Al treilea nou-născut moare cu infecție în Spitalul Județean Suceava! Tatăl acuză autoritățile că ascund cauza comună a deceselor: piocianicul!

Zeci de acte documentate de ziar în ultima perioadă arată tactici de mușamalizare a infecțiilor mortale la nou-născuți

vineri, 2 septembrie 2016, 6:59

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Vasile Emilian Haidamac se naște pe 25 februarie, într-o noapte tânără, așa cum spunem când ne dăm ghes să ne trăim viața.

Vasile vine pe lume la Spitalul Județean Suceava. Are 3,9 kilograme și e clinic sănătos.

„A doua zi, sunăm la spital și auzim pe fundal: trebuie să îl botezați repede pe copil!”, povestește Tudor, tatăl lui Vasile.

Familia află că pruncul e într-o stare proastă prin invocarea preotului de o voce din planul secund al convorbirii telefonice. O voce care-i sufla colegului său.

Ca în adevărurile prea puternice ca să fie rostite direct.

Copilul moare în noaptea următoare, pe 27 februarie. Trecuseră 27 de ore de la naștere.

Pe Certificatul medical constatator al decesului nr. 216 din 29 februarie 2016, la cauzele morții, „care se înscriu cu litere majuscule”, după cum îndeamnă o rubrică din document, scrie:

  1. Stop cardio-respirator neresuscitabil.
  2. Insuficiență respiratorie acută.
  3. Bronhopneumonie congenitală cu Pseudomonas aeruginosa.

Piocianic!
1

„Congenital”, portița de scăpare

Piocianicul este trecut ultimul la cauzele morții.

„Asta e normal, pentru că legea ne cere să punem o cauză imediată, una intermediară și abia apoi ceea ce a declanșat avalanșa”, explică un medic de la un mare spital de urgență din București.

În cazul lui Vasile, infecția cu piocianic, unul dintre cei mai agresivi și recurenți germeni din spitalele românești, este considerată drept congenitală de către Spitalul Județean din Suceava.

Congenital înseamnă prezent la naștere. Din păcate, bronhopneumonie congenitală a devenit o placă prin care unele spitale încearcă să mute responsabilitatea morții nou-născuților la mame sau la copil”, spune același doctor.

„Cum putea să fie născut cu piocianic, o bacterie gram negativă de spital?! Poate dacă avea internări repetate”, insistă doctorul cu experiență de aproape 30 de ani în saloanele ATI.

Două victime în trei zile

Sătean din Liteni și un om hotărât, tatăl lui Vasile se duce la șefii spitalului ca să caute răspunsuri la întrebările sale.

„Doctorul Cristian Irimie, șeful secției obstetrică-ginecologie, m-a primit într-un birou plin de fum, ca un iad al tabacului, și mi-a sugerat că soția mea a venit infectată,. Același lucru îl afirmase și într-un interviu pentru presa locală, la postul Intermedia TV. Mi-a zis că nu e nimeni vinovat, că se mai întâmplă”, spune el.

Numai că, trei zile mai târziu, pe 1 martie, în aceeași secție de neonatologie de la Spitalul Județean Suceava, moare și Teodor Alexandru Manea.

A doua victimă cu aceleași simptome

Născut pe 17 februarie, copilul prezintă în timp toate simptomele unei infecții agresive.

Pe Certificatul de deces numărul 17 din 3 martie 2016, medicul scrie, după stopul cardio, la cauzele determinante: sepsis neonatal. Cazul a fost prezentat și de Antena 3, în emisiunea „În premieră”.

2

Alexandru nu împlinise două săptămâni.

Familia nu se lasă

Inițial, familia Manea află că germenele infecției lui Alexandru a fost altul decât al lui Vasile, copilul dispărut primul.

Asta pentru că de la Spitalul Sf. Maria din Iași sosește la Suceava un rezultat de hemocultură pe care scrie Pseudomonas putida. Buletinul de analiză este datat 1 martie 2016, chiar ziua morții lui Alexandru.

3

Putida face parte din familia Pseudomonas, iar literatura medicală îl reține drept mult mai puțin agresiv decât Pseudomonas aeruginosa – piocianicul.

Ceva însă se întâmplă.

Familia Manea insistă.

Ancheta epidemiologică

Pe 22 martie 2016, tatăl și mama lui Alexandru Manea fac o plângere către DSP Suceava. Își angajează și avocat.

Confirmarea celor mai dureroase temeri ajunge la ei pe 4 aprilie.

DSP le comunică părinților că, în ciuda celor venite în primă instanță de la Iași, o altă analiză efectuată la Institutul Cantacuzino „confirmă prezența bacteriei Pseudomonas aeruginosa”. Piocianic.

Într-o altă adresă, DSP le spune părinților că făcuse oricum „o anchetă epidemiologică la spital” și că așa descoperiseră problemele.

4
„Contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial ar fi putut favoriza infectarea nou-născutului dvs. Manea Alexandru Teodor”
DSP Suceava către familia lui Alexandru

Lucas, al treilea caz

Într-o cultură a negării, piocianicul își vede de treabă.

Recent, al treielea copil moare în același spital, cu aceleași simptome.

Și, din nou, județeanul din Suceava încearcă să mute privirile în altă parte, spun părinții acestei victime.

La Vasile, i-au atribuit Piocianicul mamei.

Lui Alexandru i-au spus întâi că nu are piocianic, până au fost siliți să recunoască.

Lui Lucas Paparuș, copilul în vârstă de 10 zile, mort acum două săptămâni, îi spun că-i vor da tatăl în judecată dacă nu se potolește.

„Diectorul Brădățan ne-a zis să nu-l mai deranjăm”

„Nu ne-a băgat nimeni în seamă, nu ne-a explicat nimeni de ce s-a îmbolnăvit copilul nostru. I-am solicitat directorului Tiberius Brădățan fișa me­dicală a lui Lucas ca să înțelegem ce a avut și de ce a murit, dar acesta ne-a amenințat că ne dă în judecată pentru hărțuire dacă îl mai deranjăm”, mărturisește Nicolae Paparuș, tatăl lui Lucas, pentru Obiectiv de Suceava.

”Vreau să aflu de ce a murit copilul meu, pentru că sunt sigur că a luat o infecție din spital și toți vor să ascundă acest lucru”, continuă bărbatul.

Lucas, fiul lui și al Mădălinei Ioanei Saicu, s-a născut pe 7 august. A fost externat după trei zile, însă situația sa s-a înrăutățit brusc și ireversibil, exact ca în cazul primilor doi.

A murit pe 17 august. Iar părinții așteaptă încă răspunsul.

42 de achiziții de dezinfectanți de la Hexi Pharma a făcut Spitalul Județean de Urgență Suceava în perioada 2007-2015, dintre care 11 prin licitație (141.000 euro) și 31 prin negociere directă (253.200 euro)

17 coduri CVP a folosit Hexi Pharma la negocierile directe cu Spitalul Județean Suceava: produse de curățenie, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți, clor, compuși cu funcție aminică, compuși cu funcție aldehidă, antiinfecțioanse și antiseptice pentru ginecologie, săpun, acid paracetic, produși pentru sterilizarea aerului

Nu există nici o legătură probată între folosirea substanțelor Hexi și piocianicul care pare omniprezent la Spitalul din Suceava.

Familia Manea va face însă plîngeri penale pentru moartea copilului lor, ”inclusiv pentru achiziția de dezinfectanți Hexi Pharma”.

Conducerea Spitalului Județean: ”Purtătorul de cuvînt”

Ziarul a contactat trei oficiali ai spitalului. Iată poziția lor inițială.

  1. „Nu știu, vorbiți cu purtătorul de cuvânt al spitalului, doamna doctor Ganea. Este un caz care trebuie manageriat cu atenție, eu am renunțat la postul de purtător de cuvânt”Tiberius Brădățan, director medical Sp. Județean Suceava

  2. „Vă rog să îl sunați pe domnul manager al spitalului, Vasile Râmbu. Eu sunt în ambulator acum, mă ocup de pacienți”Dr. Doina Elena Ganea, purtătorul de cuvânt al Sp. Județean Suceava

  3. „Lăsați-mi o adresă de e-mail și în scurt timp veți primi răspunsul în scris de la purtătorul de cuvânt al spitalului”Vasile Râmbu, manager Sp. Județean Suceava, prin SMS, după apelurile și mesajele Gazetei

Aseară, spitalul s-a ținut de cuvînt și a oferit publicului, prin intermediul ziarului confirmarea că e vorba de o infecție.

Cu E coli, susține Spitalul Județean

Iată mailul primit de la Vasile Râmbu:

Vă prezentăm în cele ce urmează datele solicitate de dumneavoastră:

1. Cazul copilului M.A. :
– în data de 17 februarie 2016 ora 10.50 se naşte la Maternitatea Suceava copilul M.A. la termen, extras prin operaţie cezariană. Evoluţia stării generale a copilului este favorabilă, la fel cu cea a mamei, motiv pentru care se externează la domiciliu în data 20 februarie 2016.
– în data de 29 februarie 2016 se înregistrează prezentarea în UPU Suceava a copilului M.A. având diagnosticul prezumtiv: “Nou născut. Sindrom febril. Stare toxico-septică.”. Este transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” Iaşi.
– în intervalul 20.02.2016 – 29.02.2016 nou născutul s-a aflat în îngrijirea familiei, conform declaraţiilor acesteia, fiind evaluat de 2 ori de către medicul de familie.
– ulterior copilul a decedat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” Iaşi.

2. Cazul copilului H.
– în data de 25 februarie 2016 ora 21.30 se naşte în Maternitatea Suceava copilul H de sex masculin prin operaţie cezariană primind diagnosticul de “Nou născut supramaturat. Hipoxie uşoară. Scor Apgar 8.“. La 5 minute de la naştere scorul Apgar scade la 7, copilul prezentând semne de insuficienţă respiratorie agravată. Se instituie manevre de terapie intensivă neonatală concomitent cu efectuarea de investigaţii paraclinice (biologice, radiologice). Diagnosticul devine în aceste condiţii “Bronhopneumonie congenitală. Pneumotorax stâng masiv.“ Evoluţia este în continuare nefavorabilă. Se recoltează aspirat bronşic din care laboratorul de analize izolează pe mediile de cultură colonii de Pseudomonas aeruginosa sensibile la 11 din cele 14 antibiotice testate.
– în data de 27 februarie 2016 ora 01.00 se pronunţă decesul pacientului, la 27 de ore de la naştere.

3. Cazul copilului P. L. A.
– în data de 7 august 2016 ora 16.30 în Maternitatea Suceava se naşte copilul P.L.A. La 4 ore de la naştere copilul a fost cazat împreună cu mama în sistem rooming-in, fiind alimentat natural la cerere. S-a externat în data de 10 august 2016 având o evoluţie favorabilă a stării generale.
– în data de 16 august 2016 nou născutul P.L.A. se prezintă în UPU – Spital Judeţean Suceava la ora 11.50 fiind adus pentru paloare, gemete, refuz de alimentaţie cu debut de 3 zile. Întrucât starea generală era influenţată se decide internarea în Secţia Pediatrie unde se instituie oxigenoterapie, tratament cu antibiotice, corticoterapie, perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitică şi acido-bazică. În jurul orei 23.00 starea generală se degradează accentuat motiv pentru care este transferat în Terapie Intensivă unde se instalează stop cardio-respirator. Se efectuează manevre de resuscitare la care nou născutul nu răspunde, pronunţându-se decesul la 00.35. Diagnosticul final este “Stop cardio-respirator neresuscitabil. Observaţie bronho-pneumonie. Observaţie meningo-encefalită. Sindrom de deshidratare. Acidoză metabolică acută. Hiperpotasamie. Stenoza ureterală stângă.“.

Din produsele biologice recoltate s-au izolat pe mediile de cultură colonii de Escherichia coli comunitară sensibile la 11 din cele 12 antibiotice testate.

Menţionăm că a fost depusă o sesizare la Colegiul Medicilor Suceava pentru a ancheta cazul copilului H. Din informaţiile pe care le avem organizaţia profesională a medicilor nu a constatat existenţa unei culpe medicale. Pentru detalii vă rugăm să vă adresaţi Colegiului Medicilor Suceava.

Cu stimă,
Manager,
Ec. Vasile Rîmbu

Nici acum, în răspuns spitalul nu recunoaște piocianicul la cazul  pe care-l numerotează cu 1, cel al lui Alexandru Manea, chiar dacă DSP a recunoscut părinților infecția pe baza analizei de la Cantacuzino!

În privința cazului numerotat 3 de către spital, cel al lui Lucas Paparuș, germenele declarat este E.coli comunitar.

„Dacă bebelușul a dezvoltat bronhopneumonie și meningoencefalită, înseamnă că a intrat în septicemie. Germenele de E.coli l-ar fi putut lua de la mamă în timpul nașterii sau din spital. Doctorii ar fi trebuit să facă până acum analize mamei pentru a determina sursa infecției. La cât de repede a evoluat infecția, e puțin probabil să fie vorba de E.coli comunitar, ci mai degrabă o infecție cu piocianic”, spune o sursă medicală consultată de Gazetă.

Subiectul celor trei copii morți la Suceava continuă. ”Două zile a fost copilul meu cetățean român! Însă chiar dacă a fost cetățean numai două zile, asta i-a dat drepturi care i-au fost încălcate!”, spune unul dintre părinți.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii (81)Adaugă comentariu

George  •  2 septembrie 2016, 7:21

Cataline...chiar nu se poate face ceva?un mititng...un scandal cu televiziuni...cu demisii in lant...cu arestari...?ce dracu e in tara asta nenorocita a noastra?pe cine tragem la raspundere?astia de acum nu au partid...i-i doare in cot...ailalti care vor veni vor zice ca cei dinainte au vina...si tot ne invartim iar bebelusii mor...!!??e dezastru de tara.....hoti...corupti...escroci...nu mai vin inapoi decat in patru scanduri!!

Dex  •  2 septembrie 2016, 7:43

Oare daca justitia va incepe sa puna statul roman la plata si eventual sa mai bage si medici la parnaie pentru neglijenta, coruptie, etc, se vor mai indrepta lucrurile astea? Oare nu este evident ca statul refuza practic dreptul la viata al romanilor?

Florin N  •  2 septembrie 2016, 7:53

Domnule Tolontan, Apreciez insistenta dumneavoastră in demascarea si punerea la dispoziție a publicului larg a cazurilor extrem de grave si inacceptabile intr-o țara care se dorește europeana(prin asta a se înțelege civilizata). Din tot ce am parcurs scris-investigat eu trag o concluzie si mai gravă. Nu neaparat sistemul medical este o problema si aici ma refer la organizarea lui(clar trebuie îmbunătățit), dar si mai îngrijorător este aspectul legat de oamenii care fac parte din acest sistem pentru ca încearcă sa ascundă problemele extrem de grave si greselile majore. Nu își asuma răspunderea. Mulți medici(cu câteva excepții) cunosc toate aceste probleme si se fac "ca ploua", mai mult ne tratează si de sus ca pe niște necunoscători. Se doresc salarii de mii de euro, dar oare ce fac dumnealor, respecta cu adevărat "albul" care înseamnă puritate, tradus in cinste si corectitudine? Mi-as dori ca toți medicii sa iasă si sa demaște toate neregulile pentru a fi cunoscute si aceste persoane nevinovate sa aibă o șansa, sansa la viața. Este si mai grav sa știi ca sunt lucruri incorecte si sa taci, sa iei parte la nedreptate, la mușamalizarea cazurilor. Sunt multe de făcut si multe se comentat, dar fără integritate si schimbarea mentalității oamenilor cu greu vom putea progresa. Va urez succes si va aștept cu drag si cu alte dezvăluiri. Cu respect, Florin

Catalin  •  2 septembrie 2016, 7:58

Trebuie impusa transparenta la orice nivel in Romania. Altfel, "***" va dainui si domni. La Elias se tine ascuns orice infectie nascuta. Eu m-am trezic cu copilul nou nascut cu o branula in cap. Am intrebat de ce? Asistentele au zis ca nu e nimic grav. Dupa vreo cateva ore am aflat ca i se dadea antibiotic? Dupa cateva raspunsuri diferite, am aflat ca era o infectie in maternitate asa ca dadeau preventiv.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dl dr  •  2 septembrie 2016, 8:00

Cand e vorba de copii, e si mai grav. Iar minciuna continua. Peste 3 zile vor spune ca n-au auzit de analiza de la Cantacuzino si vor rectifica. Apoi, vor face analize mamei si vor descoperi ca si ea are pioceanic. Si vor da vina pe ea, ca ea l-a dat copilului. Iar tanarul ministru, promitator si zambitor, ne va asigura ca lucrurile se vor schimba. Doar ca ancheta gsp dureaza de 4 luni si inca se moare (ne moare, de fapt, viitorul, adica copiii) de infectii. Cati mai trebuie sa moara pana cand se va vedea ceva? Daca era vorba de politica, erau 20 in inchisoare pana acum. Pe cand si niste "menejeri" de spital?

Mihai  •  2 septembrie 2016, 8:10

Domnule Tolontan v-am sugerat mai demult sa faceti o investigatie a spitalelor judetene ca sa vedeti ce lucruri ingrozitoare se petrec si uite ca am avut dreptate. Dar ce spuneti de faptul ca in timpul unei operatii nu exista spirt sau suficient iod pentru a dezinfecta pacientul? Sau de faptul ca o ecografie se face cu apa fiindca nu exista acel gel special cu care se da pe abdmen? Aceste lucruri se intampla la spitalul din Zimnicea. Va rog sa faceti investigatii sa vedeti la ce nivel este sistemul medical din Romania.

Florin Bejan  •  2 septembrie 2016, 8:13

Intr-o zi o să dai peste un medic sau un spital care o să se îmbogățească de pe urma ta. Poate chiar nemeritat. Cantitatea de inexactități și confuzii din articolele tale ar fi comica, dacă subiectele nu ar fi tragice. Iar sursa ta din anestezie-terapie intensivă, cu toți cei 30 de ani de experiență în spate, e incompetenta (dacă citatul atribuit e redat corect).

ica  •  2 septembrie 2016, 8:33

Dle Tolontan astept sa fii intrebat ptr cine faci jocurile ?Probabil ca cei pe care ii deservesti vor sa puna mana pe sistemul de sanatate ca cei mai siguri bani sant aici,deci ASTEPT si sigur ca nu vei mai avea atata aplomb*** ,PE Ridi ai nenorocit_-o nu tie frica ca intr-o zi vei plati.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Dan Patru-Tudosie  •  2 septembrie 2016, 8:35

Am convingerea ca in ultimii 10 ani au murit mii de oameni din cauza acestor infectii, dar cazurile au fost musamalizate.

Mircea Brumă  •  2 septembrie 2016, 8:39

E groaznic faptul că mor copii, mai ales când ar fi avut zile! La fel de groaznic e când cineva insistă pe un subiect în care nu a avut dreptate, încercând să evite puşcăria! Tolontan&Co au comunicat şi răspândit informaţii false punând în pericol securitatea naţională, existând numeroase cazuri de morţi cauzate de neprezentarea la spital DE FRICA INFORMAŢIILOR FALSE RĂSPÂNDITE DE TOLONTAN. De ce figuranţii din "ancheta" scai niuz îs arestaţi? Micul lor teatru n-a speriat decât jurnaliste proaste şi n-a omorât pe nimeni, ***!?! Domnule dragă Tolo, ştiu că-mi va dispărea postarea sau nu va apărea deloc, dar, neputând să mă alătur *** care vă preamăresc, întreb: nu-i mai rezonabil să faceţi un gest în memoria celor ***? Codrea...treacă-meargă, era o lipitoare, dar nevinovaţii creduli care n-au mai dus copilul la spital??? ***, dumneavoastră sigur puteţi găsi un echivalent modern, o demisie, o retragre din viaţa publică, ceva....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gareth Edwards  •  2 septembrie 2016, 8:55

Ce popor suntem noi? Ce oameni? Ce moralitate mai avem in constiintele noastre? Sistem medical in prag de colaps, o armata decimata si jigarita, o politie corupta peste masura, o administratie unde diletantismul si incompetenta sunt precum piocianicul...Vai de copiii nostri!!! Ma infior cand ma gandesc la viitor, caci acum, de bine de rau, traim vremuri de pace si liniste...

Razvan  •  2 septembrie 2016, 8:58

De ce nu ai tras un semnal de alarmă mai demult Tolontane.....pe tine te interesează doar să te aplaude lumea . De ce nu ai tras un semnal de alarmă acum 5-6 luni după primul caz????

ANTIMASN  •  2 septembrie 2016, 8:59

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  2 septembrie 2016, 9:05

Mircea Badea doarme bine pentru ca s-a facut partas la musamalizarea genocidului?! Este genocid in toata regula. Din experienta personala pot confirma ca marea majoritate din cei care am fost infectati in spitale nu sintem inregistrati decit ca simpli bolnavi fara nici o legatura cu spitalul. Mie mi-au spus in fata ca a fost vorba doar de o coincidenta cind m-am dus cu analizele plus istoria bolii si cu asta s-au spalat pe miini.

victor L  •  2 septembrie 2016, 9:08

Infiorator este si faptul ca atunci cind un guvern a vrut o noua lege a sanatatii, populatia a iesit in strada sa protesteze impotriva; unii prostiti (de Antena 3 ori din nastere), altii din interes, iar multi pe 50 de lei ca sa il apere pe doctorul Calafat de dictator. Nu uitati, ori va faceti ca uitati, ca nu aveti drept sa va plingeti. Exponentul mafiei din sanatate este bine mersi, ba unii ar vrea sa-l faca si erou national.

Cătălin Tolontan  •  2 septembrie 2016, 9:11

@Mircea Bruma: profesia noastra presupune si incercarea de a o explica. Nicaieri in lumea civilizata nu e valabil ce spuneti dvs. Nu mai sintem pe vremea revolutiei culturale cind presa era certata pentru ca nu educa bine oamenii. Pacientii au dreptul sa stie cit mai mult lucruri despre spitalele unde ei, copii, familiile si prietenii lor se trateaza. Sa dati vina pe presa pentru ce se intimpla in sanatate e ca si cum v-ati supara pe microscop pentru ca va arata un microorganism pe care nu vreti sa-l vedeti acolo. Din pacate este acolo si e dreptul pacientilor sa ia decizii in cunostinta de cauza.

adi  •  2 septembrie 2016, 9:12

Buna ziua. Ce ar mai fi de comentat, cand vezi ca directorii de spitale(nu toti), stau cu gunoiul sub pres, si pun doar sare de muraturi (ca tot vine sezonul), in loc sa curete ce se poate curata. Urmaream subiectul UPU Floreasca, si am vazut o doamna doctor, care era foarte vocala, si un pic aroganta ce zicea "ca pina se gasesc alti medici, dureaza, si se blocheaza activitatea". Au cam lucrat pe pozitii de forta, cu managerul, care nici el nu era usa de biserica, si au castigat de data asta. Spaga care se da la angajare in Floreasca, pleaca de la 5000 de EURO, asistentele, iar de dr. inca nu stiu. Pacat ptr. acele suflete, care nu au putut sa se bucure de viata, iar parintii sa aibe puterea sa treaca peste tragedie. Continuati, ca e bine de stiut, cat de mare e gunoiul de sub pres. O zi linistita.

simplu  •  2 septembrie 2016, 9:22

Asta nu e tot. Cazul meu la Floreasca. Internat cu Pancreatita acuta acum 3luni. In mod normal se face ecografie si CT imediat (adica la internare). Am facut Eco a doua zi si CT dupa 3 zile. Fisa medicala inaccesibila pacientului. Dar am reusit sa ii fac poze cu tel cand asistentele nu erau atente. Surpriza: eram trecut si cu Eco si cu CT fix la vreo 10 ore de la internare. Minciuna. Apoi analizele de sange mi-au fost total bramburit trecute in fisa. In urma unor episoade repetate de diaree (de la colon iritabil) s-au speriat si mi-au facut analize pt clostridium. Am avut noroc sa nu iau, dar mi-au facut de doua ori erau foarte speriati. Concluzia: minciuna este institutionalizata. La fel si bacteriile intraspitalicesti. NU VA OPRITI!!!

ramon  •  2 septembrie 2016, 9:23

și care este soluția ? Vine Pretty woman la putere și rezolvă cazurile ? Au fost 4 ani cu PSD la putere, ce au făcut ? De un an incoace au fost 2 miniștri, au făcut ceva ? Infecții au fost și pe vremea lui Boc, s-a făcut ceva ? Cine va face curat în spitale, că nu este deajuns construirea a 3 spitale regionale. Toată această campanie ne împinge spre clinicile private, unde decontăm sute de euro, este aceasta soluția ? Și cei care nu au acești bani ce fac ? Nu există bagheta magică la nimeni, sau vorba unui prieten, acum 20 de ani, declarăm război USA și a doua zi ne predăm. Prietenul nu mai există din motive tot medicale!

Cătălin Tolontan  •  2 septembrie 2016, 9:29

@dan: opinia fiecaruia este libera si nu presa este cea care musamalizeaza situatiile. Puterea de a musamaliza, dar si de a schimba lucrurile este in relatia dintre cetateni si autoritati. Asa ca Mircea Badea este un om cu propria opinie si e dreptul lui sa o exprime.

Mihai  •  2 septembrie 2016, 9:29

Domnule Tolontan nu mai bagati in seama mesajele postate de oameni tampiti, fiindca in tara asta sunt foarte multi, uitati-va cine conduce aceasta tara si ce imbecili i-au ales, deci nu trebuie sa ne mire ca in tara asta sunt mai mult tampiti decat oameni inteligenti. Continuati investigatia in spitalele din Romania ca sa vada si romanii in ce tara traiesc si cine o conduce, poate macar in al 12-lea ceas ne mai destaptam si noi macar putin si vom incerca sa facem ceva.

Cristi  •  2 septembrie 2016, 9:36

Aceleasi infectari la nastere le-am avut si eu cu ambii copii numai ca am avut norocul sa iesim din spital la o luna de la naster. mai 2005 Maternitatea polizu Copilul se naste sanataos, a doua zi are pneumonie, tratemante, incubator, data lapte direct in stomac, trimis parintii sa faca analize la cantacuzino, militarie cu mamele sa vina din 3 ore in trei ore la copii sa le dea de mancare, reusim sa iesim la o luna dupa nastere. Martie 2010 fetita nascuta prin cezariana la spitalul ilfov, fara probleme la nastere, a doua zi pneumonie. Intervenit si cu relatii reusit sa ajungem la Polizu. Acelasi calvar ca acum 5 ani. Reusim sa iesim din spital la o luna de la nastere.

Catalin  •  2 septembrie 2016, 9:42

Din cate imi spune mie intuitia, daca s-ar recunoaste oficial la Suceava sau aiurea infectia generalizata cu pioceanic, ar trebui sa se inchida complet spitalul o saptamana, o luna, un an, habar n-am, pentru dezinfectie generala ( daca se reuseste ) - bani multi cheltuiti, pesonal in concediu fara plata, oameni care sunt trimisi in alta parte. Dar totusi, o data si o data trebuie facuta si aceasta chestie, un reset , dureros, dar asta e.

io  •  2 septembrie 2016, 9:43

"Sa dati vina pe presa pentru ce se intimpla in sanatate e ca si cum v-ati supara pe microscop pentru ca va arata un microorganism pe care nu vreti sa-l vedeti acolo. " d-le tolontan, cum zicea cineva mai sus, m-ar bufni rasul daca n-ar fi de plans. parerea mea e ca daca nu vezi problemele din sistemul sanitar romanesc (alea de exista de multi multi ani), n-ai nevoie de microsocopul tolontan. ai nevoie de un control oftalmologic - e posibil sa fi orbit. ca problemele exista nu scuza cu nimic felul in care ati prezentat/"investigat" cazurile . admitand comparatia aia cu microscopul, daca lentila miscopului are aberatii cromatice uriase, il dau dracului de miscroscop si imi iau altul - ca nu face doi bani.

ionutz  •  2 septembrie 2016, 9:48

Vai de mama noastra . Parca sunt lagare de exterminare spitalele astea . Nici aia din lagare nu mureau de pioceanicul asta .Au ajuns sa moare copiii nevinovati . Pacat . Oricum trebuie facut ceva acolo '' sus '' . Sa lase naiba vacantele astea de vara parlamentarii astia si guvernantii si sa faca ceva pentru tara asta .

sundance kid  •  2 septembrie 2016, 10:08

O sa fac o paralela intre ceea ce se intimpla in sanatate in Ro si cit au cheltuit cluburile engleze din premier league in aceasta vara . Pai cluburile englezesti au cheltuit Un miliard de euro . In rest vorba ta celebra . HEI RUP !!

Mircea  •  2 septembrie 2016, 10:11

@Dex: sa ii dea pe medici in judecata pentru ce? pentru ca exista infectii intraspitalicesti? ce vrei de fapt? sa faca ei dezinfectarea spitalelor? esti nebun? tu si cei ca tine treceti peste limita nesimtirii intr-un mod iesit din comun. nu mai discutam de limita bunului simt pentru ca deja asta nu o mai aveti de mult timp. ce vreti sa mai faca medicii? sa spele si pe jos, sa duca gunoiul? iesiti in strada si cereti guvernelor sa faca spitale ca lumea, sa le doteze cu ce trebuie, sa angajeze suficienti medici si asistente, sa ofere mancare decenta in spitale, sa fie curatenie si multe altele. nu aruncati in spatele medicilor ceea ce nu este al lor. ii acuzati de malpraxis in conditiile in care un medic tine locul la 2 medici din lipsa de personal. cum sa nu greseasca?

ana  •  2 septembrie 2016, 10:12

Adevarat. Copilul meu a luat clostridium d ifficile. A avut noroc insa toți ma acuzau si ma amenințau sa tac ca nu am studii, nu sunt doctor nu pot vorbi de la egal la egal cu ei. Am ajuns tot la Sf MAria la IAsi. Acolo nu m a lămurit nimeni. Tăcere totala. Nu se acuză doctorii intre ei. Isi țin partea ca nah , greseli face tot omul. Sa nu vad reactiii gen " isterizati viitoarele mamae cu articole din astea" Nu. Asta e adearul, eu am patit o. Am primit dupa un an jumate raspuns de la Colegiul MEdicilor ca, clostridium d ifficile nu i a pus viata in pericol copilului meu. SEC. Cumva ce atata tam tam. A suferit si el putin dar nu a murit. Chiar nu se schimba nimic dupa tot scandalul cu dezinfectantii. Toti credeti ca a fost o mare conspiratie? Dar faptele vorbesc de la sine. Acum trebuie sa nasc a doua oară. Ce facccccc? Unde nasc domnule B radatean? In spitalul mortii?sau domnule presedinte? Domnul ministru? Exista si provincia nu ne lăsați la urma.

ana  •  2 septembrie 2016, 10:16

Voi stiti de cand plang parintii astia si de cand tipa far sa fie auziți? Trebuie sa cadă capete. Nu doar UNuL. Nu s a schimbat nimic. Sperăm ca media are o forta mai mare.

o femeie  •  2 septembrie 2016, 10:25

Imi pare rau de familie...condoleante si putere sa treceti peste. Situatia e cu atat mai grava cu cat personalul se comporta inuman (si nu, nu este singurul spital si singurele cadre medicale care isi bat joc de oameni). Cazuri asemanatoare se intampla si in occident. Acestea sunt motive de inchis spitalul imediat la al 2lea caz de infectie. Multe tari vestice au optat pentru pregatirea de moase (avem si noi calificate!! ) si oferit suportul pt nasterile naturale acasa. Ca o consecinta, mortalitatea infantila a scazut!

Ilie  •  2 septembrie 2016, 10:28

In spitalele marginase si retrase se fac foarte multe magarii si hotii. Sunt convins ca in aceste spitale, dezinfectantii adusi deja diluati, diluarea continua cu ajutorul angajatilor. Imi inspira mila parintii copiilor. Este dureros prin ce au trecut. Angajatii spitalelor se comporta de parca nu au copii. Sunt convins ca angajatii spitalelor nu accepta marire de salariu, stiind ca ori cat de mult li s-ar mari salariul, tot mai multi bani castiga de la pacienti. Coruptia din spitale nu se termina niciodata.

Ilie  •  2 septembrie 2016, 10:31

Felicitari tuturor pentru aceste descoperiri, ceea ce se intampla prin spitale. Pana la voi, eu nu am stiut de infectiile nosocomiale,de altfel cred ca multi oameni nu au stiut. Eu personal mi-asi dori cumva sa va premiez, dar nu stiu cum.

dzzz  •  2 septembrie 2016, 10:41

Nici nu stiu ce este mai grav. Situatia spitalelor din Romania, locuri in care colcaie superbacteriile imune la orice antibiotic sau monstruoasa coalitie a managerilor de spital si a doctorilor din subordine, care se chinuie din rasputeri, contrar evidentelor, sa ne convinga ca nu e asa. Primul pas spre rezolvarea unei probleme e sa o recunosti. Se pare ca, cu toate ca bilantul victimelor creste zi de zi, nici macar doctorii curanti, ca sa nu mai vorbim de management, nu au curajul, tinuta morala si chiar omenia de a-l face.

Analena  •  2 septembrie 2016, 10:46

In ce epocá tráim, domnilor? Diectorul Brădățan si Managerul mai sunt ín functie? Trebuiau de mult demisi, schimbati cu oamen competenti si consecventi! Tot Brădățan, amenintá cá dá în judecată párintii : pentru hărțuire, cítá impertinentá si indolentá!

Alex  •  2 septembrie 2016, 11:06

Infioratoare cazurile prezentate. La cum evolueaza societatea romaneasca, consider *** Nu-mi doresc sa fiu in locul parintilor, dar cred ca l-as calca in picioare pe "domnul manager". Copiii nostri reprezinta viitorul. Acesti medici nenorociti, pe care ii intereseaza scaunul, ne distrug acest viitor. Oameni buni, nu incit la violenta, dar in anumite cumpene ale vietii, ***. 2-3 *** de astfel de manageri reeducati vor produce efecte. Un nou nascut nu se poate apara, dar eu ca parinte sunt obligat sa il apar. Justitia nu va face nimic, batista se va pune pe tambal. Oare acesti nou nascuti nu au dreptul la a experimenta viata? Oare un comportament absolut abject al acestui "manager" nu merita un raspuns pe masura? M-am saturat de aberatia "sa lasam justitia sa-si faca datoria". Intr-o tara normala, as fi de acord. Dar Romania nu mai este demult o tara normala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gareth Edwards  •  2 septembrie 2016, 11:19

Si totusi... http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21263207-pensionar-din-slatina-fost-dusman-poporului-detinut-politic-vremea-comunismului-donat-doua-incubatoare-spitalului-local-ajuta-familie-probleme-financiare.htm

io  •  2 septembrie 2016, 11:21

inca o intrebare (pentru ca sincer nu ma pricep si incerc sa inteleg) - "Copilul moare în noaptea următoare, pe 27 februarie. Trecuseră 27 de ore de la naștere. [...] Piocianic!" Daca micutul a murit in doar 27 de ore de la nastere - infectia e din cauza spitalizarii? Traiam cu impresia ca trebuie sa treaca mai mult de 72 de ore pentru ca infectia sa fie considerata intra-spitaliceasca. Se poate vorbi de infectii intraspitalicesti dupa doar 27 de ore?

Adi  •  2 septembrie 2016, 11:28

Cel mai mult ma deranjeaza efortul maxim pentru musamalizare din partea medicilor. Oare ei nu au interes sa lucreze intr-un mediu propice performantei medicale, in conditii de siguranta pentru pacient si pentru medic? Ei ar trebui sa fie primii care trag semnale de alarma. Din pacate cei care ies in fata sunt supusi presiunilor. Profesor-doctorii sunt obsedati de statistici pentru cresterea prestigiului. E mai important sa "dea bine" o statistica decat sa rezolve problemele. Profesor-doctorii sunt stat in stat. Generatia tanara de medici care au iesit "pe afara" sunt sufocati de acesti profesor-doctori si pana la urma isi calca pe principii pentru a putea profesa. Inteleg ca nu sunt bani ca in Vest, dar aici nu mai e problema de bani, ci de vointa si calitati umane. Repet: e absurd ca un medic sa musamalizeze probleme pe care datoria il cheama sa le raporteze el insusi pentru binele tuturor

Cătălin Tolontan  •  2 septembrie 2016, 11:34

@io: corecta intrebarea, dar da, se oate vorbi. Pentru ca sint copii extrem de mici

victoria  •  2 septembrie 2016, 11:39

daca treci pe langa orice spital o sa vezi sigur personal spitalicesc, il recunosti usor dupa uniforma si incaltamintea specifica.... ce trebuie purtata doar in spital... nu la chiosc, nu la shaorma, nu la o tigare pe trotuartul de vis-a vis... putem sa dam vina pe management, pe dezinfectanti, pe coruptie, dar si pe nesimtire!

io  •  2 septembrie 2016, 11:40

ok, multumesc pentru raspuns. se bazeaza pe practici comune (medicale) sau e doar aprecierea dvs.? pana acum studiile medicale referitoare la nou nascuti (pe care eu le-am gasit) sunt ca asta de mai jos - folosesc 72 de ore ca si interval. o sa incerc sa gasesc si studii in care durata sa fie de 24 de ore. Methods A retrospective cohort study was performed by reviewing chart. The subjects were 489 neonates who were admitted to the NICU, survived longer than 72 hours, and not transferred to another unit, between Jan. 1. 1995 to Sep. 30, 1999. NIs were identified according to the NNIS definition. Data were analyzed with descriptive statistics. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1552075/ Mai mult: Nosocomial infections are defined as those that occur beyond 48 hours after birth and are caused by pathogens that are not maternally derived. Such infections are 100 times more common than early-onset bacterial infections, which are caused by pathogens acquired in utero or perinatally. http://www.ohsu.edu/xd/health/services/doernbecher/research-education/education/residency/upload/res_lounge_nosocomial-infections.pdf

Maxentiu  •  2 septembrie 2016, 11:46

Să ieșim în stradă, zic.

ovidiu  •  2 septembrie 2016, 11:46

este pacat ca unii critica actiunile unor oameni care incearca sa-si faca meseria.Da, poate aceste lucruri se stiau de ceva vreme, dar cate lucruri nu se stiu pt ca nu suntem informati? De cine ? De cei care ``prezinta `` ce vor ei sa stim...Cum apare ceva/cineva care deranjeaza prin declaratii,actiuni etc este luat in collimator,pus la zid si executat. Problema este ca sunt ``executanti `` care nu au valoare ( Gadea, Badea, toti Antenistii corupti si nu numai) care desi la inceputul dosarului Hexi erau pro, acum sunt contra...*** Tolontan & CO ( citind mai sus ) pt dezinformarea opiniei publice? Vor sa-l cerceteze DNA -ul ? Trezirea oameni buni, mai bine tarziu decat niciodata. Ce s-a intamplat la Suceava este grav, ajung parintii sa fie amenintati pt ca vor sa stie de ce le mor copiii? De medicul care ar trebui sa le explice? Felicit actiunile TUTUROR jurnalistilor care se implica in actiuni de demascare a lucrurilor negative..poate se schimba ceva..daca nu, macar stim ce avem de facut.Parerea mea despre cazul Condrea este ca, daca este mort, nu s-a sinucis clar ci a fost ``executat``. *** ...lucru care nu m-ar mira. Dle Tolontan va urez success atat dvs, cat si echipei cu care colaborati !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dana  •  2 septembrie 2016, 11:58

Stimate Tolontan, cei de la DNA sunt in concediu?

ada  •  2 septembrie 2016, 12:00

SI TOTUSI.....AVEA SI STREPTOCOC B. Sunt mama, însărcinată a doua oară si stiu despre STREPTOCOC B. L am avut la prima nastere , m am tratat. Il am si acum.,il tratez. Aceasta infecție exista la 1 din 3 femei. 20 % din copii se pot infecta la nastere de la mama si sa facă meningita si pneumonie. Maamele care sunt supravegheati de doctori competenti stiu acest lucru. DOMNUL TOLONTAN copilul a avut si streptococ b . Se pare ca aici e vorba de alta cauza si sursa era mama. Afirm toate acestea dupa capul meu de mama care se lupta cu streptococul asta de ceva timp.

Dr. Dan Patru-Tudosie  •  2 septembrie 2016, 12:16

Nu incit la nimic, dar daca as fi in situatia celor de mai sus, ***. Cel mai mare pret pe o viata de om dintr-o tara este de 254.600 de euro in acest moment, dar pentru familia care pierde acea viata nu exista pret. ***. Nu pana la cel mai inalt nivel, ci cu directa actiune asupra celor cu care am interactionat. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mama de Minune  •  2 septembrie 2016, 12:40

Le doresc multa putere si rabdare parintilor greu incercati prin pierderea micutilor lor. Am trecut prin ceva asemanator acum 7 ani cu primul meu copil, a reiesit ca am E coli cand am ajuns la spital pentru a-mi declansa nasterea la 40 de saptamani. Eram naiva si ma bazam in totalitate pe sfaturile medicului de atunci. Desi am facut controale si analize lunar in regim privat, doar la final am vazut infectia. Asistenta care mi-a dat rezultatul a spus ca jumate din gravide au infectia si ca nu e nimic grav. Copilul a venit pe lume dupa 18 ore de travaliu in urma unei cezariene facute de urgenta iar dupa primele 24 de ore a plecat cu ambulanta spre un oras universitar cu febra mare, septicemie, insuficienta respiratorie, hipoxie cerebrala, insuficienta renala grava urmand apoi sa aud de pneumotorax cu intubare de 3 ori si hemoragie interna. Dupa 25 de zile petrecute in terapie intensiva i-au dat drumul acasa perfect sanatos. Am stat aproape de el 20 de zile care mi-au schimbat total viata si perceptia despre sistemul medical. Au urmat 2 ani de controale amanuntite si kinetoterapie zilnica, cosmarurile mele si tremur cand auzeam despre cazuri asemanatoare. Toata cinstea si respectul neonatologilor care s-au luptat pentru viata lui atunci cand multi nu mai credeau ca va scapa. A fost declarat minune medicala la vremea lui pentru ca doar unul dintr-un milion de cazuri scapa dupa atatea complicatii. Pentru mine de fiecare data cand il privesc mai atent vad dragostea lui Dumnezeu care i-a dat viata din nou de atatea ori si care mi-a deschis ochii sa vad minunile din jurul meu pe langa care treceam nepasatoare. Al doilea copil a venit intr-o clinica privata unde m-am vindecat de remuscarile si de vina pe care mi-au pus-o in carca medicul anterior.

Vlad Tepes  •  2 septembrie 2016, 12:50

Cand vezi si auzi de la televizor ca elvetia americii de sud Costa Rica in primul rand a investit enorm intr-un sistem medical de exceptie menit sa ridice speranta la viata in tara aia, cand vezi ca Spania e nr 1 in Europa in acest domeniu desi sunt aproximativ vreo 40 de mil de locuitori, in timp ce noi ne trimitem pacientii arsi sau infectati cu avioanele prin toata europa, iar alesii nostri mai nou arunca cu bani pe echipe de fotbal sustinute de primarii, pe stadioane noi facute pentru echipe insolvente sau disparute de mult timp, in timp ce acestia isi trateaza bubele din cap prin toata europa, unul nu indrazneste sa se opereze in spitalele din Romania. Se apre ca acestia au relizat ca tarile mici ca populatie prospera cel mai bine, a se vedea la Slovenia, Slovacia, Croatia, Suedia, Norvegia, ect, dar planul lor e sortit esecului din start cand vezi ca o alta etnie toara copii pentru alocatie la greu, fara numar dupa cum spun acestia, in timp ce o familie de romania au maxim 1 copil 2, mai degraba niciunul.

Florin Bejan  •  2 septembrie 2016, 12:52

@io - copilul care a murit la 27 de ore de la nastere avea pneumotorax masiv stang cu insuficienta respiratorie severa la 5 minute de la nastere, e incompetenta amestecata cu rea-vointa sa (vrei sa) crezi ca asta ar fi putut fi complicatia unei pneumonii cu P. aeruginosa dezvolatata in primele 4 minute de viata @ada - deh, daca nu a dat nimeni cu markerul peste GBS-ul prezent in hemocultura aia, nu a fost remarcat de "echipa de investigatii"

cetateanul  •  2 septembrie 2016, 13:34

propun dl. Tolontan deschiderea unei organizatii/fundatii non-profit care sa aibe ca principala activitate investigarea problemelor din "sanatate" si la care sa redirectionam cele 2 procente din venit. Cred ca ar fi mai de folos decat sa-i donam la SMURD sau cine stie ce fundatii necunoscute care apar ca ciupercile dupa ploaie in primele luni ale anului.

Comentează