Ernu: ”Generația studenției mele, a anilor ’90, a devenit astăzi cinică și depresivă, pentru că visele ei i s-au întors împotrivă”

Într-un interviu în ”Timpul”, scriitorul și publicistul Vasile Ernu pune o întrebare esențială: dacă am fost atît de isteți, de muncitori și de bine intenționați de ce lumea la care am contribuit arată atît de rău?

luni, 19 septembrie 2016, 11:40

Revista Timpul publică, sub semnătura lui Gabriel Cheșcu, un interviu cu Vasile Ernu.

Nu e nevoie să fii de acord cu tot ce spune scriitorul. Ernu nici nu cere asta. El e sincer, neîmpăcat și străin de acțiunile de PR personal.

Nu cred, de pildă, în momentul în care Ernu preia retorica generațiilor citite, versus actuala generație vag alfabetizată cultural.

”Îmi aduc aminte bine căminele din Pușkin, mai sus de Universitate, unde aveam colegi de la Matematică. Aveau un nivel excepțional, dar erau și puțin nebuni. Puteai să discuți nopți în șir cu cei de la Politehnică sau de la Medicină orice doreai. Mai e posibil astăzi așa ceva? E tot mai greu…” Vasile Ernu

Există studii serioase care arată că generația digitală este cea mai citită generație existentă vreodată.

Nimeni, în istoria umanității, n-a scris și n-a citit mai mult decît acești copii și tineri născuți cu degetele lipite de tastatura calculatorului și a telefonului. Da, discuția e și ce și cum citesc, de acord. Am însă convingerea că, pe măsură ce vor crește, vor arăta cînd o prospețime și o profunzime intelectuală remarcabilă, în domenii unde creierele noastre bîjbîie.

Discuția s-a retrezit recent în sfera publică.

Rectorul Universității „Babes Bolyai” (UBB), Ioan Aurel Pop a ținut, la finalul lunii august, un discurs care a stîrnit rumoare.

„Oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia Google, generatia Facebook, generatia SMS sau toate la un loc” Ioan Aurel Pop

A intervenit Mircea Cărtărescu.

“Să vezi din tot miracolul lumii din ultimele decenii doar imbecilii de pe Facebook (care erau, slavă Domnului, destui şi-n lumea cărţii, a catedralelor şi-a pesterilor şi-or să fie tot atâţia pe Proxima B, dac-o s-ajungem cândva acolo) înseamnă să iei un supărător produs secundar drept esenţa schimbărilor” Mircea Cărtărescu

Dincolo observațiile legate de cunoaștere, vom vedea dacă a lor va fi inferioară celei a noastre, există încă un argument care pledează cauza acestei generații.

Rețeaua în care se mișcă cei tineri creează integrare și compasiune. Ceea ce este exact inversul lipsei de empatie în care ne place să-i pictăm.

Inițiativele care înverzesc pe ici pe colo, solidaritățile în jurul unor cauze, voluntariatele care au atins un nivel global fără precedent și stilurile alternative de viață și de a-și cîștiga pîinea sînt abia la început. Ele prefigurează o umanitate deloc inferioară.

Ceea ce considerăm noi baza ”pierzaniei” lor, Facebook, Google, WhatsApp, poate că e tocmai rețeaua din care se naște și prin care curge o generozitate și o afecțiune care va învălui lumea. 

Vom vedea cine are dreptate. Culții sau puștii.

Deocamdată, o companie de prestigiul Lufthansa vinde bilete pe Airbnb, unul dintre ”rebelii distrugători” ai modelului clasic de business, după cum relatează The Economist, nu tocmai un bastion al afacerilor hippy.

Cînd vorbește despre societatea românească și despre propria generație, interviul lui Vasile Ernu atinge cîteva puncte care vibrează îndelung. E ca în fotbal, cînd microbiștii exclamă admirativ: ”Frate, tremură și acum bara unde a tras etapa trecută!”.

”Anii ’90 au fost, pe cât de exaltați și plini de entuziasm, pe atât de risipitori cumva. Am consumat multă energie pe nu se știe ce. Curând va trebui să facem un mic bilanț al acelor ani și mă tem că acum, analizând de la distanță, acel mare carnaval al anilor ’90 arată ca un parastas. Au ceva tragic” Vasile Ernu

În fond, Ernu se întreabă: dacă am fost atît de deștepți și de bine intenționați, cum de lumea la construirea căreia am contribuit arată atît de rău?

”Generația studenției mele, a anilor ’90, a devenit astăzi cinică și depresivă, pentru că visele ei i s-au întors împotrivă”, constată el. Instituțiile sînt departe de ce ne-am dorit, însă Ernu crede că ”În acest moment, riscul cel mare este lipsa de încredere în aceste instituții”.

Într-o mare de observații amare, mesajul loialității pentru arhitectura democratică e distinct și puternic.

E un interviu util și pentru cei care-l văd pe Ernu drept emisarul unor interese estice: încrederea în instituțiile democratice este exact ceea ce vor să mineze în primul rînd dușmanii societății libere. Iar Vasile Ernu nu este parte a acestui discurs împotriva instituțiilor. Dimpotrivă, îl combate cu toată puterea autenticității sale.

Discuția despre erorile generației noastre, a ”decrețeilor”, e abia la început.

Măcar de-am putea fi toți la fel de sinceri precum Ernu! 

Interviul vă așteaptă aici.

 

 

 

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Twin Peaks  •  19 septembrie 2016, 12:06

Stiti ca eu nu va prea am la inima, dar imi plac editorialele dumneavoastra in care spuneti adevaruri sustinute de fapte. Iar acest editorial, spre deosebire de acelea, imi place foarte mult si va felicit pentru aparitia acestuia. In sfarsit o tema de gandire mai mult sau mai putin filosofica: "Mergem in directia corecta? Dar in ce directie mergem de fapt?". Felicitari inca o data si la cat mai multe articole de acest fel!

lord belial  •  19 septembrie 2016, 12:07

''Nu cred, de pildă, în momentul în care Ernu preia retorica generațiilor citite, versus actuala generație vag alfabetizată cultural.'' nu am citit interviul cu ernu, intrucat il gasesc pe el neinteresant ca individ, dar are dreptate: actuala generatie (aici intra doar cei nascuti dupa 90? sau si millennials?) e mai alfabetizata in internet si emoji decat in carti citite.

ion n.induplecatu  •  19 septembrie 2016, 12:17

Un interviu interesant dar cam atat.Faptul ca apare la pachet cu alt interviu dat de tipa care va ura sa aveti cancer,denota stadiul de degradare a presei.

fotbal  •  19 septembrie 2016, 12:21

sunt de acord, generatia fb e mult peste noi. interviul mi-a iscat o intrebare. ce model de organizare sociala imagineaza ernu? model real

Cătălin Tolontan  •  19 septembrie 2016, 12:22

@Twin Peaks: sincer, nu stiam ca nu ma aveti la suflet, dar sa stiti ca eu v-am urmarit episod cu episod, domnule Dale Cooper. @lord belial: vedeti ca judecind omul pierdeti lucrurile pe care le spune :-)

Dan M  •  19 septembrie 2016, 13:08

"Netul" (facebook, wattsapp, youtube, google etc) este precum cutitul. Un cutit il poti folosi sa intinzi unt pe paine sau il poti folosi ca sa ucizi un om. Cutitul nu are nicio vina. Depinde doar de cel care il utilizeaza.

stefan  •  19 septembrie 2016, 13:25

ernu discută și se îngrijorează conjunctural, ca orice pseudo-intelectual. ca orice individ care se orientează rapid după cum bate vântul. la fel făcea rectorul u.b.b. al anilor în care ernu, alături de mulții moldoveni *** care populau clujul anilor 90 nu din merit, ci datorită acordurilor cu statul român, s-a format. ernu și-a găsit nișa, numărul câștigător, „minoritatea” care-i permită să fie vocal și vindicativ: este moldovean și asta-i suficient, iar ernu speculează culpa de a fi român a românilor la fel cum în america, cu „ajutorul” rețelelor sociale, victima predilectă este bărbatul, alb, heterosexual, creștin, aparținând clasei de mijloc. ernu, ca să zic așa, e un negru. sau o feministă ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX  •  19 septembrie 2016, 13:55

Acest conflict exista între fiecare generatie. Si parintii mei(si vecinii mai ales) erau scandalizati de felul în care ma tund(sau mai degraba nu ma tund) de felul în care ma îmbrac si ce muzica ascult. " Copiii astia nu mai învata nimic la scoala" Vremurile se schimba.Acum si eu sunt "disperat" când vad kilometrii de tatuaje pe pielea acestei tinere generatii.Este treaba mea,nu a lor. Chiar daca au un singur si frumos tatuaj si-mi place,nu l-as pune pe pielea mea niciodata. Pe "vremea noastra" citeai o carte în doua-trei zile pentru ca nu ti-o împrumuta mai mult un coleg daca nu -i dadeai alta la schimb.Obligat sa citesti si noaptea ca sa o termini. Acum este cu totul altceva mai ales ca technologia a avansat enorm.Parintii si mai ales bunicii mei nu aveau curajul sa învârta un buton la magnetofon ca sa nu-l strice.Prostii suntem noi si nu ne dam seama... Cel mai important acum este sa stii unde sa cauti informatia.Informatia corecta.Nu mai trebuie sa stii cât face 1+1. Gasesti imediat pe internet.In curând fara internet si smartphone viata o sa fie dificila pentru cei care nu or sa aiba cunostinte minime în acest domeniu. Cei mai multi dintre tineri sunt experti în domeniile pe care le ofera informatica,degeaba-i criticam.Si asta este o forma de inteligenta,chiar daca nu l-au citit pe Caragiale.Categoric ca ei sunt cei mai cititi dintre toate generatiile si ceea ce au citit o sa le folosesca,indiferent pe care site au citit.Citesc de dimineata pâna seara.Metrou,tramvai...etc.Chiar si la scoala :) ( ca sa fiu rau si sa fac dovada din ce generatie sunt) De mult timp, sunt orase în care poti,de exemplu,sa închiriezi masini care se afla la câteva strazi de locul unde te afli în oras. Sa platesti cu smartphonul,sa deschizi si sa închizi masina cu smartphonul.Câti dintre noi stiu sa faca asta sau câti dinte noi stiu ca asa ceva exista. Viata lor o sa fie mai usoara.

ovidiup.  •  19 septembrie 2016, 13:58

incep acest text prin a face o precizare: nu sunt nici putinist, nici proamerican, sunt doar un tip care odata era ***. esenta anilor 90 sau a visului capitalist romanesc se rezuma la o MARE MINCIUNA a americanilor. intrebarea esentiala pe care trebuia sa ne o punem in 90 fix era urmatoarea: CUM PUTEAM CONSTRUI CAPITALISMUL DE TIP AMERICAN FARA RESURSELE AMERICANILOR? nu puteam, nu avem cum, dar miciuna a fost atat de mare incat si americanii au crezut o. adica nici ei nu mai au resursele de odinioara. si ar mai fi ceva: si daca am descoperi un ocean de petrol NU NE AM MAI PUTEA PERMITE SA L ARDEM. de fapt, am ars chiar si viitorul copiilor nostri. de asta lumea in care am ajuns sa traim e atat de cinica si rea. p.s. ultimile 14 luni au fost cele mai calde din istorie, cu un maxim istoric pt. august, cea mai calda luna ever. p.s. sper sa i l trimiti dl. ernu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  19 septembrie 2016, 14:25

acum este momentul cand aceasta generatie poate face ceva , avem patruzeci si de ani , asta e varsta dar cati mai sunt pe aici , unii sunt infranti , unii s-au imburghezit . complicat .

brod  •  19 septembrie 2016, 14:46

Provocat de acest articol, am citit interviul din Timpul. din păcate, dl. Ernu nu izbutește, nici acolo, să îndepărteze de deasupra sa impresia că ar proceda la o propagandă anti-occidentală și, prin reflex, pro-rusă. Lamentațiile sale de condeier îndemânatic îl fac să se asorteze foarte bine cu cele ale unuia ca Dan Puric și alți dughiniști. Ceea ce, oricât ai căuta, nu vei găsi la unul ca Andrei Makine. și asta o spun eu, care am rezerve din ce în ce mai serioase despre corectitudinea politică, lăcomia și alte mizerii de proveniență occidentală.

cristian007  •  19 septembrie 2016, 15:21

Exista o nostalgie pentru ani 90, mai precis pentru ani 90-96, era capitalismului cu fata umana^^. Libertate la pret de outlet. Dupa 96 noi toti am facut tot ce-am putut, ca sa ne facem libertatea cat mai scumpa : ne furam intre noi, facem credite, alergam toata ziua dupa 1 leu in plus, emitem reguli pentru a ne definii propia libertate....am devenit *** liberatatii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hombre  •  19 septembrie 2016, 15:42

Expresia "nimeni nu citeste" se refera in mod evident la cititul de carti. Sunt expresii consacrate pe care toata lumea le cunoaste. Apoi treaba cu Facebook & Twitter e dramatica. Avem o societate de adulti cu nivele de atentie atat de scazute, ca daca erau mai mici li se punea eticheta de ADHD. O societate care nu citeste comentariile mai mult de 1-2 propozitii, ca n-are timp. Care are pretentia sa iti expui un punct de vedere elaborat in 160 de caractere sau mai putin. Care nu stie nuantele si subtilitatile cititului, si daca nu se face film dupa Proust, Goethe, Dostoievski, sau Cehov, nici nu prea ii baga in seama. Brancusi e cool pt ca e la moda, dar nimeni nu stie mare branza despre el. Pe Mircea Eliade toti il lauda, dar nimeni nu-l cunoaste. Acestia nu (mai) sunt "tinerii din ziua de azi", acestia sunt chiar oamenii de baza ai societatii. A trecut vremea "hipsterilor", ei sunt acum felul principal. Si tot secolul acesta va fi unul al semidoctismului si al suficientei. Sa traiasca Google, ca de altceva nici n-avem nevoie.

Alex  •  19 septembrie 2016, 15:50

Sunt dezamagit ca ii oferiti platforma de exprimare unui individ care considera ca stalinismul (cu milioanele lui de morti) a fost un 'fâs', iar perioada actuala este un regim de 'semi-sclavie', nu ce a fost atunci.

Popeasca  •  19 septembrie 2016, 16:05

Prea multi "supraveghetori" pe metrul patrat.Asta este cauza.Credeti ca profesionistii generatiei 90 nu puteau face ceva daca erau lasati?

vlad  •  19 septembrie 2016, 16:09

si uite asa se confirma ce spune saracu' Ernu... Unii(care evident n'au rabdare/capacitate sa citeasca ce zice practic omul) il critica pt. ca au auzit ei ca "omu' e nasol si e de stanga". Si ei stiu ca'i bine si corect sa fii "de dreapta". Orice ar insemna asta =))

krampus  •  19 septembrie 2016, 16:30

Ernu chiar este emisarul unor interese estice atata doar ca nici el nici patronii lui nu sunt prosti, stiu sa ne exploreze spaimele si sa le exploateze in folosul lor. "Sinceritatea" lui Ernu este momeala cu care ne atrage in capcana; este sincer, compatimitor, iscoditor, traieste printre noi si ne stie toate slabiciunile, atata doar ca noi suntem prada lui si nu e de bine ca ne stie atat de bine.

Cristian  •  19 septembrie 2016, 16:32

”Rețeaua în care se mișcă cei tineri creează integrare și compasiune. Ceea ce este exact inversul lipsei de empatie în care ne place să-i pictăm.” Haide domnule Tolontan. Compasiunea e aia cand dai like sau cand dai share? E plin de tineri care ”alearga pentru cauze nobile”. Si pun poze cum alearga ei pentru cauze nobile. Daca imi poate explica si mie cum functioneaza alergatul asta pentru o cauza nobila.... Exista experimente afara cu oameni care fac miscare si produc curent electric. Dar acest alergat de la noi mie imi scapa ce produce el. Pe vremea noastra minima compasiune era sa ajuti o batrana sa treaca strada. Azi batrana nu mai poate trece strada, dar ii e mai bine ca sunt unii care alearga si isi pun poze despre cum ajuta ei ”cauze nobile”. Daca treci o batrana strada poate te vad 2-3 oameni, dar cand pui poze potentialul e nelimitat. Desi ai facut ceva exclusiv egoist, te-ai preocupat de sine dai lumii imaginea ca iti pasa. Nu intelegeti gresit acest ”alergat” e bun, dar e bun pentru cel ce il face. Nu ajuta pe nimeni altcineva. Sa nu ne amagim, deci.

pb80tm  •  19 septembrie 2016, 16:42

erata la ernu. metafizicienii NE intreaba banii sau viata. ei nu au zbuciumari interioare de genu asta. la interviu se poate comenta numai cu facebook. e si asta o forma de cenzura. formal scade din valoarea interviului. ioan aurelpop vs mircea cartarescu e cea mai pura ideologie darwino-lapusneana. prosti da multi. e chestie de concentratie. comoditate. sa citesti o carte presupunea un drum la biblioteca cel putin un bilet de tramvai se mai hranea o gura dupa tine. la cititul fb e facil. nu faci studiu tematic literar. dai pe homepageul de yahoo si ai subiecte de citit. profa mea de literatura din mediocru nu ma scotea da asta nu ma oprea sa citesc de-a valma sven hassel, jokai more, dickens sau mircea eliade. nu ca ma laud da la un search de google cind scri mircea primul care se autocomplecteaza e lucescu. cum draq o generatie lenesa pana la tastatura sa ajunga sa tasteze si vre-un eliade daramite nae ionescu?? nu-l cunosc pe dl pop dar pare mai apropiat realitatii decat cartarescu. poate cartarescu e extaziat in fata tehnologiei tastelor dar asta il arunca in derizoriu. e ca si cum ai aprecia calitatea hartiei princeps in fata hartiei zewa. am incercat sa citesc cartarescu da nu m-a prins. nu-i neg valoarea dar conversatiile mele wasup fb si skype nu cuprind teme hegeliene. pur si simplu sunt un mijloc facil de comunicare si atit. in fizica exista al2 lea principiu al termodinamicii, ceva legat de dezorganizare. asta e lege uniersala nu numai fizic ci si social, economic si cultural. de legea asta nu poate fugi nici o generatie nici macar a mea.

pb80tm  •  19 septembrie 2016, 16:52

@cristian mi-a placut asta cu alergatul. alergatul asta e noua apa sfintita. desacralizeaza complet notiunea cauza. o dilueaza cu share si like-uri pana la urmatoarea pagina web. la alegeri nu am vazut nici un tinar purtator de maus scrutandu-si cu ochi de vultur macar propria-i familie sa nu mai puie stampila pe distribuitorii de plase si ulei electoral. el a fost cool si s-a dus la maroon5. potential nu gluma.

Haplo  •  19 septembrie 2016, 17:19

Generatia Ernu :) Interesanta incheierea lui Ernu. De tot rasul :(

Florin+  •  19 septembrie 2016, 17:24

Fac parte din generatia asta si cred ca ne facem prea multe reprosuri. Putea sa fie mai bine da, putea sa fie si mult mai rau. De ex. numai cand te gandesti ca la cateva sute de km, exact aceeasi generatie, s-au macelarit ca idiotii in anii '90. Iti dai seama cei din generatia noastra din ex-Yu ce probleme existentiale au? Se gaseau si pe la noi motive sa se intample asa ceva, daca ne exaltam patriotic in loc sa ne bucuram, poate exagerat, ca sunt bere si tigari la liber si putem vedea Campionatul Mondial la TV color. In ceea ce priveste comparatia cu generatia actuala cred ca se uita un aspect natural. ESTE de 2-3 ORI mai putin numeroasa decat generatia "decreteilor"! In consecinta si numarul celor care sunt mai aplecati spre activitati intelectuale este redus proportional. Si avand in vedere ca numarul de locuri in anumite facultati este cam acelasi, bineinteles ca pare ca sunt mai slabi. Cel mai bine se vede asta in rezultatele la Olimpiada Internationala de Matematica. Cele mai bune rezultate au fost in anii 85-96 cand aria de selectie a fost uriasa comparativ cu ce-i acum. Altfel, fiecare generatie are modurile ei de a petrece timpul intr-un mod total neproductiv pe care il va regreta mai mult sau mai putin, la midlife crisis. In anii '90 era, video, baut, fumat, fotbal, injurat Iliescu&co, acum, internet, FB, smartphones, injurat "Toate partidele", chat, mall, selfies etc. Singura problema intr-adevar, este legata de capacitatea de acumularea a infomatiilor si nivelul de creativitate autonoma (offline). Aici, intra-devar, este o problema pentru ca este vorba de o generatie care daca se stinge netul, nu mai stiu sa se lege la sireturi intr-o prima faza. Si asta s-ar putea sa fie o problema falsa. Poate ca netul nu se va mai stinge niciodata. Acu 100 de ani, cred ca multi tineau o lampa cu gaz in casa "in caz ca pica curentul". Acu foarte putini au un backup pentru situatia cand pica curentul. De obicei, folosesc lanterna de la smartphone. ;)

AlexPadureanu  •  19 septembrie 2016, 20:03

Tinerii au devenint inteligenti si nu mai au nevoie de Universitati si alte false instututii de educatie din Romania. Ioan Aurel Pop e gelos pentru ca nivelul incasarilor Ubb a scazut vizibil, limitandu-i aria de confort si recunoasterea sociala. Tinerii roamni stiu sa studieze in strainatate sau sa invete singuri de la autori si popoare practice. Cand te duci la universitate si corifeul ala comunistoid imbatranit in propria-i sinecura, inutil prin definitie si mare consumator de bugete (taxe universitare etc) iti spune "Cauta si tu pe Google", atnci iti dai seama de inutilitatea absoluta a institutiilor romanesti de educatie unde studentul nu face altceva decat sa piarda tim si sa-si iroseasca energiile creatoare.

Om  •  19 septembrie 2016, 21:10

Inca un text bun si o observatie pentru care iti multumesc. Suntem cam de aceeasi varsta (avantajul persoanei nepublice care e atenta la persoanele publice interesante:) si exact ieri am sesizat chestia asta la fiica-mea (26). Da, am avut un cui ca "n-a citit carti", dar am constatat ca are un algoritm de gandire mult mai rapid decat al nostru, al "seniorilor". Poate ca nu ajunge la concluzia care ne-ar placea noua, insa pasii de gandire spre o potentiala solutie a unei probleme sunt cumva sublimati, accelerati. Cred ca e o caracteristica a generatiei, plus ca au repere din zone total neasteptate. Si am incercat sa preiau metoda asta, cu conecatarea permanenta - pur si simplu felul in care m-am format, experientele care mi-au modelat pattern-ul mental nu ma ajuta:)))

ginel  •  19 septembrie 2016, 22:15

Poate ca viata e sinistra pentru Ernu ca e micutul comunist si nu s-a prins ca aia mai lenesi asa nu fac cine stie ce purici in viata. Adica nu e ca si cum l-a dat munca afara din casa.

pawn  •  19 septembrie 2016, 23:25

superinteresante comentariile, pe care, he, he, desi sunt si eu decretel obisnuit cu rabdarea lecturii cu creionu' rosu in mana, le-am taiat in diagonala, cau un pusti d-asta, cu adhd (cum zicea careva mai sus). o sa le iau pe indelete, ca-s oameni ce merita citire. sa fiu scurt: bineinteles ca generatia actuala e cea mai citita/cultivata generatie. diferenta poate fi doar stilistica. hai sa ne coboram la fotbal, ca e blog de sport. maradona, stilistic vorbind, nu poate fi egalat. caligrafia lui fotbalistica, relatia lui cu mingea (ciro ferrara spunea ca se holbau la el in vestiar, vazand-ul cum jongla cu portocale), felul in care atragea mingea in campul lui gravitational, driblingurile...era...eminescu. totul era taiat, cu spin, muncit, subliniat. insa messi, desi scrie la tastatura (sau poate tocmai de aia) e mai eficace. ca sa inchid cu alta comparatie: mergeti la ultimul "the magnificent seven". tot netul zbarnaie ca e infamie, ca nu se poate ca legendele (steve mcqueen, yul brynner, charlie bronson, coburn etc) sa fie reincarnate. ei, uitati-va atenti la film (nu e o capodopera postmodernista, e un film structurat clasic), ca e al naibii de bun si de adecvat in a.d. 2016.

George  •  20 septembrie 2016, 1:35

Din toată lista lui Dughin te-ai oprit fix la Ernu. Bravo Tolontane, ai ajuns să promovezi toți troțkiștii.

Liana  •  20 septembrie 2016, 3:03

Ce subiect fabulos atinge Vasile Ernu în mărturisirile sale... Viața fiecăruia dintre noi curge ghidată de resorturi tainice pe care nimeni din jurul nostru nu le poate înțelege în întregime și pe care nici măcar noi înșine nu le vom ști prea bine dacă nu ne vom preocupa zilnic de misterioasa noastră conștiință. Din când în când, ne spunem: ”Ce-ai făcut cu viața ta?” Și, dacă suntem sinceri, ieșim din iluzia că suntem ”realizați” și descoperim că suntem parțial incapabili să ne adaptăm la multitudinea de noi curente ale societății, căreia, într-o anumită măsură, îi pretindem să ne fie prietenoasă și să ne servească. Deși sunt doar cu un an mai mare decât Vasile Ernu, pentru mine perioada anilor ‘90 a fost cu totul diferită. A fost plină de căutări idealiste, de conștientizarea dureroasă a adevărului că nu știam mai nimic despre viața adevărată, oricât citisem, de supraefort intelectual și, mai ales, de ținutul cu dinții pentru a nu face nici un rabat de la principiile mele de viață. Foarte greu și minunat. Cât de diferiți suntem cu toții și totuși cât de profunde și poate asemănătoare sunt adevărurile pe care le vom extrage în final din vieți atât de diverse! De aceea, în legătură cu tinerii din ziua de azi, nu-mi fac nici o grijă. Îmi amintesc acum că un eveniment petrecut într-o zi de practică școlară, la un institut de cercetare, pe când aveam 15 ani, m-a ajutat să înțeleg că toate formele de căutare, inclusiv științele exacte și spirituale converg spre același adevăr și că nu contează că urmezi calea matematicii, informaticii, a filosofiei sau oricare alta, pentru că te vei lovi de aceleași principii și legi universale. Nu calea contează, ci înțelegerea generată de întrebările sincere.

Cătălin Tolontan  •  20 septembrie 2016, 9:44

@Cristian: Nu vorbesc despre generozitate pe facebook, ci despre compasiune exprimata prin fapte. Zeci de mii de miscari de voluntariat din toata lumea se bazeaza pe efortul si pe implicarea tinerilor, in zonele cele mai periculoase ale lumii. Am avut sansa sa-i vad cum muncesc. O fac in conditii greu de descris. Si voluntariatul nu e singurul exemplu. Milioane de alte intiative, de la fundatii nationale si pina la incercari de ameliorare a conditiilor din propriile scoli, se bazeaza pe pasiunea acestor tineri de a ajuta. @Om: multumesc! Ginditi-va si la felul in care rezuma ceea ce citesc si vad. Au o capacitate extraordinara de a culege esentialul.

Ramon  •  20 septembrie 2016, 10:21

toți avem eșecuri și bucurii în viață, când ne moare un copil sau reușim profesional sau afectiv (vezi câte nunți se organizează și apoi se desfac). Cu cât visezi mai mult, cu atât visele se vor spulbera (la propriu și figurat). Atunci când speri la prosperitate dar nu înțelegi legile economice care sunt mai presus de individ sau țară vei suferi un eșec. Suntem dependenți de abilități, de muncă, de țara în care locuim și, poate cel mai important, de noroc. Poți face un lucru de valoare, dacă nu ai șansa să îl vinzi nu-ți vei recupera efortul. Școala românească e tot mai ruptă de realitate, oferind specializări bombastice care nu folosesc tânărului la nimic. Te poți naște într-un oraș prosper care va da faliment atunci când vei avea nevoie de un job. Lumea se schimbă în decenii, inevitabil mor unele meserii și apar altele, puține rămân de bază (medicina, poliția, dreptul).

Mihai S  •  20 septembrie 2016, 10:47

Generatia anilor 90 a devenit cinica si depresiva pentru ca este lipsita de credinta. Deci, a fost nerealista. @ Tolontan: "Zeci de mii de miscari de voluntariat din toata lumea se bazeaza pe efortul si pe implicarea tinerilor, in zonele cele mai periculoase ale lumii. Am avut sansa sa-i vad cum muncesc. O fac in conditii greu de descris. Si voluntariatul nu e singurul exemplu. Milioane de alte intiative, de la fundatii nationale si pina la incercari de ameliorare a conditiilor din propriile scoli, se bazeaza pe pasiunea acestor tineri de a ajuta" - si ce e nou in asta? Oamenii au gasit intotdeauna modalitati de a socializa si de a face lucruri impreuna. Ca era forul public sau curtea Bisericii...Nu e nimic nou. Intrebarea este: cate dintre aceste initiative de pe facebook sunt si duse la capat? Cate dintre ele chiar schimba ceva ? Raspunsul este : foarte putine. Asta e realitatea.

Alex One  •  20 septembrie 2016, 11:00

Interesant. Mai ales caracterizarea destul de curajoasa si exacta a clasei de mijloc si a societatii civile .

incomod  •  20 septembrie 2016, 19:17

"La fel e și cu elita noastră intelectuală și jurnalistică: niște papagali decorativi, care ciugulesc din palma primei mâini întinse. " ... Cel mai mare adevar citit in ultima vreme...

Alex One  •  20 septembrie 2016, 23:27

@ Incomod. Corect,multumesc pentru completare .

Octavian Stăncioiu  •  22 septembrie 2016, 13:39

”lumea la construirea căreia am contribuit arată atît de rău”. Chiar am contribuit noi la construirea acestei lumi? N-aveam cum, nu ne-au lăsat corifeii distrugerii României.

Comentează