DNA nu are mandat să ne predea democrația

Faptul că Ponta și Ghiță sînt antipatici nu șterge autoritarismul explicit nedemocratic din comunicatul procurorilor

miercuri, 7 septembrie 2016, 6:53

UPDATE: Moise Guran are un alt punct de vedere. Vă invit să-l citiți aici. Chiar dacă face tot soiul de trimiteri legate de trust și alte etichetări, nu intru în polemică. Singurul lucru pe care vreau să-l punctez este următorul: ziariștii nu sunt instituții așa cum scrie, nu suntem decât custozi ai informației publice pe care o transmitem către oameni. Unul dintre riscurile majore ale aceste profesii, așa cum văd eu lucrurile și nu cer nimănui să le vadă la fel, este să ne îmbolnăvim de propria importanță.

UPDATE: „Dosarul Ponta – Ghiță – Blair e sută la sută producția DNA. SRI nu are nicio contribuție”, susțin pentru Gazetă surse din Serviciul Român de Informații, care au dorit ca această explicație să ajungă la public. Nicio probă din acest caz nu a fost culeasă de către SRI pentru că dosarul a fost făcut după decizia Curții Constituționale, care a lăsat Serviciului exclusiv cazurile de siguranță națională, au precizat aceleași surse.

În comunicatul prin care DNA anunță cercetarea lui Victor Ponta pentru că i-a dat un loc eligibil lui Sebastian Ghiță, în schimbul finanțării venirii fostului premier britanic Tony Blair în România, procurorii scriu:

”Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate” Comunicat DNA

Nu este o poveste despre Ponta, Ghiță și despre cît de antipatici ne pot fi. E vorba de un principiu.

Nu e vorba nici de contractele IT ale firmelor lui Ghiță care, vorba ministrului Cristian Ghinea, au inventat nevoi ale statului, ca mai apoi să le satisfacă pe bani publici.  Și asta rămîne de dovedit.

E vorba de un principiu.

Prin norma de fondare a DNA și potrivit Constituției, parchetul anticorupție nu are în atribuții grădinăritul democrației. Ordonanța de 255/19.07.2013 statutează în clar atribuțiile DNA.

Prima atribuție a DNA constă în  ”efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

În nici una dintre atribuții, care se întind de la a la g, nu se pomenește despre faptul că DNA este paznicul de far al alegerilor, teoreticianul principiului reprezentativității și nici măcar atletul statului de drept.

Găsiți lucrurile probate, punct cu punct, chiar pe siteul instituției.

Și băgîndu-se într-un lucru la care nu se pricepe și la care nu are dreptul, DNA comite o eroare imensă.

Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? Poate poporul alege pe bază de soluții viitoare, nu de competență trecută. Poate alege în funcție de idei și de proiecte. Pe bază de replică. De speranță sau de încredere. De orice vrea el, în limitele legii!

Dacă ar decide prioritar pe bază de CV, cei tineri n-ar mai intra niciodată pe liste.

Sîntem în fața unei premiere. Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi!

Din comunicat reiese clar că DNA consideră că ei, procurorii, și, probabil,  ”partea bună” a societății trebuie să aibă un cuvînt de spus în cine poate fi ales de către români. Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară!

Dar cine discerne competența și integritatea?

Probabil DNA și SRI. Deși n-au nici un mandat. 

Primii se ocupă cu infracțiunile, ceilalți, cu apărarea Constituției. Nici procurorii și nici ofițerii de informații nu sînt Părinții Fondatori ai democrației. Dacă vor asta, să-și dea demisia și să candideze.

Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Tony Blair sînt o miză infimă aici. Discuția e dacă acceptăm noua doctrină penală care seamănă mai degrabă cu poliția politică.

Judecați dacă exprimarea este o exagerare!

Poliție politică înseamnă să faci, fără să poți fi tras la răspundere, lucruri pentru care alții răspund în mod transparent în fața celor care i-au ales.

Pentru că poliția politică nu presupune doar ca instituțiile de forță să apere dictatorul sau să se amestece în mod discreționar în politică în favoarea unei tabere. Amestecul este doar un instrument. Ideea fondatoare contează.

Iar baza conceptuală a poliției politice constă în chiar convingerea poliției că ea știe să facă politică mai bine decît cei aleși.

Este ceea ce s-a întîmplat în Thailanda recent.

Poporul a votat cu o covîrșitoare majoritate ca armata să poată calibra rezultatul alegerilor ”spre binele națiunii”. Dacă Parlamentul li se pare dezechilibrat, generalii îl pot modifica!

Ca și cum politica și alegerile compun un joc cu vicii ascunse. Joc în care, de fapt, instituțiile de forță nu au încredere.

Ne lasă să ne prostim de-a democrația pînă cînd vin ele, cu inteligența de cabinet superioară mulțimilor și cu patriotismul indiscutabil, restabilind ordinea. În Thailanda așa stau lucrurile.

Și în România?

În noapte încercării nereușite de răsturnare a lui Recep Tayyip Erdogan, o tînără din Istanbul, care nu era partizana președintelui, și-a explicat ieșirea în stradă împotriva armatei printr-o declarație în New York Times: ”Cea mai bună lovitură e stat e mai proastă decît cea mai proastă democrație!”.  

La noi, DNA pare că e convinsă de contrariu. Într-un recent articol în The Atlantic,  James Fallows preia din NYT o descriere despre cum se formează convingerea că ”democrația liberală este coruptă, ineficientă, haotică și, în ultimă instanță, nedemocratică”.

Cotizînd, chiar și fără să vrea, la narativul Să-nu-aveți-încredere-în-nimeni-din-politică, Laura Kovesi greșește.

Sau așa gîndește.

 

Comentarii (257)Adaugă comentariu

Cosze  •  7 septembrie 2016, 22:59

D-le Tolontan sa va fie rusine, sunt extrem de dezamagit dupa atatea articole si anghete bine structurate si puse la punct veniti acum cu mizeria asta??? Scoateti din context un paragram (poate mai putin reusit al DNA ) prefacandu-va ca nu vedeti adevarata acuzatie pe care o face DNA.... Nu mai continui pentru ca oricum stiti foarte bine ce ati facut ( tare aia cu "antipatici" oricum......va pricepeti si la manipulari). Pacat ca nu tine decat la fraieri....

Georgeta Lukacs  •  7 septembrie 2016, 23:03

A trai linistit in Romania e un lux !

Ion  •  8 septembrie 2016, 0:19

Cum e bre sa vezi cum se intorc impotriva ta o mare parte din spalatii pe creier ce pare ca se perinda pe aici ?

Vali  •  8 septembrie 2016, 0:20

Cum se face mai nea' Tolontane de ti-a cazut valul de pe ochi?

David ivana  •  8 septembrie 2016, 0:24

Ati facut rau ca ati intrat astăzi la lacrima. Badea va călătorește acum de ti vine sa spargeri televizorul. Poate ii dati un raspuns pe masura. Respect

Marius  •  8 septembrie 2016, 0:27

Multi vad ca nu au inteles ca important nu este cine este inculpat in acest dosar, putea fi prea bine alte persoane. Important este ca DNA a fabricat un dosar ridicol cu un comunicat ce tine mai mult de filosofie, in care procurorul isi permite pana sa le spuna cetatenilor pe ce criteriu trebuie sa voteze si interzice acuzatilor un drept fundamental al omului.

M. Lotreanu  •  8 septembrie 2016, 1:24

Poate dna Chiovesi mai lucreaza la inca un doctorat, in stiinte politice (sa nu ramina fara titlu daca prima teza e declarata plagiat).... Parca poci sa stii mata?

Florin+  •  8 septembrie 2016, 1:38

Felicitari pentru articol. Ai puncat bine un derapaj bizar. Insa, e urgenta mare cu legea indemnizatiilor pentru copii. Am ajuns sa avem singura lege din lume care NU E PLAFONATA si acorda 85% din venitul pe ultimul an pentru 2 ANI! E foarte usor si rentabil de fraudat. In Suedia plafonul e pe la 2900 de euro. Noi avem un smecher la Sibiu care si-a umflat un PFA, a platit niste taxe si acum asteapta sa-i dea statu 35000 euro/luna timp de 2 ani! Sunt 250 de persoane(0.17% din beneficiari) care incaseaza 1/3 din buget cu sume de 10000+ EURO/luna. Daca se ajunge la 2-3000 de smekeri d-astia, o sa coste si 1 miliard de RON/an! 2 bugete ale sportului! TREBUIE PUS PLAFON la legea asta si nu se inghesuie nimeni ca e perioada electorala. Poti sa faci un articol in care sa demonstrezi usor ca e o aberatie si va crea in curand o clasa privilegiata de rentieri la stat care pot cauza un prejudiciu urias. Stiu ca subiectul nu e prea popular insa lumea trebuie sa inteleaga ca nu exista asa ceva in toata lumea.

valll  •  8 septembrie 2016, 1:47

Nu puneti problema corect, d-le Tolontan, exceptand stilul, incepeti sa semanati cu Cristoiu. A spune ca DNA incearca sa acapareze statul este exact ce-si propun sa sugereze hotii deghizati in politicieni. A spune ca DNA e tiranic, cand vezi ca e pe cale sa fie anihilat, poate infiltrat, e o diversiune. V-ati pierdut binecunoscutul fler, sau ati schimbat tabara? Nu faptul ca DNA incearca sa ne dea lectii de democratie este problema si nici ca DNA se ocupa cu „gradinaritul democratiei”. Este si DNA un gradinar al democratiei, are rolul lui de a combate buruienile si tot felul de ganganii si rozatoare care o distrug. Dar, daca in loc sa le combata se ocupa doar cu mirositul florilor, atunci e rau. In cazul ultimului dosar Ponta-Ghita (si nu numai) cam asta face DNA, miroase flori. Mimeaza actiune si ofera motive de critica. E ceva in neregule aiici, sau e prostie, sau e sabotat din interior. D-le Tolontan, nu ne paste pericolul de a fi stat politienesc, e o prostie! De fapt, suntem aproape un stat mafiot, acaparat de o clasa politica cleptomana care detine foarte multa putere. Care vrea sa scape de acel DNA ce incepuse s-o sperie si isi ia masuri ca sa-l anihileze

firavu gheorghe  •  8 septembrie 2016, 1:48

Domnule Tolotan , Am fost curios, comentatorii apreciaza sau nu postarea Dvs.? Citind doar 61 de mesaje am constat ca abia 21 dintre ele apreciaza pozitiv asertiunile din text. Extrapoland la cele peste 200 de comentarii cred ca doua treimi dintre cititori nu sunt de acord. Imi pare semnificativ ! Voi incerca sa-mi spun opinia pentru ca sunt si om desi un oarecare Gheorghe. Imaginea mea asupra Romaniei de astazi este generata de experienta de viata si profesionala, nu din cele citite prin media. Lucrurile urate despre care ati scris in timp, pe baza documentelor furnizate de catre diverse surse (ati trait vreo ticalosie ?), eu le-am vazut, m-am izbit de ele. Iar mizeria de dupa ’89 a devenit sufocanta si trebuie denumita folosind termenii adecvati. O golanie ramane golanie chiar daca se denumeste fin inginerie financiara. Frauda fiscala este o hotie chiar daca i se spune cu blandete optimizare fiscala. De cativa ani DNA scoate la suprafata puroiul adunat in societatea romaneasca – si bine face ! Da astfel motiv lui Gadea, Ciuvica, Ciutacu, Orcan, Bogdan precum si altor colhoznici ai vorbelor sa o faca pe coana Maritzica neprihanita femeie de casa ziua. Le da multumirea sufleteasca acestor racnete ale Carpatilor sa se erijeze in repere morale ale societatii romanesti. Domnule Tolontan ati ajuns la limba de lemn de soi nou, operand cu termeni usor diferiti fata de cei folositi de activistii partidului comunist. Citatele sunt din textul Dvs. „E vorba de un principiu. Prin norma de fondare a DNA și potrivit Constituției, parchetul anticorupție nu are în atribuții grădinăritul democrației.” Parchetele (inclusiv DNA) plus judecatorii NU se amesteca in politica, NU dirijeaza democratia, ele doar isi fac treaba conform Constitutiei – nimeni nu este mai presus de lege – si a legii penale. In acest sens intradevar justitia este gradinarul democratiei. „Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? …Poate alege în funcție de idei și de proiecte…” Nu este nimic gresit in afirmatia procurorilor. Dar te intreb domnule Tolontan cum sa aleaga poporul in functie de idei si de proiecte cand de fiecare data apar pe listele de partid aceiasi nemernici al caror unic scop este sa-si umfle buzunarele ! Pe termen mediu, schimbarea la fata a Romaniei poate fi infaptuita doar din afara actualelor structuri partinice. “Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi! Dar cine discerne competența și integritatea? Probabil DNA și SRI.” Am citit comunicatul DNA. De unde ai scos concluziile astea domnule ?! “Discuția e dacă acceptăm noua doctrină penală care seamănă mai degrabă cu poliția politică.” DNA il cerceteaza pe Ponta nu pentru opiniile mincinoase pe care le emite cu suficienta semidocta - este paternul demagogului (Ponta este o eroare a departamentului de cadre al baietilor cu chii albastri). DNA il ancheteaza pe moftangiu pentru niscaiva matrapazlacuri. “Ca și cum politica și alegerile compun un joc cu vicii ascunse. Joc în care, de fapt, instituțiile de forță nu au încredere.” Democratia urata si schioapa din Romania a fost implementata de ticalosii care s-au perindat in fruntea bucatelor. Nemernicii n-au vrut sa faca o tara mai buna, au vrut si vor in continuare sa-si umfle buzunarele. Au distrus conceptul de democratiei jefuind tara ca-n codru. Au creat modele comportamentale (“baieti destepti, au furat si nu i-a prins nimeni, brava lor !” – isi spun nea Gheorghe, mamaia Veta, liceeanul Vasile, baiatul de cartier Jiji) precum Nastase, Basescu, Ponta, Blaga, Oprea, Patricu, Becali si multi, multi altii. “Cotizînd, chiar și fără să vrea, la narativul Să-nu-aveți-încredere-în-nimeni-din-politică, Laura Kovesi greșește.” Daca asa gandeste Kovesi nu greseste. Dovada ? Uita-te la halul in care arata tara in care si Dvs. traiti domnule Tolontan ! In concluzie : prin acest articol Va alaturati musiului metr’ Cristoiu - comunistul asta de mucava. Sunteti reactionar. Va alaturati celor care demagogic se declara pentru statul de drept dar sofisticat il sapa. Dvs., asemeni lui Cristoiu, vreti un stat de drepti. In care milioanele de *** ca mine sa stea drepti in fata catorva *** Conform DEX reactionarul este ostil față de progres și luptă pentru menținerea sau reinstaurarea rânduielilor vechi, perimate, betonate in anii de dupa ‘89. Ce inseamna progres acum pentru Romania ? Raspunsul meu : sa scape de nemernicii care au jefuit tara timp de douazeci si sase de ani! Inchei parafrazand o zicere clasica deja (mult hulita de trompete) : “cu o urmarire penala si o combatere a infractionalitatii slabe, discutia despre democratie e un lux teoretic.”

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

independent  •  8 septembrie 2016, 3:15

Domnule Tolontan, Cu respect, jos palaria ! Orice persoana trebuie sa raspunda in fata Legii pentru toate ilegalitatile si neregulile comise (in conditia Legii dreapte, si nu strambe - elaborate si votate de parlamentari cu degetele-n nas). Faptele condamnabile trebuiesc probate cu dovezi de necontestat. Asta inteleg eu ca inseamna activitatea unui procuror. Singurul organism care protejeaza siguranta noastra nationala, implicit, si democratia garantata prin Constitutia Romaniei - SRI - se delimiteaza de aceasta "productie". Mi-e imposibil sa cred ca parchetul anticoruptie poate actiona directionat, la comanda. Este ingrozitor de sinistra aceasta ipoteza !!! Sunt un tanar de 27 de ani, nascut, crescut si educat in celula de temelie a societatii romanesti - famila cu valori crestine si atitudini fundamental morale. Nu sunt persoana publica, functionar public sau cu vreo implicare in politica, insa ceea ce se intampla in Romania, la acest nivel, si in aceste vremuri, imi provoaca ganduri profund, profund negative, ma distruge. Imi pasa de Romania si vreau ca lucrurile sa se schimbe, vreau sa particip la schimbare, insa constat ca anumite nuclee de interese cu acces oficial sau neoficial la structuri inalte, de forta, traseaza directia Romaniei, pe toate planurile, in HAOS. Nu am trait vremurile comunismului, insa ceea ce traiesc acum cred ca se apropie, prin manipulare si secret, de aceleasi metode folosite si atunci, insa cu instrumente "moderne" si "cool". Eu iubesc Romania, iubesc limba Romana, iubesc geografia Romaniei, iubesc arta Romaneasca, iubesc imnul si drapelul Romaniei, si plang pentru as vrea sa traiesc in tara unde m-am nascut. In timp ce scriu acest comentariu vars lacrimi pentru ca nu mai exista nici o perspectiva in Romania. Nu mai exista onoare, nu mai exista demnitate, nu mai exista bun simt si respect, nu mai exista empatie, nu mai exista Patriotism, nu mai avem drepturi (pentru ca sunt un lux), nu putem sa ne mangaiem parintii ce au mainile frante si pensile furate dupa o viata de lucru si chin. Pentru ca suntem necrozati de aceasta stare de fapt. Intr-o tara subjugata, oricat de mult as dori, nu-mi voi putea intemeia propria familie, nu voi mai putea functiona normal, asa nu voi mai putea trai. Probabil ca sistemul din umbra (pentru ca nu poate fi niciodata tras la raspundere, fiind nominal secret) stie ce e mai bine pentru noi. Se organieaza aceste jocuri perverse si grobiane care determina efecte devastatoare, ne ard aripile, si apoi murim ... (vedeti cazul Panait). Imi pare foarte rau

Marean  •  8 septembrie 2016, 6:50

D-le Tolontan , practic dvs. va legati de o justificare a DNA , caci acel paragraf doar asta e , o justificare a actiunii lor . Ca nu e prea inspirat conceput , da , e adevarat , dar de aici si pana la "politia politica " e drum lung . Deci eu zic sa va reconsiderati pozitia -macar in sinea dvs. -si sa puneti tunurile pe ceva mai serios .

Dac.impielitzat  •  8 septembrie 2016, 8:39

Nene nu te-am mai cutit de multișor. Dar vad ca ti-ai depasit rau atributiile! :) Mai in gluma mai in serios, e aberant ce scrii aici. Dai in DNA aiurea. Incepi si tu sa ai culoare politică?

Dac.impielitzat  •  8 septembrie 2016, 8:45

GabiB explica foarte bine de ce acest articol e o aiureala.

Alex  •  8 septembrie 2016, 9:16

Buna dimineata, Atunci cand dna Rarinca a fost abuzata de DNA si dna Stanciu, de ce nu v-ati i focat? Stiti...dna Stanciu, care dupa aceasta isprava a fost numita judecator la CCR. Multumesc

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2016, 9:30

Dac.impielitat: si de ce nu as putea sa critic DNA? Nu numai eu, ci orice cetatean din Romania care are o preocupare fata de ceea ce se intimpla in jur? DNA nici nu pretinde ca ar fi deasupra criticilor, asa ca nu-i considerati infialibili, ca nu sint. Chestia asta cu faptul ca cetatenii isi depasesc atributiile cind monitorizeaza si critica institutii e ea insasi dovada unui stil autoritar.

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2016, 9:38

J&H: nu am discutat fondul dosarului si nu cred in nici un caz ca justitia din Romania e o cauza pierduta. Dimpotriva. N-am avut justitie, acum avem un precursor de justitie si, daca oamenii vor fi in continuare atenti la domeniu, ea va deveni o justitie in care sa avem incredere.

Luca  •  8 septembrie 2016, 9:51

Despre DEMOCRATIE in Romania. Bravo! Jos palaria.

R  •  8 septembrie 2016, 10:12

Vreau sa vad pe liste doar candidati cu care partidul spera sa castige pentru ca sunt reprezentativi pentru optiunea populatiei, nu vreau sa vad pe liste candidati care sunt strict finantatori. Finantatorii vor proteja prin legi si numiri coruptia pentru a-si facilita singurul lor rol, acela de a aduce bani in partid. Finantatorii unui partid trebuie sa aiba o influenta limitata, reglementata asupra politicii unui partid. Sa fie multi, cu sume mici, si cu pretentiile asupra politicului declarate public. Altfel, un om, foarte bogat, face ce vrea cu un partid si nu sufla nimeni in fata lui fara ca macar sa aflam asta. Marele finantator, unicul, ia decizii arbitrare strict in interes propriu iar partidul dependent fiind de banii lui, i le tolereaza. Aceste decizii arbitrare sunt nocive pentru lupta anti coruptie pentru ca o vlaguieste, daca nu mai rau, o elimina, pe motiv ca se ia de politicienii care se confunda cu poporul nevinovat.

gigi  •  8 septembrie 2016, 10:16

Remarc inca o data ura acumulata la orice nivel in randul cetatenilor , a romanilor. Felicitari domnule Tolontan pentru stilul in care intelegeti sa prezentati, pana acum echidistant a problemelor care framanta Romania asa zis democratica. Dincolo de trolli si ura trebuie sa subliniez samovolnicia unor argumente ale justitiarilor din DNA. 1.Titus Corlatean suspect ca ar fi fraudat alegerile prezidentiale din 2014. In comunicatul procurorilor DNA se arata citez "In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al afacerilor externe, Corlatean Titus, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus " Respingerea cereri formulate pentru incuviintarea urmaririri penale facuta de Senat a fost cat se poate de , IMO, corecta. Folos necuvenit ? De unde stiu procurorii care a fost intentia de vot a fiecarui reprezentant al Diasporei ? Casre a fost folosul necuvenit ?, "in conditiile in care comportamentul electoral al cetatenilor romani din strainatate, in mare parte, era defavorabil candidatului respectiv, explica procurorii. Ca in filmul ala " Are you for real ?" Comportament electoral ? Defavorabil ? Uite ca eu ma decid in momentul cand intru in cabina, poate ca mint cand sunt intrebat de cei care formeaza opinia si care o sondeaza. (Sic !) Nu imi e simpatico apropos si nici nu l-am gasit profesionist indeajuns sa fie MAE. 2. Oprea . Exact ca si Corlatean, un parvenit in ale politici dar dincolo de toate, imi pare foarte rau de tanarul care a murit la datorie facand escorte "peste ran' Dumnezeu sa-i intareasca familia. Dar "ucidere din culpa ?" In conditiile astea de ucidere din culpa trebuie acuzati 50 % din romani care prin atitudinea lor de la 1989 incoace, prin atitudinea lor au facut, nu au facut sau au facut in mod defectuoas ceva si prin aceasta a rezultat : dezastru in sanatate ( Colectiv, si alte tragedii ) E varful icebergului, dna este politizata pana in maduva Codului Penal. Va doresc succes si tineti-o tot asa. Incet incetdeveniti un Woodward/Bernstein al Romaniei si sunt sigur ca o sa avem un Gate, sex, water samd al nostru cat de curand

Marcel Vasilescu  •  8 septembrie 2016, 10:27

Se vede de la o poștă puhoiul de comentarii pro domo postate de postacii marinărești-johănești. Se știe că justiția dâmbovițeană a ajuns de mult de râsul curcilor până peste ocean (cf. John Mac Cain). Și se știe că de la asasinatul Colectiv, România nu mai are nici parlament, nici sistem pluripartid, bașca nici alegeri libere - decât cu numele. Liebe Grusse!

Ion Podocea  •  8 septembrie 2016, 10:35

Domnule Tolontan, știți ce a însemnat pentru români poliția politică? Desigur vă puteți înscrie în grupul celor care consideră DNA poliție politică. Este opțiunea dumneavoastră. Exact asta trâmbițează Tăriceanu, exprocurorul Ponta, Marele democrat Ghiță, Antena 3 care nu poate trece peste faptul că dl. profesor este la pușcărie, și mulți alți ”democrați”. În plus puteți fi suspectat că aveți această atitudine în urma scandalului cu dezifectante. Cred că trebuie să fim foarte atenți când folosim în spațiul public anumite formulări.

Teopempt  •  8 septembrie 2016, 10:39

Din păcate suntem conduşi de oameni ****** ca Monica Macovei şi ca cei concentraţi la dna. Pentru mine d-na Kocuţa este o penală, pentru că l-a favorizat ani de zile pe infractorul Băsescu. Aceste 2 persoane (care sunt probabil agenţi CIA sub acoperire) nu răspund în faţa nici unei instituţii pentru nimic din ceea ce fac. Ceea ce este strigător la cer! Ei şi-au bătut joc de ideea de justiţie şi au luptat împotriva independenţei sistemului judiciar în România.

touretul  •  8 septembrie 2016, 11:11

Laura Kovesi nu greșește pentru că nu gândește. Laura Kovesi e o dronă cu capul plin de pitici extratereștrii care-i spun ce să facă, ce să dreagă. I-au fost inoculați la Bruxelles, unde a fost temporar teleportată după expirarea mandatului de procuror general. Premierul Cioloș de la Amicii Europei e un model ulterior, perfecționat pentru prezență publică superioară. Zboară la economic class, să vadă rumânul cât e de dedicat sărăciei.

emilian  •  8 septembrie 2016, 11:29

Tolo langa tine este situatia exploziva a Companiei Nationale A Uraniului ... te rugam reactioneaza

Constantin Mardare  •  8 septembrie 2016, 11:31

Corectă observația și critica din articol. Acesta este genul de lucruri la care un jurnalist trebuie să fie atent, într-o țară plină de oameni fără educație juridică (printre care mă număr și eu, ca inginer). Si, ca să vedeți că am citit cu atenție textul, vă spun că la fraza "Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară!" s-a strecurat un "i" în plus (la ("competenții"). *** fi eu inginer, dar mama e învățătoare (acum pensionară), și m-a învățat că gramatica limbii române nu se discută, se aplică!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  8 septembrie 2016, 11:38

eu aleg cum aleg la alegeri, nu-mi asum, nu invat nimic, ajung la disperare si astept dna-ul sa-mi rezolve problema si sa-i salte pe marsavi. in orice conditii. cu orice argumente. pe marsavii carora eu si majoritatea le-am dat puterea. pt ca discernamantul meu e mai scurt decat cabina de vot si nu belesc ochii cand votez pt ce votez! intr-o democratie de asistati social conteaza majoritatea. vrea cineva sa invete democratie ? poate nu vrem, poate suntem intr-o mare confuzie

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2016, 12:47

@touretul: Sinteti nedrept. Laura Kovesi conduce o institutie fara de care Romania ar fi esuat intr-un model de stat haotic, in care legatura de incredere dintre cetateni si stat s-ar fi diminuat dramatic. Este opinia mea. Dar asta nu inseamna ca DNA isi poate permite orice.

J&H  •  8 septembrie 2016, 14:38

@Cătălin Tolontan: Atat timp ca nu dispar parghiile oculte ce influenteaza mersul anchetelor, ba chiar hotararile judecatorilor(vezi cazul Tender unde se invoca "siguranta nationala"), nu va pot impartasi optimismul. Nu ma refer la magistratii corupti, ci la influenta institutionalizata, netransparenta care are ca rezultat o justitie selectiva, discretionara si intr-un final ineficienta.

f.vasile  •  8 septembrie 2016, 14:45

O intrebare la care astept raspuns de la vajnicii aparatori ai DNA: ce se intampla de la o vreme, au disparut marii corupti buni de arestat la foc automat in fata camerelor de luat vederi, in baza unor simple suspiciuni?

io  •  8 septembrie 2016, 15:34

"To determine the true rulers of any society, all you must do is ask yourself this question: Who is it that I am not permitted to criticize?" - Kevin Alfred Strom

o portocala  •  8 septembrie 2016, 16:48

CT s-a trezit intr-o dimineata, ieri dimineata (?), foarte devreme. Cam pe la 4:30 - 5:00, as zice. S-a dat jos din pat, si-a turnat o cafea si s-a uitat in oglinda. A inchis ochii si s-a uitat nitel si-n el. Si si-a zis: "damn. Cam multe opinii pozitive la adresa-mi, in ultima vreme. Am nevoie rapid de o baie de invective, sa ma invigorez putin" . Apoi, s-a asezat la laptop si-a dat publish pe la 6:53. And hell broke loose. Sigur, posibil e si ca CT sa nu fi tintit spre baia de invective, ci sa fi vrut doar sa-i traga de maneca pe procurori ca le scartaie argumentatia pe alocuri. Dar comparatia cu Thailanda e la fel de intinsa ca un elastic de chiloti folosit pe post de prastie. Iar faptul ca avem o poza cu Codruta si un citat din comunicatul DNA e tot atat de relevant ca atunci cand i se imputa lui CT ca e responsabil pentru cum sunt preluate anchetele sale de restul presei. CT e incisiv, critica si trage semnale de alarma. Si e ok sa fie asa, ca jobul lui nu e sa fie Zana Maseluta. Si mai ok e sa o faca, insa, clar si solid argumentat. Altfel, stai si te intrebi si la a 2-a citire "ce-a vrut sa spuna poetul?"

Daniel  •  8 septembrie 2016, 17:09

Nu vreau sa fiu partinitior cu nimeni, dar, specific pe fapte, cred ca exagerezi. Sunt complet de acord cu abordarea de mai sus DACA intr-adevar textul din comunicat era parte din argumentatia catre judecator, dar in rest e doar un comunicat. Mare greseala de PR, da, dar nu ireversibila (acum ca poate citesc si altii ce ai scris, chiar daca deci, dupa mine, exagerat scris acum :P)

florin  •  8 septembrie 2016, 17:20

Dl. Tolontan, sunteți într-o mare eroare. Sper că nu intenționată! V-a explicat dl. Guran ce și cum, poate înțelegeți. Pe viitor ar trebui să vă documentați mai bine, mi se pare jenantă (sau suspectă!) așa o greșeală de la cineva cu atâtea "surse". Sau v-a servit cineva textul? Nu mai dați apă la moară ciumei care av sărăcit țara asta.

Liana  •  8 septembrie 2016, 17:32

Îmi cer scuze, comentariul meu nu a apărut. E vreo problemă cu el?

81ack  •  8 septembrie 2016, 17:57

Tolo, uiți un lucru. Procurorii, oricare ar fi ei, sunt primul pas. Al doilea pas e judecătorul care confirmă sau infirmă cele ce procurorul spune. Ce se întâmplă acum e departe de poliție politică. Și mai am o întrebare: de când ți se confesează surse din SRI? Exprimarea în tot articolul e tendețioasă și părtinitoare. Tu ca jurnalist trebui să prezinți fapte echidistant, nu să formezi opinii prin modul de prezentare a lor.

Constantin  •  8 septembrie 2016, 17:57

Domnule Tolontan, si eu cred ca sunteti intr-o mare eroare. Nu am sa intru in continut ci am sa comentez adecvarea articolului cu momentul calendaristic pre-electoral si cu stadiul democratiei romanesti. Un astfel de articol de la un jurnalist respectat intr-o perrioada pre-electorala este nimic altceva decat un cal troian in mintea electoratului care stie sa citeasca. O pot numi manevra dar as prefera sa cred ca este doar exces de zel in a oferi parerea proprie, oricand si oricum. Mizand pe buna credinta cred ca ar fi util sa reflectati la responsabilitatea pe care o aveti nu numai din perspectiva deontologiei meseriei de jurnalist ci si ca vector de influenta, reper social si locuitor al cetatii. Aveti drept la opinie ca cetatean si ca profesionist dar cat de important este sa alegeti cu grija ce si cand ziceti ce ziceti. E atat de usor sa alienezi mintile oamenilor si sa servesti implicit, posibil fara voie, interese obscure. Al doilea nivel de adecvare este privind stadiul de evolutie al societatii romanesti. "Un copil mic nu poate tine pasul cu un om mare" zicea Parintele Teofil Paraian. A critica derapajele DNA este normal si util pentru a-i responsabiliza si corecta actiunile doar ca o critica dogmatica ca a dvs, aliniata cu dejectiile clovnilor media aserviti mafiei politice, nu este in nici un fel utila in acest moment societatii romanesti. DNA este una dintre institutiile care incearca sa faca curatenie in WC-urile democratiei romanesti. A desfiinta mediatic aceasta institutie de dragul corectitudinii dogmatice mi se pare total neintelept si rau intentionat. Repet nu comentez articolul de fond, sau legitimitatea comentariilor dvs, ci doar intreb: "Daca maine am baga-o la puscarie pe Kovesi pentru instrumetarea cu rea vointa a dosarelor DNA, "democratia" romaneasca ar fi mai puternica?" E mare diferenta intre a aplica cu acrivie spiritul si litera legii si a asana haznaua de ilegalitati monstruoase pe care democratia aia de care ziecati dvs troneaza ca un rege de mucava. In timp de razboi pot exista si pierderi colaterale dar in final important este sa servesti interesul national ( asta suna jenant de plat, stiu). Democratia romaneasca, statul de drept, corectitudinea politica romaenasca nu poate tine pasul cu o judecata de om mare, european, euro-atlantic, al statului de drept autentic. Sa o luam mai usor cu pianul opiniilor (chiar si indreptatite) pe scari, nu de alta da in ritmul asta veti ajunge sa faceti jurnalism ca pe vremea lui Nastase... Si-ar fi pacat, pentru noi toti.

daniel  •  8 septembrie 2016, 18:12

FELICITARI DOAMNEI CODRUTA KOVESI, PENTRU ACTIUNEA IMPOTRIVA *** PONTA-GHITA..LA JILAVA CU EI.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Wie geht es dir?  •  8 septembrie 2016, 18:56

De data aceasta merg pe mana lui Moise Guran, scuze.

GabiB  •  8 septembrie 2016, 20:19

Drago Tolo, ia vezi un pic stirea despre autostrazile si drumurile construite ilegal. Construite cu avize de siguranta rutiera obtinute ilegal, obtinute de la privati fara competenta, insa cu influenta. Noi ne riscam viata zi de zi circuland pe strazi deoarece niste nemernici au facut o afacere din asta, sprijiniti fara indoiala de politic, si tu ne vorbesti noua de politie politica, pe baza unor cuvinte dintr-un comunicat de presa? Si nu doar ca ne vorbesti, dar cum te-am vazut pe la TV, esti infocat tare pe tema asta. Mie mi-ar crapa obrazul de rusine, avand in vedere situatia din tara noastra. Sper din tot sufletul sa ajungem in situatia in care DNAul nu mai are de munca si se apuca sa tina lectii de deomocratie, insa uitandu-ma in jur, suntem inca in jungla coruptiei si incompetentie. Trista si complet irelevanta cauza ti-ai gasit, daca vei continua pe drumul asta.

fotbal  •  8 septembrie 2016, 21:21

domnule institutie, citii, la sugestia dvs, opinia distinsului MG care fie vb intre noi e cam abulica si care zice despre obligatia dna de a informa poporul alegator cu privire la pretendenti, ca poporul sa aleaga corect,sa nu fie pacalit ca n-a stiut, n-a vazut si auzit.genul sedus si abandonat. conform dreptului la informare-prerogativa dna?- care, conform MG se transforma in obligatie-dna? s-au ales Olguta la Craiova si Chereches la Baia Mare. Asadar, iata! poti alege corect daca esti informat. Bravo, Moise Guran! Cum gandesti tu asa votam si noi ☺

BAZIL  •  8 septembrie 2016, 21:22

DACA CEI INCRIMINATI, DIN PSD SUNT VINOVATI,ATUNCI SA SUPORTE RIGORILE LEGII.DAR I-AS INTRBA PE CEI DE LA DNA, DE CE STAU CALARE DOAR PE ACEST PARTID SI ASCUND SUB PRES DE ANI DE ZILE CAZURILE MARILOR CAZURI DE CORUPTIE DOVEDITE; VIDEANU, UDREA, COCOS, BLAGA, CLANUL BASESCU, ANASTASE, BLEJNAR, DUTA, BOAGIU, OLTEANU, BLAGA, MACOVEI CU "CELE PESTE 2 MIL.VOTURI FURATE LA REFERENDUM", DECLARATE LA PE.SI EXEMPLELE POT CONTINUA.OARE ACEASTA DOAMNA KOVESI SI TRUPA EI PROCURORI-POLITISTI, CHIAR NE CRED TAMPITI SI N-AM PRICEPE MIZERIILE FACUTE DE EI, CUM NICAERI IN LUME NU SE INTAMPLA UN ASTFEL DE CIRC SI POLITIE POLITICA.DECI CUI FAC JOCURILE SI DE CE ISI TRADEAZA TARA SI POPORUL PRIN ASTFEL DE "STALINISME"DE CEA MAI JOASA SPETA?

Alecs33  •  8 septembrie 2016, 22:42

Am creat un monstru (DNA) sa distruga alt monstru (coruptia). Si asta a facut, l-a devorat. Dar ii e inca foame, si incepe sa caute surse de hrana alternative. Cand nu vor mai veni scalpuri de politicieni/functionari publici pe tava pe care procurorii sa si le atarne cu mandrie la centura, vor iesi la vanatoare si nu le va pasa pe ale cui scalpuri le vor lua, atata timp cat isi vor face norma. Dar sa fim fani anticoruptie zic! Poate punem si de-o galerie.

Liviu  •  9 septembrie 2016, 9:19

Da..si mai bine sa greseasca Laura Codruta decat sa aiba dreptate politicienii corupti sau jurnalisti rau intentionati. Mai bine greseste cineva ca vrea prea mult bine, si a gacut deja mai mult bine decat toti *** aparati de trusturile cumparate din banii furati. E o exagerare? E oricum mai mica decat compararea cu Thailanda...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  9 septembrie 2016, 10:17

aseara eram cu benzina pe rosu si mi-a scapat un act ratat de logica la moise."...ci pentru că Tolontan a devenit o instituție, comparabilă chiar cu DNA din punct de vedere al credibilității". vorbe si fapte pt doua institutii comparabile la credibilitate. bun. moise poate critica liber institutia credibila tolontan, dar tolo nu poate critica institutia la fel de credibila dna. logic, nu?

A S  •  9 septembrie 2016, 13:28

Iata ca ati reusit sa suparati pe oamenii care urasc PSD-ul. As vrea sa vad cum vor reactiona anti-pesedistii daca DNA ar ancheta cu precadere PNL. PDL si ar inchide ochii la prostiile pe care le fac liderii PSD. Oare ar mai lauda actiunile DNA? Aveti dreptate cind sanctionati textele DNA care fac referire la politica, democratie, ce sa alegem la vot, etc. Si mai cred ca DNA isi pierde din credibilitate cind procurorii incalca ei insisi legea prin transmiterea catre presa a informatiilor din dosar pe parcursul cercetarii penale.

Razvan  •  9 septembrie 2016, 13:57

Ca om nu va cunosc, iar ca jurnalist va apreciez de mult timp indeferent de parerile diferite exprimate, directe sau indirecte exprimate, data fiind apartenenta la trustul Intact. Imi permit sa nu fiu de acord cu dvs. si imi pare rau ca aveti o astfel de opinie despre DNA, dar din punctul meu de vedere gresiti. Nastase a facut politie politica prin vechiul PNA, nu actualul DNA.

alex  •  9 septembrie 2016, 14:07

După logica articolului, ar trebui să nu mai fie amendați soferii sau padagerii autoturismelor care nu poartă centură de siguranță. Poliția Rutieră nu are mandat să nu ne lase sa murim intr-un accident.

Obiectiv  •  9 septembrie 2016, 14:18

@ firavu gheorghe Din cate stiu, intr-o democratie reala exista separatia puterilor; din propria experienta, consider ca justitia noastra nu este independenta, fiind aservita politicului (unei anumite parti), celor potenti financiar si interlopilor! Cum sa nu critici DNA-ul cand face din tantar armasar (in cazul oamenilor simpli si lipsiti de aparare) si cand fapte evidente de coruptie sunt trecute cu nonsalanta cu vederea? Si cine sunt cei din DNA incat sa fie considerati niste zei si niste detinatori ai adevarului absolut? Cu ce sunt mai buni acesti absolventi ai unei facultati de 3-4 ani decat niste medici (6 ani, plus tot ce urmeza dupa) incat sa aiba niste salarii fabulosase, iar institutiile lor niste bugete la acelasi nivel? De ce coruptii (nu toti, desigur) din acest domeniu au aceste venituri si drepturi, pe cand cei din Sanatate si Educatie, nu? Abuzurile care se mai in cele doua ultime domenii se produc mai ales la nivel managerial si, respectiv, pe ici-colo in invatamantul superior! Ati cam trait degeaba daca aveti o atitudine partinitoare! O.

Alex  •  9 septembrie 2016, 14:55

M-ai dezamagit crunt draga Tolo http://www.dw.com/ro/r%C4%83zboi-subteran-anti-anticorup%C5%A3ie/a-19536469

Comentează