Doctorul Nagy recunoaşte că a luat bani de la o mare companie americană pentru studii clinice pe copii, cărora le-a prescris apoi medicamentele firmei. Nagy: „Pacienţii au fost prioritari”

Psihiatrul brașovean se bucură de o reputație neștirbită în zona sa. Vorbește relaxat și despre studiile clinice făcute ”pentru efectul Stratterei la copii”

luni, 27 iunie 2016, 7:05

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

 

Interviul cu Dezso Nagy e un concurs de popularitate al lui cu el însuși.

Este unul dintre cei mai apreciați psihiatri din partea această de țară. Nu trec cinci minute, fiecare cinci minute, din conversație fără ca un trecător din Piața Sfatului să nu se oprească ca să-l salute pe medicul pediatru.

Doctorul Nagy este cel care i-a tratat cel mai mult, de-a lungul vremii, pe cei 12 copii ajunși acum la ”Dacia”.

Ei s-au răzvrătit împotriva medicației. ”Nu eu am dat-o acum. A mea era altfel”, spune Nagy.

Ziariști: ”A dumneavoastră era mai puternică, spun medicii de azi”.

”Așa au spus? Poate că e invers”, zâmbește el, strângând încă o mână caldă.

– Vă respectă lumea, domnule doctor.
-Pentru că n-am avut niciun mare eșec în toată cariera mea de 40 de ani.

-Ce presupune un mare eșec?
-Un om pierdut, care să se sinucidă, de pildă. Sau să devieze într-un comportament agresiv incontrolabil.

– Listele publice ale companiei pharma Eli Lilly arată că ați primit sponsorizări de la firmele de medicamente chiar și în ultimii ani, 2014 și 2015.
-(E neabătut) Vă referiți la sumele acelea de câteva sute de lei pentru congrese?

1

Sponsorizarea primită de dr. Nagy în 2015, de la compania Eli Lilly, producător Strattera


-Da, și la ele.

-Ați văzut câți medici din România sunt pe lista firmelor de medicamente?

-Sute, dacă nu mii.
-Și atunci? Nu credeți că e o chestiune de sistem?

-Ba da. Dar ați prescris Strattera copiilor de la ”Dacia” și exact firma producătoare, Eli Lilly, e cea care v-a plătit participarea la congrese. Eli Lilly e o firmă puternică americană, din Hampshire.
-Care firmă are un medicament foarte bun, acesta-i adevărul! Toată cariera mea nu am făcut niciun compromis, nu am oferit niciun privilegiu firmelor.

-Chiar dacă ați câștigat mai mult de câteva sute de lei. Ați făcut studii clinice cu medicamente oferite copiilor?
-Da, dar nu e nimic în neregulă. Pot vorbi foarte deschis despre această relație ca medic cu firmele pharma.

18_Declaratie Sponsori_2014

Sponsorizarea primită de dr. Nagy în 2014, de la compania Eli Lilly, producător Strattera


-Vă ascultăm.

-După 2005, când Strattera a fost autorizat și în Romania, ADHD fiind o boala recunoscută la noi abia în 2000, am participat la conferințe în străinătate finanțate de Eli Lilly.

-Practic, cunoașterea medicală este matricizată de firmele de medicamente.
-Spuneți-i cum vreți. Eu sunt sincer. Și nu fac compromisuri! În 2009 am condus un studiu la Spitalul de copii din Brașov, a durat doi ani, pentru urmărirea eficacității Strattera. În 2012, am ținut cursuri despre ADHD, ce este, cum e depistatat, cum e prevenit, ce facem cu copilul în școală ca să nu mai fie trimis la școlile cu nevoi speciale.

-Studiul a fost finanțat tot de Eli Lilly?
-Da, dar am adus bani și spitalului. Să știți că în cazul studiilor clinice nu doar medicii câștigă, ci şi spitalele. Plus că am vorbit în  fața psihologilor, a colegilor, a profesorilor. Din 2010 nu am mai participat la nicio acțiune sponsorizată în străinătate. Ah, am mai fost la un congres de o singură zi, la Viena, în 2013.

– Studiul clinic a fost făcut și pe copiii de la centre?
– 
Nu. Au participat copii din Brașov, din județ, dar în niciun caz copii instituționalizați. Vă jur că așa este!

„Nu cred că e normal ca un medic să fie şi medic curant pentru pacienţi si, exact pe aceşti pacienţi, să-i folosească în studii clinice luând bani de la firmele de medicamente. E un conflict de interese”Avocat al victimelor unor studii clinice

Întrerupere. Apare un bărbat cu un copil. ”Vă mulțumim mult, domnule doctor!”.

Dezso Nagy primește aprecierile ca pe barba care crește în fiecare zi.

-Copii de la ”Dacia”…
– Doar unul singur are Strattera în tratament.

-Unul acum, dar mai avea încă un copil.
-Deci doi copii. Dar Strattera este singurul medicament în ADHD. A mai apărut de curând un altul, dar are efecte secundare urâte.

-Sunteți foarte sigur pe dumneavoastră, dar, în același timp, spuneți că sistemul are hibe mari.
-Sunt sigur că am pus interesul pacientului mereu înainte. Nu există pshiatru român care să nu fi primit astfel de invitații.

Se oprește încă o dată.

De data aceasta din proprie voință. ”Știți că după primul sfert de oră al discuției v-am făcut profilul psihologic?”. Și nu ni-l spuneți?

”După ce văd ce scrieți”, se alintă medicul.

-Apropo de sponsorizări…
-Apropo de sponsorizări, eu chiar am fost acolo, la congresele acelea.

-Vă referiți la povestea cu oncologii din India?
-Își dau seama oamenii la ce mă refer.

„Eu chiar am participat la congresele susținute de firmă, nu m-am făcut că merg acolo și de fapt să-mi fi plătit concediul la Mamaia sau la New Delhi”Dezso Nagy, psihiatru la Spitalul de Copii din Brașov

Colegii spun despre Nagy că ”are agenda ocupată cu două luni înainte.  Dacă vrei o programare acum la el mai găsești în toamnă”

”Poate că asta e și problema”, adaugă aceiași medici. ”Nu mai are timp de copii instituționalizați, ce miză reprezintă aceștia pentru un medic ca el?”.

Au doctorii un stil de a-și face complimente unii altora că mai bine te lipsești!

Nouă, atât de ocupatul psihiatru Dezso Nagy, ne face profilul pe loc. Așa, la un ceai în Piața Sfatului din Brașov.

Cum sîntem?

Ziariști de pândă.

Oameni de pradă.

Care-și maschează astfel propria nesiguranță și nevoia de acceptare. Oameni cu centrul aprobării în fara lor.

Am băgat-o de de la noi, dar vă dați seama că sîntem răi!

Terapie la fără frecvență.

-Să revenim la copiii de la ”Dacia”, vă rugăm. Au refuzat să mai ia medicamente.
-Din punctul meu de vedere, problema e la cele două doctorițe psihiatru care i-au preluat și care se pare că le-au mărit dozele dacă efectul este  de a adormi copiii la ore.

-Vă referiți la Silvia Nițescu şi Adriana Ianchiș?
-Mă refer la cei care răspund acum de copii.

-Acești medici răspund.
-Și lucrează la privat, așa-i? A stat cineva să vadă cum se decontează acum consultațiile de la casele de copii? Și cât costă?!

-Faptul că 12 copii cu tratament psihiatric au ajuns acolo ce semnifică?
-După părerea mea, nimic. E doar o întâmplare.

-Și tratamentul?
-Este necesar. Cel mai mare IQ la copiii de la ”Dacia” este 89, un băiat, restul au în jur de 60, la limita debilității, că statul nu le oferă din start nicio șansă de dezvoltare normală din cauza lipsei de resurse umane. Niciun educator competent nu vine pe un salariu de 800-1000 lei. Asta este realitatea: personal mediocru și puțin; carențele afective și mintale se agravează.

-Vorbiți ca despre niște copii cu mari probleme.
-Acesta este adevărul, zestrea lor genetică este deficitară. Părinții sunt cine sunt, unii sînt analfabeți, mamele beau sau chiar consumă droguri în perioada gravidității. Procentul de 30% nu e doar în medie, e și la fiecare casă.

-Adică e mai mare pentru că la casele dedicate copiilor cu nevoi speciale e peste jumătate.
-E cât e! Eu n-aș putea dormi liniștit dacă nu le-aș da tratament acestor copii. E adevărat însă că tratamentul medicamentos trebuie însoțit de consiliere psihologică, de lecții cu logoped, de implicare în activități sportive, de atragere în alte activități, de socializare  în afara casei și tot așa.

-Plus terapie psihologică.
-Sigur! Dar , apropo de eterna dispută între gândirea psihiatrilor, despre care ați scris. Că psihiatrii merg pe tratament medicamentos, şi psihologii pe terapie. Vedeți că psihologii sunt făcuţi pe bandă rulantă, au devenit toți adepţii terapiei comportamentale, dar niciunul nu se oferă să lucreze ca la carte cu aceşti copii!

-Ce soluție vedeți?
– Ca să salvăm aceste suflete trebuie deschisă înfierea internă și internațională. Sau asistența maternală. Au nevoie de familii! Nu casele de copii sunt soluția.

-Și poate ca medicii să-i servească doar pe ei, nu și firmele de medicamente.
-(Se uită lung) Dumneavoastră spuneți asta într-o țară care nu face nimic pentru copiii săi! Știți că în SUA a fost introdus conceptul de autism virtual la copii. Este cea mai nouă boală. Și au adoptat o lege federală care le interzice părinţilor să-ţi lase odraslele la televizor până la 3 ani! Acolo sunt ei și aici suntem noi.

Conversația se încheie.

Strângerile de mână continuă.

 

Comentarii (68)Adaugă comentariu

uapxela  •  28 iunie 2016, 9:47

Foarte interesanta replica domnului doctor.Mie mi s-a parut sincer(atat cat am putut extrage din articol). Unele afirmsatii le aprob ,altele le accept. E totusi interesant ca din articolele anterioare reiesea ca sunt copii foarte inteligenti cei in cauza(ceea ce ma indoiesc avand in vedere situatia lor si mediul in care cresc) iar acum aflam ca au un IQ apropiat de 60. Pai dragilor,60 este mult sub medie. Apreciez ca a fost luat si un alt punct de vedere

Strein  •  28 iunie 2016, 10:06

Eu cred, ca de data asta ati cam dato-n bara. Cazul acesta nu e ca HexiPharma, dimpotriva. Din discutie nu reiese deloc ca medicul ar fi comis ceva ilegal (sau imoral). Daca aveti noroc, poate nu va da in judecata.

Unbrasovean  •  28 iunie 2016, 10:10

Cu tot respectul pentru domnul doctor, mi-ar fi placut sa fi argumentat mai bine din punct de vedere medical necesitatea tratarii acestor copii cu medicamente atat de tari, in loc sa arunce subtil cu noroi in alti medici participanti sau nu la congrese pe banii unor firme de medicamente. Faptul ca acesti copii ar putea avea nevoie de tratament psihiatric avand o zestre ereditara deficitara este o afirmatie foarte generala si nu cred ca 117 copii au avut mame alcoolice/drogate. Presupunand ca tratarea acestor copii a fost necesara, nu pot sa nu ma intreb, luand aceste medicamente tari, in cat timp ar fi trebuit ca starea acestor copii sa se imbunatateasca- un an, doi, zece, niciodata?? Si daca se cunoaste faptul ca aceste tratamente nu au efectul scontat fara consiliere psihologica, terapie, sport, etc. (eu as adauga si o alimentatie adecvata tratamentului), ce a facut domnul doctor in acest sens? A preferat sa continue tratamentul ani buni, fara ca rezultatele sa apara. Cat despre IQ-ul acestor copii, cifrele pe care le-a mentionat au fost calculate inainte sau dupa ce li s-au administrat medicamente ani buni? Persoane care interactioneaza mai des cu acesti copii (profesori, psihologi, voluntari) i-au catalogat drept ,,normali” chiar ,,isteti”. Sa nu uitam cu unii dintre ei sunt pe medicamentatie de la 2 ani. Declaratia domnului doctor se aseamana cu declaratia domnului Durna, conducatorul Directiei pentru Protectia Copilului Brasov:,, Acei copii deranjeaza ora, acei copii creeaza multe neplaceri. Au probleme, de fapt, de comportament." „Când te duci cu el la control, spui medicului: dom'le dar asta se comportă mizerabil, sparge, este obraznic. Atunci medicul, care nu îl vede, în fiecare zi, zice: dom'le, astuia ori îi mărim doza, ori... “. Poate ca gruparea acestor copii la centrul de la Dacia a fost doar o coincidenta, insa daca s-ar putea verifica procentul celor care sunt pe medicamentatie in alte centre (de exemplu cel de la Ghimbav) poate notiunea de coincidenta se va schimba. Da, sunt multe probleme de sistem atat la nivel local cat si national. La nivel local, Directia pentru Protectia Copilului Brasov, o organizatie cu 1116 angajati si bugetul aferent (da, 1116 angajati la 5-6 sute de copii) este condusa de fostul director de la Centrul din Ghimbav, care pana nu demult fusese maistru la o fabrica din Ghimbav. Acum Centrul de la Ghimbav este condus de doamna Irina Durna. Daca Directia ar fi fost intr-adevar pentru PROTECTIA copiilor, s-ar fi dorit investigarea situatiei, nu s-ar fi plecat de la premisa ca nu este nevoie de verificari, poate totusi undeva exista o problema (oricat de mica ar fi fost). Care este rolul Directiei, daca nu acela de a construire de politici clare (referitoare la transferuri intre centre, verificarea dosarelor medicale, verificarea/solutionarea eventualelor sesizari, etc.)? La nivel de tara aveam o autoritate ,,nationala” care are nevoie de foarte mult timp pentru a face o statistica simpla- daca se asteapta datele din fiecare judet in parte, ce rost mai are sa avem o autoritate nationala??. Sper ca acest caz sa fie investigat pana la capat, si sa apara schimbari majore atat la nivel local cat si national.

ANDY  •  28 iunie 2016, 11:39

***. in romania sunt 2 scandaluri gigant (hexipharma si cu psihiatra aia din timis) iar voi bagati ceata cu discutii purtate *** cu psihiatru pe post de ancheta

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

amanet auto  •  28 iunie 2016, 12:39

"El nu vede nici un conflict în a fi și medicul curant și cel care își introduce pacienții în studiile clinice ale companiilor." Noaptea mintii! Abuz de putere de la 1000 km, se vede, apoi omul (daca se poate zice asa) se da in petec. Pe bune? Si inca mai e in functie, dupa ce e prins?

Mika  •  28 iunie 2016, 18:25

Tolo, cred ca citesc cu rasuflarea taiata orice articol care este postat aici, e in sfarsit ceva lumina...in "noapte amintii" pomenita mai sus. Cu toate astea, eu nu m-am lamurit nici daca e ok (legal) sa fii medic curant si promotor al firmelor de medicamente, nici daca e ok sa faci studii clinice pe copii contra cost- daca e ok sa ia spitalul banii (pe bune ca nu se vede ca primeste banii spitalul de copii), daca parintii copiiilor implicati stiau de studiu, nici daca e ok sa tratezi copiii din centrele Dacia( sunt potrivite medicamentele, ce se intampla acum cu ei, sunt pe tratament? il refuza? cine ii gestioneaza? cum?). Adica, parca sunt mai mult in ceata si cu mai multe intrebari scornite. Ma mai starneste una, cum acei copii cu IQ in medie de 75, pot genera asa o revolta care sa iti capteze atentia... P.S: Brasovul chiar e castigator cu medicul Nagy, iar articolul ii va aduce clar o doza de publicitate imediata.

Odette  •  28 iunie 2016, 18:29

@ITRobert, uite ca eu n-am rabdare cu tine si nici cu aroganta ta *** pentru ca nu mai am nici tutun, conform noii legi. Si nu mai am rabdare nici cu ticalosiile medicilor romani. Cand mai faci pe Alexandru Graur pe aici sau oriunde, vezi-ti de mersul trenului cu 3 clase ca lectura obligatorie! Scrii tu trimfal: ,, ... tu marele Catalin Tolontan, (virgula??) ai pus semnul intrebarii... ,, Pai, ce facem, amice? ,, ... tu, ( virgula trebuia s-o pui aici ca-i in vocativ!) marele Catalin Tolontan...bla...bla... ,, iar cealalta virgula trebuie sa ne-o explici tu pentru ca noi suntem foarte ocupati cu telenovelele cu doctori imaculati... Mai departe : ,, Ai fost la o scoala superioara? Poate ai mers la liceu, dar daca ai facut-o (Virgula, bre!)) nu era teoretic ( Virgula aici unde e din nou??) ci industrial. ,, Ce scoala de mers elegant ai facut tu? Altfel, nu pot intelege de ce doctorii se simt atat de lezati atunci cand li se pun intrebari de catre ziaristi, de catre pacienti sau insotitorii lor la care sunt obligati sa raspunda? Pana cand atitudinea asta de Super-Zei? Vor doar statui? Ei uita ca la picioarele fiecarei statui zace o constiinta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Domnule Tolontan!  •  28 iunie 2016, 18:30

daca studiile au fost facute pentru medicamente neaprobate nicaieri in lume si daca pastilele sau injectiile au fast date gratis de companiile de medicamente si medicii si spitalele au fost platite , atunci studiile au fost facute legit. daca studiile au fost facute pentru medicamente deja aprobate pentru indicatiile respective atunci totul a fost facut ilegal si cel mai probabil spitalul si CNAS a platit medicamentele. aceste studii care se fac pentru medicamente deja existente pe piata in romania sau alte tari sint modul in care medicii prmesc spaga sa foloseasca medicamente scumpe existente pe piata.daca vreti amanunte ma puteti contacta prie email.

bova  •  28 iunie 2016, 22:19

Doctorul Nagy stie ce zice, problema e ca nu putem contesta retetele date de dansul deoarece nu e un jurnalist in masura sa spuna ce trebuie sau ce nu trebuie sa ia un copil cu probleme.Oricum probabil ca e de vina Directorul Protectiei Copilului,Primarul,Consiliul Judetean,Iohhanis,oricine numai doctorii sau seful de centru de la Dacia nu!!!.Tot la Dacia sa intamplat si cu copilul violat de un educator in urma cu putin timp...

Domnule Tolontan!  •  28 iunie 2016, 22:29

Strattera medicamentul pentru care doctorii au facut studii in Romania a fost aprobat in SUA din 2002. Aceste studii sint de fapt sistemul mafiot de spagi al companiilor de medicamente pentru a vinde medicamentele scumpe romanilor. Companile de medicamente spun medicilor ca vor sa faca un studiu sa vada cum lucreaza medciamentele pe pacientii din romania. Aceste studii sint ilegale pentru ca au fost facute odata si pe baza lor medicamentele au fost aprobate in alte tari. Mediicii primeau 100 de euro pe an pentru fiecare pacient inrolat in studiu. De multe ori medicii nu luau aprobarea pacientilor sau familiilor lor sa participe in aceste studii. Medcamentele sint platite de casa de asigurari sau de pacienti si nu sint oferite gratis de compania care face studiile. Studiile dureaza citiva ani, timp in care casa de asigurari plateste mii de Euro pentru ficare pacient. Din profit companiile de medicamente dau spaga medicilor ca pe un salariu pentru participatrea la studiu, le latesc congresele si cel mai probabil le mai dau si ceva bani cash cind sint la congrese. Si uite-asa comaniile de medcamente cu ajutorul doctorilor corupti fura milioane de Euro din sistem. Orice studiu de medicamente trebuie sa aiba un protocol foarte strict aprobat de minister si de ANM. Ministerul trebuie sa primeasca bani pe care trebuie sa ii distribuie spitalelor iar absolut toate medicamentele din studiu trebuie platite de firma care face studiul

SaruptUnburlan  •  29 iunie 2016, 4:15

Bai Tolo, dupa un demers jurnalistic impresionant imi pare ca incercati sa gasiti dubiosenii acolo unde nu exista. Nu am inteles deloc articolul asta, e plin de insinuari la adresa unui doctor dar inca nu am inteles ce a facut gresit. "A luat bani de la o mare companie americana pentru studii clinice pe copiii". O faci sa sune de parca avem de-a face cu Mengele din Carpati. Am inteles ca a primit bani pentru a asista la o conferinta, am inteles ca a testat medicamentul firmei cu conferinta, am inteles ca e un medicament foarte bun si ca nu exista altceva pe piata romaneasca. Unde e problema ?!?

Dimi  •  29 iunie 2016, 12:17

Am lasat un comentariu zilele trecute; incheiat cu o intrebare... la care inca mai astept raspunsul. Multumesc anticipat. @pavel: Cel putin in acceptiunea mea (intr-adevar medicala) are un inteles mai...sa spunem profund.

tan-tan  •  29 iunie 2016, 17:08

@Dimi : ce te face sa crezi ca ceea ce a fost prezentat despre Hexi Pharma a fost corect?Te asigur ca nu a fost corecta prezentarea cazului Hexi.Ma repet pentru a nu stiu cata oara : Produsele Hexi, asa diluate erau peste foarte multe produse ale concurentei din punct de vedere al eficacitatii si a calitatii!Stiu foarte bine ce vorbesc... @tolontan - am 2 propuneri de articole: 1-ancheta în cazul distribuitorilor Anios; 2-ancheta în cazul Bbraun P.S. @ tolontan - in lipsa de idei putem prezenta un articol soc:"Condrea era satanist!"(canta si asculta muzica rock)... Fiind destul de implicat si afectat de cazul Hexi, am realizat cine sunt politicienii care ne conduc si cum manipulează presa ...

modista  •  30 iunie 2016, 10:23

De vazut documentarul "The Marketing of Madness" care dezvaluie mafia firmelor de medicamente care inventeaza noi boli psihice pentru a ne controla viata.

ionionescu  •  30 iunie 2016, 13:13

Dragă Tolo, te-ai perfecționat sau te-ai adaptat. De data asta nu ai mai tăiat tu cu toporul, cum numai tu știi. Mai mult, ai pus în dezbatere niște probleme de care ar trebui să ne preocupăm. Studiile clinice sunt necesare și utile sau sunt o formă de mituire prin avantajele obținute de medicul care participă? E evident că pot fi ambele. Presupun că un studiu clinic este necesar și util chiar și după ce medicamentul este pus pe piață de o perioadă mai lungă pentru a evidenția mai bine efectele adverse sau de a demonstra lipsa de efecte a acestuia. Contează dacă sunt aplicate reguli științifice, sau dacă, nu cumva rezultatele sunt ”trase de păr”. Contează dacă consimțământul pacientului este valid, în cunoștință de cauză sau dacă acesta este ”păcălit”. Contează dacă pentru copii instituționalizați dacă cineva (tutore; autoritate tutelară) își dă consimțământul (eventual cu acordul instanței de tutelă). Participarea la Congrese este importantă în acest domeniu cu nivel rapid de schimbare iar dacă finanțarea în acest mod nu este în regulă, trebuie propuse alte variante. Dacă m-ai fi întrebat pe mine, eu aș fi desființat ANMDM-ul și aș fi făcut un contract cu, spre exemplu, ANMDM-ul german. Aș fi evitat astfel ca methotrexat-ul pastile (pentru poliartrită) care costă câțiva lei să nu poată fi găsit pe piața românească atâția ani ci doar niște sofisticate fiole pre-umplute la prețuri de sute de lei. Am o vagă bănuială că niște ”persoane interesate” au introdus cu întârziere pe lista pastilele, pastile pe care le găseai inclusiv în Bulgaria și Republica Moldova.

amanet auto  •  30 iunie 2016, 18:31

@Mika -> Aceste studii sunt ilegale. Sunt interzise in multe tari (civilizate), iar noi nu suntem tocmai in una din acele tari dezvoltate (parere personala).

Ilie  •  30 iunie 2016, 19:09

Aveți voi impresia că s-a terminat totul cu un interviu? Razboinicul Tolo lucrează și caută să scoată adevărul la suprafață. Fiți fără grijă.

Geo  •  15 iulie 2016, 21:37

ADHD nu mai e recunoscut ca sindrom unic ca pe vremuri. A fost despartit si evidentiat in mai multe, unul dintre ele fiind PTSD. Si in niciun caz astea nu se vindeca cu medicamente. Medicamentele doar controleaza momentan consecintele. Nu s-a vorbit despre asta la congresele alea? Eu nu sunt medic si tot stiu de informatiile astea.

Comentează