Revolta copiilor de la o casă din Brașov scoate la iveală o cifră necunoscută până astăzi. În România, 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică!

19.333 de minori trăiesc în centre de plasament. Răspunzând unor întrebări ale ziarului, statul român a comunicat că 5.485 dintre ei sunt sub tratament cu pastile psihiatrice. De cele mai multe ori e vorba de narcoleptice, care ”îi liniștesc pe copii”

miercuri, 22 iunie 2016, 6:49

UPDATE: Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu este cel care a primit o informare SRI legată de Hexi Pharma, în contextul infecțiilor nosocomiale, scriu astăzi Elena Marinescu și Mihai Diac în România liberă. Sursele Gazetei confirmă ceea ce scrie ”Rl” și explică: ”Informarea SRI reclama licitațiile trucate”. Iar Flori Dinu avea, prin soțul ei, legături cu un grup de oameni de afaceri israelieni care apar și în dosarul fostului primar al Constanței Radu Mazăre, conform relatărilor Jurnalului Național, sub semnătura lui Ion Alexandru.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

 

19.333  de copii erau la 31 mai 2016 în centrele statului în România

Are 12 ani.

Ionuţ Andrei Gândac intră în cabinetul psihologului Maria Panait.

Copilul plânge. „Doamnă, nu mai vreau să iau medicamente! Eu cred că eram mai isteţ când nu luam medicamente”.

Psihologul îi face o fotografie.

 5.483 de copii din centrele statului iau medicamente psihiatrice

Maria Panait e de acord cu Ionuț și are nevoie de un argument într-o dispută care știe că va izbucni în curând.

Ea nu crede că pastilele sunt soluția.

 

A adormit cu telefonul în mână

Doar câteva ore mai târziu.

O altă scenă curge în același Centrul de Plasament Dacia, comuna Jibert.

Dacia e jumătatea unui drum secundar între mult mai cunoscutele localități Rupea și Viscri din județul Brașov.

Pe seară, una dintre fetele din casă vorbește la telefon cu un prieten din afară. Un mic flirt.

La un moment dat, adolescenta din centrul de plasament scapă telefonul din mână.

„Am auzit un buuuf. Ea și-a revenit după un minut și mi-a zis că adormise cu telefonul în mână”, povestește amicul fetei.

Băiatul n-a luat somnul ca pe o deziluzie romantică. Știe și el cum stau lucrurile în centrele de minori. Și i-a încurajat pe cei de la Dacia să reclame ceea ce se întîmplă!

Diagnostic de ADHD la doi ani

În lumina tare a verii, centrul Dacia este frumos, curat, renovat în 2014.

Și mai are un specific.

Deși este o casă pentru copii fără nevoi speciale, unui număr de 12 dintre cei 28 de copii li se administrează medicație psihiatrică.

Printre ei figurează și un copil diagnosticat cu ADHD la doi ani. „E o imposibilitate medicală să stabilești un astfel de diagnostic la doi ani”, spune un psihiatru.

Cei 12 sub tratament au venit de la Târlungeni, Hărman și Dacia.

Un principiu indescifrabil i-a strâns împreună.

Director Dacia: „Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente!”

Unii dintre copii au fost aduși aici fără să știe. ”Li s-a spus că vin în vacanță”, povestește chiar directorul de la Dacia, Ioan Polexa.

Relocările sînt cel mai greu suportate de către copii.

De atîtea mutări, ”pînă și visele lor au rădăcini străine”, ca în ”Poveste de iarnă” a lui Mark Helprin.

Dialog cu directorul Casei de copii Dacia, Ioan Polexa:

– E un lucru obișnuit ca aproape jumătate dintre copiii de la o casă fără nevoi speciale să primească medicație psihiatrică?
– Nu e normal, de acord cu dumneavoastră! De altfel, 8 dintre cei 12 pe care i-ați găsit pe medicație au venit de la alte două case din județul Brașov.

– Și cum de s-au grupat la o singură casă 12 copii care au nevoie de tratament psihiatric?
– Nouă ni s-a zis că vin aceşti copii până începe şcoala, dar au rămas la noi. Nici măcar copiilor nu li s-a spus că sunt transferați, ci că sunt aduși în vacanță. Abia apoi au aflat că rămîn permanent la noi.

– Și nu ați realizat că veți avea aproape jumătate sub tratament?
– Aşa ni s-a spus de la Direcţia Brașov, noi nu puteam să ne opunem! Nici noi nu credem că e logic să grupezi atâția copii cu probleme. Ei au un IQ peste medie… Și sunt mai agitați, așa…

– Medicația le-o recomandă, evident, un medic, așa-i?
– Da. Copiii au venit cu medicamente şi cu schemele de medicaţie. Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente. Dar procedura nu s-a respectat. Au sosit fără dosarele sociale! Nu ştiam istoricul lor, ce probleme au, dosarele medicale şi sociale au ajuns mult mai târziu, prin aprilie-mai, anul acesta.

„Pentru doi dintre copii abia acum câteva zile au venit hotărârile judecătoreşti de mutare la Dacia! După aproape un an!” Ioan Polexa,  Centrul de Plasament Dacia

Profesor: „Adorm la școală, nu putem să-i trezim, ne-am speriat!”

Copiii de la Dacia au între 8 și 14 ani.

Puștii învață la școala din Jiber.

„Noi n-am avut până anul acesta probleme cu copii de la Dacia. Dar ceva s-a petrecut. Au devenit fie agresivi, fie pasivi. Nu ştiam la început că iau medicaţie”, povestește unul dintre profesorii de la școală.

Dascălul acceptă să povestească, dar fără nume.

– Despre ce probleme vorbiți?
– Sunt niște copii buni, noi așa îi știam pe cei de la Centrul Dacia. Dar odată cu apariția copiilor noi, educatorii au început să remarce că se ridică şi umblă prin clasă în timpul orelor. Că nu pot să-şi ţină orele.

– Există confirmări ale unui comportament special?
– Părinţii copiilor din sat se plângeau, ameninţau că retrag copiii de la școală. I-am cerut directoarei să ia măsuri. Știu că dînsa a discutat la început la Centrul Dacia. Atunci am aflat că iau medicaţie. Noi nu ne pricepem, nu suntem medici, doar că înainte se comportau ca niște copii normali.

„Am avut câteva cazuri cînd copiii adormeau pe bănci la școală. Ne-am speriat, băleau, nu puteam să-i trezim. I-am chemat pe cei de la Centrul Dacia să vină să îi ia, altădată i-am dus să doarmă la doamna directoare în birou”
profesor școala din Jibert

– Ce ați făcut?
– Ne-am purtat cu copiii așa cum am știut și noi, ca profesori. S-a întâmplat de câteva ori să adoarmă. Nu sunt specialist, dar e posibil să fie de la medicamentele astea tari.

– Ați sesizat cuiva problemele?
– Întâi, la Dacia. Am primit o hârtie scrisă de mână de la ei. Am văzut că iau medicamente tari. Apoi am mers mai departe. Am făcut sesizări pe la Direcţia Copilului, dar tot nu ni se răspundea! Am mers la Cosiliul Local, inclusiv la primarul din comună.

– Comportamentul copiilor nu depinde și de felul în care îi tratați ca dascăli?
– Ba da. Noi nu vrem să facem rău copiilor. Ne întrebăm însă dacă aceşti copii sunt pentru învăţămîntul de masă. Am fost anunţaţi tîrziu că iau medicaţie, nu e normal. Oricum, ar fi mai bine dacă s-ar lucra mai mult cu ei, că înţeleg de vorbă, noi discutăm cu ei cât putem. Dar au fost situații în care cădeau lați la școală și ne speriam.

ONG: „Nici n-am bănuit că iau medicație!”

Voluntarii unui ONG din Brașov care organizează regulat tabere cu copii de la Hărman și Târlungeni, de unde au venit 7 dintre cei 12 puști din Dacia aflați sub tratament psihiatric, își amintesc că „nu am avut niciun moment senzația că acești copii au probleme”. 

Andra Tudor, coordonatoarea organizației neguvernamentale ”Speranță pentru copii”, îi cunoaște pe puștii de ani buni. Ei vin vara, în tabere, sau de Sărbători. Nu e ca și cum ar sta zi de zi cu ei, e adevărat, „dar facem multe activități împreună și n-am avut niciodată vreo problemă”.

„Sunteți siguri că iau tratament?”, întreabă voluntarii.

Da.

Există și schemele de tratament.

Copiii agitați au devenit elevi somnolenți

Nu e simplu să obții răspunsul la întrebarea „Cine a dat copiilor medicația pe care ei refuză s-o mai ia?”.

Diagnosticele și tratamentele au fost trecute de la un medic la altul, ca atâtea relații umane și amintiri din viața acestor copii.

Directorul Polexa, de la Dacia, susține că „atunci când au venit cei 8 copii de la Hărman şi de la Târlungeni au început să ne facă probleme. Nu mai ştiam ce să facem cu ei!”.

Conturează un mediu controlabil doar cu medicamente. Și descrie comportamentul inițial violent al copiilor.

„Ne scuipau când ne vedeau, vorbeau urât, ameninţau că se aruncă de la geam numai să aibă educatoarele probleme. La școală săreau la profesori. Unul l-a strîns de gât pe băiatul preotului din sat, noroc că a sărit profesorul de sport”.

Cum s-a transformat această hiperactivitate în letargie ciclică pînă la a-l speria chiar și pe director, care a început să arunce vina pe psihiatrii care au prescris rețetele. 

De ce s-au speriat prietenii, profesorii de la școală și directorul de la Centrul Dacia?

copii

Pentru că, după refuzul copiilor de a continua, chiar și oficialii au dat un pas înapoi. Așa arată puștii de la centrul Dacia, care nu mai vor să ia medicamente.

„Doamna doctor Nițescu i-a văzut”

Ioan Polexa narează transformarea.

„La un moment dat, a venit doamna psihiatru Nițescu după cei transferați de la Târlungeni, să-i vadă. I-am zis să se uite şi la cei de la Hărman şi la alţi copii de la noi, de la Dacia, cu care aveam ceva probleme. I-a consultat, i-a verificat, a venit şi cu psihologi de-ai dânsei, aşa am ajuns la 12 copii sub medicaţie”.

Explicațiile directorului continuă.

„Nu mi s-a părut că doamna Nițescu dă uşor medicamente, totuşi copiii erau tot mai greu de stăpânit. Iar problemele au continuat. Nici direcţia din Brașov nu a gândit bine. Direcția a mutat problemele de la căsuţe, unde copiii sunt mai uşor de observat, fiind numai 10-12 în grup, la noi, unde sunt 28 de copii! Ce puteam face?”, întreabă șeful de la Dacia.

Jurnalistul care a stat 10 zile, anonim, cu copiii

Ce putea face?

Schimbăm ruta informațiilor.

Coborâm din Brașov și urcăm muntele statului din București.

Ziarul îi caută pe cei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) din Capitală.

Vorbește Elena Tudor, directorul general al Autorității.  „Direcțiile județe nu sunt, operațional vorbind, în subordinea noastră. Autoritatea națională are mai degrabă sarcina de a propune armonizarea legislației”.

Există însă legături de raportare cu cei din județe?

„Da. Nu am avut situații în care județele să nu ne răspundă”, spune Elena Tudor.

În aprilie 2015, cei de la Casa Jurnalistului au avut o idee super.

Reporterul Oana Moisil a realizat un reportaj, preschimbându-se în voluntar, în centrul de recuperare psihică din Băbeni, Vâlcea. Acela este un centru special.

Ziaristul a stat, sub anonimat, 10 zile printre copii. A descris un univers în care pastilele sunt folosite pentru liniștirea copiilor.

„Ca tratament primesc pastile neuroleptice, fără să facă terapie. Mulți dintre ei văd pastilele ca pe o formă de pedeapsă, pentru că-i moleșesc”, scrie Oana Moisil.

La Dacia, în Brașov, narcolepticele au ieșit din universul caselor speciale. A ajuns la copii care, teoretic, nu au nici o problemă psihică.

Narcolepticele se întind așa cum visează țările puternice că pot ”răspîndi democrația” în teritoriile cucerite, cu puține cunoștințe despre lumea locală și cu și mai puțină răbdare.

Închizându-i-se ochii de somn, pastilarea devine un fenomen la scară națională.

Dacia e doar colonia penitenciară care s-a revoltat.

Câți copii sunt sub tratament psihiatric? „Răspunsul va dura”

Întrebare pentru autoritatea guvernamentală de protecție a copilului: ați încercat vreodată o inspecție a Corpului de Control dedicată schemelor psihiatrice de tratament?

Elena Tudor, directorul Autorității (ANPDCA) are, printre ONG-urile naționale, reputația unui „om pasionat”.

Știe tema narcolepticelor, dar recunoaște că nu au controlat. „Nu am efectuat un control special dedicat tratamentelor psihiatrice! La controalele normale ne uităm însă și la aspectele care țin de tratamente”.

Nu există o statistică națională pe medicația psihiatrică a minorilor din centrele de plasament.

Ziarul roagă autoritatea națională să spună câți dintre copiii instituționalizați din România beneficiază de tratament psihiatric.

„Statistica aceasta va dura pentru că trebuie să luăm județ cu județ”, spune Elena Tudor.

Nu ne grăbim.

Medicamentele de pe listă

Ce pastile iau copiii de la Dacia?

Așa arată schema de tratament a celor 12.

123

Paginile redau schema de tratament pentru fiecare dintre cei 12 copii cu vârste între 10 şi 14 ani, a căror greutate corporală este între 29 şi 65 kilograme.

Medicamentele sunt: Depakine,  Risperidonă, Romparkin, Timonil şi Strattera.

Incidență de 30% de boli psihiatrice la copii din instituțiile statului!

După săptămîni de așteptare, s-au ținut de cuvînt. Vin datele de la Autoritatea pentru Protecția Copilului.

Ponderea medicației este neașteptat de mare!

19.333 de copii sunt instituționalizați în România. În case mai încăpătoare sau mai mici.

Dintre ei, 5.959 sunt în centre dedicate celor cu nevoi speciale.

60% dintre cei din casele speciale primesc tratament psihiatric. Și aproape 30% din totalul minorilor instituționalizați sunt sub tratament.

tabel
Răspunsul autorității către Gazeta Sporturilor indică cifre uriașe în privința copiilor care urmează tratament psihiatric medicamentos. Aproape 1 din 3 ia pastile.

5.959 de copii sînt în case pentru copii cu dizabilități de diverse feluri

Cînd spunem că aproape 1 din 3 ia pastile îi socotim și pe copii de la casele fără nevoi speciale!

Cifrele sînt încăpățînate. Incidența este copleșitoare și indică o politică medicală de stat. Medicația acestor copii este o opțiune la care, de cele mai multe ori, tutorele sau copilul însuși nu are decît o alegere: acceptarea sau boicotul pe furiș

Revolta de la Dacia e o excepție.

3.425 dintre cei din casele cu dizabilități au prescrise medicamente psihiatrice

Mai bine psihiatrie decît terapie.

Mai bine medicație decît afecțiune.

„S-au respectat standardele”

Unele dintre medicamentele de pe lista de la Dacia sunt puternice.

Discuția nu este deloc simplă. Casele aparțin de Ministerul Muncii, dar rețetele de acordă medicii din spitalele care sînt în subordinea Ministerului Sănătății.

Maria Panait, psihologul care i-a făcut poza lui Ionuț, se plasează net de partea copiilor revoltați și împotriva tratamentului: „Sunt copii cu deficit de atenţie,  irascibili, cu probleme de comportament, dar poate şi fiindcă sunt sub medicaţie de atâţia ani. Copii normali, dar se enervează repede. Eu nu le-aş da medicaţie. Au trecut prin prea multe traume, senzaţia de abandon de la prea desele mutări. ”.

Psihologul care lucrează cu fetele și băieții de aici spune că medicația este comodă pentru adulți: ”Şi înainte erau copii agitaţi, dar nu se recurgea aşa de repede la medicaţie. Iar medicaţia e degeaba dacă nu se combină cu consiliere și terapie educaţională”.

Psihiatrul Iulia Dobrescu, şefa clinicii de psihiatrie pediatrică de la spitalul Obregia, crede că „La Dacia,  sunt prea mulți 12 medicaţi într-un centru de plasament de 28”.

Dar experiența o obligă să spună, deschis, că „Medicaţia e necesară”.

Iulia Dobrescu: „Văd că s-au respectat standardele, inclusiv pentru cantitatea pe kg corp pe zi. Aceşti copii nu sunt neapărat bolnavi, dar rupturile de familie, mutările din centru în centru îi afectează enorm”.

Psihiatru cu mare experiență, doctorul Dobrescu spune că ”Ei sunt agresivi, violenţi, dar trebuie discutat cu ei, văzut de ce sunt aşa, ce probleme au. E un efort mai mare decât medicamentul, dar e cu adevărat benefic. Primul pas ar fi să relaţionezi cu copilul acesta. N-ar trebui să adoarmă cu capul pe bănci de la această medicaţie, dar poate că cineva de la centru le dă un pic mai mult ca să fie cuminţi”.

Continuăm.

 

CUPRINS: DOSARUL DEZINFECTANȚILOR DILUAȚI. Toate capitolele investigației jurnalistice Hexi Pharma

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii (45)Adaugă comentariu

Stefan Nica  •  22 iunie 2016, 7:24

Din păcate nu numai aceşti copii sunt pe post de cobai,ci toată populaţia României este supusă într-un fel sau altul la diverse experimente pentru interesele pecuniare ale unor nemernici...

Elena Panțuru  •  22 iunie 2016, 7:37

Timonilul sau carbamazepina de ce se prescria,ce dureri aveau acei copilași?Probabil că se mai întrerupea din când în când medicația și interveneau durerile,crampele musculare.Vă rog domnule jurnalist să cereți de la toate centrele de plasament astfel de informații cu privire la tratamentele psihiatrice prescrise minorilor!

Lucian  •  22 iunie 2016, 7:42

Asa, si? Intr-o Tara, in care copiii sunt legati de paturi in spitale, sau sunt adnmonestati brutal de un professor, sau au parte de un invatamant neperformant, la ce te astepti? Ne spui lucruri normal intr-o Tara plina de bugetari prosti, fuduli, urati sufleteste! Dar vor bani! De ieri, pana si cel Mai Prost primar si consilier va primi pensie suplimentara ca a fur at! Nu exista buetar care sa nu interactioneze cu noi fraierii si sa nu fi luat spaga! Sa nu-mi spui iar de pompierul mort!

Nic  •  22 iunie 2016, 7:49

Este revoltător ceea ce se întâmpla in centrele de plasament si alte instituții asemănătoare . Ar trebui sa faceti o ancheta si Im județul Mureș , eu stiu cazuri asemănătoare , unde copii normali au fost declarați cu handicap , doar ca asa ziși "parinti adoptivi"( îngrijitorii de la centre) sa ia salarii si eventuale pensii mai mari, pt ca au munca grea. Am avut si noi in grija un copil instituționalizat , pe care statul la luat la 8 ani, la facut *** si acum la 14 ani nu știe sa scrie si sa vorbească corect , dar la 18 ani va fi aruncat in strada. Ne gândim si facem planuri deja pt viitorul lui. As da detalii cu drag daca as fi contactat despre ceea ce stiu eu ca se întâmpla in astfel de centre .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  22 iunie 2016, 7:50

@Lucian: Nu sint de acord cu tine ca problema sint bugetarii. Sa fii bugetar inseamna si sa fii in serviciul public. Fiecare dintre oamenii care sint in serviciul public, si care-si fac onest treaba, merita apreciati.

o femeie  •  22 iunie 2016, 8:03

Pe site-ul Casa jurnalistului ( sau Pressone) era un articol asemanator. Ba mai mult; voluntarii si ziaristii au discutat si cititi prospectele prescrise de psihiatrii si ajuns la socanta concluzie ca unele medicamente se prescriu maxim pt 30 zile ... iar copiii aia iau zi de zi de ani... Totul pt ca unii medici iau comisioane de la firmele de farmaceutice. Mergeti,, va rog, si la Socola. Verificati numai masinile din parcare, sa vedeti ce diferente sunt.

Cătălin Tolontan  •  22 iunie 2016, 8:17

@o femeie: am citat articolul colegilor de la Casa Jurnalistului, scris de Oana Moisil. Gasiti link-ul in text, la intertitlul ”JURNALISTUL CARE A STAT 10 ZILE, ANONIM, CU COPIII”.

cristina  •  22 iunie 2016, 8:40

Lucrurile astea nu li se intampla doar copiilor din centrele de plasament ci si oamenilor in varsta din casele de batrani. Te trezesti cu oameni normali, fara mari probleme , ca dintr-o data nu mai poti comunica cu ei si dorm continuu. Daca est cat de cat informat nu este greu sa-ti dai seama ce se intampla in aceste institutii si care sunt metodele prin care angajatii/angajatele isi indeplinesc ,,atributiile de serviciu". Problema este ca foarte multi stiu adevarul dar nimeni nu indrazneste sa dezvaluie nimic.

ioana grig  •  22 iunie 2016, 9:32

Va rog sa ve documentati bine. Aceste medicamente, si dr. Dobrescu va poate confirma, se prescriu si copiilor cu TSA, care cresc in familii iubitoare, copii care fac si terapie de specialitate!

Ana  •  22 iunie 2016, 9:39

Oameni buni, omiteti un amănunt extrem de important. Factorul motivant pt medici să prescrie nejustificat porcăriile astea îl reprezintă banii primiți de la farmacii si distribuitorii de medicamente. Vorbiți cu oameni specialiști care va vor confirma cum acestor copii li se prescrie nejustificat Straterra pt simplul fapt că ies bani buni din afacerea asta, fiind un medicament mult mai scump. La Constanta, Straterra și Rispolept sunt prescrise din burtă, pt ca medicii văd copiii de două ori pe an. Cel puțin așa face Dr. Mataranga Mihaela, saltata anul trecut de procurorii DIICOT pt rețete prescrise în stilul ăsta. Din păcate, nu au putut să îi dovedească infracțiunile, cu atat mai mult cu cât angajații din centrele de plasament nu au vrut să recunoască, de frică să nu fie dați afară sau să fie și ei acuzați. O altă nenorocită este ***, care prescrie Straterra în draci si obligă părinții sau responsabilii centrelor să ridice medicamentele numai de la farmacia Eurosantis, care aparține lui Ion Dumitrache, membru în CA al CJAS Constanta (interesant, nu?) și fost consilier al lui Nicusor Constantinescu, singurul cu farmacie în interiorul spitalului județean. În plus, *** deși a fost deja luată la întrebări de DNA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  22 iunie 2016, 9:42

@ioana grig: cititi ceea ce urmeaza si puteti cintari daca e buna sau nu documentarea. Exemplul dvs este foarte bun. In copii care stau cu familiile exista o incidenta de 30% de tratament psihiatric? Nu, evident ca nu.

ioana grig  •  22 iunie 2016, 9:51

@Cătălin Tolontan. Draga Tolo, mi-e teama ca incidenta este mai mare de 30%. Din ce vad/aud eu in jurul meu, incidenta este peste 50% - 60%. Clar, cu intentii bune! Stiu copii, si multi, cu TSA, care fac aceste tratamente (Timonil, Rispolept etc) ani de zile. Neintrerupt. Ani! Si e de bine! Asa spun medicii, asa confirma familiile si terapeutii. Posibil ca si in aceste cazuri prezentate de voi sa fie la fel? Posibil sa se exagereze doza de cine o edministreaza, dar schema sa fie prescrisa corect? Aici trebuie vazut!

Catalin  •  22 iunie 2016, 10:13

Incredibil! Noi am inceput sa traim in propriul matrix, fericiti, inconstienti de ceea ce se intampla in jur. Cum deschidem ochii si vedem ce se intampla, ii inchidem la loc :( Incep sa am dubii despre tot. Oare merge ceva bine in jur? Metroul nu, sanatatea nu, copiii orfani nu, ingroparea celor apropiati nu.

Cătălin Tolontan  •  22 iunie 2016, 10:20

@ioana grig: nu punem la indoiala bunele intentii ale nimanui. Dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul ca aproape 30% dintre copiii din institutiile statului iau medicatie psihiatrica. Este o cifra neintilnita intr-o comunitate. Avem o problema.

sundance kid  •  22 iunie 2016, 10:23

Pe timpul comunismului erau fete care lesinau cind vedeau ca au picat examenul de admitere la facultatea de medicina, Universitatea Bucuresti cu 8.50 ....fara alte comentarii .

PIF  •  22 iunie 2016, 11:10

Se potriveste perfect, pastilele cu bataie sunt reteta cea mai buna, nu mai deranjeaza copilul ala nici cand ii e foame...Eu zic sa intre Bellu si doctora aia in politica, sa faca ce n-a reusit nici Ceausescu - omul nou cu constiinta vinovatiei...numai asa vom depasi candva albania.

dan  •  22 iunie 2016, 11:20

Este infiorator ceea ce scrieti. Copilasi sedati la greu pe motiv de "liniste" sau interes pharma. In ce tara traim, domnilor?!

Ana  •  22 iunie 2016, 11:40

Pai tocmai asta e problema, ca sunt medici pe care nu îi interesează dacă schema de tratament este corectă și/sau eficienta, ci banii încasați de la terți. În psihiatrie si neurologie fenomenul e arhicunoscut. Există mulți pacienți bolnavi de Alzheimer care iau tratament degeaba cu Aricept, Exelon sau Pridia, ei aflandu-se în stări finale ale bolii. Dar ce să îi faci, mirajul banilor acaparează rapid moralitatea îndoielnică a anumitor doctori. Și uite așa sunt cheltuite sume uriașe de la buget degeaba, pt ca marile companii farmaceutice să își vândă marfa.

Gogu  •  22 iunie 2016, 11:44

Despre aceste medicamente se vorbeste pe larg in filmul Vinzarea nebuniei. In film se spune ca toti copii care au efectuat atacuri cu arme in scoli erau sub tratament. Este o industrie creata din nimic dupa al doilea razboi mondial cu scopul de a vinde medicamente. http://www.sanatatesiviata.ro/stiati-ca/375-vanzarea-nebuniei-suntem-toti-nebuni-the-marketing-of-madness-are-we-all-insane-adevarul-despre-industria-farmaceutica-psihiatrii-bolile-mentale-inventate-drogurile-psihotrope-de-pe-reteta-efectele-lor-secundare-grave-fatale-video-176-min

dan  •  22 iunie 2016, 11:45

Mengele a fost mic copil fata de ticalosii ce stapinesc Romania.

stefan  •  22 iunie 2016, 11:53

Salut, Tolo! Se intampla si la centrele din Bucuresti! Copiii care nu asculta de ingrijitoare (nu se conformeaza regulilor acestora-de multe ori sunt si batai) sunt catalogati ca avand probleme psihice si sunt trimisi la Spitalul de psihiatrie Voila din Prahova de unde nu se mai intorc intregi. Stiu cazuri concrete la centrul Sf. Iosif din Bucuresti, precum si de la alte centre unde copii a caror singura vina a fost ca veneau cu traume puternice au ajuns la Obregia cu depresii si tendinte suicidare, via Voila. Pot fi intrebati si psihologii care lucreaza cu copiii si care nu sunt de acord cu aceste practici. Totul se intampla prin complicitatea dintre anumite persoane din DGASPCuri si Centre. Iar atunci cand psihologii reclama aceste abuzuri, sunt indepartati. Singura problema a copiilor este ca sunt traumatizati si ca ajung sa fie in grija unor persoane care nu ar trebui lasate sa ingrijeasca copii.

exidpol  •  22 iunie 2016, 11:54

-măi, dar unde le găsești? din ce surse la aduni? sunt teme nemaipomenite pentru un ziar de sport..., ține-o tot așa... și te vor mai citi proștii din porumbii noștri,

B  •  22 iunie 2016, 12:10

Eu cred ca aici teoria conspiratiei are rost: suntem folositi, ca popor, drept cobai pentru popoarele ce se considera "mai dezvoltate". Pentru ei nu suntem decat niste sobolani numai buni de testat si bune piete de desfacere. Daca mai pui si munca ieftina, se pare ca sintagma "A World Without Romania" nu mai e valabila pentru frumusetile si bogatiile naturii mioritice, ci pentru ei bogatiile sunt oamenii. Daca ar disparea Romania, dar ar ramane romanii, ar fi la fel de multumiti. Daca s-ar intampla invers, in schimb, sa dispara romanii, ar tremura putin pana ar gasi un alt popor cobai. Intre timp ne-ar ocupa spatiul si ar intra la noi in sufragerie ca le ei acasa. E o vorba, am invatat-o la scoala, dupa care se ghideaza: "Prosti da' multi!". Si, daca tot ne imputinam pe zi ce trece, macar sa ne mai dea medicamente pe gat sa ne tina prosti in continuare. Ba, zic, tot ei contribuie si la imputinarea noastra. Parerea mea e ca si HexiPharma e comandata tot "din afara", nu se opreste caracatita la granitele mioritice. My fifty cents.

Cata  •  22 iunie 2016, 12:35

lipsa dragostei si atentiei parintesti... pentru ca asta sintem: o soceitate indiferenta la viata celui de linga noi... trist, inuman, bestial! ni se exacerbeaza, prin tot felul de valori false si comportamente deviante, instinctele si ni se distruge sufletul... Merita sa fie sufocat Pamintul cu virusul om?

Mata  •  22 iunie 2016, 13:09

Aia sunt *** ***,***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eco  •  22 iunie 2016, 13:25

ehe...societatea asta avansata,culta,civilizata,cu o viziune noua asupra eticii,educatiei...ne-am ticalosit de tot,vai de mama noastra.si peste acest caz o sa se astearna praful si nimeni n-o sa protesteze,nimeni nu va lua masuri iar cei care guverneaza tara vor avea inca o confirmare notabila pentru ei ca poporul e adormit,indobitocit,tranchilizat si nimanui nu-i mai pasa de semenii sai,nimeni nu mai reactioneaza sa sara in ajutorul unui om nedreptatit sau calcat in picioare de Sistem.Aici am ajuns.Numai Dumnezeu o sa mai faca dreptate!

dan  •  22 iunie 2016, 14:06

cand vad acest articol imi aduc aminte de o intamplare de acum cativa ani relatata de niste prieteni care au o cabana la munte,vecini cu un farmacist care detine niste farmacii, care era in acea perioada si director la un mic spital municipal si la o intalnire de weekend cu mai multi prieteni,colegi din aceeasi breasla dupa ce au baut ceva mai mult au inceput sa tare pe terasa fara sa se gandeasca la faptul ca si munte la cabana au vecini iar unul dintre ei foarte vocal zbiera: da lasa bah ca bagam in ei medicamente pana-i ia dracu''. Exista din pacate si astfel de persoane, care gadesc in acest mod.

Eduard  •  22 iunie 2016, 14:15

Foarte bine ati precizat domnule Tolontan, sub ton ironic "Mai bine medicație decît afecțiune." O reactie pozitiva la articolul tocmai citit ar fi, ca macar o data pe luna, ruperea a doua ore din pretiosului nostru timp si mers, ca si voluntar pe diverse teme la aceste centre de plasament. Am fost personal de cateva ori iar simplul fapt ca cineva vine la ei si ii baga in seama, le ofera acea afectiune, pentru ei a valorat si valoreaza infinit mai mult chiar decat cadourile cu care am mers la ei si pe care aproape ca le-au ignorat. Asta ar putea fi un gen de reactie la o mare nedreptate care li se intampla acelor copii si care este la indemana oricui. Felicitari domnule Tolontan si echipei pentru munca depusa!

Mitica drogat fara voie  •  22 iunie 2016, 14:16

Asta e tara?? Megele ar fi mandru, Hexi Pharma ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cruela de vila  •  22 iunie 2016, 14:22

asta o stiati? http://www.pressalert.ro/2016/06/seful-directiei-judetene-de-control-in-sanatate-publica-timis-flagrant/

amanetauto  •  22 iunie 2016, 15:07

http://www.pressalert.ro/2016/06/seful-directiei-judetene-de-control-in-sanatate-publica-timis-flagrant/ Am urmat LINK-ul de mai sus, fiorii mi-au trecut prin tot corpul! Problema , repet, nu e la acesti oameni! Peste tot se iau spagi, dar se mai face ceva pe langa furt, Treaba!

cititor  •  22 iunie 2016, 15:31

Problema e ca in toata tara si in fiecare judet este la fel. daca copii din centrele de plasament sau casele familiale sunt agitati sau sunt nemultumiti (oricine isi poate aduce aminte ca in copilarie mai facea nazuri, plansete sau crize parintilor) ceea ce mi se pare normal in dezvoltarea unui copil, cadrele ii ameninta sau chiar ii duc pe copii la NPI (Neuro Psihitrie Infantila) pentru a fi linistiti sub tratament. Esecul abordarii normale pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, esecul scolar datorat abordarii gresite a cadrelor este mascat cu diagnosticele de boli psihiatrice si tratamentele distrugatoare de suflete. Daca s-ar aplica viziunea celor de la Directiile de Protectia copiilor toti copii din scoli ar trebui tratati. Ghinionul acestor suflete este ca nu au parte de parinti. Cum v-ati simti si cum v-ati comporta cand nu aveti parte de dragoste, intelegere, compasiune, cand esti intotdeauna ca-n tabara, cand nimic nu este al tau nu-ti vine cateodata sa urli, sa plangi, sa protestezi, sa te inchizi in sine?

Daniela  •  22 iunie 2016, 15:44

De fapt sunt transformati in niste drogati, multe din medicamentele psihiatrice cauzand dependenta, mai ales daca sunt administrate cu galeata. Este vorba de mafia drogurilor. Dupa 18 ani vor fi oamenii strazii, drogatii care ne deranjeaza atat demult... *** in stare de absolut orice crima pentru a-si obtine drogul ... creati de statul roman pentru cetatenii sai.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SIma  •  22 iunie 2016, 15:53

Acesti copii nevinovati inteleg ca vor fi drogatii de maine care intalnim pe strazi si care se sunt dispusi sa faca orice?? E prea evidenta legatura intre cei ce prescriu- la indemnul cui prescriu si dependenta pe care o produc!!!!! Ceva e putred in Danemarca Ar trebui sa ne trezim, sa ne aducem aminte ca inainte de toate suntem OAMENI!!

ovoodo  •  22 iunie 2016, 23:34

viata bate filmul ...si investigatia.....din pacate common sense devine din ce in ce mai diferit de bun simt .....si nu-i vina nimanui

ADINA  •  23 iunie 2016, 0:18

Buna seara, sa se verifice și la Casa Ioana, Rupea... Unde se spala vasele de după 50 de copii... într un lighean de 5 litri.. Se fac economii la Alimente...și domnii șefi își împart banii.. Bani sindicaliștilor ii baga liderii în buzunare.. Sa se facă controale serioase.. Camerele 4et 1 și etaj 2..sunt magazii... Dihor se plimba prin posta, unde se depoziteaza toate tot felul de lucruri murdare.. Beciul care este alt focar, Faptul ca se ți se rufele grămadă, lângă bucătărie.. Copii netratate, dar unu acesta s-au făcut analiza, după ce eu am făcut sesizari.. Va rog acționați.

Adi  •  23 iunie 2016, 0:30

Copii sunt manipulați de doamna șefa centru. Fetele au fost bătute de șefa centrului În Liceul din oraș în fața colegilor, (Cristina Epure). Minorei Caldarar Carolina i a pus Șefa centrului Tigara aprinsă pe gura.. Le a tăiat bursele fetelor.. Sponsorizări împărțite cu Șefii de din Brașov, DGASPC BRAȘOV... și Sin dicat. Doresc sa îmi ascund identitate în fața colegilor și șefilor dar va ajut cu informații.. Sunt amenințată cu restructurarea

Vlad Ionescu  •  23 iunie 2016, 3:31

Acelasi lucru se intimpla si unor adulti si este foarte greu sa-ti dai seama de unul singur. Intrebarea este cine sunt autorii si de ce o fac? Cunosc oameni foarte capabili care au fost disable in mod treptat sa nu mai poata lucra si sa nu mai fie capabili sa se ingrijeasca singuri si sa nu poata judeca ce se intimpla cu ei. Sunt folositi ***, minoritari si tipi lacomi de bani care primesc cadouri mari si bani. Se intimpla si romanilor din strainatate care sunt vizitati saptamanal de *** sub pretext ca sunt romani si vor sa vorbeasca romaneste.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petrus.  •  23 iunie 2016, 6:28

"Fabrica", produce pe banda rulanta, viitorii delicventi, viitorii tortionari. "Institutia", a devenit in timp centru de recrutare si "perfectionare" a anomaliilor societatii si nu m-ar mira prea tare ca din randul "beneficiarilor" acestei "institutii", sa identificam chiar lideri de opinie, cu opinii "originale, precum democratia in care traim si cu care pseudo-clasa noastra politica, se mandreste in parlamentul, care a ajuns sa semene mai degraba cu o biserica ce iarta pacatele propriilor enoriasi, decat cu o adevarata institutie a puterii democartiei. Democarta noastra originala, este halucinanta, pentru ca multe din legile ei sunt halucinogene, ce au creat dependenta in clasa politica si societate.

Cineva  •  23 iunie 2016, 6:41

Domnule Tolontan, te rog sa-mi lasi o adresa de mail in care iti voi spune multe adevaruri sustinute de imagini dure. Si asta cu riscul de a incalca "secretul de serviciu", pumnul in gura din fisa postului.

DomnaR2  •  23 iunie 2016, 17:30

Ah, ce m-ati lovit cu articolul asta, domnule Tolontan. De asta m-am temut. Pentru cei care incearca o adoptie, cred ca sansele de transparenta, deontologie profesionala in analizarea situatiei acestor copii, respectiv a plasarii ulterioare, sunt tare mici. Da. Sa nu generalizam. Cine ne garanteaza ca primim informatii corecte despre un copil cand il adoptam ?

caiafa  •  24 iunie 2016, 2:51

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

caiafa  •  24 iunie 2016, 3:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaela  •  26 iunie 2016, 16:16

Intr-adevăr petru copiii diagnosticat cu TSA se pre scriu asemenea medicamente dar inainte de a se prescrie medicatia se fac o serie de analize care de fapt nu se fac. In maternitate se fac anumit teste pentru boli metabolice și boli rare care sunt obligatorii si care nu se fac. E mai usor de prescris aiurea decat sa cauti cauza.

stefan  •  24 august 2016, 7:41

Si eu am crescut la dacia la camin si asta ereau fapte curente déjà bine inainte si multe alté practici si mai rele eu sunt unum dintre aceste victime

Comentează