si sa ne trezim !? Sau poate ne trebuie , fereasca Sfantul , si vreo drama gen Paris , Bruxelles , Madrid , Londra samd ca sa vedem cu adevarat dimensiunile reale ale capacitatii de non interventie PT CA NU AI NICI CU CE SI NICI CU CINE !? Nu a fost de ajuns ce s-a intamplat cu # Colectiv !? Pai , credeti-ma - si stiu ce vorbesc, pt asta am si ales pseudonimul - la un cutremur mai mare de 6.5 - 7,5 pe Richter , intram lejer pe harta natiunilor gen Nepal...ati uitat ce a fost si acolo !? Nu-mi vine sa cred ochilor ca se publica asa ceva si , mai mult , ca este un document oficial al unei entitati guvernamentale ce presupune , in mod logic , ca este punctul de vedere oficial al primului ministru al Romaniei ! Si urmarea , repet . care este , totusi ?! E incredibil , oameni buni....poate ca , pana la urma , ne meritam soarta ....si cand zic asta e putin spus... Nu stiu altii cum sunt , dar cand vad atata impotenta intelectuala , sofisme de 2 bani , frica de decizii reale , ca sa nu mai vorbesc de o atentie data opiniei publice dusa la extrem in privinta unui ipotetic scandal mediatic si de imagine ...imi vine sa urlu si sa ii duc la mormintele celor care au murit pt faptul ca au fost respectate protocoale si standarde ! I-as pune apoi sa stea de vorba cu parintii , prietenii , rudele sau mai rau , copii acestora si sa incerce sa le explice ca totul a mers ca la carte - sau ma rog , aproape - si ca s-a facut tot ce se putea dar ca au avut de partea lor un inamic nevazut , dar mai puternic decat orice inchipuire posibila : prostia adusa la rang de politica de stat in Romania !!! Daca nici acum - la adoptarea pozitiei oficiale a guvernului - nu se va reactiona - ma refer la societatea civila , adica noi toti , postatori sau nu - atunci ne meritam soarta !!! Avem identificate niste institutii , cu sefii lor cu tot , sunt identificati si decidentii diverselor etape ale interventiei , se stie exact cadrul legal si unde nu s-a respectat acesta ca si de catre cine si cu toate astea nu se admite si nici nu se vrea asumarea raspunderii pt un esec in forma continuata !!! Ce ne mai trebuie , Dumnezeu stie..... dar ma rog lui sa nu ne dea ceva mai grozav decat prin ce-am trecut , sau cel putin sa nu fiu prin tara sau de garda cand se va intampla.... Oricum , fie-le somnul de veci usor celor care au plecat dintre noi ...poate acolo unde sunt acum nu mai au parte de atata imbecilitate si /sau prostie.....poate au parte de linistea sufleteasca ce a disparut dintre noi odata cu plecarea lor !

Relu  •  24 martie 2016, 19:39

Nu cedati hotilor, sunt de partea dumneavoastra suta la suta.

stefan  •  24 martie 2016, 20:08

Ce calificare au cei care comenteaza denigrator la adresa SMURD??? Domnule Arafat, este timpul să ne lăsați! Sincer, nu suntem demni de eforturile Dvs în a pune în funcțiune un SMURD! Pe „țeavă” se află un nou SMURD - fundamentat, organizat și „implantat” de somități precum The Insider, Primaru' și alții asemenea!... Haoleu!!!...

dan  •  24 martie 2016, 20:11

De ce in raportul guvernului nu se mentioneaza lipsa Cyanokit-ului din dotarea Smurd sau/si a ambulantei ? Multi dintre cei care au decedat ulterior au facut-o din cauza intoxicatiei cu acid cianhidric.

dudu  •  24 martie 2016, 20:35

Cea mai tare e aia cu "Sistemul de urgenta din Romania e recunoscut si dat de exemplu in multe tari europene!" Da, sigur, toata lumea vrea sa fie ca noi - de cate ori am azuzit basmul asta... Cine naiba ar vrea sa aiba un sistem asa de imbecil ca la noi, nu stiu. Vine capitanul Gica de la Pompieri, si prin prisma faptului ca el e superior in grad, trebuie sa coordoneze activitatea paramedicilor, desi el nu stie sa faca diferenta intre un paracetamol si o Smecta. Sau intra pe fir "coordonatorul medical" al SMURD, care in toate judetele e un doctor din spitalul de urgenta, si ala trebuie sa ia decizii din cabinet, pe baza informatiilor transmise de la fatza locului de un paramedic absolvent al unui curs de prim ajutor (6 ore de curs + juma de ora de practica la manechin + una bucata patalama de "salvator"). Harababura harababurilor - data de exemplu in multe tari europene! (Evident, nu spune nimeni care sunt tarile alea, dar sa fim noi sanatosi - ele exista si chiar sunt multe! Iar marmota inveleste ciocolata in staniol - da, sigur!)

Nadler Cristian  •  24 martie 2016, 21:17

Pentru mine domnul Arafat este un erou . A reusit sa creeze unul dintre cele mai rapide sisteme de interventii din Europa...domnul Tolontan investigheaza, ancheteaza dar nu vede gunoiul din curte . Cu riscul de a ma repeta GSP sI Prosport sunt printre cele mai slabe ziare sportive din Europa ... urmasi vrednici ai defunctului OTV , polueaza virtualul cu stiri de senzatie , punand in umbra fenomenul sportiv ...

anonim  •  24 martie 2016, 21:36

tonul corpului de control suna atat de acuzator si *** de parca modul de operare al DSU ar mai fi putut salva ceva. la fel si marea majoritate a comentatorilor de aici, care sunt insetati de sange. penibil mi se pare povestea cu spitalul cort. un astfel de spital se instaleaza numai in zonele greu accesibile cu multiple victime sau la o distanta mare de prima unitate spitaliceasca serioasa. adica acolo unde esti fortat sa ti ranitii o perioada mai mare de timp, din lipsa de transport sa zicem ca e prea departe spitalul. ori aici vorbim de buricul bucurestiului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează