Ana Maria Popescu: ”Nu mă scuz, dar coreencele nu fac scrimă!”

Zi cu dezamăgiri  pe linie pentru scrima românească

sâmbătă, 6 august 2016, 7:34

de Luminița Paul și Cătălin Tolontan (Arena Carioca 3 – Rio)

Simona Pop și Simona Gherman au ieșit de la primul meci disputat.

Singura care a învins în prima partidă a fost Ana Maria Popescu. Ea a cîștigat perfect, un 15-8, în fața franțuzoaicei Mallo, ”pe care nu o învinsesem niciodată”.

În turul următor, care s-a încheiat acum cîteva minute, Ana Maria pierdut însă, după un meci iritant, în fața coreencei Choi: 8-15!

Transpirată și epuizată ”de lipsa de soluții” a venit la un interviu.

– Cum a fost?
– Măcar acum nu mai plîng ca la Londra! Cum să fie? Am terminat pe ziua de azi! Ce să facem, continuăm.

– Au rămas echipele.
– Da, dar vorbim despre azi. Azi e important. Am încercat tot ce am putut, tot ce îmi spune domn profesor Podeanu, dar nimic nu merge cu asiaticele. Dacă m-ar fi bătut cineva pe scrimă n-avem nici o problemă. Așa însă… (Se ridică pe vîrfuri, nervoasă). Dacă  atac nu merge, dacă o atac, tot nu merge!

– Ce nu-ți convine la stilul coreencelor?
– După mine, ăsta nu e stil. Ele nu fac scrimă.

– Ai atacat de multe ori în meci.
– Da, am atacat, mai ales în partea a doua. M-am dus peste ea, am riscat, aveam impresia că am tușa pe vîrful armei și tot timpul mă prindea. În turul anterior o scosese pe Kolobova, dublă campioană mondială cu echipa și o sportivă aproape completă.

– De aceea aveai un gest de frustrare bătîndu-te pe coapsă?
– Da, pentru că atunci cînd lupt cu ele am senzația că nu există soluție. Nu mă scuz, înțelegeți ce vreau să spun. La altele, mai găsești o portiță. Dar la coreence totul e închis. Și-a închis ușile, ferestrele și și-a pus și lacăt.

– Ai simțit presiune?
– Nu. Am fost mai liniștită ca oricînd. Nu ca la Londra, cînd eram superstresată și îmi venea să mă duc din două în două minute la baie. Asta e! Baftă acolo unde mergeți azi să întîlniți alți români care să facă mai mult decît am făcut eu! Mă duc în tribună să văd niște scrimă, dacă eu nu au putut să o arăt azi.

„Acesta este sportul. Poți fi bun în orice altă zi, în toate zilele, dacă nu ești bun azi… Iar azi este o zi cu mari suprize!” Mihai Covaliu 

 

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Dan Patru  •  6 august 2016, 19:45

Evolutie rusinoasa a fetelor. De 8 ani dominam acest sport la turnee care nu conteaza, iar cand e olimpiada ne facem de ras. Dar lasa, o baga iar tolo pe prima pagina dupa vreo etapa de cupa mondiala si uitam ca nu-s in stare de nimic. evolutia voastra nu pot fi descrisa decat printr-un cuvant: lamentabile

lol  •  6 august 2016, 19:46

atat timp cat functioneaza si e conform regulilor, e scrima. o scrima la cer ea nu-i gasesti antidot si prefera sa se scuze in loc sa gaseasca solutii pentru viitor.

Gogu  •  6 august 2016, 20:13

Pleaca ba de aici! Tu ai trisat scrima toata viata! Ai castigat numai pe ciupeala! Dar vorba comentatorilor: mai e timp!!!!

talpaiadului  •  6 august 2016, 20:16

Mda, mai bine recunostea cu sportivitate superioritatea adversarei...

Fanulumocanu  •  6 august 2016, 20:24

Hahaha, coreencele nu luptă cum vrea dna Brânză. Îmi curge lacrimile, da poate dacă cineva a luat în sfârșit în serios pseudo sportul asta, poate chiar devine ceva interesant

ama_turism  •  6 august 2016, 20:45

Asa nici Albania nu prea juca fotbal si totusi... ! Pacat , nici la scrima sau judo nu mai reusim nimic dupa marile dezamagiri de la gimnastica si canotaj! Ne-am dus sa facem figuratie in "filmul" asta, iesim din primele partide! Am trimis ori niste figuranti ori niste sportivi odata buni acum insa iesiti din forma. TREZITI-VA aceasta este Olimpiada, nu un concurs national sau o mica intrecere.Sunt trimisi cei mai buni performeri din categoria lor, sunt "ZEI" cei care se castiga la o Olimpiada.Poate ar trebui sa nu fi participat, ca Halep sa dam vina pe insecte sau pe apa poluata ...motive si justificari pentru infrangeri sau absente.Ce am putea face sa avem din nou olimpici adevarati ?Sportivi care se lupta mai bine care vin cu rezultate.Pentru Romania se anunta o Olimpiada saraca in medalii. Ama...turism la Rio!

Catalynn  •  6 august 2016, 20:54

Făceai atat scandal ca Simonica si-a vazut interesul si a spus pass porcariei asteia de JO organizate intr-o tara unde milioane de oameni sunt mult sub limita sărăciei. Vroiai sa fi reprezentat gratis sa te simți tu bune ca esti roman, sau cum?! Vreți medalii, băgați tata bani in sport, investiți ca alții in infrastuctura, nu atârnați la excepții gen Halep care au ajuns sus pe spese proprii. Da, stiu ca nu avem scoli, spitale, autostrăzi etc. Insa sportul si cultura sunt doua domenii la fel de importante. Ce ati facut voi pt a avea pretentii la medalii?! Si atunci ce va lamentați?!

bigmike  •  6 august 2016, 21:03

sunt in stare sa fac pariu pe orice ca nu luam nici o medalie de aur:)))

Donald  •  6 august 2016, 21:11

coreencele nu ne bat de azi de ieri. este vina federatiei, trebuia sa se incerce o colaborare cu texnicieni italieni, aia stiu sa le contracareze jocul. ps.eu chiar asteptam ceva de la fete, dar mai ales de la gherman.

Ana  •  6 august 2016, 21:13

Vaaaai ce de patrioti pe aici! Ce v-ati napustit asupra ei. Va ganditi ca poate citeste si e cam oribil ce spuneti???? Voua v-ar placea sa se spuna asa ceva despre voi? Daca lua o medalie era o eroina si era mandria Romaniei si a voastra personal. E parerea ei si v-ati gandit ca poate nu intelegem noi ce spune. Live blogul The Guardian de azi noapte a spus ceva la care chiar ar fi bine sa ne gandim toti cand ii facem in toate felurile pe sportivi: "A sobering thought: every single person you see on TV for the next hour or so is physically superior to you. Unless Lionel Messi or the Incredible Hulk is reading this." https://www.theguardian.com/sport/live/2016/aug/05/olympics-opening-ceremony-rio-2016-live

Catalin  •  6 august 2016, 21:25

Citesc comentariile de la acest articol si realizez cat de departe de civilizatie sunt romanii...de fapt, care romani ? Pe aici se pare ca e plin de hiene. Hiene care, evident, sunt somitati recunoscute mondial in domeniul scrimei.

unul  •  6 august 2016, 21:34

Toti astia care comentati aici cred ca aveti *** cand pierd romanii,cred ca v'ati nascut ca sa va bucurati de esecurile altora in timp c e voi sunteti satui de telenovele si gratare in fata scarii

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

samp  •  6 august 2016, 21:42

eh, unguroaica a putut sa bata o coreanca...

lian  •  6 august 2016, 22:06

laudele pot ridica moralul si - în orice situație - sunt categoric mai benefice decât critica neconstructivă pe care o promovează - pentru România -școala gazetarilor lui Soros . Prin victoriile pe care le-a adus României Ana Maria și colegele ei au făcut oricum mult mai multe în favoarea comunității decât comentatorii răutăcioși care prin veșnicile critici poluează societatea in care vor evolua poate și urmașii lor . Înjosirea și descurajarea sportivilor care au câștigat medalii și ne reprezintă e echivalentă cu batjocorirea oricăror însemne naționale - steag, imn,- pentru mine a vorbi urât despre Ana Maria, Halep, Ilie Năstase, Hagi sau Gică Popescu este ca și când mi-ai fluiera Imnul sau mi-ai arde steagul

cineva  •  6 august 2016, 22:07

in loc sa ne sustinem sportivii, cati o mai fi, si la bine si la rau unii arunca cu noroi pe unde apuca. frumos asa. pacat ca unii nu pot iesi din prostie.

viobubu  •  6 august 2016, 22:42

vedetele de carton s au dus in excursie;sportivii si antrenorii care fac de rusine tara prin lipsa de pregatire sa si plateasca cheltuielile de deplasare.

Odette  •  6 august 2016, 23:31

In sport, avem favoriti si de aceea patriotismul devine o nuanta pe care unii incearca s-o forteze la maximum. Nimeni nu ma poate obliga pe mine sa nu fie favorita mea Sharapova, ci Halep. Sau la masculin sa nu tin cu Federer daca prin absurd ar juca un meci cu vreun roman. Gica Popescu oricat de mare fotbalist a fost, a meritat sa mearga la puscarie. Asa cum Mutu a meritat sa fie dat afara ca un drogat ce era de Mourinho, de fapt, de Abramovici oricat de iubit era in Romania. Insa ce stiu eu care tineam acum la EURO si cu Franta, dar si cu Ronaldo de ma si mir ca am scapat nespanzurata de catre prietenii mei? :)) Comentariile de aici sunt rautacioase fiindca in mod categoric nu aveau alte favorite la scrima. Dar sportivii sunt, totodata, persoane publice si pot fi criticate. E foarte important ca Romania participa la JO si m-am bucurat s-o vad acolo. Ce mandra era Catalina!

Chipp  •  6 august 2016, 23:37

Daca vroia TITLUL OLIMPIC, TREBUIA SA GASEASCA SOLUTII. Am vazut meciul. Coreeanca a fost formidabila. JOS PALARIA. A FOST MULT MAI BUNA DECAT ROAMANCA. A castigat toate cele 3 reprize. iar repriza a 2-a a castigat-o intr-un mod fff categoric. Dar solutiile trebuiau gasite acasa. nu aici, in timpul meciului.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2016, 23:38

@talpaiadului: cita exigenta! Ce faci daca iau o medalie la echipa? Mai sint niste sportive slabe?

Cătălin Tolontan  •  6 august 2016, 23:42

@Donald: sigur ca suporterii asteapta. Isi fac calcule. Urmaresc. Comenteaza. De aceea este frumos sportul.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2016, 23:42

@ana: multumesc, frumos citat

cornel  •  6 august 2016, 23:45

Coreanca o fi facut ...box ?!

Just me  •  6 august 2016, 23:54

''SUPÓRTER ~ă - Persoană care simpatizează și susține cu pasiune o echipă sportivă sau anumiți sportivi, când au loc competiții cu participarea lor.'' În completare as spune ca sunt acei oameni care susțin sportivii mereu si nu doar cand vin cu medalii!

Dan Patru  •  7 august 2016, 0:08

Ungaria a avut una si buna. Noi... trei schioape. Ce va imaginati voi ca facem la echipe? Da, trecem de SUA, dar mai departe? De SUA trecem si daca-mi fac eu echipa la bloc. Daca nu ajung cel putin in finala pe echipe ar trebui puse sa plateasca drumul la RIO, sa dea diurna inapoi + amenda. Macar acum, spre deosebire de Londra 2012, Branza n-a mai stat pana dimineata in club, cu doua zile inainte de concurs.

Lila  •  7 august 2016, 0:08

Orice s-ar intampla nu pot sa dau prioritate altora decat ROMANILOR! cei ce fac altfel sunt vanduti si din cauza asta am ajuns sa fim *** ue si tradatori de neam si tara! linguseala, oportunismul, tradarea mai ales- desigur pe doi creitari si somnul cvasipermanent ne vor duce la distrugere definitiva! peste vreo 50 de ani nu se va mai sti de romani ci doar de slugile si *** colonialistilor-americani, nemti, austrieci, francezi etc.! sa traiti bine, tradatorilor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Val mootz  •  7 august 2016, 0:58

Dna fosta Branza pacat ca ati facut romania de *** Puteti lua o medalie de aur pe centura de la Rio,insa e concurenta e mare. Oricum,cand veti reveni in romania *** zile-n sir pt a multumi COR ca v-a timis moca la Rio.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

timi  •  7 august 2016, 0:58

Scuze si iarasi scuze... ba arbitrii, ba vremea, ba situatia din orientul mijlociu... :) ati pierdut, faceti macar asta cu demnitate nu cu lasitatea ce ne caracterizeaza in orice domeniu...

Attila  •  7 august 2016, 1:02

Unguroaica Emese Szász a câştigat finala.

Damyan  •  7 august 2016, 1:07

Cand o sa aveti mentalitatea asiaticilor atunci mai vorbim, tot timpul sportivii romani se plang ca niste copii, exceptie cand castiga....manele si Bere...

tim  •  7 august 2016, 1:16

Bravo fetelor! Care a facut sport stie ce simtiti! E pacat de toate sacrificiile voastre, dar fruntea sus synteti o mandrie pentru tara noastra! Carcotasilor dativa...........

jonnick  •  7 august 2016, 2:18

Catalin, imi pare rau pentru Ana Maria, ca pentru orice sportiv care a muncit din greu sa ajunga la Olimpiada, dar nu sunt de acord cu scuza ei. Ca sportiva stie care sunt regulile. Iar problema fundamentala a scrimei olimpice este... ca nu este scrima sau o arta martiala, ci un sport. Mai precis din anii 50' nu mai absolut nici o legatura cu lupta cu sabia, este un glorified electric tag cu betigase de metal si cu reguli exploatate la maxim de sportivi. Loviturile "duble", atacuri sincigase in care singurul scop este lovirea adversarului cu o milisecunda inainte de a fi lovit tu insuti, sabii ultralight de 500 de grame cu minere modificate in forma "pistol" etc, asa nu este "scrima", este un sport in care se intimpla ca atletii sa aiba niste jucarii cu vagi forme martiale in mana. Am tot respectul pentru viteza de reactie, explozia si atleticismul scrimeurilor olimpici, dar nici unul nu poate sa sustina ca face "scrima" sau ca lupta cu o sabie. Pentru cei dintre noi care tratam scrima ca o adevarata arta martiala, folosind arme si reguli traditionale , asa arata o lupta https://www.youtube.com/watch?v=8p9dgBhpsNI

ITRobert  •  7 august 2016, 4:44

Sa fiu scuzat, dar nu am inteles mare lucru din acest articol de ziar; a trishat coreeanca sau a fost mult superioara??? Scrima asta are o regula siaia e foarte simpla: Ai batzul ala ca o undita si in cap are un senzor. Senzoru' suna cand lovesti adversarul si se considera ca ai castigat. Mare scofala! Dupa spusele invinsei de AZI, daca Stefan Cel Mare mergea la lupta nu cu turcii ci cu coreencele, azi eram altfel cu totii (dupa spusele domnishoarei)...

ITRobert  •  7 august 2016, 4:47

am uitat sa mai spun un lucru... Daca vedeau ca la unditze cu senzori nu le bateau, "Nea' Stefan" trecxea la proba "In ciorapi sa ne mirosim" si tot le bateam... In concluzie eram tot ca azi, cu aceeasi coruptie si non-valori... Nashpa! Cum o dai, cum o coteshti, tot jigodism rasare...

Anton  •  7 august 2016, 8:22

Vai de noi, ce comentarii! Va ganditi vreo clipa ca ar fi putut fi copilul vreunuia dintre voi in locul ei? V-ar fi plăcut sa cititi asa ceva despre el? Chiar, daca sunteți asa de pricepuți, de ce nu va duceti voi sau de ce nu va Trimiteți copiii sa aducă medalii? Atunci n-ar trebui sa mai atârnați la alde Halep sau Branza sau Neagu sa va sufle in mândria naționala, v-ati umfla-o singuri!

seba  •  7 august 2016, 22:01

dialogul asta nu cred ca isi avea locul pe un blog foarte accesat. doar daca vrei sa scoti in evidenta frustrarea unui sportiv. sau poate asta a fost scopul, sa vedem ca si marii campioni au frustrarile lor.

Ed  •  8 august 2016, 5:17

Mi-ar placea sa fac ca parerea mea sa ajute, cat un fir de nisip pe plaja macar, pentru a castiga aurul pe echipe. Dar este greu. Trebuie sa recunostem, fetele au fost total nepregatite mental, si chiar si tehnic.Ele ar trebui sa fie primele care recunosc asta. Ca practicant in tinerete al sportului, pot spune: Koreanca n-a jucat deloc cinic. A jucat pur si simplu "spada" ( a provocat adversara sa atace, si a interferat, avand o incheietura f mobila, si alonja lunga). Iar unguroaica a castigat turneul avand cea m buna tehnica de manuire din cate am vazut in spada feminina. Eu sper ca fetele sa inteleaga ca ne asteptam sa vina sanatoase acasa. Dar s-ar putea sa fie si singura speranata pt un aur Olympic a unei intregi generatii de sportivi! (Nu doar scrimeori) Va puteti pregati, macar tactic impecabil, pt concursul de echipe?

spagasin  •  8 august 2016, 14:54

sa nu uitam totusi cit de greu se cistiga o medalie Olimpica. Aici nu e vorba de performanta, ci de excelenta in sport, trebuie sa fii zeu in ziua in care cuceresti Olimpul...

Cris  •  13 august 2016, 16:33

Acum nu mai spuneti nimic?? Fetele au luat aurul pe echipe... Nu va este nici un pic rusine???? Unde va este mindria, coloana vertebrala de ROMANI? Sunteti mindrii de sportivi si va aratati sustinerea numai cind cistiga... Sportivii care au ajuns la Olimpiada au muncit serios... Merita sustinerea noastra indiferent daca cistiga sau pierd!...

Comentează