Ana Pascu: ”Gîndiți-vă puțin! Titlul de la echipe arată o omogenitate a valorilor”

Reflecții despre nevoia de echipă în sportul românesc cu vicepreședinta Federației Internaționale de Scrimă

sâmbătă, 13 august 2016, 2:09

de Luminița Paul, Marian Ursescu și Cătălin Tolontan (Rio)

 

Vicepreședintele Federației Intrenaționale de Scrimă, Ana Pascu, își ponderează bucuria ca să nu rănească sportivele  din celelalte țări.

Se pupă îndelung cu fetele din Rusia, care au terminat finala de spadă pe locul trei.

În lumea internațională a scrimei, Ana Pascu este un personaj venit de la firul ierbii. Și se simte.

E fericită, însă, ca și antrenorul Dan Podeanu, spune, simplu: ”Fetele și-au dat drumul la scrimă”.

La Jocurile Olimpice, nimeni nu-ți bagă medalii în buzunar.

Nici Pascu și nici Vizer, la judo, nici Mărculescu, la natație, n-au o superputeri să-și susțină compatrioții dacă aceștia nu reușesc să dea propriile tușe.

Fetele de la spadă le-au dat.

-Care a fost factorul decisiv pentru victorie?
-Dragii mei, e același dintotdeauna. Lupta. Să nu renunți. Să accepți suferința ca parte a sportului. Nici o medalie olimpică nu s-a luat vreodată fluierînd.

.
.

-Tactic, fetele au fost mai bune?
-Vreți să vă vorbesc acum despre școala noastră de floretă și despre faptul că i-am învățat pe alții, după cum alții  ne ajută să avansăm la spadă și la sabie?  Să nu discutăm acum despre tactică. E vorba că fetele și-au gestionat momentele de cumpănă, au continuat să se zbată și au avut curaj.

-Eliminările de la indvidual au fost, într-un fel, combustibilul orgoliului de azi.
-(Zîmbește lung, lung) O, daaaa! Puteți fi siguri de asta! Fete acestea au recepționat înfrîngerile de la individual ca pe o repetare a rușinii de la Londra. Așa au simțit ele ce s-a petrecut acum patru ani: ceva îngrozitor și rușinos. Nici n-au ieșit din casă atunci. Acum li s-a părut că se poate repeta sentimentul acela și ceva decisiv s-a trezit în ele.

O privim.

Ce spune?Uneori, ca să cîștige echipa e nevoie ca individualitățile să se diminueze. Nu să dispară, pentru că și Ana Maria Popescu și Simona Gherman, ele întîi, dar și Simona Pop și Loredana Dinu, sînt temperamente care îndoaie acul busolei și fac mercurul să o ia la fugă din termometru.

Rana s-a transformat în avans. Afrontul personal a devenit strigăt de adunare.

În ultima tușă din meciul din sferturi cu SUA, cel mai strîns al întregii zile, Ana Popescu s-a purtat pe planșă ca și cum Courtney Hurley  avea ceva cu ea.

”Am luat-o personal, pur și simplu!”, a mărturisit  Ana la final.

Deși are un respect special pentru americane, ”sînt sportive curate”, spune Ana Pascu, ”joacă din plăcere”, le descrie Ana Popescu, românca a găsit, instinctiv, această cale ca să iasă din bucluc.

”Să nu credeți că m-am gîndit. Am simțit o furie și am controlat-o așa”, explică Ana.

De partea cealaltă, coechipierele americancei au declarat după meci că ”Cortney este o scrimeră formidabilă, dar a luat prea multă povară, ca și cum toată țara se bizuia pe umerii ei”.

Chiar dacă știi că pildele sînt himere, mecanismul psihologic invocat de Ana Pascu ne face un semn.

Nevoia de reprezentare a inhibat-o pe Cortney Hurley, cea care avea meciul în mînă, trei tușe avans cu mai puțin de un minut înainte de final.

În schimb, dorința de a fi cu ea, de a lupta pentru ea, a făcut-o pe Ana Maria Popescu să se transforme într-un formidabil om de echipă, într-un moment în care nimeni nu o putea ajuta.

Și individualitatea afirmată a dus echipa mai departe.

180 de bătăi pe minut a fost pulsul Anei Pascu la meciul cu SUA, măsurat de medicul lotului

-Ce e prețios în această medalie?
-Faptul că a fost cîștigată la echipă spune că avem mai multe performere, că avem o școală. Gîndiți-vă puțin! E o dovadă de omogenitate a valorii. Nu că titlul individual n-ar fi important, dar acolo e foarte mult o chestiune de zi. Aici, la echipe, își compensezi slăbiciunile și te sprijini unul pe celălalt.

2.500 de scrimeri are România la diverse categorii de vîrstă, dintre care 500 la nivel de performanță

Sîntem atît de departe de lumea bună a sportului?
-N-aș exagera. Numărul nostru de scrimeri e comparabil cu cel din Ungaria. Ei se ocupă mai mult de elită, pe noi ne preocupă și copiii și juniorii. Cova și echipa federală din jurul lui au un proiect pe termen lung, pentru că numai pe termen lung și în echipă se pot face lucrurile. Aici avem , într-adevăr, o problemă. Nimic nu se construiește de azi pe mîine. Nimic care să dureze.

Și a mai fost un moment de neuitat. Spre finalul zilei și al finalei cu China, dar cînd nimic nu era tranșat, Dan Podeanu o introduce pe Loredana Dinu.

.
.

Rezerva echipei urmează astfel să beneficia astfel de toate drepturile bănești, indiferent dacă era aur sau argint.

Genul acesta de decizie ține o echipă laolaltă.

Cînd sîntem împreună, victoriile sînt mai dulci și înfrîngerile mai ușor de suportat.

Loredana a fost exemplară și a adus echipei un punct uriaș într-un moment greu.

Și dacă pierdeau? ”Pierdeam împreună”.

Într-un fel, niciodată nu pierdem singuri.

 

 

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Comentarii (18)Adaugă comentariu

MAKE  •  13 august 2016, 7:11

Sa nu scrii nimic despre haltere sau tenis , Tolontan De fapt, tu esti acolo in excursie ...

Eugen DELCEA  •  13 august 2016, 7:15

http://adevarul.ro/locale/galati/povestea-geniului-roman-anonim-cioplit-chipul-faimoasei-statui-iisus-rio-janeiro-murit-nerecunoscut-romania-accident-stupid-1_57ac52755ab6550cb8a9a07e/index.html Uite despre cine trebuia să scrii, nu despre Stefan Zweig, cum ţi-am spus. Încă n-ai reuşit, alţii şi-au adus aminte de Gheorghe Leonida...

Odette  •  13 august 2016, 7:27

@ MAKE, corect! Nu scrie nici despre handbal. Si-a gasit acolo o garota de Ipanema si-i face dedicatii muzicale pe blog :))

Alex One  •  13 august 2016, 7:33

D-l Tolontan,aveti o obsesie cu drepurile banesti ale Loredanei Dinu. Vad la toti ziaristii o preocupare majora cand e vorba la bani altora ,dv. cu Loredana altii cu cat castiga Becali,cand investeste si cheltuieste zilnic cu echipa nu se pune. Sunteti mercantili cum glasuia peiorativ marele ganditor Burleanu.

Odette  •  13 august 2016, 7:48

@ Eugen Delcea, trebuia sa scrie despre ce voiai tu? Tu fiind... cine? Eu cam stiu... Ba a scris superb despre Stefan Zweig. A se scuti, mai, Delcea!

Odette  •  13 august 2016, 8:07

Eu nu sunt de acord ca doamna Pascu s-a pupat indelung cu katiushele. In rest, este o doamna admirabila. Am vazut-o cu lacrimi in ochi. Ii doresc sa fie la fel de puternica si o felicit!

Silviu  •  13 august 2016, 9:41

Multumim dle Tolontan pentru tot ce ne impartassesti de la Rio, reusesti sa ne duci si pe noi acolo. Inca o data felicitari fetelor!

Bogdan  •  13 august 2016, 11:17

După momentul tragic Colectiv, în sfârșit, lacrimi de bucurie în ochii d-nei Pascu. Felicitări Domniei sale pentru cum a gestionat scrima în ultimii 12 ani, dar, mai ales, fetelor!!!

Eugen DELCEA  •  13 august 2016, 12:29

Odette : Scrii cam mult, mai mult decât citeşti, şi nici cu buna creştere nu prea stai bine...Te-ai băgat în vorbă neinvitată şi fără să pricepi ceva. A se scuti Delcea de Odette, aici ai dreptate, anonimo !

vasglo  •  13 august 2016, 12:46

Nimic despre Boroi si despre meritele lui la aurul fetelor, maestre? Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca "comandantul" nu zbura si el la Rio!...-:)

Odette  •  13 august 2016, 13:55

Delcea: Iar faci pe desteptul, tataie? Treaba e ca-i ,,citesc'' pe astia ca tine! De aia altii n-au mai vrut sa te citeasca la propriu si prin alte locuri, nimeni in drum ce esti, ingamfat ca o gazeta ruseasca! Scuteste-ma si nu mai pune virgula inainte de conjuctia ,, si"! Ziceai ceva de carti? Fa un cornet !

Geo Limonada  •  13 august 2016, 14:39

Singurele sporturi ce le urmaresc la Olimpiada sunt cele spectacol, ma refer la baschet, handbal si volei, toate la masculin ! Emotiile traite cand reusesc sa vad meciurile SUA, cu formidabilii Carmelo Anthony, *** George , Kevin Durant sau Kyrie Irving imi mangaie inima intr-un mod inimaginabil ! Tot asa handbalul practicat de Franta lui Karabatici , Thierry Omeyer sau Abalo, ce "ingroapa" orice trupa ce indrazneste sa o "plictiseasca" ; mare , mare antrenor Claude Onesta, nicaieri nu mai exista, in "presa" romana, cronica tehnica de handbal...:(((( Iar voleiul masculin este si el o arta in Brazilia, poate cea mai splendida arta imaginata vreodata acolo dupa Garrincha...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daniel Kungst  •  13 august 2016, 15:54

Domnule Tolontan, nimic despre faptul ca aceasta doamna pe care ati ridicat-o in slavi, a inabusit floreta romaneasca afirmand ca nu este rentabila!?... A pus-o la colt, domnule! A decis fara sa se intereseze in teritoriu daca mai exista practicanti! Asa a ramas si copila noastra la floreta, singura la RIo, fara antrenor si pe care aceasta doamna o trateaza cu superioritate! Oameni fara scoala, care ajungand ca si Boroi, ca si marele rugby-st , decid viitorul sportului romanesc.

Cătălin Tolontan  •  13 august 2016, 16:02

@MAKE: va recomand articolele colegilor mei despre handbal si tenis. Uitati doar citeva dintre ele: http://www.gsp.ro/sporturi/jocurile-olimpice-2016/cum-s-a-trait-o-finala-tensionata-decisa-in-cateva-puncte-si-pierduta-de-florin-mergea-si-horia-tecau-luminita-paul-si-marian-ursescu-scriu-din-rio2016-ce-nu-s-a-simtit-la-tv-485838.html http://www.gsp.ro/sporturi/jocurile-olimpice-2016/corespondenta-de-la-rio-eliza-buceschi-marturiseste-ca-aurul-fetelor-de-la-spada-a-motivat-echipa-de-handbal-am-tremurat-la-imnul-romaniei-485835.html Nici un om nu poate relata despre toate sporturilor. Olimpiada inseamna peste 100 de stadioane si sali.

Odette  •  13 august 2016, 17:02

,, Nici un om nu poate relata despre toate sporturile. Olimpiada inseamna peste 100 de stadioane si sali. "" Sunt total de acord. Te rog sa nu crezi ca spun cu rautate sau cu repros! Sau, mai rau, cu un ton imperativ si arogant, asa cum vad ca fac unii pe aici care-ti dau lectii si sfaturi. Nu cred ca ai nevoie de sfaturi. Stii sa gresesti si singur!...Doar te tachinez pentru ca mi-as fi dorit sa scrii tu, cu stilul tau frumos. Trebuie sa recunosti ca un articol scris de tine e cu totul altceva. Asa cred eu.

Cătălin Tolontan  •  13 august 2016, 17:52

@Odette: da, cind e vorba de greseli puteti miza pe mine :-) Eroarea e parte a jurnalismului.

Odette  •  13 august 2016, 18:00

Nu este asta sensul spuselor mele, mon cher! Nu ai nevoie de sfaturi, stii sa gresesti si singur inseamna ca, de obicei, sfaturile ti le dau neprietenii tocmai pentru a te determina sa gresesti. De aceea, tu, eu stim sa gresim si singuri in viata si n-avem nevoie de ei. Uf, cat de batran pari cand mi te adresezi! :P

criticul  •  13 august 2016, 18:16

Cătălin Tolontan: Așa este,fetele de la scrimă ne-au făcut o mare bucurie câștigând aurul la echipe,până acum România câștigând aur doar individual la scrimă,sper că succesul lor i-a,,deblocat''psihic și pe ceilalți care au potențial să câștige medalii. P.S.Că tot vorbim despre greșeli jurnalistice,domnule Cătălin Tolontan,vă semnalez una haioasă rău de tot făcută de colegul dvs.,caricaturistul Mierlă de la gsp.ro.Acesta a făcut o caricatură, publicată în Gazeta Sporturilor de azi,la pagina 19,pagină intitulată,,Metrosport'',înfățișându-l pe Alin Petrache trecând palmaresul total la medalii și defalcat(pe aur,argint și bronz)de la Comiterul Olimpic American la Comitetul Olimpic Român.Și acum vine gafa de tot hazul făcută de caricaturistul vostru.El scrie așa: total : 2399 aur: 947 argint:757 bronz:668(mă refer la simbolurile care reprezintă medaliile din caricatura aia).Acum hai să calculăm: 947+757+668=2372,nicidecum 2399,Mierla noastră(voastră) neverificând totalul cu un mini-calculator înainte de a-l trece-n caricatura asta de pomină,se pare că și el,ca o Mierlă veritabilă ce este,ciripea prea mult la ora de matematică și n-a prea învățat bine de tot adunarea. :) :) :) Corect era 974 757 668 care împreună dădeau 2399,nu 2372(câte ar da în realitate numărul medaliilor trecute de el).Nenea ăsta poate să refacă caricatura asta de pomină cu totalul medaliilor de aur ale americanilor,care sunt 974,nu 947? :) :) :)

Comentează