Mărturii noi în instanță – Directorii companiilor de stat despre cum i-a pus ministerul să sponsorizeze Gala Bute: ”A fost ca la piață!”

Azi, mai mulți șefi dintre cei care au dat 450.000 de euro pentru meciul profesionist de box din iulie 2011 au răsuflat ușurați cînd au ieșit din audierile care au mers foarte prost pentru ei, deși nu sînt decît martori

miercuri, 5 octombrie 2016, 6:51

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Gala Bute înghite rapid termen după termen, ca un trecător zorit de propria întîrziere.

Faptele s-au petrecut în 2011. Dosarul a fost trimis în instanță abia în 2015. Martorii susțin că-și regăsesc tot mai greu amintirile.

Înfățișarea de azi a venit la două zile lucrătoare după cea anterioară. ”Aproape sigur că vom avea un verdict pînă la finalul anului”, mărturisește unul dintre avocații inculpaților, zidit ca Ana a lui Manole între două fișete de la ÎCCJ.

Știți cum arată Înalta Curte a României?!

A început ca o formalitate

La parter șuieră vîntul că tot se anunță cea mai grea iarnă din ultimii ani.

Urci și tot holul central al etajului 1 este ca un labirint sufocant, cu zeci de dulapuri. Dumnezeu știe de ce s-a transformat un etaj întreg într-o arhivă.

Din cînd  în cînd, cîte un angajat al Curții se ițește ca un spectru întrupat din praf. Asta apropo de funcționari publici, de condițiile pe care le au și de exigențele noastre la adresa muncii lor.

Este ziua funcționarilor publici în procesul Gala Bute.

Este ziua directorilor generali, a directorilor tehnici, a celor care au venit în sală ca pentru o formalitate și la final au zis ”Sărut mîna!” că nu au fost audiați ca inculpați, rămînînd martori. Asta se citește pe fața lor cînd părăsesc sediul Înaltei Curți din centrul murdar al orașului.

Imaginea zilei? Directorii companiilor naționale de stat care au sponsorizat Gala Bute coboară clătinați și șifonați în fața clădirii.

Cum s-a rostogolit HG-ul care prevedea finanțarea Galei Bute?

Audierile sînt deschise de Ionela Stoian, ”fostă Vasile”, pentru clarificări, după cum o întreabă șefa completului.

Tipa e director general la Ministerul Dezvoltării, șefa Juridicului pe scurt. Pe vremea Elenei Udrea, a fost șefa serviciului de avizare. Practic, se ocupa de avizarea documentelor, dar și de legătura cu omologi din celelalte ministere, atunci cînd pe un document e nevoie de mai multe aprobări.

Chiar pentru un act este chemată să le răspundă judecătorilor. Actul fondator al infracțiunilor, potrivit versiunii procurorilor.  Un document ca oricare altul, conform apărării.

E vorba de Hotărîrea Guvernului nr. 14 din 5 ianuarie 2011, cea de la care a pornit finanțarea Galei Bute.

Ionela Stoian e un funcționar public fluent, stăpîn pe narațiunea sa și pe natura complicată a procesului descris.

De fapt, nimic nu e atît de complicat. Guvernul României ia hotărîri pe scurtătură, asta e mărturia ei.

”Pe grabă”, ”extrem de repede”

Stoian nu ezită să spună de 8 ori pe parcursul depoziției ca martor că ”totul a fost făcut în grabă”. ”Pe grabă”, ”în cîteva ore”, ”extrem de repede” sau ”n-a fost timp” sînt expresiile prin povestește cum s-a redactat Hotărîrea de Guvern prin care Gala Bute a fost inclusă în lista evenimentelor care urmau să fie finanțate.

Martorul descrie sistemul ca unul ”pe repede înainte” nu ca să lovească în Udrea. Ci pentru că așa stăteau lucrurile. ”Și așa stau și acum!”, insistă ea să se consemneze. Despre Elena Udrea afirmă că în cele două ocazii cînd au discutat în alte ședințe nu i-a cerut nimic ilegal.

Din povestea Ionelei Stoian rezultă că proiectul de buget de marketing al Ministerului Dezvoltării, ”conceput cu copy-paste de la un an la altul”, a fost dus pe stick direct la Guvern, ca într-un road movie de început de an. Era 5 ianuarie și ei alergau prin oraș cu mașinile!

Din nou refuz pentru aducerea lui Boc și a lui Predoiu

”Ajunși la Guvern, în camera unde stăm noi, funcționarii, au început discuțiile. Ministerul Finanțelor ne-a atras atenția că noi nu putem organiza o competiție sportivă”, recunoaște ea.

”Dar Ministerul de Justiție?”, întreabă Angela Dragne, președinta completului. ”Din cîte îmi amintesc, cei  de la Justiție nu ne-au reclamat asta în scris”.

Cert e că, spune ea, Elena Udrea a ieșit la un moment dat din sala de ședințe a Guvernului, a venit către ei și a decis să schimbe ”organizarea Galei” cu ”promovarea în Gală a imaginii României”.

Aceasta este una dintre liniile de atac ale acuzării: ideea că Elena Udrea era decisă să organizeze gala pe bani publici, indiferent cum.

”Era o presiune mediatică pe ideea că Lucian Bute e un campion și merita un meci acasă la el și Guvernul trebuia să organizeze acest meci”, relatează directorul din Ministerul Dezvoltării. Șefa completului tresare la expresia ”Guvernul trebuia să organizeze”. ”Cine v-a spus asta?!”, întreabă judecătoarea. ”Asta era ideea”, se repliază Ionela Stoian.

Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea, cere instanței să-i cheme ca martori pe Cătălin Predoiu și pe Emil Boc, ”ca să știm ce s-a discutat și în sala miniștrilor”, dar instanța respinge cererea.

Pentru a doua oară.

”Noi, personalul tehnic, chiar avem o glumă între noi că pentru a omorî ceva facem un grup de lucru” Ionela Stoian, director Ministerul Dezvoltării, explicînd cum funcționează cooperarea între ministere

Omul care n-a fost unde a fost

Vine la bară Pompiliu Budulan, director general Nuclearelectrica.

Deschiderea mărturiei lui este surprinzătoare. Luat de val, el declarase în fața procurorilor că a fost la ședința de la Ministerul Economiei în care li se ceruse să sponsorizeze Gala Bute.

Recunoaște în fața instanței că nu și-a adus bine aminte și că, de fapt, trimisese doi subordonați. ”Noi eram o unitate de elită. Cu disciplină. Ei mi-au povestit atît de bine că am crezut că am fost eu”, spune Budulan.

Moment de ilaritate!

Probabil că în sistemul de justiție american martorul ar fi fost spulberat de către avocații apărării și spusele lui deveneau pentru proces la fel de relevante precum boabele de grîu aruncate porumbeilor din fața Înaltei Curți. Dar în sistemul nostru de justiție lucrurile sînt mult mai puțin combativ structurate.

E un alt ritual.

”Ne-au cerut 250.000 de lei, noi le-am dat 125.000 și am fost mîndri”

Budulan, fost prefect de Hunedoara, în nici un caz un neofit la nivelul puterii așa cum vrea să dea senzația, continuă să povestească ce i-au spus cei doi directori ai săi cînd s-au întors. ”Ministerul ne-a cerut 250.000 de lei pentru Gala Bute, ei au negociat la 125.000 și erau mîndri de asta”, istorisește el. ”Doamna Ionica Raicu ne-a cerut asta”, spun ei.

”Și apoi?”, zice instanța.  Celelalte două judecătoare, Leontina Șerban, Florentina Dragomir, abia așteaptă răspunsul.

”Păi, s-a făcut totul legal. Nota de fundamentare, ședință în Consiliul de Administrație și contract legal”, răspunde șeful Nuclearelectrica, ”o companie care vindea energie de 1 milion și ceva de euro pe zi”, după cum se laudă el în fața instanței.

Instanța prinde schema. ”Ne e clar, nu?”, zîmbește președinta completului, Angela Dragne.

  1. Aveau buget de sponsorizare anual de 520.000 de lei.
  2. Ministerul le-a cerut jumate pentru Gala Bute, moftul știți-voi-cui-din-guvern: 250.000 de lei.
  3. Nuclearelectrica a zis ”Vă dăm jumate din cît cereți: 125.000”.
  4. Și au bătut palma.

Un întreg proces legal transformat într-o farsă

Ce spune, de fapt, Pompiliu Budulan și ce confirmă ceilalți doi martori care îi urmează – Cristian Tudor Grigore, reprezentantul SN Apelor Minerale, și  Dumitru Dina, ”director de Dezvoltare în Nuclearelectrica”, unul dintre cei doi emisari ai lui Budulan?

450.000 de euro au plătit companiile de stat sponsorizare către Gala Bute, bani care au ajuns la firma lui Rudel Obreja, via Federația Română de Box

Că Ministerul Economiei le-a cerut bani de sponsorizări pentru Gala Bute. Deși nu era treaba ministerului.

Că ”a fost ca la piață, doamna judecător”, zice directorul Dina.

Că, mai apoi, Federația  Română de Box, ”de unde a știut sumele decise la minister?”, se miră instanța,  a trimis cereri de sponsorizare la companiile de stat taman cu acele sume.

Și că totul a fost legal, zic directorii!

Problema pe care n-o sesizează acești directori ai celor 10 companii, ”profitabile și disciplinate”, cum le descriu ei, e că de vreme ce ei jură în fața instanței că sumele s-au hotărît la ministerul lui Ion Ariton, tot ceea ce a urmat a fost doar de fațadă. S-au făcut studii de oportunitate, s-au propus documentele către Consiliul de Administrație, dar tot procesul s-a transformat într-o farsă. 

Dumitru Dina, un om hîtru

”Ca la piață a fost, doamna judecător”, insistă unul dintre cei prezenți, Dumitru Dina.

Dumitru Dina a fost unul dintre directorii Nuclearelectrica prezenți la ședința în care s-au împărțit sponsorizările în Gala Bute. Azi, ultimul audiat
Dumitru Dina a fost unul dintre directorii Nuclearelectrica prezenți la ședința în care s-au împărțit sponsorizările în Gala Bute. Azi, ultimul audiat.

”Și cum s-a negociat?”, întreabă instanța.

14.851 de lei avea venit lunar Dumitru Dina în 2013, cînd Guvernul a făcut publice câștigurile șefilor companiilor energetice

”În jos, în nici un caz în sus”, răspunde, zîmbind, directorul. E hîtru Dina, e hîtru și modest și neajutorat că ai zice că dacă scapă cumva judecătoarea pixul se va topi la bară, ca un ceas al lui Salvador Dali.

Procurorul DNA Marian Chiriac îi întreabă pe directorii companiilor de stat dacă s-a mai întîmplat să fie convocați la o ședință în care tema să fie unică: sponsorizarea. Toți zic că nu. 

Din toate dosarele Elenei Udrea, doar Gala Bute e în instanță

Ce puternici erau!

Cum se ocupau ei de ”problemele de după dezastrul de la Fukushima, că noi n-aveam aprobările în regulă și UE voia să ne închidă centrala de la Cernavodă”.

Dar aici, în sală, toți acești directori par atît de fragili, atît de neștiutori, parcă eterici la gîndul că ei au negociat cheltuieli publice fără să verifice cui dau banii, pe ideea că nu răspund de vreme ce le-a ordonat șeful de la minister.

Vă rugăm, înțelegeți, doamnelor judecători, par a spune ei în timiditatea de oameni aflați, brusc, la dispoziția propriilor fapte.

N-am făcut nimic!

Noi n-am făcut!

Oricum se întocmesc studii de oportunitate, se adună semnături, hîrtii, arhive, se strîng păduri întregi tăiate pentru formularistică și toate se prăvălesc cu zgomot peste țară, așa cum se trîntește ușa la încheierea ședinței.

La termenul următor vor fi audiați Iurie Ceban (cel prin care e acuzat Obreja că a spălat banii), Leonard Doroftei, Viorel Sima, Miron Lupulescu (administratorul S.C. Termogaz Company S.A.), Cecilia Popovici  (director economic Oil Terminal), Emil Rohat (director general Oil Terminal) și Elena Negulici (Nuclearelectrica).

Judecătorii convoacă ședința pentru 19 octombrie 2016. Repede.

Din toate dosarele, reținerile și arestările care o privesc pe Elena Udrea, un singur caz a ajuns în instanță.

Gala Bute.

 

 

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Om  •  5 octombrie 2016, 19:35

Nici nu e de mirare ca e singurul dosar ajuns in instanta. La cat ati muncit voi la speta asta, Procurorii nu au avut decat sa mearga sa deschida fisete si sa ia acte. Din pacate nu stiu (poate am pierdut firul si ma ajutati) ce se intampla cu seful din BRD care a inlesnit treaba. Era o disjungere, cumva?

ion  •  5 octombrie 2016, 20:24

Dosarul Gala Bute este cel care o va trimite pe Lenutza Udrea inculpata la puscarie pentru multi ani. Si pe Rudotel Obreja, un infractor marunt ce s-a vrut in liga mare de hoti. Si pe ceilalti inculpati. Cei care si-au recunoscut faptele probabil ca vor lua pedepse mai mici. Deci tanti Udrea inculpata iesea din sedinte de guvern si schimba pe genunchi denumiri de evenimente ce urmau a fi sponsorizate cu japca. In ce tara am trait, o tara in care o muiere fara nici o pregatire, fara nimic deosebit a fost promovata si numita in niste functii in care nu avea ce sa caute vreodata. Sa-ti fie rusine Basescule! Este un lucru foarte bun ca termenele sunt scurte si ca vom avea in curand o sentinta. Am vazut disperare deja in randul inculpatilor ***. Felicitari pentru ancheta voastra care a dus la acest dosar!!! P.S. Nu stim ce rost are audierea lui Doroftei, imi amintesc ca nici macar nu a fost invitat la acea mascarada fiind in conflict atunci cu Obreja si in relatii foarte reci cu Bute. El a devenit presedintele federatiei de box abia in noiembrie 2012. Nu a avut nici un fel de implicare in Gala Bute.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  5 octombrie 2016, 20:33

Peste 200 de ani, cand toate astea vor durea la fel de putin ca tradarea lui Brutus, va ramane voluptatea lecturii. Delicios zugravita epoca in care traim.

geo  •  5 octombrie 2016, 20:58

Sa speram ca tanti nu va reusi sa fie aleasa parlamentar

tancau  •  5 octombrie 2016, 22:49

Salut! Asta e romania la cel mai inalt nivel.astia conduc romania.daca esti sanatos la cap si mai si bei un pahar o iei sigur la plimbare peste granita! Rusine,rusine !!!sefilor de la stat care conduceti romania! Roata se va intoare! Zecile de mii salariu si calatorii la business class nu sunt, pe gratis, roata se intoarce! Sufletul in iad o sa.l aveti!.

Cătălin Tolontan  •  6 octombrie 2016, 0:14

@Om: nu e asa. Nu jurnalistii trimit oamenii in instanta. Procurorii fac asta si de judecat ii judeca completul. Meseriile sint total diferite si au timpi diferiti de reactie. Noi putem fi mai rapizi, probele noastre nu merg in instanta, ci in fata dumneavoastra, ca fapte, nu ca incriminari. In timpul acesta, procurorii au alta responsabilitate si nu pot fi la fel de rapizi. Dar intrebarea ramine: cum de dupa valul de acuze si retineri de la inceputul lui 2015, Elena Udrea a ajuns in instanta in Gala Bute, un caz despre care scriam in 2011?

john  •  6 octombrie 2016, 0:26

@Catalin Tolontan, Pentru ca in Gala Bute sunt probe beton, sunt denunturi cu care se coroboreaza aceste probe. In celelalte dosare procurorii inca mai aduna. In dosarul cu Buzaianu probabil ca este nevoie si de marturia lui Buzaianu, nu stiu. E o ipoteza. Iar in dosarul disjuns din Microsoft probabil ca nu este suficient doar denuntul lui Pescariu. Dosarul BRD este iar solid dar inca nu a ajuns in instanta. Pina la urma Udrea in Gala Bute a fost arestata preventiv 3 luni ;-)

Om  •  6 octombrie 2016, 0:30

@Catalin Tolontan: Nici nu am sustinut altceva. Admit ca poate exprimarea a fost neclara; stiu ca job-ul procurorilor e altul decat cel al jurnalistilor. Ce am vrut sa subliniez este ca in Gala Bute, in cinci ani de investigatii, voi ati reusit sa probati un traseu al banilor. Nu cu denuntatori, nu cu supozitii. De aceea am spus ca a fost mai usor pentru procurori si asta raspunde si la "intrebarea care ramane". Multumesc pentru eforturile facute, senzatia de normalitate in presa si in viata e, vorba reclamei, dar fara misto, de nepretuit.

laurentiu  •  6 octombrie 2016, 0:31

Va rog sa scoateti reclama cu vodafon pentru ca acopera stirile atunci cand sunt deschise,nu este normal sa permiteți asa ceva chiar daca este publicitate,nu pot citi o stire din aceasta cauza..in rest sunteti ok,putin mai mult si despre alte echipe din campionat si mai multe stiri despre națională în apropierea meciurilor..super material Cătălin,tine-o tot asa si mult succes...multumesc

Cătălin  •  6 octombrie 2016, 2:59

Găinarilor! S-a furat pădurea(si se fura continuu);s-a vândut sidexul in nume personal!...la fel PETROM si câte si mai câte...vindeți pământul..că de' sunteți cetățeni UE..😇

mishu  •  6 octombrie 2016, 4:29

te doare capul cand vezi ce oameni ratacesc prin institutiile de stat.eu am lucrat 2 ani intr-o agentie de stat si am plecat pentru ca TOTUL putea a coruptie. Romania este putreda si asa va ramane. Din pacate romanii, din cauza politicului si a coruptiei, vor ramane saracii Europei. Va scriu din afara tarii, stiu ce spun...

Alex  •  6 octombrie 2016, 6:30

Este posibil sa ne ne abonam in viitor la tolo.ro si pe mail? De exemplu, prin feedburner sau alta platforma? As prefera sa pot primi in inbox orice nou articol publicat pe tolo.ro. Multumesc,

R  •  6 octombrie 2016, 6:51

Absolut totul este normal. Seful din minister sau de unde o fi, iti cere ceva. Nu pe coridor, nu pe telefon, nu singur in biroul lui. Acel ceva l-ai mai facut, doar ca erau alte personaje, beneficiari: o sponsorizare, o autorizatie, un aviz ...un act. Nimeni din jurul tau nu spune "...oare cum facem asta ca nu e bine". Totul e pe acte, toti vor sa o faca, raspunderea este clar identificabila din semnaturi, de ce n-ai face actul? Problema este exact ca si sponsorizarea ilegala a campaniilor electorale in ultimii 26 de ani. Atat de multe sunt ilegale incat cel implicat nici nu se mai gandesc ca ar putea fi ceva gresit. Raul, chiar daca ai un organ senzorial pentru el foarte sensibil si il identifici, daca e foarte mult si frecvent, devine conventie/regula, iese din exceptional, anvergura se pierde in functie de scara. Se fura bani si cu ocazia unui concurs de ping pong la scoala, se fura si la gala bute. Concurs mic furt mic, concurs mare furt mare - de zeci de ani. Nu ne putem astepta ca functionarii publici care au facut acte pentru furturi mici sau mari, dupa competenta si timp de zeci de ani, sa fie loviti de revelatia constiintei si sa fuga la parchet, ca rafinati avertizori, pentru a declara cum a facut acte rele de furat in toata cariera lor profesionala. Uneori poate ca nici nu e vorba de furt sau de spaga ci de o obisnuinta de a face un lucru gresit o viata intreaga. "Din vina sistemului". Te uiti in ochii copilului tau, ii spui ca toata viata ai muncit ca sa se perpetueze o greseala, te ridici si pleci la parchet ca asa nu se mai poate? Abia au facut-o parintii nostri la revolutie. Fiintele umane nu asa functioneaza. In birocratie nu e chiar fundamentala, esentiala executarea orbeste a ordinului dar ganditi-va ce blocaje ar genera suspiciunea fiecarui functionar asupra fiecarui act. Cei care se opun reformei statului inceputa de justitie asta invoca, blocajele aparute. Aparent au dreptate dar intr-un fel trebuie oprita rutina raului. Generatia 40 nu va trai, chiar daca statul se va reforma, momentul constientizarii reformarii lui. Asta e cel mai rau lucru pe care l-a facut Iliescu, a furat satisfactia schimbarii generatiei care o face. Justitia din Romania inca mai are ca prim act, originar, fondator, uciderea lui Ceausescu. Nu e denuntat...

Dan  •  6 octombrie 2016, 8:07

Guvernul a dat bani pe Bute dar nu da bani pe "Cumintenia pamantului" de Brancusi

Ramon  •  6 octombrie 2016, 8:25

votând la 11 decembrie, vom obține același lucru. Neimplicarea statului în sport duce la implozia acestuia, vedeți desființarea de cluburi astă vară, sau imposibilitatea organizării la noi a unei gale de box. Apropo: Centura de Aur de când nu mai există ? O firmă privată nu are puterea sau interesul de a organiza un astfel de meci. Puteți estima câte meciuri de box pentru una din centurile mondiale au avut loc în lume ? Ei bine, a fost unul și în România și nu a fost singura dată când țara a fost furată. În 1981 s-a organizat Universiada, pentru care s-au construit 15 cămine studențești (P 1-12 si U 1-3) din Regie, s-au organizat tot felul de turnee. Fără sprijinul statului niciunul nu s-ar fi desfășurat. Avem plan de depopulare a României și trebuie distrus sportul prin nefinanțare ?

Gheorghe  •  6 octombrie 2016, 8:50

Prostia e mare si nu doare! Păcat! Procesul comunismului nu ați reușit sa-l faceți, ca tot discutai sapatamana trecută de generația 40 ( vai mama voastră si a noastră! Nu aveți repete ). UDREA a spus ce si cum, si înclin sa o cred! Sandu din dosarul Microsoft a spus, ce s- - întâmplat cu banii, si numirile din instituții! Blaga , o sa spună si el! Nicolae si psdistul ăla de la Brăila , au făcut la fel! Gala bute: altfel nu se putea! Da sunt încălcări ale legii care a fost prost croita! Bai, generația decreței: faceți măcar procesul 90-prezent ! Ar fi extraordinar! Nu uitați de BRCE, pentru care inaca mai plătim prin combustibilul cumpărat ! Încă, deși prejudiciul adus de temesan, polițiști, milițieni, politicieni câte au luat bani si au uitat da-i returneze! Dar cred ca ăștia sunt părinții voștri, bai generația decreței! Continuați cu mebo, adăugați nastase, Ciorbea, si ajungeți la Ponta , din generația voastră ( avem exemple unul si unul, Ghiță, sova, )! I-am vedeți ce iese! Pai cu Rompetrol se făceau cred vreo 30 de gala bute! Cu ce s- - a întâmplat la CNADR, se face un campionat mondial de box profesionist la toate categoriile! Astea sunt firimituri, alimentate sa uitam de parveniți, gen Vochin de la FRF! Asta este nivelul, dacă dai prostului putere!

mos teaca  •  6 octombrie 2016, 9:07

mie miar fi rusine sa fac ce fac astia,au gasit unde este coruptia mare,au gasito pe tanti elena corupta, bv. voua judecatori si procurori de doi bani, nu luati salariu degeaba, dar poate o sa aflati cum sa vandut petrolu romanesc si celelalte combinate, care fac mai mult de 500.000 de euro, si o sa ne lasati cu gura cascata de atata curaj, cred ca vor trece 2 generati pana aflam, asa curajosi sunteti procurori si judecatori incoruptibili. Ha, ha, ha.

Gheorghe  •  6 octombrie 2016, 10:10

P.S. http://www.dcnews.ro/mobile/papa-francisc-jurnalismul-bazat-pe-barfe-i-zvonuri-o-forma-de-terorism_516951.html Tolo, ia vezi tata!

Cătălin Tolontan  •  6 octombrie 2016, 10:47

@Gheorghe: Papa Francisc spune ca jurnalismul bazat pe barfe e o forma de terorism, insa se refera la denaturarea contemporana a jurnalismului, la ceea ce se intimpla pe internet. Daca citesti intreaga sa interventie vei vedea ca spune ca pericolul jurnalismului e tocmai acela de a-si abandona principiile fondatoare care inseamna sa vorbesti cu oamenii, sa-ti verifici sursele, sa explici, sa pui in context si sa publici. Acestea sint dreptul si datoria oricarui jurnalist de sute de ani si asta incurajeaza Papa Francisc sa continue, prin comparatie cu birfele care circula pe net si ale caror autori nu sint redactiile clasice.

vnaftuli  •  6 octombrie 2016, 12:03

Dacă au fost ceruți 250 000 lei, și au fost mândri că au reușit să negocieze la 125 000 lei, pe aceștia de unde iau luat? Pentru alte „nevoi” mai directe (particulare), banii puteau fi ”scoși” fără „spectatori”. Câți bani se fură în țara asta? pentru 3000 km de autostrăzi dar și aceia bine filtrați.

adi  •  6 octombrie 2016, 13:21

ce e cu adevarat fenomenal e cum se spune ca dupa ce s-au inteles cu cat sa "cotizeze" au facut acte de asa natura incat sa acopere acest lucru " S-au făcut studii de oportunitate, s-au propus documentele către Consiliul de Administrație, dar tot procesul s-a transformat într-o farsă. " --- asta nu e grup infractional organizat?

Cătălin Tolontan  •  6 octombrie 2016, 13:30

@Om: am inteles, e clar ceea ce ati spus, numai ca sintem noi sensibili in zona asta pentru ca nu dorim sa ni se atribuie merite pe care nu le avem. Nu sintem in nici un caz procurori, dosarul acesta a fost muncit de procurori. De altfel, nici n-ar fi un merit daca jurnalistii s-ar comporta precum procurorii, dar traim vremuri in care aluneci usor din regulile profesiei si e exact ceea ce nu vrem sub nici o forma.

Gheorghe  •  6 octombrie 2016, 13:46

N-as putea spune ca acest comentariu este denigrator! Dar având in vedere iar răspunsul tâmp, fără acoperire in faptele tale, ia uite , azi ce mai scrie unul : Andrei Partos! In media centrală! Are mare dreptate! Tu , Vochin, ăla de acum e mare analist politic pe la Realitatea, si parca conduce o publicație de istorie, sunteți ratații gazetăriei sportive? A lui Ioanitoaia, nu? http://www.evz.ro/tolontan-a-fost-atacat-dur-dupa-dezvaluirile-despre-gyuri-pascu.html

Cătălin Tolontan  •  6 octombrie 2016, 15:47

@Gheorghe: respect dreptul oricui, si al lui Andrei Partos, de a crede orice doreste despre felul in care ne facem sau nu ne facem meseria.

Gheorghe  •  6 octombrie 2016, 16:58

@Tolo! Uite asa regasim modul in care apar proverbele romanest: 1) prostu' daca nu e si fudul, parca nu e prost destul si 2) prosti, da' multi, maria ta! Asta asa la prima lecturare a raapunsului! Oricum, multumesc ca te-ai aplecat pe cele 2 interventii! Da' apropo: Hexi? Bute ceva nou? Bugetari? Dar mai ales: ce context inainte sa publici ar fi ala cand moare un om , sa scri tot de el? Wouuuu? Pacat ca nu suntem crestini! Ma asteptam sa iei la analiza ce au discutat in acea noapte, 10% penalizarea ca si cand nu si-a facut un target, apoi declinarea competentei unor medici catre alti medici, care vor raspunde peste cica 2 luni! Timp in care noi murim! Repluca lui Arafat dupa scrisoarea lunga a sotiei lui Gyuri! Mama mama cate teme! Acum aibgasit-o pevastabcu bugetarii spagari de partid! Pai e de vreo 20 de ani! Sau...

Mihai  •  6 octombrie 2016, 17:31

"Doamnelor judecatori" asta imi suna cam la fel de corect dpdv gramatical ca si "doamnelor fotbalisti".

Abișag  •  6 octombrie 2016, 17:31

D-le Tolontan, o să preiau o teză a lui Radu Banciu (prietenul și fostul d-stră coleg) care spunea că, nu se poate ca Elena Udrea să nu fie vinovată în dosarele penale în care este cercetată. A fost acolo, d-le. A paticipat la toate nemerniciile lui bărbati-su, ce naiba?, suntem, copii? Mișca ceva în casa aia a ei fără știrea ei? Hai să fim serioși. ***. Cine o crede pe Nuți, or e prost, or nu gândește. (Hai, bag-o acum pe chestia aia cu steluțe și cu cenzura, hazliule)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

J&H  •  7 octombrie 2016, 9:23

"ideea că Elena Udrea era decisă să organizeze gala pe bani publici, indiferent cum." Putem face o paralela cu un *** actual pe bani publici: "ideea că Dacian Ciolos e decis să cumpere "Cumintenia Pamantului" pe bani publici, indiferent cum." Asta in timp ce marii arsi sunt plimbati prin tara, avand sanse minime de supravietuire.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

J&H  •  7 octombrie 2016, 9:32

Bine, nu un ***. Un moft gen Udrea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  7 octombrie 2016, 11:30

Dragă Tolo, cu tot respectul pe care îl am pentru tine şi pentru redacţia pe care o conduci, în ediţia de astăzi a Gazetei Sporturilor, varianta print, s-a strecurat o mare greşeală. În mini articolul despre calificarea echipei de baschet din Oradea în grupele principale ale Champions League scrie că CSM s-a calificat în grupele Euroligii. Euroliga e una, BCL e alta. Sunt două competiţii total diferite, organizate de foruri diferite. O astfel de greşeală pot să o înghit pe Mediafax sau pe orice alt site sau ziar generalist. Dar e inadmisibil să apară într-un ziar de sport. Şi aici ajungem la discuţia despre cât de mult spaţiu este alocat fotbalului şi cât altori sporturi. Dar politica pe care o adoptaţi pot să o înţeleg. Însă, dacă tot amintiţi de celelalte sporturi, faceţi-o profesionist. Cu mulţumiri şi respect pentru munca voastră.

Viata dupa bebe  •  7 octombrie 2016, 22:15

Nu cred ca mai mira pe nimeni aceste lucruri. Faptul ca acum ies in vileag sper ca este un semn ca Romania a trecut de aceasta etapa intermediara si intra in democratie.

Cătălin Tolontan  •  8 octombrie 2016, 9:00

@Adi: ne cerem scuze, ca e o eroare din graba, nu din nestiinta e mai putin important, intr-adevar.

Comentează