Tatăl copilului mort cu piocianic: ”La spital mi-au spus: Nu vreți să ne lăsați băiatul să îl ardem? Am rămas șocat, nici acum nu-mi revin!”

Tatăl și mama a doi nou-născuți decedați după infecții cu pioceanic au decis să povestească prin ce au trecut

luni, 5 septembrie 2016, 6:44

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Vasile Haidamac împlinește 41 de ani în decembrie.

Elena Haidamac face 40 în septembrie. Ambii sînt săteni din Liteni, Suceava.

Moartea copilului lor de 27 de ore, care purta numele tatălui, i-a dărîmat nu doar psihic, ci și economic. După înmormîntare, rămas fără bani, tatăl a plecat să-și caute de muncă în Germania, n-a reușit și s-a întors în țară.

Interviul cu Vasile Haidamac.

-Puteți descrie, vă rugăm, pe scurt, ce știți că s-a întîmplat cu fiul dumneavoastră?
-Vasile Haidamac s-a născut pe 25 februarie 2016 și avea 3,9 kilograme, un copil sănătos, ni s-a spus. Dar noi nu l-am văzut niciodată!

-De ce?
-Pentru că spitalul nu ne-a permis aceste lucru. Vasile a murit peste 27 de ore.

-E greu de crezut că un spital refuză așa ceva părinților.
-O să povestim. Ca să știe oamenii. A doua zi după naștere, cînd am sunat la spital am auzit pe fundal: ”Trebuie să-l botezați repede pe copil!”. Am ajuns repede la spital! ”Fiul dumneavoastră e în stare proastă”. Lăsați-mă să-l văd! Așa le-am zis. ”Nu puteți să-l vedeți că e intubat”.

-Însă…
-Stați așa! Nu ne-au permis să-l vedem pe copil nici viu și nici cînd a murit. Vineri a murit. Era week-end. L-au dus la morga Spitalului Județean și, pentru că era închis, pînă luni nu l-am putut vedea.

Vasile Haidamac

– De ce să se poarte astfel un spital?
-Eu sînt un om simplu din Liteni, Suceava, dar vă înțeleg că tot întrebați asta. Vă rog sa lasați un pic la o parte meseria, știu ca ziariștii sunt exact ca procurorii, ca polițiștii, au o imunitate specifică, dar credeți-mă că au fost două zile tragice! Nici eu, nici sotia nu ne-am văzut băiatul în viață.

”De ce nu ne-au lăsat să îl vedem în viață?! Gândiți-vă ce cumplit e pentru o mamă căreia îi moare copilul înainte să îl alăpteze. Le-am zis doctorilor că <Acolo ați fost doar voi și Dumnezeu, nu m-ați lăsat să îmi văd copilul în viață>”Vasile Haidamac, tată

-Vă respectăm durerea, însă atunci cînd povestiți fapte și nume e vorba și de viața altor oameni.
-Și eu înțeleg, dar să vină și să spună cineva că nu e adevărat! Să spun că nu e adevărat că m-am dus luni, la ora 10:30, la spital, să ridic copilul. Am vorbit cu mai mulți doctori, printre care Tiberius Brădătan, directorul medical.

-Și cum v-au explicat moartea după 27 de ore?
-Știți ce mi s-a zis luni dimineața? ”A, copilul cela mort. Nu vreti să ne lăsați copilul să îl ardem?”. Am rămas șocat, a fost un moment cumplit, un șoc, nici acum nu-mi revin! Nu pot să uit fraza aia. Elena, soția mea, e și astăzi foarte tulburată, de aceea nu vorbește și ea cu dumneavoastră.

-Ce le-ați răspuns?
-După ce mi-am revenit din șoc le-am zis că să nu ardă ei pe nimeni și că vreau să i se facă lui Vasile autopsia ca să aflăm de ce a murit. Așa am aflat că a avut piocianic. Ei au zis că e de la naștere. Asta să se afle în tribunal!

-Asta înseamnă că ați dat pe cineva în judecată?
-Eu am depus o plîngere penală. Apucasem să îi fac lui Vasile certificat de naștere. I-am facut și certificat de naștere și certificat de deces. Vasile Emilian Haidamac a fost cetățean român! Două zile, dar a fost cetățean român. A avut drepturi, cine i le-a încălcat să plătească!

-Totuși, dincolo de faptul că suspectați că au vrut să ascundă adevărul, n-ați primit de la spital nici o explicație?
-L-am tot întrebat pe directorul Tiberius Brădătan. S-a purtat execrabil cu noi! Aflasem că analizele de la Cantazuzino arată piocianic! Vasile căpătase bronhopneumonie. La care Brădătan îmi spune: „A, brohnopneumonia e o boală, da. Iar Pseudomonas nu știu, că acolo s-a făcut dezinfecția”.

”Ce am înțeles eu din toată durerea mea cu Spitalul Județean din Suceava e că pare că multora nu le pasă, sunt preocupați mai mult de politică și nu de pacienți”Vasile Haidamac, tată

-În afară de justiție v-ați adresat și specialiștilor în medicină?
-Am fost la Colegiul Medicilor, m-au întârziat câteva luni pînă nu s-a întâmplat nimic. Deși s-a dovedit că nu soția mea fusese infectată, cum îmi zisese șeful de la obstetrică-ginecologie, doctorul Cristian Irimie. De fapt, șeful Colegiului Medicilor din Suceava este doctorul Hâncu, fost chirurg al Spitalului Suceava.

-Nu e nimic în neregulă ca un medic de la Județean să devină șef al Colegiului.
-Sigur, aveți dreptate. Numai că sîntem în septembrie și Vasile a murit la finalul lui februarie. Ce au făcut atîta vreme? Doctorul Hâncu n-a mai răspuns nici măcar presei din Suceava când a fost sunat să fie întrebat de caz.

-Ce ați făcut în continuare?
-Vă dați seama că  totul, înmormîntarea și restul, a costat! Am rămas fara bani. Am plecat la Frankfurt două luni să îmi găsesc de muncă. Nu am gasit nimic, m-am intors la țară, la Liteni. Dar am văzut altceva. Altă lume. Am văzut oameni. Oameni buni, noi ne pierdem umanitatea! Nu mai exista umanitate! Și am fost la Frankfurt, nu în Japonia. Cred ca, daca ajung eu, Vasile Haidamac din Liteni, în Japonia, fac infarct, credeți-mă!

-Ce v-ar liniști pe dumneavoastră și pe soție?
-Momentan, totul pare uitat. Aștept încă un semn de la procurori. Și vreau să ajung în fața instanței. Nu știu eu, dar există ucidere din culpă, nu?

-Sincer, sună ca și cum doar răzbunarea vă alină. Dar poate că nu e nimic de răzbunat.
Eu v-am zis că vreau să ajung la judecător, acolo e lege, nu răzbunare. Trebuie să existe o judecată pentru asta, înainte de judecata divină.

Mama celui de-al doilea copil mort cu Piocianic: „Directorul Brădățan era în campanie electorală și spunea sucevenilor că ne-am crescut copilul într-o mocirlă infectă”

Ana Maria Manea a acceptat interviul.

La 6 luni de la moartea băiatului ei, Alexandru Tudor Manea, e decisă ca „aceia care i-au răpit dreptul la viață copilului meu să plătească!”.

Drama prin care trece a început pe 29 februarie. Bebelușul a decedat pe 1 martie, în a 14-a zi de viață.

Familia Manea
Familia Manea

-⁠ Puteți să povestiți ce s-⁠a întâmplat cu băiatul dumneavoastră?
– Vă povestesc, deși îmi este greu să rememorez acele zile. Pe 17 februarie am născut prin cezariană un băiețel de 3,960 kilograme, perfect sănătos, după cum au spus chiar medicii. După trei zile am mers amândoi acasă. Timp de o săptămână totul a fost perfect. Și medicul de familie a fost încântat de cum arată bebelușul care începuse să ia în greutate încă din spital. Tragedia a debutat o săptămână mai târziu.

-⁠ Ce s-⁠a întâmplat?
– Era 29 februarie. Pentru că eu și soțul ne-am propus să-l botezăm pe cel mic pe 5 martie, înainte să înceapă Postul Paștelui, am lăsat copilul mâncat și schimbat cu mama și am plecat în oraș. Din oră în oră sunam acasă ca să văd ce face cel mic. Toate erau bune, doar că nu mai dorea să-și bea lăpticul, ceea ce a început să mă îngrijoreze pentru că era un mâncăcios. După al treilea telefon am lăsat totul baltă și am plecat acasă. Am luat copilul și am mers la medicul de familie. Din acest moment totul a început să se deruleze cu viteza luminii…

„Unde să mergeți, doamnă?, Moare!”

-⁠ Adică…
– În timp ce stăteam în mașină și așteptam să ne vină rândul la cabinetul medical, nu am dorit să intrăm cu copilul alături de alți copii răciți, am observat că micuțului a început să i se marmoreze pielea. Am fost primiți imediat în cabinet, iar medicul ne-a trimis de urgență la spital. Aici i-au luat temperatura, avea deja peste 39 grade, și l-au trecut pe tratament.

-Ați aflat ce are?
-Nu. Nimeni nu vorbea cu mine, iar într-un final o doamnă doctor vine și ne spune că are sepsis neonatal. A fost un șoc pentru mine. Apoi totul a luat-o razna. Le-am spus medicilor că vom merge oriunde cred dânșii că poate fi salvat. „Unde vreți să mergeți doamnă, nu vedeți că moare?!” a fost reacția lor. Când mi-au spus că trebuie să-i facă puncție, am refuzat și așa am ajuns la Spitalul Sfânta Maria din Iași. Am ajuns la miezul nopții, dar nici aici medicii nu ne-au spus ce se întâmplă cu copilul nostru. La ora trei și jumătate l-au intubat, a intrat în comă și starea lui s-a degradat rapid. După câteva ore s-a stins… Cuvântul „infecție” nu a fost pronunțat de niciun medic.

-⁠ Când ați aflat ce a cauzat decesul?
– Când am văzut rezultatul necropsiei și al anchetei Direcției de Sănătate Publică. Inițial, rezultatele biologice de la spitalul din Iași au arătat prezența în organismul copilului a bacteriei Pseudomonas putina, dar analizele de la Institutul Cantacuzino a lămurit totul: Pseudomonas aeruginosa. Din presa locală am aflat și despre cazul Haidamac, infectat în aceeași secție tot cu Piocianic.

„L-am dus pe doctor de mână la mormânt”

-⁠ Ce faceți acum?
– Ne-am angajat un avocat, pe Cristian Băcanu din București, pentru că toți cei din Suceava ne-au refuzat pe motiv că și ei au copii, și nu vom renunța să-i facem dreptate copilului nostru.

-⁠ De ce ați decis să mergeți în instanță?
– Din cauza atitudinii medicilor, a instituțiilor statului, a reticenței sistemului medical de a-și recunoaște neputința. Dacă nu apelam la avocat nu am fi obținut niciun document medical al copilului nostru. Directorul DSP Suceava, Cătălina Zorescu, ne-a spus că 60% din probele recoltate la Spitalul Județean au ieșit pozitive la Piocianic. Cum de mai funcționează acest spital?

– Spitalul Județean Suceava a recunoscut infecția contractată acolo de copilul dumneavoastră?
Directorul medical Tiberius Brădățan intrase în campanie electorală, candida pentru Primăria Sucevei, și spunea oamenilor că bebelușul nostru a murit din cauză că noi trăim în mediu rural, în condiții mizerabile și că l-am crescut într-o mocirlă infectă.

-⁠ Ați vorbit cu dânsul?
– L-am întâlnit în acele zile electorale pe strada de lângă cimitir și l-am luat de mână, l-am dus în fața mormântului băiatului nostru și i-am cerut să ne zică ochi în ochi că a murit din cauza noastră…

-⁠ Locuiți în mediu rural?
– Locuim în orașul Suceava, la bloc, într-un apartament de trei camere. Suntem o familie de condiție decentă, amândoi avem serviciu și mai avem o fetiță de trei ani și jumătate.

RĂSPUNSUL SPITALULUI JUDEȚEAN

Tiberius Brădățan, directorul medical al Spitalului Județean Suceava și purtător de cuvânt al instituției în momentul morții lui Vasile Emilian Haidamac, nu a negat afirmația lui Vasile Haidama potrivit căreia i-a propus arderea copilului: „Este vorba de o procedură standard. E un formular tipizat, părintele poate opta pentru incinerare sau îngropare creștinească. De regulă, este întrebată mama copilului, dar în cazul de față a venit tatăl la spital. Nu e absolut nimic care să depășească un cadru legal”.

Tiberius Brădățan
Tiberius Brădățan

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Luca  •  5 septembrie 2016, 7:01

Coruptia ucide ! Dar este generata si de numirile (angajarile) politice ... In orasele mici , genul acesta de medici se cred Zei ...

_—_  •  5 septembrie 2016, 7:41

În Suceava e corupție nesimțire si lipsa de profesionalism ,au cei mai prosti doctori si se poarta cel mai execrabil cu oamenii,nici în Africa nu se poarta așa!!!

dan  •  5 septembrie 2016, 8:06

se pare, dl Tolo ca nu v-a iesit manevra cu Hexi *(produsele chiar isi faceau treaba-asa cum spun analizele) si acum incercati, intr-o nota disperanta sa trageti barca pe uscat, tot in directia dezinfectantilor , probabil tot de la Hexi, insa , cu toate informatiile pe care le primiti de la "secret" se pare ca va place sa manipulati...

Popescu  •  5 septembrie 2016, 8:13

Ingrozitor!!! Lucrez de 20 de ani intr-un spital din Bucuresti si sper sa nu imi pierd niciodata umanitatea, educatia, SUFLETUL! Asta am pierdut noi, romanii!

utraian  •  5 septembrie 2016, 8:44

@dan , asa de eficienti au fost dezinfectantii incat ajungi pe picioare la spital si pleci intre patru scanduri, din cauza bacteriilor contactate acolo. Vor ajunge femeile sa nasca acasa, sau la moasa comunala, decat sa se mai riste cu spitalul. E grav ca sunt bacterii, dar si mai grav e ca se musamalizeaza problema, ca sa mai moara si alti fraieri. Poate ne explicati si noua de ce i-ar fi propus sa le lase copilul sa-l arda? Spitalul n-are nicio treaba cu incinerarile. Nu cumva vroiau sa ingroape rapid cazul, ca sa evite analizele si descoperirea cauzei mortii?

andrei  •  5 septembrie 2016, 8:59

pt Andrei : Spitalul din Suceava a fost unul dintre cei mai mari achizitori de produse Hexi initial prin licitatie,dupa care prin negociere directa . hai sa derulam inapoi : in februarie/martie inca se spala cu produse Hexi...cu alte cuvinte, cazul Hexi are o legatura cu aceste cazuri.De ce? Datorita faptului ca dezinfectantii erau jalnici. Dupa aceste cazuri sa gasesti in probele de la DSP Suceava 60 % Pseudomonas, cu care fusesera infectati acesti copii, ce mai poti spune? Cand Dir. Adj. DSP SUceava recolteaza probe din spital si se infecteaza fara sa fie internata ce mai poti spune ? Daca toata lumea tace, minte,tin cu mainile si picioarele de scaunele lor este normal sa nu recunosti ca ai probleme....ma intreb daca aceste cazuri au fost raportate catre Minister, din cate stiu cam asta este procedura...

gintonic  •  5 septembrie 2016, 9:39

@dan... daca urmaresti firul evenimentelor cu Hexi, o sa ajungi singur la concluzia ca mirosi rau a pr@st si ca...probabil esti fan soricel-Mircea Badea !... pacat de tine...si de soricel !... si ridicolul acela tot chitzaia... "cu toata dragostea"...tot repetand un caz cu o familie care a avut de suferit pt ca nu au incredere in spitale!... insa, soricelul nu contabilizeaza sutele si poate miile de cazuri in care au murit oameni din pricina manevrelor Hexi&manageri spitale!

A S  •  5 septembrie 2016, 9:50

Se pregateste oare privatizarea serviciilor de asistenta medicala? Mi se pare ciudata insistenta acestei campanii de presa.

lilian  •  5 septembrie 2016, 10:05

Am si eu o intrebare?Cum puteti sa incepeti o saptamana din ziarul cel mai respectat in sport, cu un titlu de ancheta sociala ? Gazeta Sporturilor se ocupa de asa ceva?Chiar nu mai exista profesionalism si etica? Sa citesti despre anchete spitalicesti in ziare de sport e aberant!Sa folosesti cititorii de sport pentru realitati cotidiene mi se pare un trafic de profesionalism...Imi aduc aminte de ministrii din agricultura care erau ingineri electronisti...

Cristian – SAN FRANCISCO  •  5 septembrie 2016, 10:30

BAI OAMENI BUNI...CAT TIMP TARA ASTA E CONDUSA DE NEMERNICI, ASEMENEA TRAGEDII VOR DEVENI DOAR STATISTICA. AM LUCRAT ( IN TARA) SI LUCREZ ( SUA ) SI ACUM TOT IN CADRU MEDICAL. IN ROMANIA SUNT MULTI MEDICI BUNI DAR SI MULTE ***. *** CARE TE PUN SA-TI VINZI VACA DIN CURTE PENTRU A TE PROGRAMA LA OPERATIE ( CAZ IN SPITAL ...IN BUCURESTI) ...SUNT MEDICI CARE AU PORECLA AUREUSS SI SEFUL DE SECTIE ASCUNDE TOT. O MANA *** O ACOPERA PE ALTA. SEFUL DE SECTIE APROBA TOATE ACHIZITIILE CARE SE FAC LA INDICATIA DOCTORILOR SI TOT ASA...ASISTENTA SEFA E PUNTEA DE LEGATURA SI TREABA MERGE CA UNSA. CUM ADICA AVOCATII DIN SUCEAVA AU SI EI COPII...!!! VREAU SA-L VAD SI EU PE AVOCATUL ACELA CARE A REFUZAT SA-I REPREZINTE PE ACESTI PARINTI!!! VA ROG FACETI PUBLICE NUMELE AVOCATILOR CARE AU REFUZAT SA-I REPREZINTE PE ACESTI PARINTI!!! E INADMISIBIL!!!! POATE DR. BRADATAN ARE SI EL COPII SAU POATE CA VREA SA O ARDA PE MAMA DANSULUI , SAU PE TATA....CINE STIE!!! AM SI EU UN COPIL SI E INUMAN PRIN CE TREC ACESTE 3 FAMILII. ...OARE DOCTORII ACESTIA NU AU SI EI COPII ...NU-I INTREABA COPII ( CA AL MEU MA INTREABA MEREU CE FAC PACIENTII ) CAND VIN ACASA ...CUM A FOST LA SERVICI... CE AU FACUT ...DACA DA ...OARE CE LE SPUN!!??? SAU POATE "II PREGATESC" SA FIE LA FEL SI EI!!! JUSTITIE AR FI OCHI PENTRU OCHI SI DINTE PENTRU DINTE DAR LA NOI JUSTITIA E OARBA SI ARE SI EA COPII ...MAI ALES LA SUCEAVA!!! DIN PACATE ROMANIA MOARE PUTIN CATE PUTIN, CU FIECARE MIZERIE DE ACEST FEL ....DIN PACATE NICAIERI IN LUMEA ASTA NU SE INTAMPLA ATATEA MIZERII CA IN ROMANIA!!! PACAT. POATE DOAR DUMNEZEU SA-I MAI PEDEPSEASCA PE VINOVATI DAR PANA LA DUMNEZEU.... E DRUM LUNG SI PRESARAT CU OBSTACOLE.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

exidpol  •  5 septembrie 2016, 10:48

-eu zic sa schimbati numele ziarului (gsp) in ...agentii sanitari, lupta (cu bacteriile, evident), ...etc; ca in art. despre sport na scapati ocazia ***...; succes...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George  •  5 septembrie 2016, 10:53

Domnule Tolontan, spitalului judetean Suceava nu le pasa de oameni, mai ales de cei din mediu rural. O ruda dintre ale mele a ajuns la urgenta de unde l-au trimis la ambatoriu, iar acolo i-au zis ori sa se duca la urgente, ori sa se intoarca pe data de 15 septembrie, la o luna si jumatate distanta, pentru ca ei sunt foarte aglomerati. Din fericire, acesta nu s-a dat batut si a reusit sa se programeze in alta parte, peste 3 zile si a descoperit la timp problemele cu inima. Ar fi murit cu zile daca nu s-ar fi zbatut. Poate incepeti o ancheta si la spitalul Elias din capitala, unde si acolo mor oameni pe capete din cauza nepasarii medicilor si asistentelor, care pe timpul noptii dorm. Eu dupa 7 ani de zile nu stiu de ce le-a murit tatal meu in spital. Defapt stiu, ca l-au repartizat singur in salon, iar asistentele si medicii dormeau!

Florin Bejan  •  5 septembrie 2016, 10:56

Domnule Haidamac, in caz ca urmariti acest blog, in primul rand imi pare foarte rau pentru ceea se vi s-a intamplat. In al doilea rand, nou-nascutul a avut Apgar 8 la nastere, la 5 minute post partum avea insuficienta respiratorie si pneumotorax masiv stang, ajungand sa fie intubat. Aceste evenimente, ca si faptul ca nu ati apucat sa il vedeti dupa nastere, din pacate, nu se incadreaza la "copil sanatos". Iar piocianicul ar fi implicat in evenimentele de mai sus, doar daca, intr-adevar, a fost vorba de o pneumonie congenitala (foarte rar cu P. aeruginosa, dar nu imposibil). Altfel, doar pentru ca nu ati vazut niciodata cum arata manevrele de intubare in urgenta ale unui nou nascut, nu va explicati cum cresc din aspirate de pe sonda IOT tot felul de microbi. Poate ca nu intelegeti prea bine ce se discuta in legatura cu cazul dumneavoastra, dar retineti, ca mie mi se pare ca sunteti doar folosit, nimeni nu "cauta adevarul", nimeni nu e dezinteresat. D-nei Manea, alt caz tragic, dar as vrea sa va intreb, pentru ca d-l Tolontan nu a raspuns, daca ati vazut ca tot din hemocultura i-a crescut copilului Streptococ de grup B, cea mai frecventa cauza de sepsis neonatal; in acelasi context, medicul care v-a urmarit sarcina, v-a cerut screening pentru GBS pe parcursul sarcinii (uroculturi, culturi din secretie de col) sau in apropierea nasterii (portaje vaginale, rectale)? Ati avut, in functie de rezultatele acestea sau, in lipsa investigatiilor ca atare, profilaxie antibiotica inainte de cezariana?

io  •  5 septembrie 2016, 11:10

d-le tolontan, ii dati inainte cu deces la 27 de ore de la nastere din cauza unei infectii intra-spitalicesti. mi se pare dezaramanta seninatatea cu care dezinformati. mai mult, titlul acestui nou capitol din saga inceputa de dvs. este de mare angajament. incinerarea este un lucru NU iesit din comun in aceste cazuri tragice, cum vi s-a si explicat. dar cum puteti sa ratati ocazia unui asemenea titlu si o imagine atat de puternica cum este un nou nascut incinerat. felicitari! parerea mea e ca ce faceti dvs. nu e jurnalism! sau ma rog, e, dar doar din cel practicat de tabloide (daca lucrul ala se numeste tot asa). ce mai conteaza... fani aveti destui. @utraian - referitor la incinerare si spitale, cu tot respectul, bateti campii cu gratie. http://www.legex.ro/Ordin-359-2012-119448.aspx Articolul 7 Părinţii unui făt născut mort sau decedat ulterior naşterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori înhumarea acestuia. Modelul de formular pentru exprimarea acestei opţiuni este prezentat în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

io  •  5 septembrie 2016, 11:20

@Florin Bejan - tot respectul pentru comentariile dvs.!

Cineva din România  •  5 septembrie 2016, 11:47

Guvernul in loc sa aloce bani pt. sănătate,învățământ. etc își votează pensii de parca funcția de parlamentar,senator sau deputat este trecuta in cartea de muncă. Sa va fie rușine ați fost aleși pt. binele poporului ni pentru bunăstarea voastră.***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  5 septembrie 2016, 11:50

Tot respectul pentru domnul Bejan, doar ca nu cred ca un parinte trebuie sa afle de pe un blog ce a patit si ce a avut fiul sau. Unu la mana, daca doar acum afla, de pe blog, inseamna ca doctorii de la spitalul respectiv nu si-au facut treaba si au incercat sa ascunda lucrurile, doi la mana, intr-o tara civilizata daca un doctor ar face public informatii despre un pacient fara acordul acestuia ( in cazul de fata al apartinatorilor ), cred ca ar plati cu varf si indesat din punct de vedere legal.

andrei  •  5 septembrie 2016, 12:07

@florin bejan : in cazul d-nei Manea, ce putea sa-i fie fatal? Streptococul sau Pseudomonasul ? Ambele provoaca Sepsis Neonatal ! Urmaresc acest blog si am obsv ca sunteti in tema ( probabil cunoasteti cazurile/cazul ) Copilul le-a avut pe amandoua ( asa pare din hartii )...Daca mama a fost sub tratament pana cnf analizelor acest streptocop a disparut ? Intreb si eu, obsv, repet , ca pareti in tema sau aveti cunostiinte medicale.

Roxana  •  5 septembrie 2016, 12:25

Sincer, citind aproape zilnic ce se întâmplă în spitalele din țara noastră, mi-e frică să revin definitiv acolo, ptr a-mi naşte şi creşte copiii...

Florin Bejan  •  5 septembrie 2016, 12:34

@andrei - oricare din ele putea; cazul ala mi se pare cel mai ambiguu din "seria" de la Suceava (oricum văd că a renunțat la al treilea din serie, cel cu sepsis cu E. coli). Nu am informații din interior, dar niciunul dintre microbii aia nu avea ce cauta intr-o hemocultura. La copilul respectiv poate să fi fost oricare dintre (sau o sumă de) eroarea obstetricianului care a urmărit sarcina, infecție nozocomiala, infecție la domiciliu de la mama/bunica, etc. E frustrant însă să vezi cum se repezesc unii (inclusiv tolo) la concluzii, și încă plini de aroganța și suficienta, când e posibil să nu se afle vreodată cu certitudine ce s-a intamplat. Și pentru că nici mie nu-mi place să fac analize pe presupuneri, o să mă opresc aici, nu cred că îi ajută pe părinți cu nimic.

Nadia colbu  •  5 septembrie 2016, 12:36

Doctorii mincinosi si fara mila ,dar daca ar pati si ei la fel eu iaş antreb ce ar face? An ziua de azi copii noştri nu sunt an siguranța nici an spitale ,si ne spun ei nou de condiți !*** .atentie parinti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andrei  •  5 septembrie 2016, 13:43

@florin bejan : asta este cea mai mare problema pe care o avem ca natie, traim intr-o incertitudine, cazuri care raman enigme pt opinia publica, oameni care mor si nimeni nu stie care/ce/cum...dupa cum spuneti, cazul este cel mai ambiguu...cred ca e singurul care ar starni ``interes`` din partea unora, desi este foarte bine ca s-au prezentat/prezinta toate cele 3 cazuri .Oricum, pacat de ce s-a intamplat, Oricum unii medici nu mai cunosc de mult juramantul si cred ca pt unii a aparut un nou Zeu si anume Shpagus ( regele spagii )

Bobby  •  5 septembrie 2016, 14:44

Am observat doar eu ca părinții au fost pur si simplu umiliți si distruși psihic de către medici ? Adică, avem cazuri grave in care poate ca exista o culpa medicală sau poate ca nu, dar sa te porți in halul asta cu niște oameni aflați deja intr-un șoc emoțional puternic, ei bine, asta e cruzime. Nu de asta te faci medic, nu. M-as fi așteptat ca spitalul sa acorde ajutor psihologic parinților, doctorii sa discute deschis cu ei despre situația gravă a copilului, sa le arate si sa le explice fisa medicală. Pe cand noi ce avem ? Doctori aroganți, care ascund fisa medicală, care ii tratează pe părinți ca pe niște animale si care trântesc usa in nas. Cum sa ii propui unui părinte incinerarea bebelușului ? Ok, legal se poate dar lasă omul sa decidă singur, ii pui un document in fata, el citește si decide. Cruzimea asta a doctorilor ar trebui investigata. Pana la urma pe acești doctori, buni sau rai, ii evaluează cineva din punct de vedere psihologic vreodată ? Ca, ma gândesc, dupa ce iti mor copii de câteva luni in propriile mâini, poate ca o iei puțin razna si ai putea sa greșești grav din nou. Știți cazul pilotului German Wings care a prăbușit intenționat un avion cu sute de pasageri ? Băiatul ăla avea probleme psihice si compania nu a știut. In cazul doctorilor știe cineva dacă ei au probleme, dacă sunt stabili emoțional si apți de munca ? Vlad Voiculescu, iti propun sa faci niște vizite prin spitale, de exemplu la acesta din Suceva dar nu limitativ doar aici, si sa evaluezi la fata locului cum arată sistemul medical. Din birou lucrurile sunt confuze , mergi pe teren, măcar odată pe săptămana, rupe-ți câteva ore si încarcă sa ii responsabilizezi puțin. Unii doctori au devenit adevărate brute si e păcat, pentru ca distrug reputația altora, care chiar muncesc cu dedicație si cu multă responsabilitate.

ilona  •  5 septembrie 2016, 14:51

Este incredibil cum pot fi manipulati amaratii de parinti care si-au pierdut copilul de asa-zisii ziaristi!!! Ma intreb ce-ar mai scrie dl Tolontan daca ar avea nevoie de 3 surse inainte sa publice un articol? Dar la legile pe care le avem nu ne putem astepta la altceva decat sa-l vedem cum pozeaza in salvatorul Romaniei. Cel mai trist e ca lumea chiar il crede!

jalabert  •  5 septembrie 2016, 14:55

cataline tie nu iti contest calitatea dejurnalist bun isa cum v-ati procopsit cu un habarnist de redactor ca sebastian cuea. individul nu are nici o treaba cu jurnalismul se vede clar asta din articolele semnate de el care sunt tendentioase pline de idei fara logica si care incita la ura. pai singurul mod in care putea ajunge la gazeta un astfel de prost este ..... pe pile binenteles. oare cum e sa dati tonul cu ceretari si articole are demasca lucru pentru care va apreciez sincer si totusi sa aveti imbeciliajunsi redactori la voi in ograda pe cai mai putin ortodoxe?

Gizăs  •  5 septembrie 2016, 15:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  5 septembrie 2016, 17:00

"SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI" sau Somnul Natiunii naste monstri? Eu as zice ca ambele. Dupa parerea unora, jurnalistii ar trebui sa scrie articole, ca sa ne informeze, iar noi trebuie sa ne consideram informati si atat...Dar, noi pacientii nu trebuie sa luam atitudine? Avem drepturi stipulate in legi (constitutie, ordonante) care nu se respecta si sunt calcate in picioare in mod grosolan de catre cei care trebuie sa le cunoasca si sa ni le respecte neconditionat. Nu te faci politician pentru avantaje, imunitate, relatii si interese personale, asa cum nu te faci medic ca sa faci rau pacientului. (din nepricepere, dezinteres, indiferenta, lacomie). A fost optiunea ta sa imbratisezi meseria de medic, asistent medical, sa salvezi vietile semenilor tai, asa ca fi responsabil pentru faptele tale, respecta drepturile pacientilor tai in mod nediscriminatoriu (varsta, rasa, religie, conditie materiala) si mai ales fi intai de toate OM. Un om care isi iubeste meseria nu se exprima in acest mod cand apar astfel de situatii dramatice, cu parinti tineri, indoliati, indiferent de motivele decesului propriului copil. Imi amintesc interviul d-lui Dr. Cirstoveanu - neonatolog la terapie intensiva de la Sp. M. Curie care vorbea cu atata pasiune despre frumusetea meseriei sale si cu parere de rau ca nu a putut salva mai multi copii din cauza inf. nosocomiale. Oricum am intoarce problema, la Suceava este ceva putred. Intr-un oras de provincie, toti se cunosc intre ei (prefect, primar, politicieni, judecatori, politisti, medici profesori, preoti, oameni de afaceri, etc..) au nevoie unii de altii, sunt legati prin interese materiale si personale (nasi, fini, cuscri...) isi iau apararea si prefera sa traiasca in minciuna si complicitate, in speranta ca lor nu li se poate intampla ceva rau. "O mana spala pe alta" si "Corb la corb nu-si scoate ochii".

basilicus  •  5 septembrie 2016, 17:36

Iar au aparut ”argumentele” de tipul ”asta e blog de sport, nu de anticoruptie”.....

Azet  •  5 septembrie 2016, 18:14

Pentru cei care il critica pe tolo pentru exagerarile sau inexactitatile din articole le recomand sa ia un spital la intamplare si sa petreaca o zi in el,ca turisti asa.. Sa mearga la toalete sa se intinda pe paturi eventual sa faca si poze sa vedem toti ca se inseala tolo. Pana atunci insa mai usor cu critica. Miezul problemei este starea sistemului si lipsa de perspective nu cate studii ii dau dreptate si cate nu.

Olivia Farcas  •  5 septembrie 2016, 19:24

Cine a realizat interviul cu tatăl lui Vasile, sa-si schimbe meseria. Ori te-au plătit alții, ori esti incapabil sa practici acesta meserie. Întrebările adresate tatălui sunt lipsite de umanitate si profesionalism. Cum sa-i spui tatălui al cărui copil a murit ca "pare ca doar razbunarea il poate alina? Sa-l intrebi ce ar putea sa-l liniștească? Lui i-a murit copilul. Nimic nu-l va liniști sau alina. Faptul ca-si cauta dreptate e normal, faptul ca da nume (a căror viața este afectată) e deasemenea normal. Si ar trebui sa meargă pana in pânzele albe. Pentru ca, copilul acela trebuia sa trăiască. El nu s-a putut apăra. Noi, părinții o putem face. Dar nu tăcând, acceptând resemnare si plecând capul. Asa, cei responsabili vor continua sa ne omoare copiii, sa ii schilodeasca si sa le distrugă orice speranta de a-și trai viața normal. Cu toții ar trebui sa fim revoltați. Cu toții ar trebui sa ne asumam simtul colectiv. Puteam fi oricare dintre noi in locul lui. Condoleanțe parinților. Rușine cadrelor care au fost părtașe in moartea acestor copii.

sucev  •  5 septembrie 2016, 23:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  6 septembrie 2016, 11:36

@Olivia Farcas: este meseria noastra sa punem intrebarile neplacute. Tocmai pentru ca durerea unei familii indoliate trebuie explicata, insa cind e vorba de nume si fapte fiecare are dreptul la respect. Doctorii numiti de tata sint, la rindul lor, oameni.

m  •  6 septembrie 2016, 15:57

Observ ca sunt foarte multi care nu realizeaza cat de multe decese se inregistreaza in Romania din cauza infectiilor intraspitalicesti si ca aceste infectii au scapat de sub contro,l mai ales fiindca toti cei implicati sunt in complete denial. Nici eu nu am crezut pana luna trecuta cand tatal meu a decedat, la Medicala III in Cluj datorita infectiilor cu Clostridium Difficile si Klebsiella. E o tragedie sa te duci pentru o operatie care acum 20 de ani nu punea probleme si sa mori din cauza bacteriilor. Au fost mai multe decese in aceeasi perioada datorate infectiilor intraspitalicesi insa personalul medical nu parea deloc ingrijorat . Adevarul e ca nici macar spaga nu-i mai motiveaza si impresioneaza , ce sa mai vorbim de suferinta semenilor... Ar fi interesant de aratat cum se face "renovarea" la aceasta clinica : doua straturi de tencuiala veche si murdara se acopera cu polistiren, rabitz si tencuiala (modul in care se lucreaza este inca vizibil la peretele de langa garderoba din curte). Un mediu placut si propice cresterii ciupercilor, bacteriilor, virusilor....

Razvan  •  6 septembrie 2016, 22:24

Și e așa de simplu. Spălat cu săpun, cu detergent. Asta până la dezinfectanți. Procedura clara, cu cantități stabilite. Basic. Igiena simpla.

Ion  •  7 septembrie 2016, 16:27

Am avut contact cu sistemul medical sin Suceava si sunt foarte dezamagit. S-au facut renovari, s-a investit foarte mult in dotari insa in personal foarte putin! Nu vreau sa generalizez dar trebuie sa spun ca asistentele si infirmierele sunt extrem de slab pregatite si nu stiu reguli simple de igiena... Sa nu omitem spaga pe care o ia fiecare doctor ginecolog (si nu numai): 1000 lei operatia de cezariana, 400 lei anestezistul 200 lei asistenta, 100 lei la infirmiere ( ca sa te plimbe pe culoar dupa operatie) etc... Pe langa toate astea trebuie sa mai aduci si o parte din materialele sanitare deoarece sunt "cu portia"! Mamele care nu sunt inscrise la un doctor cu renume din oras (Vicoveanu, Melinte, Coca, Dragoi) sunt tratate ca niste animale si lasate sa agonizeze ore intregi, asa a fost probabil si in cazul acestei mame care nu a avut parte de "protectie medicala". Imi pare rau ca la Suceava doctorii sunt sensibili doar la microfoanele televiziunilor! La noi dreptatea se face la televizor. Doctorilor spagari: Rusine de parintii care v-au crescut si v-au purtat in scoala!!!

Cris  •  7 septembrie 2016, 23:19

Draga Tolo, cat timp incerci sa ne convingi ca o bronhopneumonie aparuta la 5 min de la nastere are drept cauza o infectie nosocomiala, o sa-ti spun doar atat: ESTI DOAR UN PION AGITATOR in mana unor grupuri de interese

ptr, TOLO  •  9 septembrie 2016, 15:07

Nu stiu daca ati remarcat, in ziua accidentului toate televiziunile nationale au alocat spatii generoase acestui subiect, asta pana cand aceasta fetita a putut fi salvata doar la Iasi, cei din Bucuresti dandu-se la o parte din varii motive. Dupa ce s-au vazut minunile pe care le-au putut face cativa DOCTORI din Iasi, nici un post TV national ( cu sediul in bucuresti ) nu a mai prezentat vreo informatie legata de acest subiect. Acest lucru arata, in opinia mea, inca o data caracterul infect si aroganta bucurestenilor care nu pot accepta ca cineva din Iasi, din Moldova, poate fi superior lor. P.S. Ma inclin cu respect in fata acestor doctori adevarati.

agata  •  11 septembrie 2016, 16:23

Buna ziua!! La un nou nascut care nu are imunitate infectia nosocomiala poate aparea si la citeva ore dupa nastere! Apgar 8 nu e un Apgar de copil ce da sa moara!!! Mai cititi! bacteriile nu se amesteca intre ele de a valma!! Esch coli nu e = cu piocianicul! Schimbarea directorului medical nu omoara bacteriile!!! In strainatate exista o echipa formata din medic infectionist ,epidemiolog medic de laborator si director medical care se ocupa numai de inf nosocomiale!!Noua ne mai trebuie inca 40 de ani pe Linga aia 30 dati de Brucan in generatii irosite!!

agata  •  11 septembrie 2016, 16:53

Lumea nu prea se informeaza si exista o mare lene pentru citit ! Imi aduc aminte ca prin 1990 se prezenta cu succes la Pro Tv chestia cu strptococul mincator de carne??! Cum sa spui asemenea prostie?? Exista streptococul gr A cu toxina care poate da fasciita necrozanta !! Dar de aici si Pina la mincator de carne pentru omul simplu e diferenta!! Care oricum nu a inteles nimic! Cum nu inteleg nici eu cine o sa vada in Spital cele 2-3 certificate de conformitate si calitate la dezinfectanti facute de 1 laborator acreditat Renar si cine o sa controleze femeia care face curatenie (infirmiera) la concentratia dezinfectantelor in Spital zilnic! am auzit ca se dilueaza si la locul de munca!!( ia de acolo o sticla si descurca-te 6 luni) Cine?? Era retoric!

Daniel  •  12 septembrie 2016, 9:39

Și la case mai mari: http://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-uncounted-surveillance

Agata  •  13 septembrie 2016, 5:44

Da! in toata lumea se intimpla! Numai ca acolo nu se ascund sub pres Pina moare pacientul ci se discuta remediile de grupul aratat mai sus! La noi acel grup e Format din epidemiolog si multiii asistenti cind exista!! Si un ordin nou cu o tehnica total nepusa la punct din punct de vedere al depistarii inf nosocomiale!! Pina atunci raminem la faptul ca daca se declara e celebra fraza Ce ai cu noi ma pentru ce sa dam cu var??

Agata  •  13 septembrie 2016, 18:41

Si ca sa raspund unui comentariu care face referire la un Pilot din Germania stiu ca acolo se acorda importanta ex psihologic si ca se da rapid concediu pentru extenuare intelectuala ceea ce la noi nu se intimpla ! A se vedea IT -sti care au murit la locul de munca! probabil ala a fost un caz care a cam scapat! La admitere la medicina se face o fisa care contine ex. psihologic! Acum sigur cu pacientul trebuie vb frumos dar oricit de frumos asta nu ii aduce copilul inapoi si vb nu face dezinfectia si faptul ca infirmierele care spala pe jos sevesc si masa bolnavului cu miinile mai mult sau mai putin spalate!

TRACY  •  24 martie 2021, 22:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează