Apel la ”eternii” sportului în ziua deschiderii Olimpiadei: „Plec eu, sper să demisioneze și șefii de federații!”

Șeful executiv al COSR, Ioan Dobrescu, demisionează și cere ”generației mele să facă la fel”, cu trimitere directă la Adrian Stoica, președintele de la gimnastică

vineri, 5 august 2016, 2:01

Corespondență din Rio de Janeiro

 

În lumea sportului se știe că Ioan Dobrescu, 60 de ani, a spus că se va retrage din poziția de secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Când îi spunem că publicul va lua anunțul drept o recunoaștere a unor rezultate previzibil slabe la Rio, el replică: ”Am anunțat acum un an și jumătate! Renunțare ar fi fost dacă plecam înainte de Olimpiadă și venea un secretar general care ar fi suferit acum”.

– E a treia Olimpiadă la care participați ca secretar general al COSR. De ce e ultima?
– Cred că atunci când ești într-o poziție numită, două mandate, hai, trei mandate de câte patru ani mi se pare suficient. Intervine o oboseală, o lipsă de inițiativă.

”Mă bucur că am găsit în mine puterea să spun stop și să-i las pe alții să-și ia zborul” Ioan Dobrescu, secretar general COSR

– E un semnal?
– Așa mi-aș dori. Să fie un semnal. Sper să înțeleagă și șefii de federații că e timpul să lăsăm locul altei generații!

– Vă referiți la gimnastică, de pildă?
La gimnastică președintele e mai în vârstă ca mine, dacă nu mă înșel. Nu vreau să vorbesc despre persoane, dar nu ezit în a spune că da, m-aș bucura să recepționeze retragerea mea ca pe un semnal.

– La gimnastică rezultatele…
– (Rîde) Dumneavoastră, ziariștii, insistați că asta e meseria. Așa e, gimnastica nu merge bine și ar fi un lucru inteligent dacă ar schimba conducerea. Sper să se întâmple după Rio.

12 ani a condus Ioan Dobrescu operațiunile de zi cu zi ale olimpismului românesc

– De ce au ajuns biletele de avion de Rio să coste peste 3.000 de euro?
– Am văzut că și despre două treninguri ați scris că s-au rupt. Și s-au rupt, da, e adevărat. Le-am înlocuit.

– Dar biletele…
– Stați că se leagă lucrurile! Răspunsul e același. Noi, având restricții bugetare, nu putem achiziționa cu un an înainte, nici echipamentul, nici biletele, cum fac comitetele olimpice ale țărilor celorlalte. Știți, când ești manager și nu poți negocia nimic ce fel de manager ești?

”S-a zis că vrem să stăpânim noi sportul și nu s-a mai făcut nimic!”

– Așa ajung să coste biletele 3.000 de euro?!
– Așa ajung. Uitați care e problema. Să nu ne prefacem că nu o știm! Imediat după Londra am dat un interviu chiar aici, în Gazeta Sporturilor, împreună cu domnul Morariu. Am spus că sportul românesc trebuie să-și schimbe forma de organizare, să nu mai stea la stat! S-a zis că noi, COSR, vrem să subordonăm federațiile. Și s-a rămas în vechea formulă.

”Corect ar fi ca federațiile să devină partenere ale statului, ca în toată lumea civilizată, și nu subordonate, ca acum” Ioan Dobrescu, secretar general COSR

– Revenind la biletele de avion de 3.000 de euro.
(Rîde din nou) Puteți să credeți sau nu. Dar adevărul e că, pe SEAP, licitațiile sunt aparent transparente, dar, de fapt, dacă ar fi venit o firmă să ne dea un preț mai mic după, n-ar fi putut. Apropo de povestea cu drapelul mic de pe blocul din Satul Olimpic.

Așa.
– Noi aveam alte steaguri, dar s-au rătăcit la transport. Și am improvizat ceva. Dar vor veni steagurile originale.

– Din ce-am aflat noi, ca ziariștii răi, vor veni altele pentru că s-au alertat unii oameni în țară.
– Nu, nu. Pur și simplu s-au pierdut de drum că aici, după cum simțiți, e altă lume, nu e Europa.

”Un sportiv care-și depășește recordul personal la Olimpiadă este un performer”

– Ca performanțe credeți că vom obține la această ediție a Jocurilor?
– Încep prin a spune un lucru clar: orice sportiv care își va depăși recordul personal aici este un învingător. În al doilea rând, suntem condamnați să-i respectăm pe acești sportivi. Alții nu avem.

”Indiferent cât de riscant sună, acesta e adevărul: cei 100 din lotul României de la Rio sunt toți sportivii noștri. Toți! Alții nu avem. Nu avem o altă elită, ascunsă undeva” Ioan Dobrescu, secretar general COSR

”Am început să aducem antrenori din străinătate”

– Sunteți optimist?
– Pronosticurile specialiștilor sunt rezervate. Eu îmi permit să îndemn să fim optimiști. Să-i încurajăm pe sportivi să dea tot ce pot. Încă o dată vă spun: aceștia sunt, alții nu avem!

– Și de ce nu avem?
– Din multe motive. Unele pur și simplu extrem de greu de intuit din afara fenomenului. De pildă, am încercat să aducem antrenori de afară pentru că școala românească sportivă nu mai produce antrenori performanți. Și școala sportivă are probleme pentru că toată școala românească are probleme. Lucrurile se înlănțuie.

– Trimiterile la cauze tot mai complexe sunt uneori corecte, iar alteori o evitare a responsabilității.
– Aveți dreptate, dar am început discuția spunând că sunt aici, în Brazilia, pentru a-mi asuma tot ce se va întâmpla, mai ales nerealizările.

”Ne-am pierdut capacitatea de a-l înțelege pe celălalt”

– Și alte cauze?
– Sportul românesc a ajuns să fie organizat caraghios, ținând cont de vremurile pe care le trăim. Nu mai putem sta cu mâna întinsă la stat, asta vreau să spun.

– Care este lucrul de care vă simțiți cel mai mândru după trei cicluri olimpice?
– Că am rămas un om normal. În timpuri brutale, anormale, m-am străduit să rămân normal. Las în spate oameni precum Andu Epuran, Dragoș Tătaru sau Florin Mișcă, în stare să conducă orice în sportul nostru.

– Și lucrul pe care-l regretați?
– Că nu am văzut venind generația aceea tânără de după 1989 care să schimbe sportul și România. Și că ne-am pierdut, nu doar în sport, prietenia dintre noi și capacitatea de a-l înțelege pe celălalt. Sau măcar de a-l asculta.

 

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Bunicu  •  5 august 2016, 15:08

Bravo ziarist, domnule Tolontan oare in aceasta tară totul e negativ,numai tu esti pozitiv,tu vezi numai lucruri negre,tu cu ce contribui sa rezolvi problema? sa critici sa injuri pe toti si sa stea drepți în fata mariei tale,în rest vorbe goale pe care tu numai visezi cai verzi pe pereteți.

Bunicu  •  5 august 2016, 15:10

O fi Tolontan directorul ziarului de nu se acceptă părerile postaste de cititori?

Bunicu  •  5 august 2016, 15:11

E clar ziar de 2 lei.

marian  •  5 august 2016, 15:33

Chestiunea cu steagurile e foarte usor de verificat, nici nu merita sa explicam ce si cum. Orice bagaj are lipit pe el tichetul de ambarcare, asa ca data respectiva este "la vedere". Din ceea ce spune dl. Dobrescu cred ca importanta cu adevarat este problema autonomiei reale a COSR. Suna bine, dar cum se va rezolva problema finantarii in momentul in care subventiile de la bugetul de stat si contributiile de la C.N. Loteria Nationa S.A. ar inceta sa mai existe ? Nu cred ca sponsorizarile, donatiile si veniturile proprii rezolva problema. Pe de alta parte, ceea ce ar dori, de fapt, COSR (nu ma refer la persoana dlui. Dobrescu) s-ar putea numi administrarea discretionara a bugetului propriu, incluzand aici si banii publici amintiti mai inainte. Poate nu ar fi chiar rau, dar pe aceasta cale s-ar intra in coliziune cu normele general valabile pentru administrarea si controlul banului public, asa ca ... se aranjeaza: nu se poate !

Cătălin Tolontan  •  5 august 2016, 15:35

@Bunicu: aveti trei comentarii aici, aveti altele la fiecare post, cum nu vi se accepta? Va negati singur existenta virtuala? :-) E OK, nu va impartasesc opinia ca ar trebui relata de la JO sau de oriunde eminamente pozitiv, dar asta nu inseamna ca opinia dvs nu e libera. E foarte bine ca nu sintem de acord. Multumesc!

nea Caisa  •  5 august 2016, 15:38

repet a nu stiu cata oara, toate indiciile arata ca vom avea o editie fara niciun aur si cu 3-4 medalii. nu avem nici macar un sportiv favorit principal la proba lui, si doar vreo 3 care intra intre primii 3 favoriti (chitu, dragulescu si echipa olimpica de spada)

Tanaru  •  5 august 2016, 15:39

Ziarul chiar atat face la chioscuri , 2 lei ! Realitatea cu manageriatul asta e , faptul ca interviul e realizat dincolo de ocean nu schimba cu nimic . Ce antrenori si sportivi sa vina din urma cand tineri de la 10 la 26 ani vaneaza pokemuni ?!

Capus tudor  •  5 august 2016, 17:51

Un interviu care ar trebui să ne pună pe gânduri,sportul românesc este în moarte clinică,nu vedem sau ne facem că nu vedem,că totul pleacă de la centrele de copii şi juniori,unde nu avem antrenori care s-ăi înveţe tainele sportului nu mai avem pedagogi(deoarece nu sânt plătiţi cum ar fi normal să fie,cu un salariu mediocru primit, la fel de mediocru va preda sau antrena)centrele de copii şi juniori,la fel şi competiţiile sânt sub ori ce critică,copii din ziua de azi nu au nici o şansă,ne bucurăm daca caută pokemonuri în loc de droguri,băutură sau tigări,vai de mama noastră am ajuns.

Marius  •  5 august 2016, 19:58

Biletul de avion costa 3000 de euroi? Astia chiar ne iau de prosti???? Acum daca-mi iau bilet sa plec la Rio (plecare pe 6 august si intoarcere dupa 3 saptamani) cu Air France de-abia ajung la 1800 de euroi la economic. Hai 2000 cu extra bagaje.... 3000 este la bussines..... Sa nu-mi spuna ca toti 100 plus oficialii au luat un avion numai cu locuri la bussines...... PS. Prin ce "agentie" de voiaj (spre buzunarul propriu) au luat biletele??????

Dan M.  •  5 august 2016, 20:35

La gimnastica s-ar putea sa avem de asteptat cu schimbarile pana primavara viitoare, si asta doar pentru ca niste domni de la Lausanne sa nu simta fiori reci pe sira spinarii.

Geo Limonada  •  5 august 2016, 20:45

Este INADMISIBILA cat timp a putut sta aceasta ***, aceasta *** patentata, un gargaragiu, s-a fofilat cu o AROGANTA la nivelul marilor NESIMTITI din josnica noastra clasa politica ! Acest ipochimen de dobrescu trebuia azvarlit , ***, de foarte mult timp, observati cum se eschiveaza de la toate intrebarile de BUN SIMT ale domnului Tolontan, caruia nu-i impartasesc multe opinii dar care ARE FLERUL de a sesiza marile bube , inadmisibile ! De CRASA NESIMTIRE, resimt un DISPRET si o SILA imensa , felicitari aici domnule Tolontan !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geo Limonada  •  5 august 2016, 20:46

Mea culpa, mii de scuze pentru erorile gramaticale...

haideusicfr  •  5 august 2016, 23:18

Domnule Tolontan este adevarat? Sunteti directorul ziarului ? Nu pot sa cred.Si acceptati toate adunaturile de ziaristi care va sapa ziarul? Cred ca nu aveti putere cu adevarat.Si nu puteti face * lumina*.Nu sunteti independent.De aceea nu mai zic nimic.Va urez succes in dificila activitate care o aveti si succes sportivilor romani.

Dan  •  6 august 2016, 0:49

eu sunt ploiestean si il cunosc pe Puiu de 25-30 de ani probabil..un monument de bunsimt un tip care isi respecta prietenii si este respectat de ei care si-a facut treaba pe unde a fost ..sunt multi presedinti depasiti care tin cu dintii de scaune si sincer nu ii inteleg (doar pt salariu? ma indoiesc altele sunt avantajele)

Mircea Timis  •  6 august 2016, 2:51

Va stimez pentru ceea ce va stimeaza o tara intreaga si va consider cel mai mare jurnalist in activitate si nu ma refer doar la segmentul sportului.Sa va dea Dumnezeu o sedere minunata in Brazilia cu importante bucurii!

ionicâ  •  7 august 2016, 18:02

Ál va scapa demisia de urmarirea penala si de condamnare?

Emil Oancea  •  8 august 2016, 0:19

Nu sunt de acord cu domnul Dobrescu,ca noi nu mai producem antrenori talentati.Personal,cred ca aceasta cadere a sportului romanesc se datoreaza si faptului,ca multi antrenori au plecat afara.Nu mai are cine sa faca selectie,nu mai are cine antrena .Iar antrenorii care au mai ramas prin tara,si-au deschis cluburi particulare,ca sa poata supravietui financiar. Ar mai fi multe de spus,dar cu un comentariu nu putem rezolva nimic,doar sa ne dam cu parerea !

Fugulyan  •  10 august 2016, 11:41

Am fost dat afară dupa 28 de ani de munca ,de la Css Tg mures,obținînd multe medalii naționale si internationale,un director pus politic nu m-a prelungit contractul de munca... Cei de la MTS au raspuns ca nu se baga ,dar Css apartine la Melc Păcat ca nu se pune accentul la performanta,contează dar titularizare. Poți sa fii titular sa preda i sah, chiar daca nu stii sah, daca esti antrenor cu experienta te pun sa dai examen dar nu din sah...

Comentează