Cedează premierul Cioloș șantajului Eurovision?

Datoria reală a TVR către EBU este de 16 milioane de euro, 10% din datoriile totale ale televiziunii publice și aproximativ 15% din cât datorează bugetului de stat

marți, 19 aprilie 2016, 12:52

”Instituțiile statului at trebui să reacționeze în ceasul al 12-lea” Iuliana Marciuc, șef de producție Eurovision România

Ai grijă ce-ți dorești pentru că s-ar putea să se întâmple!

TVR cere bani de la Guvern pentru a-și achita datoria la EBU, condiție ca să transmită concursul Eurovision. Iuliana Marciuc spune că așteaptă o reacție acum, cât nu e prea târziu, înainte de a ne face de râs.

Vorba lui Vlad Petreanu, la Europa FM: ”Hai să vedem cum ne facem de râs în absență, că am văzut cum e când ne facem de râs cu prezența la Eurovision!”. 

Ai grijă ce-ți dorești.

Dacă deciziile economice din TVR ar fi analizate măcar la jumătate de asprime față de felul în care sunt judecate dosarele de corupție ale politicienilor, cine știe la ce s-ar ajunge. Numai că politicienii sunt antipatici, pe când  managementul  și vedetele de televiziune beneficiază de prezumția de simpatie. Nu e corect, dar așa stau lucrurile.

Întrebat la Tulcea dacă va plăti cele 10 milioane de euro pe care televiziunea publică le datorează către EBU, Dacian Cioloș a spus că ”vom avea o discuţie şi o să vedem ce soluţii putem găsi”.

Să punem datele pe masă.

Și, cu ocazia aceasta, le află și premierul, odată cu plătitorii de taxe.

Nu e vorba de 10, ci de 16 milioane de euro! Informația vine de la o sursă autorizată din televiziunea națională.

90% din datoria de 16 milioane de euro la EBU reprezintă drepturi de competiții sportive

Altă cifră importantă, despre care s-a mai vorbit: dintr-o datorie totală de 150 de milioane de euro, TVR datorează bugetului de stat puțin peste 100 de milioane de euro.

Practic, premierului i se cere să dea din buget 16 milioane, nu pe loc, dar să plătească o parte și să garanteze restul, pentru ca, la final, datoria TVR să arate astfel: 0 milioane la EBU și 116 milioane la stat. Bun deal pentru EBU.

Dacă TVR ar fi o firmă privată aflată în pragul insolvenței și ar plăti 16.000 de lei datoria către un furnizor, dar n-ar achita datoria de 100.000 de lei către buget, fapta care i se cere acum premierului României ar fi penală! Se cheamă plată preferențială.

Acum să vedem cine e EBU, cea care ne solicită banii, șantajându-ne cu neparticiparea la Eurovision.

EBU reprezintă o organizație de televiziuni publice, peste 70 la număr, care a făcut afaceri colosale cu TVR de-a lungul anilor.

Miliardele de dolari pe care au crescut FIFA, UEFA și CIO la nivelul de afaceri globale provin în primul rând de aici: de la telespectatori.

Televiziunile publice din zeci de țări emergente, printre care și România, au achitat decenii la rând sume imense. Așa arată scutecele murdare ale prosperității Jocurilor Olimpice și Campionatelor Mondiale sau Europene de fotbal.

S-a ajuns la situația în care TVR a plătit pe anumite competiții majore care durau o lună cu 70% mai mult față de cât a luat într-un întreg an din publicitate!

5 milioane de euro ia TVR din publicitatea difuzată în 12 luni, pe toate canalele sale

8 milioane de euro a plătit TVR pentru Campionatul European de fotbal din 2012, care a durat o lună

Sau un alt exemplu: prin firma care vorbește în numele său, UEFA cere acum TVR pentru 23 de meciuri la Euro 2016 suma de 3 milioane de euro, în condițiile în care suma oferită pe piața liberă este de 1,5 milioane de euro.

Nicio televiziune privată din România n-a vrut să liciteze mai mult de 1,5 milioane! Dar de la TVR, că e publică, se așteaptă  să achite dublu. 

În decenii de cheltuieli făcute de TVR, românii și-au cumpărat obiectul unei adorații sportive sau muzicale plătite extravagant.

TVR a achitat deja taxa de participare la Eurovision, care e de 130.000 de euro. De obicei o plătea cu întârziere. Acum a plătit-o înainte. Dar EBU spune că nu e suficient.

Ce să înțelegem din asta? Dacă nu va ține șantajul cu Eurovision, EBU vrea măcar să dea o mică țeapă, gândindu-se că, nu-i așa?, n-o să-i dea România țeapa cea mare, de 16 milioane de euro.

Irina Radu, actuala șefă a televiziunii publice, a rezumat azi pentru ziar poziția sa: ”Toți banii trebuie dați înapoi. Că sunt la buget, la EBU sau la alți creditori, banii trebuie dați. De la acest principiu pornim”.  

Ea consideră că ”lucrurile sunt mai simple decât par. Fie Guvernul își asumă că ajută TVR, mărind taxa sau oferind un ajutor de stat, fie ne comunică foarte clar că trebuie să ne descurcăm cu banii pe care-i avem la dispoziție”.

Este, practic, poziția constantă a Irinei Radu din ultimele luni.

Ideea lui Radu că la TVR e nevoie de reduceri de personal și de costuri, dar și aceea că statul este dator cu deciderea direcției, reprezintă și motivul pentru care actualul președinte interimar nu este sprijinit nici de angajați și nici de decidenții politici.

70 de milioane de euro este suma pe care TVR o adună anual de la plătitorii de taxe

În opoziție cu Irina Radu, cele două propuneri audiate până acum de comisia parlamentară, George Orbean și Monica Ghiurco, au afirmat că nu se gândesc la concedieri. Ei au fost însă respinși și în comisie, și în plenul Parlamentului.

În privința competițiilor sportive, șansele ca TVR să transmită meciurile de la Europeanul de fotbal din iunie se împuținează cu fiecare zi.

Irina Radu spune că ”vom ajunge, probabil, în situația de a solicita celor de la Dolce să ne dea meciurile României”.

Ea crede că ”Telekom va fi convins să facă acest dar publicului televiziunii naționale. Dacă e o cerșeală? Spuneți-i cum vreți, dar e pentru telespectatorii TVR”.

Următorul obiectiv care devine și el incert sunt Jocurile Olimpice de la Rio, din august.

Deocamdată însă, toate privirile s-au ațintit pe Dacian Cioloș.

Până la Eurovision e mai puțin de o lună.

 

 

Comentarii (58)Adaugă comentariu

billy  •  22 aprilie 2016, 0:52

Si eu sunt de acord cu 90% din comentarii. TVR oricum nu are o imagine buna fata de publicul propriu, e si normal din cauza statutului parazitar. Hai sa ne facem de ras si sa nu vedem Eurovizion anul asta, o sa zbiere cativa direct interesati si alti cativa care uita "rusinea" in doua zile. Nu e frumos sa cheltuiesti banii intr-un club de fite cand ai datorii la intretinere. Televiziunea mai cere si bani administratorului ca sa ii ajunga in club. TVR trebuie restructurata total, deparazitata si pusa pe profit, clica aia de rit comunist trebuie dizolvata, in rest au logistica si experienta necesara pentru a iesi pe plus cu banii si pentru a produce continut de calitate. Televiziunea ia bani de la stat, sa raspunda in fata lui pentru pagube financiare si continut slab. Lumea se uita la tv si lumea are nevoie de educatie, pe care rar o s-o primeasca de la televiziuni care traiesc din rating pe scandal. Nu toata lumea mananca la mc.

qwerty  •  22 aprilie 2016, 16:01

n-am înțeles expresia ”țări emergente”. https://dexonline.ro/definitie/emergent

Donkeypapuas  •  23 aprilie 2016, 4:12

Trebuia Tolontan să-i apere într-un fel pe guşterii lui Băsescu, care au ţepuit Societatea Română de Tembeliziune ani în şir.

Ciobanul Bucur  •  23 aprilie 2016, 11:02

Eu nu mai urmaresc concursul Eurvizion de multi ani. Mai precis, de cand eram si eu un prost, ca toti prostii, si ma zgaiam la tot felul de fitoase de pe acolo. Nu sunt de acord ca din taxele si impozitele platite de mine sa ajunga vreun sfant la aia care organizeaza astfel de afaceri pe seama celor cu astfel de preferinte.

g48ri3l  •  25 aprilie 2016, 17:05

Chiar nu Intel cum poti dormi noaptea. Pai, mai deontologule unde erai cand Basaul a anulat datoria de 75 mil euro, mai mult sau mai putin, a Pro TV?? Sunt buni banii de la buget cand ii iei tu, nu-i asa?!?!!??

GetBeGet  •  26 aprilie 2016, 1:13

La concurs trebuie sa participi, sa arati ca existi. Castigi, mergi inainte, pierzi, mergi inainte! De ras nu se fac artistii, ci liota de insi din tara care se lupta intre ei sa-si impuna pretendentii. Asa cum se comporta romanii in politica, adica se indragostesc "electoral", tot asa si in selectiile de artisti si sportivi, aleg cu inima (de multe ori cu "fundul"). Este cazul sa foloseasca si capul, s-ar putea sa reuseasca.

un sceptic  •  28 aprilie 2016, 14:45

nu inteleg, de ce trebuie sa mergem neaparat la eurovision?! trebuie rezolvata problema datoriei si a managementului, ca altfel iar platim din buzunar o institutie ratata, si asta e prima problema de care trebuie sa ne ocupam.

Marius Munteanu  •  16 mai 2016, 12:11

1. Este vorba de o datorie de 36 de milioane de euro fata de EBU. Doar că 20 au fos platite la inceputul lunii aprilie cu mare strangere de inimă. De aceea striga acum TVR ca sunt doar 16 milioane de fapt. 2. NU Eurovisionul ne-a dat afară. Eurovizionul e plătit la zi inclusiv si pe anul acesta chiar dacă nu am mai apucat sa participăm. 3. EBU a venit cu solutia să platească guvernul (adică noi toți ca de obicei) EBU(European Broadcasting Union), care il patronează, ne-a exclus pentru alte datorii precum evenimente sportive neachitate si care fac dobânzi de mai bine de 8 ani. Ideea e ca Eurovizionul doare mai tare si e acum. Ne-au arătat că nu se joaca, ca pană incep marile competitii din FIFA, UEFA și CE si Mondiale de tot felul, să forteze plata datoriei rămase. Adică ca TVR să ne mai fure o dată. Daca nu se descurcă cu banii de la noi, de la guvern(fiind bugetari), din publicitate , ș.a. surse. De ce dracu' i se permite să aibă atâtea posturi tv dacă merg pe minus. Au fost 6 posturi TV principale, fara Cultural mai sunt 5 + incă 6 locale. Toate acestea papă bani si merg pe minus, și bineănțeles ca tot noi o sa le platim datoriile pînă la urmă.

Comentează