În meciul pentru bronz, portugheza a fugit precum Cristiano Ronaldo

Corina Căprioriu a pierdut în fața a două adversare opace, dar e la fel de adevărat că în două meciuri nu a reușit să puncteze deloc!

luni, 8 august 2016, 11:54

De Luminița Paul, Marian Ursescu și Cătălin Tolontan (Arena Cariocas 2 – Rio)

Calvarul semifinalei de 7 minute!

Când un meci de judo durează 7 minute și 8 secunde e timp să se nască Pămîntul, Luna și broasca țestoasă care ține lumea pe carapace în tradiția hindu.

Atît a ținut lupta dintre Corina Căprioriu și Rafaela Silva. De aici trebuie începută povestea zilei de ieri, chiar dacă românca învinsese în două întîlniri anterioare.

Ea cîștigase la Nora Gjakova –Kosovo și apoi Lien Chen-Ling, din Taipei.

Dar decisiva, cruciala și de o mie de ori frustranta a fost întîlnirea cu Silva. Pentru că e semifinală și de aici se deschide aurul sau altceva.

La 24 de ani, Rafaela nu are nici palmaresul și nici experiența Corinei. La Olimpiada de la Londra, brazilianca ieșise pe locul 7. Corina, pe 2, pierzînd în finală!

La început, Rafaela și Corina s-au tatonat pînă au primit fiecare cîte un avertisment.

Apoi, au încercat procedee, dar cu o teamă vizibilă de eșec. Judo-ul e un sport pe muchie. Dacă riști, apari de inconștient și ți se reproșează lipsa de maturitate. Dar dacă ești prudent atunci nu ești matur, ci fricos.

Cele două fete s-au hăituit una pe alta, fără execuții curate însă și fără ca vreuna să domine sau să dețină inițiativa.

După timpul regulamentar de 4 minute s-a intrat în Golden Time. Aici, meciul se decide cînd cineva punctează. Și regulamentul s-a schimbat: nu mai există limită de timp pentru Golden Time.

În prelungiri, tribunele au sărit în sus, brazilianca punctase, dar arbitrii au văzut corect că acțiunea nu începuse în spațiul regulamentar, ci în afară.

Corina s-a bătut cît a putut, dar n-a avut resurse să puncteze ea și, după 3 minute epuizante de prelungiri, Rafaela a fost cea care a pus capăt meciului printr-un waza-ari!

Așa s-a risipit șansa la aur.
CP_01551corina

Și a venit meciul pentru bronz

A mai rămas ceva de recuperat din visul de medalie. Bronzul.

Corina Căprioriu intră în arenă, vizibil afectată de înfrîngerea din semfinală. Pe fața ei se citește durerea acelui waza-ari care a scos-o din lupta pentru titlul de campioană olimpică.

Se bate cu portugheza Telma Monteiro, o sportivă cu mare experiență, o metaforă a vicleniei în arene.

Monteiro e la a patra Olimpiadă, dar nu a urcat niciodată pe podium și ei îi este sete de glorie la fel de mult precum româncei.

Campioană europeană la Baku, în 2015, Monteiro reușește repede un yuko. Și apoi, cu un meci tactic și tehnic perfect, ea stăvilește furia vădită a Corinei.

Românca vrea să lupte, dar lovește din greșeală și adună două cartonașe. Fuga de pe tatami a portughezei îi aduce și ei trei cartonașe, dar cealaltă regulă, la trei avertismente un punct, a fost și ea desființată în favoarea procedeelor.

Iar procedeul rămâne, după patru minute disperate, în care Corina plînge și aleargă după adversară, apucînd aerul cu mîinile, iar adversara aleargă precum Cristiano Ronaldo, procedeul strălucește pe tabelă în dreptul ibericei.

Meciul se termină, Florin Bercean e înmărmurit, ”nu mi-am și fi închipuit că plecăm fără medalie”.
corinac

Corina iese din sală și face un gest de îngăduință: ”Mă duc în vestiar și vorbim după”.

Are fruntea roșie de lovituri. Ne-au intrat toate cioburile așteptărilor acolo și, pisate, ne macină.

După trei zile, România mică de aici, de la Rio, merge la culcare fără medalie.

Cine poate adormi e altă discuție.

CP_01562corina

”Nu putem spune că am avut ghinion”

Florin Bercean s-a confesat presei imediat după ce judo-ul feminin a terminat cursa de la Rio fără medalie.

– Sînteți supărat, așa arătați.
– Mi-am dorit foarte mult să mă întorc de aici cu o medalie. Dar după ce s-a întîmplat cu Căprioriu mi-am adus aminte de Nicolae Mărășescu, acum chiar a plecat dintre noi. El îmi spunea după Atena, de unde m-am întors tot fără medalie, cu un loc 5 și un loc 7. Atunci Alina Dumitru pierduse un bronz cum a pierdut și Căprioriu.

-Și ce v-a spus Nicolae Mărășescu?
-A avut loc o analiză. Va avea loc și acum, dar fără domnul Mărășescu. Și mi-a spus „Măi, n-ai lucrat deloc în acești patru ani. Dacă n-ai fi luat nimic la Mondiale și la Europene și ai fi luat la Olimpiadă era totul în regulă”. Așa e! Ce contează 10, 12 medalii. Dacă n-ai luat la Olimpiadă e ca și cum n-ai fi luat nimic. Mi-am adus aminte de cuvintele astea.

-Cel mai mult contează Olimpiada?
-Orice antrenor din sala asta dacă i-ai propune două titluri mondiale sau bronzul la olimpiadă ți-ar răspunde imediat: Vreau bronzul la Olimpiadă!

-Ce s-a întîmplat în meciul pentru bronz?
-Portugheza Monteiro o bătuse o singură dată, pînă azi, pe Căprioriu. Corina o bătuse de multe ori!

– Ce urmează?
Fetele intră în vacanță. O să intru și eu, să vedem, mai scurtă, mai lungă. Mă duc singur în vacanță sau mă trimit alții, să vedem!

– Credeți că se vor retrage?
-Nu știu la Căprioriu, are 30 de ani, e decizia ei. Dar Chițu și Ungureanu sînt tinere, în jurul lor putem aduna cîteva sportive proaspete, că există, astfel încît să avem 7, 8 categorii pe care să le calificăm la Olimpiadă, nu trei de la care să așteptăm totul.

– Rezumînd, ce s-a întîmplat?
-Au fost niște erori. Nu putem spune că am avut ghinion.

– Ce mesaj aveți pentru cei de acasă?
– Îmi pare rău că am dezamăgit pe cei care așteptau rezultate. Și îmi pare rău că i-am dezamăgit și pe cei care așteptau că o să venim fără medalii.

 

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Asdad2005  •  9 august 2016, 0:07

Care a ar fi cota la pariuri sa nu luam nici o medalie?

Dan Patru  •  9 august 2016, 0:08

Asta e diferenta dintre fado si manele. Hai acas'. Caprioriu a batut-o de multe ori, dar a pierdut atunci cand conta. Berceanu concediat, Caprioriu retrasa. Avem nevoie de antrenori-manageri si de sportivi care stius a gestioneze un moment la patru ani, nu de performeri la turnee amicale.

Geo Limonada  •  9 august 2016, 0:09

Marasescu, fie-i pe entru totdeauna numele si viata onorata, stia ce stia... Cand vezi ca nu mai esti in pas cu vremea, cu metodele moderne de antrenament, cu fete solide si "caprioare" in acelasi timp, cu alt tip de inteligenta, cu o echipa intreaga, la ma multe categorii, ce impune respect printre arbitri ce nu mai dau decizii impotriva ta, daca nu poti sa le mai faci pe toate astea PLECI ! Lasa-i pe cei CU DRAG de SPORT, NU TE MAI FOFILA antrenorule roman ! Pleaca si lasa-ne-n durerea noastra !

Cris  •  9 august 2016, 0:11

Absolut penibil! Am urmarit meciurile Corinei Caprioriu. Nu a pierdut rusinos, dar totusi a pierdut. Se joaca pe puncte, nu se puncteaza efortul, alergatul, imaginea artistica. La fel a fost la scrima, la tenis de masa, la pusca cu aer comprimat... E doar pe puncte. Sportivii, la acest nivel, stiu cum e treaba cu punctele. Trebuie sa fii destept o zi, o ora, un minut, cateva secunde... dupa care poti sa fii prost, slab, timid.... toata viata. La handbal feminin... absolut, absolut PENIBIL. Nationala de handbal a Romaniei infranta la diferenta de 13 goluri de Brazilia. Daca as putea arunca un prosop as face-o fara nicio ezitare. Asbolut rusinos si umilitor... chiar pentru noi astia care ne uitam la TV.

Valentin  •  9 august 2016, 0:15

Fetele de la judo să meargă extreme dreapta la handbal, că se improvizează la greu acolo

petru  •  9 august 2016, 0:22

Adica a avut o strategie inteligenta si a castigat pe merit. Asta inseamna ca " a fugit precum cristiano ronaldo ". Patetic.

pawn  •  9 august 2016, 0:26

echipamentul e de vina.

cosmin  •  9 august 2016, 0:26

Cati dintre voi ati facut sport de performanta sa va permiteti sa comentati la acest mod?

Valentin  •  9 august 2016, 0:32

@cosmin Eu! Performanta mea a fost ca nu m-a schimbat antrenorul cu unul de pe alt post, cum s-a intamplat la handbal in seara asta

steaua  •  9 august 2016, 0:34

Acuma nu stiu de ce ii injurati pe sportivi? Nu-i tragedie atat de mare ca suntem in lumea treia a sportului. La biserici pe cap de locuitor suntem in elita mondiala... Nu l-ati vazut pe Iftimoaie cum l-a batut pe saracul iberic? Poate prindem totusi un bronz sa-i facem de ciuda la unguri;)

Odette  •  9 august 2016, 0:52

Cam multe plangacioase pe aici! Ca-n Miorita, deh! Uite eu nu plang ca handbalistele s-au predat braziliencelor. Ma oooooftiiiiiic, insa nu plang. Dupa surpriza socanta cu Angola, eram aproape sigura ca acest meci va fi un dezastru pentru Romania. Tare m-as fi bucurat sa n-am dreptate! Am putea fi mai rationali daca vedem deja cum stau lucrurile la Olimpiada asta. Ce rost au atatea emotii irosite? Le voi tine pumnii in continuare. O inteleg si pe Caprioara asta, insa esti o luptatoare la judo, nu la andrele. Si maine este o zi... Nu inteleg care-i paralela cu Ronaldo, dar stiu ca-mi venea sa alerg pe stadion si sa-l imbratisez ...

Venom  •  9 august 2016, 0:54

România e o țară care nu are bani pentru orice. Medelenilor, să vă intre bine în cap! Politicienii români *cea mai ratată *** oameni din lume, precum îi pun pe dragii lor votanți, mai mereu în fața unei alegeri. De regulă, fără variante ajutătoare, că țara e săracă, produce decât doctori și aroganțe. Ori vrei Catedrală, ***, ori vrei sport, ***! ori vrei concediu, ***, sau mai bine nimic., Fiindcă unii fură prea mult, iar ceilalți sunt 70% *** și 80 la sută *** funcționali. Ce să facă Ion Ionescu din *** cu aurul olimpic?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  9 august 2016, 0:55

Iar au aparut zeii comentariilor de pe margine...daca un sportiv roman se claseaza pe locul 4 din zeci de concurenti, nu e bine, suntem varza, trebuie sa se retraga toti. Pacat ca nu a fost si o proba de comentarii anti-nationale la Olimpiada, Romania ar fi luat sigur medalia de aur.

Val Mootz  •  9 august 2016, 0:56

Dnul Tolontan,vezi ... daca nu raportezi vreo medalie in contul tarii,s-ar putea sa-ti decontezi singur sejurul inutil si comentariile penibile. Sincer nu stiam ca esti expert in judo,spadasin,prieten cu Popescu-Branza si Alin cel descalificat initial..Abia au trecut 3 zile...astept in continuare sa ne arati muschii

bogdan  •  9 august 2016, 0:56

Ronaldo e campion european si are si liga campionilor anul asta. Your argument is invalid

Emi  •  9 august 2016, 0:59

Respect Corina. A luptat... asta e.. nu poate fi acuzata ca nu si-a dorit. Chiar imi pare rau pentru ea..spre deosebire de alte indolente care au venit doar sa faca act de prezenta la olimpiada .. vezi Begu ( cea mai nesimtita ) , Niculescu , nationala de handbal cu antrenorul ala de 2 bani Sportul romanesc este la pamant in absoult toate domeniile

Doru  •  9 august 2016, 1:01

Pentru cei ce merg la Olimpiada am tot respectul. Numai ei si poate antrenorii lor stiu prin ce trec. Sunt tot felul de dificultati. De la cele financiare pana la cele banale cum ar fi o zi proasta, o raceala sau doar o indispozitie. Cateodata cind totate stele spun ca totul va fi bine, ceva va rau se intampla si nu ai ce face, important e sa stii sa pierzi, te ridici, te scuturi de praf si o ei de la inceput. Eu am un principiu, pana si ghinionul poate avea o zi proasta si lucruri bune se pot intampla. Cu mare stima si respect Echipei Olimpice din Romania. Mult noroc in continuare!!!

ManiX  •  9 august 2016, 1:15

Am vazut semi-finala la judo în direct si a fost curajoasa Corina Căprioriu desi nu a avut nici o sansa.Mult mai masiva brazilianca.A pierdut si meciul pentru locul trei din pacate. Nici eu nu vad unde putem sa luam o medalie. Catalina Ponor a avut onoarea sa poarte drapelul la deschidere(meritat)si sper ca o sa vina si cu o medalie pentru a-si încheia frumos cariera.

Dan Patru  •  9 august 2016, 1:27

Chitu are avatanj si pierde, voi mergeti pe faptul ca e o eroina care sta la bataie, nu pe faptul ca e o bolovanca fara strop de creier si zero tactiica. Asta e in dezavantaj si pierde, dam in adversara ca a fugit pe tatami de lupta. Sunteti ridicoli. Nu delegatia de la Rio e drama, ci voi.

Radu Ursu  •  9 august 2016, 1:51

@tolo "La 24 de ani, Rafaela nu are nici palmaresul și nici experiența Corinei." LOL. Rafaela Silva este campioana mondiala. A luat aurul in 2013 tot in Rio.

gazamica  •  9 august 2016, 2:12

Nu inteleg de ce va permiteti sa comentati si sa criticati in acest mod,bineinteles ca e foarte greu sa avem rezultate avand in vedere ce s-a intamplat in sport in ultima vreme : premieri la nationale taiate de 5 ani (un sportiv campion national avand un venit de 500-700 lei pe luna fara alte recompense ) antrenori care nu isi da interesul pentru sportivii care sunt activi si nici pentru a face selectie pentru ca isi primeste salariu fie ca are rezultate fie ca nu , sunt doctori, coordonatori sau preparatori fizici doar pe hartie care isi primesc salariu fara a depune minimum de efort ,unori sportivul e nevoit sa isi cumpere echipament ,vitamine, sa ii faca masajul de refacere colegul, sau sa faca o sauna pentru ca alte metode de refacere nu sunt cunoscute la noi plus antrenamentele sunt din 1900 toamna si noi ne dorim sa facem fata tariilor care au evoluat mult in fata noastra la toate categoriile .Totusi respect pentru toti sportivi care au reusit sa se califice la olimpiada si pentru prezenta lor , sa avem pretentii la mai multe in momentul cand o sa fie o schimbare in sport ( investitie . antrenori care doresc sa faca performanta.metode de antrenamente si refacere actuale si bineinteles selectie de viitori campioni care pot fi antrenati in conditii la nivel decent.

cineva  •  9 august 2016, 3:19

corina pierde, brazilianca ajunge in finala si eventual ia aurul dupa o 'schema' ilegala pe care arbitrii o trec cu vedere, ca na, e din brazilia. noroc de facebook ca am vazut ce s-a intamplat, ca astia de la tvr erau ocupati cu altceva. oricum felicitari romancei, chiar daca a pierdut, m-a tinut cu sufletul la gura.

Stefan  •  9 august 2016, 3:39

Intrebarea e, cand un adversar ti-e superior intr-o privinta, esti un om inteligent daca te duci sa te bati in ce e el tare? Sau esti inteligent daca eviti situatiile care ii ofera lui superioritate, si lovesti cand esti tu superior? Un general iscusit isi alege cu grija bataliile.

rizache  •  9 august 2016, 4:10

Credeam ca o sa facem o figura frumoasa la handbal. Ma gandesc ca fetele au jucat fenomenal la Campionatul Mondial din Danemarca.

crapcaras  •  9 august 2016, 4:44

Cum vine asta mister Tolontan "Și îmi pare rău că i-am dezamăgit și pe cei care așteptau că o să venim fără medalii"

Marius  •  9 august 2016, 5:51

@Asdad2005 "Care a ar fi cota la pariuri sa nu luam nici o medalie?" Cred ca 1000 / 1..... Astea-s conditiile, asta-i materialul..... In rest de doi bani speranta......

Marius  •  9 august 2016, 5:53

@cosmin "Cati dintre voi ati facut sport de performanta sa va permiteti sa comentati la acest mod?" Destui, ca sa stim cu ce sa mananca..... Unii chiar nu suntem spargatori de seminte la televizor!!!!

Cris  •  9 august 2016, 7:36

La judo s-a pierdut demn, cu fruntea sus. La handbal feminin insa... vai de *** noastra...Mai bine nu ne mai prezentam. Spuneam ca fetele au o problema la stomac si gata... scapam de meci si ramaneam cu plimbarea in Brazilia. Mai mare rasul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nosferatus  •  9 august 2016, 7:50

toti......au facut sport de performanta...sticlism si datul cu parerea

mihail  •  9 august 2016, 7:53

Trebuie neaparat facut ceva pentru copii. 3-4 centre regionale, din bani de la guvern. pentru toate sporturile. performanta se face cu copii care n-au sansa unor parinti bogati si care se pot realiza prin sport. poate e dur ce am spus, dar e adevarul adevarat. sunt mult mai putini bogati cu titluri olimpice decat saraci. iar de la acea selectie se poate reincepe. altfel.... vom merge tot mai jos.

JeanValjean  •  9 august 2016, 9:01

Corina a luptat prost cu Silva, desi aia statea ca un manechin. N-am inteles de ce tot incerca prin sacrificiu Tomoe Nage, asta se face in curtea scolii pentru spectacol nu la semifinala de olimpiada. Antrenorul a zis bine ca au fost niste erori, se pare ca are principala vina. Ambele fete au practicat un joc anost si steril, nu se poate acest la acest nivel. Parca jucau dupa ideea tampita a nationalei "sa nu luam gol, este bun si un egal". N-am prea auzit indicatii tehnice de pe margine, doar "hai ca poti".

Flipicu  •  9 august 2016, 9:33

*** , ziarist esti tu care te legi de legende ale fotbalului mondial? Tu care ai realizat fix o branza in jurnalism... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  9 august 2016, 10:11

Corina a incercat, dar adversarele au fost foarte bine construite fizic si nu s-au lasat puse la pamant. Pacat... e ultima Olimpiada pentru unele din ele.

ManiX  •  9 august 2016, 10:34

??????????? Cu ce am gresit dragilor pentru ca al meu comentariu lasat acum vreo zece ore sa fie tot în asteptare...??? Au fost publicate multe altele dupa ce am trimis comentariul meu. Cu ce am gresit? Ma duc la manastire singur dus de mâna daca am scris ceva jignitor...

apetulburi  •  9 august 2016, 10:44

Romania inca are sportivi nativi, sportivi cu dorinta de a face sport la cel mai inalt, sportivi care sa isi dea viata pe terenurile de sport, problema nu este la ei, problema este a antrenorilor care au ramas cu metode de pregatire invechite, ne este frica sa aducem antrenori straini si sa inplementam sisteme de pregatire noi, uitati-va la lotul de gimnatica american, fetele alea au muschii mai dezvoltati decat cele de la judo sau canotaj, nu mai exista gingasie sau copilarie in gimnastica, sistemele si pregatirile se schimba din ce in ce mai des, recuperarea la fel, (Phelps se reface cu ventuze - cum faceau odinioara bunicii nostrii la tara cand erau raciti) Am plans alaturi pe fetele de la judo, au dat totul pe saltea, au avut si ghinion, au un antrenor exceptional, probabil cel mai bun din sportul Romanesc, el si noi toti trebuie sa le convinga sa mearga mai departe, insa pt asta nu trebuie sa le invete sa fie si "***" pe tatami (asa cum spunea dl antrenor), sa fie smechere, inteligente, sa lucreze cu capul, am vazut meciuri decise doar de cartonasele alea galbene, deci se poate.... Astept prima medalie, cum dealtfel astept demisiile de onoare ale tuturor celor care au distrus sportul Romanesc, si pe care cu siguranta nu le vom vedea (rusine pt achizitia de echipament contrafacut), atata timp cat MTS, COSR si Federatiile sunt conduse politic, nu vom creste niciodata, sa auzim de bine,... Aline, Cornele, hai si tu aici !!!! ... sa va faceti poze si cand veniti ma, sa avem si noi poza celor mai slabi conducatori ai sportului Romanesc din analele istoriei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin Zavara  •  9 august 2016, 16:42

Nu pot contesta prestatiile de la judo sau handbal. Observ insa ca la componenta psihica, la care noi romanii - mai ales la sporturile de echipa- suntem de mult deficitari, in continuare nu se lucreaza. Se poate observa si de catre un neavenit ca odata cu inceperea intrecerii sportivii nu "intra in zona"

basilicus  •  9 august 2016, 17:15

Nimeni nu-i intrece pe romani (nu toti, dar e o caracteristica "nationala") la spart samanta in tribune si dat sfaturi! Orice stadion e plin de "profesionisti" care stiu totul despre fotbal, mult mai bine decat antrenorii si jucatorii! Dar n-ar aplauda unul! N-ar zice "Bravo!" niciodata......

Silviu  •  9 august 2016, 23:51

Respect Corina pentru tot ce ai facut in sport! Trebuie sa te ridici si sa continui, suntem alaturi de tine!

Comentează