DNA nu are mandat să ne predea democrația

Faptul că Ponta și Ghiță sînt antipatici nu șterge autoritarismul explicit nedemocratic din comunicatul procurorilor

miercuri, 7 septembrie 2016, 6:53

UPDATE: Moise Guran are un alt punct de vedere. Vă invit să-l citiți aici. Chiar dacă face tot soiul de trimiteri legate de trust și alte etichetări, nu intru în polemică. Singurul lucru pe care vreau să-l punctez este următorul: ziariștii nu sunt instituții așa cum scrie, nu suntem decât custozi ai informației publice pe care o transmitem către oameni. Unul dintre riscurile majore ale aceste profesii, așa cum văd eu lucrurile și nu cer nimănui să le vadă la fel, este să ne îmbolnăvim de propria importanță.

UPDATE: „Dosarul Ponta – Ghiță – Blair e sută la sută producția DNA. SRI nu are nicio contribuție”, susțin pentru Gazetă surse din Serviciul Român de Informații, care au dorit ca această explicație să ajungă la public. Nicio probă din acest caz nu a fost culeasă de către SRI pentru că dosarul a fost făcut după decizia Curții Constituționale, care a lăsat Serviciului exclusiv cazurile de siguranță națională, au precizat aceleași surse.

În comunicatul prin care DNA anunță cercetarea lui Victor Ponta pentru că i-a dat un loc eligibil lui Sebastian Ghiță, în schimbul finanțării venirii fostului premier britanic Tony Blair în România, procurorii scriu:

”Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate” Comunicat DNA

Nu este o poveste despre Ponta, Ghiță și despre cît de antipatici ne pot fi. E vorba de un principiu.

Nu e vorba nici de contractele IT ale firmelor lui Ghiță care, vorba ministrului Cristian Ghinea, au inventat nevoi ale statului, ca mai apoi să le satisfacă pe bani publici.  Și asta rămîne de dovedit.

E vorba de un principiu.

Prin norma de fondare a DNA și potrivit Constituției, parchetul anticorupție nu are în atribuții grădinăritul democrației. Ordonanța de 255/19.07.2013 statutează în clar atribuțiile DNA.

Prima atribuție a DNA constă în  ”efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

În nici una dintre atribuții, care se întind de la a la g, nu se pomenește despre faptul că DNA este paznicul de far al alegerilor, teoreticianul principiului reprezentativității și nici măcar atletul statului de drept.

Găsiți lucrurile probate, punct cu punct, chiar pe siteul instituției.

Și băgîndu-se într-un lucru la care nu se pricepe și la care nu are dreptul, DNA comite o eroare imensă.

Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? Poate poporul alege pe bază de soluții viitoare, nu de competență trecută. Poate alege în funcție de idei și de proiecte. Pe bază de replică. De speranță sau de încredere. De orice vrea el, în limitele legii!

Dacă ar decide prioritar pe bază de CV, cei tineri n-ar mai intra niciodată pe liste.

Sîntem în fața unei premiere. Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi!

Din comunicat reiese clar că DNA consideră că ei, procurorii, și, probabil,  ”partea bună” a societății trebuie să aibă un cuvînt de spus în cine poate fi ales de către români. Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară!

Dar cine discerne competența și integritatea?

Probabil DNA și SRI. Deși n-au nici un mandat. 

Primii se ocupă cu infracțiunile, ceilalți, cu apărarea Constituției. Nici procurorii și nici ofițerii de informații nu sînt Părinții Fondatori ai democrației. Dacă vor asta, să-și dea demisia și să candideze.

Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Tony Blair sînt o miză infimă aici. Discuția e dacă acceptăm noua doctrină penală care seamănă mai degrabă cu poliția politică.

Judecați dacă exprimarea este o exagerare!

Poliție politică înseamnă să faci, fără să poți fi tras la răspundere, lucruri pentru care alții răspund în mod transparent în fața celor care i-au ales.

Pentru că poliția politică nu presupune doar ca instituțiile de forță să apere dictatorul sau să se amestece în mod discreționar în politică în favoarea unei tabere. Amestecul este doar un instrument. Ideea fondatoare contează.

Iar baza conceptuală a poliției politice constă în chiar convingerea poliției că ea știe să facă politică mai bine decît cei aleși.

Este ceea ce s-a întîmplat în Thailanda recent.

Poporul a votat cu o covîrșitoare majoritate ca armata să poată calibra rezultatul alegerilor ”spre binele națiunii”. Dacă Parlamentul li se pare dezechilibrat, generalii îl pot modifica!

Ca și cum politica și alegerile compun un joc cu vicii ascunse. Joc în care, de fapt, instituțiile de forță nu au încredere.

Ne lasă să ne prostim de-a democrația pînă cînd vin ele, cu inteligența de cabinet superioară mulțimilor și cu patriotismul indiscutabil, restabilind ordinea. În Thailanda așa stau lucrurile.

Și în România?

În noapte încercării nereușite de răsturnare a lui Recep Tayyip Erdogan, o tînără din Istanbul, care nu era partizana președintelui, și-a explicat ieșirea în stradă împotriva armatei printr-o declarație în New York Times: ”Cea mai bună lovitură e stat e mai proastă decît cea mai proastă democrație!”.  

La noi, DNA pare că e convinsă de contrariu. Într-un recent articol în The Atlantic,  James Fallows preia din NYT o descriere despre cum se formează convingerea că ”democrația liberală este coruptă, ineficientă, haotică și, în ultimă instanță, nedemocratică”.

Cotizînd, chiar și fără să vrea, la narativul Să-nu-aveți-încredere-în-nimeni-din-politică, Laura Kovesi greșește.

Sau așa gîndește.

 

Comentarii (257)Adaugă comentariu

Ovi  •  7 septembrie 2016, 11:12

Draga TOLO, dupa cum vezi in comentarii poporul este dornic de dictatura (de orice fel). Am luat in deradere ignoranta bizonului roman si acum ne miram ca se intampla lucruri. Sunt convins ca esti revoltat de multa vreme si ca articolul de mai sus a fost scris din disperare, desi stiai care va fi reactia consumatorilor. Poate ca e timpul sa lasam deoparte pamfletul si bascalia si sa incepem serios si organizat procesul de predare a democratiei . Isi mai aduce aminte cineva semnificatia cuvantului ''intelectual''? Dar atributele acestuia?

mir  •  7 septembrie 2016, 11:12

Timp de mai bine de 10 ani de mandat al dnei KVS nu a stiut de jafurile de la ANRP de jaful de la Min Dezvoltarii, de jaful lui Blejnar, de jaful de la CNAS, de jaful de la ASTRA si Carpatica, de jaful de la Hidroelectrica, de jaful de la CNADNR, dar avem probleme ca a facut ponta capital electoral aducandu-l pe Blair in Romania(apropo, asta a sprijinit Romania sa intre in UE)

papillon  •  7 septembrie 2016, 11:15

Bravo Tolo! Asta e intradevar poliție politică.

Boby  •  7 septembrie 2016, 11:17

Procurorul, reprezentant al statului in fata legii, aduce in instanta un dosar in care arata un act de coruptie care distorsioneaza actul democratic. Judecatorul judeca si decide. Unde e politia politica domnule, unde ? Procurorul are libertate de opinie, inclusiv despre alegeri si despre mecanismul democratic. Politia politica incepe acolo unde judecatorul nu judeca in instanta, ci generalii sau armata decid. Oricum, jalnice exemplele cu Thailanda si Turcia, nu au absolut nici o legatura cu DNA si cazul Ponta-Ghita.

Liviu  •  7 septembrie 2016, 11:18

Draga Tolo, fata de investigatiile din domeniul medical acest articol este o mizerie ieftina, sau ca sa fiu mai bland - o aiureala sper neintentionata din lipsa de subiecte. In motivatii, procurorii si avocatii aduc argumente cate-n luna si-n stele, iar tu vii cu un articol de genul acesta ?... Or mai aparea si derapaje ale Justitiei in tara asta in care 99% din spectrul politic este Profund si aproape iremediabil corupt, tocmai de aceea mi-e scarba cand aud genul acesta de opinii. Hai sa nu mai filosofam si sa lasam DNA-ul sa-si faca treaba cat o putea de bine. Stii bine ca in politica romaneasca aproape ca nici nu-si mai are loc prezumtia de nevinovatie ...

Ilie  •  7 septembrie 2016, 11:19

Am impresia ca procurorii DNA se lauda intre ei cand prind un peste mare. Pare sa fie o competitie care prinde cei mai multi si cei mai mari pesti. Competitia va conduce la abuzuri, doar de dragul laudei si mandriei.

track  •  7 septembrie 2016, 11:23

Draga TOLO, nu gandi prea mult ca s-ar putea sa ajungi ca "Draga STOLO" PS: ganditul e contagios, maine poimaine cine stie ce mai descoperi Oricum e cam riscant sa scrii ce ai scris, tinand cont de publicul target(tinta) pe care il ai

Dan Popa  •  7 septembrie 2016, 11:24

D-le Tolontan, urmare a acestui articol, veti avea ocazia sa aflati de ce se spune ca "increderea se castiga in ani de zile si se poate pierde intr-un moment".

Dan Popa  •  7 septembrie 2016, 11:26

Si mai e o vorba: "increderea se pierde o singura data".

Sandu  •  7 septembrie 2016, 11:27

Daca dovezile sunt cele care le auzim la TV atunci chiar ca e ceva ciudat cu DNA-ul.

Liviu  •  7 septembrie 2016, 11:29

Ponta nu este doar un infractor el a făcut și face mult rău prestigiului României. Adevărat el reprezintă rusofilii cei mai notorii din România.

milcov viorel  •  7 septembrie 2016, 11:31

Vad ca dl.Tolontan are mari variatii,de la Hexifarma pana aici,cand ati fost cinstit dl.Tolontan?Eu ma intreb cine ne-a adus in situatia asta,pentru ca iertata fie-mi capacitatea de intelegere dar presa nu ne ajuta deloc sa putem sa discernem cine a distrus Romania-fapt incontestabil-si atunci te intrebi care este rolul presei, cine ne manipuleaza si mai ales...DE CE?Imi puteti da un raspuns CINSTIT-FARA PART PRIS-URI,pentru ca presa nu a facut decat sa distruga increderea in tot si mai ales sa debusoleze acest popor amarat care in mod normal ar fi trebuit sa TRAIASCA FOARTE BINE,AVAND IN VEDERE BOGATIILE TARII VANDUTE PE NIMIC SI FACA SA INTELEGEM CE AR TREBUI SA FACEM SA REDEVENIM MACAR LA NIVELUL LA CARE AM FOST INAINTE DE REVOLUTIE?

Cristijansen  •  7 septembrie 2016, 11:31

D-le Tolontan, despre terenurile si masinile d la casuneanu primite de baiatul care i-a dat functie acestei individe , despre boc , despre casa d la popoviciu ,santajul si amenintarile ,mihaileanu, mosia d un milion d euro ,nunta d 500.000 euro... mai stiti ceva , astea unde s-au petrecut ,in SIERRA LEONE !!!! Fara numar moshule , gutza , bag-o p'aia cu bossu la prezidentiale , shmakar da smakar ...

Poporul Sunt Eu  •  7 septembrie 2016, 11:32

Ca tot se aminteste in comment-uri despre "dictatura de orice fel" - sincer m-am saturat de "dictatura smekerilor" , m-am saturat de dictatura unor tipi de genul Miky Spaga, Adriean Videanu, Cocos si dracu mai stie cine. Da...m-am saturat. De un sfert de secol discutam despre "coruptia fara corupti" de un sfert de secol injuram diversi "oameni politici" incepind cu mici manglitori de caltabosi si slanina si terminindfcu cei care vand tara in mod efectiv (Rosia Montana,Flota, Petrom,Apele Romane, etc,etc). Daca pentru asta trebuie sa accept dictatura legii...fie, sunt dispus sa o accept.Eu n-am nimic de ce sa ma tem.Imi platesc taxele, impozitele si trec strada numai "pe la trecere".Nu...nu vreau sa intru in politica doar ca sa-mi fac un rost in viata. Nu...nu am doctorate luate pe sest...si nu, nu m-am "impuscat in Burberry" niciodata. Daca vreau un termopan,strang bani si il platesc cinstit.Sa vina DNA,SRI,SIE,FBI si cine mai vreti... n-am de ce sa ma tem. Poate ca eu sunt vulgul, poate ca nu reprezint finetea a ceea ce unii numesc "intelectual" ...poate...dar stiu un singur lucru: M_AM SATURAT DE JMEKERI !!! Ah...si inca ceva: ca mine gandesc milioane. Si asta-i tot democratie, indefinitiv !!

Marius george  •  7 septembrie 2016, 11:37

Ce nu-si dau seama securistii din dna,este ca prin abuzurile si presiunile pe care le fac asupra unor politicieni,(politicieni ce nu apartin de pnl)acestia devin martiri si vor fi votati si de oameni ce in mod normal nu i-ar fi votat,doar din dorinta acestora de a sanctiona un dna partinitor. Felicitari domnul Tolontan pt. opinia dv. față de "DNA-ul meu ".

TYBY  •  7 septembrie 2016, 11:37

Tolo , tu mai esti ziarist sportiv sau te bagi in toate *** ca si CTP ? Vezi dreaq de sport ca acolo te mai pricepi putin.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  7 septembrie 2016, 11:37

TOLO, prin acest articol arati ca nu degeaba esti pe statul de plata al Varanului Felix! Cat timp esti pe statul lui de plata, vei fi mereu influentat sa publici articole la comanda lui! Cand vei pleca de la trustul Varanului si te vei duce la un trust independent (ca Digi) vei avea libertate si lumea te va crede!

Andrei F  •  7 septembrie 2016, 11:40

Vad atitia care spun ca DNA prin procurori reprezinta statul si asa se apara democratia...Statul se apara pe sine in primul rind...prin toate mijloacele,uneori chiar de forta.Sunt situatii in care pentru a se apara statul restringe libertatile cetatenilor...Asa se intimpla acum declarativ in Turcia! Si Hitler cind a venit la putere avea de partea lui totul,de la majoritatea populatiei care-l aclama,la legile care au dat atita putere unui descreierat si toate institutiile de forta ii erau aservite...Ce democratie este asta cind cineva nu mai poate spune ca procurorii trebuie sa se ocupa doar de marea coruptie(de asta s-a infiintat DNA) si nu de cum cineva face politica...?Politica parca asta insemna o asociere dintre anumiti indivizi pentru a-si atinge anumite scopuri...O iau pe aratura...legea deocamdata spune ca ar trebuii sa intervina Parchetul.Nu-ti convine ce fac ?Intra tu in joc sau da votul celor care te-ar reprezenta cel mai bine!Si parca spalarea de bani insemna ca banii negrii sa fie albiti...Sau sa intelegem ca fostul prim ministru englez de fapt nu a fost platit?!Procurorii este drept ca reprezinta statul dar in democratie se spune ca ei nu ar avea mai multa putere decit cei care-i apara pe invinuiti...Asa ar fi logic sa desfiintam judecatorii...Nu orice invinuire inseamna ca este penalizabila,reala...Doar sunt atiti procurori si judecatori care au avut si ei de a face cu legea,atitea cazuri in care acuzatiile procurorului au fost retrase...democratic.

Octavian Stăncioiu  •  7 septembrie 2016, 11:41

Un nou articol din seria spălării pe creier a poporului român, în numele neoliberalismului. Unde ați fost și ce poziție ați luat când s-a promulgat Legea nr. 217/2015, prin care mari valori ale neamului românesc, precum Petre Țuțea, Mircea Eliade, Emil Cioran, Radu Gyr, Nichifor Crainic , au fost ucise încă o dată? Nu, bă, democrație e doar când vreți voi, asta e democrația din România de azi!

MILCOV VIOREL  •  7 septembrie 2016, 11:42

A, SI FOARTE IMPORTANT EU CRED CA DOAMNA KOVESI FACE O TREABA FOARTE BUNA SI AR TREBUI LASATA SA-SI FACA MESERIA,PENTRU CA EU CRED CA DA,FACE O TREABA FOARTE BUNA SI INTELEG CA DERANJEAZA PE MULTI DIN CEI CARE NE-AU ADUS IN SITUATIA ASTA.CU DEMOCRATIA TRAMBITATA MAI ALES DE POLITICIENI-CARE OBSERVATI CAT DE IUBITI SUNT PENTRU CEEA CE FAC -SI VOI PRESA,AM AJUNS CA HOTII SA FIE MAI BINE TRATATI DECAT PAGUBITI CARE AU MUNCIT O VIATA CA SA VINA UN SMECHER SA-I IA TOT SI SA NU-I POTA FACE NIMIC,BA CHIAR POATE PIERDE MAI MULT CA DE ASA SUNT LEGILE DEMOCRATIEI VOTATE DE...PARLAMENTUL ALES AL...Romaniei....

cristi  •  7 septembrie 2016, 11:44

Cam tarziu v-ati prins, domnule Tolontan :D.

Cristijansen  •  7 septembrie 2016, 11:48

D-le Tolontan , cum '' bine '' zicea cel care i-a dat functie lu' covesi , ,, ai grija ce vorbesti ca s-ar putea sa nu-ti mai gasesti familia pe acasa ,, . Mai bine faceti un shoping la Paris cu '' inamovibilii'' si totul va fi ....de dreapta si acceptat de embassy . Va multumesc inca odata pt. curajul d care dati dovada ,totusi as vrea ca acest curaj sa se si materializeze , ceea ce nu prea cred , din varful lantului trofic vine miros de coruptie inamovibila .

corneliu  •  7 septembrie 2016, 11:48

Si increderea mea in justitie (mai exact DNA in cazul de fata) si a scazut cumva proportional cu eurobarometrul. Si nu din motivele invocate intr-un articol recent de d-na Mungiu-Pippidi. Ci pentru ca din surse personale care, conform barometrului meu intern, sunt de incredere, am aflat ca anumite dosare facute unor oameni cunoscuti au fost blocate. Sunt diverse cazuri cu ceva rezonanta, de exemplu al unor fosti primari realesi, care initial au fost redate in pagini intregi de presa si ... de ceva vreme liniste. Motivul oficial este incarcarea deosebita a procurorilor. Dar mie nu mi se pare normal ca odata ce ai pus un om sub urmarirea penala sa nu finalizezi dosarul sa il trimiti in instanta. Iar judecatorul sa decida: vinovat-puscarie, nevinovat-"statul-isi-cere-scuze". Singurul motiv pe care il percep este ca cineva doreste sa aiba un buton de control asupra acestor oameni. Nu inteleg de ce lista dosarelor, cu starea lor nu este publica si seful DNA nu este intrebat de ce dosare stau in uitare. Nu l-as vota vreodata pe Ponta, dar nu mi se pare normal sa pui primul ministru sub urmarire penala si sa nu finalizezi dosarul cu celeritate (il citez pe Iohannis) si sa il trimiti in judecata. Nu vorbim de un gainar de la coltul strazii. Vorbim despre un om, care pe baza votului universal era reprezentatul Romaniei. Iar procuratura sa il ia la pret de matineu... nu, nu e normal.

DV  •  7 septembrie 2016, 11:50

Excelent articol, d-le Tolontan. De multa vreme trebuia sa apara cineva care sa spuna lucrurilor pe nume fara reticente. DNA-ul a ajuns acum la desantare, dar face astfel de lucruri de ani buni. Asa cum bine ati spus aici nu este vorba de persoane, ci de principii. Iar DNA nu comite o mare sau mica eroare, ci, de-a deptul, o incalcare a legii. Iar prin asta isi neaga propria natura institutionala. Nu poti face dreptate prin actiuni nedrepte Uluitoare sunt cateva dintre comentariile postate aici, chiar acum. Nu reusesc sa inteleg cum acesti oameni pot da dovada de atata orbire sau sunt atat de servili fata de sistem incat nu-si mai apara propriile drepturi si libertati. Normal ca, intr-o astfel de situatie, institutiile derapeaza si o iau razna. Trist este ca in afacra de cateva cazuri punctuale, pe scena publica nu se vad nici un fel de reactii fata de o astfel de aberatie periculoasa si, as putea zice, pernicioasa.

petru harnagea  •  7 septembrie 2016, 11:52

Bravo , Cata ! Te-ai prins....Tu fusesesi plecat o perioada , banuiesc......

Ibobia  •  7 septembrie 2016, 11:52

Frumos articol! Intru totul de acord. Pe de alta parte, clar, nu ne putem astepta sa avem de a face cu un DNA ideal. Inevitabil, greseste. Macar de ar face-o din prea mult entuziasm, din culpa sa zicem asa, si nu cu premeditarea manipularii! In general vorbind, cred ca face greseli din ambele categorii. Nu stiu asta din care este.

miguel  •  7 septembrie 2016, 11:53

Draga Tolo, asa se intimpla cind incurajezi si pupi prin toate partile sistemul. Finalul este stiut deja, la un moment dat altcineva va incuraja si pupa sistemul mai bine decit tine, asa va sistemul iti va spune "Adio". Spor.

STELU  •  7 septembrie 2016, 11:54

Felicitari domnule Tolontan , pentru curaj si obiectivitate. Desi nu sunteti un jurnalist de investigatie pe teme juridice, ati reusit super performanta de a demonstra cu subiect si predicat abuzurile inimaginabile, si acuzatiile fantasmagorice si aiuristice ale Dna-ului vis-a-vis de anumiti oameni politici din Romania. Ati fost singurul jurnalist din presa damboviteana , ce ati scris obiectiv despre aceste abuzuri marca Dna. Pentru acest lucru meritati felicitari cu ..Magna Cum Laude.. Cu respect Stelu..

ploiesteanu  •  7 septembrie 2016, 12:00

Tolo, să mă iertați, iar ați luat-o cu judecata pe arătură. Actul de justiție nu ține de alegeri, alegerile se desfășoară tot timpul. Și procurorii își fac datoria tot timpul. Gândește cu mintea ta, ai stat prea mult timp pe A3, România TV, B1, Realitatea și pe alte canale toxice. Dacă sunteți într-adevăr un ziarist neutru și îmi place să cred asta, desprindeți-vă de influența nefastă a unor false canale de știri care sunt de fapt partizane politice, plătite pentru relatări într-o anumită direcție, și fiți un partizan al justiției într-o societate extrem de coruptă. Investigați, de exemplu, cum se fac repartițiile de bani în funcție de votul fiecărui județ și de culoarea politică a primarului fiecărei localități. Revenind la problema Ponta - Ghiță ăsta e un mod de a-ți cumpăra un loc de parlamentar cu bani cash. Deci nu contează, prostul de român votează și cei mai corupți parlamentari, primari, consilieri. Cine conduce parlamentul , cine face legile României? Ce-i mai bogați oameni care-și pot permite să-și cumpere locul și care de obicei nu sunt dintre cei mai cinstiți, construindu-și fiindcă tot sunt la putere, o legislație permisivă afacerilor murdare (vezi legea cumpărării drepturilor litigioase la retrocedări dar și multe altele) . Vă place asta domnule Tolontan? Da, în opinia Dvs procuratura și justiția e de vină că dezgroapă faptele de corupție. Nu vă recunosc? Ziaristul de investigație care trecea peste constrângerile politice și aducea la lumină bug-urile sistemului.

ticbis  •  7 septembrie 2016, 12:02

Domnule Tolontan, in procesul "Gala Bute" ati scris fluvii de editoriale si articole ce o acuzau pe Elena Udrea de coruptie. In esenta era vorba despre mijloacele ilegale prin care Elena Udrea in calitate de ministru al guvernului ar fi procurat bani pentru finantarea partidului din care facea parte. Cum ancheta procurorilor in acel caz n-a gasit niciun leu in plus in conturile personale ale Elenei Udrea, s-a presupus ca banii aceia au ajuns la partid si ca din ei s-a finantat campania electorala, deci s-au sprijinit financiar candidaturile politicienilor acelui partid pentru a castiga locuri in parlamentul Romaniei. In cazul de fata asistam la o ancheta a procurorilor care are exact acelasi subiect, insa cu o nuanta mult mai clara si cu o tinta mult mai precisa: Primul Ministru al Romaniei, Victor Viorel Ponta, primeste indirect o suma de bani de la un om de afaceri pentru a-si finanta o actiune proprie de propaganda electorala, oferind la schimb celui ce i-a oferit banii un loc de deputat in Parlamentul Romanei si, poate, si alte facilitati ulterioare pentru firmele acestuia in contractele cu statul. Deci, Elena Udrea s-a folosit de evenimentul Gala Bute ca sa faca bani de campanie electorala pentru partid, iar Victor Viorel Ponta s-a folosit de evenimentul vizitei premierului britanic Tony Blair ca sa-si faca campanie electorala pentru el insusi si l-a recompensat pe cel ce i-a finantat aceasta actiune cu un loc in parlament. Sunt doua intrebari la care as dori sa-mi raspundeti: prima, prin ce difera din punct de vedere al legilor penale cele doua cazuri?; si a doua, de ce considerati ca in cazul Elenei Udrea procurorii DNA au actionat in spiritul apararii statului de drept si de ce sustineti ca in cazul Victor Viorel Ponta acestia au actionat nedemocratic, ca o politie politica? Dupa parerea mea, si nu numai a mea, consider ca ambele cazuri sunt identice; au avut acelasi scop, s-au folosit aceleasi mijloace si tehnici, au produs aceleasi pagube, au incalcat aceleasi legi si au rezultat aceleasi efecte penale. In consecinta cred (si sper) ca Victor Viorel Ponta va avea parte de aceeasi soarta pe care a avut-o si Elena Udrea, adica de aceleasi catuse la maini, de aceleasi luni de arest preventiv prin penitenciare, de aceleasi procese in instanta in calitate de inculpat, de aceleasi pedepse ale instantelor de judecata. Doar asa pot fi convins ca procurorii apara democratia reala si nu sunt doar instrumente ale politiei politice. Altfel, sunt destul de uimit ca dvs. judecati cu masuri diferite doua chestiuni atat de identice, dar poate ca aveti un interes care mie-mi scapa... sau poate ca nu doresc sa-mi imaginez asemenea scenarii... ar fi trist, foarte trist! Va doresc o zi buna!

Poporul Sunt Eu  •  7 septembrie 2016, 12:04

Exista o confuzie in toata povestea asta.O confuzie semanata, intretinuta, o confuzie de tip clasic, sa spun asa.O ceata si un praf ridicat in mod anume...in fapt o solutie practicata dintotdeauna, pentru a masca realitatea. Problema lui Ponta nu este Tony Blair (care a fost platit printr-un ONG, ca tot povesteam despre ce inseamna "spalare de bani"). Nu. Problema lui Ponta este faptul ca A PRIMIT 200 000 DE EURO de la Ghita, ca sa-l faca parlamentar !!!! Asta-i problema...chiar nu pricepeti,sau nu vreti !? Din banii astia, Ponta putea sa-si traga un Bentley (SH) sau sa faca altceva; si a facut : l-a chemat pe ala din Anglia sa-i "ridice" nivelul popularitatii in vederea alegerilor care se apropiau, in fapt un folos personal din bani obtinuti "pe sub masa". Doar pentru ca a apelat la un personaj notoriu in vederea campaniei electorale, nu reprezenta o infractiune, daca ar fi platit din banii lui sau din fondurile de campnaie alocate. Problema este ca "a platit consumatia" din bani murdari, obtinuti pentru "alte servicii". Ca sa fie mai usor de inteles(pentru cei care vor sa priceapa): SOV a dat 2 milioane de coco, doar ca sa-l numeasca Tariceanu pe tipu ala, guvernator in Delta, bani din care Bogdan Olteanu si-a tras jumatate. Bun. Ghita i-a dat lui Ponta 200.000 ca sa-l puna pe lista "eligibililor" si el sa ajunga "deputat" sau "senator" Care-i diferenta ??

Bogdan  •  7 septembrie 2016, 12:13

Tolo, doar o intrebare. Esti sau nu platit din banii varanului ? Hai, a doua intrebare. Ii faci sau nu jocurile ?

kmlx  •  7 septembrie 2016, 12:23

200k EURO in schimbul punerii pe lista intr-o circumscriptie pre-aleasa se numeste coruptie. Practic Tolontan argumenteaza cum orice om cu 200k EURO ar trebui sa fie lasat sa faca asta, pentru ca "democratie". Tolotan, nu e democratie sa dai 200k EURO intr-o valiza lu' "presedinte de partid" Victor Ponta pentru un loc pe lista la PSD. De asemenea uitati ca in SUA exista probleme imense deoarece banii multi au ajuns sa suporte candidati care vor sa interzica avortul spre exemplu, doar pentru ca Curtea Suprema de la ei a refuzat minim control al banilor din politica. De 25 de ani aceeasi indivizi corupti si plin de bani seaca Romania din tot felul de ipostaze: Presedinte, Prim-Ministru, Sef Senat, etc. E timpul sa se termine si cu asta. Nu, daca ai 200k EURO nu ar trebui sa poti cumpara un loc pe liste la un partid, chiar si cel mai corupt - PSD. E ilegal, iar oamenii implicati vor intra la puscarie.

Marius  •  7 septembrie 2016, 12:25

Buna ziua. Desi pana acum am fost de acord cu majoritatea textelor scrise de dumneavoastra si sustin in continuare jurnalismul de investivatie, de data aceasta nu sunt de acord cu dumneavoastra. Cred ca incepem sa punem caruta inaintea boilor. DNA ancheteaza fapte de coruptie si trafic de influenta cu obtinerea de foloase, iar daca acest caz se inscrie in aceste delimitari, atunci are tot dreptul. Faptul ca in comunicat au citat, atentie, citat nu stipulat, din textul legii electorale asta nu ii face ordonatori ai democratiei, ci a fost doar o justificare a actiunilor. Sa ne pastram calmul totusi. Cu respect!

Mihai Badea  •  7 septembrie 2016, 12:28

De fapt, sunt două comunicate: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7660 și http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7662 . Aproape identice. Inabilitate profesională sau aroganță instituțională?

Radu B  •  7 septembrie 2016, 12:29

What's with za scandal? O propozitie scapata pe gura PR-ului DNA, transformata de Tolo in articol de 3 pagini. Sure, i get the point, democratia e un dans pe muchie, dar inca ne aflam in dezechilibru pe partea astalalta a muchiei, unde e faina si ulei, si 'a furat, dar macar a si facut ceva' si 'as fura si eu daca as fi in locul lui', deci reiterarea din orice surse a idealului ca leaderii ar trebui sa fie capabili si incoruptibili mi se pare salutara.

Mihai  •  7 septembrie 2016, 12:36

Poporul roman a fost îndobitocit pe parcursul ultimilor ani. Nu au reacție la lucruri clare ( presedinte cu casa confiscata, partid politic (PDL) care a primit milioane de euro de la cei care au fost prinși ( clienții anrp) si care au declarat la DNA unde au dus banii, evenimentul tragic de la colectiv care are un mare semn de intrebare ( conform specialiștilor ), cazul hexipharma, si multe altele) iar apoi nici o reacție ca cazurile de abuz politic ( In cazurile Olguța Vasilescu, Toba, Oprea, mai nou Ponta). Fiecare zi fara reactie a populației este in avantajul dispariției democrației. Atentie in Ardeal si Modova sunt Ong-URI care se organizează sa ceara independența teritorială.

Fb  •  7 septembrie 2016, 12:38

Bun articolul, serios, chiar foarte foarte bun si echilibrat. Insa am impresia ca ai foarte multi securisti printre followers :))) .

Andrei F  •  7 septembrie 2016, 12:42

@Poporul Sunt EuEsti cel mai original!Cum naiba de nimeni in lumea asta nu vrea sa dea si pentru mine si ma risc,nici pentru tine ceva ca sa ajungem si noi sefi de...orice?...Asta ai inteles tu?!Individul care a fost mereu mare in asa numita societate civila a fost angajatul lui SOV!In noiembrie dupa Colectiv individul s-a remarcat in piata printre demonstranti si apoi a ajuns la Cotroceni...Ce noroc au unii in viata,chiar de mai multe ori? Asta si acum este cel mai curat om...Ma lasi...Apoi cum naiba vine cu spalarea de bani?!Pentru asta trebuie sa fi sigur ca banii au fost bani negrii,...si chiar daca au ajuns la Ponta cum naiba s-au albit?

Agamitza  •  7 septembrie 2016, 12:43

Tolontanele, cum l-ai descoperit pe democratul Erdogan? Bati cimpul baiatule asa cum faci in toate "anchetele" tale. Ai fost sincer doar in acel articol in care ti-ai marturisit dragostea fata de Voiculescu si i-ai multumit cu plecaciune. Impreuna cu Badea si Gadea *** lui Voiculescu. Aschia nu sare departe de trunchi. Cine se naste din pazitori de frontiere la "Azi" sub conducerea lui Iliescu invata democratia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Teodorescu  •  7 septembrie 2016, 12:51

Domnule Tolontan aţi deschis cutia Pandorei şi aţi păşit pe un teren interzis.Ca vechi admirator al scrierilor d'voastră am o intrebare la care chiar aş dori un răspuns:nu vă e teamă că intr'o zi vi se va intocmi un dosar penal pentru obţinerea de foloase jurnalistice sau pentru alte invenţii ale procurorilor?Personal sunt convins că oricine in ţara asta poate avea dosar penal daca procurorii primesc ordin.

Nbx  •  7 septembrie 2016, 12:53

Si chiar daca ar fi vreo forma de politie politica ceea ce facca DNA-ul, desi nu este ABSOLUT DELOC asa, este ft bine ca face! Ceea ce au facut ponta, ghita si altii si altii acestui popor n ultimii 26 de ani, merita controlati, judecati si bagati in puscarii fara nici un fel de respectare a legilor! Facut totul in stil nord-coreean ssau turcesc pana se curata sistemul de mizerie, si abia apoi putem discuta si dezbate in liniste, despre democratie! Pana atunci, las-o asa, ca-i bine asa! ;) Noi, ***, suntem fericiti pana una alta, iar in ultima perioada nu am prea avut motive sa fim!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StefanD  •  7 septembrie 2016, 12:55

Păi asta presupune democraţia, ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese pe criterii de competenţă profesională si probitate. Ati vazut liderii politici sa le spuna alegatorilor altceva decat că cei propusi sunt zmeii zmeilor, cei mai buni dintre cei mai buni? L-ati vazut pe Tariceanu sa spuna ca el a propus *** la consiuliu general? Ori pe Dragnea "Candidatul nostru la primaria generala e o santajista (amenda data de CNA) si o parvenita (sa te casatoresti la 9 luni dupa ce ti-a murit primul sot, unul pe care l-ai laudat, cel putin aici intra, ***)".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin  •  7 septembrie 2016, 13:02

Catalin, nu cred ca e corect rationamentul. Argumentatia ta ar fi fost corecta, daca DNA se hazarda sa ne spuna ce este democratia. In cazul de fata, DNA apreciaza ce nu este democratie. Si cred ca are dreptate. Nu e un subiect pe care sa fi meritat sa l dezvolti atat.

mihai  •  7 septembrie 2016, 13:05

Foarte bun articolul, intradevar avem o antipatie dusa usor spre ura pentru Ponta si Ghita, si atunci nu judecam la rece, doar ne bucuram ca cineva ii scutura, dar totusi a primi bani pentru a asigura un loc in parlament mie mi se pare un act de couptie si ar trebui pedepsit ca atare!

ion  •  7 septembrie 2016, 13:05

Ce spune Tolontan in articolul asta rezoneaza suspect de bine cu povestea "detinutului politic" a lui Nastase . Parca se facea ca DNA face politie politica si Nastase si Varanul sunt detinuti politici . Suspect. Nu e mai simplu de inteles ca discipolul infarctorului Nastase e suspectat de niste manevre care se pisa pe "democratia" de care Tolontan nu mai incape. Si tocmai cand incepeam sa il admir pe Tolo.

Malache  •  7 septembrie 2016, 13:06

Tolontan crede acum ca e miezul vietii economice, politice si sociale. El , dupa Hexi a primit impulsuri pozitive si nu mai e rational, se crede un Sherlock Holmes de Romania . Vom vedea in curand ca aspira la functii de stat in viitor frustrat fiind ca a fost o lunga perioada de timp umbrit de Ovidiu Ioanitoaia la GSP. Nu are scrupule si face orice sa atraga atentia , se crede altceva decat este, probabil sufera de narcisism, incercand tot timpul sa aduca lucrurile tot timpul in favoarea lui, chiar daca uneori nu are dreptate.

cornerro  •  7 septembrie 2016, 13:06

"draga stolo", tehnic, literal, ai dreptate, dar... are presa vreo atributie oficiala, legala, care-i permite sa se ocupe de moralitate? pana la urma, legile - care fac necesara functionarea institutiilor adiacente, sunt amorale? nu e de preferat, macar temporar, o democratie imperfecta, ciuntita de debalansarea morala pozitiva si manifesta a institutiilor care vegheaza la respectarea legilor, uneia perfect imperfecte, de tip nigerian, de pilda, in care autoritatile iau mita, isi fac treaba pe dos, dar stralucesc prin tacere? in ce priveste exemplul tinerei din turcia, poate ca ar fi trebuit sa iesim cu totii in strada pentru a-l sprijini pe ceausescu in '89, fiindca ce altceva e dictatura daca nu o extrem de proasta democratie? ca de stabilitate politica nu ne puteam plange, nu-i asa? nu sunt impotriva demersului tau pentru un parcurs inspre si mai bine, dar cred ca o simpla semnalare ar fi fost de ajuns.

Adriana  •  7 septembrie 2016, 13:15

Deja e prea mult tolontantism in presa romaneasca. O fi avand si unii procurori de la DNA bubele lor, dar nici Tolontan n-ar trebui sa-si imagineze ca el este alfa si omega in spatiul public sau ca el a pus coada la pruna.

Florin Bejan  •  7 septembrie 2016, 13:16

Dacă în tara asta, un sponsor al unui partid politic nu poate fi candidat, sau invers, înseamnă că legea respectivă trebuie schimbata. Iar cine denumește asta "coruptie" este de un penibil greu cuantificabil.

Comentează