TVR a ajuns să împrumute cabluri de la televiziunea cubaneză și comentează deschiderea Olimpiadei de la 10.000 de km

Ziariștii trimiși la Rio de televiziunea publică din România stau într-un hotel calamitat

vineri, 5 august 2016, 6:44

Corespondență din Rio de Janeiro – astăzi încep Jocurile Olimpice

 

Camerele de hotel sau apartamentele de închiriat din Rio nu sunt, niciodată, ieftine. Explicabil. Lefurile sunt mai mari decât în București, iar Brazilia este a cincea țară și economie a lumii în combinația populație – forță financiară.

Pe parcursul Jocurilor, cazările au devenit amarnic de scumpe.

Presa română s-a descurcat cum a putut. În general, s-a plătit între 20 și 100 de dolari pe noapte locul de cazare.

O stea din trei

Prețurile variază mult pentru că zonele sunt diverse. Cu avantaje și dezavantaje. Cazările se întind pe 30 de kilometri! Cu cât ești mai aproape de parcul olimpic, cu atât e mai scump.

Televiziunea Română și-a cazat oamenii într-unul dintre hotelurile acreditate de către organizatori, cam la 13 kilometri de parcul olimpic.

Ajunși acolo, cei 8 reprezentanți ai TVR au avut o surpriză imensă.

Teoretic, hotelul era de trei etaje și trei stele. Practic, funcționau două etaje și o stea.

Noaptea era concurs de fantome și de muncitori pe holuri.

Jurnaliștii au trimis emailuri organizatorilor, atașând și poze. Cineva din organizare s-a urnit și, când a ajuns acolo, s-a crucit. Era într-adevăr jale! „Condițiile s-au mai ameliorat un pic”, a comentat unul intre ziariști, nedorind să extindă subiectul.

TVR a tăiat costurile și în privința ceremoniei de deschidere.

Pentru că asigurarea unui post de comentator la deschiderea de vineri seară de la Rio costă 6.000 de dolari, o sumă într-adevăr mare impusă de organizatori pentru un asemenea serviciu, televiziunea publică va comenta ceremonia de la București.

De la Rio se vor comenta, asta intră în prețul inițial al drepturilor, cele mai multe dintre competițiile la care participă românii.

Handbalul, judoul și scrima, unde sînt cele mai mari șanse la medalii se vor transmite pe TVR1. Se vor face transmisii și pe TVR2 și TVR3.

Omul nostru din Havana

Un alt episod, aparent un detaliu, dar cu o notă de relevanță.

Fiind mică, de doar 8 oameni, delegația TVR are tot felul de probleme logistice și tehnice de rezolvat, pe care le împart comentatorii, cameramanii și reporterii.

Acum două zile, rămăseseră fără semnal în IBC, centrul dedicat televiziunilor.

„Ce facem?”.

Alături de TVR era televiziunea cubaneză de stat, care a venit și cu oameni de tehnic.

„Cerem de la cubanezi, asta e!”, a sunat răspunsul și cubanezii le-au dat, cu împrumut, un cablu care mai apoi le-a fost returnat.

„Episodul se mai întâmplă între oamenii diverselor televiziuni, deși nimeni nu are aici, la Rio, timp și chef pentru problemele altora, dar e pentru prima oară când TVR apelează la televiziunea cubaneză”, conchide cineva din echipa televiziunii publice.

Ceremonia începe la 2 noaptea, ora României

Festivitatea de deschidere va începe vineri, la 2 noaptea, ora Bucureștiului. Sâmbătă dimineața, undeva în jur de ora 5, va defila delegația României.

Spectacolul va fi dedicat ideii de incluziune, de prietenie, de participare în comun, indiferent de origine, sex, rasă sau religie.

Pe scenă vor apărea supermodele precum Gisele Bundchen sau cântăreți precum legendara interpretă de samba Elza Soares.

Coordonată de Fernando Meirelles, „City of God” va fi, după cum o sintetizează regizorul, „o ceremonie dedicată diversității umane”.

Citeşte şi corespondenţa de AZI a echipei GSP din Brazilia

// Lost in Translation » Engleza pare să fie limba comunicării universale actuale. Ce se întâmplă însă când nu e atât de universală? Apare bariera

// Potec și pățania cu hoții din Copacabana » Campioana olimpică din 2004 a avut o experiență nefericită la o Cupă Mondială de la Rio

// Gata pentru marea confruntare » Handbalistele române vor intra mâine noapte în competiție în fața Angolei, campioana Africii

// Ultima repetiție » Cătălina Ponor a urcat ieri pe aparate în sala care va găzdui concursul olimpic

// FOTO S-au stabilit tablourile de la Rio » Care sunt adversarii jucătorilor noștri de tenis

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Comentarii (22)Adaugă comentariu

catio  •  5 august 2016, 7:13

Cu scrima e ca si cu steagurile lui Pristanda. Poate asa luam mai multe medalii.

Bunicu  •  5 august 2016, 7:51

Tolontane ,tu le stii pe toate te pricepi la politica,medicina si la sport ești as dar sa te vad pe tine în post undeva sa vad cum te descurci.Vrei sef la TVR depune candidatura si eu te votez.Ce ușor a scrie versuri cind nimic nu ai a spune,tu te pricepi a face rau la alții,ce ușor e sa fii observator fara sa fii implicat.Asa destept era si Turcescu si ce a ajuns consilier la primaria capitalei ,vrei si tu?

magic  •  5 august 2016, 8:24

Domnule Tolontan... chiar ești ***! X(

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

magic  •  5 august 2016, 8:26

in sensul că tu chiar nu ai ce face... are mare dreptate Bunicu... Ce ușor a scrie versuri cind nimic nu ai a spune,tu te pricepi a face rau la alții,ce ușor e sa fii observator fara sa fii implicat.

Dragos  •  5 august 2016, 9:06

@catio: buna, buna aia cu scrima. Sa vedem daca si cand se sesizeaza :)

Obiectiv  •  5 august 2016, 9:46

Daca in Romania este bine ca ati "scormonit" prin mizeria din spitale, a face acelasi lucru in Brazilia, tara care gazduieste a doua competitie majora in 2 ani, mi se pare o ingerinta in treburile altui stat. Chiar daca este o tara emergenta, Brazilia nu are potentialul organizatoric si economic al celor mari (SUA, China, Japonia, Germania, UK, Franta etc.). Ati facut exces de zel si in privinta palmaresului "nationalei", semnaland nr. de schimbari din meciul cu Belgia; oricat de buni ziaristi va credeti, unele lucruri nu se fac! O.

drako  •  5 august 2016, 9:55

Romania mai slab dotata decat Cuba ? Hai,ca-i tare !!! Pai,logic zic,sa ne conduca alde Castro,nu mamaelucul actual !

Nutelina  •  5 august 2016, 10:17

tolontane?chiar nu poti dormi noaptea ca aia de la tvr nu au cablu?penibilule!mentalitate de roman!daca erai nascut in occident altfel scriai problema cu cablu!romulane ce esti

Liviu  •  5 august 2016, 10:45

Taxa pentru televiziunea națională din Finlanda este 250 € anual. Salariul mediu net doar de trei ori la ei mai mare. Deci noi nu plătim 83, 33 € anual pentru TVR.

George  •  5 august 2016, 10:48

atunci când stăm ca milogii 30 minute la granița cu Moldova să ne caute în bagaje dacă nu cumva aducem o pagubă țării de 30 lei prin băgarea clandestină în țară a unui cartuș de țigări, ne merităm soarta, așa că nu mai plângeți TVR unde s-au aciuat toate pilele. Ei se pregătesc să fie votați, noi trăim ca cerșetorii (și mulți născuți aici sunt cerșetori în țările civilizate). Cine e tânăr și vrea să trăiască demn, nu are ce căuta în această țară.

haideusicfr  •  5 august 2016, 11:16

Domnu *Tolontan ,nu va coborati la nivelul unora dintre *colegii* d*voastra,gen Manolache...Pastrati-va stilul...elegant.

Tfw?!?  •  5 august 2016, 11:23

Ce vreti sa spuneti? Ca TVR n-are bani sau ce? Daca dadeau 6000 $ sigur nu ziceati ca cheltuiesc iresponsabil? Si ce este stire in ca au luat de la cubanezi? Ce aere de superioritate au tvristii! Asa cu putin rasism...

Ilie  •  5 august 2016, 12:55

Dl. Tolontan, va rugam, zau !, noi cei ce vor citi si despre sport, sa ne credeti ca nu ne intereseaza cablurile TVR-ului luate de la cubanezi nici alte amanunte demne de cancan. Pe de alta parte, lipsurile si neajunsurile noastre ni le stim bine. Macar cu ocazia Olimpiadei avem si noi alte aspteptari si dorinte. Prefeream sa 'visam' putin decit sa citit tot de probleme

Alexandru Matei  •  5 august 2016, 13:03

"Festivitatea de deschidere va începe vineri, la 2 noaptea, ora Bucureștiului. Sâmbătă dimineața, undeva în jur de ora 5, va defila delegația României." Festivitatea începe sâmbătă, la 2, nu vineri. Conform cu ce ați scris, festivitatea a început deja.

Mircea  •  5 august 2016, 13:20

Suntem varza ca de obicei. Doar avem Minister dedicat si Televiziune publica, unde cotizam toti, cu forta. Cu toti patrihotii la conducere, ne facem iar de cacao... E bine ca toti ministrii si parlamentarii au masini de lux si girofar. Bravo Domnule Tolontan, eu va rog sa continuati. Daca tot nu avem steag si brand de tara, e normal sa nu avem nici transmisie... Mai bine luau cu ei niste "suedezi" din Ferentari... Faceam rost si de steag si de cabluri, in 20 de minute... poate chiar si medalii!!

Stefan  •  5 august 2016, 13:21

E important ca televiziunea romana de stat sa taie din costuri, avand in vedere situatia in care se afla. Deci e normal sa ia de la delegatia TVR la olimpiada. Nu de alta, dar trebuie sa aiba destui bani pentru hranirea parazitilor care stau bine mersi in fundul unui birou arzand gaz degeaba si pentru acolitii lor. Eu ma minunez de ce au facut atata risipa cu plata unui hotel. Puteau campa direct, vremea e excelenta in Brazilia in perioada asta a anului. Plase de tantari, creme, niste conserve, o butelie si aragaz de camping, si erau aranjati. Mi se pare ca sunt cam extravaganti cu cheltuielile din Brazilia. FFS cum zic englezii.

fane  •  5 august 2016, 13:43

@Liviu: hai sa presupunem ca se face taxa de 83 euro, cum crezi ca se vor imparti banii in TVR luand ca baza o taxa??? iti spun eu 70 euro = salarii babane, 10 euro = masini scumpe, 3 euro = dotare tehnica si emisiuni ..... problem nu este in marimea taxei ci coruptia, jaful, calitatea morala a "profesionistilor " din TVR ....

gina  •  5 august 2016, 14:59

Daca tot credeti ca e nevoie sa scrieti de probleme (si probabil e) de ce nu alegeti problemele mari si reale, sa explicati care-i situatia in Brazilia si legatura cu organizarea Jocurilor. Poate nu vreti sau nu puteti. Personal tot nu vad ce e interesant si valoros daca tot spuneti niste generalitati (de exemplu faza cu salariul sau cu preturile la hotel). Si daca povestea, asa saraca in continut explicativ, se invarteste in jurul TVR cum sa nu se ia oamenii de TVR chiar daca poate nu asta ati vrut sa spuneti. Si erau totusi atitea de spus daca ne luam dupa ce au rezumat altii https://www.theguardian.com/sport/2016/aug/05/olympics-2016-daily-briefing-rio-analogue-opening-ceremony

Obiectiv  •  5 august 2016, 15:19

@ George Si cei de varsta a doua vrem sa traim decent in aceasta tara! Oricum, pana sa ajungeti sa aveti o calificare, ati trait pe banii parintilor! Daca acestia din urma nu au propriile afaceri sau nu apartin clasei politice, justitiei, armatei si domeniului financiar-bancar, atunci n-au vreo sansa sa traiasca decent! Unii dintre voi au sansa sa lucreze pentru multinationale, pe mai multi bani decat ambii parinti si-si risipesc prosteste banii!

damianov  •  5 august 2016, 16:08

Rusine tvr !!! Dupa ce ne luati banii, cu japca, nu sunteti nici măcar in stare sa asigurati logistica in vederea transmiterii festivitatii de deschidere a olimpiadei ?!? De ce, din cauza manageriatului sub orice critică !!!

Dan Roua  •  5 august 2016, 16:35

Cred ca e timpul sa ramai doar pe presa de investigatie, asta cu sportul s=a dus dracului...:) daca comentai asta intr-un tabloid era ok, dar pe blogul unui jurnalist trimis ca reprezentant SPORTIV acolo, e cam de jena.... parerea mea

Cristian tamas  •  6 august 2016, 20:37

Tolo-mesaj scurt si de bum simt TVR nu are pe site contact pt telespectatori , meciul Brazilua Norvegia esențial la handbal pt România nu a fost transmis cum era in program si la polo Ungaria Serbia s- a intrerupt la scor egal in ultimul minut. TVR iau bate joc se noi.punct. Mulțumesc!

Comentează