Rio: ”Nu toți avem un preț”

Câteva imagini din orașul care va deveni capitala mondială a triumfului sportiv, dar și a neliniștii

sâmbătă, 23 iulie 2016, 6:27

Corespondență din Rio de Janeiro – 13 zile pînă la deschiderea Olimpiadei

 

„Nem todos tem preço!”, scrie pe un perete de casă rămas în picioare în coasta zonei olimpice principale din Barra da Tijuca.

Adică ”Nu toți avem un preț”.

La aeroport, nu se aplică. Toate lucrurile au un preț care este atașat reclamelor olimpice. Samsung, Omega și celelalte firme din familia de business și-au lansat mesajele publicitare.

2

Cum intri în oraș însă, prețurile scad și se dizolvă în viața unei metropole ireverențioase, aspră și globală, pe care trebuie să fii complet dus să ai pretenția să o descrii din prima.

Aceasta nu e o corespondență, ci un gând de bun venit.

Pentru că mîine dimineață, la 7, pleacă de pe Otopeni, cu o cursă Air France, prima parte a lotului olimpic al României.

Se pornesc spre Rio scrimerii, judoul masculin, boxul, natația și atletismul.

Să-și ia o haină în plus pe ei, vorba unui fost președinte de țară, pentru că aceasta este certitudinea la Rio, poate singura: vremea e bună, aproape răcoroasă, infinit mai bună decît la Londra, la Beijing sau la Atena!

Zorile și seara temperatura coboară pînă la 15 grade.

Organizatorii  s-au ținut de cuvânt. ”Va fi o olimpiadă austeră”, a spus Eduardo Paes, primarul din Rio de Janeiro.

Austere sunt camerele unde vor sta sportivii, cocoțate în blocurile care au primit derogare în privința numărului de etaje.

Auster e metroul care încă nu funcționează. ”De la 1 august”, spun, cu speranță, voluntarii de la centrul de presă.

Deocamdată, în spatele utilajului sînt schele nefinisate. Oameni în veste reflectorizante muncesc în peisajul de oraș care încearcă să se nască în orașul deja consacrat.

E praf peste tot, oceanul nu se simte.

Austere sunt și intrările în bazele sportive, jurnaliștii începând să stea la cozi de dimineață pentru acreditări și acces în zonele de lucru, cu o febrilitate neașteptată de vreme ce mai sînt 12 zile pînă la start.

4

Dar așa e mereu.

De fiecare dată gazdele par în impas și, de fiecare dată, se descurcă.

Numai că veștile tulburătoare din Europa pun o temere suplimentară pe umerii deja fragili ai organizatorilor.

După modelul britanic, care la Londra 2012 a funcționat perfect, filtrele de la intrările în zonele olimpice sînt mixte: civili ai Comitetului de organizare și militari.

Armata braziliană și-a trimis la porți trupe de elită, calme și calificate, vorbitoare de engleză și cu o răbdare inepuizabilă.

Doar tractorul care nivelează fostele curți ale caselor pufnește nervos.

De zidul cu inscripții, deasupra căruia freamătă un steag al Braziliei, motorașul încă nu s-a atins.

Mai vedem mâine dimineață.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Alice  •  23 iulie 2016, 18:47

Ce nu era gata la Londra?

Dan  •  23 iulie 2016, 18:49

Am fost in Rio acum 30 de zile .Sincer un loc unde nu trebuia pt toti banii din lume sa se organizeze Olimpiada.

Pavel  •  23 iulie 2016, 18:53

Se spune despre Brazilia, la fel ca despre multe alte tari din America de Sud, ca ar fi un loc al contrastelor foarte puternice intre bogati si saraci. Probabil ca asa este, desi nu vreau sa ma pronunt fara sa fi trait acolo. Ar fi totusi interesant, Catalin, sa scrii la un moment dat cand vei avea timp, nu neaparat pe durata Jocurilor Olimpice, un material comparativ Brazilia-Romania (evident nu din punct de vedere sportiv, ci mai ales social). Chiar as fi curios, mai ales ca Brazilia figureaza drept una dintre primele puteri economice ale lumii (e in primele 10, sper sa nu ma insel)

Dan Patru  •  23 iulie 2016, 18:59

Pe banii cui a mers gsp acolo? Sunt bani de la *** (inca nu inteleg de ce e cenzurat acest cuvant; dar pan' la urma asta-i presa) sau faceti ca in trecut ***, indirect, ***? Sunt chiar curios cum au evoluat lucrurile :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  23 iulie 2016, 19:06

@Alice: securitatea a crapat la Londra cu trei saptamini inainte de Jocuri. Firma G4S a clacat neputind garanta controlul la porti in toate bazele, stadioanele, arenele. A fost un moment critic si guvernul a decis sa trimita armata in locul G4S.

Mugurinho  •  23 iulie 2016, 19:11

Barra da Tijuca, Cataline...

trio  •  23 iulie 2016, 19:26

vamos a la playa ca medaliile nu-s pentru "turistii" olimpici din Romania...

furiosu  •  23 iulie 2016, 20:00

Tolontane,sper sa nu pierzi ocazia unei anchete in legatura cu sistemul medical .Ia ocupa-te putin si de cel brazilian sa mai rasufle si ai nstrii putin

furiosu  •  23 iulie 2016, 20:03

scuze 'ai nostrii'

ovidiu_3003  •  23 iulie 2016, 21:14

...cred ca o sa luam cateva medalii printre care si cel putin una de aur ...

Alex One  •  23 iulie 2016, 22:00

Vazand filmuletul am avut senzatia de parca ar fi in Romania. Totul se rezolva in ultimul moment.Mai lipseste panoul "amenajare realizata prin grija Primariei...." Delegatia noastra se va simti ca acasa !

Alice  •  24 iulie 2016, 2:08

@ Catalin Tolontan: Multumesc, corect, uitasem :) Insa nu este chiar acelasi lucru cu situatia constructiilor la Atena sau cu intrebarile legate de oportunitate la Rio sau Beijing unde problemele erau structurale. Si poate off-topic :) Cum va simtiti ca Media Village este construit peste un cimitir de sclavi? http://www.smithsonianmag.com/smart-news/media-village-rio-olympics-built-mass-grave-slaves-180959873/

florin  •  24 iulie 2016, 2:10

Se pare ca GSP are mai multi bani sa pregateasca gazetarii de Olimpiada decat are COR sa pregatesca sportivii.Oare e normal ? Apropo , Tolo, acum de ce nu te mai ocupi de problemele din spitalele din Romania ? E mai caldut in Brazila ?

stefan  •  24 iulie 2016, 7:40

pe cate medalii se mizeaza in discutiile din interiorul delegatiei noastre, domnule Tolontan?

Mosu Lica  •  24 iulie 2016, 8:10

Waw ! Pai ce sa gaseasca ,,Tolo" la Rio ? Tolo...maci !!!

Geo Limonada  •  24 iulie 2016, 10:29

Ati incercat asa de chichirichi, sa stati putin de vorba cu Ivan Patzaichin cum a fost posibil sa se intample cu lotul de caiac -canoe ? Dar cu Lipa ati discutat ? Nimic, absolut nimic, doar mizerii auncate de Geambasu, nici o analiza tehnica nu am putut citi despre nici un sport, doar scandaluri si dosare ce le primiti de la diversi gradati de la securitate...

Comentează