Vochin, Daum și tabăra nativiștilor

.Reghecampf îl atacă pe Andrei Vochin și ne dă informații prețioase despre cum gîndesc patrioții fotbalului nostru

miercuri, 13 iulie 2016, 7:31

Laurențiu Reghecampf îl atacă pe Andrei Vochin.

Îl numește „omulețul care stă și el pe la FRF”.

În doi ani de când Andrei Vochin a poposit în FRF am scris rareori despre deciziile lui la Federație. Cred că niciodată n-am făcut-o net apreciativ.

Opinia mea nu ar fi cântărit aproape deloc pentru că am fost colegi și am avut o relație excelentă. Luați-o ca un disclaimer, o introducere necesară.

Opiniile pozitive mai degrabă l-ar fi încurcat pe Andrei, în jocul de puteri dulce-amar din fotbalul românesc.

Acum însă se petrece ceva interesant, care trece dincolo de persoane și poate că e interesant pentru microbiști.

Reghe îl vede pe Andrei Vochin drept promotorul soluției „principe strain” pe banca echipei naționale. Și reacționează.

Altoită pe fondul unei mai vechi idiosincrazii la adresa ziaristului Vochin, opțiunea FRF pentru Christoph Daum e ceea ce l-a stârnit pe Laurențiu Reghecampf.

Și l-⁠⁠a stârnit rău.

Din tot interviul oferit Gazetei, Vochin e omul negru.

În timp ce Iordănescu e o persoană deosebită care nu ar lăsa afinitățile steliste să-i influențeze selecția, iar Burleanu „nu e genul care intră în conflicte gratuite”, numai consilierul pe probleme tehnice din FRF e vinovatul intratabil.

Pentru Reghe rolurile s-au împărțit și nimeni nu poate ieși vreodată din ele.

Vochin e rău pentru că așa s-⁠⁠a decis.

Într-o lume fixă, în care pozițiile sunt distribuite probabil de la naștere, evident că un antrenor străin la „națională” devine un factor disturbator.

Acesta nu e populism, se numește nativism fotbalistic.

Populist ești, în anumite definiții, când ții cont de opțiunea populară, dar aici vorbim despre altceva, despre sentimentul că nu oamenii și faptele contează, ci originea.

Ce e nativismul în sportul românesc? Viața trăită pe baza ideii Noi-și-ai-noștri, definiți prin faptul că vorbim limba Ligii 1, simțim Cupa României și cunoaștem sistemul strămoșesc.

Iar sistemul e impecabil definit tot de Reghecampf atunci când spune că dacă ar veni la „națională” l-ar zbura din prima pe Vochin!

Organizarea în care selecționerul crede că are drept de viață și de moarte asupra echipei executive e parte a mentalității curente din fotbalul nostru.

Ca principiu, așa am funcționat până acum, deși e corect să amintim că și pe vremea lui Mircea Sandu, oricare ar fi problemele sale juridice actuale, administrația FRF nu ar fi acceptat niciodată o condiție precum cea a lui Reghecampf.

Modelul autoritarist, conservator și nativist e ceea ce a stârnit împotrivă Andrei Vochin când a contribuit la aducerea lui Christoph Daum.

Din câte îl cunosc pe Vochin, el nu va răspunde atacului.

Are un tip de loialitate netulburată față de angajatorul său și e ferm în sentimentul că tot ce contează e să-și facă treaba cât poate de bine.

Evident, nimeni nu garantează succesul mișcării.

Într-o grupă preliminară densă cu valoare sportivă medie, calificarea la Mondialele din 2018 este mai degrabă improbabilă.

Dar probabil că nu exclusiv la calificare s-au gândit cei de la FRF atunci când s-au apucat să caute tehnicianul.

Ei au țintit o schimbare mai amplă de mecanism de gândire. Așa i-au contactat, la început, pe Mircea Lucescu și pe Cosmin Olăroiu, care au declinat oferta.

Pentru că nu Daum, ci Luce și Oli au fost prima opțiune.

Apoi lista a continuat.

E degradant pentru Daum? Nu.

În sport contează să fii nu prima opțiune, ci opțiunea bună.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

LEFTER POPESCU  •  13 iulie 2016, 16:54

Dl Burleanu este stelist . Cum a ajuns la conducerea FRF a inceput angajarea stelistilor in curtea sa. Dl Vochin este primul adus ,ca "sa-i dea vorba la mana" "Burleanului" , evident...ca stelist care a dat pe-afara de ros-albastru prin cartile sale in care elogia echipa adusa pe capul romanilor de tancurile sovietice. Dl Victoras Iacob este adus ca sa "de-a cu capul" in peretii FRFului cand cand Burleanu i-o cere. Am inteles ca acesta a renuntat , de curand, de la prea multe cucuie. Dl Regheblat se visa selectioner dar dl "general" Cashcheta - fost jucator stelist dar si antrenor in vechiul regim- a fost mai iute in puparea icoanelor. Dl Reghe nu uita asta pentru ca dl Burleanu nu-l supoarta pe dl GIGI VALIZA si nu l-a vrut ca pe Cuiul lui Pepelea (GIGI VALIZA) In OGRADA SA. Dl Regheblat , ca orice *** , ataca pe sub masa -CUM II PLACE - , lovidu-l pe pe Dl Burleanu prin dl Vochin - un urechist in ale fotbalului. ... D-le Tolontan , este de inteles atitudinea dvs fata de dl- Vochin . Fiecare v-ati indreptat calea spre locuri in care puteti castiga mai bine . El batea pasul pe loc la ziar si a spus repede un DA d-lui Burleanu . Dvs. v-ati indreptat scrisul spre politicul cu miros de infractori uitand de mafia din fotbalul nostru ( poate pentru ca in fruntea ei s-au aflat si se afla interesele echipei lui GIGI VALIZA si nimeni nu are curaj sa-l calce pe bombeu) . .... Apropo : de ceva timp am aflat ca echipa Rapid avea datorii ( cand au venit cei doi grataragii) de 2, 2 milioane de euro. Atunci ma intreb si ii intreb pe toti : De ce aceasta echipa a fost retrogradata in 2012 cu aceasta datorie , cand ramanerea ei in Liga I (se clasase pe locul 8) i-ar fi adus in acel an 1,9 mil de euro cu care ar fi platit cea mai mare parte a datoriilor ? De ce a fost singura echipa aflata in insolventa trimisa in Liga a doua? De ce nu s-a procedat la fel cu Dinamo , CFR Cluj, Petrolul si alte echipe din Liga I ? Am inteles, din presa, ca echipa lui GIGI VALIZA are mari datorii la stat - prin MAPN- pt folosirea bazei sportive din Gencea ,ani de-a randul, si toti din FRF , Liga si comisii merg pe blat , chiar daca d-nii Mitica si Sandu au fost mazilisti .............................. ...Repet : De ce a fost retrogradata echipa Rapid in 2012 daca avea datorii de numai 2, 2 milioane de euro iar banii pe care urma sa-i primeasca de la Liga erau de 1, 9 milioane ? De ce si cine a dorit sa se ajunga in aceasta situatie ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

silviu  •  13 iulie 2016, 18:08

Un articol obiectiv si la obiect . Nu s-a publicat ca Mircea Lucescu a fost prima optiune sa preia nationala. Calificarea echipei nationale la Mondiale e o misiune dificila , dar o dorim cu totii .

almaviva  •  13 iulie 2016, 18:58

Corect, dle Tolontan. Numai ca acest nativism nu exista numai in fauna fotbalului mioritic, el prevaleaza si in redactia ziarului dvs. Uitati-va numai la editorialele dlui. Ioanitoaia, doamnei Andries sau la articolele anonime care il critica pe Daum (penibilitati gen"Daum a calcat pe bec") si care infiereaza zilnic conducerea FRF si in special, pe dl. Vochin. Nici un cuvant critic despre LPF, Sandu, Mitica si alti gropari ai fotbalului romanesc!

Mihai Badea  •  13 iulie 2016, 19:13

Și cum măsurăm schimbarea mecanismului de gândire dacă nu prin performanță? La campionatul european, unde nivelul este mai înalt decât la un campionat mondial, am fost prezenți.

Donald  •  13 iulie 2016, 20:03

vochin stie foarte bine ca avem mentalitate de sclavi si ca e nevoie de antrenor strain, poate poate schimbam ceva la nationala, la cluburi e jale...

Comentează