Document: Controlul dezinfectanților cerut de ministrul Achimaș este gîndit chiar de către omul a cărui Asociație a fost sponsorizată de Hexi Pharma

Există semne clare că autoritățile vor să mușamalizeze subiectul dezinfectanților diluați! Testele făcute ieri în 206 spitale sînt efectuate după aceeași metodologie conform căreia sîntem țara din Europa cu cele mai puține bacterii

sâmbătă, 30 aprilie 2016, 7:04

UPDATE: Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care susține că ”Actiunile de control  în cauză se desfasoara în colaborare cu Parchetul General, care urmărește derularea acestor activități”. În același timp, MS afirmă că ”Toate acțiunile și procedurile de control sunt urmărite în teren de reprezentanții Direcțiilor de Sănătate publică”.Să amintim oamenilor ce nu spune ministrul Achimaș. MS a dispus controale în ianuarie 2016 și în martie 2016 în 367 de unități sanitare. Ministrul a fost nemulțumit de diferențele mari de rezultate. Cele din ianuarie s-au făcut în fiecare județ, iar cele din martie între județe, încrucișat.
Întrebarea logică este: de vreme ce nu s-a schimbat metoda de control, de ce un rezultat care nu l-a convins pe ministru Achimaș ar trebui să convingă cetățeanul? Ceea ce nu e bun pentru ministru e bun pentru cetățean?Cît despre încheierea comunicatului, în care se spune că ”speculațiile aduc atingere anchetei penale”, de cînd vorbește MS în numele Parchetului? Comunicatul integral aici.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Bărbatul stă înfipt în lumina albastră a proiectorului.

„0,2% sunt infecțiile nosocomiale pe care le declarăm acum în România”, spune Patriciu Achimaş Cadariu. „Știm cu toții că asta e imposibil! Nu putem fi pe primul loc în Europa la curățenia spitalelor”, adaugă ministrul.

Ahimaș observă cît de diferite sînt rezultatele. Cînd a lăsat DSP-urile pe barba lor ele au produs un rezultat protocolar. Cînd a făcut controale încrucișate, cifrele au fost altele.

Lîngă ministru stă Alexandru Rafila, șeful Societății de Microbiologie. E imperturbabil.

În sala amplă de la hotelul Ramada Plaza sunt răspîndiți șefii epidemiologi, directori de spitale și înalții responsabili de la Inspecția Sanitară de Stat. Oamenii se frămîntă.

Și degeaba cadrul e frumos, aproape cinematografic. Mesele rotunde, așteptînd replicile lui Woody Allen, nu-i ajută deloc.

3%-5% este cifra infecțiilor intraspitalicești în Uniunea Europeană

0,2% este cifra declarată în România, recunoscută drept o minciună și de către oficiali

Cifrele care sclipesc pe ecranul din spatele ministrului sunt cele care-i supără. Le știu pentru că le-au produs. Ei și colegii lor din spitale le-au desenat, de-a lungul anilor.

Bacteriile rezistente la antibiotice sînt mai mortale decît cancerul

Nimeni nu se face doctor ca să mintă. Când te duci la Facultatea de Medicină nu-ți imaginezi că va trebui să manipulezi cifre în saloane. Sau, mai rău, să desenezi în PowerPoint grafice care să mascheze realitatea germenilor.

Iar realitatea este că „bacteriile rezistente la antibiotice omoară anual mai mulți oameni decât cancerul”, așa cum spune, la microfon, oaspetele invitat la conferință, o doamnă doctor severă din Antwerp.

România, record de antibiotice fără rețetă

Cum stăm noi? Ne administrăm singuri cele mai multe antibiotice fără rețete din Europa, de patru ori mai mult decât media continentului!

Aproape 1 din cinci români ia de capul lui pastilele minune.

Și la antibiotic pe prescripție suntem campioni. În spitale la fel. Campioni absoluți.

„Deși, oficial, nu avem bacterii, toți știm că e o minciună. Nici pacientul și nici medicul nu vor să riște și de aceea se suprautilizează antibioticele. S-a ajuns chiar la următoarea formulă de supraviețuire…”, spune medicul Sorin Paveliu. Și povestește o tactică de gherilă de salon.

„Dacă sesizează o infecție, medicul dă analizele la laborator. Sună pe telefon, primește pe gură rezultatele, dar nu le mai trece în foaie. Prescrie antibioticul pur și simplu. Așa îi face bine și pacientului, dar și spitalului, care nu e silit să declare o infecție nosocomială”, povestește Paveliu.

Consumul de antibiotice puternice în spitale este un indicator al prezenței bacteriilor rezistente la antibiotice. Și, ca într-o spirală, ambele cresc potențîndu-se reciproc.

8 milioane de oameni mor anual în lume de cancer

10 milioane de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice

Soluția unor oameni hăituiți.

În jocul de șah, situația poartă numele de pat. Nu ești amenințat, dar nici nu ai nicio mutare posibilă.

Harta consumului de antibiotice în Europa (2014)
Harta consumului de antibiotice în Europa (2014)

Hotnews: ”Nu ne-au propus nici o idee”

În această poziție se găsește astăzi statul român. De când a izbucnit cazul dezinfectanților diluați, autoritățile din înalt sunt nemișcate ca vulturii care călăresc vântul, căutând degeaba prada. Au încremenit sus, în lumea lor.

Elita statului a ratat să se conecteze la energia oamenilor, așa cum observa Cristian Pantazi ieri, pe Hotnews.

„Ideile sunt, uneori, cele mai de valoare lucruri într-o comunitate. Și atât Guvernul, cât și președintele nu au comunicat nicio idee pe tema situației din spitale”, mărturisea jurnalistul într-o lungă convorbire telefonică.

Ar mai fi ceva ceva de zis. Autoritățile nici măcar nu ne-au spus: Aveți încredere, vom face analize corecte! Ca și cum încrederea e subînțeleasă.

Cum să fie subînțeleasă? Vreme de 10 ani, n-ați făcut analize de concentrație, iar în cele de infecții nosocomiale recunoașteți voi înșivă că ați mințit. N-ați fost în fabricile producătorilor decît acum, la cîteva zile bune după ce aceștia au fost alertați. N-ați fost decât la Hexi Pharma, cum de nu vă duceți și la ceilalți?

În plus, n-ați schimbat nimic în procedurile de prelevare și în oameni, de ce să vă credem?

Pentru ministrul Achimaș Cadariu ar fi fost simplu să cheme Alianța Medicilor, mișcarea de protest cea mai acută a breslei, și să îi propună un parteneriat pentru aceste teste. Avea și alte variante independente. N-a făcut-o.

Practic, după ce au comis-o grav, guvernanții nu s-au gândit nici o secundă să discute cu societatea. Puteau să spună am greșit, v-am neglijat siguranța sanitară, cum vreți să reparăm ca să fim transparenți și credibili?!

E straniu.

Așezînd scaunele de pe puntea Titanicului

Statul are de partea lui puterea instituțională, banii și comunicarea la discreție. De ce nu iese? De ce nu spune nimic?

În adăpost nu-l atinge rumoarea mulțimii, dar nu face nicio mișcare pentru că va fi contestat. Așa că s-a ghemuit și așteaptă. Mircea Marian are o explicație în Evz.

Poate trece,
poate am visat
poate mâine dimineață nu va mai fi aici.

Ieri, ministrul a trimis inspectorii să ia 2.633 de probe din 208 spitale.

Documentul primit de Direcțiile Județene de Sănătate de la Inspecția Sanitară de Stat
Documentul primit de Direcțiile Județene de Sănătate de la Inspecția Sanitară de Stat

Dar sunt probe de autocontrol, ceea ce, având în vedere îngrijorarea publică, e ca și cum ar reașeza scaunele pe puntea Titanicului. „Testele de sanitație” înseamnă să dea cu produsul Hexi Pharma peste masă, pe mîini sau pe bisturiu și să vadă dacă au dispărut bacteriile.

„Facem un autocontrol cu teste de sanitație”, după cum mărturisesc spitalele. Două sînt problemele!

PRIMA: Cum se poate autocontrola un sistem defect?

A DOUA: Nu s-a ales metoda folosită de Comisia Națională Pentru Biocide în momentul punerii produsului pe piață, ci aceeași metodă pe care ministru o criticase, pentru rezultatele sale, în întîlnirea de la Ramada Plaza!

”E un heirupism ca să iasă bine Hexi Pharma! Se fac aceleași teste de suprafață, cîtă vreme eficacitatea se poate testa mult mai bine în laborator pe aceeași metodă cu care se dă avizarea la Comisia Națională Pentru Biocide. Dar doctorul Rafila a decis să se facă așa cum s-a mai făcut” Epidemiolog din provincie

Aceeași sursă susține că ”Alexandru Rafila este cel care a desființat Inspecția Sanitară autonomă (organizată ca Sanepidul de pe vremuri), înlocuind-o cu oameni subordonați DSP-urilor, care au directorii numiți prin algoritmul politic”. 

Hexi Pharma a sponsorizat cu 1.000 de euro unul dintre congresele Societății Române de Microbilogie, organizație al cărei președinte este Alexandru Rafila.

Revenind la teste.

Aceiași inspectori, aceiași epidemiologi, aceleași proceduri nesupravegheate, aceeași substanță Hexi Pharma, ce rezultat crede ministrul Cadariu că va obține?! Fix cel din PowerPoint-ul luminos afișat în sala de la Ramada Plaza.

N-avem infecții nosocomiale, substanțele își fac treaba, asta e concluzia de zece ani încoace. Și deținem recordul mondial și olimpic: 0,2%.

În 2013, Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie, organizată de Societatea Română de Microbiologie, a fost sponsorizată de Hexi Pharma. Azi, președintele societății, Alexandru Rafila, e indicat drept coordonatorul controlului Ministerului Sănătății
În 2013, Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie, organizată de Societatea Română de Microbiologie, a fost sponsorizată de Hexi Pharma

Mai murdare decît studioul lui Capatos

În timpul acesta, vorba lui Times New Roman, spitalele din România sunt mai murdare decât platoul de la Antena 1 al lui Capatos. Gluma l-a amuzat teribil și pe Capatos care știe să încaseze.

Știți ce e cu adevărat ciudat?

Dacă nu Patriciu Achimaș, ci Dan Alexandru Condrea ar fi semnat ordinul pentru DSP-uri, hârtia ar fi sunat identic! Pentru că este exact ce îi convine și patronului și sistemului care l-a inventat. Să se meargă pe același tip de analize de eficiență a substanței și nu pe concentrație.

În aceste zile în care oamenii așteptau explicații, firma și statul au furnizat una singură, la unison: deși diluate de 10 ori, substanțele posibil că își fac treaba.

Nu a protejat comunitatea

E adevărat că Ministerul Sănătății a comunicat că se vor ridica și doze din substanța din bidoane și se vor efectua teste fizico-chimice. Așa cum a făcut presa la ICECHIM.

Dar cine le prelevează? Aceiași angajați mână în mână cu firmele! Cine are încredere într-un sistem care a dovedit că, profesional vorbind, este corupt?

De o mie de ori dacă am repet anomalia ”autocontrolului” și tot nu e suficient.

Statul nu înțelege ce i se întâmplă.

El e acuzat, cu probe, că a abidcat vreme de un deceniu de la menirea sa de a proteja viața comunității.

Sînt tentați să mintă din nou

Iar dacă establishmentul speră că vine Paștele și trece tema, își face un calcul prost.

În aceste câteva zile, oamenii se vor întâlni. Vor vorbi. Vor afla și cei care n-au aflat.

Nu există familie în România care să nu aibă în sînul ei sau să nu cunoască îndeaproape un caz de suferință cauzat de infecțiile din spitale. Scutiți-ne cu 0,2% că nu vă crede nimeni. După statisticile oficiale sînt mai mulți budiști în România decît oameni afectați de infecțiile intraspitalicești.

Acum, oamenii au aflat că, vreme de un deceniu, statul n-a cules o singură analiză de determinare a concentrației! Pe acest fond a apărut un risc imens de fraudă în sistemul național de sănătate. Care s-a concretizat.

Nu Suprasept, cu diluția sa de la 12% concentrație la 1,17% concentrație, e problema. Nu Hexi Pharma. Și nici celelalte firme, că, pe o piață, când liderul trișează să fiți siguri că nici urmăritorii nu stau în bancă punându-și mâinile pe bancă, cu unghiile tăiate.

Problema e că, din nou, statul e înclinat să ne mintă.

Neadevărul e marele pericol

Teama autorităților e, cumva, de înțeles. E omenească și politică deopotrivă. Dar nu e democratică. Informația despre sănătatea publică nu aparține unei elite. E, după cum îi arată și numele, publică și urgentă.

Mai ales că spitalele aparțin tuturor. Și, mai ales, celor care n-au mijloace, celor neajutorați, celor pentru care un virus sau o bacterie le poate aduce costuri de sănătate și de bani care îi vor îngloda în datorii.

Dacă se vor certifica probleme la mai multe produse, oamenii se pot speria. Și înfuria. E adevărat.

Dar ce vom avea de făcut? Ne vom trata tot în spitalele de aici, că nu se pot duce hepatitele, diabetele sau hipertensiunile noastre să se înmatriculeze în spitalele din Bulgaria, precum mașina Porsche Cayenne a lui Condrea.

Un neadevăr însă ar produce în societate o reacție și mai periculoasă.

Probabil nervi,
ceva dispreț,
cu siguranță decuplare.

Poate Ministerul Sănătății să spună că spitalele sunt golite de germeni. Că produsele diluate de 10 ori omoară virusurile HIV, ale Hepatitei B și C și că dezinfectantele Hexi Pharma s-au încărcat prin efect placebo cu substanță activă. Cine va crede?

100 de epidemiologi au rămas în toată România, conform statisticii Ministerului Sănătății

Cum s-a blocat subiectul pe televiziuni

Poate Guvernul și sistemul de informații să facă cea mai tare campanie mediatică. Și au mijloace pe care chiar le-au exersat în aceste zile pe televiziuni și ziare. Obae a sesizat-o din prima. la început am zis că exagerează.

Apoi am aflat cum a decurs ședința de sumar a două televiziuni. Scenă reală:

”- Subiectul cu dezinfectanții…
– Lasă
– Dar oamenii îl discută pe net
– Lasă!”

Mai apoi, băieții au început pur și simplu să vehiculeze mesaje halucinante.

E inutil ce fac ei. Pentru că experiența nemijlocită a oamenilor și suferința părinților, fraților și copiilor nu sunt sensibile la PR. Bacteriile intraspitalicești vor rămâne acolo unde sunt. În corpurile sau în temerea noastră.

Disprețul pentru viața umană ne-a adus pe toți aici. Și oamenii nu vor da înapoi.

Să diluăm tot sistemul la 10%

Ce șoc mondial ar fi, din punct de vedere științific, să spună Guvernul că totul e OK cu antiseptice diluate.

Păi, atunci să rescriem manualele de medicină, să ne îmbrăcăm în frac și să candidăm la Premiul Nobel pentru chimie!

Și să se toarne următoarea serie din „Anatomia lui Grey” pe un platou cu țâțe în noroi!

În timp ce o întreagă planetă se străduiește să-și respecte standardele pentru aceste substanțe, noi am inventat antisepticele homeopate. De ce să nu reducem atunci tot sistemul sanitar la o zecime? Poate că funcționează și diluat, vorba firmei în cauză.

Mai mulți jurnaliști anchetează cazul dezinfectantelor

Rostirea adevărului e singurul antidot pentru starea de neîncredere.

Să spună statul cine e Condrea și cine l-a creat! Vor fi destul de greu de înghițit dezvăluirile. Dar ele oricum vor veni.

În acest moment, în România lucrează mai mulți jurnaliști pe acest subiect, nu doar echipa de la Gazetă. Competiția pe informații va împinge adevărul către public.

Cu datele pe care le avem până acum, și pe care le vom publica noi și alții, putem spune că povestea e urâtă până la cer. Încă o dată, Statule, înțelege!, va ajunge la oameni.

Nicio comunitate nu suportă la nesfârșit să fie abandonată pe mâna unui comportament sistemic psihopat.

Când vor apărea, una după alta, piesele și personajele, va fi nașpa.

Și va fi nevoie de o trudă asumată și lungă, pentru că suntem grav avariați.

Au exclus societatea din discuție

Așa că, vă rugăm, mai bine veniți de bunăvoie la bară! Și nu încercați să mințiți că e târziu. Oamenii din Hexi Pharma ar vrea să vorbească. Îi caută procurorii sau trebuie să-și anunțe martorii disponibilitatea pe OLX?

Spre deosebire de Condrea, care datorită evidențelor strălucitoare n-are nevoie de niciun certificat medical, statul trebuie să pledeze serios ca să-l credem că și-a pierdut temporar discernământul. E singura apărare posibilă a autorităților. Pierdere temporară de discernământ.

Se încheie un capitol din această investigație.

Am simțit nevoia să discutăm cu voi și să vă spunem că există semne că se încearcă mușamalizarea poveștii.

„Problema cu siguranța națională e că nu poate fi rostită din motive de siguranță națională”, vorba amuzantă a unui scriitor britanic.

Dar nu e nici un fel de siguranță națională atunci cînd excluzi societatea de la o discuție despre sănătatea ei.

Alexandru Rafila este președintele Societății Române de Microbiologie
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și creierul controlului

– Bună ziua domnule doctor Rafila.
– Bună ziua.

– Este un conflict de interese ca o firmă să sponsorizeze Congresul al societății pe care o conduceți?
– Care-i conflictul? Este un lucru absolut obișnuit.

– Și dacă-i obișnuit, adică des întîlnit, înseamnă că-i normal?
– Eu nu conduceam Societatea  de Microbiologie în 2013 cînd a avut loc sponsorizarea. Chiar, cu o sumă derizorie. 1.000 de euro. Eram membru, dar să știți că aceste sponsorizări le fac alte sute de firme la sute de congrese ale altor domenii din medicină. Ce vreți să se întîmple? Să nu mai meargă oamenii la aceste discuții?

– N-ar fi normal să le finanțeze ministerul sau spitalele?
– Știți foarte bine că nu sînt bani. Eu nu văd conflictul de interese aici.

– Înțeleg că nu-l vedeți, dar profesia dvs. ajunge să controleze firma respectivă în context medical. Discuția e delicată.
– Știți ceva? Eu am renunțat la deplasări pe banii firmelor din pharma, nu aceasta, vorbesc în general, acum 10 ani. Am fost și eu de cîteva ori, dar apoi am renunțat, tocmai pentru că e delicat. N-am luat bani cînd am vorbit la conferințe. Cu asemenea poziții vom ajunge ca oamenii care au o anume vizibilitate să renunțe la a mai ajuta. Eu sînt voluntar în toată această chestiune legată de infecții.

– O secundă, vă rog, domnule doctor. Nu sună prea bine pentru noi, ca cetățeni. Statul are o mare problemă și vine și spune: stați liniștiți, o rezolv cu voluntari?!
– Sînt voluntar! O fac benevol. Asta pentru că mă pasionează meseria pe care o fac. Sigur că există un tip de responsabilitate profesională, însă să știți că sîntem cîțiva oameni care ne ocupăm de infecții. Iar în cazul acesta cu analizele, nu eu am elaborat programul. Ministrul nu cu mine a vorbit.

– N-ați vorbit chiar deloc cu ministrul Cadariu? Noi știm altceva.
– Am vorbit tangențial. E treaba lor ce proceduri aplică. În declarațiile mele de la TV am spus să ia cîteva probe și să le ducă în străinătate. La laboratoare din afară. Iar în chestiunea cu desființarea Sanepidului, e o chestiune veche de 13 ani, și eu cred că a fost mai bine cum s-a întîmplat.

– Sigur, dar există și medici care cred altceva.
– Sursa pe care ați citat-o o fi cineva frustrat cu lucruri vechi. Tot timpul inspectorii sanitari au fost în subordinea DSP-ului. Nu vă supărați, e vorba de o temă largă. Dar să nu ajungem să-i pedepsim chiar pe cei pasionați, care fac treabă!

 

 

Primele 4 părți ale investigației:

Comentarii (95)Adaugă comentariu

Ionut  •  30 aprilie 2016, 7:07

De atatea zile toata lumea e intr-un continuu soc. Eu nu sunt socat de fapte cat sunt socat de reactiile politice (de lipsa lor). Stiu ca presedintele tace de obicei, dar chiar asa? Sa convoace securistii, consilierii si CSAT-ul, e cazul! AZI LUMEA MOARE IN SPITALE!

fotbal  •  30 aprilie 2016, 7:27

astia nu se apucau nici de luni incolo sa faca verificari daca nu exista presiune. dar, pentru limpezime! presiunea vine dinspre presa(voi) si alti cativa. publicul nu pune presiune. cetatenii nu-si fac treaba, clar. presiune inseamna iesit in strada, printre altele... ii numeri pe degete pe cei conectati activ la grava problema de pe agenda publica

Daniel  •  30 aprilie 2016, 7:36

Probabil în Coreea de Nord procentul este 0. Suntem foarte aproape de ei și nu de,, nenorocitii de capitaliști". Trăiască PSD +PNL+PDL+ etc

Cetateanu_revoltat  •  30 aprilie 2016, 7:48

Le-ai descris foarte exact tactica. Ar trebui sa-i vanda patronului si maharilor din sanatate niste benzina cu cifra octanica 9,5 si sa le faca un test de eficienta lasand masina sa mearga .. la vale. Cred ca ar trece testul de eficienta. ... Ar trebui sa facem plangeri penale pentru frauda si furt, pana la urma de atatia ani s-au vandut si cumparat dezinfectante falsificate pe banii nostri. Fiecare platitor de taxe este indreptatit sa faca astfel de plangeri. Doar ca nu stim (eu nu stiu) unde si cum, astfel incat sa nu ne dea astia in judecata ulterior. Inteleg ca voi ca jurnalisti nu puteti face acest lucru, dar cred ca ar fi un lucru bun sa concepeti o reclamatie - care sa ofere protectie pentru reclamant impotriva riscurilor gen declaratie calomnioasa sau nefondata - cu asistenta juristilor de la GSP si sa o publicati undeva impreuna cu indicatii de depunere. Sau daca in comunitatea interesata sunt avocati, poate ne ajuta ei .. Daca o sa ajunga la Parchet mii de reclamatii, o sa fie greu de musamalizat ... Cred ca deja retetele de la HPharma s-au evaporat, pentru ca politia nu s-a dus peste ei. Am vazut ca declara ca a ta este veche de 5 ani .......O sa dispara toate probele si din spitale pentru ca le vor clasa ca neconforme, le arunca si la revedere ... Firma asta e cel mai usor de prins, acum cand se stie clar ca vinde altceva decat scrie pe eticheta si cred ca este o falsificare de produs la un nivel si la o scara suficiente pentru a deschide actiunile juridice necesare. ... doar ca nu le demareaza nimeni.. sau se misca asa cum omoara dezinfectantul diluat bacteriile... lent si pe la spate...

Lucka  •  30 aprilie 2016, 8:17

Cunosc 2 cazuri la Sibiu . Din păcate un caz s-a încheiat tragic ... De fapt se banuieste ca a fost o bacterie , pt ca dupa o banala operație de pietre la rinichi, s-a ajuns la o coma de 3 saptamâni in secția de reanimare (sau cum se numește acum ) , iar medicii nu au fost foarte clari , intenționat sau nu ... Sunt curios care e părerea lui Arafat fata de acest caz de SIGURANȚĂ NAȚIONALA ! Probabil vom ajunge sa ne operam in Bulgaria , daca tot ne facem vacantele in Bulgaria cu mașini înmatriculate in Bulgaria !!! Apropo, Cred ca suntem singura tara din lume unde cetățenii își înmatriculează masina in tara vecina ...

DAN  •  30 aprilie 2016, 8:21

STITI CE M-AR BUCURA CEL MAI MULT DOMNULE TOLONTAN? CA MAINE , INTR-O MARE ZI A CRESTINATATII, SA PUBLICATI IN EXTENSO DOVEZI COPLESITOARE DESPRE LEGATURILE MAI MULT DECAT SCANDALOASE PE CARE PROBABIL LE DETINETI DINTRE TOTI PARTICIPANTII LA ACEASTA MOCIRLOASA AFACERE. SI POATE PRIN NOTITELE DUMNEAVOASTRA GASITI CEVA SI DESPRE PARTICIPATIA INCA ACTUALULUI MINISTRU AL SANATATII LA ACEASTA AFACERE,CA DOAR SI LA CLINICA DE LA CLUJ UNDE OPERA SE FOLOSESC BIOCIDE, SI BANUIESC NU ADUSE DIN AFARA/DIN AFARA TARII, NU DIN AFARA ARDEALULUI,BINEINTEES. IAR DESPRE ACEL PERSONAJ DE TELEVIZIUNE, MI-AS DORI CA MAINE SA-SI INTERNEZE O PERSOANA DRAGA DIN FAMILIE INTR-UN SPITAL LA CARE INCA SE FOLOSESC BIOCIDE /APA DE PLOAIE PROVENITE INCA DE LA HEXIPHARMA, INCA NR. 1 PE PIATA DIN ROMANIA. BONUS! V-ATI INTREBAT DACA NU CUMVA HEXIPHARMA ESTE SI UN ACTOR DE RENUME PE PIETELE EXTERNE ?

jean chelba  •  30 aprilie 2016, 8:23

Nu cu 10% ci cu100% ,trebuie diluat sistemul mafiot .

Un om  •  30 aprilie 2016, 8:36

Am doi bunici, operati cu succes in spitalul judetean din Ploiesti si care au murit din cauza infectiilor cu bacterii din spital. Bunicul a scapat usor, s-a dus repede, dar, la cativa ani distanta, bunica s-a chinuit groaznic pana a murit. Acum am aflat cum a fost posibil sa se intample asa ceva. Iti multumesc, domnule Tolontan.

Vlad Tepes  •  30 aprilie 2016, 8:36

am avut dreptate cand scriam pe aici ca astia sunt in cardasie cu totii cu clasa politica cu tot si acum cauta iasa basma curata si din povestea asta, intre timp DNA-ul nostru pare ca a fost creat special si doar pentru Liga 1

iulian tecuceanu  •  30 aprilie 2016, 8:47

Am fost si noi ,,beneficiarii,, sistemului.Acum cativa ani ,sotia s-a operat la bucuresti la spitalul Filantropia .Dupa 1 luna avea febra 39 grade si ajunsese la 40 kg.A fost necesara o a doua interventie la acelasi spital.Precizez ca a fost operata de catre directorul spitalului(de altfel o somitate in materie) dar ce conteaza cand sistemul e putred.

Eugen  •  30 aprilie 2016, 8:59

Felicitari! Faceti o treaba grozava! Va multumim! Astia cred ca ne vor iar in strada...

Catalin  •  30 aprilie 2016, 9:15

Se vede in reportaje cum se face prelevarea probelor - de pe suprafete plane, usor de curatat. In mod normal, prelevarea probelor pentru testele de sanitatie se face din locuri mai greu accesibile: colturi, rosturile dintre placile de faianta, etc.... Tocmai pentru a gasi ceea ce este de interes...O sa iasa bine...

Bucur Loredan  •  30 aprilie 2016, 9:38

Bravo domnule Tolontan pentru curaj,tenacitate,profesionalism,muriti cu statul mafiot de gat.Prindetil cu mainile amandoua de gat si sufocatil pana spune tot adevarul.Probabil veti primi amenintari,daca nu ati primit pana acum,dar societatea civila va va sustine,pentru ca sanatatea este o problema de viata s-au de moarte.Sunt inginer si am emigrat in Spania,motivele sunt clare ,Statul mafiot,Statul care alunga valorilre si creeaza o gasca de ***.Iubesc Romani cu tot ce are frumos si mai de pret,dar urasc oamenii care sunt mesĉhini si Statul tradator si corupt. Cu respect pentru jurnalistii care duc o lupa inegala cu o institutie GOALA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gogu  •  30 aprilie 2016, 9:39

Atentat la siguranța națională! Au murit oameni nevinovați , au rămas părinți fără copii , copii fără parinti! Fix ca pe vremea lui Caragiale !La suprafață în acte 0.2 % , iar oamenii mor pe capete în spitale.

pentru Tolo & co.  •  30 aprilie 2016, 9:48

Cred ca nu este corect ca in fiecare articol vorbiti de HIV , sau poate si de hepatite.. Acei dezinfectanti nu cred ca doar pentru acestea sunt facuti. Dupa cum spuneati in articol : "bacterii rezistente", iar hiv si hep sunt virusi. In cazut hiv este nevoie de contact direct cu sangele, cati dintre pacienti sauintra in contact cu sangele altora, sau *** altora? Medicii si asistentele la fel ... Plus ca hiv nu rezista in aer! Mai ales ca poate fi vorba de pacient sub tratament unde viremia este nedetectabila deci trasmisia este improbabila. Va rog frumos, nu va folositi de niste situatii care speriau popoare acum 20 ani. Stigma si discriminarea sunt mai periculoase, si ca sa fac o metafora, probabil "ucid" si mai mult decat bacteriile rezistente.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  30 aprilie 2016, 10:16

@fotbal: nu sint de acord cu tine, oamenii care discuta aceasta tema nu sint putini, sint interesati si din ce in ce mai multi.

Razvan  •  30 aprilie 2016, 10:20

In curând o sa ajungem sa căutam acul in carul cu fan si in acest caz. Nu asta e idea! Fapta este consumată si ca in multe alte cazuri , din păcate, principala victima este cetățeanul. Acesta este un caz similar cu multe altele petrecute in ultimii ani in România. Cu parare de rău va spun ca, exact ca si in celelalte cazuri, in final o sa fie scos vinovat, probabil, un "no-name" cu foarte putina influența in sistem. Idea este ca, sincer, mi-as dori, presa sa pună mai mult accent pe promovarea oamenilor de valoare. M-am saturat sa vad aceleași caractere de 25 de ani, aceeași oameni incompetenți dar cu alta masca. Multe voci spun ca nu avem lideri, ca nu avem puterea sa ieșim in fata, ca suntem prea slabi, dar nimeni nu si-a pus vreodată problema: suntem oare auziți ? Suntem promovați ? Ne susține cineva ? Cred totuși ca presa liberă ar putea sa joace un rol foarte important in aceasta schimbare. Noi vrem! Voi vreți ? Semnat: Un roman care dorește sa se întoarcă acasă

Cătălin Tolontan  •  30 aprilie 2016, 10:31

@pentru Tolo & co. : inteleg ce spuneti si aveti dreptate, insa enumerarea (alaturi de virusurile hepatice) nu are nici un scop inflamator. Pur si simplu, asta scrie in instructiunile de utilizare si e produsul folosit si in clinicile specializate. Am inregistrat insa nuanta dumneavoastra, e corecta!

gigelos  •  30 aprilie 2016, 10:33

Vreo reactie ceva de la asociatiile medicilor ? Eu nu am vazut , tu ?

fotbal  •  30 aprilie 2016, 10:50

Catalin Tolontan, intr-un art anterior avansai niste cifre 3 milioane adulti si 800.000 copilasi. bun! cati dintre adultii astia vorbesc despre asta? si daca vb multi-doar vorbesc????! de acord cu tine in privinta -hai sa ne-o dam cu sistemul- dar cine hai? tu? eu? ca soldatul sovietic in fata lui enola gay. misto mod de a muri eroi.si de a nu rezolva nimic. a cui e lupta asta, totusi? unde sunt cei 3 mil adulti, unde e soc civila, ong-urile. unde sunt toti actorii? stau in sala de teatru si urmaresc piesa. si vb despre asta

benaflek  •  30 aprilie 2016, 10:58

adevarata miza nu sant cativa firfirei pe dezinfectantul asta botezat.e una mult mai perversa.daca spui ca e atentat la siguranta statului te improasca cu zoaie ca esti nebun.ei cheltuie mai mult cu spaga pentru a astupa gura tuturor managerilor si sefilor de spitale decat incaseaza pe apa chioara vanduta.de ce oare? asta i adevarata problema

maria  •  30 aprilie 2016, 11:10

unde-s procurorii? De ce lasa firma sa se laude ca a inceput un control intern? Nu dau doi bani pe controlul Hexi si nici pe cel al DSP, acelasi DSP care nu vede nimic in spitalele din romania de ani de zile? In ce tara *** traim? Unde-s procurorii? DNA?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai Badea  •  30 aprilie 2016, 11:19

După ce am citit gluma cu otrava diluată, situația parcă nu mai pare atât de gravă.

Bogdan  •  30 aprilie 2016, 11:30

Au gasit deja solutia: sa se mareasca impozitul alocat sanatatii plus cresterea diluarii. Iar in conditii extreme, pentru cei care refuza vizita la spital si probabil mai au si asteptari sa primeasca pensii, le aducem spitalul la ei accasa, prin niste vaccinuri obligatorii. Am si eu 2 decese in familie din cauza acestor infectii. La cati oameni au murit... poate dau si ei 2-3 pedepse cu suspendare.

Lentz  •  30 aprilie 2016, 11:37

Pt Luka: Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste autovehiculele inmatriculate in Bulgaria. Situatia este halucinanta si dureaza de atatia ani: bulgarii incaseasa bani pe degeaba iar romanii incaseaza noxele! De asemenea, este emblematic pt toata povestea Porche-ul patronului inmatriculat in Bulgaria

Ilie  •  30 aprilie 2016, 11:45

Cum putem face ca statul sa iasa din cocon? Simplu: iesim in strada, pasnic si incercam sa_l fortam sa se implice. Nu am inteles niciodata de ce noi romanii, iesim in strada doar cand e vorba de fotbal.

Adriana  •  30 aprilie 2016, 11:57

Sper ca nu va lasati! Dupa cum va stiu, cred ca nu! Multumim.

Cătălin Tolontan  •  30 aprilie 2016, 11:59

@gigelos: alianta medicilor a reactionat si a acuzat ministerul in momentul dezvaluirilor. Daca au reactionat acum, la controale? Din cite stim nu. @fotbal: tema le afecteaza viata, oamenii o simt si reactioneaza. Asta se vede in cifrele de pe net, deocamdata. Nu credem ca cineva isi va asuma riscul sa le fure oamenilor si informatia. Informatia despre sanatatea publica este un bun public.

calin  •  30 aprilie 2016, 12:03

Ba Tolontane e gazeta sporturilor nu scrie despre altceva decat despre sport ca nu dau banii pe anchete gen colectiv.Alea le citesc in alte ziarede profil, scrie in gazeta numai despre sport si du-te in alta parte si scrie de altele

Cătălin Tolontan  •  30 aprilie 2016, 12:05

@benaflek: vom vedea. Pentru ca, intr-adevar, nu cele 30 de milioane facute in 9 ani sint miza aici. Ci felul in care, cu acesti bani (si cu altii, desigur), se controleaza un sistem medical si de achizitii. Numai ca au dat-o rau in bara! Cind pui pe unii de nivelul celor de la Hexi Pharma sa zburde pe o piata care decide viata oamenilor esti iresponsabil ca ei. Si inca ceva: statul nu ne sperie. Nici pe noi, nici pe tine. Sa faca un pas in fata statul, sa se arate, ca vorbim despre niste oameni, in fond. Cine i-a ales sau cine i-a delegat pe ei ca sa faca asta? Si, apoi, sa incerce s-o musamalizeze? Nu ne amintim sa fi existat un referendum in care sa fim intrebati: "Vreti sa aveti cele mai scumpe, dar si mai diluate, dezinfectante din Europa ca, mai apoi, sa va tratam cu cele mai scumpe si tari antibiotice dupa ce ati luat cele mai rele virusuri?". Au zis cetatenii DA la intrebarea asta si ne scapa noua ceva? A explicat-o pe larg PAH in "Catavencii".

Alx  •  30 aprilie 2016, 12:07

Din pacate pentru noi sistemul este organizat in asa fel incat sa se *** bani usor. Sunt si alte categorii de produse din alte domenii si de importanta cel utin la fel de mare si care de asemenea nu sunt deloc controlate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  30 aprilie 2016, 12:12

1. scuze, sunt cu nervii intinsi la pamant :) poate ca e asa cum zici 2. nu cred ca e vb de inf furata. 3. chestiune de gust, te-as prefera si pe tine mai dur, daca e cazul

Niculae Moromete  •  30 aprilie 2016, 12:20

La momentul Colectiv, intrebandu-te daca tu chiar nu stiai ca la pompieri nu iei nici un aviz fara spaga, mi-ai raspuns, cred eu sincer, ca nu stiai ! Acum citesc :" Problema e că, din nou, statul e înclinat să ne mintă. " . Catalin, Mirela, voi chiar nu stiati ca atat timp cat intr-o tara, in care s-a cuibarit un stat, in care nu poti trai decenta secolului vietuit din munca, ci numai din politica, smechereala cu statul, cumetrie cu serviciile, nepotism, liberalism organizational, corporatist sau guvernamental, societatea este descompusa si incapabila de reactie ? In Romania nu se poate trai din munca Catalin! Tu poti trai decent, civilizat, din munca ta Catalin ? Dar Mirela ? Toti cei cu care colaborezi pot trai decent, civilizat, isi pot creste copii fara gandul amar al putinului tangibil, din munca lor ? Vin sarbatorile de Paste si zic: primul care poate raspunde "da" trebuie sa iasa in fata si sa ne spuna cum o poate face din munca obisnuita, tihnita, omeneasca ! Sarbatori Fericite!

Gabriel  •  30 aprilie 2016, 12:35

Tolo! Tot respectul! Îți mulțumesc.

Voicu  •  30 aprilie 2016, 12:35

Buna ziua, O versiune in limba engleza a acestei investigatii ar fi de mare folos. Cred ca ar fi o alta forme de a pune presiune pe sistem. Cu stima, Voicu

Eugen  •  30 aprilie 2016, 12:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lorena  •  30 aprilie 2016, 12:58

Exista o reactie din partea medicilor - scrisoare de la Alianta Medicilor

nelu  •  30 aprilie 2016, 13:01

Acest stat corupt muşamalizează de 10 ani afacerea cu dezinfectanţii şi o va face în continuare. Chiar dacă au avut ghinion cu ICECHIM-ul, condus pe vremuri de Elena Ceauşescu, care a făcut analiza una două, ăştia nu se lasă. După ameninţări vor trece la încercări de compromitere a lui Tolontan şi a echipei sale de jurnalişti, vor arunca batista pe ţambal.Români, treziţi-vă, România are nevoie de o mână de Fier care să o apere de jefuire şi care să întroneze ordinea-n ţară !

Ciprian  •  30 aprilie 2016, 13:30

E atentat la viața oamenilor! E genocid! Chiar aștept să văd....rezultatele. Că la reacții stăm foarte prost până acum...

M. Manea  •  30 aprilie 2016, 13:44

...daca se iau dezinfectante la cel mai mic pret si rezultatele sunt in consecinta,...personalul din cadrul SPICIN-urilor trebuie sa aiba fonduri proprii si sa se subordoneze direct M.S., trebuie schimbata legea licitatiilor iar personalul din cadrul SPICINUrilor sa fie platit direct de la esalonul superior . poate asa s-ar afla mai multe adevaruri...

drako  •  30 aprilie 2016, 13:50

incredibil !!! Codruta,dormi ? Ciolos,unde iti este capul ? Iohannis,mai esti prin tara,mai esti prersedintele nostru ? cum e posibil sa nu se ia nici o masura impotriva acestor criminali ??? cate mii/zeci de mii de oameni ar murit din cauza acestora,tinuti,iata,in brate de persoane sus-puse din Ministerul Sanatatii ? si,poate,din Servicii,care,se vede treaba,n-au avut habar de *** ? DNA-ul il alearga pe Dragnea ca si-a tras foloase necuvenite...voturi ! jalnica justitie avem ! sau,ma tem,total aservita unor interese straine de siguranta nationala !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  30 aprilie 2016, 13:51

@nelu: nu, Romania nu are nevoie de o mina de fier, ci de o relatie activa intre cetateni si guvernanti. Asta cu mina de fier am mai incercat-o si nu iese. Nu e vina noastra, n-a iesit nicaieri in lume.

Adevaruldoare  •  30 aprilie 2016, 14:09

Tolo tot respectul pt voi...dar sunteți singuri și putini. Acești hoți vor mușamalizat totul împreună cu președintele prim ministru și toți hoții din parlament....amin

cruela de vila  •  30 aprilie 2016, 14:22

1.io cred ca analizatzilor astora le pica foarte bine controalele astea de Pasti, ca e mai putzina lume prezenta la locul de munca, se manareshte mai ushor 2. intrebare: daca indispensabilul Hexi nu mai produce, nu mai livreaza, cine ii aprovizioneaza pe astia, cand or arunca la cos gunoaiele alea diluate?merge cineva in spitale dupa 4 mai sa vada cu ce se dezinfecteaza atunci?se organizeaza o noua licitatzie, pe repede inainte? se atribuie fara?

Andy  •  30 aprilie 2016, 14:27

Ok, ati aratat oamenilor ce bombe gasesc in spitale. Mergeti pe cazuri concrete D-le Tolo. Luati un judet la intamplare si aflati cati mor anual din cauza infectiilor si cati de cancer. Abia asa lumea de pe la noi o sa constientizeze. Sigur ca si ex. dvs la nivel mondial este edificator. Dar e mult, mult diluat si nu prinde pe la noi pt. ca lumea-i mare iar omul obisnuit trateaza cu superficialitate cam tot ce e legat de marimile astea. Drama-i ca minim 70% din cei care va citesc (on-line sau ziarul) sunt din tabara alora care incaseaza banii in diferite forme, fiind implicati (in diferite forme) in circuite dintr-astea de palmare a banilor. Deaia zic, nu prea prinde subiectul chiar daca-i tragic. ... De ce credeti d-le Tolo ca sistemul apara cu asa inversunare ,firma’’ asta? Imaginati-va D-le Tolo cam *** Daca si-au permis diluarea de 10 ori, fiind coautori la miile de morti din cauza infectiilor, cam de cate ori si-au diluat cifra de afaceri (de ex.) trecuta in acte tocmai pentru a plati impozite aferente cat mai mici?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Manolescu  •  30 aprilie 2016, 14:42

Cat ne mai prefacem socati? Chiar credea cineva ca sistemul medical este singurul loc din Romania ramas neatins de plaga coruptiei? Mergeti la origine, la facultati de medicina cautate de procurori, mergeti la elaborarea lucrarilor de licenta, a doctoratelor. Daca ii veti cauta in CV-uri cei care trebuie sa controleze astazi spitalele sunt din acest sistem. Cata incredere sa ai in astfel de oameni. Americanii au o vorba: "cine ii verifica pe cei care verifica?". Intrebarea aceasta sa o puneti mereu. Indiferent daca este vorba de inspectorul care il controleaza pe profesorul care are in mainile lui psihicul copilului tau sau de cel care controleaza banca unde iti tii economiile adunate cu greu etc etc. Chiar suntem naivi sa credem ca un politician se duce in Parlament pt "binele neamului/poporului/aproapelui"? Toti ajung acolo pt aceleasi interese meschine, pt interesul personal. Nu va asteptati la schimbari majore. Se schimba niste nume, niste firme, niste persoane. Dar acest SISTEM va ramane asa pana in ultima zi a planetei. Partea ironica este ca mult trambitata colonizare a altopr planete se va face...cum credeti?...exact! asa cum au invatat pe Pamant. PS Daca o gazeta de sport a ajuns (si asta nu de ieri) sa faca treaba autoritatilor, asta spune mult despre desenul animat ale carui personaje suntem. Felicitari, dle Tolontan, dvs si echipei care s-a ocupat, se ocupa si, sper, se va ocupa in continuare de astfel de dezvaluiri. Poate la un moment dat se va atinge aceea masa critica care ii va determina pe oameni sa faca mai mult decat sa se indigneze. Cum ar fi ca la aceste alegeri sa nu se prezinte nimeni? Sa nu mearga nimeni la vot! Nu mai platiti taxe si impozite! Parintii sa stranga bani si sa plateasca direct cadrul didactic. Pacientii sa plateasca direct medicului. Cetatenii sa ii plateasca direct pe cei care le pazesc cartierele etc etc. Cat mai dam de buna voie banii nostri acestui "stat", acestor guvernanti care nu au facut nimic timp de un sfert de secol!!!! Tara are datorii mari, infrastructura nu exista, educatia e la pamant, sanatatea e cea mai bolnava, sportul e la un nivel foarte jos (cu mici exceptii). Nu mai mergeti la vot, nu mai platiti taxe! Organizati-va local. De la asociatii de parinti, asociatii de bloc (montati-va centrale pt o scara sau un bloc). Faceti puturi de apa, filtrati apa. Cumparati de la micii producatori. Eliminati intermediarii! Daca ei nu platesc taxe punandu-si banii in paradisuri fiscale, voi de ce sa paltiti? Dar mai ales pt ce platiti??

cruela de vila  •  30 aprilie 2016, 14:48

exista vreo implicare a RISE? parca ei erau bagatzi in panama papers, printre altele si pt ca aveau multi oameni in " retzea";jurnalishtii locali, mishka shi ei ceva? pt ca mi se pare ca acum e momentul ca sa stea cineva cu ochiul pe ei in fiecrae spital care e clientul HEXI

cruela de vila  •  30 aprilie 2016, 14:54

in spitale nu exista " audit"?

Matei Radu  •  30 aprilie 2016, 15:09

Buna ziua intregii echipe GSP, Felicitari pentru realizarea acestei investigatii! As vrea sa va aduc in atentie inca un argument calitatii indoielnice a substantelor dezinfectante. De exemplu materia prima gluaraldehida, compus dicarbonilic, se gaseste dizolvata in apa, de concentratie 50%, potrivit http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sial/340855?lang=en&region=RO. Si acum daca corelam calculele cu puritatea conform sigmaaldric, eficienta si dilutia produsului este mult mica sau chiar lipseste cu desavarsire. Mai sunt si alte produse existente pe piata la fel de periculoase.

Manolo  •  30 aprilie 2016, 15:11

Soția a născut recent in cea mai mare maternitate din țara - Cuza Vodă din Iasi. S-a dus sănătoasa, cu analize la zi, si la cateva zile de la externare a sunat-o doctorul si i-a spus ca la analize i-a ieșit ca are e-coli. I-a spus ce antibiotic sa ia, prin telefon, fara nicio rețeta - 50 lei/cutia cu 10 pastile. Ieri am citit in Ziarul de Iasi ca maternitatea este unul din clienții celebrei firme. In rest, toate bune!

Comentează