Microbiolog: ”Statul nu vrea să recunoască faptul că ani de zile a greșit și a pus în pericol pacienții!”

Un microbiolog de la Institutul de Sănătate Publică se întreabă ”De ce nici până acum autoritățile nu au vrut să afle exact ce substanțe se găsesc în dezinfectantele dubioase ale Hexi Pharma?”

joi, 22 septembrie 2016, 7:03

UPDATE: DESPRE SCANDALUL VACCINURILOR: Microbiologul susține că ”în calitate de om de știință sînt atașat de sutele de ani de cercetare, de rezultatele obținute și de beneficiul asupra vieții umane adus de vaccinare. Problemele care au apărut în România după vaccinare sînt din cauza achiziției, din cauza calității și purității vaccinurilor și nu din cauza vaccinului în sine, care este o descoperire uriașă în medicină”. 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Comisia Națională de Biocide, cea care ar fi trebuit să verifice fiecare marcă de dezinfectant, este găzduită de Institutul Național de Sănătate Publică.

Un specialist din Institut a contactat Gazeta Sporturilor.

El a cerut ca identitatea să-i fie protejată pentru că „voi explica publicului ce pericole se pot ascunde în acești dezinfectanți și nu vreau să-mi sinucid cariera, de vreme ce mărturia mea e împotriva unei încercări aproape generale de mușamalizare”.

Discuția cu microbiologul nu este simplă.

„Sunt om de știință și știu că asta poate suna superior”, începe el.

Explicațiile lui chiar au note de superioritate și de nerăbdare.

Este foarte ferm în a acuza mari personalități medicale. „Da, acuz pozițiile doctorului Streinu-Cercel și ale doctorului Alexandru Rafila care, în cazul Colectiv, în criza infecțiilor nosocomiale și în alte cazuri, sub masca probității profesionale, au spus adevăruri trunchiate și au dat justificări puerile, lipsite de bază științifică elementară”.

Prin mărturia microbiologului, vechi conflicte profesionale și științifice ies la suprafață.

Și mai e ceva.

Omul nu are pretenția de a fi popular. Unele dintre explicațiile lui sunt complicate și tehnice. Interviul nu e simplu de citit. Dar poate că și asta e treaba presei: să nu pretindem că putem reduce mereu o lume atât de complexă la esențe ușor de îngurgitat.

Unele lucruri merită explicații îndelungi.

– Cum vi se pare faptul că Parchetul General a trimis produsele Hexi pentru analiză doar la un singur laborator autorizat, cel din Praga?
– Am citit și eu articolul din ziar. Bineînţeles, procurorii vor invoca preţul mai mic de la Praga, dar este un subterfugiu. Adevărul e că producătorii din Vest ocolesc laboratoarele din Cehia, care n-au o bună reputație. La laboratoarele mari din Franţa, Elveţia, Belgia, Germania, din câte ştiu eu, când ceri efectuarea analizelor de eficacitate biocidă trebuie să prezinţi în clar ce conțin produsele. Ce substanțe active ai acolo, dar și ce coformulanți, adică substanțe inactive.

– Este necesară verificarea compoziției substanțelor active dintr-un dezinfectant?
– Este la fel de necesară ca verificarea conținutului oricărui produs care este folosit de oameni!

„Eu voi încerca să explic cât mai simplu oamenilor care este pericolul la care sunt supuși. M-am săturat ca numai anumite voci din microbiologie să fie auzite, cei apropiați de toate regimurile politice!”Microbiolog de la Institutul de Sănătate Publică

„Să ne decidem. A depășit statul român perioada Evului Mediu?!”

– Și dacă produsul nu respectă conținutul de pe etichetă?
– Produsul ce nu respectă compoziția de pe etichetă este neconform. Este descalificat! E gunoi! Autorităților le rămâne doar să calculeze ce prejudicii a adus și cui. Ce se încearcă acum este degradant pentru mine, ca om de știință. S-a ajuns ca autoritățile să poarte discuții ca la colțul străzii! Am văzut și eu cu uimire declarațiile procurorului general.

Untitled-1

– Și cum vi s-au părut?
– E ca și cum ai accepta ca producătorii noștri de dezinfectanți să lucreze precum alchimiștii. Iar noi toți să trăim după dictonul: „Crede și nu cerceta”. În mileniul trei!

„Dacă autoritățile statului încearcă să acrediteze teza că produsele Hexi Pharma contrafăcute în proporțiile arătate de analizele de concentrație sunt eficiente, atunci putem spune că statul român nu a depășit perioada Evului Mediu”Microbiolog de la Institutul de Sănătate Publică

„Există substanțe interzise care introduc o falsă eficacitate!”

– Asta credeți că se doreste?!
– Chiar asta se și dorește! Statul nu vrea să recunoască faptul că ani de zile a greșit și a pus în pericol pacienții. E un lucru elementar! Despre ce tot vorbim aici, despre analize de praf de Lună? Râd și curcile de noi, nu numai străinii!

– Și care este pericolul despre care vorbeați?
– În cazul dezinfectanților, cunoaşterea compoziției chimice este importantă pentru că trebuie să conțină numai acele substanțe chimice aprobate de Consiliul European pentru biocidele din categoriile TP1 şi TP2 și nimic altceva. Nici acum, statul român nu a dorit să analizeze întreg conținutul acestor dezinfectanți dubioși ai Hexi Pharma! Un dezinfectant contrafăcut cum este Supraseptul sau Thorul nu poate să treacă testul de eficacitate decât dacă conține și altceva! Există o serie de substanțe interzise care induc o falsă eficacitate. Dumnezeu să ne ferească!

– Insistăm pe această temă. Este posibil, din punct de vedere științific, ca acești dezinfectanți, Thor și Suprasept de exemplu, să fie eficienți chiar și contrafăcuți și fără să conțină substanțe periculoase pentru sănătate?
– Haideți să vedem ce înseamnă eficacitate așa cum apare în legislația europeană ce reglementează punerea pe piaţă şi utilizarea produselor biocide! Vă redau cu ghilimele: ”Eficacitatea este capacitatea unui produs sau a unei substanțe active de a produce un efect aşa cum este descris în menţiunile de pe eticheta confecționată pentru el, când se foloseşte în condiţii de utilizare efective”. Eticheta este esențială. Utilizatorul nu are la dispoziție altceva decât informațiile furnizate de etichetă.

„Eticheta reprezintă totul. Este legea care guvernează produsul. Dacă nu ai în produs ce scrie pe etichetă nu există eficacitate nici legal, nici științific! Nu vedeți că niciun microbiolog nu susține prostia că pot fi eficace când sînt diluate?! Știe că s-ar face de râs!”

„Nu poți să revoluționezi chimia mondială!”

– Eticheta îl angajează, așadar, ferm pe producător. E corect spus?
– Da. Producătorul își inventează produsele cum vrea el. Combină cum dorește el substanțele active, le duce la laboratoare unde le verifică eficacitatea, jonglează cu concentrațiile până obține nivelul dorit. Și trece totul pe etichetă! Atunci devine lege. Bineînțeles că există anumite restricții. Pentru că nu poate pune orice în produse. Există o listă europeană cu substanțele active autorizate, combinații ale lor și substanțe ale căror efecte și toxicitate sunt cunoscute în urma unor studii complexe. Nu poți să revoluționezi chimia mondială! Roata e deja inventată!

1.200 de contracte de livrare a semnat Hexi Pharma pentru Suprasept în ultimii 10 ani, prețul variind de la 27 lei la 70 lei/litru

– Poate Suprasept cu doar 1,2% glutaraldehidă în loc de 12% și 5% clorură de didecildimetilamoniu în loc de 7% să fie un dezinfectant bun?!
(Zâmbește) Bine că măcar nu mai întrebați dacă poate fi eficient că tocmai v-am explicat că dacă nu e ce scrie pe etichetă orice discuție despre eficacitate încetează din punct de vedere legal!

– Deci?
– Vom intra în explicații tehnice, dar importante pentru viața umană. Oamenii trebuie să știe că glutaraldehida este o substanţă foarte puternică, cu spectru larg și acționează bine pe suprafețe încărcate cu material organic. Acționează mai ales pe suprafețe murdare, iar spitalele din România se pretează la glutaraldehidă. Distruge bacteriile, fungii, virusurile, sporii și paraziții, dar este și foarte toxică, nocivă pentru om și mediu. De aceea, dezinfectanții ce conțin glutaraldehidă se utilizează numai pentru dezinfecția instrumentarului termosensibil, bronhoscoape, endoscoape, echipament de dializă, aparate de ventilație mecanică, echipament de anestezie prin imersia lui în cuve speciale cu capac etanș ce conțin soluție 2% glutaraldehidă. Aici echipamentul se lasă de la zeci de minute până la zece ore.

„Glutaraldehida este periculoasă! Utilizarea ei a fost restrânsă în țările civilizate”

– Ce fel de dezinfectant este Suprasept?
– Conform etichetei, este unul de nivel înalt deoarece e folosit pentru dezinfecția instrumentarului medical. Este bactericid, virucid, fungic. Omoară bacteriile, virușii capsulați și necapsulați, ciupercile. Doar cu clorura de didecildimetilamoniu, fără glutaraldehidă, ar fi fost unul de nivel slab.

– Spuneți că instrumentarul e imersat în 2% glutaraldehidă? Supraseptul nu avea atâta glutaraldehidă nici în forma concentrată, cea din flacon!
– În ghidurile SUA de utilizare a dezinfectanților este specificat că se folosește minimum 2% glutaraldehidă și timpul de reacție este de la 6 la 10 ore. Ce nu spun autoritățile statului, Ministerul Sănătății, Comisia de Biocide, Institutul Cantacuzino, epidemiologi și microbiologi, toți la un loc este faptul că Suprasept nu poate fi folosit la dezinfecția suprafețelor din secțiile de arși, terapie intensivă, săli de operații, saloane, grupuri sanitare sau la dezinfecția aerului prin nebulizare, așa cum scrie pe etichetă, din cauza conținutului de glutaraldehidă. În toate manualele de chimie găsim că expunerea la glutaraldehidă determină iritația traheei și a plămânilor, dificultăți în respirație și crize de astm, dermatită alergică, iritaţie nazală, strănut, tuse, conjunctivită și senzație de arsură a ochilor.

– În străinătate cum stau lucrurile?
– Supraseptul poate că omoară bacteriile și fungii de pe suprafețe, apropo de testele de sanitație bune anunțate de ministrul Achimaș Cadariu, dar provoacă disconfort și alte complicații la pacienții internați. În țările civilizate utilizarea glutaraldehidei a fost restrânsă şi se folosesc dezinfectanți de nivel înalt ce conțin substanțe active mai blânde, prietenoase pentru om și mediu, dar foarte eficiente pe microbi. Sunt produse pe eticheta cărora chiar este specificat „Fără aldehide”.

„Poate că a vrut un produs de necombătut la licitații”

– Poate că de aceea producătorul a și folosit atât de puțină glutaraldehidă…
– Dacă punea 12% devenea foarte toxic şi greu de manipulat. Poate că producătorul s-a lăcomit pe etichetă ca să aibă un produs de necombătut la licitații… Oricum, cineva trebuia să sesizeze că ceva nu e în regulă! Că produsul e prea blând când desigila flaconul. 1,2% glutaraldehidă la o diluție de 0,25 sau 0,5% cum era specificat pe etichetă nu mai rămânea aproape nimic!

– Ce șanse dați încercărilor de schimbare promovate de actuala conducere a Ministerului Sănătății?
– Problemele din sistemul sanitar de la noi sunt reale. Timp de 26 de ani, ele au fost ascunse și s-au amplificat. O recunoaște și personalul medical din spitale. Este simplu: dacă negi existența unei probleme nu ai motive să faci controale. Grupul de specialiști format în jurul actualului ministru ar trebui mai atent verificat. Unii dintre ei provin din „eşalonul doi” al ministerului, având strânse legături și interese cu cei care au făcut politica de până acum în domeniul sănătății publice și au gestionat crizele din sistem. Mi-e teamă că aceștia sunt puși să vegheze ca lucrurile să nu iasă la lumină, adevărul să fie îngropat cu măiestrie de specialiști.

– Un exemplu?
– La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș există de mult timp triunghiul consolidat prof. dr. Streinu-Cercel – manager, conf. dr. Gabriel Popescu – medic epidemiolog și conf. dr. Alexandru Rafila -microbiolog, șef laborator. Se poate verifica. Uitați-vă la declarațiile date de aceste persoane în momentele de criză ivite in sistemul sanitar: epidemia de gripă porcină, drama de la Colectiv, criza bebelușilor cu sindromul hemolitic-uremic, scandalul dezinfectanților, calitatea îndoielnică a vaccinurilor administrate copiilor! Sub masca probității profesionale s-au spus adevăruri trunchiate și s-au dat justificări puerile, lipsite de bază științifică elementară. Sunt și alții în sistem, care sunt adevărați specialiști, necompromiși, care se documentează, știu ce înseamnă un sistem sanitar european, dar aceia nu se aud!

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (41)Adaugă comentariu

exidpol  •  22 septembrie 2016, 8:03

-și dacă recunoaște, ce? și până la urmă, cine ar fi ...statul acesta?

Cata  •  22 septembrie 2016, 9:04

Pai si pe mine de ce ma cenzurezi cind spun exact acelasi lucru???? Am scris asta la inceputul scandalului Hexi Pharma. Acum toti cei implicati au exact acelasi scop: sa scape. Astfel, si-au unit eforturile pentru a face ca subiectul sa dispara. Vorbim de linia intii a puterii din Romania!

Ramon  •  22 septembrie 2016, 9:14

ascultând aiurea la știri, ați fost vreodată contrariat de nush ce comisie de care tocmai ați auzit, ce rost are, din cine este formată ? Așa și în acest caz, toate aceste comisii care au un președinte trebuie să controleze, dar de fapt ele dau salarii unor oameni care știu că sunt acolo să tacă și să facă hârtii, unii chiar fără studii în domeniu. Întreb încă odată, de ce aceste știri apar în preajma campaniei electorale și nu în ianuarie 2017 sau 2016 ? Credeți că schimbați cu ceva campania ? Sau credeți că avem ce alege ? Ponta, când a văzut că se apropie campania (lui) a mărit acciza la benzină, și-a pus moaca pe toate bannerele de pe șoselele țării, *** și tot nu a fost ales. A fost areestat un primar, chiar în primăvară, altul a candidat după o condamnare penală, ambii au fost aleși. Chiar mai are rost să vorbim de ceva în țara asta ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zica  •  22 septembrie 2016, 9:26

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciupi  •  22 septembrie 2016, 9:50

cred ca si din cauza asta e debandada la giurgiu!

rexrapidistul  •  22 septembrie 2016, 10:02

In toate domeniile se gaseste un "gica contra", dar securismul inca nu poate acoperi toata aria calomnioasa!

MAGDA  •  22 septembrie 2016, 10:16

Pai , sa o luam pe scurt. De Strainu Cercel nu stiu ce sa zic doar ca de multe ori desi e un om eminent bate campii si tine si el partea cui trebuie; dar de ALEXANDRU RAFILA ....asta a fost bun la viata lui dar e bagat pana peste cap in toate *** din care se scot bani grei...***. ***. Mi-e scarba cand vad ceea ce se intampla si ca nu putem face nimic. Suntem ca intr-o temnita. Avem si noi copii si familii iar daca te ridici si spui ceva , in secunda 2 esti dat afara sau facut sa demisionezi. Iar daca vine vreunul din minister sau DNA in control se spala unii pe altii ...ca asa este in Romania........ca vorba aceea ...pestele de la cap se-npute. Credeti-ma am peste 20 de ani vechime in sistemul sanitar si stiu ce vorbesc. Degeaba daca nu se face nimic ...nu se doreste sa se faca nimic ....mergeti in orice spital mare din Bucuresti si vorbiti cu lumea de acolo si o sa va cruciti....dar degeaba!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ghita  •  22 septembrie 2016, 10:47

Alt smecheras care simte ceva miros de sange si vrea sa profite,poate,poate apuca si el ciolanul sefiei

Statul sunt Eu  •  22 septembrie 2016, 10:53

Statul Roman nu vrea sa recunoasca faptele pentru ca ar risca procese in instanta, unde sa fie obligat sa plateasca despagubiri, iar cazurile nu sunt putine si nici sumele n-ar fi mici. Asta din punctul de vedere al statului, ca entitate amorfa. Dar acest stat, are si "reprezentanti" adica acei indivizi care stau pe functii importante si se considera VIP-uri,venind din toate mediile (in special politic si de afaceri), in fapt persoane reale care au responsabilitati (NU DOAR DREPTURI). La momentul si eventualitatea angajarii unei atari raspunderi, ACESTE PERSOANE sunt factorii refractari si, desigur, raspunzatori pentru situatia creata, cei care "apara" statul de fapt aparindu-se pe ei.

desteapta-te romane  •  22 septembrie 2016, 11:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriel  •  22 septembrie 2016, 11:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adrian_hora  •  22 septembrie 2016, 11:30

aduceti-va aminte ca primul candidat de ministru la sanatate a fost respins printre altele pentru ca "nu este din sistem". sunt miliarde de euro la mijloc, totul se va musamaliza, cu orice pret.

Emil  •  22 septembrie 2016, 11:32

Acum nu vreau sa fiu Gica-contra, dar anonimatul asta nu dovedeste nimic. Daca nu dati nume, tipul din interviul dvs. poate fi oricine, de la infirmier la sofer pe autosanitara. Pai normal ar fi sa stim si noi ce specialitate are, ce CV, cit de calificat este in meserie. Teoretic el a atins niste puncte sensibile ale medicinei romanesti, insa numai la nivel teoretic. daca a descoperit neconformitati, de ce nu a reclamat asta. Nu este de loc adevarat (in majoritatea cazurilor fireste), ca ti se pune pumnul in gura. Daca ai o anume pozitie in meseria ta, probitatea profesionala poate infringe presiunile de tot felul. Am nenumarate exemple de genul asta, inclusiv eu care am reusit sa scot de la achizitionare doua dezinfectante neconforme. Dar totul tine de curaj, pe care domnul intervievat de dumneavoastra se pare ca nu-l are. Nu exista manager care sa treaca peste verdictul microbiologului si a epidemiologului intr-un spital. Rectific: (traim in Romania), majoritatea managerilor :). Si e destul de logic: nu s-ar lega la cap cu o spaga de la o singura firma avind in contrapartida un imens scandal legat de eficienta respectivului produs. Repet legat de postarea mea anterioara : utilizatorii nu au cum sa stie daca specificatiile tehnice de pe eticheta sunt corecte insa AU DATORIA SA TESTEZE IN LABORATORUL PROPRIU EFICIENTA PRODUSULUI. In ceea ce priveste coruptia din Romania aveti perfecta dreptate, s-a depasit orice limita, si de raspuns, raspund doar trepadusii.

Gandalf cel Alb  •  22 septembrie 2016, 11:38

„statul” ? De fapt o gașcă de politruci care daca ar da amărăștenilor ceeace li se cuvine, nu ar mai avea de unde sa ia ca să pună în buzunarele „băeților diștăpți”. Adicătelea dragii mei, nu statul e de vină ci gașca de politruci care se substituie statului (aceeași gașcă pe care mult prea tolerantul nostru popor o validează din patru în patru ani)... fără să-și dea seama că nu contează ce partid ajunge la putere, problema asta s-a rezolvat prin inventarea traseismului politic, în speță rămânând doar de stabilit cu cine se mai împarte cașcavalul. Ce mai scrâșnete de dinți ar fi dacă s-ar reintroduce fosta „Lege 18” de pe vremea „tovarășului” (aia cu controlul averilor) :) Să fiți iubiți :)

nae  •  22 septembrie 2016, 11:52

Problema nu este un prost sau mai multi prosti ocupanti ai unor functii Marea problema aRomaniei este un lucru extrem de inportant care afecteaza din temelii dezvoltarea fireasca a societatii si anume ca golania politica romaneasca nu se retrage din viata social economica culturala a tarii TOATE partidele in campanii promit dupa care se dovedesta ca intotdeauna ca au mancat *** In Romania , tara comunismului cu fata umana TOATE funtiile se numes , toate functiile se CUMPARA Nu avem nimic comun cu capitalismul , nimic comun cu economia de piata .Nu ne-am desprims de anii1946 si nici unul din actualele partide nu va face acest lucru

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  22 septembrie 2016, 12:03

@Emil: intervievatul omul este microbiolog la Institutul de Sanatate Publica, nu intr-un spital. Da, stim ca sursele anonime nu au aceeasi relevanta precum oamenii care-si asuma declaratiile, dar ele exista in toata lumea si multe dintre cazurile importante pornesc de la oameni care dezvaluie lucruri, protejindu-se in acelasi timp pe ei. Faptul ca nu-si dau numele nu inseamna ca nu risca.

ionionescu  •  22 septembrie 2016, 12:13

„Dacă autoritățile statului încearcă să acrediteze teza că produsele Hexi Pharma contrafăcute în proporțiile arătate de analizele de concentrație sunt eficiente, atunci putem spune că statul român nu a depășit perioada Evului Mediu” „Dacă ....Redactorii de la Gazeta Sporturilor împreună cu Microbiolologul (nn. frustrat) încearcă să acrediteze teza că produsele Hexi Pharma contrafăcute în proporțiile arătate de analizele de concentrație nu sunt eficiente, atunci putem spune că.... respectivii nu au depășit perioada Evului Mediu” Sunt și alții în sistem (nn. În afara redactorilor de la Gazeta Sporturilor sau a microbiologului frustrat) care sunt adevărați specialiști, necompromiși, care se documentează, știu ce înseamnă un sistem sanitar european, dar aceia nu se aud!

Analena  •  22 septembrie 2016, 12:27

Incá o datá, cuvíntul cheie musamalizare a triumfat! Este clar, cá adevárurile trebuie ascunse sau "trunchiate," cu justificári puerile si elementare, pentru a aplana momentele de crizá, iar cei din frunte, sá-si pástreze functia si scaunul!

Emil  •  22 septembrie 2016, 13:04

De acord cu dumneavoastra, mai ales ca in principiu omul are dreptate. Dar am o mica nelamurire: produsele medicale recte, biocidele pe care unitatile medicale le achizitioneaza au doua avize de conformitate, primul din partea Ministerului Sanatatiii via larex sau alt laborator acreditat si al doilea aviz care vine din partea ISP Bucuresti si prin filialele sale. Deci exista parafa unui medic responsabil de avizul asta. Deci filiera e relativ cunoscuta. Ca filiera pute de-a binelea e de notorietate. Deci piese din acest angrenaj sint cunoscute. Si atunci de ce... nu....?

ALEX  •  22 septembrie 2016, 13:21

D-le Tolontan ,hai inca sa cred ca vreti sa faceti bine...Nu este mai usor sa cautati un spital care a folosit produse Hexi?In 10 ani au fost schimbati destui primari si ministrii in tara asta ca sa aflati adevarul gol golut -spitalele apartin de primarii sau ministere...Mai este si acel director de spital din Moldova singurul care a semnalat ca produsele nu erau conforme.Nu o merita macar acela popularizat in marasmul asta de neincredere?Cum produsele Hexi nu erau decit 30% din totalul dezifectantilor nu ar trebui sa se vada cu ochiul liber discrepantele?Dar...cum ieri va acuzam ca ati vorbit de un singur ministru al sanatatii chiar am dubii ca vreti sa descoperiti adevarul.Asa cu acoperiti care nu-si divulga numele dar trebuie sa credem ca sunt somitati in domeniu nu ajungem nicaieri...La fel ca in cazul mortii patronului Hexi...Toata presa a facut scenarii cind mai usor era sa se aplece la spusele ultimului martor ocular care-l vazuse vorbind la telefon cu 1 minut inainte de accident...Cum de nimeni nu ne spune cert cu cine vorbea la telefon si de ce nimeni nu cerceteaza daca vorbea la telefon si in timpul accidentului?Vrea presa doar anchete gen Elodia?Daca urmati si dv. ,,reteta,,Dan Diaconescu cind o puneti de partid?Ieri am vazut ca cei care nu urmau corul de aplaudaci erau trimisi la cei 45% ,asistati sociali,analfabeti,tarani neinformati...Anchete ca a dv. are efecte si in agita pe cei de la mitingul de astazi dar si in atingerea sumei de 45%...Oare numai ministrul trebuie anchetat?Cei din coloana,care au format coloana,care au sapat groapa,seful motociclistului...nu or putea fi si ei intrebati de nimic?Atit timp cit nu se raspunde la intrebari ale unui om novice in medicina si jurnalism degeaba cautati solutii savante...

RR  •  22 septembrie 2016, 13:23

accesez aproape zilnic articolele de pe blog dar mai de fiecare data cand o fac de pe mobil la prima accesare sunt redirectionat automat catre un site "reclama". astazi nu am putut accesa blogul deloc de pe mobil fiind redirectionat in mod repetat catre alta pagina. nu sunt paranoic de fel, dar devine ... suspect...

Stefan  •  22 septembrie 2016, 13:36

Corect spus ar fi "Statul nu vrea sa recunoasca nimic niciodata". Musamalizare, musamalizare, musamalizare. Domnule Catalin, v-am spus la inceputul articolelor dumneavoastra ca asa o sa se intample, dumneavoastra ati spus ca nu au cum si ca dumneavoastra si alti jurnalisti, nu neaparat de la acelasi trust de presa, veti veghea sa nu se intample asa ceva. Faptele demonstreaza contrariul, sistemul se afla pe drumul cel bun. Pentru el.

Marius  •  22 septembrie 2016, 14:57

Imi plac aceste dezvaluiri,pana una alta cine plateste pentru efectul lor?! A murit un om si inca nu e dovedit nimic.Platesti tu mai Tolo?

anonim  •  22 septembrie 2016, 15:00

da ce ca statul doar sta si dicteaza a vrut vreodata sa recunoasca ca ani de zile a gresit si-a pus in pericol viata pacientilor de ce sa recunoasca ce motiv ar avea sa o faca

rodion  •  22 septembrie 2016, 15:36

De ce comentariul meu a ramas in asteptare?Deranjeaza?Sau e incomod pentru "epidemiologii" de rujeola?

Mira  •  22 septembrie 2016, 15:54

Si voi chiar il credeti pe acest microbiolog de la SPM? Pe bune..se stie ca microbiologii sunt un fel de "olivia". Cu cat citesti mai mult, cu atat de tampesti si mai mult. El nu vrea sa-si "sinucida" cariera dar le-o sinucide altora? Stie el ce cazuri ajung la Matei Bals? Doamne si ce cazuri dramatice ajung acolo. Cercel si popescu chiar sunt doi medici destepti, care isi fac meseria in credinta. Oare trebuie impuscati si cei care au facut ceva bun? Sa puneti toti medicii buni sau rai, cu fata la zid si sa-i impuscati. Si sa va trateze microbiologii

cititi si invatati  •  22 septembrie 2016, 17:07

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Dan Patru-Tudosie  •  22 septembrie 2016, 18:07

Ieri au fost 19 meciuri in direct la televiziunile romanesti. Am intrat pe blogsport sa citesc mizerii fara sens. Daca nu te-ai convins inca de faptu ca-s fara sens, imi pare rau pentru tine.

Lucka  •  22 septembrie 2016, 18:11

Da , se continua pe aceeasi linie , creata de clasa politica , dusa la extrem de catre pesedisti : Poporul e "prost" , ieftin ( o galeata, o cizma de cauciuc ) si uituc ! La alegeri vom vedea daca au dreptate !

idei de afaceri  •  22 septembrie 2016, 18:41

Iar daca statul este o idee abstracta, oamenii care o conduc sunt reali si poate ca ar trebui sa raspunda pentru erorile acestea grave care au determinat pierderea de vieti omenesti!

BRAVO!  •  22 septembrie 2016, 22:37

Bună seara, abia acum am citit articolul. În ce zonă ați intrat... Corectă! rAFILA(nu este o eroare de redactare!), cât l-a ,,săpat'' pe Cercel, dar nu i-a ieșit poziționarea pe locul I la Matei Balș, vaccinuri - super UPDATE! Aș vrea însă, să vă întreb: știți cu cine v-ați pus?? În cazul în care nu veți ceda, iar străinătatea nu le va întinde un alt fel de mână..., veți salva, dacă nu mai mult, inimaginabil de multe vieți!! Săpați, veți avea mari, mari surprize! Propunere: dosarul Cantacuzino. Succes!

Liana  •  22 septembrie 2016, 23:52

Vă felicit și vă multumesc pentru articol! Fiind și eu medic, mă bucur imens când văd că ”*** comunismului” - fiindcă acesta era statutul medicilor fără pile înainte de 1989 - încep să vorbească și să nu mai accepte crimele piloșilor înfipți în funcții de stat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin+  •  23 septembrie 2016, 0:22

"Dacă punea 12% devenea foarte toxic şi greu de manipulat. Poate că producătorul s-a lăcomit pe etichetă ca să aibă un produs de necombătut la licitații… Oricum, cineva trebuia să sesizeze că ceva nu e în regulă!" Hehe, primii care trebuiau sa se sesizeze ca asa ceva nu exista si n-are ce sa caute in spitale, erau in curtea domnului microbiolog la Comisia Nationala a Biocidelor. Acolo trebuia sa fie un nene care sa reactioneze cum ar reactiona orice om care vede in raft o bere cu eticheta 50% alcool: "Bai nene, chiar asa?!" ;)

Cristina  •  23 septembrie 2016, 1:23

Cataline, sa-ti dau un pont: "JAF incredibil pus la cale de Firea-PSD. Aparat medical in valoare de 4.000 euro este cumparat cu peste un MILION de euro."

Adina  •  23 septembrie 2016, 7:14

Stiati ca in statisticile Ministerului Sanatatii sunt luati in evidenta doar copii vaccinati in sistemul de stat?! De aici cel mai scazut procent de vaccinare, lumea si-a vaccinat copii in sistemul privat.

rodion  •  23 septembrie 2016, 8:05

Vrem sa vedem o expertiza in care sa se specifice cauza mortii celor trei bebelusi , care au fost simptomele si evolutia bolii, analize de sange cu relevarea virusului rujeolic, carnetele de vaccinari si istoricul medical al fiecaruia.La stiri la tv , mama unui bebelus mort spunea ca nu a putut sa vaccineze copilul pentru ca acesta a fost tot timpul bolnav.Nu cumva cauzele mortii au fost altele?Campania de stiri alarmiste de la TV mi se pare doar propaganda pentru a face vaccinarea obligatorie "Salvatorii" Rafila si Streinu-Cercel vor sa vaccineze neaparat copiii in conditiile in care nici acum nu ne-au lamurit de ce au murit bebelusii din Arges in primavara, de ce a disparut fara urma de pe piata vaccinul hexavalent din Kazakstan sau cum a fost posibil sa nu se faca nici un control asupra dezinfectantilor cumparati de spitale.

simplu  •  23 septembrie 2016, 8:18

Tolo - daca veti cerceta cu atentie cariera lui Rafila veti vedea ca e un om total de sistem, cu puternice legaturi politice, *** A fost unul din cei care aveau imense stakeuri in companiile farma in vremea cand a fost permis si apoi a trebuit sa renunte la ele. In plus este un afemeiat notoriu. Eu asa il stiu ca profesionist. mutat de colo colo prin diverse locuri gen ISPB, ISP, acum la Bals. E un om care nu are nicio probitate profesionala, din cate il cunosc eu. E un politruc medical *** Daca veti face o ancheta serioasa despre el o sa aflati lucruri f interesante. Neaparat vorbiti si cu femei care au fost in jurul lui. Cele care vor avea curaj sa vorbeasca.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cititi si invatati  •  23 septembrie 2016, 14:58

-de ce sint comentariile mele in asteptare? ele dovedesc clar ca glutaraldehida nu se foloseste in USA decit n camere ventilate special in care se schimba tot aerul de 10-15 ori pe ora. aceste camere nu exista in romania si deci, cei care au folosit glutaraldehida in romania in spitale ar fi fost acum im puscarii daca ar fi procedat la fel in SUA.

cititi si invatati  •  23 septembrie 2016, 15:04

aceasta este dovada ca glutaraldehida vinduta in dezinfectantii de la hexifarma au pus in pericol permanent pacientii si personalul din spitalele in care aecesti dezinfectanti au fost folositi: http://www.pcimedical.com/guidelines-blog/ventilation-standards-for-opa-glutaraldehyde-and-hydrogen-peroxide/ glutaraldehida nu se foloseste in USA decit n camere ventilate special in care se schimba tot aerul de 10-15 ori pe ora. aceste camere nu exista in romania si deci, cei care au folosit glutaraldehida in romania in spitale ar fi fost acum im puscarii daca ar fi procedat la fel in SUA.

Ladiana  •  26 septembrie 2016, 11:07

Eu nu stiu ce și cine ar putea schimba în bine lucrurile. Admit ca ministrul are o echipa rău intenționată, dar el nu-și da seama când este mințit? Numan din lecturarea acestor anchete jurnalistice ar trebui sa-și dea seama ca este mințit și sa treacă la masuri de schimbare a personalului și legislației. Dar dl Voiculescu dorește o cariera politica și asta explica inapetenta pt lucruri bine făcute. Iarăși ghinion!

agatra  •  28 septembrie 2016, 20:08

hei! chiar nu ati auzit de contracte ale spitalelor pentru depistarea inf.nosocomiale luate de la DSP-URI si date laboratoarelor particulare din spitale pe principiu rufele murdare se spala in Familie?! Si dupa ce mor n copii om mai vedea ce vom face??

Comentează