Cine finanțează investigația jurnalistică Hexi Pharma? Cronica meciului Franța – România, 2-1, o finanțează

Tirajul ziarului a crescut cu zero exemplare, audiența pe net a sporit și de zece ori, dar încasările din publicitate au rămas constante de cînd a început investigația. Însă avem resurse suficiente și mulțumim microbiștilor! Ei fac posibilă presa

vineri, 10 iunie 2016, 11:56

Mai e o oră și jumătate pînă la începerea Campionatului European. Ce așteptăm de la meci?

Neelitist și microbist ca întotdeauna, Radu Cosașu ne reprezintă pe toți: ”Vom juca exact ce știm și ce putem de o viață, de vreo 40 de ani și ceva cu luminile și umbrele lor, de la Guadalajara și Nea Angelo încoace: apărare cât mai fermă și contraatacuri cât de cât valabile”.

Cît de cît.

Răzvan Luțac e în tribună pe ”Stade de France”.

Acum două săptămîni, tînărul reporter de 23 de ani investiga biocidele prin spitale.

Abia întors dintr-o deplasare la un subiect undeva în Transilvania, Răzvan a împachetat pe fugă și a plecat spre Euro 2016.

A urmat ruta București – Arad – oprire pentru un dialog cu o sursă medicală – Viena – Regentsburg – Metz – Paris – Chantilly, unde este cantonată echipa naționalei și Anghel Iordănescu a pus crocodili în șanțurile cu apă ale vechiului castel medieval.

El e în tribună pentru că viața merge înainte și pentru că sportul a ținut în spate această investigație.

 

Avem resurse suficiente, vom continua ani de acum înainte

”Vremea e bună, stadionul se umple”, spune Luțac.

Sînt informațiile seci ale oricărui reporter bun, atunci cînd ai impresia că te agăți de ceva inutil, dar, de fapt, îți construiești esențialul de mai tîrziu.

Lîngă Răzvan, în tribună, stă Ovidiu Ioanițoaia, cel care, înainte să plece, ne-a ținut încă o lecție despre Baudelaire, poetul înmormîntat în cimitirul Montparnasse.

Bine că întîziase pe drum că iar ajungeam cu discuția la deficitul nostru de franceză clasică și de latină!

Știți cine a ținut în spate investigația Hexi Pharma? Cine a finanțat-o? Microbiștii.

De ce spunem asta? Tirajul Gazetei Sporturilor a crescut cu zero exemplare.

Publicitatea nu a sporit nici ea. Pentru că marile companii nu se înghesuie să se atașeze unor siteuri, bloguri sau investigații incomode.

Da, audiența pe blog a crescut enorm, în unele zile de zeci ori față de traficul mediu. Vibrația publicului este extraordinară, vă mulțumim! Însă asta nu aduce publicitate, pentru că gsp.ro are deja o audiență foarte bună. 

Nu ne plîngem, nu judecăm, nu cerem nimic, acesta e adevărul.

Avem resurse suficiente să continuăm ancheta, oricît va dura ea, ani în șir.

Există colegii care scriu sport, permițîndu-ne astfel să scriem investigații.

Există acești 20.000 de oameni, care umplu partea românească a tribunei pariziene.

Există microbiștii din țară, care așteaptă cu geamurile deschise în cartiere sau care s-au strîns la terasele unde glasurile se susțin unul pe celălalt în cacofonia speranței.

 

Experiențe pe oameni

Regulamentul European al Biocidelor prevede că testarea eficienței pentru dezinfectanți se face întîi pe nevertebrate, apoi pe vertebrate și niciodată pe oameni.

Pentru europeni e crud și așa. Ca să salveze peștii și cobaii, ei sar o etapă.

Dar la noi s-a mers direct la testele pe oameni!

Cam asta vor să impună, fără să-și dea seama, oficialii Ministerului Sănătății care se agață în continuare de teoria ”au fost diluate, dar poate că sînt eficiente”.

Oameni buni! Fraților. Trompete dragi, cum ar spune peluza de pe ”Stade de France”. Este jenant pentru directorii de imagine ai unui corp profesional să nu-și dea seama ce spun.

Cînd susțineți că poți modifica ce scrie pe etichetă ca să vezi dacă are un efect asupra a milioane de oameni, voi definiți un experiment social.

Companiile farmaceutice fac asta.

Dar o fac transparent.

Companiile farmaceutice testează diferite combinații de substanțe pînă cînd, din greșeală în greșeală, văd care este formula eficace. Este drumul firesc al cunoașterii. Dar, după ce ai ajuns la formulă și o treci pe etichetă, nu mai faci experiențe pe semenii tăi!

Și, mai ales, ca secretar de stat în Ministerul Sănătății și ca șef al Inspecției Sanitare zise și Inspecția Zombi, că nu controlează pe nimeni de 10 ani, nu poți pleda pentru teste pe oameni!

Digi 24 a descoperit legăturile acestor oficiali cu marile companii pharma. Ca să știm cine vorbește! De plătit știm cine plătesc.

Plătesc oamenii obișnuiți. Microbiștii.

Ratarea de copil a lui Stancu

Hai că începe meciul!

Franța ne respectă un pic cam mult. Și, în minutul 3, e gata să o bage pe mînecă. Stanciu bate perfect un corner tăiat de pe stînga.

În careu perechile de jucători sar ca la tușă la rugby. Mingea ajunge uluitor la Stancu, singur în doi metri cu portarul. ”Motanul” are toată poarta în față, dar alege singura soluție care nu-i transformă șutul în gol: o execuție moale, direct în Lloris! In-cre-di-bil!

Viorel Moldovan ar fi rupt capul portarului dacă nimerea între el și plasă.

E exact genul de fază pentru care turbează antrenorii de la copii și juniori. ”Trageee, măi copile, nu-l ierta că-i al tău!”.

Genul de fază care se întîmplă frecvent la antrenament și, dacă nu rupi plasa de la 10 ani, atunci o să ai toată viața în sînge reflexul de a finaliza superficial!

Ce oportunitate uriașă!

O repriză peste așteptări

Francezii își pierd și bruma de luciditate.

Arată ca o echipă stresată, nici măcar veteranul Evra nu pornește calm fazele.

Gazdele construiesc greu și mizează pe lansarea decisivă către vîrfuri. E gata să le iasă în minutul 18. Lui Griezmann îi revine norocos o minge și ”capul” lui de aproape nimerește stîlpul din stînga lui Tătărușanu!

20.000 de români au încurajat echipa la Paris

Jucăm bine, ținem mingea departe, dar aste e și riscant, pentru că-i obligă pe Chiricheș și pe Grigore să se sincronizeze perfect.

Ne ajută eroarea brigăzii, care fluieră un ofsaid aiurea, dar arbitrul Victor Kassai compensează apoi, neacordîndu-ne o lovitură liberă pe 17 metri, la un fault clar asupra lui Andone.

Avea dreptate Crăciunescu, atunci cînd îl arăta cu degetul pe Kassai, drept ”unul dintre miturile false ale arbitrajului european”.  

Franța se înfurie

Ținem jocul echilibrat pînă la pauză.

Am prins Franța într-o zi slabă și o stoarcem de toate puterile prin mișcarea noastră continuă în teren. Jucăm mai avansat decît ne-am temut, ”asta ne-am propus, să compactăm”, avea să explice secundul Moldovan după meci. 

Intrăm cu 0-0 la cabine.

Reluarea ne e favorabilă.  Stanciu pivotează larg și pasează în adîncime, Stancu se plasează excelent, rămîne liber, dar voleul său pretențios trece mult pe lîngă poartă.

Franța se revoltă. În minutul 51, Payet trage, însă Tătărușanu rămîne calm pe picioare și prinde.

Iordănescu e ca un porumbel pe sîrma de la marginea terenului, nu stă o clipă locului. Simte că vin momente crîncene!

1-0 și 1-1!

Iarba se curbează spre poarta noastră.

Francezii ratează ocazie după ocazie.

În minutul 57, ai noștri ratează, în serie, intervenția. Raț își lasă adversarul să centreze, Grigore îl scapă pe Giroud, iar Tătărușanu sare în contratimp și francezul înscrie cu capul în poarta goală! E 1-0!

O vinovăție în scară crescătoare. Păcat.

Tătărușanu avea să reclame ”fault și eroare de arbitru” la finalul meciului. Hmm.

Dacă Tătă ieșea la timp nu mai avea ocazia să-l jeneze nimeni.

Sînt minutele francezilor. Iordănescu îl schimbă pe gladiatorul Andone, formidabil ca luptă, greu de remarcat ca vîrf. Intră Alibec. Pierdem din capacitatea de a-i ține pe francezi în jumătatea lor.

”Nu știu ce a vrut să obțină nea Puiu cu această schimbare. Eu aș mai fi așteptat”, spune Contra în studioul Dolce. Lîngă el, Dan Udrea o dă pe aia dreaptă: ”Alibec are o problemă de angajare în meci”.

De sus ne vine un dar de la zeii fotbalului. La o fază care nu anunța nimic, Stanciu pătrunde și Evra pune un picior aiurea, blocîndu-l.

Ce face?! Kassai ezită și e nevoie să-i șoptească arbitrul de pe linia porții. E penalty! Indiscutabil penalty!

Stancu își asumă execuția și o face calm, sec, sigur pe el. Minutul 65 și 1-1! Sîntem din nou în cărți.

Secundă cu secundă

E rîndul Franței să se clatine.

La noi, iese Stanciu și intră Chipciu.

Facem un pas înapoi. Retragerea instinctivă a echipei mulțumite de rezultat.

Evra își împinge coechipierii în atac. Franța nu are răbdare. Franța e o echipă îndrăgostită de viteză. și, prin aceasta, vulnerabilă.

Adi Popa ia ”galben”. A alergat imens, s-a bătut în fiecare duel.

Mai sînt 10 minute. La egal mai avem nevoie de o victorie și trecem de grupe. Nu că ar fi ușor de obținut.

Dar nu e timpul calculelor.

Intrăm în ultimele cinci minute. Gazdele sînt sufocate de devotamentul ”tricolorilor”.

Clipele trec greu. Torje ține mingea.

Evra e faultat lîngă careul nostru, dar Kassai are o înțelegere aparte a fotbalului. Mai e puțin! Ai noștri se strîng în jurul ultimelor secunde.

Dar șansa ne întoarce spatele!

Payet prinde un șut pe care nimeni nu i-l poate imputa lui Tătărușanu! 2-1! E minutul 89, fir-ar să fie!

Românii din tribună închid ochii pe jumătate, ca un steag în bernă.

Ce mai e de zis?

Am venit, am jucat, am pierdut

Mergem înainte și cu investigațiile și cu fotbalul.

Elita care se plînge. Și se gîndește: ”Merită să lupt?”.

Maeștrii escapismului cărora le miroase tot.

Establishmetul care nu mai suportă ”neamul ăsta prost al românilor”.

Șttttt. Măcar în seara asta faceți un pic de liniște plină de speranță împreună cu noi, în tribune, la bere, în fața televizoarelor care consemnează înfrîngerea ”tricolorilor”!

România avea toate șansele să piardă și așa s-a întîmplat.

Dar am luptat pînă în ultima secundă. Și ce imagine ne-a oferit!

Cînd e la modă să te întrebi dacă merită să lupți, bătrînul Raț centrează pe finalul disperat de meci cu arcada spartă,  cu regretul că el n-a prins o seara bună, cu fața plină de sînge, tablou de neuitat în această epocă aseptică și diluată. 

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Venom  •  11 iunie 2016, 13:24

După cum a ieșit Tătă la centrări, ar mai fi avut nevoie de o mână și un creier. Arbitrul central a fost profi, iar tuşierii au greșit de câteva ori pentru noi.

Vasile  •  11 iunie 2016, 13:26

Ion Cracionescu este un *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dana  •  11 iunie 2016, 13:41

Felicitari pentru toata munca depusa pana acum in slujba adevarului! Nu va astepatati sa va laude toata lumea - in tara asta sunt multi cei suparati de articolele Dvs. cu iz anticoruptie...se vede ca nu i-a deranjat nimeni o lunga perioada de timp si au avut timp sa se inmulteasca. Trebuie sa ne pese de viata si sanatatea semenilor nostri - cazul Hexi trebuie privit ca un fenomen de masa, reprezentativ pentru sistemul sanitar de stat romanesc. E incredibil pentru cei din afara lui, dar este realitatea cruda din interior. Autoritatile statului trebuie sa se implice mai mult in eradicarea fenomenului, au toate parghiile necesare... si le-au avut in toti acesti 27 de ani. Viata si sanatatea cetateanului trebuie sa fie o prioritate majora; este crunt sa constati de fiecare data acelasi lucru: CORUPTIA UCIDE! Pana cand?!

??????  •  11 iunie 2016, 14:06

Oare ce parere o avea domnul Tolontan ca o tanara cantareata a fost impuscata ,dupa un concert, in aceasta "mareata" democratie care ar fi SUA, si unde coruptia parca nici nu ar exista ?

Cătălin Tolontan  •  11 iunie 2016, 14:24

@Dana: ar fi trist sa fim laudati de toata lumea. Nici nu meritam asta. Unoeri gresim, rectificam, o luam de la capat. Dar de oprit nu ne vom opri. Indiferent cita va dura, cit de dificil va fi, de cite resurse va fi nevoie.

Ovi  •  11 iunie 2016, 15:01

Am tinut sa scriu si eu ceva doar pentru a arata ca exista acei cititori care "decat" citesc si nu zic nimic. Dar apreciaza.

Stefan  •  11 iunie 2016, 16:19

Mai ales ca lucreaza tot in IT apreciatorul respectiv :)) Fotbaliatorule. Nu "spui" public cine sunt, dar "te cunosc de undeva".

Its1134  •  11 iunie 2016, 17:20

@Vialli N-am nici timp, nici dispoziția necesară să-ți explic ție în detaliu, de ce nu e ok să amesteci merele cu perele. Sincer, îmi pari mult prea simplist și ignorant. Cert e că dacă vreau să știu de Hexi Pharma, mă uit la RTV, A3 sau B1. Dacă vreau să ascult muzică (foarte proastă, după părerea mea) dau pe Zu, U sau Mooz, dacă vreau să citesc mizerii despre "vedete" intru pe Can Can sau dau pe KanalD sau Antena Stars. Dar când vreau să citesc despre sport, despre meciul Franța - România, despre Liga 1, despre transferuri... de ce trebuie să îmi fie frecată de față investigația lui Tolontan? Și dacă nu ți se pare exagerat ca imedeat după meci să pui pe prima pagină a Gazetei SPORTURILOR, TOT HEXI FARMA, scuză-mă.. dar ești prost (sau ești tot Tolontan care comentează sub alt nume).

Gabi  •  11 iunie 2016, 18:37

Domnule Tolontan,ne puteti sursa veniturilor, din moment ce, dupa cum dumneavoastra sustineti, veniturile din vanzari si publicitate au ramas la fel, dar dumneavoatra sustineti ca aveti venituri, de unde?

Cătălin Tolontan  •  12 iunie 2016, 8:28

@gabi: nu am spus ca sint alte venituri. Am spus ca sint suficiente. Sint aceleasi: publicitatea si vinzarea ziarului si a suplimentelor sale. Acestea alcatuiesc resursele suficiente care permit continuarea investigatiilor. E un lucru normal, valabil si la alte ziare. Si Wall Street Journal marturisea ca investigatiile sint tinute in spate de subiectele de zi cu zi ale ziarului.

ioan  •  12 iunie 2016, 9:24

Sunt nou pe site. Ai viata grea Tolo cu ancheta Hexi! Rezisti pana la capat?

Alex Saxon Slaniceanu  •  12 iunie 2016, 12:53

Hm...eu sunt genul de cititor pe care il lasa rece anchetele in care se descopera vinovatii, se dovedesc scenariile si conspiratiile dar...niciodata nu se va recupera un prejudiciu. Mafia fotbalului romanesc exista si acum, dupa atatia ani de tam-tam gazetaresc, procese amanate la infinit si dube ale DNA-ului. Da, capii ( dar oare chiar capii? ) merg la inchisoare unde beneficiaza de regim preferential si iesiri inainte de termen. Asa si? Intrebari pentru domnul Tolontan: s-au dovedit transferuri in care banii n-au mai ajuns la cluburi ci au luat alte directii ( off shore-uri, buzunare de smecheri, etc ). S-au recuperat banii? Ntz! ( nu stiu cum se scrie asta :D dar sunt bun la simboluri ). Statul roman era lesinat dupa TVA neplatite si nu dupa soarta cluburilor pagubite. Cu ce sunt mai saraci fratii Becali, M.M., etc? Omul de rand de pe strada zice ca s-ar duce si el la puscarie 2-3 ani daca atunci cand iese e...la fel de milionar in euro dupa niste tunuri date si pentru care ar fi fost pedepsit si mai ales daca i se sterg toate pacatele in urma detentiei! Nu va suparati domnule Tolontan dar si la Lido pe vremuri se faceau...valuri. Ca sa se simta omul bine, ma intelegeti? Cam asa e si cu anchetele...unui ziar de sport cand institutiile abilitate sa faca cercetari au alte interese. Am ajuns sa cred ca in Romania e o forma noua de democratie: vorbesti ce vrei, faci cercetari cat vrei, scrii cum vrei, pentru ca e vital ca omul sa aibe sentimentul ca e cu adevarat liber. Ca actiunile lui nu conteaza pentru cei care detin puterea...asta e altceva. Asa cum in lumea salbatica cirezile isi lasa tributul la traversarea unei ape pentru ca multimea sa mearga mai departe tot asa e si in politica sau chiar in Mafie: trebuie sa cada si niste capete uneori pentru ca sistemul sa ramana la putere. Apreciez munca dvs dar ramaneti la sport, pentru ca acolo va pricepeti mai bine. Si astept in continuare gazetarul neinflamat care sa scrie despre adevarata ,,valoare" a nationalei noastre fara sa-l napadeasca grija ca si-ar atrage oprobriul plevei cititoare care se pricepe la toate pe un mal de sant si cu 12 beri in fata :D

paul S  •  14 iunie 2016, 15:41

Oskar Rohrlich

ion  •  28 iunie 2016, 12:55

nu mai sunt microbist de vreo 10 ani. nu mai citesc gazeta de vreo 5. saptamana trecuta mi-am facut abonament la gazeta digitala pe 6 luni. si-o sa-mi mai fac. imi indemn prietenii s-o faca si ei. cata vreme continuati sa fiti in serviciul public eu voi avea abonament la gazeta digitala (pentru ca stiu ca din print 50% e comisionul distribuitorului). keep up the good work.

Comentează