DSP Suceava confirmă prezența Piocianicului: „Stafilococ pe masa de înfășare și Pseudomonas în ATI”

"60% dintre testele din primăvară au ieșit cu piocianic!”, spune Cătălina Zorescu, director-adjunct la inspecția sanitară, care adaugă și faptul că, în ultima vreme, s-au mai rezolvat din problemele de la Spitalul Județean din Suceava

sâmbătă, 3 septembrie 2016, 6:56

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

DSP Suceava reacționează după ce Gazeta a documentat cu înscrisuri oficiale cazurile a trei nou-născuți morți din martie și pînă acum infectați în secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Surse medicale susțin că ”sunt mai multe cazuri, dar care au rămas secrete”.

Contactată telefonic de Gazeta, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, doctor epidemiolog Cătălina Zorescu, confirmă că ea însăși s-a infectat și s-a internat în august!

Medicul a fost reținut, însă n-a negat cifrele și faptele de la Suceava, pe care ea și colegii ei le-au descoperit în ancheta copiilor decedați.

Pruncii au murit la cîteva zile de la nașterea derulată în condiții normale și în urma căreia fuseseră declarați sănătoși.

– Doamnă doctor, este adevărat că în primăvară, după cazul primului bebeluș decedat, ați declarat că în urma controlului efectuat la acest spital, 60% din probele prelevate au ieșit pozitive la Piocianic?
– Da. 60% dintre probe au fost neconforme. Dar să știți că după măsurile impuse de noi de igienizare și dezinfecție, testele ulterioare au ieșit conforme.

– Ce a constatat DSP în cazurile celor trei nou-născuți decedați la Spitalul Județean Suceava?
– Am transmis toate datele Ministerului Sănătății. Vă rog să le solicitați lor aceste informații! Nu sunt abilitată să le comunic presei.

– Presa locală a publicat faptul că dumneavoastră v-ați infectat cu Clostridium difficile în timpul prelevării de probe din spital și că ați fost internată pentru tratament în cursul lunii august…
– M-am infectat, dar nu doresc să comentez. Acestea sunt informații personale…

MS: „Au descoperit germeni și pe 3 august!”

După apariția articolului de ieri din Gazetă, Ministerul Sănătății a cerut de la DSP Suceava un punct de vedere despre situația celor trei copii decedați. 

La prânz, șefii din Ministerului Sănătății au primit de la Inspecția Sanitară de Stat raportul trimis de către DSP Suceava.

„Ni s-au comunicat informații legate doar de al treilea caz de deces în secția de neonatologie. În probele prelevate de spital, pacientul prezenta în plămâni și intestine germene E. coli”, a explicat Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvînt al MS.

”Urmează ca în următoarele zile să fie gata analizele histopatologice prelevate în timpul autopsiei de către legiști”, a mai declarat Colintineanu.

DSP Suceava a mai informat ministerul că pe 3 august a efectuat un control de prelevare de probe la Spitalul Județean Suceava. ”DSP a găsit în secția de neonatologie stafilococ patogen pe masa de înfășare a nou-născuților! Plus germene de Pseudomonas în secția de Anestezie Terapie Intensivă pe patul unui pacient care a suferit un accident rutier”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MS.

„DSP Suceava a precizat în raportul trimis către minister că la Spitalul Județean au fost constatate deficiențe în igiena personalului medical, iar controlul efectuat pe 3 august a fost făcut după sesizarea Serviciului de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale din cadrul spitalului, care a constatat mai multe teste neconforme în luna iulie”
Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății

Acuzele pe care părinții le fac spitalului sînt, însă, mult mai numeroase.

”De aceea am făcut și plîngere penală. Pentru că cei cei care s-au ocupat de micuți erau obligați prin protocoalele medicale să le acorde un tratament pe care nu l-au acordat”, spune unul dintre tați.

”Faptul că, iată DSP, recunoaște o cifră uriașă de probe cu infecții, de 60%!, este doar începutul. Cum adică s-au luat măsuri dacă și în august au găsit din nou germeni?! Încet, încet, trebuie să se afle tot adevărul”, spune părintele unuia dintre copiii decedați.

Continuarea în numerele viitoare.

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (18)Adaugă comentariu

dl dr  •  3 septembrie 2016, 7:49

Domnule Tolontan, cum se face ca avem o voce care, pentru ca e foarte cunoscuta si implicata in societate (un fel de "think tank", ca tot va place termenul), evita evidentele si se intreaba in continuare daca exista cumva vreo legatura intre biocizii Hexi si infectiile intraspitalicesti? Ma refer la doamna Mungiu. Apoi, cum se poate ca implementarea inca din primavara a masurilor DSP Suceava de igienizare si deinfectie au condus totusi la moartea unui bebelus in august? Nivelul urias (60%) de probe pozitive nu ar fi trebuit sa duca la suspendarea activitatii sectiei? Ce spune legea sau protocolul in astfel de cazuri? In ce o priveste pe doamna doctor de la DSP Suceava, cred ca ar trebui sa ne spuna cum se face ca masurile dumnealor au dus la recoltarea unor probe conforme in martie, pentru ca, in raportul trimis la minister, sa spuna ca si proba din 3 august a decelat prezenta bacteriilor in sectie. Cat de bine si-au facut treaba daca, dupa 3 luni de la implementarea masurilor, lucrurile stateau tot rau? La orice loc de munca, daca se sesizeaza ceva neconform, se aplica masurile si, in functie de specific, acel departament cu probleme e cautat si verificat perioada indelungata ulterior pana cand reponsabilii constata ca s-au remediat deficientele. Intrebati-o pe doamna doctor de la DSP de cate ori a fost in control din martie pana pe 3 august, cand institutia dumneaei a gasit iar bacterii? Multumesc pentru informatii si campanie. Ca multi altii, am si eu copii...

Luca  •  3 septembrie 2016, 8:25

Atentie , angajarile pe baza de carnet de partid , au fost facute si la DSP si in spitale ! Daca partidele coincid , controalele au fost musamalizate . Cazuri de acest gen sunt in toata tara ! Este foarte usor sa le aflam , daca se doreste acest lucru . GSP a facut un lucru deosebit , dar singur nu va putea . Alo, SRI ?! Unde esti ?!

Nicu  •  3 septembrie 2016, 8:46

Tot cu E-coli erau infectati si bebelusii de acu 1 an.....

Cătălin Tolontan  •  3 septembrie 2016, 9:15

@dl. dr: Alina Mungiu-Pippidi, pentru ca la ea va referiti, sa citam numele oamenilor, nu a negat legatura dintre Hexi si infectii, ci a spus ca nu este documentata stiintific. Ceea ce e perfect adevarat. Cu precizarea ca nicaieri in lume documentarea stiintifica nu este facuta de catre presa. Eventual presa o preia. E treaba Guvernului, a MS si a spitalelor sa faca acst lucru! E parte a serviciului public. Si nu ca dea dreptate cuiva, ci ca sa afle ce poate fi facut. Altfel, traind intr-o cultura a negarii, spitalele nu vor invata nimic, isi vor confuza medicii,, vor sadi neincredere pacientilor si, mai ales, nu vorutea imbunatati actul medical. Uitati-va in articolul de ieri cite coduri CPV a folosit spitalul din Suceava pentru achizitai dezinfectantilor Hexi De ce? Care e logica alta decit dorinta expresa de a da contracte catre Hexi? Chiar ne considera managerii inapti pe toti in materie de gindire?

un oarecare  •  3 septembrie 2016, 9:52

Unii chiar suntem inapti in gandire... produsele Hexi au fost scoase de la utilizare din luna mai, dar tot ele sunt vinovate pentru infectiile din august, nu? Si pentru cele din decembrie vor fi tot ele vinovate! Aberezi, iar impartialitatea ta de jurnalist lasa mult de dorit.

Ion  •  3 septembrie 2016, 10:06

Si noi am avut copilul internat in Spitalul Judetean Suceava cu dignostic de bronsita iar la cateva zile a luat un rotavirus de toata frumusetea, rotavirus, care, din spusele distinsei Frunza, sefa sectiei pediatrie, a fost luat de copil de acasa... Multumim Lui Dumnezeu ca a scapat dupa 9 zile de tratament cu antibiotic in sectia de infectioase unde sunt niste doamne extraordinare. In aceeasi perioada au mai fost cel putin 3 copii infectati cu rotavirus in sectia de pediatrie, unde se facea curat, "dezinfectare", cu aceeasi galeata cu mop, in toata sectia. Interes minim pentru binele copiilor cat si a parintilor din partea cadrelor medicale si a infirmierelor. De asemenea, cei de la DSP au ascuns situatia chiar si in momentul in care cele relatate au ajuns in presa locala, sau poate nu au fost informati de catre spital. Sunt sigur ca aceeasi situatie este omniprezenta in toate sectiile spitalului. De asemenea, pentru o curatenie facuta oarecum corecta si cearceafuri curate, fara atentia de rigoare nu faceai nimic. Si spuneti dvs., cum sa nu ajungem sa ne nenoroceasca copiii acesti oameni, cand ei se cred stapanii nostri. Si o ultima remarca, la un moment dat, venisera niste parinti cu un copilas din strainatate. Noi eram singuri intr-un salon si ne-u zis sa ne mutam in alt salon, unde sotia trebuia sa stea intr-un pat in jumatate cat unul normal, cu laterale din metal, pe care eu a trebuit sa le dau jos, iar cei mai sus amintiti mi-au zis ca au dat medicului curant atentia la solicitarea acestuia pentru a beneficia de conditii optime. Si cate mai sunt de povestit, dar ajungem in alte subiecte.

Cătălin Tolontan  •  3 septembrie 2016, 10:51

@un oarecare: cititi, va rugam, cite ceva din articolele despre dezinfectanti. De nenumarate ori am spus ca hexi nu e singurul caz. Si am dat si exemple. Nu unul, mai multe.

dan  •  3 septembrie 2016, 11:48

Este ingrozitor ceea ce citim. Daca acesta este sistemul sanitar de care depinde la un moment dat viata noastra inseamna ca avem motive intemeiate de a pleca din aceasta tara. Iar pentru situatia aceasta, abia acum inteleg, dupa aceasta investigatie, sunt de vina inclusiv cadrele medicale. Pentru atitudinea primitiva pe care o au in cazul infectiilor nosocomiale.

Traian  •  3 septembrie 2016, 12:18

Dle Ion, sa stiti ca rotavirusul este un virus. Prin urmare, el nu se trateaza cu antibiotice. Daca copilul a fost infectat in salon, este foarte posibil sa fii luat de la alti copii.

Iulian  •  3 septembrie 2016, 13:04

Ce ar trebui făcut când se descoperă infecții într-un spital ?? Acel spital trebuie demolat și construit unul nou ,va dați seama câte generați de viruși sunt în pereții aia? Unde stau eu sa întâmplat un asemenea caz , în localitatea vecina au murit vreo doi oameni de infecții și autoritățile au intrat cu buldozerele în spital !!!!Asta e unica soluție, degeaba faci dezinfecție, după câteva zile revin sau devin mai puternice la dezinfectanți ! Avem spitale de 100 de ani , să de-a cineva tencuiala jos și să facă teste !!

A S  •  3 septembrie 2016, 15:26

Este o paranoia ce faceti aici. Chiar nu va ganditi ca si un spital nou se populeaza repede cu stafilococ si pioceanic? Un om ars vine in spitalul nou deja infectat pe rani pentru ca pe pielea omului se afla sigur cel putin stafilococul auriu. Exista oameni cu rani infectate cu pioceanic fara a fi trecut prin spital. Numai daca cautati pe Internet forumuri de discutii privind pioceanicul si veti gasi acolo situatii in care au rani infectate inainte de a intra in spital. Nu inteleg de ce nu cereti d-voastra opinia medicilor epidemiologi sau a celor de la Institutul Cantacuzino si va dati toti cu parerea. Ma ingrijoreaza faptul ca se emit pareri de catre personaje care nu au nici o legatura cu meseria de medic. Asta denota superficialitate sau REA CREDINTA.

Florin+  •  3 septembrie 2016, 17:00

Si cum trateaza BBC un caz identic, daca nu, mai grav. http://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-16703526 Pe scurt. In 2012, 3 copii au murit dupa infectii cu pseudomonas la Royal Maternity in Belfast (spital din reteaua NHS). Mai multi infectati. Au facut, o curatenie generala, au identificat ca era de la robineti, au ajuns la concluzia ca nimeni nu poate fii invinovatit, au imbunatatit procedurile si-au vazut in continuare de viata. Politia a inceput o investigatie preliminara sa vada daca sunt vinovati care pot fi pusi sub acuzare. Eu n-am gasit niciun rezultat. Pentru o situatie similara, la noi orice solutie sub dinamitat spitalele, inchiderea fabricii care furniza dezinfectantii si pedepsirea exemplara a cadrelor medicale (puscarie nene, nu avertismente) e o conspiratie si o cardasie si "numai la noi in Romania e posibil asa ceva". Ma refer si la reactii si concluziile pe care le trag multi oameni dupa ce citesc aceste articole, nu numai la ce se scrie in articole.

Florin Bejan  •  3 septembrie 2016, 17:23

@A S - nu e nicio paranoia. O face intentionat, cel mai probabil din interese pur materiale (trafic, etc), nu cred in conspiratii malefice (face mult prea multe gafe medicale pentru a crede ca e pregatit/sustinut/validat de vreo entitate dinauntru sau din apropierea sistemului medical). Ca de campania asta va profita cineva, e neindoielnic. Dar nu cred ca tolo e constient de consecinte (si nu pentru ca ar fi orbit de idealism sau altruism, din contra).

Dan  •  3 septembrie 2016, 17:35

Noi romanii nu suntem in shengen. Noi suntem tratati ça si cei din lumea à3a.noi nu avem cum sa mai merge pe critérium democratiei pentru ca azi cei mai democrati sunt fostii comunisti. Un fel de travestiti. Noua ne trebuie regimul din corea de nord*** .stiu ca suna urata in democratie dar la noi nu merge

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AT  •  3 septembrie 2016, 19:52

Clostridium difficile se ia si din sectia infectioase a aceluiasi spital.

 •  3 septembrie 2016, 20:39

Dl Tolontan, aveam 15 ani cand am fost operata in spitalul CFR la sectia de urologie. Asta se intampla in 1984. M-am pricopsit cu o mare infectie care a avut urmari foarte neplacute. Deci infectiile din spitalul CFR 2 si probabil din cele mai multe spitale din tara noastra le avem mostenire din vremuri mai vechi decat credeti. Medicii stiu ca e nevoie de spitale noi dar nu le pot construi dansii.

o femeie  •  4 septembrie 2016, 10:34

Domnule Tolontan, puteti va rog sa intervievati cativa medici din spitale diferite sa va prezinte procedurile de raportare a unei infectii intra spitalicesti cat si procedurile de actionat dupa? Din ce am vorbit cu un medic astazi plecat din tara, procedurile sunt atat de complicate si atatea dosare si acte de parca simtea ca ea medic e acuzata, incat renunta sa raporteze. O simplificare a pasilor ( si aici depinde doar de fiecare director al spitalului) ar duce la o reactivitate si o imbunatatire imediata a calitatii vietii. Sa privim in alta tara, mai "dinamica": din cauzele infectiilor intraspitalicesti Olanda a ajuns sa aiba aprox. 20% din nasteri acasa ( jumatate din gravide cer dar doar o parte din ele au sarcina ok si conditii sa fie aproape de spital etc) adica au ales sa pregateasca in cateva luni moasele sa evalueze acasa, sa ofere o ambulanta mica la usa, sa califice in cateva sapt. asistentele care vin primele zile acasa sa ajute tanara mama si bebelusul. Consecinte: costuri mici, mortalitate infantila din cele mai mici, depresii post natale aproape disparute etc.

bg  •  14 septembrie 2016, 13:18

Ideea care se vehiculeaza de care unii cu demolarea spitalelor in care s-a depistat o infectie nozocomiala este O PROSTIE. Poti sa ai izbucniri de inf. nosocomiale si intr-un spital nou-nout. In conditii normale, daca ai dezinfectanti buni, eficienti si personalul angajat este bine instruit si respecta cu sfintenie regulile privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in spital nu ai motive sa te temi de inf. nosocomiala. Dezinfectia nu exclude curatarea. O dezinfectie este eficienta daca se aplica dupa curatare. Studiile de specialitate arata ca dezinfectantii sunt recomandati de prod. a fi folositi la conc. care depasesc cu mult nivelul de distrugere (omorare) al microbilor. La spitalul din Suceava este cu totul altceva si cred ca sunt mai multi factori (de mediu si umani) care concura si intretin inf. nosocomiala. Depinde cum a controlat DSP-ul. Una este sa descinzi in spital neanuntat si sa iei probe de peste tot (instrumentar, suprafete, maini personal, etc...) si alta este sa anunti cu o saptamana inainte ziua cand controlezi. Conform legislatiei in vigoare managerul spitalului este primul raspunzator in cazul inf. nosocomiale.

Comentează