#Colectiv. Șeful Corpului de Control al lui Cioloș: ”N-am știut că mașinile SMURD nu au GPS! Poate așa se explică cifrele neclare”

Valentin Mircea îi amintește lui Raed Arafat că a discutat două ore cu trei oameni ai Corpului de Control chiar la sediul DSU, deși acum secretarul de stat susține că nimeni n-a vorbit cu el, ”în afară de aducerea la cunoștință a demarării controlului”

marți, 29 martie 2016, 3:01

UPDATE: Corpul de Control a revenit cu un telefon în această după-amiază: ”Există o eroare într-unul din punctele pe care vi l-am spus. În corpul răspunsului de la ISU-SMURD sunt timpii pe calupuri, dar în anexă ne-au defalcat timpii pe fiecare echipaj în parte. Deci avem acești timpi. Îmi pare rău că am furnizat o informație inexactă, pur și simplu eram bulversați de ceea ce aflasem, că mașinile nu au GPS”.

Interviul are loc în sediul guvernului.

Participă Valentin Mircea, șeful Corpului de Control, și unul dintre oamenii care au lucrat efectiv la raportul ”Colectiv”. El cere însă să nu i se publice numele.

”Sunt funcționar public. Îmi fac treaba, vă explic ca să explicați oamenilor mai departe, dar nu vreau să intru în polemici”, spune omul.

-Domnule Mircea, premierul a declarat în această dimineață: ”N-am fost, nu sunt si nici n-o sa fiu vreodata ofițer acoperit”. Dumneavoastră puteți spune același lucru?

-Sigur! N-am fost, nu sunt și nici nu voi fi agent acoperit. (Surâde) Merg și la notariat ca să declar acest lucru. (E mirat că interviul începe așa).

-Vă explic de ce am întrebat. Raportul este extrem de tranșant. Raed Arafat este hiperpopular, pe baza meritelor sale. E pentru prima oară când apare un document oficial atât de dur, care-l vizează direct. El acuză planuri țesute împotriva lui. Publicul are dreptul să știe dacă cel care a întocmit raportul are pe cineva în spate sau reprezintă alte interese.

-Răspunsul e nu! Apoi, nu știu dacă raportul e tranșant. Știu că eu și colegii mei, ei au contribuția principală, am lucrat, cum se zice, cu materialul clientului. Acolo e ceea ce a reieșit din documentele trimise de autoritățile implicate.

-Ați folosit informații de la serviciile secrete sau ați vorbit cu cineva de la servicii?

-Nu. Încă o dată. E un document de învățare, dacă vreți. Nu am vizat pe nimeni anume. Nu e o acuză, ci o invitație la a îmbunătăți și reforma sistemul.

-În raport scrie că primele echipaje de intervenție, ale ISU-SMURD și ale Ambulanței, au ajuns la Colectiv la 22,43.

11 minute au trecut de la primul apel la 112 și până cînd au ajuns primele mașini cu salvatori, conform datelor din documentul Corpului de Control

-Da, așa e, la 22,43 au ajuns.

-De unde știm asta?

-(ambii oameni se uită lung) Ce vreți să spuneți?

-Care e sursa dumneavoastră?

-(continuă să nu înțeleagă) Corespondența noastră cu ISU și cu Ambulanța. Sunt datele lor. Ne-au trimis un tabel.

-Și ei de unde știu când au ajuns acolo echipajele?

-Le-au comunicat acestea, cred.

-Și al doilea echipaj de la SMURD când a ajuns?

-(Consilierul răsfoiește raportul) Nu ne-au comunicat. ISU ne-a dat ora primelor forțe și apoi ne-au informat doar că au ajuns în calupuri de segmente orare, nu pe minute exacte.

-De ce? Dacă știu ora primului echipaj de ce nu știu și ora celui de-al doilea echipaj SMURD?

-Nu avem un răspuns.

-Dar știați că nu există GPS pe mașinile ISU, SMURD și pe Ambulanțe? De ce nu există informația aceasta în raport?

-Știam doar de ambulanțe. Nu știam că nu există GPS pe SMURD! Nu există?

-Nu, nu au existat. Și urmează întrebarea: acesta e un sistem care lucrează în materie de timpi pe cuvântul celor de acolo? Martorii susțin în continuare că s-a ajuns nu în 11 minute, ci mai târziu. De acord, martorii erau speriați, timpul le curgea subiectiv, dar nu ar fi normal să existe un sistem de intervenție a cărui acuratețe de raportare să nu depindă de factorul uman?

-Da, e o chestie importantă. Poate așa se explică și faptul că multe ore nu se potrivesc. Probleme cu orele și cu numărul forțelor sunt, într-adevăr. De pildă, nici acum ISU nu a putut să ne spună câte echipaje a mobilizat. Cifrele variază.

-În observațiile la raportul Corpului de Control, DSU susține că cifrele variază pentru că ați adresat aceeași întrebare la entități diferite, care raportează diferit.

-Haideți! Nu despre asta vorbim. Noi vă spunem ceva clar: în corpul răspunsului de la ISU era o cifră, iar în anexele date tot de ei erau alte cifre. Nici când le-am sesizat discrepanțele, nu le-au conciliat! Sau, de pildă, în alt răspuns al ISU se susține că atunci când mașina SMURD a ajuns, la Colectiv erau deja 5 mașini de la Ambulanță. Nu puteau fi 5 pentru că Ambulanța București ne-a dat pe minute sosirile. SMURD nu putea ajunge la 22,43 și să găsească acolo cinci ambulanțe pentru că atunci era doar una, peste un minut a sosit a doua și tot așa.

-E important când a ajuns al doilea val ISU-SMURD și din altă perspectivă. Pentru că, în propriul raport ”Lecții învățate” ei înșiși au recunoscut că n-au mobilizat toate forțele decât mai târziu. După ”recunoașterea de la fața locului”, cum scriu negru pe alb în răspunsul către Corpul de Control.

-Așa scriu, da.

-Raportul sesizează o sumedenie de cifre care nu corespund. I-ați întrebat de câte ori a apelat România, în 2005-2015, la Mecanismul european care a fost apelat acum mai târziu?

-Da, iar răspunsul DSU a fost că de 4 ori. Comisia Europeană ne-a răspuns însă că România a apelat de 5 ori.

-De ce n-ați discutat și cu Raed Arafat înainte de a preda raportul către premier?

-Am discutat.

-N-ați discutat, susține el, doar i-ați zis că faceți controlul. Un anunț nu înseamnă că ați discutat.

”În cazul secretarului de stat, Șef al DUS, a existat o singură discuție cu autorii raportului, discuție în cadrul căreia i-a fost doar adus la cunoștință demararea acțiunii de control” Răspunsul scris al DSU

 

”Îmi pare rău, dar nu e adevărat. Trei oameni de la noi au fost la sediul DSU și au discutat aproximativ două ore cu trei oameni de acolo, conduși de domnul Raed Arafat. De fapt, dânsul a început discuția, la care a participat în întregime, expunând pe larg ceea ce crede dânsul despre intervenția de la Colectiv” Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al Guvernului

-Ați vorbit și cu alți oameni din sistemul de urgență?

-Cu mulți oameni și de foarte multe ori! De pildă, cu domnul general Cornea, șef al IGSU. Am corespondat intens cu toate instituțiile. Am așteptat răspunsuri, le-am spus unde nu coincid cifrele. Aș vrea să fiu corect înțeles. Nu suntem perfecți. Dar, cu tot respectul pentru domnul Arafat, nici nu ne apucăm acum să schimbăm felul în care se întocmește, în toată lumea civilizată, un document al Corpului de Control, care e un act unilateral de constatare și evaluare până la urmă.

500 de milioane de euro pe an costă sistemul de intervenții de urgență

8 milioane de intervenții pe an are acest sistem, conform declarației lui Raed Arafat de la ”Sinteza zilei”

-Raed Arafat a numit întâlnirea de ieri cu dumneavoastră drept ”una pozitivă”. Și a mai spus, la emisiunea lui Mihai Gâdea, că ”Raportul Corpului de Control va fi completat și publicat în varianta definitivă”.

-A fost, într-adevăr, o întîlnire pozitivă. Sensul documentului și dorința premierului este ca lucrurile să se îmbunătățească.

-Veți elimina ceea ce l-a deranjat pe Raed Arafat? Vor dispărea expresiile de genul ”reformă radicală”, ”intervenție cu improvizație”?

-Nu. Nu modificăm concluziile. Adăugăm răspunsurile lor.

-Raed Arafat susține că trebuia să dați publicității raportul definitiv. Când va fi definitiv?

-Să nu revenim, vă rog, la ce înseamnă un document al Corpului de Control.

-Deci nu modificați concluziile?

-Doar dacă ne cere premierul.

-Și dacă vă cere, ce? El este beneficiar, nu poate modifica un rezultat. În fine, e clar că acum nu e sigur ce se va întâmpla cu documentul. În privința secției moderne de arși de la”Floreasca”. Ce s-a petrecut acolo?

-Inițial, am trimis o echipă la Spitalul de Urgență ”Floreasca”. Și ne-au spus că secția modernă nu e dată în folosință. Probleme cu angajarea personalului, în principal. Mai apoi, le-am cerut să ne dea în scris. Și ne-au comunicat că au folosit sala de operații din acea secție.

-Asta e o informație nouă pentru public. Până acum s-a știut că nu a fost folosită deloc în timpul crizei de la ”Colectiv”.

-Așa știam și noi.

-Deci i-au dat drumul? A avut aviz de funcționare de la Direcția de Sănătate?

-Nu știm. Pe gură ne-au spus că nu au folosit-o deloc, în scris ne-au spus că au folosit doar sala de operații.

-O altă temă. Raportul nu insistă pe infecțiile intraspitalicești.

-Nu, dar o să vedem ce facem în continuare. Am notat însă că datele prezentate de spitale și de controlul Direcției de Sănătate nu oferă încredere. De pildă, la Bagdasar Arseni se spune că au avut zero infecții pe Colectiv! La Sf. Ioan, spitalul ne-a dat 7 cazuri, iar Direcția de Sănătate, 5. Spitalul de Arși ne-a recunoscut 4 cazuri, iar Direcția de Sănătate, 3.

-Și lucrurile rămân așa?

-Dorința premierului e să nu rămână așa sub nici o formă! Pasul 1 e raportul, pasul 2 va fi dedicat discuțiilor pe soluții. Iar pasul 3 va consta într-un plan de acțiune. În toate zonele implicate.

”Noi când am spus că s-a intervenit nesatisfăcător ne-am referit la toate forțele implicate. Nu doar la salvarea de la locul dramei, ci și la spitale, la mecanismul european și la toate aspectele. Toate trebuie remediate” Valentin Mircea

-Cu Planul Alb de mobilizare a forțelor în spitale cum a fost?

-El este o prelungire în spitale a Planului Roșu. Dar au existat spitale care nu l-au avut. Unele ne-au spus că au acționat din instinct, pentru că și-au dat seama că se întâmplă ceva grav.

-Ați văzut protocolul pentru marii arși?

-L-am cerut, dar nu l-am primit.

-Există?

-Nu știm.

-Deci după 5 luni nu știm dacă a existat un protocol de tratament pentru marii arși. Părinții vor da statul în judecată pentru că ei consideră că unii răniți au fost tratați greșit, iar noi nu știm dacă există un document, o procedură care să arate medicilor neobișnuinți cu marii arși ce pași trebuie urmați.

-Nu avem un răspuns.

-Dar realizați că, inevitabil, răniții au ajuns la spitale care n-aveau nici o expriență în mari arși. Nu e de vină nimeni pentru asta. Problema e că medicii n-au avut după ce să se ghideze, altfel decât după telefoane date colegilor.

-Așa s-a întâmplat, au fost duși la multe spitale.

-Revenind la premier, Dacian Cioloș a declarat explicit că nu vizează schimbarea lui Raed Arafat.

-Ceea ce dorim noi, și credem că dorește orice cetățean român, e ca indiferent de funcție și de merite, iar domnul Arafat are merite incontestabile, să poți să primești aprecieri, fără să le consideri acuze. Când cineva îți spune că se putea mai bine asta nu e o acuză.

-Nu discutați cumva totul foarte birocratic și procedural? Asta v-a reclamat și Raed Arafat. Că dacă se stătea după proceduri mureau zeci de oameni numai în acea noapte.

-Și dumneavoastră cum vă sună acest răspuns? Sistemic e un răspuns greșit. Adică procedurile pe care le-a conceput Raed Arafat ar fi condus la moartea a zeci de oameni?!

”Îl respect pe domnul Arafat, dar dacă te zburlești și nu asculți, nu-ți face bine. Nu face bine nici dânsului, nici oricui altcuiva, mai ales unui om aflat în serviciul public” Valentin Mircea

Remarca DSU și a lui Raed Arafat este aceea că acuzele din raport pot scădea nu doar încrederea publicului, ci și a celor care lucrează în sistemul de urgență.

-Înțelegem, dar încredere în sistem presupune și altceva. Încredere înseamnă și să nu rămână umbre și semne de întrebare.

-Apopo de lămuriri și transparență. Credeți că ar fi util ca la cheltuieli anuale de 500 de milioane de euro, cam atât costă sistemul de urgență cu tot cu salarii, publicul să poată ști care sunt firmele care câștigă marile contracte de dotare și de medicație?

-Da. În ceea ce ne privește, vrem să facem un control de fond nu doar la DSU sau ISU-SMURD, ci la toate instituțiile implicate în cazul Colectiv.

-Ce numiți un control de fond al Corpulului de Control al Guvernului?

-Un control de sistem, dacă vreți. De la numărul de posturi ocupate, până la dotare și licitații. Îi putem ruga, pe anumite secțiuni, și pe cei de la Curtea de Conturi sau de la ANAF, să ne ajute. Repet, ne referim la spitale, la direcția de sănătate, la tot, nu doar la SMURD.

-Legea vă permite să faceți așa ceva?

-Legea după care funcționăm e vagă, sau poate cuvântul mai bun e generică, și vom vedea cum procedăm.

-Dacă e vagă înseamnă că eu vă pot închide ușa în nas. Veniți la iarnă că am de lucru! Mă puteți penaliza în vreun fel?

-Nu. Dar există, totuși, autoritatea premierului. Repet, nimeni de la guvern nu vânează pe nimeni. N-am orgolii, am trecut și peste referirile la persoana mea făcute indirect de domnul Arafat. Că nu suntem specialiști în sănătate, nu suntem.  Dar suntem specialiști în control. Dacă nu vrea să ia în serios acest raport, foarte bine, să-l ia în zona: sunt semne serioase și legitime de întrebare? Sunt!

”Orice român care a citit fraze din acest raport își dă seama că nu se bazează pe părerea unor oameni, ci pe cifre și fapte furnizate chiar de către autoritățile responsabile. Unele arată, din păcate, exact ce am scris acolo: improvizație, lipsuri și încălcarea procedurilor”Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al Guvernului

 

Comentarii (77)Adaugă comentariu

marian  •  29 martie 2016, 15:32

Ce Dumnezeu, domnule Tolontan, n-ati gasit alta fotografie ? Din cate stiu eu (si cred ca stiu), seful Corpului de Control nu lucreaza in smoking si nici cu papion. Nu se potriveste cu functia ...

unul  •  29 martie 2016, 15:35

Intoxicare marca Tolontan ! Ce treaba are acest articol cu un ziar de sport ?

marian  •  29 martie 2016, 15:39

De ce mi-ati anulat comentariul, am scris ceva inacceptabil ? Pur si simplu v-am spus ca munca de control se face pe teren, intr-o tinuta adecvata. Atata tot, nimic mai mult. Sunteti excesiv de suspiciosi, zau asa ...

ion popa  •  29 martie 2016, 15:46

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 martie 2016, 15:49

@marian: nu v-a anulat nimeni nici un comentariu. Doar ca ele nu intra instant. Cit despre vestimentatie, astazi seful Corpului de Control purta papion. Nu acelasi, dar unul asemanator. Ma gindesc ca nu mai judecam oamenii dupa cum se imbraca :-)

Alexandru Dumitru  •  29 martie 2016, 15:50

Inca un *** marca base mare scofala

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 martie 2016, 15:59

@Alexandru Dumitru: da, da, sint chiar jurnalistul favorit al lui Traian Basescu :-)

Șerban  •  29 martie 2016, 16:00

Repet și nuanțez: D-ol.Tolontan, când vi se întâmplă să vă priviți în oglindă, vă simțiți confortabil?

Eueuue  •  29 martie 2016, 16:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cic  •  29 martie 2016, 16:14

Arafat a devenit un pericol public!

cetatean  •  29 martie 2016, 16:21

interventia imediata si bashicata a troll-ilor inseamna ca tolo a lovit unde trebuie

Antonio  •  29 martie 2016, 16:27

LUATI LABELE DE PE ARAFAT !!! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 martie 2016, 16:29

@cetatean: n-am lovit nicaieri. Doar daca n-am ajuns in faza in care a gazdui alt punct de vedere decit cel care ne convine noua reprezinta o lovitura. Si daca asta a ajuns o lovitura atunci e nevoie sa ne facem bine. Usor, usor, ne facem bine.

ionut  •  29 martie 2016, 16:33

vreti sa scapati si de arafat , de ce ? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  29 martie 2016, 16:34

Tehnocratul asta competent care face control prin email e fost membru PDL, numit de Basescu pe tot felul de posturi. Ce ne-am fi putut astepta sa zica un basist? Acum e *** si la Ciolos. Si da, adevarul nu il poate schimba decat seful. Daca zice el, schimbam adevarul....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sonai  •  29 martie 2016, 16:41

Poate dă cel de sus un control de fond mai amănunţit la IGSU, poate aşa se descoperă şi una din multele aberaţii ale d-lui Arafat, respectiv ordinul de a lucra non stop ture de 24-48, fără a ţine cont că sunt şi locuri de muncă cu program zilnic de 7 ore(condiţii speciale), iar prin însumarea orelor lucrate lunar rămân întotdeauna cel puţin 40/50 de ore lucrate şi neplătite. Apropo de ..,eminenţa cenuşie" .. exceptând pe cei care plimbă hârtii (şefii de direcţii sau de inspectorat), nimeni de la intervenţie nu mai vrea să lucreze sub comanda d-lui Arafat.

Monica  •  29 martie 2016, 17:00

Bine, bine, dar dl Arafat s-a dus la Antene sa se apare sau cum? Ca doar nu a fost o aparitie de imagine?! Ma gandesc ca avand niste rude ca cele ale dumnealui, n-o spera la vreo inaintare in grad. Da-n fine, pana la urma, cand Oprea a decretat Cod Rosu din functia de ministru si vicepremier, cum a ajuns Arafat la Planul Rosu? Pana la urma, prefectul de cine a ascultat, de Oprea ori de Arafat? Cum sa va spun, necunoasterea legilor nu te absolva de efectul lor. De ce acesti doi cetateni nu sunt deja condamnati pentru abuz si neglijenta in serviciu?

razvan  •  29 martie 2016, 17:01

Deci ei au facut raportul si acum intreaba daca masinile sunt echpate cu gps ? Profesionisti,ce sa mai ....

calinescu  •  29 martie 2016, 17:01

ESTE O DIRECTIVA IMPORTANTA : ORICINE ARE CURAJUL SA CONSTRUIASCA CEVA TRAINIC SA FIE INLATURAT, IAR DACA NU CEDEAZA TREBUIE DISTRUS ....!!!!

Doc  •  29 martie 2016, 17:21

Pe site-ul vostru de SPORT e imposibil sa gasesti clasamentele Diviziilor B, C, de campionatele importante din vest nu mai vorbim. Sau de clasamente Formula 1, Moto GP, sau alte informatii de interes. In schimb esti trompeta politica a basistilor. Nu mai bine iti dai demisia si te duci la un ziar/site politic, basist, acolo unde ti-e locul de ani de zile? cred ca destul ti-ai batut joc de gsp...

Alex2  •  29 martie 2016, 17:24

O analiza pur personala a sistemului de urgenta, in urma intalnirii mele cu el in 2 randuri anul trecut. 1. incident cu spargere varice persoana in varsta. Sun la 112, se trimite echipaj de SMURD, ajunge foarte rapid - in 5-6 minute, timp excelent. Interventia cam stangace, de incepatori nesiguri pe ei. Insa totul se termina cu bine. Observatie - dispecerul 112 e nepregatit, nu a dat indicatii de prim ajutor, gen ridicati piciorul. Cand oamenii sunt in panica uita si ce stiau si e nevoie de dispeceri special antrenati. Dispecerii romani de 112 par a fi recent transferati de la vreo firma de taxi si nu par a avea cunostinte de management de situatii de urgenta. 2. Situatie cu copil cazut pe strada in urma alunecarii pe spate. Sun 112, iarasi nicio indicatie ce sa facem. Am nimerit tot un dispecer adus de la taxiuri. SMURD declara ca nu are masina disponibila. Ambulanta vine dupa 30 de minute, dar nu e o ambulanta ci o masina normala de 4 locuri, de la o firma privata (Nicomed)! Noroc ca nu era nimic grav. Echipajul pare bine pregatit si evalueaza copilul in mod profesionist. 3. Caz in SUA, intr-un orasel de langa Houston. La un meci de fotbal intre prieteni romani, unul se accidenteaza - fractura la picior. Eu sun la 911, vorbesc cu dispecerul. Imi pune intrebari, ce s-a intamplat, unde e ranitul, cum se comporta, ne da indicatii ce sa facem pana vine ambulanta. Soseste ambulanta de pompieri, vine si o alta ambulanta de spital, insa fiind un incident violent vine si o masina a politiei sa verifice. Recomandari: 1. Evaluati dispecerii si facut un training mult mai serios. Acesta nu e un job de telefonista, e o slujba de management situatii de urgenta! Dispecerii actuali sunt o gluma proasta. 2. Training medical mai solid pentru pompieri si mai multa practica. Ca atitudine mi-a placut de ei, chiar am vrut sa le dau niste bani si au refuzat. Calitatea umana e buna. 3. Mai multe masini si cooperare mai rapida cu ambulantele private - nu e posibil sa ai urgente pediatrice si sa vina o ambulanta de tip autoturism civil dupa 30 de minute. Timpul de interventie trebuie adusi in parametri corecti.

Baresi  •  29 martie 2016, 17:26

Asta-i ziar de sport , nu de facut politica ; parca n-am sti toti cat *** sa-l debarce pe Arafat si sa dea serviciul pe mana stim noi cui ? *** Tolo , fii barbat si vezi-ti de meseria ta !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  29 martie 2016, 17:30

tragem un pic de noi☺si poate sapt viitoare ne facem bine. hai ca se poate. despre interviu nu zic niica ca ti-o iei in cap. da' e buuun, bunutz!

Doctor  •  29 martie 2016, 17:42

Ce cauta *** asta in functie de control? Cine l-a promovat pe acest *** cu fumuri de bucurestean in fata?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aah  •  29 martie 2016, 17:45

Mircea Valentin a avut dintotdeauna un dinte impotriva sistemului lui arafat. El militeaza pt deschiderea pietii. De aici trageti voi concluziile. Oricum documentul are multe nuante de partis - pris.

Moromete  •  29 martie 2016, 17:49

Catalin, felicitari sincere pentru aceste ultime articole! De asemenea, sunt placut suprins de profesionalismul corpului de control, de claritatea si transparenta raportului lor, si de tonul discutiei din acest articol. Iar pentru cei care fie nu inteleg criticile constructive, fie se prefac ca nu le inteleg pentru ca au diverse agende sau interese, poate ar merita un articol care sa explice ca ceea ce ne dorim cu totii in primul rand, nu e sa vedem pe X sau Y demis, ori in puscarie. Nu, in primul rand ne dorim ca data viitoare cand noi sau cineva drag noua va ajunge la spital infectiile intraspitalicesti sa nu mai fie la nivelul celor de acum etc.; ne dorim ca la urmatorul cutremur sa avem mai multe sanse decat am avea azi etc.! Ceea ce vrem e ca in viitor si in Romania sa poata fi scrise articole de genul acesta: (http://www.newyorker.com/news/news-desk/why-bostons-hospitals-were-ready)

Maxentiu  •  29 martie 2016, 17:52

Cum poate pretinde credibilitate un individ care poarta papion?! Daca va ginditi ca "nu mai judecam oamenii dupa cum se imbraca", va inselati. Felul cum te imbraci spune foarte multe despre tine si e clar ca, in cazul asta, *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 martie 2016, 18:06

@Maxentiu: uite asa a luat Ion Ratiu 2%. Avea papion si nu era credibil :-) Nu ca as compara personajele. Pur si simplu, ma amuza ca judecam oamenii dupa imbracaminte. Ca nu ma intristeaza, ma amuza.

Livadi  •  29 martie 2016, 18:27

Felicitari ptr.articol. Pare ca,corpul de control ,,baga,, ceva sub preş.....! Oare cand vom avea un guvern sa fim cat de cat multumiti?

Gică  •  29 martie 2016, 18:33

Acest valentin mircea, ... *** Coleg cu Ciloș (Cioloș) când erau consilierii pnl/pd ai lui Flutur și cu cetățeanu (l) veșnic *** Chelmu (secretar general), în 2005-2006. Nu suporta să ai un punct de vedere diferit de al lui, chiar dacă încercai să îi arăți ce scrie în lege. Spun încercai pt că țipa, jignea și nu permitea. Nu știu și nu comentez articolul lui Tolo, pe care îl felicit pt alte articole și investigații. Nu comentez faptele ISU și ale lui Arafat, despre care știu că a făcut lucruri minunate , cu mari eforturi. Sper ca inspectorii Corpului de Control să afle și să poată scrie adevărul, depinde cine/ce dorește.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Calin  •  29 martie 2016, 18:50

Cum adica nu modificam concluziile decat daca o cere ***? Eu aveam impresia ca un raport incepe prin a colecta toate datele, apoi le procesam si tragem concluziile. Concluziile sunt apoi trimise ***. Acum abia inteleg ca la noi un raport al corpului de control incepe de la formularea concluziilor dorite de *** si apoi continua cu cautarea faptelor si cifrelor care confirma concluziile!! Restul banuiesc sunt ignorate...WOW

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DOCTOR  •  29 martie 2016, 18:51

Acest pitic parvenit este exemplul tipic de mojic ''educat'' la oras si laureat fiind a inceput incet incet a linge ''acadele'' pentru ca el fiind mic mic de tot trebuia sa se ridice si sa devina mare. *** el uite ca a ajuns un lingau mai mare si va deveni si mai mare si mai mare si ........ Pacat de generatiile pierdute pacat mare pacat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  29 martie 2016, 18:54

@Cătălin Tolontan: Judecam oamenii nu doar dupa imbracaminte, ci dupa absolut orice atribut exterior al personalitatii lor: freza, accesorii, gesturi, microexpresii, tonul vocii, accent, chiar si miros. Fiecare dintre aceste chestii spune cite ceva despre noi. Unii constientizeaza lucrurile astea, le studiaza, ba chiar le ridica la rang de stiinta. Pe altii, doar ii amuza. Cu Ratiu, aveti dreptate. Daca renunta la papion, ar fi luat inca vreo 2%, ceea ce oricum n-ar fi schimbat lucrurile. In alta ordine de idei, observ ca ingrijorarea cu privire la echilibrul mintal al cuiva a ajuns motiv de cenzura pe acest blog. Uatever.

fane  •  29 martie 2016, 19:24

Imi pare rau de timpul pierdut cu citirea acestui "interviu". E un material scris in linia celorlalte articole cu acest subiect pe care autorul le-a publicat. Toate sunt critice la adresa lui Arafat . E clar , se respecta *** . Despre sport ne spuneti ceva ? Stiti sa faceti un comentariu la vreo disciplina sportiva ? Unul avizat ! Parerea mea este ca sunteti coleg cu Turcescu si ar fi mai bine sa treceti la EvZ sau alte posturi si publicatii "formatoare de opinii " intrun singur sens .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DOCTOR  •  29 martie 2016, 19:26

Bravo Maxentiu! Descrierea acestui personaj grotesc nu ti-o pot face aici dar cateva din atributele insiruite de tine il caracterizeaza pe piticul care frizeaza ridicolul. Eu nu stiu daca Tolontan l-a intalnit in persoana pe acest personaj dar eu ma prapadesc de ras doar cand il vad (si crede-ma ca daca deschide gura Cascadorii rasului nu faceau audienta ca asta).

Doina  •  29 martie 2016, 19:32

Cat de sigura este, d-le Tolontan, informatia ca ambulantele SMURD nu au GPS?

Vasile  •  29 martie 2016, 19:38

Tolontan, spune foarte mult felul cum te imbraci. E adevarat ca imbracamintea tine de aparente, dar cum te imbraci spune cat de mult tii sa pastrezi aparentele. Ciolos e cel mai prost imbracat si frezat prim-ministru pe care l-a avut Romania ever. Dar nimeni nu s-a luat de treaba asta. Toti speram sa compenseze la alte capitole. Poate i-a placut cartea... Speram.... Individul asta de la Corpul de Control spune mai multe prostii pe metru patrat decat am vazut vreodata. Si atunci cum sa nu te intrebi ce facea el cand altii citeau carti? Pai se admira in oglinda, aia facea! Are o prostie atat de elaborata ca nu stiu cu ce sa incep mai intai.... Sectia de la Floreasca ”functiona, dar nu functiona”. Daca *** ma cenzurezi, asa ca zic ca imi aduce aminte de papagalul meu. :). Ii placea sa se uite in oglinda saracul... PS. Ai idee cu ce nuanta de Pantene se vopseste?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  29 martie 2016, 19:42

Hahaha.. Ne pare rau, nu am citit anexa. Nu se potrivea cu constatarile noastre prealabile. Demisia, dichisitule!

Vasile  •  29 martie 2016, 19:57

Cum ar zice GSP.ro: ASTA SCHIMBA TOTUL. Wow! Masinile nu aveau GPS. Serios?! Noi nu stiam! Am facut ancheta pe email. Departamentul de GPS al Guvernului din cadrul Autoritatii de GPS subordonat Inaltului Inspectorat pentru GPS afiliat la Organizatia Mondiala pentru GPS nu a emis nicio Atentionare Cod Maro in acest sens! DEMISIA DICHISITULE!

DOCTOR  •  29 martie 2016, 20:04

@Catalin Tolontan: Te-ai intalnit cumva cu piticu'?

Eugen  •  29 martie 2016, 20:19

Bravo Tolo! Ajunge cu astia *** Nu inteleg de ce se tot scuza Corpul de Control al *** explicand ca este un control de indreptare? Cand primesti un telefon in care ti se spune ca ard 200 de oameni tu trimiti un echipaj in recunoastere??? De la cati arsi trebuie sa declansezi un protocol/procedura??? Daca trimiteau 10 echipaje in primele minute incalcau vreun protocol?? Este atat de greu sa spui ca nu a existat experienta si sa te asezi la masa sa gandesti niste protocoale/proceduri, standarde?? Trebuie sa bagam invatarea si responsabilitatea in cultura nationala fratilor!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

one  •  29 martie 2016, 20:20

Tolontane mai cata ba baiete...doctoru e linsat de furnizorii privati de servicii de prevenire si interventie. Asta vrea sa spuna dar *** nu intelege.. Daca tot favi jurnalism de investigatii ia posteaza conasule profiturile unor atfel de consultanti si vei fi surprins sa vezi dublarea sau triplarea cifrelor de afaceri.Investitie minima profit maxim dar benegiciarul nu a realizat nimica doar bani aruncati intre 100-4500 lei se ia lunar de firma inmultit cu un portofoliu de 100de firme si vezi cat face. Sa auzim de bine...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihaix  •  29 martie 2016, 20:22

Deci SMURD-ul nu are GPS...ca sa vezi! La ce ar fi de folos GPS-ul? Sa nu cumva sa fuga soferul la pescuit? Sau sa ocoleasca intentionat tot orasul precum un taximetrist? Sa nu fure careva masina? Nu inteleg, cu ce ar ajuta un GPS pe o masina de salvare? Sa ne vindecam noi de scenarita? In niciun caz! Se va gasi cineva sa zica ca e masluit GPS-ul! Vai de noi!

laurentiucat  •  29 martie 2016, 21:31

trebuia sa respecte procedura si sa-i duca pe toti la spitalul de arsi. bai arafat, sa vezi ca te-au prins cu asta. o sa te duci la brutarie ca n-ai respectat ce zice la regulament.

gabi  •  29 martie 2016, 21:50

*** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu  •  29 martie 2016, 22:47

Nu inteleg unde vrea Tolonan sa ajunga cu tocana asta despre Arafat, inteleg ca nu il placi, ai demnitatea si vezi lucrurile bune intr-un ocean de corupti, incompetenti nu as spune, intrucat au in capul ala ceva, dar il pierd cand se vad in functii, prin urmare sefa DNA si subsecretarul asta mai misca ceva in tara, sistem, nu stiu cum sa ii zic, in rest, salata, ziaristi marca Voiculescu, vezi despre ce au vorbit colegii tai 10 ani ( Gadea, Ciutacu, Badea mai sunt si fetele dar nu le cunosc numele) asa ca si tu ai gasit o tinta care tine inca la tavaleala, dar se va plictisi. Impolitetea si tragerea de sireturi e intentionata, tu nu ai respect, eu nu te ...

dudu  •  29 martie 2016, 23:53

Incet-incet, incep sa se destrame minciunile celor de la ISU. Comparati raspunsurile date de Ambulanta (aia pe care o injura toata lumea ca e corupta si ineficienta "spagarii de la Ambulanta" etc.) cu refuzul de a raspunde si cu informatiile contradictorii date de ISU. In raportul lor, cei de la ISU sustin ca primul echipaj a sosit la fotografie cu prima ambulanta. Dar din raportul echipajului rezulta ca la fata locului erau deja cinci Ambulante. E evident pentru orice om obiectiv ca sefii de la ISU au trecut din pix alta ora, ca sa minta ca interventia a mers brici. La fel s-a intamplat si la Siutghiol, unde toti martorii spuneau ca au stat cel putin 20 de minute pe telefoane cu dispeceratul, fara sa vada un picior de pompier. Ce facea Arafat? Spunea ca toti martorii mint si ca pompierii au ajuns in 9 minute. Bineinteles ca ISU nu vrea GPS pe masini, atunci nu s-ar mai putea sa dai cifre false si sa micsorezi din pix timpul de interventie. Mai uitati-va si la cifrele avansate de Arafat - cica au avut la SMURD 8 milioane de interventii anut trecut. La cati am ramas prin tara, asta ar insemna ca 45% din romani au ajuns anul trecut la spital cu SMURD! La 8 milioane de interventii in 40 de judete, asta inseamna cam 200.000 de interventii pe judet pe an, sau 550 de interventii pe zi in fiecare judet. La Constanta, de exemplu, sunt vreo 6-7 masini de SMURD. Ca sa faca 550 de interventii , ar trebui ca fiecare masina sa aiba 80 de interventii pe zi (functionand non-stop, fara sa alimenteze, fara sa schimbe tura sau sa mearga la garaj). Nici daca ar duce pacientii din curtea spitalului pana la camera de garda nu ar putea atinge cifra asta!! Si stati asa, ca Constanta e bine. E populatie mare, multi oameni in mediul urban (deci la mica distanta de spital) si sunt destule masini de SMURD. Dar in judete mai mici, care au 3-4 echipaje de SMURD, pentru a face 200.000 de interventii pe an ar trebui ca fiecare masina sa care un pacient nou la fiecare 5 minute. Si in cazul asta, e evident ca cifrele sunt "imbunatatite" din pix. SMURD umfla la greu numarul de interventii. Pentru ca fiecare interventie e decontata de Casa de Asigurari, iar la ISU-SMURD nu poate face nimeni control, pentru ca e institutie militara...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dudu  •  30 martie 2016, 0:26

Nenea ***, de fapt care e treaba cu Colectivul asta? Ce vrei să demonstrezi/arăți prin aceste articole? Poate scrii un articol mai explicit. Poate faci o analiză completă gen ,,Secunde înainte de dezastru” dacă ai urmărit vreodată seria pe NG. Facem un pariu că dacă ai un cutremur, pe la 7,5 grade, sâmbătă spre duminică, pe la 2 noaptea, iarna, dar e bun și vara pe caniculă, doar 1 minut, nu vă salvează nici două guverne Cioloș, 3 rapoarte, toate ambulanțele din capitală, toți protestanții de după care vor mutarea Carpaților. Și vinovat va fi ..........., ai ghicit. Replica de a doua zi chiar nu mai contează.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dino  •  30 martie 2016, 1:04

In Romania toti se pricep la distrus si la analizat munca altora - intr-o societate civilizata asta este munca societatilor de audit, in care activeaza persoane specilalizate in domeniu (ce specializari au persoanele care au facut raportul?). Cati din cei care emit judecati de valoare cu privire la activitatea dlui. Arafat au construit ceva de la zero in folosul populatiei si nu in propriul interes. Tolontane, te prinde postura de "capra"! Pentru Arafat a girat populatia Romaniei (a se vedea demisia guvernuliui Boc) si vin "bruxellezii astia priceputi" (a se vedea ce au facut/construit in jumatare de an - NIMIC) si o "capra" sa faca analize. Tolontane, de ce nu ai tupeu sa analizezi activitatee DNA cu privire la acest eveniment? Tolontane, scrie un articol despre cum a tinut LULUTA dosare serioase/grele la naftalina ani de zile in regimul Basescu! Hai sa te vat! Te tine?! Astept de la tine cu interes o analiza/ ancheta pe aceasta tema! Succes!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion ionescu  •  30 martie 2016, 3:34

F bun interviul! Practic omul asta spune ca e ok ca munca lor profesionista si teoretic bazata pe argumente si fapte (evidence!) poate sa fie revizuita de autoritatea primului ministru! Autoritate care ne asteptam sa conteze mai mult decit prerogativele institutionale si cind vine vorba de a lua in calcul analiza pe fond promisa de corpul de control... Scary!

Comentează