Un document trimis spitalelor de către Ministerul Sănătății confirmă gravitatea infecțiilor nosocomiale: ”Atenție! Există cazuri în care evoluția infecțiilor cu Clostridium Difficile are o rată de deces de 50-60%”

Ironia e următoarea. Unele dintre DSP-urile care ar urma să supravegheze noile ghiduri de prevenție sunt cele care cumpărau cel mai scump dezinfectanți de la Hexi Pharma

vineri, 24 iunie 2016, 6:55

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

 

De câteva zile, toate spitalele din România au primit noi ghiduri de diagnostic și tratament pentru trei categorii de bacterii și un ghid de folosire a antibioticelor în chirurgie.

Documentele însoțesc un ordin din 8 iunie al Ministerului Sănătății.

„Este pentru prima oară când ministerul vorbește cu o asemenea claritate corpului sanitar, într-un ordin, despre pericolul infecțiilor nosocomiale. Din acest punct de vedere, ministrul Vlad Voiculescu a făcut un gest de curaj”Medic dintr-un mare spital de urgență din București

Prima bacterie cuprinsă în ghid este Infecția Clostridium Difficile (ICD).

Localizat în intestin, Clostridium este germenele care a cuprins România în ultimii cinci.

Nu e nicio exagerare.

Ministerul recunoaște că pacienții nu vin cu infecția de acasă, ci „marea majoritate a colonizărilor se petrec în mediul spitalicesc”.

Cifrele pe care ministerul le avansează către medici arată cum se întinde infecția.

de 22 de ori mai multe infecții cu Clostridium au fost depistate în același spital în 2012 față de 2010

de 7 ori mai multe infecții cu Clostridium au fost depistate la „Matei Balș” în 2011 față de 2010

„Infecția cu Clostridium s-a extins. În prezent sunt afectate practic toate spitalele din țară”Ghidul de diagnostic și tratament ICD al Ministerului Sănătății

Problema nu stă însă doar în număr, ci și în violența infecțiilor.

„Avem cele mai multe mutații agresive de ICD din întreaga Uniune Europeană”, scriu în document oficialii Sănătății.

Un medic explică: „Extinderea Ribotipului 027 la 70% dintre cazuri arată că, într-un fel sau altul, bacteria s-a adaptat, devenind tot mai puternică. Ceva a întărit-o în România cu o rată anormală de modificare genetică”.

70% dintre infecțiile cu Clostridium din România sunt provocate de ribotipul 027, unul dintre cele mai agresive cunoscute

De ce?

„Consumul de antibiotice este o explicație. Povestea Hexi Pharma cu dezinfectanții este o altă explicație. Îmi pare rău că spun ca medic asta, dar acesta este adevărul: ar fi greu să obții acest rezultat până și într-un laborator, darămite într-un experiment social. 70% din populația unei bacterii să devină atât de agresivă e de neîntâlnit!”, susține un medic de la un spital de urgență.

Infecțiile cu Clostridium sunt atât de periculoase încât ministerul îi avertizează pe medicii din toată țara: „Există cazuri unde evoluția ICD este severă, situație în care rata de decese poate fi de 50-60% în absența unui tratament adecvat și administrat precoce”.

O altă problemă constatată este faptul că infecția cu Clostridium afectează bolnavii cu imunitate scăzută.

Tratamente de durată, de mare suferință din partea pacienților, consum din partea medicilor și costuri pentru spitale, ajung să fie anihilate de ICD.

Ministerul dă exemple: „Terapia citostatică, transplantul de organe, chirurgia majoră a colonului pot fi compromise”.

Cauzele?

„Lipsa de pregătire a sistemului medical românesc pentru a face față acestei situații: insuficienta cunoaștere a problemei, capacitate de diagnostic insuficientă, absența protocoalelor de diagnostic și de tratament ale pacienților, carențe de organizare a activității de control al infecțiilor nosocomiale”.

Măsuri?

Majoritatea măsurilor recomandate țin de igienă, de dezinfectanți de calitate și folosiți în serie și de materiale de unică folosință.

„Se vor respecta cu strictețe protocoalele de decontaminare, dezinfecţie a ustensilelor, precum şi depozitarea lor în spaţii special destinate”.

Ironia face ca una dintre substanțele numite în document ca soluție principală de dezinfectare să fie glutaraldehida, cea care era falsificată de 10 ori în produsele Hexi.

Bacterii rezistente la antibiotice

Cel de-al doilea ghid este dedicat enterobacteriilor, unde intră Klebsiella și E. coli.

Ministerul le amintește medicilor că suntem pe primele trei locuri în Europa la rezistența la antibiotice a acestor bacterii, indiferent cum se numesc germenii.

Oficialii recunosc că bacteriile au devenit rezistente la carbapeneme, antibioticele adminstrate intravenos în spitale.

„În spitalele în care există pacienți imunodeprimați, răspândirea unor astfel de bacterii rezistente la marea majoritate a antibioticelor poate determina probleme majore, inclusiv o creștere a mortalității prin infecții”, avertizează autoritatea sanitară pe cei din spitale.

Avem rate duble și cresc în continuare!

A treia bacterie semnalată este MRSA, „un Stafilococ aureus rezistent faţă de antibioticele folosite uzual în terapia infecţiilor stafilococice”.

Și aici România este o excepție negativă în Europa.

„Majoritatea statelor din Europa au obținut progrese semnificative în această privință, coborând ponderea MRSA la mai puțin de 25% din totalul infecțiilor invazive determinate de Staphylococcus aureus”.

În România, cifra este mai mult decât dublă și ea crește!

52% dintre tulpinile de Staphylococcus aureus depistate în România sunt rezistente la antibiotic

„România are cel mai ridicat ritm de creștere a nivelurilor de rezistență microbiană dintre statele europene în ultimii 23 de ani”Avertismentul Ministerului Sănătății în ordinul către spitale

Ordinul și ghidurile au fost trimise de către minister prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică.

DSP-urile sunt cele care, prin lege, trebuie să controleze aplicarea acestor ghiduri în spitale.

Aici apare o mică problemă.

Oamenii de la DSP, complicii lui Hexi Pharma din sistemul medical

DSP-urile au coabitat cu Hexi Pharma, au acoperit expansiunea substanțelor falsificate în spitale.

Și, când frauda a fost descoperită, ele au fost printre vocile care au susținut că „poate că, deși diluați, dezinfectanții erau eficienți”, o teorie care contrazice exact ghidurile de azi!

Și o teorie care mai face ceva: încurajează ideea că Hexi și-a permis un experiment pe pacienți la scara a 350 de spitale din toate județele, experiment în urma căruia infecțiile agresive s-au multiplicat după cum arată documentul citat.

Aceiași oameni care au participat la extinderea Hexi sunt neatinși astăzi în conducerea Direcțiilor de Sănătate Publică.

Cum a plătit DSP Giurgiu cel mai mare preț din țară pentru Thor

clasament spitale2Un singur exemplu.

În perioada 2014-2016, conform analizei datelor din SEAP aflate în posesia Gazetei Sporturilor, cel mai mare preț la Thor a fost plătit de către Direcția de Sănătate Publică Giurgiu!

1 este locul DSP Giurgiu în clasamentul celui mai mare preț de achiziție

137 de spitale și autorități sanitare au achiziționat Thor în perioada 2014-2016

Thor este un dezinfectant falsificat produs de Hexi Pharma.

Prețurile la 1 litru de Thor oscilează între 26 și 70 de lei.

DSP Giurgiu este în capul listei, achiziționând dezinfectant cu 70 de lei pe litru, mai mult de dublu față de prețul mijlociu al pieței.

O, da! Ei ar trebui să controleze Spitalul Județean.

 

 

Comentarii (44)Adaugă comentariu

Gogu  •  24 iunie 2016, 7:33

Incepe sa se intrevada motivul acestui scandal public. Se vor darima spitale si se vor construi altele la pret de stadion National.

Catalin  •  24 iunie 2016, 7:52

Trebuie inteles putin ce se intampla la Bals. Bals este un spital cu fonduri extra ceea ce inseamna ca pe langa doctori buni mai are ceva: reactivi pentru analize rapide, medicamente scumpe si aparaturi performante. Astfel, acest spital "aduna" toti bolnavii din tara care au stat 5-10 zile printr-un spital judetean unde au fost plimbati intre diagnostice (si sectii bineninteles) - iar starea lor s-a agravat considerabil.

marian  •  24 iunie 2016, 8:14

sa traiesti,nea tolo.ro ! scuze pentru felu',modu' in care ma exprim,dar mi l-am permis considerand ca ne cunoastem de ceva vreme si ca matale nu esti un suparacios,******.ce mare chestie ai descoperit,ca 50% dintre loaze pot muri in spitalele romanesti.pai,daca nu le convine sa se duca sa trateze alaturi de alesii lor in spitalele din alte tari,ca doar de aia i-au ales si continua sa-i aleaga chiar daca astia,alesii,nu toti,au bagat tara direct in nosocomialele astea,in nasolii,asa cum le spun eu,adica direct in gard.gata ,pupici !sa auzim de un sfarsit bun si rapid pentru noi loazele si de cat mai multe miliarde de euro pentru alesi !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  24 iunie 2016, 8:14

e cu d de aia e motzul de la basca. si mai are o performanta, a batut teleormanul(58.3) la thor. nu minimaliza, te rog, pt ca nu e usor! tot in documentele tale, la suprasept adjudul e primul loc - 70. extragem morala-dai bun ban dar stai in fata sarac si hotz.ai vazut ce coada e la intrare la dna unde deja trebuie sa suni inainte pt rezervare de loc😛

 •  24 iunie 2016, 8:37

La Resita de cand nu se mai folosesc produsele Hexi a crescut procentul infectiilor. Sa intelegem ca dezinfectantele folosite acum sunt si mai slabe calitaiv ? Poate fi intr-adevar o coincidenta.

Florin  •  24 iunie 2016, 8:38

Mai oameni buni, dati-o incolo de treaba! E un ziar de sport sau ce e? M-am saturat ca in fiecare dimineata cand intru pe gsp.ro sa ma trezesc cu anchete iacobine! Nu ajung reclamele agresive, pozele si stirile cu ***? Mutati-va pe site-ul DNA sau al SRI. Un ziar de sport trebuie sa dea numai stiri din sport. De la inaltimea calitatii voastre de "jurnalisti de investigatie" o sa-mi spuneti sa nu mai intru pe site-ul vostru daca nu-mi place. Chiar asa o sa fac.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sly  •  24 iunie 2016, 8:39

Sînt răutăcios:"Ceva a întărit-o în România cu o rată anormală de modificare genetică”-combinarea acestor bacterii cu genele românilor a dus la apariție celor mai rezistente bacterii din Europa. Iarăși sîntem pe primul loc.Datorită politrucilor, celor din DSP-uri, conducerile spitalelor, etc.

Lucka  •  24 iunie 2016, 8:54

Sa vedeti ce fiorosi sunt cei de la DSP cand controleaza o frizerie !!! Chiar inventeaza reguli si instructiuni daca au impresia ca nu sunt destul de duri !

sundance kid  •  24 iunie 2016, 8:57

Se pare ca Marea Britanie si-a luat adio de la Uniunea Europeana si asta in special datorita faptului ca s-au saturat de emigranti . stiu ca faceau spume mai ales impotriva romanilor si bulgarilor . Daca Angliei ii va merge bine economic nu e exclus sa urmeze si alte tzari iar UE sa devina istorie . Se pare ca Romania a devenit membru la spartul tirgului !!

radu j.  •  24 iunie 2016, 9:14

In primul rand felicitari pentru anchete, timpul si energia consumata pentru a scoate la iveala neregulile sistemului. Am fost si eu internat intr-unul din spitalele romanesti cu o interventie majora in 2013 si ma bucur ca mai sunt inca aici dupa toate cate le citesc. Totusi pentru a rezolva multiplele probleme ale sistemului e nevoie de continuitate. Daca avem acest OM ministru al sanatatii, Vlad Voiculescu haideti sa il sprijinim! Initiati o campanie prin care sa obligati politicul sa il mentina in functie si dupa alegeri macar 1 an! Este pentru prima oara cand un om de calitate ajunge intr-o functie importanta in tara aceasta. Doar cu asemenea oameni se poate schimba ceva dar este nevoie de sustinere si rabdare.

cristi  •  24 iunie 2016, 9:36

incercati sa faceti aceste investigatii si la spitalele private. O persoana foarte apropiata mie a luat ICD intr-un spital privat (Monza) in urma unei inrnari de lunga durata, dupa o operatie pe cord deschis. Medicii ai identificat bacteria acolo si au preferat sa incerce sa trateze ei...rezultatul pe scurt, la mai putin de doua luni a murit... Cred ca puteti adresa si unui spital privat aceste intrebari: "cate infectii cu ICD au avut".... sunt curios ce raspunde Monza...pana la urma si aici sunt banii unor cetateni romani de a caror viata si sanatate isi bate joc cineva sistematic

R  •  24 iunie 2016, 9:51

"absența protocoalelor de diagnostic și de tratament ale pacienților" Aceasta afirmatie ar trebui bolduita tare de tot. Succesul smurd se datoreaza si capacitatii crescute dea respecta protocoale. La smurd nerespectarea unui protocol este comsiderata greseala. Dar aceste protocoale de diagnostic si tratament ar inflexibiliza activitatea medicilor si le-ar creste responsabilitatea. Fara protocoale ei nu pot fi acuzati de malpraxis. Fara protocoale ei pot folosi orice produse farma prmovate de producatori. Fara protocoale, pachetul de servicii asigurate gratuit nu sunt suficient de clare. Ministrul care va impune protocoale, inclusiv de igiena, putem spune ca va reforma sistemul. Dar nimeni din sistem nu le vrea. Absolut nimeni, de la femeie de serviciu pana la profesor universitar. Si totusi, ei vor trebui sa si le faca, exact ca in cazul dsp giurgiu. E foarte greu sa mobilizezi astazi un grup de oameni sa-si faca reguli dupa care sa poata fi controlati. Daca ar avea creier politicienii romani, aceste protocoale le-ar copia din alte tari, urmand sa le perfectioneze in timp, daca se gaseste cineva mai destept decat toti cei care mentin un protocol in tara din care se copiaza. Industria farma si-ar ridica o parte din presiune de pe medici si ar exercita-o asupra celor care ar putea modifica protocoale, ceea ce pentru stat e mai usor de controlat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca protocoalele ar putea cuantifica performanta personalului medical si ar permite deasemenea remuneratia proportionala cu performanta. Totul e sa facem un copy/paste mai mare de la colegii din UE.

??????  •  24 iunie 2016, 10:07

@ Deci constatati ca Ministerul Sanatatii era informat si a si actionat intr-o oarecare masura ? Desi bacteria ar fi localizata in intestin iar dezinfectantul nu ar fi pentru uz intern, dupa cum si Traian Basescu sustinea ca nu l-ar fi gustat atunci cand a fost achizitionat la Cotroceni , se raspandeste totusi in mediul inconjurator si devine si ceva mai agresiv ? Cum ati explica o astfel de crestere a agresivitatii unor asemenea bacterii si care ar fi in plan statistic consecintele u or astfel de "manifestari" ?

??????  •  24 iunie 2016, 10:15

Stiati ca antibioticele folosite in exces favorizeaza mutatii ale bacteriilor carora le sunt adresate si determina cresteri ale rezistentei si agresivitatii bacteriilor respective, contribuind uneori si la slabirea sistemului imunitar, ca efect secundar ?

??????  •  24 iunie 2016, 10:29

Observati totusi ca exista mentiuni si despre mutatii ale bacteriilor, care au ajuns sa se hraneasca cu ceea ce li se oferea pentru a fi stopate ?

Alabala  •  24 iunie 2016, 12:18

Pt FLorin si toti cei ce se plang ca intra pe ziar de sport si vad investigatiile...mai bine tineti ciocu'mic ca va faceti de ras. 1 - vezi un titlu de articol...dai click daca vrei sa il citesti, sau treci mai departe daca nu te intereseaza 2 - articolul este gazduit de tolo.ro, nu de gsp.ro. Practic nu esti pe un ziar de sport, ci pe un blog. Asa ca ciocul mic si joc de glezne...

cris  •  24 iunie 2016, 14:07

Alabala, ai vrut sa te dai deștept, dar ai căzut de prost. Articolul în cauza este scris pe un blogsport (deci de natura sportiva) și este găzduit de gsp. Cititorii acestor articole le citesc prin intermediul site-ului gsp, nu direct accesând blogul lui tolontan. Dacă nu ar apărea în paginile online ale gsp, este indubitabil ca aceste articole și ar pierde 99 la suta dintre cititori. Deci, din moment ce aceste articole sunt găzduite pe sitel gsp, înseamnă că acesta și le insuseste. Asta asa, ca sa înțelege cum sta tehnic problema. Dar asta nu înseamnă că articolele nu au rostul lor, pt cei pasionați de subiectele tratate (și mai ales pt admiratorii autorului).

??????  •  24 iunie 2016, 15:25

Considerati totusi ca e de remarcat stradania domnul Tolontan de a se ocupa si de cestiuni pe care pare a nu le pricepe chiar in intregime ? Intre neinitiati discutand, ati intelge ca dumnealui si-ar fi dorit candva sa devina si medic si nu a ajuns sa profeseze pentru ca s-a ocupat de sport?

??????  •  24 iunie 2016, 15:41

Cititi totusi "chestiuni" in loc de "cestiuni" ?

adrian_hora  •  24 iunie 2016, 16:26

@cris, io nu am ajuns aici de pe gsp, ci de pe adevarul. deci argumentatia ta cam scartaie pe ici pe colo.

Gica Paunescu  •  24 iunie 2016, 16:31

Cand este vorba de viata oamenilor, comentariile facute in ras arata o parte urata a caracterului celui care posteaza. Mai bine lipsiti forumul de astfel de opinii, nu-i nimeni dornic sa citeasca exprimarea unor tampenii ( in cel mai bun caz ! ). Mai ales cand se face sub un pseudonim oarecare ( nici acela ales dupa vreun principiu relativ rational ). Putina decenta, frati romani si surori romancute.

Florin  •  24 iunie 2016, 18:31

Stimate moderator (?!) Mesajul meu postat azi dimineata la ora 8:38 a fost moderat pentru ca, citez "continea limbaj vulgar sau jignitor". Fraza moderata era "poze *** si idioti", care, din moment ce n-am numit persoane, nu era jignitor. Mai mult, o replica a cuiva care nu are curajul sa-si dea numele ci un nickname (Alabala) se termina cu indemnul adresat mie "ciocu mic si joc de glezna" pe care nu l-ai mai moderat, desi este in mod evident jignitor pentru ca imi e adresat. Evident replica este faborabila celor criticati de mine. Asa ca stimate Dle Tolontan pe mine m-ati pierdut ca cititor al gsp.ro, ceea ce probabil va lasa rece. Conf. univ. dr. fiz. Florin Caldararu

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Halmaghi  •  24 iunie 2016, 21:32

Felicitári pentru anchete, cu aceastá ocazie aflá si noi realitatea tristá din spitalele tárii.

Cătălin Tolontan  •  25 iunie 2016, 11:45

@Florin: intre a face pe cineva "idiot" si a spune "ciocul mic si joc de glezne" este diferenta intre a stigmatiza si a fi badaran. Conform regulilor, ca nu lucreaza dupa bunul plac, colegii mei care modereaza permit impolitetea, chiar si badarania, pentru ca face parte din libera exprimare, dar nu stigmatizarea, care conduce la discriminare. Daca dati un email pe [email protected] moderatorii va vor raspunde si puteti sa puneti orice intrebari doriti ca sa vi se explice sistemul si dincolo de regulile scrise. Va multumim!

un dr  •  25 iunie 2016, 11:50

Dar, dar Romania este si tara cu cei mai multi internati, se stie. Fara sa fie nevoie. Internarile in spital nu trebuie facute decat daca e neaparat nevoie si nu se poate altfel. Cel mai bine e sa fie tratat omul prin controale in policlinici. Internarea NU face bine nimaniu, dar daca trebuie neaparat, atunci trebuie facuta. In Romania e plin in spitale de oameni care nu au nevoie de internare. Isi transmit bolile unii altora. Se stie ca multi romani confunda spitalul cu hotelul si sanatoriul si daca sunt obositi si n au chef de minic, mai spun ca se duc sa se interneze sa si faca si analizele ca sa si ia concediu medical....etc. Se stie ca si sectiile de psihiatrie sunt pline de oameni care n au nici o problema si n au ce cauta acolo dar sunt multi dr care cand n au chef si vor sa scape de bolnavi ii trimit acolo si fortat ca sa scape de ei. In Romania e peste tot la fel. A adus comunismul oamenii de la tara la oras si acum se simt mai liberi de a face porcarii.

Ilie  •  25 iunie 2016, 12:14

Deocamdată pașii ministrului sunt mărunți. În opinia mea, la puterea lui, ar putea să facă și mai mult în problema corupției și a infecțiilor din spitale intr-un timp cât mai scurt. Campania se apropie cu pași repezi, deci, ministrul trebuie să profite.

ciupi  •  25 iunie 2016, 14:29

*** daca nu i-a afectat si pe baietii iconitzei...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

amanet auto  •  25 iunie 2016, 14:58

daca stai bine si citesti cu atentie randurile scrise de mai sus, te apuca groaza, dar nu numai asta. Te face instant sa te gandesti sa schimbi orice spital de stat cu unul privat, fiind per/ total mult mai ieftin si scapi cu viata.

cris  •  25 iunie 2016, 15:55

adrian_hora, nu scartie deloc. Dimpotriva, se confirma ce spun. Tu faci parte din cei aprox. 1% care intra aici de pe alte site-uri decat al GSP.

cris  •  25 iunie 2016, 15:56

scartaie

Dana  •  25 iunie 2016, 17:47

Multumim pentru articol. Ghidurile sunt publice pe site-ul MS si pot salva multe vieti. Infectiile nosocomiale fac victime la nivel global, nu numai in spitalele din Romania. Diferenta consta in faptul ca la noi nu sunt identificate sau raportate toate. Si implicit nu se instituie masuri de limitare a lor. Rezolvarea problemei mai tine si de noi, de constientizarea dimensiunilor dezastrului in primul rand. Avem permanent impresia ca "noua nu ni se intampla". De cate ori trec pe langa Palatul Parlamentului imi aduc aminte de conditiile in care a murit arhitecta lui. I s- a intamplat pentru ca circula pe undeva prin tara si a avut un accident. Ceea ce se poate intampla oricui, oricand, oriunde.

Domnule Tolontan!  •  25 iunie 2016, 20:23

sint convins ca ati uzit fraza "multzi aude, putini pricepe" ma bucur ca publicati subiecte medicale care duc la moarte a mii de romani. voi incerca din cind in cind sa aduc putina lumina la subiecte, care de multe ori sint distorsionate de mass-media. bacteria clostridium dificile a originat si inca origineaza din intestinele animalelor. animalele sacrificate la abatoare au de multe ori in intestinele lor sporii de c. diff care contamineaza carnea si mai ales carnea tocata. un studiu facut in Canada cu mai multi ani in urma a arata ca in jur de 50% din carnea tocata esa contaminata cu spori de c. diff. aceeasi spori contamineaza si laptele. deci principalele surse de infectii sint produsele animale la cre se adauga recent si spitatalele. in SUA aproximativ 10% din persoane sint colonizate cu spori, dar nu sint bolnave. aceste persoane pot sa transmita sporii si la alte persoane prin ruta ***-orla. in toata lumea exista numai un dezinfewctant care omoara sporii de c. diff: hipocloritul de sodiu, nu glutaraldehida si nici iodul si nici sarurile de amoniu vindute de Hexipharma. V-am spus la telefon acest lucru si vad ca nu l-ati comentat, sau cel putin eu nu am vazut un asemea comentariu. Hipocloritul este cel mai ieftin dezinfectant care trebuie folosit cu precadere in toate spitalele , clinicile si azilele de batrini. va rog sa cititi mai jos un peragraf important: Although a variety of cleaning agents are effective in killing vegetative forms of C. difficile, only chlorine-based disinfectants and high-concentration, vaporized hydrogen peroxide are sporicidal [14, 15]. Because published data are lacking for several expensive, proprietary, commercially available combination products with sporicidal claims (i.e., products containing chlorine plus surfactant detergent), careful attention should be paid when selecting hospital cleaning agents, if the intention is to impact rates of CDI transmission [12]. In ultimii zeci de ani sute de mii de romani au murit in Romania din cauza sistemului sanitar INCOMPETENT si CORUPT. Numai o consultanta straina impartiala poate rezolva problema. Daca doriti puteti sa ma contactati la telefonul pe care cred ca l-ati pus in memorie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  25 iunie 2016, 22:03

Al naibii cum se pricepe Tolontan asta la toate. Ptiu ...

Navetistul  •  26 iunie 2016, 13:04

Sunt de acord cu faptul ca oamenii pot murii din cauzele dezvaluite de investigatiile Dvs. Vreau insa sa va arat cum oamenii chiar mor din cauza sistemului sanitar si as fi recunoscator daca ati putea face ceva si in acesta privinta. Concret, comuna Cornesti, jud Dambovita, situata pe DN 1A, (25 km de Ploiesti, 45 Km de Bucuresti, 55 Km de Targoviste) apel al 112 ambulanta vine in circa 15 minute, exista o sub statie de ambulanta in Bilciuresti la 15 km si SMURD chiar in Cornesti, pacientul inconstient cu dignostic AVC este transportat la Targoviste si decedeaza la circa 15-30 minute de la ajungerea la spital. De ce oare nu este posibila transportarea pacientilor in stare grava la cel mai apropiat spital?? Pentru salvarea vietii conteaza fiecare minut, de ce pacientii in stare grava sunt dusi la un spital unde se ajunge cu cel putin 30-45 minute mai tarziu fata de spitalul de urgenta cel mai apropiat?? Sunt convins ca astfel se intampla in toata tara pentru ca probabil este greu sa se deconteze niste serviicii intre casele judetene de sanatate. Daca este un caz mai putin grav si ducem un pacient la spitalul de urgenta din Ploiesti, cu auto propriu, tot ti-se reproseaza; De nu va-ti dus la Targoviste ?sunteti din DB! Tare mult as dori sa vad o statistica cu pacienti dusi cu ambulanta unui judet la spitalul de urgenta, cel mai apropiat din alt judet. Am prezentat un caz real din toamna lui 2015 insa au mai fost cateva cazuri pe care le cunosc personal insa comuna are 10 sate si sunt convins ca sunt mult mai multe cazuri de care nu am cunostinta.

ladiana  •  26 iunie 2016, 18:16

D-le Tolontan, care este situatia in spitalele private, ce dezinfectanti foloseau ? Acum, ce dezinfectanti folosesc spitalele de stat? A mai controlat cineva concentratia biocidelor cumparate? Cine raspunde de receptia biocidelor si daca raspunde, cum o face daca inca nu exista laboratoare acreditate?

acelasi pirlit si criminal de doctor  •  26 iunie 2016, 18:44

C diff, MRSA sunt probleme in toate spitalele de oriunde. Va citez de pe site-ul Comisiei europene de preventie, ECDC: peste 4 milioane de oameni cu infectii nosocomiale pe an in Europa, morti atribuite direct cel putin 37.000 pe an, infectiile nosocomiale sunt contribuitor la alte 110.000 de morti pe an in Europa - si sunt date la care Romania are o contributie periferica, fiindca e o tara care nu prea raporteaza. Echivalentul a o treime din populatia adulta a Romaniei pe an sufera infectii nosocomiale, in trei ani o populatie echivalenta cu cea adulta a Romaniei e afectata, in alte parti din Europa....dar cine striga "GENOCID!!!! spitalele omoara oamenii!!!!" sunt romanii, referitor la 57.000 de pacienti nu pe an ci in cinci ani...si e tragic oricare ar fi numarul real, fiecare om care moare e unul prea mult, dar si mai tragic e ca se face circ in loc sa se intrebe de ce e nevoie si cum se rezolva asemenea problema, cum face o lume intreaga si cu mare seriozitate de foarte multi ani. E o problema pretutindeni si o comunitate medicala intreaga, la nivel mondial, o adreseaza; e pur si simplu consecintza nedorita a folosirii antibioticelor in primul rind: din pacate asa sunt bacteriile, incearca sa supravietuiasca si se adapteaza, e pretul pe care-l platim pentru a salva vieti cu tehnologie si medicamente din ce in ce mai avansate. ********************** Da, C diff e infectie nosocomiala, consecinta in primul rind a folosirii antibioticelor, mai putin a contaminarii sau mizeriei, dar incidentza de colita cu c diff achizitionata in comunitate, in afara spitalelor, e la fel in crestere. Probabil jumatate din dumneavoastra care scrieti sau cititi acum aveti C Difficile in burta; 50% din cei internati, nu in Romania ci in Statele Unite, au deja C diff in colonul personal, adica nu sunteti cu nimic mai prejos de americani la acest capitol. Acesta devine toxigen, adica periculos, doar daca alte bacterii pe care le are acel pacient sunt afectate de antibiotic, folosirea antibioticului promoveaza selectarea unei tulpini toxigene si si omul din diferite cauze, alte boli grave, are imunitate scazuta.Tratamentul de baza pentru c diff e stiut de ani si ani: metronidazol sau/si vancomicina - a se tine minte, si vedeti mai jos de ce. Vorbiti acum de C diff 027, suna star trek acest "ribotip 027" nu-i asa, impresionant, sa va dau numele intreg sa sune si mai infricosator NAP1/BI/027...... Ati descoperit roata si credeti ca e racheta cosmica ????? SE STIE DIN 2000, de 16 ANI !!!!!!!!, in toata lumea, ca e in crestere, ca 027 e tulpina EPIDEMICA, ca deja a ajuns sa fie 40-50% din infectiile cu C diff, in lume, ca are mare severitate si mortalitate. Pentru numele lui Dumnezeu: in TOATA LUMEA, DE 16 ANI. ************** "Ceva a întărit-o în România cu o rată anormală de modificare genetică”, specific, adica suntem noi cei mai mizeri si fraieri? Aaaa, ooooo, incendiar, halucinant.... da domnule, folosirea extensiva de quinolone si cefalosporine ca antibiotic pentru alte infectii ( urinare, pneumonii, etc) asta a dus la selectarea 027, se stie, nu e nimic specific Romaniei, se folosesc in toata lumea. Dar... in Romania se iau antibiotice si fara reteta de la farmacie, cu galeata - la propriu, vedeti statistica europeana mai jos - asta e o mare problema..... Nici nu am nicio incredere in procentele pe care le dati dumneavoastra aici, iau ochii necunoscatorului, pe ai mei NU: nu am de ce, daca nu se raporteaza coerent de la toate spitalele (pina acum spuneati ca e un miracol ca infectiile raportate sunt de 0,x la suta, se subraporteaza nu?), atunci statistica nu se poate referi la Romania ci doar la spitalele care au facut aceste raportari: daca e un spital ca Bals, atunci fiti siguri ca acolo s-au dus intr-adevar cazurile cele mai grave, si procentele pe care le dati sunt mult mai mari decit cel raportat la un numar total de spitale. (Sa va fac o analogie politica: puteti sa-mi spuneti cine va iesi presedinte daca faceti statistica pe 99% membri PNL si 1% altii? NU, ci veti obtine rezultatul asteptat, iohannis in acest caz). Este un sampling bias, partinire sa-i spun, in alegerea lotului pe care raportezi rezultate, de tipul Berkson fallacy, adica selectarea unei populatii cu sanatate mai subreda dintr-un spital fata de populatia generala (problema de statistica in medicina ultracunoscuta si evitata daca esti cu adevarat unul care face cercetare, altfel iti este aruncat studiul la gunoi, automat, din prima) - deci nu vindeti asemenea procente unuia care stie sa citeasca un studiu medical nici intr-o mie de ani: procentele pe care le dati/le da MS sunt o varza nu statistica ********************* Ce sa spun eu ca medic la asa ceva? ca medicina nu se face la nivel de baba Vanga cu " ceva misterios a facut selectarea genetica" si "nici in laborator nu..." - nu e nimic misterios, se stie intr-o lume cum se ajunge la rezistenta bacteriilor si nu e vorba de laborator ci de faptul ca nu faceti statistica dupa reguli. ***********Vreti sa vedeti cum raporteaza Romania si chiar si asa prost cum raporteaza nu e singulara in Europa ?- poftim, statisticile ECDC pe 2014: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/antimicrobial-resistance-annual-epidemiological-report.pdf Romania e la acelasi nivel cu Italia, Portugalia, Ungaria, Polonia, Grecia la multe din aceste infectii nosocomiale - nici vorba sa fie culmea mizeriei cum o prezentati: de ce o faceti, in ce scop se bate toba de luni intregi in acest sens???? Si mai vedeti ceva: ca e pe locul 2 in Europa, dupa Grecia, la numar de antibiotice cumparate din farmacii, cu un procent de doua ori mai mare decit al Germaniei de pilda... ce spuneam mai sus, numarul mare de antibiotice folosite, si fara buna gindire, duce la cresterea infectiilor cu bacterii rezistente, nu e niciun mister si nu se leaga orice de HexiPharma, domnule Tolontan *************** Ce sa spun, a descoperit domn ministru apa calda, spalatul pe dinti si mopul... protocoalele acestea exista la nivel international de ani: suntem parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ghidul de prevenire a infectiilor nosocomiale OMS , editia a doua, exista din ....2002, Bravo, ce cucerire stiintifica, ce progres ca s-au gindit sa-l traduca, si doar partial, carpit, in limba romana.... dupa 14 ani. Nu sunteti in toata firea de ajungeti sa cintati osanale unui ministru pentru asa ceva?, e datoria MS, era de ani, de ce vi se pare glorios ca cineva face a mia parte macar din ce e platit sa faca?

Venom  •  26 iunie 2016, 19:16

@… Nu, șarpe, nu mizeria de la Hexi a fost minunată la Reșița, ci s-a trecut la raportarea pe bune. De-aia cresc statisticile cu nosocomiale, deși s-au înlocuit vechile produse.

amanet auto  •  28 iunie 2016, 12:44

da amice, meseria pe care o face Tolontan se numeste : jurnalism. Ceea ce fac alti pseudo-jurnalisti se numeste altfel. Pupinc**ism poate. Ideea de baza a jurnalistului e sa spuna povestea adevarata, intreaga si fara ocolisuri. De dezinformari, ocolisuri, omisiuni, se ocupa restul ...

Mihai  •  29 iunie 2016, 20:32

Nene'?!... Cine are interesul ca o bacterie sa reziste, in afara celor care dau solutia? Aflati cine furnizeaza Vancomicina si urmati firul coruptiei.

Qwerty  •  30 iunie 2016, 13:41

In industria de crestere a animalelor se dau antibiotice cu tona...cred ca acolo se produc multe mutatii si bacteriile capata cu adevarat rezistenta

amanet auto  •  30 iunie 2016, 18:35

@Qwerty -> se pare ca avem un sistem imunitar chiar foarte performant, daca inghitim atatea prostii mutagene. Ohh si era sa uit + gogosile astora din campaniile electorale ;P

 •  2 iulie 2016, 10:37

Concentratele din industria cresterii animalelor contin de la trei antibiotice in sus

Raluca  •  13 iulie 2016, 2:05

Salut ! Va scriu la 2 noaptea dupa ce am aflat ca bunica mea e la terapie intensiva, fiind infectata probabil (medicii nu au vrut sa ne spuna nimic). Acum cateva luni, pe 31 decembrie 2015 a decedat tatal prietenului meu, la spitalul militar Bucuresti la sectia de terapie intensiva, din cauza unei infectii nosocomiale grave. Acesta mersese pentru o operatie la bila. Operatia s-a terminat cu succes, iar in zilele urmatoare in timp ce asistentele schimbau pansmentele, acesta intra de urgenta la terapie intensiva cu o grava infectie. La 5 zile dupa Craciun, acesta moare. Iar acum, este si cazul bunici mele, aflate in spital la Iasi, pentru o dializa. Intre timp aceasta a fost dusa la terapie intensiva din cauza unei infectii. Cand am auzit, am lesinat. Al 2-lea caz din familia mea, de infectie nosocomiala. As vrea( daca as putea) sa fac ceva in aceasta privinta, ma puteti sfatui ? Mi se pare ceva de groaza ce se intampla. Eu maine daca ma voi imbolnavi si ajung intr-un spital romanesc, am mari sanse sa mor. Ce putem face ? Pe cine putem trage la raspundere ? Sau mergem pe legea junglei, care scapa bine, care nu .. aia e! Nu imi vine sa cred ca e posibil asa ceva ...

Liv  •  30 noiembrie 2019, 13:10

S- a introdus un Protocol bizar cu Ministerul Sanatatii, potrivit caruia Vancomicina pemtru Clostridium in loc sa se faca perfuzat, se administreaza oral, in seringi de 2 ml la 6 ore - ca “Diana la piciorul de lemn”- efect zero. Care-i interesul? Rugam ancheta. Jurnalistica

Comentează