Avocat: ”Dumneavoastră personal ați avut un interes politic de pe urma Galei Bute?” » Udrea: ”Da, am vrut să devin președintele României!”

Fostul ministru a dezvoltat în fața instanței, ducându-l pe procurorul DNA în pragul apoplexiei, versiunea că ea a fost ”un ministru generic, cu prerogative decurgînd din statutul meu politic, iar alții au condus în numele meu”

sâmbătă, 28 mai 2016, 6:59

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Ieri, Elena Udrea a susținut a doua zi dedicată versiunii sale asupra faptelor din Gala Bute.

Puțini inculpați beneficiază de atât timp, dar e bine că justiția are răbdare. Uneori, mai multă decât oamenii. Căci sala a obosit, cam după patru ore, în a doua zi de discurs al fostului ministru.

Atmosfera s-a încleiat atât de mult încât Ion Ariton, ministru al Economiei în guvernul Boc, se scapă.

Procurorul Ana Dobre pusese peste 10 întrebări.

Și mai vrea una, anunțând-o drept ultima.

Apoi, Ana Dobre se răzgândește și mai cere instanței dreptul la încă una. Judecătorii acceptă.

La care Ion Ariton punctează la un nivel incontestabil guvernamental: „Femeia are o singură dorință – să fie de trei ori!”.

Ha, ha!

Obreja a contrazis-o pe Udrea

Imediat după procuror, vine rândul avocaților.

Singurul care pune întrebări este apărătorul lui Rudel Obreja. Pe parcursul depoziției a existat un moment, probabil primul din 2011 și până acum, când Rudel Obreja s-a scuturat și a negat ferm varianta Elenei Udrea.

Fostul ministru al Turismului spusese că „L-am cunoscut pe domnul Obreja prin intermediul lui Gheorghe Nastasia, secretarul general de la minister”. „Nu e adevărat”, rostește Obreja, pentru sine, dar suficient cât să se audă în sală.

N-a fost singura furtună în Paradis.

Puțin mai tîrziu, ministrul invocă ”atitudinea recalcitrantă a lui Obreja în discuțiile cu oamenii de la MDRT”. Obreja dă nervos din cap și din mână, a protest și lehamite deopotrivă.

8 este numărul de inculpați din dosarul actual, dintre care 4 inculpați și-au recunoscut deja vina 

1 era numărul de inculpați în versiunea inițială a Galei Bute, întocmită de Alina Florentina Stoica

Elena Udrea spune că Obreja i-a timorat și influențat pe oamenii din MDRT. Este exact teoria procurorului Alina Florentina Stoica, v-o amintiți?, cea care făcuse din Gala Bute, un dosar cu un singur inculpat: Rudel Obreja.

Interesant cum, după doi ani și jumătate de la răsturnarea de către DNA a acelui rechizitoriu-țap-ispășitor, Udrea citează din Alina Florentina Stoica ca din Cartea Cărților! 

Conform rechizitoriului Alinei Stoica, Udrea și Ariton n-ar fi fost azi în fața judecătorilor, și nici cei care și-au recunoscut vina!

Când vine rândul avocatului lui Obreja, apărătorul i-o achită Elenei Udrea.

Și produce momentul zilei.

Judecătoarea: „Unele nu v-au ieșit”

Dialogul dintre avocatul lui Obreja și Elena Udrea.

– Dumneavoastră personal ați avut un interes politic de pe urma Galei Bute?
– Da, am vrut să fiu cel mai bun ministru din Guvernul Boc și să devin președintele României! Și am vrut să fiu unul dintre cei mai buni politicieni din țară.

(Intervine șefa completului, amuzată) Unele nu v-au ieșit.
– Da, nu mi-au ieșit. Dar, la finalul Galei, am fost huiduită de 14.000 de spectatori și am un dosar penal. Deci nu mi-a folosit gala.

2,1 milioane € a plătit cetățeanul român pentru Gala Bute

Bani publici pentru viitorul președinte

Acest schimb de replici n-a picat din senin.

Pe tot parcursul procesului, Elena Udrea a făcut proba deplină a siguranței de sine. Pentru fostul politician numărul 2-3 din România sau pe aici, că mai jos n-a fost, lucrurile par simple: realitatea e cea pe care o construiesc eu!

Legea, Ordinea și Democrația sunt definite într-un fel și doar într-unul.

Practic, Elena Udrea nu are nicio problemă să recunoască în ședință publică, azi, 27 mai 2015, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție după cum urmează.

În 2011, ea a mobilizat propriul minister și a finanțat cu 1,7 milioane de euro, plus încă 400.000 de la colegul Ion Ariton, ca să profite în procesul de imagine orientat către campania electorală din 2014!

Bani publici pentru propriile visuri politice.

Avocații celorlalți 7 inculpați aproape că intră, perplecși, sub bănci, când aud schimbul de replici.

Și n-a fost singurul dialog suprarealist.

Aruncă la Guvern

Ca linie de front, Elena Udrea aruncă responsabilitatea către Guvernul Boc.

Ea susține că „după ședința de Guvern din 5 ianuarie 2011, când Guvernul și-a asumat organizarea Galei, ministerul n-a avut altceva de făcut decât să pună în aplicare ce a decis cabinetul”.

Teoria sa: altcineva decide, iar ministerul aplică.

Iar ministerul nu înseamnă Udrea.

În fața Curții are loc următoarea discuție între procurorul DNA și fostul ministru.

– Ne poate spune inculpatul ce atribuții avea în minister, pentru că ni se pare că nu avea?!
– Nu aveam. Pentru că-mi delegasem atribuțiile de ministru. Toate atribuțiile mi le-am delegat domnului Gheorghe Nastasia, secretar general. Eu aveam doar atribuții generice, care decurgeau din funcția mea politică. Nu aveam atribuții concrete.

(Procurorul simte gustul sângelui și insistă, iar Udrea nu se ferește, dimpotrivă, asta e realitatea ei și o descrie cu onestitate) 
Și credeți că dacă ați delegat totul puteați să nu verificați ce făceau subordonații?
– Nu verificam! Eu rămăsesem doar cu chestiunile de reprezentare în Guvern. De pildă, semnam doar actele de guvern și cele de fonduri europene. Dar nu știam lucrurile legate de plăți, nu cunoșteam legislația de achiziții, existau specialiști care se ocupau de asta. Nastasia și secretarii de stat conduceau. Uneori interveneam, dar când aflam din presă că s-a dat un ordin de ministru despre care eu nu știam. A fost un ordin, de pildă, despre regulile din construcții.

„I-am delegat lui Gheorghe Nastasia dreptul de semnătură și mult mai mult. Secretarul general conducea ministerul în numele meu. I-am spus și lui și celorlalți care conduceau: faceți totul legal că răspundeți cu capul!” Elena Udrea

Versiunea acuzării este cu totul alta.

DNA și-a axat întrebările pe ideea că „nu poți delega decât atribuții, dar nu și responsabilitatea totală. Dacă ar fi așa, atunci orice ministru ar fi deresponsabilizat. Legea interzice asta!”.

Procurorul de ședință a mai întrebat-o pe Elena Udrea:

– Ne poate spune inculpata după ce a citit informările SRI de ce i-a mai delegat atribuțiile lui Gheorghe Nastasia?
(Urmează o tăcere de cîteva secunde, poate singura din partea Elenei Udrea) Le-am citit, dar nu erau atît de concrete ca în cazul lui Ioan Mihăilă. L-am chemat pe domnul Nastasia și i-am spus că există informări ale SRI că are relații cu unii oameni de afaceri. M-a asigurat că nu e nimic ilegal.

– Să ne spună explicit inculpata dacă, în ciuda informărilor SRI, a avut încredere în profilul moral și l-a lăsat să conducă pe inculpatul Gheorghe Nastasia.
– Nu e vorba de profilul moral. Profilul moral mă interesa doar la consilierii mei personali. Da, și după informările SRI l-am păstrat pe Nastasia și a condus ministerul în continuare în numele meu. Am avut multe discuții în anii următori și-i spuneam, vezi că se zice că faci asta și asta, iar Nastasia îmi spunea că nu e nimic ilegal.

Udrea: „FRB a organizat Gala, împreună cu firma domnului Obreja”

E ziua în care Elena Udrea mai încearcă o surpriză.

Ea spune: „Nu este adevărat că firma lui Rudel Obreja a organizat Gala. Gala a fost organizată de Federația Română de Box și de firma lui Rudel Obreja în parteneriat”.

Are nevoie de acest argument pentru că așa a pledat în ședința de guvern. E nevoie ca instanța să rețină că ea știe și acum că FRB, și nu firma lui Rudel Obreja, a organizat Gala din 9 iulie 2011.

Din punct de vedere sportiv acest lucru este imposibil. Și presa a scris încă din primăvara lui 2011.

„FRB nu poate să organizeze o gală profesionistă pentru că ar fi imediat dezafiliată”, au declarat Leonard Doroftei și Viorel Sima, cei care i-au urmat lui Obreja la conducerea FRB.

Chiar și Elena Udrea, pare că uită, 30 de minute mai târziu, că FRB a organizat meciul Bute – Mendy, spunând că „oamenii din minister au verificat dacă firma organizatoare, a domnului Obreja, și-a îndeplinit obligațiile și i-au tăiat din bani”.

Martorii

La următorul termen vor veni Emil Boc și Cătălin Predoiu.

Premierul și ministrul Justiției din 5 ianuarie 2011, ziua când, spune Elena Udrea, Guvernul a asumat Gala Bute.

Plus Dorin Cocoș.

În calitate de jocker.

Dedicație

Pentru oamenii care se enervează citind comentariile de pe net. Dialog între procuror și Elena Udrea:

– Cine-i plătea pe postaci?
– PD-L îi plătea. Partidul. 

Comentarii (23)Adaugă comentariu

doina  •  28 mai 2016, 7:21

Ea era si este o printesa, mai oameni buni! Noi suntem niste mici fraieri pe care ii duce de nas. Iti trebuie multa nesimtire sa afirmi asa senin ca acel calugaru era platit la negru de partid si tu pluteai la minister ca o aura si nu aveai nici o raspundere. dar nu e nimic, eu cred ca ea stie ca va lua cu suspendare, prostii vor uita, paiata aia de breazu ramine cu casele si tot ce a furat cind era el yupi, cocos si gasca scapa cu o luna de inchisoare, noi murim ca prostii in spitale. Cam asta e statul de drept la care au muncit base, udrea si de ce sa nu recunoastem multi ziaristi si mari intelectuali ai tarii. O mare sila te cuprinde.....

misu  •  28 mai 2016, 8:34

Ultimele 2 randuri din articol sunt un fel de ".. si weekend placut" hahahahaha

Eu  •  28 mai 2016, 8:35

Despre cum a furat si inselat Voiculescu de ce nu scrieti , sau cum nu se recupereaza prejudiciile sau cat de incapabil este 'STATUL'?

Ciprian  •  28 mai 2016, 9:16

Doina, foarte adevarat ce ai scris. Un singur amendament am, insa: parintele sistemului la care fsci referire in final este Ion Ilici Iliescu, *** la fel ca in China. Nu ma intelege gresit, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Montgomerry  •  28 mai 2016, 9:21

Madam Udrea,e cea mai cinstita *** din Romania,nu mai aruncati cu pietre in ea.Pariu ca nu va fi condamnata?Da doamne sa pierd pariul si ingenua sa primeasca ce merita.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AIonel  •  28 mai 2016, 9:52

Tolontan nu se lasă de interpretări personale. Când se apucă de scris proză SF. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  28 mai 2016, 10:08

Nu e vorba numai de gala Bute care a fost clar o invarteala financiara ci si meciul Bute-Mendy in sine a fost o contrafacere, o invarteala in ring in care castigatorul nu a avut nevoie de mai mult de 10 pumni la tinta ca sa castige la fel cum Obreja si Udrea nu au avut nevoie decat de cateva hartii ca sa se umple de bani de pe urma evenimentului. Dar, cik, totul a fost facut pentru Romania, pentru promovarea frunzei Elenei Udrea in lume...

olot  •  28 mai 2016, 10:10

- musiu Tolo, ar fi cazul să nu mai pui în dezbatere subiecte din afara sportului; GSP este o gazetă din care vrem să aflăm știri din sport, nicidecum aiureli; de dimineață ...te-a luat gura pe dinainte și ai afirmat că: din sursele noastre...; la care vin și întreb, care surse și cine sunt ...ale noastre (adică noi - adică voi?); așa că mai termină cu abureli dastea întro gazetă dedicată sportului (am putea afla, de ex, cum stăm cu lotul de canotaj?)

Nae  •  28 mai 2016, 10:13

O sentință în care nu se cere recuperarea integrală a prejudiciului cu sechestru pe avere plus sentință cu executare peste 10 ani de pușcărie nu o să desființeze turma politicienilor hoți români și o să mai discutăm peste 10 ani despre ce am fost si ce am ajuns. Balanța justiției romane are 2 măsuri în care hotul de rând ia executare pentru un sac de porumb 7 ani iar pentru unul ce a făcut să zboare milioane de euro din bani publici ia suspendare doar doi sau trei ani . Dacă Cipru,Gibraltarbsau Insulele Cayman au off-shore financiar, noi ne putem mândri că avem off-shore politic....

habarnam  •  28 mai 2016, 10:22

Trec repede peste felicitari si incurajari pentru dvs si toata echipa GSP si va semnalez 2 chestii: -o mica greseala in text: 2016 nu 2015 aici: `(...)să recunoască în ședință publică, azi, 27 mai 2015, în fața Înaltei Curți de Casație(...)` -mi-ar placea sa citesc un articol/sau sa aveti o sectiune in GSP precum cea care era odata pe portalul hotnews cu procesele, si anume toate investigatiile GSP si ce s.a ales de ele (in sensul de stadiul investigatiei, al procesului, ce s.a omis/s.a descoperit in plus din perspectiva voastra) Toate cele bune

eva  •  28 mai 2016, 10:25

Avocata lu'peste, savanta de renume mondial, coana leana reancarnata , stapana peste turism si dezvoltare (ministerul cu cei mai multi bani) lasa ca acestea sa fie conduse de un obscur inginer agronom si se face ca nu intelege ca pe oricine ar fi pus sa semneze, tot ea raspunde ! Nu mai confundati tupeul cu curajul !Eu am facut-o si regret amarnic sustinerea acestei *** (sinonima cu Monta) care arunca relele facute pe fostul sot , pe colaboratori adica pe restul mafiei cu care fura bani, increderea oamenilor... O fosta basista spune asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

R  •  28 mai 2016, 10:28

Eu, Udrea, am vrut sa fiu presedinte iar Boc si cu ceilalti mi-au intins o capcana cu gala bute, fara sa-i spuna lui basescu care ma vroia presedinte. Eu am urcat in ring ca sa strang beneficiile pe care procurorii ma acuza ca le-am avut dar iata ca nu le-am avut, m-au huiduit, n-am ajuns presedinte. Recunosc ca guvernul mi-a bagat cu de-a sila in traista niste beneficii necuvenite, eu necunoscand legile si nestiind ca nu e legal, dar acestea nu au ajuns la mine... Oare cum poate o fina cunoscatoare a principiilor separatiei puterilor in stat, daca ne amintim de biletelul roz Patriciu, sa jigneasca atat de mult inteligenta unor judecatori? Logica ei este de genul: am primit bani mita din banii statului ca aveam de gand sa sadesc un pom, dar cum pomul nu e sadit inseamna ca nu am luat mita chiar daca ati gasit banii la mine. D-na Udrea spune oarecum ca daca ajungea presedinte atunci ar fi putut fi gasita vinovata. Neajungand, e acuzata pe nedrept. Va reproseaza, subtil, d-le Tolontan ca ati fost prea rapid. Dupa logica dansei banii nu sunt mita daca se dau si se primesc ci doar daca sunt si cheltuiti.

mircea.gabriel  •  28 mai 2016, 10:45

Sunt atatea publicatii care ar trebui sa aibe jurnalisti de investigatii si eveniment. Un cronicar sportiv revolutioneaza modul in care ar trebui sa se efectueze o ancheta reala. Felicitari! Esti un ziarist care isi respecta meseria!

Pavel  •  28 mai 2016, 10:46

@Ciprian: *** Si peste 20 de ani tot pe el o sa dati vina?? Recunoaste ca ai votat cu basescu cu 2 maini, la fel si cu iohannis, doar ca sa nu iasa asa-zisii "comunisti", cum v-ati indoctrinat singuri *** de pe facebook!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nebunica  •  28 mai 2016, 11:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

deva  •  28 mai 2016, 11:05

*** pretinde ca cu gala Bute din 2011 a urmarit sa castige capital electoral pt functia de presedinte din 2014 ??!!*** , cand au facut altii denunturi (ca sa se apere) asa cum permite legea (buna sau rea) impotriva ei , nu mai era OK si s-a aruncat la gatul sri/dna asa cum puscariabilii care au precedat-o sareau la gatul lui Base !!Si noi , cetatenii avem o groaza de nemultumiri in legatura cu sri/dna dar care merg in sens invers , adica de ex. de ce nu sunt mai radicali cu coruptia ?!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

John  •  28 mai 2016, 11:10

Domnule Tolontan, este o vrajeala de 2 bani a unei inculpate penale sa spuna ca visa sa ajunga presedinte in 2014 sau cel mai bun politician din Romania. Inculpata Udrea in 2011 era, ca si acum de altfel, una dintre cele mai hulite si dispretuite femei/personaj din Romania, a fost huiduita copios si injurata la finalul acelei asa zise gale. Inculpata Udrea are "carne in masele" cum se spune la adresa procurorilor si a justitiei in general care i-au cerut sa raspunda pentru faptele ei si incearca sa persifleze. Audierea lui Boc sau Predoiu va fi doar un show scurt si cred ca o va infunda mai rau. Desi nu pare, Udrea este disperata si stie ca sunt sanse foarte mari sa fie condamnata la ani grei de puscarie. Este in corzi si numai cine nu are ochi nu vede.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

oscar  •  28 mai 2016, 11:16

@ Montgomerry, Tin pariul :-)) Udrea va merge la puscarie, va fi condamnata cu executare. Singura necunoscuta este durata, asta vor stabili judecatorii.

J&H  •  28 mai 2016, 11:43

De unde vine tupeul Elenei Udrea? Stie sigur ca nu va pati nimic sau nimic important(a se vedea sentintele recente pentru Microsoft) sau ii fileaza o lampa? Mai degraba prima varianta. Cat poate sa primeasca EU ptr un prejudiciu de 2,1 milioane euro, daca in dosarul Microsoft cu prejudiciu de 27 de milioane de euro !!! sentintele au fost : Nicolae Dumitru (Niro) - un an și șase luni de închisoare cu suspendare, 90 de zile de muncă în folosul comunității, confiscarea sumei de 1 milion de euro Gabriel Sandu – 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea a 2,19 milioane de euro Gheorghe Ștefan – 3 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3,9 milioane de euro Dorin Cocoș - 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3,7 milioane de euro.

Stefan  •  28 mai 2016, 12:22

*** am dibuit-o de multi ani ca vrea sa urce sus de tot in lantul trofic al politicienilor, si imi era groaza pe ce maini am putea incapea. Daca nu era agatata cu toata magariile care le-a facut, si fiti siguri ca a avut mai multe daca a fost prinsa doar cu astea, avea toate sansele sa devina un spin ascutit in coasta romanilor. SI are dreptate J&H, uneori pedepsele oamenilor astia sunt de-a dreptul insultatoare. Primesti un an doi de inchisoare, cu suspendare de obicei, daca bei cateva beri la volan, si pentru o gramada de alte culpe minore, cum sa ia 1,2,3 ani pentru atatea galeti de bani. Justitia devine incet incet un lux, diferenta o fac avocatii, relatiile si portofelul. Cred ca au apus de mult vremurile justitiei egale pentru toti, daca au existat vreodata. Justitia e oarba la noi functioneaza in sensul prost. E oarba la gravitatea faptelor cand sunt atatia factori care o influenteaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eugen  •  28 mai 2016, 13:41

@JH Eu cred ca ii fileaza o lampa. Nu poti compara acest dosar cu dosarul Microsoft, acolo sentintele au fost reduse de 2 ori prin recunoasterea faptelor si denunturi. Inculpata Udrea nu si-a recunoscut faptele si nici nu a facut vreun denunt. E adevarat ca sentintele din Microsoft sunt mici, dar am citit motivarea judecatorilor si se justifica prin cooperarea celor 4 inculpati. Cred totusi ca vor fi majorate la recurs. Udrea are 3 infractiuni de luare de mita, 1 de abuz in serviciu si una de tentativa de deturnare de fonduri europene. La cum se calculeaza pedepsele dupa noul cod penal risca ani grei de puscarie. De ce nu compari cu pedepsele de ieri din lotul Adamescu, in care un judecator a primit 12 ani si 2 luni? Dupa parerea multora inculpata Udrea se incrimineaza singura, ori din prostie, ori din disperare, ori nu stiu ce sa mai zic. Cred ca sunt si unele probleme la mansarda, nu poti chiar sa crezi ca se gandea ca ajunge vreodata presedinta, poate presedinta Norvegiei :-))

obozo  •  28 mai 2016, 18:51

Nu pentru un lucru similar i-au deschis cei de la DNA proces altor primari? DNA politie politica

Dan  •  1 iunie 2016, 0:40

Cum alegerile bat la usa ma reapuca un MARE sentiment de vinovatie.,,.Crema ,,politicienilor din toate colturile tari se grupeaza pe liste s-au candideaza individual,dupa caz.Eu votez,ei ajung la putere si astfel ai ajut la :Constituire Grup Infractional pt. a continua jaful tari si umilirea acestui popor! Politicieni .ne vreau prosti,trebuie sa muncin nu sa gandim!

Comentează