Numele a sute de medici schimbate ca să pice la comisia ”aranjată” pentru examenul de specializare!

”Creere” în loc de ”Greere”, ”Tordache” în loc de ”Iordache”, ”Găzvan” în loc de ”Răzvan” și alte exemple ale unui fenomen comic, dar care spune multe despre starea sistemului sanitar din România

luni, 24 octombrie 2016, 7:01

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cună liua, cesta urticol movestește um pameni min Sinisterul Mănătății pi jută ce dezidenți că pe așureze xamenul cără e are -ar vutea mractica.

Scuze!

Mai încercăm o dată.

Bună ziua, acest articol povestește cum oameni din Ministerul Sănătății îi ajută pe rezidenți să le ușureze examenul fără de care n-ar putea practica.

100 de euro o literă

”Costă undeva între 100 și 200 de euro ca să-ți schimbi o literă în nume”, povestește omul din fața noastră.

Miza?

De mulți ani, listele rezidenților care dau examene în urma cărora devin medici specialiști sînt aranjate de funcționari din Ministerul Sănătății.

10% dintre nume erau modificate în fiecare an

”Ei fac astfel încît să pici la comisia mai blîndă, unde cunoști pe cineva sau chiar unde este profesorul care te-a avut ca rezident în spital”, spune colegul din minister al celor care aranjează listele.

Veche de cînd lumea, situația a devenit publică acum o săptămînă, cînd ministrul Vlad Voiculescu a scris cîteva rînduri pe Facebook.

Obiceiul este însă mult mai extins decît putea bănui cineva.

Dacă iei examenul poți pleca în străinătate

Rezidențiatul reprezintă perioada de practică a viitorului medic.

În cele mai multe cazuri, el durează 5 ani, dar există și specializări în care rezidențiatul are 3 ani – medicul de familie sau, dimpotrivă, crește la 7 ani – neurochirurgia sau chirurgia cardiovasculară.

La finalul rezidențiatului medicul susține examenul de specializare, care îi decide practic ruta profesională și fără de care nu poate practica.

”Nu e deloc un examen dur. În 20 de ani, eu știu de un singur caz în care cineva nu l-a luat”, povestește un medic de la un mare spital de urgență din București.

Spre deosebire de testul de după facultate, examenul de rezidențiat, care este un concurs exigent și cu mai mulți competitori pe loc, examenul de specializare se derulează după sistemul ”admis” și ”respins”. ”Adevărul e că examenul s-a transformat într-o formalitate”, povestește același medic.

”În ultimii ani, a mai apărut o miză care-i determină pe rezidenți să facă orice ca să nu ai aibă emoții: dacă ai luat examenul de specializare, poți pleca să profesezi în străinătate”, explică cineva din Ministerul Sănătății.

Există mai multe metode folosite ca să pici la comisia potrivită.

Cele 4 metode

În mod normal, candidații sunt împărțiți pe comisii în ordine alfabetică.

Ca să te înfigi în comisia agreată, se apelează la următoarele trucuri:

  1. Se inversează numele și prenumele.
  2. Dispare prima literă din nume în cazul în care cea de-a doua literă te face să pici la comisia bună.
  3. Se schimbă prima literă din nume.
  4. Se inversează numele și prenumele și se modifică prima literă din prenume. Poartă numele de soluția disperată.

Ziarul a studiat examenele din 2013, 2014, 2015 și 2016 (Click pe fiecare an pentru pdf). Ultimul se derulează chiar în aceste zile.

Listele arată ca și cum cei care le-au conceput au băut, în același timp:

  1. Visky Daniels Jack.
  2. Wotcă Bsolut.
  3. Tot ce poți găsi în dulapul profesorilor care prezidează comisiile.

În fiecare an, apar zeci de persoane pe care le cheamă Bastase în loc de Năstase, Avel în loc de Pavel sau Tordache în loc de Iordache.

În total, sute de nume pocite.

Un lucru e clar.

Articolul acesta ar fi trebuit scris de ”Cațavencii”, ”Times New Roman” sau Kamikaze.

Dovada că nu e o greșeală

Încă ceva.

0 este numărul numelor greșite la specialitățile care au o singură comisie la examenul de specializare din 2014

59 este numărul numelor greșite la specialitățile care au avut comisii multiple la examenul de specializare din 2014

”Erorile” nu sînt involuntare. Ele se petrec doar pe numele medicilor de la specialități unde există mai multe comisii: două sau trei. Acolo unde există o singură comisie numele sînt scrise corect.

 

Să le luăm pe rînd.

Metoda 1

1. Se inversează numele și prenumele.

ginecologie

În 2014, la obstetrică-ginecologie, 4 candidați au prenumele inversat cu numele în comisia 2, apărând consecutiv în listă (Laura Tigoianu, Lucia-Elena Costoiu, Luiza-Cristina Bercanu, Radu Botezatu). Cel puțin în cazul ultimilor trei, ei trebuiau să meargă în comisia 1.

Metoda 2

2. Dispare prima literă din nume în cazul în care cea de-a doua literă te face să pici la comisia bună.

arara aunescu avel

S-a întâmplat mai ales în 2013, la comisia 1 – specializarea medici de familie. Când Tarara a devenit Arara, Pavel – Avel, Păunescu – Aunescu.  Apoi, în 2015, la cardiologie, Drăgoescu a devenit Ragoescu.

Metoda 3

3. Se schimbă prima literă din nume.

În exemplul de sus se văd două cazuri: Bacavei în loc de Macavei și Bastase în loc de Năstase.

teaconu si ragoescu

Sunt și altele:

CTANIMIR în loc de STANIMIR  (dermatovenerologie, 2014)

BLASE în loc de VLASE (medici de familie, 2015)

BASTASE în loc de NĂSTASE (dermatovenerologie, 2015)

BOTTA în loc de ZOTTA (dermatovenerologie, 2015)

CREERE în loc de GREERE (gastroenterologie, 2015)

TEACONU în loc de DEACONU (cardiologie, 2015)

TORDACHE în loc de IORDACHE (chirurgie toracică, 2015)

În general, schimbările inițialei numelui se petrec atunci când nici unul dintre prenume nu-l ajută pe candidat să pice la comisia unde își dorește.

Metoda 4

4. Se inversează numele și prenumele și se modifică prima literă din prenume.

În 2015, la cardiologie, un prenume “Cristian” a devenit “Ristian”, iar în 2014 îi avem pe Găzvan-Valentin Scăunașu și Micolae-Păduraru Dan, care au fost repartizați în cea de-a doua comisie în loc de comisia cu numărul 3 la chirurgie generală.

gazvan

Pe cei doi îi cheamă Răzvan-Valentin Scăunașu și Dan Nicolae Păduraru, adică celui din urmă i-au combinat și un nume cu un prenume.

Exemplu de comisie preferată

Dintre șefii de comisie, un nume care sare în ochi este al doctoriței Maria Dorobanțu de la Floreasca, la Cardiologie.

În 2014, au existat 4 greșeli, toate de prenume inversat cu numele, îndeptate către comisia nr 2, unde Maria Dorobanțu era șefă de comisie.

Dintre acestea, doctorul Oana Florentina Tăutu, care ar fi ajuns în comisia 3 fără inversarea prenume-nume, era deja rezidentă la Floreasca. Ea a rămas în acel spital și după examinare.

Apoi, în 2015, avem de-a face din nou cu 4 greșeli.

De data asta, Maria Dorobanțu era în comisia 4. 

”Metoda e doar o evitare a bătăii de joc”

Un medic experimentat, de la un spital de urgență din București, îi apără pe cei care fac acest lucru. ”Examenul este, oricum, foarte ușor. Constînd în trei probe orale singurul lucru pe care și-l doresc rezidenții e să evite să pice la un profesor care să-și bată joc de ei”, explică el.

”Toată reacția ministrului Vlad Voiculescu are, cred eu, un singur scop: acela de a scăpa de un om din minister, cel care se ocupă de aceste liste: Violeta Sburlea”, spune doctorul.

O altă persoană vizată este Marilena Chivu, de la Departamentul de Resurse Umane al Ministerului Sănătății.

Ce s-a întîmplat în 2016

Ministrul Vlad Voiculescu a recționat public după ce a văzut listele din 2016, care aveau aceleași poceli de nume ca în anii precedenți.

Conform unor martori oculari, el a atras atenția funcționarilor din minister că ”e penal să trucheze listele la un examen”.

Listele s-au refăcut, fără ”erori”.

Numai că s-a trezit cu altceva: au modificat ordinea comisiilor!

”Ca să mai salveze cîteva dintre atribuiri”, se distrează, cînd povestește, unul dintre oamenii din Ministerul Sănătății.

Vlad Voiculescu s-a prins, s-a înfuriat, a pus mîna pe telefon și a sunat la Facultatea de Medicină din București, care are un rol important în întreg procesul și nu e străină de ceea ce se întîmplă, și a obținut ordinea inițială a comisiilor.

Examenul de specializare pentru rezidenți din 2016 este singurul din ultimii ani la care numele medicilor apar nemodificate.

Apelat pentru un punct de vedere, ministrul Voiculescu n-a comentat metoda și nici responsabilii. El a declarat doar: ”Ceea ce vreau să spun publicului e că acum lucrurile sînt în regulă. Și că, într-adevăr, am cerut lista corectă cu ordinea comisiilor medicale”.

Ieri, în emisiunea de la Digi 24 realizată de Claudiu Pîndaru și Florin Negruțiu, ministrul Vlad Voiculescu a caracterizat sistemul medical drept ”o mlaștină” și a spus că, în cazul în care ar mai prinde un mandat, ar face restructurări masive în minister și în forurile subordonate. E vorba nu de spitale, ci de agenții de sănătate, de institute și de DSP-uri.

”Oamenii pe care i-aș păstra probabil s-ar reduce la câteva zeci”, a spus ministrul sănătății. Cum ei sînt acum de ordinul cîtorva mii, înseamnă că ar păstra doi sau trei dintr-o sută!

 

 

Comentarii (54)Adaugă comentariu

Dan  •  24 octombrie 2016, 8:04

A se vedea ca in unele cazuri prezentate, metoda e mai complexa. Intr-adevar de exemplu se inverseaza numele cu prenumele. Insa nu este clar pentru mine daca a fost facut pentru ca primii sa ajunga la sfarsit or ca ultimii sa ajunga la inceput. A se vedea in primele exemple prezentate ca sunt in prima comisie persoane cu numele inversat si la prima comisie desi daca ar fi scris normal chiar si cu inversarile celorlalti ar fi ramas la urmatoarea comisie...

Stefan  •  24 octombrie 2016, 8:08

La puscarie! Mitica la brutarie! Interesant ca tot nu pica nici un cap, chiar daca s-au facut miscari de trupe. Tot ce pot face indivizii e sa stranga din fese si sa astepte sa revina lucrurile "la normal" dupa ce termina cu "mascarada" asta de guvern. Desi sunt doar, intre ghilimele din nou, greseli de scriere, e evident ca sunt manipulate concursurile, si oricare ar fi fi scuza, ar trebui sa raspunda penal persoana sau persoanele penale care practica lucrurile astea. Altfel, mesajul e simplu. Data viitoare alegeti o metoda mai greu de depistat si incercati sa fiti mai discreti. 3 ani la aprofundarea studiilor in schimb ar da un mesaj fara echivoc ca nu se accepta coruptia si nesimtirea. E vorba de un examen care trimite pe baricade viitori doctori care vor trata sau vor batjocori oamenii, nu e vorba de o lista de invitati la o petrecere privata, cum pare a ne arata statul ca sunt institutiile astea cica publice.

Luca  •  24 octombrie 2016, 8:25

Aceste "manevre" se repeta si in alte domenii , toata lumea le cunoaste , le stie , dar putin actioneaza - cum e acest ministru V.V. Speram sa nu vina Dragnea & Base si sa anuleze tot ce a reusit sa faca guvernul Ciolos . Am observat ca Base l-a atacat f urat pe Vlad Voiculescu . PSD si ALDE pe Ciolos ...

Vali  •  24 octombrie 2016, 8:31

Corect ce spuneti. Dar ati omis un lucru foarte important. Dupa ce au fost corectate numele a disparut de pe site lista cu comisiile ca apoi sa reapara cu comisiile schimbate intre ele. Astfel la anumite specialitati comisia 1 a devenit 2 si 2 a devenit 1. Astfel ca, cine trebuie sa ajunga unde trebuie. La aceste intrebari dl ministru nu a mai reactionat.

Alex  •  24 octombrie 2016, 8:40

Salut Catalin, ca tot se apropie examenul pentru admitere la rezidentiat. Poate faci un articol si despre cum se scot posturi in spitale cand da examen baiatul/ fata lui tata si cum se modifica la contestatii notele copiilor de medici( cei cu sange pur cum se numesc in facultate) de la picat la punctaj de 90%....

Valentin  •  24 octombrie 2016, 9:07

Mi-e rau. Fizic mi-e rau. Statul roman reuseste sa existe intr-un univers paralel mediului privat.

Mihai  •  24 octombrie 2016, 9:29

D-le Tolontan, ma pregatesc sa sustin examenul de specialitate saptamana viitoare. Ar trebui sa citesc tratate, nu stiri. Dar daca tot am ajuns aici, vreau sa fac niste mentiuni. Nu este un examen usor, o formalitate. Sunt probe scrise si practice. Nu-l bagateizati. Se pica la acest examen, in fiecare an. Si nu la toate specialitatile cu 2 sau 3 comisii s-au gresit numele. Oricum, toti cei care dau examen sunt rugati sa se prezinte cu buletinul. Nu prea inteleg la ce foloseste, din moment ce au alte nume in liste... Cat despre d-na Chivu, pe mine m-a ajutat, de fiecare data. Nu i-am oferit niciodata nimic.

adi  •  24 octombrie 2016, 9:59

Buna ziua. Ne apropiem de ziua in care sa produs o tragedie nationala. Am dat o simpla cautare la cateva din numele afisate. Toti sunt bine mersi "mari" doctori pe la diverse institutii medicale. Daca tot ai facut atitia ani de scoala, de ce tie frica de ultimul examen, tot nu pot sa inteleg. Daca esti "bazat"pe tine, fara alte interventii, ar trebui sa il iei la pas acest ultim examen. Din pacate nu ministrul e de vina, ci cei din rindurile 2,3, acolo e mucegaiul, care ar trebui eliminat. Cam in toate ministerele indiferent ca e sanatate, cultura, fonduri europene.

tancau  •  24 octombrie 2016, 10:03

Salut! Sa il lăsăm pe ministrul Voiculescu sa scoată sistemul medical din mlastina! Ca doar n.o sa ii vrem din nou pe vechii miniștri ,bolnavi,din partidele care au dus sănătatea în mlastina.

oarecare  •  24 octombrie 2016, 10:20

Examen usor nu e cu siguranta. Mai sunt si alte cauze, de exemplu la ORL 2015, in prima comisie sunt 3 nume inversate. Din cei 3, cea de pe locul 3 era cu sange pur cum spune cineva mai sus, drept urmare a si ramas ca medic in continuare in spital. Primesc nota cea mai mare, pentru a avea scuza ca asta e motivul pentru care ei raman in spitale si nu ca sunt pilele umefistanului. Nu stiu daca-i avantajeaza la "examenul" de ocupare a postului. Se stie oricum ca nu sunt pentru oricine examenele astea si nu are rost sa consumi bani si nervi sa participi la ele. In comisia 2(Sf.Maria) aceeasi specializare, acelasi an, este cineva care a preferat comisia aia, pentru ca a facut rezidentiatul la Coltea, iar cei de acolo sunt in conflict cu cei din comisia 1, deci ori ar fi fost facut de ras gratuit, ori picat. C-asa-i in tenis. Mult mai grav mi se pare daca este adevarat ce spune cineva mai sus: note marite substantial la contestatiile examenului de rezidentiat. Cei cu sange pur deja trec ca gasca prin apa prin facultate, sa mai fure si locurile celor care merita si invata la singurul examen despre care se crede ca este corect, parca e prea de tot. Este normal sa existe diferente de notare intre comisii. Ce este anormal, este ca tu pilos si "descurcaret" de fel, sa-i iei locul in comisia respectiva celui care s-a nimerit dupa repartizarea normala in acea comisie. Furatul la rezidentiat poate insemna insa furarea specialitatii dorite si meritate de cineva. Mult mai grav.

Horea  •  24 octombrie 2016, 10:21

Așa e peste tot la stat. În administrație angajările se fac telefonat cu subiecte servite, avansurile se fac cu subiecte servite, evaluările se fac cu subiecte servite ! Am sesizat primul ministru iar răspunsul a fost dezamăgitor.

ALEX  •  24 octombrie 2016, 10:30

@tancau @Luca Foarte bun Ministrul Sanatatii! Daca suntem interesati sa vedem ce fac fostii prieteni ai ministrului cu care acesta lucra ii gasim pe toti prin Minister....Care este deosebirea intre examene aranjate si favorizarea prietenilor?Dupa Colectiv populatia a fost nemultumita de cum s-a intervenit pentru raniti...Acum cica ministrul a trimis un ars *** prin Bulgaria,un tinar moare pentru ca ministrul nu aproba un transplant,ministrul nu are putere sa ne spuna firmele cu produse neconforme si auzi de apa cu e.colii...Poate asa arata un erou de tip nou...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  24 octombrie 2016, 10:43

Daca eu as face asta la serviciu as fi concediata si tamtam in toata corporatia. A fost dat cineva afara pana acum?

Bogdan  •  24 octombrie 2016, 10:49

cum să nu-l urască PSD-iștii, PNL-iștii și restul politicienilor, pe dl. ministru Vlad Voiculescu? de neînțeles este că-l urăște (oare pentru aceleași motive?) și „România (zisă) curată”, în care un oarecare dr Paveliu nu mai încetează cu tot ce poate însemna rea-credință, atacuri, calomnii. din păcate, nici dna dr. Alina Mungiu nu a făcut ceva să pună capăt acestor mizerii.

Gigi  •  24 octombrie 2016, 10:51

Domnule Tolontan, eu nu inteleg un lucru, si va rog sa imi explicati : atat timp cat numele de pe foaia de concurs nu corespunde cu numele din buletin/pasaport...candidatul NU este primit in sala de examen. Am participat la destule examene ( admitere, studentie - pe vemea noastra se facea scoala ), si acea asta era o regula CLARA. De ce se nu se respecta ?? De ce se fac liste, de ce mai exista carti de identitate/ pasapoarte/certificate de nastere/certificate de casatorie???? La noi ORICE e posibil....Ne afundam tot mai tare ... haznaua e mai adanca decat credem...

Stelian  •  24 octombrie 2016, 11:01

@ALEX: ai spus "fostii prieteni ai ministrului cu care acesta lucra". Tu esti prieten cu toti oamenii cu care lucrezi? Dar sa zicem ca tine: deci nu prieteni de spritz sau cumetrii cum e pe la altii. N-am inteles de ce zici fostii. Daca i-a adus in minister inseamna ca inca sunt prieteni cu care inca lucreaza. Parerea mea e ca ministrul si-a adus oamenii lui de incredere (cu care a lucrat, cum bine zici, pe care ii cunoaste), intr-o cloaca plina de cumetrii, spagari si manglitori. Cind vii la conducere ai nevoie de oameni de incredere. Si aia sunt cei cu care ai lucrat si pe care ii cunosti. Nu crezi?

Ioana  •  24 octombrie 2016, 11:27

De ce spuneți ca anul acesta "s-a revenit la ordinea inițială a comisiilor"? Nu este adevărat. Inversarea comisiilor a fost semnalata saptamana trecuta intr-un alt ziar, dar degeaba, nu toate comisiile au revenit la ordinea inițială. Mai documentati-va!

Coco  •  24 octombrie 2016, 11:43

Nu se schimba toti la diverse comisii ca sunt slab pregatiti. Ci pt ca exista profesori care au divergente intre ei si se cam "razbuna" pe rezidentii celorlalti. Si atunci multi fug de umilire si razbunare. Exista specialitati unde chiar se pica, destul de mult..

Lae  •  24 octombrie 2016, 11:45

Sunt stupefiat cat de ticalosi sunt cei din tagma medicala... Si sufera si de complexe de superioritate daca umbla cu bolmojeli din astea ieftine...

dzzz  •  24 octombrie 2016, 11:51

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  24 octombrie 2016, 12:01

@bogdan: cind esti ministru accepti criticile, incerci sa inveti din ele, e parte din fisa ta de post.

ALEX  •  24 octombrie 2016, 12:05

@Stelian Cind prietenii sunt 3...In articol ni se spune ca una din smecherii era ca exminatii sa fie examinati de fostii profesori...Nu ti se pare cam acelasi lucru?Unde este meritocratia in ati lua linga tine prietenii?De ce pe astia ii numesti prieteni iar dincolo se spune de cumetrii?Nu ar putea fi prieteni si profesorul ,si rezidentul?Acum la tv. se da de un alt caz in are un sugar a murit deoarece formalitatile necesare in al salva in Germania au durat prea mult...

Ioan  •  24 octombrie 2016, 12:06

Sant f.curios daca d-l Tolontan il viseaza noaptea pe fostul sef al Pharma.

Romulus65  •  24 octombrie 2016, 12:42

@ALEX: sunt de acord cu tine.Daca un ministru politic ar fi facut ceea ce a facut ministrul Voiculescu ar fi fost imediat taxat ca si clientelism politic.De ce oare nu l-au trimis pe acel mare ars la Viena sau la Bruxelles si l-au trimis la Sofia?Poate pentru ca nu era din cercul de apropiati ai domnului ministru. Oare daca erau din cercul dansului de apropiati tot la Sofia ii trimetea? Ma indoiesc de acest lucru.Nu ni s-a spus nici pana acum de ce a murit acel mare ars,nu cumva de o infectie nosocomiala?

arina  •  24 octombrie 2016, 13:45

Cum adica nu se pica la acest examen?! Vedeti care e rata promovabilitatii pe medicina de urgenta sau ati in ultimii ani: intre 5 (cinci)% si 60-70%

covaci  •  24 octombrie 2016, 14:40

O noua diversiune asupra imaginii breslei medicale o fabrica cuplul Tolontan &Neag. Se spune ca dupa 11 ani de scoala medicala ( 6 facultate+5 rezidentiat,+4 ani liceu, toate "la zi") un medic iese idiot si are nevoie de aranjamente pentru a trece un examen de specialitate. El ca sa treaca acest examen mituieste, face aranjamente, la minister, la comisie.Ce nu stiu dnii astia Tolontan& Neag este ca ,oricum, un candidat la examenul de specialitate isi poate alege centrul universitar de examen, avand 2 optiuni,prima principala, a doua, daca e nevoie. Fiind medic, cu diploma luata-zic domnii astia, idiotii de doctori romani, pleaca in strainatate, ca aia din wrst aduna idioti, asa mare lipsa au. Jignirea, din nou a bresleo medicale pare a fi un modus vivendi pentru Dl Tolontan et Co, si ma mir de ce vreun sindicat al medicilor nu il da in judecarta pentru defaimare constanta. Or vreo citiva, care sa nu stie carte,dar sa-ti imaginezi vreun chirurg iesit idiot, dar luat de occident ca meseria e cale lunga.

Emanuel  •  24 octombrie 2016, 14:48

Bravo, este un subiect de cel mai mare interes. Numarul malpraxisurilor a crescut inspaimantator. Iti pun piciorul stang in ghips in loc de dreptul, iti scot amigdalele in loc de apendice, te confunda cu alt pacient si te anesteziaza pentru operatie desi tu ai venit pentru analize. Asta e ingrozitor de trist. Din generatiile care au facut facultatea pe bune, au ramas in functie doar pasionatii si cei agatati de Romania din diverse motive, varsta, afaceri, etc. Din generatiile mai tinere, majoritatea celor capabili si talentati au plecat, si medici si asistente. Bravo lui V. Voiculescu si bravo lui Daniel Funeriu pentru introducerea camerelor video la examenele de bacalaureat. A injumatatit numarul de loaze. Generatia profesorilor universitari post decembristi, lacomi de bani au incurajat cat au putut elevi cu bacalaureate luate pe copiate care au umplut tara de studenti si absolventi agramati, nestiutori de nimic. Astia sunt cei care iti pun acum in ghips stangul in loc de dreptul, "gresesc" literele in liste, compozitia asfaltului la drumuri si refuza sa isi asume proiecte si planuri la CNANDR, de nu reusim sa avem autostrazi. Timpul si mandatul sa treaca, facem studii, anunturi de achizitii, caiete de sarcini, amanari, anchete, grupuri de lucru, conferinte si simpozioane. Ma mir ca mai functioneaza Romania.

Vladimir  •  24 octombrie 2016, 14:55

Mi se pare destul de subtire subiectul investigatiei. Chiar daca se fac aranjamentele pentru comisii, examenul il promoveaza toata lumea cu admis deci nu prea conteaza. Mult mai interesant ar fi de investigat examenul de ocupare al posturilor din spitalele din orasele mari. Aici e o adevarata mafie. Aici se aranjeaza comisiile si expunerea publica e mult mai mica. Si o miza reala. La examenul de specialitate eventual eviti plata unor "polite" dar in rest nu e mare scofala sa obtii specialitatea. Ti-o spune unul care are o nevasta rezident in ultimul an.

frentiu  •  24 octombrie 2016, 15:11

Felicitari pentru articol doamnei Neag si intregii echipe! Continuati, nu ii iertati! De asemenea, sustin parerea colegului de mai inainte: nu e un examen usor, o formalitate, si trebuie invatat serios in multe centre. Exista o proba scrisa, ce ramane la arhiva. De asemenea, stiu multi medici, unii chiar ok, ce l-au picat. In schimb, chestia cu bataia de joc, nu o inteleg. Nu cred ca da cineva sute de euro pentru a nu fi bataia de joc a comisiei....

Stefan  •  24 octombrie 2016, 16:07

"”Nu e deloc un examen dur. În 20 de ani, eu știu de un singur caz în care cineva nu l-a luat”. Cred ca aici ar fi necesara o clarificare in articol. Doctorul respectiv vorbeste probabil de spitalul unde lucreaza. Ca in 20 de ani a picat doar un doctor examenul la spitalul unde activeaza dansul. Fiind un spital mare, probabil ca s-a lucrat pe servite, ca posturile care trebuie le ia fiul doctorului X, fiul parintelui y ( stiu un caz relativ recent dintr-un spital militar ).. Asta ca sa inteleaga oamenii ca intr-adevar exista o rata de promovabilitate diferita in general, nu e 99%, ci cum probabil spunea altcineva, intre 5% si 70%.

Stefan  •  24 octombrie 2016, 16:11

@frentiu, probabil ca in unele situatii comisiile sunt de cascadorii rasului, si unii candidati vor sa aiba parte de comisiile "serioase". E foarte tare pretextul, cica dai mita ca sa nu rada cineva de tine. Ie sensibili rau candidatii, si probabil ca le e frica sa nu ajunga in comisii unde doctorii sa isi bata joc de ei ca nu stiu nimicuta saracutii de ei. Si apoi cand mor pacientii o dam pe aia, cu "a gresi e omeneste", sau "cine nu munceste, nu greseste".

Impartial  •  24 octombrie 2016, 16:29

Doamna Neag, domnule Tolontan, despre ce vorbim noi aici? Vrem o lume mai buna, vrem sa ne implicam, criticam practica comunistoida a pilelor, spagilor si nepotismului ? Si ia, uite PNL-ul cu propunerea de deputata de 24 de ani, Mares, fiica de consilier PNL. S-a sarit peste generatia 40+! Si mai ia, uite-l pe profesionistul dl Ciolos care semneaza numirea unui SECRETAR DE STAT la Ministerul Transportului, un baiat de 28 de ani, Mihai Tamaian, a carui singura experienta profesionala este de consilier al…. PSD-istului Liviu Pop, ministru pentru dialog social (adica ministrul pentru nimic) in Guvernul Ponta. Proaspat numitul Mihai Tamaian este nimeni altul decat fiul deputatului PNL de Sibiu, Ioan Tamaian, candidat pe listele PNL Sibiu pentru Senat, uite asa merge in continuare mica intelegere transpartinica. Mama si tata sa traisaca, ce competenta? Haideti, cum era cu promovarea competentei, profesionalismului, a experienta in domeniu, moralitatea? http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21367678-mihai-tamaian-fost-director-cabinet-ministerul-transporturilor-fost-numit-dacian-ciolos-secretar-stat.htm?nomobile= http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=367&cam=2&leg=2012&pag=0&idl=1 Romanica!! Meeeergeeee!! Haideti la vot!!

Nedumerit  •  24 octombrie 2016, 18:10

Bine, dar ce faci când e o singură comisie, cum se întâmplă la multe specialități (igienă, medicina muncii, alergologie)? Bonus - o idee de aranjat listele (dacă chiar credeți că vă folosesște la ceva): se bate un spațiu înainte de prima literă a (pre)numelui, și garantat ajungi înainte de a. Sau în loc de L se bate 1.

Medic Rezident  •  24 octombrie 2016, 19:19

Daca va uitati pe lista o sa vedeti adevarata tragedie despre care nu vorbeste/scrie nimeni : unde scrie FP in dreptul la peste 90% dintre candidati înseamnă FARA POST , adica FARA un loc de munca dupa examen. Asta e o TRAGEDIE NATIONALA mai mare dekt orice va inchipuiti. Nici o alta categorie sociala nu e mai dezavantajata ca medicii. Ca sa ai un post de lucru intr-un spital trebuie sa faci minuni( spaga , pile, interventii). E mult mai usor sa te angajezi in strainatate decât in Romania, nu ptr k acolo e mai bine, dar ptr k aici in tara nu te primeste nimeni. Asta a fost politica de 27 de ani in Romania- au fortat medicii sa plece. Eu sunt dintre putinii medici reizdenti care au prins post la rezidentiat. Se scot extrem de putine posturi la concurs in fiecare an. Ministrul sanatatii a declarat ca sunt 13 000 de posturi vacante in tara, dar anul acest a scos doar 450 de posturi la rezidentiat. Rusine !! Se găsesc posturi ptr toti politistii , pompierii si celelalte categorii sociale favorizate, dar ptr Medici nu se vrea. Posturile sunt blocate intentionat ! Cat despre examen eu sunt de parere k at trebui organizat altfel: sa fie o singura comisie pe fiecare centru universitar si sa se dea examenul in Mai multe zile. In felul acesta nu Mai se pot face schimburi intre comisii. SI sa stiti k se pica si in proportii de 30-40% la anumite specialitati.

Subzero  •  24 octombrie 2016, 19:32

"O noua diversiune asupra imaginii breslei medicale o fabrica cuplul Tolontan &Neag. Se spune ca dupa 11 ani de scoala medicala ( 6 facultate+5 rezidentiat,+4 ani liceu, toate "la zi") un medic iese *** si are nevoie de aranjamente pentru a trece un examen de specialitate" Covaci... du te tu afara sa te angajezi, lasa ti vrajeala cu medicii afara.. ca ii angajeaza numai pe ce competenti.. sunt multi care nu gasesc posturi pe afara.. lasa ti vrajeala. Pentru Tolo and comp da este un modus vivendi sa ne apere pe noi prin informatie, pentru voi e un modus operandi de a fura. Lasa tu scoala la o parte aia de 11 ani ca scoala 11 ani fac toti, si inginerii pe la specialitati si altii.. lasa ti vrajeala. Am vazut eu pe la Cluj cine ajung medici.. *** Dupa care urmeaza cabinetul de la mamica, sau postul de la mamica... asa e si in politie cu angajarile asa e peste tot.. ne am saturat de voi.. ne este sila. Plecati tot afara.. ca acolo daca faceti ce faceti pe aici va duceti la puscarie

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D.  •  24 octombrie 2016, 20:15

D-le....Tolontan, Nu-i așa că știți că ceasul merge, iar succesele înregistrate vor fi atribuite Democrației ?

candidatu  •  24 octombrie 2016, 20:27

Felicitări pentru subiectul adus la cunoștința opiniei publice. As dori inca din capul locului sa le amintesc stimaților colegi ca atunci când un examen este bagatelizat el devine un non sens. Acest examen de specialitate nu a fost si nu va fi niciodată atat de simplu pe cat susțin unii. Sau cel puțin nu putem eticheta de aceasta maniera una dintre cele mai importante etape din Viata profesională a oricărui medic, generalizând diversele perceptii si sentimente încărcate de un real subiectivism ale celor care au promovat sau nu un asemenea examen. Cel mai important lucru este ca aflat in sfârșit toată Romania ce fel de oameni ne conduc. Nu fac referire aici sub nici o forma la membrii comisiei....nu, departe de mine. Daca un copil ar citi aceste liste cred ca nu s-ar mai putea opri din ras. Exact, Romania noastra este o țara de ras. Este atat de greu ca funcționarii publici care se fac răspunzători de asemenea găinării sa fie demiși pe loc si sa fie înlocuiți urgent?! Oare este chiar atat de maiestuoasa in meseria ei aceasta d-na Sburlea de-si permite de peste 3 decenii sa-si bata joc de generații întregi de medici ?! In afara de faptul ca este soția d-lui Sburlea credeți ca o asemenea doamna mai are alte calități?! Atat de mică sa fie Romania incat MS nu poate fara Sburlea?! Suntem o nație atat de meschină incat nu putem găsi un director de departament in MS care sa scrie corect 2 liste de candidați, fara sa măsluiască nume si Prenume?! Opinia colegului care face referire la legitimarea cu buletinul ar fi de luat in seama daca nu s-ar tine cont de faptul ca pe aceste liste sunt nume traficate, cu alte cuvinte acelor candidați li s-au schimbat abuziv numele, pentru a fi repartizați la alte comisii făcând loc pilelor la comisiile convenabile. Nu văd de ce un candidat onest pe nume "Greere" ar trebui sa pice proba buletinului deoarece el apare scris greșit de d-na Sburlea ca fiind "Creere" si repartizat in Comisia 1 in loc de Comisia 2, acolo unde Sburlea i-a facut loc unui candidat cu pile. Totuși, acest subiect care pare sa suspicioneze doar o tentativa de fraudare intr-un procent mic de cca 10% din cazuri, ar putea reprezenta bulgărele care se rostogolește, intrucat imi permit sa aduc in atenția dumneavoastra fapte evidente de corupție si trafic de influența prin care se fraudează concursurile de promovare universitară. In acest domeniu putem vorbi de o încălcare flagranta a legii, cu dovezi indubitabile venite din sfera instantelor judecătorești unde au fost deja confirmate aceste abuzuri. Daca la un simplu examen de specialitate putem vorbi de o suspiciune in 10% din cazuri, la concursurile de promovare universitară lucrurile sunt de-a dreptul dramatice: 75% din concursuri se masluiesc, iar acolo unde acestea nu se pot măslui din varii motive (mai multi candidați pe post, un singur candidat care nu este dorit pe un anumit post etc), cam 25% din concursuri......SE ANULEAZĂ SAU SE INVALIDEAZA, dar atenție, prin încălcarea flagranta a metodologiei si legislației in vigoare, sub nici o forma pe cai legale. Analiza mea cred ca ar fi in măsura sa explice opiniei publice de ce Romania a ajuns atat de jos in domeniul Sănătăţii, învățământului, cercetării si nu numai, aceste posturi fiind practic transmise ilegal beizadelelor, nepoților si finilor, prin fraudarea folosind abuzurile in forma continuata, a unor pseudoconcursuri!!! Exista dovezi multiple de incalcare a legii in cadrul universităților prestigioase din țara noastra, la toate nivelurile, de la cel mai mic pana la cel mai mare, de la simplu asistent universitar pana la membrii Academiei Romane, de ka Rector la Ministru! Daca nu vom stopa acest fenomen al corupției in mediul academic, la vârful piramidei, atunci Romania va muri cate puțin in continuare, se va dezintegra si pana la urma va dispărea cu totul. Aceasta este România in care trăim, la 1 an de la Colectiv, atunci cand un membru al Academiei Romane încerca sa ne inducă sentimentul ca nu mai este nimeni pe Pământ ca el si ca noi toți medicii precum "Creere", "Avel" si "Heorghe"!!! Mult succes!!

Cristina  •  24 octombrie 2016, 20:55

Acest examen poate pare o formalitate pentru alte specialități, dar sa il susții la ATI este infernal. Te transfigurează, exigentele sunt extraordinar de mari si trăiești trei zile de coșmar care nu se mai termina. Aflați câți au picat la ATI in ultimii ani, mai ales in București! Dezastru....

Marcos  •  24 octombrie 2016, 20:59

E de noaptea minţii. Alfred Jarry nu-şi imagina probabil că la mai bine de un secol distanţă, undeva pe Terra va exista în realitate ţara regelui Ubu.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  24 octombrie 2016, 21:27

Am ras cu lacrimi. Multumesc pentru acest articol, domnule Rolo Patalin.

Ana  •  24 octombrie 2016, 21:53

Ar fi interesant sa faceti o investighatie si in ceea ce priveste examenul de titularizare.....cum ajung profesorii cu note peste sapte in scoli de mai mare rasul......cum depind acestia de niste directori ,care asteapta mita......cum nu sunt scoase posturile la concurs si multe altele....ar fi interesant....

Andrei  •  24 octombrie 2016, 21:54

Cati dintre voi ati mai sustinut un examen scris cu creionul ? Asta spune tot :)

Razvan  •  24 octombrie 2016, 22:09

Nepotism și pile exista și în tarile cu sisteme sanitare civilizate. Aici e adevărata problema a sistemului sanitar? Nu subfinantarea cronica a sănătății și învățământului? Lipsa de fonduri și de locuri de munca generează corupție și nepotism. Oamenii se descurcă cum pot. Nu văd de ce oamenii sunt surprinși. Dar când la alegerile locale sunt votați oameni anchetați sau condamnați pentru corupție nu se mai șochează nimeni??? Aceste mici scandaluri nu fac decât sa distragă atenția de la probemele de fond. Medicii sunt vinovați întotdeauna! Guvernul nu spune decât ca nu sunt fonduri.

Candidatu  •  24 octombrie 2016, 23:59

Imi cer scuze ca trebuie sa reintervin pe marginea subiectului prezentat de d-l Tolontan. Stimatul d-l Gazvan lansează teoria total eronata conform căreia nepotismul si pilele se pot întâlni si in țările cu sisteme sanitare civilizate....Sa fie oare vorba de Marea Britanie, Germania sau Franta?! Pai tocmai aici este problema Tarzane! Nu este adevărat ceea ce susții si pe cale de consecință tocmai ai spus o minciuna. De unde ai dedus tu ca sunt de vina medicii?! Cine i-a acuzat pe medici in aceste comentarii expuse la respectivul articol?! Sau poate mai bine ne spui ce înseamnă in optica ta "se descurca si ei cum pot"?! Conform teoriei tale sa înțelegem ca de vreme ce fondurile Sănătăţii sunt si asa insuficiente atunci este firesc sa apara corupți care sa fure la greu din bugetul public?! Sau sa traficheze posturi si funcții dupa bunul lor plac, pentru ca vremurile e grele, deh?! Dar cine a spus ca noi, cei care semnalam lucruri, suntem surprinși?! Chiar deloc nu suntem surprinși. Noi doar luam atitudine. Tu?! Cum ești?! Poate tu ești surprins ca acum începe sa se spuna adevarul. Daca legea electorală este proasta si permite penalilor sa candideze si sa fie aleși , ei bine recunosc ca nici măcar acest lucru nu ne mai surprinde, intrucat știm de cine a fost conceputa aceasta lege. A asista cu indiferenta la actele si faptele ilegale, de corupție si trafic de influența comise in orice domeniu de activitate, este echivalent cu ingroparea acestei tari, a viitorului copiilor si nepoților noștri. Nici o națiune civilizata din lume nu se va baza vreodată si nu-si va pune viitorul copiilor săi in mâinile unor corupți, indiferent cate excepții de la aceasta regula s-ar putea aduce. Problema este ca in Romania, prin indolenta noastra si a multor altii, aceasta imensa eroare in care trăim a devenit regula si persista de 26 ani..... fiind ridicată la rang de Lege, iar noi ne miram in fiecare dimineața de ce sunt votați in continuare penalii!!!! Pai nu trebuie si " ei sa se descurce cumva" asa cum tocmai ai spus tu, Gazvane?! Dar ce, " ei nu e oameni"?! Vazand un astfel de comentariu precum cel al lui Razvan, vin si ma întreb: ce este asa grav ca o incompetenta din minister si-a bătut joc de generații întregi de medici, umilindu-i si jignindu-i permanent prin atitudine, prezenta si prin tot ceea ce face, cu voie sau fara de voie, ani si ani de-a randul?!! Ca toți colegii care pleacă in străinătate isi amintesc de aceasta persoana ca de noaptea minții ?! Vom reacționa ori de cate ori va fi nevoie, fie ca le place sau nu anumitor persoane precum lui Razvan sau d-neinSburlea din Ministerul Sanatatii! Felicitări Watalin Wolontan!!

Remus  •  25 octombrie 2016, 0:44

De ce ceilalti candidati n-au reclamat pana acum aceste practici? De atatia ani? Nu pot sa concep ca acestia erau straini de asa ceva! Inseamna ca s-au complacut in aceasta situatie, asa cum, cred, facem fiecare dintre noi in diverse ipostaze. Cine e de vina fratilor? Noi! Pentru ca inghitim si inghitim si-o sa dam intotdeauna vina pe altcineva. Nu se mai poate, am 32 de ani si deja mi-a ajuns ... in fiecare zi vad numai nepasare, ura, prostie, lasitate ... tara asta nu ne poate oferi nimic daca schimbarea nu vine de la fiecare dintre noi, noi trebuie sa ne schimbam, sa ne schimbam modul de a gandi, de a actiona, de a incerca sa face ceva pana cand nu e prea tarziu ...

Stefan  •  25 octombrie 2016, 1:32

@Medic Rezident - Poti sa iei listele de la facultatea de psihologie, de educatie fizica si sport, de drept, de constructori, de arthitectura, ise, ase, mese, riase, si ai sa afli cu surprindere ca nu doar absolventii de medicina au probleme in a-si gasi locuri de munca in domeniul pentru care au studiat. E foarte curios in tara asta cum toata lumea isi vede grupul de interes dar e dificil sa arunce o privire de ansamblu si asupra celorlalti ca sa vada daca nu cumva tu stai mai bine decat stau altii. Cand exista facultati fara numar si ca sa nu intri trebuie sa fii ori prost intuneric ori fara bani ori fara relatii, gradul de angajare nu cred ca mai valoreaza doi leuti degerati in nici o disciplina. Cand facultatea o sa devina ce e in tarile ne-inapoiate ca noi, atunci o sa discutam de drama unor oameni care nu isi gasesc loc de munca in domeniul lor. Si e ciudat, o parte spune ca sistemul medical duce o lipsa acuta de doctori si personal calificat, pe de alta parte ceilalti zic ca e o drama ca nu au loc de munca. Sau adevarul e undeva la mijloc. Sunt o gramada de locuri neocupate, dar muncim doar daca primim un loc caldut intr-un oras mare, ca altfel nu se merita sa fii doctor, nu?

Razvan  •  25 octombrie 2016, 11:07

Un comentariu benign și deja sunt blacklisted?

Razvan  •  25 octombrie 2016, 11:13

Le-a trecut. Domnului Candidatu: în Germania la o clinica din spital universitar profesorul își angajase soția. Nu deranja pe nimeni. Probabil ca era competenta și erau suficiente posturi pentru toți. În rest nu are rost sa comentez ca știu cine ești. Și da, nu le convine medicilor sa lucreze în zone îndepărtate. Dacă ar avea un stimul financiar, poate. Se vor ocupa posturile cu medici de import așa cum fac și cei din Europa de Vest cu noi.

Stefan  •  25 octombrie 2016, 16:28

De preferat e normal sa prefere. Ca tot omul, si eu as prefera sa lucrez la Goagal, sa am un salariu in 7 cifre pe an si sa o ard prin vacante toata ziua. Daca e o conditie sine qua non pentru angajare, atunci sa fie mult iubiti si sa se planga in continuare, ca doar nu o sa aiba spitalele din Bucuresti, Cluj, Timisoara, samd, cateva sute de doctori pe fiecare specialitate. Se pot face bani si din mileuri, din fier vechi, sunt o gramada de oportunitati.

o colega  •  25 octombrie 2016, 23:25

@Cristina,bafta la ex de specialitate ATI,tinem pumnii stransi.Cei care au picat in sesiunile trecute stim noi ca nu au reusit sa recupereze in timpul rezidentiatului lenea si indolenta din timpul celor 6 ani de facultate;uite ca aici nu mai merge nici cu copiatul,nici cu cumparatul.Totodata mai stim ca au avunt unii surprinzator sansa sa prinda ATI.Ca medic,dar si ca posibil pacient al unuia dintre ei le doresc sa treaca examenul numai atunci cand comisia normal de exigenta isi asuma totala responsabilitate de a trimite pacienti in mainile lor.

Comentează