Întîmplări de la ”Ana Aslan” (2): Soțul, director medical la spitalul public și membru în C.A. la compania pharma Zentiva. Soția, farmacist-șef la spital și proprietar de firmă farmaceutică

Cantități de medicamente apar ca fiind administrate pacienților, dar nu se regăsesc în fișele de observație ale acestora

vineri, 4 noiembrie 2016, 7:05

UPDATE: „Sunt cercetător, expert ANM. Așa am lucrat la Glenmark și Farmastore, separat de «Ana Aslan». Eu pun acolo ștampila, eticheta pe medicamente care n-au ajuns niciodată în institut! Lucram după program, chiar și sâmbăta. Eu semnam ca un avion de marfă din India, de exemplu, să vină în țară. Mă consider în continuare om de știință”, a adăugat, în această dimineață, Speranța Prada, farmacist-șef „Ana Aslan”.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

Se împlinesc 60 de ani de cînd Gerovital H3 era anunțat comunității medicale drept ”miracolul românesc împotriva îmbătrînirii”.

Ana Aslan și tratamentul descoperit de ea devin unul dintre puținele branduri globale ale României care rezistă și astăzi.

În 2016, două companii au drepturi asupra numelui Gerovital:

  1. Fabrica Farmec din Cluj deține gama de cosmetice.
  2. Zentiva, o firmă pharma în proprietatea grupului francez Sanofi Aventis, vinde medicamentul Gerovital.

Ca să ajungă să aibă în portofoliu Gerovital, cei de la Zentiva, companie de origine cehă, au cumpărat Sicomed, cel mai mare producător de medicamente generice din România și posesorul unei fabrici în București.

Pe scurt: cehii au cumpărat de la români, iar francezii, de la cehi.

O știre de ultimă oră susține că și francezii vor să vîndă. Mai sus, probabil.

Gabriel Prada, director medical la ”Ana Aslan” și membru în C.A. la Zentiva

Gerovital este, în mod tradițional, unul dintre cele mai constant utilizate medicamente la Institutul de Gerontologie Ana Aslan.

Normele spun că în spitalele românești referatele de necesitate pentru medicamente sînt întocmite de către șefii de secție.

”La noi însă, se face un singur referat pentru medicamente, întocmit de Speranța Prada, soția directorului medical Gabriel Prada”, scrie noul manager al Institutului Ana Aslan, Silvi Ifrim, într-un memoriu către Ministerul Sănătății.

Speranța Prada redactează necesarul medicamentelor.

Iar Gabriel Prada, soțul sau, de doi ani, fostul soț, este nu doar director medical la Ana Aslan, ci și membru în Consiliul de Administrație la Zentiva. Companie de unde se aduce Gerovitalul cerut de soția sa. Și de unde l-a cumpărat chiar el pe vremea cînd a început să joace, simultan, pe o masă de șah în 10 dimensiuni: manager la Ana Aslan, membru în CA la Zentiva și plătit de multe alte companii pharma. 

90 de milioane de euro reprezintă cifra de afaceri a Zentiva în România

Acest statut multiplu al lui Gabriel Prada durează din 2011. În decembrie 2015, Agenția Națională de Integritate l-a declarat în conflict de interese penal.

Justiția își urmează cursul și partida spațială de șah a lui Gabriel Prada, de asemenea.

El rămîne director medical la institut, iar Zentiva îl reconfirmă ca membru al Consiliului de Administrație pe perioada 2015-2019.

Zentiva: ”Gabriel Prada cîștigă de la noi 54.000 de lei brut pe an”

Munca pe multiple planuri ale lui Gabriel Prada se reflectă în cîștiguri.

Potrivit declarației de venituri din 2015, el cîștigă și de la cumpărător, și de la un număr spectaculos de furnizori, și ca profesor, și ca participant la proiecte pe bani ai Băncii Mondiale:

  1. 69.425 lei ca director medical la ”Ana Aslan”
  2. 36.992 lei ca participant la studiul medical RAHEO, finanțat la ”Ana Aslan” de Universitatea din Berna.
  3. 35.900 lei în calitate de conferențiar universitar.
  4. 24.000 lei ca participant la un proiect al Băncii Mondiale.
  5. 38.088 lei în calitate de ”consilier expert” la Zentiva.
  6. 38.596 lei din 24 de contracte de proprietate intelectuală încheiate cu mari firme de medicamente, printre care Actavis, Astrazeneca și Sanofi-Aventis, deținătorul principal al Gerovital.
venituri din alte surse prada
Marile firme de farmaceutice pentru care Gabriel Prada a lucrat într-un singur an

4.501 de euro net pe lună este cîștigul oficial al lui Gabriel Prada, conform declarației din 2015

Zentiva a precizat pentru Gazeta Sporturilor că Gabriel Prada este membru în CA din 21 martie 2011 și că el cîștigă 54.000 de lei brut pe an în această calitate.

Cum doctorul Prada își trecuse în declarația publică faptul că este ”consilier expert” pentru Zentiva și declară mai jos că a fost, fără să știe, trecut în Consiliul de Administrație, am întrebat explicit corporația dacă doctorul deține mai multe funcții la Zentiva, altele decît membru în CA.

”Din datele aflate în posesia noastră, domnul Gabriel Prada nu are altă prestație pentru compania noastră. Doar în Consiliul de Administrație”, a sunat răspunsul Zentiva.

Prada: ”M-am dus consultant la Zentiva pentru binele spitalului Ana Aslan, ca să-i conving să producă în continuare Gerovital!”

– Bună ziua, domnule doctor Prada. Care este specific legătura dumneavoastră cu firma pharma Zentiva? În Monitorul Oficial apare că sunteți administrator.
– Este o eroare aici. Eram în funcția de consultant științific, nu am fost anunțat de acea mutare din 2015, în care apar în Consiliul de Administrație. Însă nu vreau să discut despre asta, există un proces pe rol cu Agenția Națională de Integritate, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu vreau să vorbesc pînă cînd nu se dă o soluție, pentru că s-ar putea interpreta.

– Bun. Deci sînteți plătit de către Zentiva.
– Nu cred că asta are vreo relevanță.

– Are. Dar e dreptul dumneavoastră să nu comentați. Să știți că Zentiva a recunoscut că vă plătește. Iar ANI a considerat în două rînduri că aveți probleme de incompatibilitate.
– Mie mi se pare că e o chestiune concertată! Prima dată, e adevărat, mi s-a zis că sînt în conflict cu fosta mea soție, Speranța Prada, care este farmacist la „Ana Aslan”. În 2011. Însă totul a fost anulat de Parchet. Am documente în acest sens. Se încearcă niște lucruri împotriva mea și devierea discuției de la problemele reale ale institutului.

2,6 miliarde de euro este piața românească de medicamente, potrivit raportului pe 2015 al Zentiva către acționari

– Totuși, cum ați ajuns la Zentiva? 
– Acum ceva vreme nu s-a mai produs Gerovital vreo doi ani. Pe cei de la Zentiva nu i-a interesat, pentru că nu era un produs rentabil. Așa că le-am explicat că Gerovitalul este un simbol național, un produs pe care îl caută multă lume. Am făcut totul pentru Institutul „Ana Aslan”!

-Spuneți că v-ați dus în CA la Zentiva pentru ”Ana Aslan”, de fapt?
-Exact!

– Cît cheltuie institutul, anual, pe Gerovital?
– Nu știu exact suma, dar nu se cheltuie foarte mult. Cert este că, lună de lună, avem circa 15.000 – 20.000 de fiole care se împart la 1.800 de pacienți.

– În afară de Gerovital, ce cumpărați de la Zentiva?
– Nu prea avem legături comerciale cu ei în afară de acest Gerovital. Însă, v-am spus, nu vreau să mai discutăm despre Zentiva, repet, fiindcă există acel dosar pe rol.

– Dar…
– Totuși, vă rog să nu ocoliți problemele grave ale institutului! Nu încercați să transferați problema pe o singură persoană! De exemplu, vi se pare normal că raportul Corpului de Control al Ministrului este secretizat?

– În ce sens?
– Nu avem acces. Sindicatul nu primește raportul. Nu este normal. OK, mai sînt câteva nereguli, țin de curățenie, reactivi, dar astea nu sînt problemele directorului medical. Însă în acel raport făcut de o firmă privată sînt o grămadă de lucruri care ne-au făcut să protestăm.

– De exemplu?
– Ni s-a propus să renunțăm la unele lucruri din sediul din Otopeni, unul din cele două sedii ale institutului. Cum ar fi la farmacie. Apoi, s-a redus fondul pentru medicamente. S-a vorbit despre trecerea în subordinea Primăriei a ambulatoriului de specialitate. Plus că sunt și 32 de hectare de pădure la „Ana Aslan” – Otopeni, extrem de tentante pentru multă lume, pentru domeniul imobiliar. Astea sunt adevăratele probleme. Nu încercați să deviați de la subiect!

Speranța Prada, farmacistă șefă și afaceri private

speranta_prada si sotul_ kudika

Speranța Prada (foto, stânga) este farmacista șefă de la Ana Aslan și are, la rîndul ei, afaceri private în același domeniu de activitate.

Ca și Gabriel, Speranța se găsește, simultan, (1) în slujba pacientului, (2) a propriilor firme din piața medicamentelor și (3) lucrează și pentru corporațiile care domină industria pharma.

Ca farmacistă șefă la un spital public cu 580 de paturi, cel mai mare din România dedicat vîrstei a treia, Speranța Prada alcătuiește referate de cumpărare pentru medicamentele produse de firme cu care, în calitate de patroană de farmacie, negociază să-i ofere înțelegeri cît mai bune. 

Ea apare ca administrator la o firmă care se ocupă de „comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate”, Aldona Net SRL.

Compania este fondată chiar de Speranța Prada în anul 2005.

A fost acționar și la Farmacia Aldona SRL. Radiată în 2011, firma avea, în dreptul asociaților, persoane care dețineau și alte companii farmaceutice, cum ar fi Eugenia Alecu, administratorul Farmacia Algevita SRL.

Din declarația de avere de pe anul 2015 rezultă că ar fi încasat 42.000 de lei de la Glenmark, unul din liderii internaționali în industria farmaceutică, și aceeași sumă de la Farmastore, companie care se ocupă de „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.

Ziarul a discutat și cu Speranța Prada.

Și ea crede că totul e o conspirație care o vizează ”iar ei o să plătească pentru asta și o să cîștig mai mult decît din farmacie”.

Avînd în vedere că, în cazul Speranței Prada, ”farmacie” înseamnă atîtea lucruri deodată, indiferent cine sînt acei ”ei” invocați de ea, ”ei” ar trebui să se îngrijoreze. 

„E adevărat că am făcut parte din organigrama celor două firme de farmaceutice. La prima, vreo 6 luni de zile. Nu a mers. Însă era acum mulţi ani, când venisem la institut pentru cercetare. Pe cea de-a doua am făcut-o cu un prieten. Încă există, dar a funcţionat tot vreo 6 luni. Erau farmacii. Asta acum vreo 10 ani. Nu ştiu, nu sunt făcută pentru asta” 

„Eu ştiu că am documentele în regulă. Lăsaţi-i să vorbească! O să ma îmbogăţesc din ce spun ei mai mult decât am făcut-o din farmacie. Vă întreb: de ce de 26 de ani încoace nu a existat manager din institut şi doar aduşi de afară? Ultimul manager adevărat a fost chiar Ana Aslan!” Speranţa Prada, farmacist-şef „Ana Aslan”

Cum apare Gerovitalul drept consumat, dar fără să se regăsească în fișele pacienților

Într-un loc în care oamenii rezolvă atîte lucruri deodată, nici medicamentele nu pot s-o ia pe o singură cale.

După ce intră în institut, Gerovitalul are un destin amețitor.

1.460 de fiole de Gerovital au dispărut din Ambulatoriu și din laboratoarele de recuperare fără să apară în fișele de tratament ale pacienților

Un control pe picior făcut de noul management a descoperit ceea ce ei numesc ”una dintre schemele după care dispar medicamente”: fiolele de Gerovital figurează în condica de medicamente, ca fiind consumate, dar ele nu se regăsesc în fișele de observație ale pacienților!

Fiolele lipsă reprezintă aproximativ 10% din cantitatea folosită într-o lună.

În raportul către ministrul Vlad Voiculescu, noul manager atrage atenția că se consumă o cantitate mult mai mare din cîteva medicamente decît ar fi normal la numărul pacienților.

E vorba nu doar de Gerovital, ci și de Cerelrolyzin.

Managerul a găsit, de asemenea, ”comenzi inexplicabil de mari de medicamente scumpe: Crespin (937 lei), Prolia (827 lei) și Acid Hialuronic (443 de lei)”. Per unitate!

El reclamă și o altă schemă: se dublează consumul pe hîrtie, ”încălcîndu-se Ordinul care reglementează ca medicația cronică a bolnavului, de la medicul de familie, să nu fie dublată pe perioada internării”.

Același medicament se prescrie de două ori: de către medicii de familie și de către medicii din spital.

Ținînd însă cont că numărul de părți deservite de șefii de la ”Ana Aslan” este de minim trei (1) pacienții, (2) propriile afaceri și (3) marile companii pharma, să dublezi medicamentele este, după standardul  local, o adevărată economie.

Alte economii reușite, în episoadele următoare.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Lucka  •  4 noiembrie 2016, 8:09

Cunosc un medic care lucreaza in : spital public ; spital privat ; preda la Facultatea de Medicina ; cabinet personal . 4 SLUJBE !!! Cum este posibil ? Si soferii de TIR , sunt controlati si sunt obligati sa faca pauze la un anumit interval de timp ! Un chirurg , de exemplu , de ce este lasat sa aiba 3-4 job uri ?

sundance kid  •  4 noiembrie 2016, 9:18

E bine ca va ocupati de astia si sper ca Procuratura sa ii cerceteze dar trebuie neaparat sa le mariti salariile la medici , asistente , etc caci altfel daca nu mai pot sa fure vor pleca toti din tzara .

dan  •  4 noiembrie 2016, 9:31

De ce analizati persoane si nu problema in sine???... si anume analizati problemele pe care le-a declansat artificial actualul manager impus politic de foarte, de foarte de sus, cat se poate de sus. vedeti ca a iscat un conflict personal cu cei 2 salariati care oricum sunt divortati. Analizati ceea ce a a realizat managerul actual pe unde a fost si cum a plecat cu coada intre picioare. A tratat vipurile si aici la Geriatrie ii pute si isi doreste grandomanie - sa transforme clinica Otopeni intr-o clinica de beauty. Ca ce mama plesnelii doar batranii sunt ai nimanui. Dr Prada este profesor universitar, are o cariera prodigioasa in spate, conferinte, congrese simpozioane , este cunoscut pe plan international si invitat sa tina conferinte. A reusit sa mentina alaturi de personalul de cercetare nucleul stiintific asa cum l-a gandit doamna Academician Profesor Ana Aslan". Nu mai dati cu noroi in cei ce continua activitatea unei astfel de personalitati. Managerul sa isi vada in gradina lui deficientele precum modul de comunicare cu personalul, comportamentul, barfa pe care o intretine cu cei carora le-a promis marea cu sarea ca de exemplu compartimente de alte specialitati decat geriatrie. Verificati daca lucrarea de doctorat este in regula. Verificati vipurile care i-au trecut pragul la cele 3 cabinete. Verificati atitudinea acestuia (manager) si modul dictatorial pe care le avea la locul vechi de munca. Se intreaba retoric, de multe ori, ce este aia GERIATRIE???. Poate va induplecati si ii raspundeti, ca tot le stiti pe toate, sau sa il trimiteti (pe manager) la cursuri. Lipsa de comunicare in prezenta presei cand a fost greva de s-a incuiat in cabinet nu va da de inteles ca nu are cum sa conduca si sa managerieze o ditamai institutie. Ce a facut pe plan international si pe plan national in nutritie si diabet...o supa... ce ii poarta numele....

George  •  4 noiembrie 2016, 9:37

Nu.i adevărat!! Totul este o minciună!! Lumea rea se ia de oamenii buni!! Halucinant!! Este incredibil cum unii oameni , care prin natura activității, ar trebui sa fie dedicati ajutorării semenilor sai....in fapt sunt interesati doar de a distruge!!

R  •  4 noiembrie 2016, 9:51

Cum a fost salvat Gerovitalul - medicamentul nerentabil dar mentinut in calitate de simbol national. Eroul Prada salveaza natiunea si simbolurile ei!

mickey13  •  4 noiembrie 2016, 10:05

@Lucka: Majoritatea medicilor practica acest lucru. Un medic, daca are peste 50 de ani, are functia de conferentiar (cel putin), daca nu chiar profesor universitar. In felul acesta au o norma minima de 7, respectiv 8 ore si un maxim (care NU poate fi depasit sub nicio forma) de 16 ore pe saptamana. Or cum majoritatea se duc in minim, asta inseamna circa 2 ore pe zi. Pt jobul asta este platit cu circa 4000-6000 lei / luna. Daca mai este si vreun prodecan, sau decan, daca nu chiar mai sus, venitul sare lejer in 10.000 lei/luna, ceea ce se traduce in 300 lei/ora. La spital se intampla cam acelasi lucru. La cabinetul personal are 2-3 ore consultatii / zi (unde 80% sunt venituri gri, sa nu le spun NEGRE). Singurul job, cat de cat corect facut este cel de la spitalul privat, unde nu cred sa aiba mai mult de 2 ore/zi.

saiantficsan  •  4 noiembrie 2016, 10:05

fantastic asa este, manageri numiti direct pe ce criterii? (crede si nu cerceta) ,cind dai de miere si polen nemeritatat te orientezi cum sa mai stai in post aduci controale tendentiose(paiul si birna)

o femeie  •  4 noiembrie 2016, 10:17

Eu vad un conflict de interese si ilegalitate: sa fie platit si de farmaceutice sa vanda, si pacient (prin taxe) sa ne faca bine. Habar nu am cine e mai corupt acolo: firma de farmaceutice ce da sau medicul ce ia. Consider ca nicio minte nu poate duce amandoua joburile corect, de vanzator si de vindecator, asa ca sa aleaga acum. Si o zic pentru ca o data m-am intalnit la usa medicului cu agent de vanzari farmaceutice si punea presiune pe dr sa prescrie medicamentul x, ca ii da comision etc. Si ma mai mir de ce atatea farmacii in Bucuresti...

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2016, 10:28

@dan: aveti dreptate. Nu persoanele, ci problema e relevanta. Iar problema e aceasta: in ce masura poti reprezenta atitea interese multifatetate ca director de spital?

birlic  •  4 noiembrie 2016, 10:35

D-l Tolontan cu echipa ,sunteti mai tari decat proprietarii de catuse in investigatiile facute ,pacat ca nu aveti mai multa putere sau poate tocmai de aceea . Succes in continuare si sa nu va asteptati sa va premieze redactorul sef de la Nyu. T.

Bucuresci  •  4 noiembrie 2016, 10:43

Medicii au plecat de mult, au ramas titlurile de doctor iar ei au devenit niste comercianti. Jale mare in sistemul de sanatate. Aduna atat de multe roluri si functii, doar de una singura se feresc, sa fie pacienti acolo unde fura. Ce bine le-ar prinde!

Constantin Marian  •  4 noiembrie 2016, 10:50

Buna ziua, domnule Tolontann! Din ce in ce mai interesante aceste dezvaluiri. Aveti amabilitate sa ne dezvaluiti alte citeva mici amanunte, nesemnificative poate: 1. De la ce spital vine doamna doctor Ifrim? 2. De ce a plecat de acolo? 3. Ce impresie a lasat in urma? 4. A mai manageriat pina acum vreun spital/ institut national? 5. Are competenta in geriatrie, de a ajuns sa fie numita manager la un asemenea profil? Si pentru ca am pus atitea intrebari va dau si o informattie, despre care vad ca nu spune nimeni nimic: la Otopeni s-au descoperit si ape termale, care au un potential fantastic. Va multumim ca ne veti raspunde.

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2016, 11:31

@Constantin Marian: inteleg ca totul e un complot ca sa se fure apele minerale? Ca acest "potential fantastic" ar fi cel mai bine exploatat daca aceiasi oameni, care se pun singuri in situatia de a servi si interesele pacientilor si pe cele ale marilor companii pharma, ramin pe pozitii, asta-i ideea?

Andy  •  4 noiembrie 2016, 11:32

Și totuși, ce director e ăla care apelează la discreditarea în presa a angajaților ? Ce interese reprezinta el de apeleaza la presa atat de nonșalant? Care e marele lui plan? Sa faca bine sau sa inlature pe oricine nu-l lasa sa-si faca de cap? Cum rămâne cu domeniile din Otopeni râvnite dezvoltatori imobiliari? Ce opțiuni au bătrânii care se bucura de tratament la preturi rezonabile la Ana Aslan acum?

corneliu  •  4 noiembrie 2016, 12:06

Hmm! De data aceasta articolul mi se pare superficial. Sa ma explic: in articol se spune ca gerovitalul H3 este "unul dintre puținele branduri globale ale României care rezistă și astăzi". Ulterior se vorbeste despre importanta mentinerii Gerovitalului pe linia de plutire. Nefiind de specialitate caut si eu pe wikipedia unde Gerovitalul este descris ca fiind un soi de apa de ploaie, mai multe teste intraspitalicesti gasind ca are mai curand efecte adverse negative decat efecte pozitive pentru prevenirea imbatranirii. Agentia oficiala americana, FDA, interzice folosirea lui. Si ca si Henri Conda (foarte apreciat la noi, privit sceptic pe afara) si Ana Aslan (persoana nu institutul) are o imagine mai degraba negativa. De asemenea, sumele castigate de persoana mentionata, scotand taxele, nu ma impresioneaza. Si atunci despre ce este vorba in articol? O cafteala intre vechea si noua conducere?

Constantin Marian  •  4 noiembrie 2016, 12:13

Va multumesc ca mi-ati raspuns la informatie. Si da, e un COMPLOT, care are ca scop spargerea acestui institut si vinderea lui cu bucatica. Apele termale sint doar o parte a domeniului de la Otopeni. Am scris de ele fiindca am vazut ca nimeni nu le pomeneste. S-a demonstrat ca vinzarea resurselor petroliere a fost o greseala a statului roman. Sa persisam in greseala si sa vindem chiar tot? Si daca se vor privatiza, citi pensinari vor mai avea acces? Actualmente costa 35 de ron/zi internarea cu conditii hoteliere., Din acest motiv se si fac programari cu luni de zile inainte. Sper ca dupa o documentare serioasa de citeva zile, inteleg ca nu se poate imediat, sa aveti curajul sa raspundeti si la celelalte intrebari. Nu va mai axati doar pe o parte a problemei, luati totul per ansamblu. Asta daca nu cumva va e frica?

Alex  •  4 noiembrie 2016, 12:15

ce protest faceau angajatii repede , ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2016, 12:28

@Constantin Marian: va rugam sa ne dati un contact pe emailul [email protected]. Multumim!

Gabi  •  4 noiembrie 2016, 12:32

Tipic pentru Romania...Sefi din institutii publice care "privatizeaza" institutiile in folosul propriu..Si asta pentru ca "Sistemul" le-a permis si le permite ...

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2016, 12:33

@Alex: va explicam de ce colegii mei au moderat afirmatia dvs. Cind spuneti ca cineva protesteaza ca sa-si acopere o fapta penala (nu o numesc) asta e o acuzatie grava si ea nu trece de moderare. Nu ne intereseaza sa fim de nici o parte si nici sa lasam ca oamenii sa se calomnieze unii pe altii in acest spatiu. Va dam si un argument. Daca cineva intra la dvs la firma si incepe sa strige "X e hot!" il veti opri si-l veti ruga sa inceteze. Acelasi lucru se aplica in spatiul virtual. Multumim pentru intelegere!

grozasimona  •  4 noiembrie 2016, 12:57

Bravo voua, grea investigatie, grea de tot. Cu curaj, mergeti mai departe, cineva mai trebuie sa fie si intreg la cap, ca cecu dorinte de imbogatire rapida ne-am saturat.Dra vad ca nu conteaza. Va intreb -ce face cu atatia bani??????????? ce "cucu" face cu ei? ca de opere de caritate, nu am auzit. sau poate nu sunt informata--la fac discret!!!!!!!!!!ha si ha!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  4 noiembrie 2016, 13:25

Imi este pur si simplu rau cand citesc astfel de dezvaluiri. Imi este rau pentru ca nu pot sa inteleg cum ajunge sufletul unui om sa se altereze atat de mult incat sa nu realizeze in ce fel de monstru se transforma. Lacomia cred ca o sa nenoroceasca aceasta tara.

Ariana  •  4 noiembrie 2016, 13:43

D-le Dan,totul e distrus in tara asta.....Am ajuns sa-mi fie frica de a merge la doctor,de a merge la spital !!!Cand citesc ce se petrece in acest sistem corupt pana in maduva,ma apuca groaza!!!!Incredibil...... Ar trebui sa se intoarca Tepes,doar el ar mai face ceva......

Tudor  •  4 noiembrie 2016, 13:57

Nu e asa interesant. De dedesubturile din industria vaccinurilor cand va ocupati?

jiji  •  4 noiembrie 2016, 13:57

pai *** astea doua au divortat ca sa nu mai fie asa in incompatibilitate,ca tot intre ei isi impart banii,saracutii de ei,iar fumeia mai vrea bani si din procese;***,bine ca ai scapat da ea dom profesore.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionela  •  4 noiembrie 2016, 14:03

Pe dvs o sa va traga cineva la raspundere daca se va dovedi ca multe lucruri nu sint adevarate?Oricum va multumim pentru reclama,cea negativa face de multe ori mult mai bine .

Dan  •  4 noiembrie 2016, 14:22

Radacina tuturor problemelor de acest gen este proasta salarizare a personalului medical. Oamenii care practica aceasta meserie ar trebui sa se regaseasca pe una dintre cele mai inalte trepte ale scarii sociale, asa cum se petrec lucrurile in tarile civilizate, nu la baza ei. Din pacate, la noi, scara valorilor este rasturnata.

Maria  •  4 noiembrie 2016, 14:43

Poate ca nu scriam daca nu ma revolta urmatoarea fraza din comunicatul MS "MS incurajeaza actiunile avertizorilor de intergitate ,deoarece in acest fel pot fi aduse la lumina si corectate disfunctionalitatile din sistemul sanitar"Este grav faptul ca nu dispuneti de metode corecte,cinstite si transparente de asanare a societatii romanesti asa cum spuneti ca va propuneti. In copilarie le spuneam "piraciosii clasei" ,iar mai apoi ,delatori si erau marginalizati... Institutul a fost incepand cu anii /90 intr-un pericol permanent datorita patrimoniului pe care il detine:cladiri,spatii verzi,hectare de teren la Otopeni,plus marca "Ana Aslan"in care multi au vazut o sursa de profit .Institutul a rezistat eroic... Odata cu numirea, si renumirea fara concurs,interimar, a noului manager Dr.Silvi Ifrim-nutritionist (poate al 25-lea in 26 de ani)a inceput o campanie furibunda de denigrare a Institutului.Am vrea sa stim ce o recomanda pe aceasta doamna ,ce realizari are in cariera sa.Noi nu stim decat ca a slabit niste vedete care s-au ingrasat la loc . Doamna nu intelege ce este Geriatria (medicina Varstnicului) si nici Gerontologia(stiinta care studiaza procesul de imbatranire).INGG este primul Institut de geriatrie din lume infiintat in anul 1952 de catre Ana Aslan cu scopul de cercetare si asistenta medicala.Anei Aslan ii revine meritul elaborarii medicatiei eutrofice Gerovital H3 si Aslavital,dar si planul de profilaxie si terapie pentru patologia de varsta.A avut clarviziunea de a organiza la nivel national o retea de profilaxia imbatranirii (care intre timp a fost distrusa si ea). Ca o recunoastere a meritelor ,institutul a primit in1974numele de Institut National. Iata cat de greu se construieste ceva si ce usor se poate ruina..... Dna Manager a primit pe tava o mostenire mult prea mare pe care nu poate s-o gestioneze. Se razboieste si cu Fundatia "Ana Aslan"infiintata in 1990 in Institut de catre Dr.Alexandru Vrabiescu,unul din consilierii stiintifici ai Dnei Acad Prof Dr.Ana Aslan, alaturi de alte personalitati medicale,fundatie care ii sustine vie memoria si sponsorizeaza activitatile stiintifice ale Institutului,congrese,revista si multe altele care sa-i creasca vizibilitatea nationala si internationala. Dna Manager ii aduce un grav prejudiciu de imagine dlui Prof. Dr Gabriel Prada .Acesta lucreaza in Institut de peste 30 de ani,reprezinta specialitatea de geriatrie,are activitate de cercetare, doctorat,lucrari publicate,carti si a urmat ierarhia didactica fara sa sara etape. De aceea este sustinut si apreciat de catre salariati. In viziunea dnei Manager totul se reduce la bani,bani,bani,dar nu poti face bani din suferinta oamenilor batrani si saraci( de ex.spune ca"s-au administrat unele medicamente prea scumpe"?!) La fel ,in cercetare nu poti sa produci daca nu si investesti.Pentru asta trebuie sa ai o viziune larga, sa te zbati sa aduci fonduri,proiecte,asta este rolul managerului... Sa se inteleaga clar ,nimeni nu se opune controalelor,dar acestea sa fie obiective si transparente,nu asa cum se procedeaza in momentul de fata cand totul este la "strict secret".Este absolut scandalos si revoltator!

animalutul20  •  4 noiembrie 2016, 14:48

cataline, asta e doar varful ice-bergului........farmacistul sef de spital este atotputernic, nici managerul nu e mai smecher ca el............iar madam speranta e de cel putin 15 ani de zile taticul din ana aslan ( cu mici intreruperi de fight cu o anume dna directoare..........., dar a castigat pana la urma ) .........e f.bine conectata si la nivel de casa+minister+anm.............asa e cam peste tot.........sanatatea e o serparaie uriasa, mult mai mare decat parlamentul...........

Loredana  •  4 noiembrie 2016, 14:48

Ar fi interesant sa ne tineti la curent si cu masurile luate de autoritati pana acum in cazurile pe care le-ati expus cu luni in urma, gen update cum faceti la unele articole. Felicitari ca faceti public toate aceste investigatii, poate in acest fel lumea va renunta la miciile "atentii" pentru cadrele medicala pe care toti le compatimim ca nu sunt platiti suficient.

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2016, 15:10

@loredana: medicii sint platiti insuficient. Sistemul este subfinantat. Acestea sint adevaruri care rezulta faptic, uitindu-ne la salariile comparative si la cheltuielile pe cap de locuitor cu sanatatea. Sa nu uitam aceste lucruri! Sigur ca e vorba, discutam in general acum, si de incapacitate si de coruptie, dar si de subfinantare. De ce SMURD e un sistem care functioneaza? Pentru ca au stiut sa-l finanteze mai aproape de necesar de la buget.Revenind la cererea dvs: da, e corect ce spuneti, vom incerca sa facem o trecere in revista.

Loredana  •  4 noiembrie 2016, 15:38

@tolo.ro: Probabil am generalizat prin afirmatia mea, insa ideea pe care doresc sa o sustin este ca nu sunt de acord cu nici un fel de "extra rasplata" sau "imbold" pe care inclusiv parintii mei le ofera ori de cate ori ajung sa apeleze la sistemul medical de stat. Mi-ar placea sa vad ca se face ceva si in privinta acestei practici care dainuie ani de zile.

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2016, 15:44

@loredana: am inteles ce spuneti, iar ceea ce am incercat sa spun este ca lucrurile se fac sistemic, daca vrem ca ele sa reziste. Marim salariile medicilor si, in acelasi timp, exigentele. Si conditiile, dar si standardele. Ele sint in intredependenta.

Marc  •  4 noiembrie 2016, 17:42

1. Legea care prevede sa nu dublezi consumul de medicamente pe perioada internarii este absolut stupida. Pacientul internat cel putin in spitalele de urgenta nu are frecvent medicatia pe care o lua la domiciliu. Intrebarea sa ii dau medicatie sau sa astept sa ii aduca familia ce lua acasa este retorica. Pe de alta parte medicul nu ar trebui sa investigheze ce medicamente s-au eliberat intr-o anumite luna pe reteta compensata. 2. Problema principala in achizitia de Gerovital si mai important de Cerebrolizin (experienta personala) este adevarata eficacitate a acestor medicamente. Un sistem de sanatate puternic si performant ar trebui sa reglementeze la nivel national ce medicatie se poate achizitiona sau compensa in functie de dovezile stiintifice disponibile pentru eficienta diferitelor medicamente. Dovezi disponibile in ghiduri si consensuri internationale care au putin de a face cu notiunea de "simbol national" sau cu "parerea clinicianului". Dar pentru asa ceva este nevoie de comisii de specialitate cu oameni integri si bine pregatiti (doctori nu tehnocrati, manageri sau economisti) care din pacate mai mult lipsesc decat exista. (Aceasta implica discutii precum : cost-eficienta unei interventii medicale si impactul interventiei asupra calitatii si cantitatii vietii, doar asa se pot ghida fondurile insuficiente in zone de maxima utilitate) 3. Discutia despre venituri aruncate intr-un articol este din punctul meu de vedere de prost gust si populista. Important nu este cati bani reuseste un doctor intr-o functie de conducere sa castige, ci daca isi respecta obligatia contractuala. 4. Bani de la companii farmaceutice si prezenta in consilii de administratie a marilor profesori de medicina se intalneste peste tot in lume. O sa vedeti prea putin sefi de institute sau sectii occidentale care nu au contracte cu industria farma. Industria farma sponsorizeaza si sustine mare parte din activitatea stiintifica din sanatate si este normal ca profesorii de medicina sa activeze in consiliul lor de administratie. Ceea ce este insa diferit in occident este ca nu o sa vedem profesori care nu au lucrari publicate in reviste ISI, care nu fac cercetare si care plagiaza in draci. Asadar daca vreti sa criticati ceva la profesorii de medicina din romania nu vanati cati bani are si cati bani castiga, e absolut neimportant ci intrebati sec: daca merita sa fie profesor. Daca ar fi profesor si in viena sau la madrid? Important e sa isi merite functia, restul e can-can....

Nae Girimeau-Villemin  •  4 noiembrie 2016, 19:06

Domne Tolontan, matale cand iei medalia Fram Ursu Polar monser? Cu coruptiunea comunista te lupti pe viata si pe moarte, *** deci progresist esti, ***, tii aprinsa faclia eroilor mai mult sau mai putin calcinati in cluburile ***, cu sportu n-ai nici o treaba decat la salariu, dar nu importa, pe scurt esti catindatul ideal ptr o medalie din partea Embasadei Imparatiei Swediei, stii matale, tara aia, campioana a legalitatii si dreptatii, care i-a dat azil politic vreo 10 ani martirului Grig Bivolaru, protectorul copilelor si artistul spiralelor. Cat trebuieste sa mai astepti monser? Ce trebuieste sa mai demonstrezi? Pe onoarea mea ca nu pot pentru ca sa pricep.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flori  •  4 noiembrie 2016, 19:51

Buna seara! din nou, Domnule Tolontan,in continuare vad ca raspundeti doar celor care va lauda prestatia,celor care va cer raspunsuri la intrebari pertinente de altfel nu le raspundeti nimic.Eu inteleg atunci ca aveti partipriuri cu actuala doamna manager a INGG.Nimic nou sub soare,am crezut ca sinteti de buna credinta,dar m-am inselat.Problema eu o vad asa:""hotul( DVS)striga Hotul""Un jurnalist serios si cu pretentii cum credeti ca sunteti,ar fi prezentat aceasta problema fara sa fie partinitor.Nu ne spuneti nimic despre dr Ifrim,de ce credeti ca este ""paloma blanca ""?Stiti ca atunci cind a venit la Institut era numai lapte si miere de fericire ca Dr Prada a fost coleg de facultate cu dinsa si era convinsa ca planurile vor decurge foarte usor si isi va indeplini misiunea cit o sa bata din palme si ce credeti:surpriza,bingo dr Prada nu a fost de acord cu planul ei de distrugere si atunci a inceput razboiul intre ea si el. Deasemenea citind articolul de azi oricine isi poate da seama si cita invidie o incearca pe aceasta doamna manager Silvi Ifrim.(dinsa niciodata nu va putea ajunge la performantele intelectuale si materiale) ale dr Prada.Pe romani ii caracterizeaza invidia,ura,rautatea si"" sa moara capra vecinului""Degeaba se chinuie unii si altii sa va prezinte realitatea ca oricum massmedia prezinta stirile trunchiate si putini sint aceia care sint impartiali.Dupa cum se vede unii le stiu pe toate se pricep si la sport si la sanatate.Sanatate va doresc! si Dumnezeu sa va lumineze mintea pentru ca aveti nevoie si mai ales sa va ierte pacatele pentru ca nu stiti multe lucruri.Cind le veti afla va fi prea tirziu,dar atunci raul va fi deja facut

geo  •  4 noiembrie 2016, 22:01

Aveti dreptate dna.Din intamplare poate gaseste dl Tolontan niste similitudini intre 2 articole (al II-lea fiind semnat si de dr Ifrim),aparute la distanta de 2 ani ,cu aproape acelasi titlu:'Leptin :adiponectin ratio is an independent predictor of intima media thickness of the common carotid artery. Norata GD, Raselli S, Grigore L, Garlaschelli K, Dozio E, Magni P, Catapano AL. Abstract BACKGROUND AND PURPOSE: The evaluation of the leptin:adiponectin ratio (L:A) has been suggested as an atherosclerotic index in patients with type 2 diabetes and a useful parameter to assess insulin resistance in patients with and without diabetes. METHODS: We investigated, therefore, the relationship between L:A ratio and intima media thickness (IMT), an independent predictor of cardiovascular disease, in 110 healthy males. RESULTS: L:A ratio was significantly correlated to body mass index, waist, hip, waist-to-hip ratio, systolic blood pressure, IMT, high-density lipoprotein, apolipoprotein A-I, glucose, and the homeostasis model of insulin resistance-revised. No significant correlation was observed with age, diastolic blood pressure, low-density lipoprotein, triglycerides, apolipoprotein B, ApoB/ApoA-I ratio, insulin, alanine transaminase, gamma-glutamyl-transferase, and resistin. In addition, when the relationship between IMT and adiponectin or leptin alone was analyzed, only leptin plasma levels significantly associated with IMT (r=0.301, P30 kg/m(2)) showed a significantly higher L:A ratio compared with nonobese subjects (1.20 versus 0.42, respectively, P<0.001); in addition, subjects with the metabolic syndrome showed a significantly higher L:A ratio level (0.79) compared with subjects without (0.52) (P<0.01). CONCLUSIONS: We show here that the L:A ratio is a powerful independent predictor of IMT in healthy subjects and correlates with several anthropometric, metabolic, and clinical parameters better than each single adipokine. Comment in • The relationship between leptin:adiponectin ratio and carotid intima-media thickness in asymptomatic females. [Stroke. 2008] LEPTIN TO ADIPONECTIN RATIO IS AN INDEPENDENT PREDICTOR OF COMMON CAROTID ARTERY INTIMA-MEDIA THICKNESS IN OBESE SUBJECTS RĂZVAN VASILESCU, SILVI IFRIM1 and CONSTANTIN IONESCU-TÎRGOVIŞTE2 1- Clinical Hospital Colentina – Department of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases, Stefan Cel Mare str.19-21, Bucharest, 2-National Institute of Diabetes, Nutrition and Metabolic Diseases “N.Paulescu”, Bucharest Received December 12, 2010 In conclusion, in present study we identified differences regarding the predictors of CIMT in obese men and women. In our analyze leptin to adiponectin ratio was the only variable, which was an independent predictor of IMT in both obese, healthy middle-aged men and women. Further studies are warranted to evaluate whether modification of the leptin/adiponectin ratio could result in beneficial effects in terms of cardiovascular outcome.

Gavrila Dumitru  •  5 noiembrie 2016, 10:26

Ati mai facut ceva cercetari referitor la comentariul pe care l-am scris joi? Sau a trecut neobservat? CV domnului doctor Prada l-am vazut. Si vad ca sint citeva voci care intreaba de CV -ul doamnei doctor Ifrim. Asteptam cu interes!

Mocanu  •  5 noiembrie 2016, 15:01

D-le Tolontan, am citit cu interes ce ati scris si toate comentariile. Cred intr-adevar ca nu ar fi lipsit de interes sa faceti o cercetare si despre d-na doctor S. Ifrim. De la ce spital provine, ce sectie a condus (de nutritie), de ce a plecat de acolo; de asemenea ar fi interesant de aflat (si publicat) cine o sustine, ce prieteni are in Ministerul Sanatatii sau mai sus (cum s-a sugerat intr-un comentariu) si cum a ajuns fara o competenta in geriatrie manager al INGG Ana Aslan. Ati putea de asemenea sa investigati activitatea privata a d-nei Ifrim. Dansei îi este permis sa activeze simultan ca manager al unui Institut National si ca medic in cabinetul privat pe care il detine? De asemenea ar trebui sa va intrebati cu ce misiune a fost adusa aceasta doamna la INGG. A cerut numeroase controale, motivand ca vrea sa afle starea Institututlui si toate neregulile gasite, unele inventate, au fost puse in carca directorului medical. Constat ca se omite cu buna-stiinta faptul ca fostul manager al INGG, care a condus multi ani, pana in august 2015, este cercetat penal, iar dvs. nu ati informat opinia publica asupra acestui fapt, ci v-ati multumit cu "tapul ispasitor" dr. Prada, pe care-l dati prada lupilor care comenteaza cu multa usurinta. Cred sincer ca ati cazut intr-o capcana discutand despre neregulile care vi s-au servit probabil pe tava, cu scopul de a aburi opinia publica si a-i abate atentia de la scopul acestui demers pe care-l sustineti probabil cu buna credinta (cel putin asa sper). Va aduc la cunostinta faptul ca in cei 27 ani de la Revolutie INGG Ana Aslan a avut vreo 20 de manageri. Cu exceptia celor proveniti din Institut (trei la numar) toti ceilalti au fost numiti politic. Sunt peste 20 de ani de cand se urmareste dezmembrarea Institututlui pentru a fi acaparate terenurile, care sunt in locatii f. bune si au valoare de piata mare. Cred cu tarie ca se urmareste acest scop, pentru care se "bat" multi, incepand cu Adrian Nastase, continuand cu guvernul Boc, etc. Cineva va reusi pana la urma, poate chiar aceasta d-na care pare cea mai hotarata si mai lipsita de scrupule. Mentionez ca managerul interimar anterior (sept. 2015 - martie 2016) avea sarcina de la ministrul Banicioiu sa faca Institutul "rentabil". Fiindca nu a reusit sau i-a fost rusine sa faca ce face d-na Ifrim, a fost schimbat dupa 6 luni (nu a primit prelungirea interimatului). Faptul ca S. Ifrim a capatat prelungirea interimatului denota ca a raspuns cu brio misiunii incredintate, aceea de a face bani, bani, bani, ... transformand medicina intr-o afacere profitabila pentru ea si cei care au inscaunat-o! Interesati-va de ce Institutul e condus de interimari; un concurs pe post ar fi fost "daunator", nu? Dar un interimar dintre medicii Institutului nu ar fi mers?

ami  •  5 noiembrie 2016, 16:18

Buna ziua! Dupa cum am vazut ca au mai scris anterior si alti comentatori sportivi,ca nu-i asa? suntem la un ziar de sport parca,intrebat fiind"" dl tolontan"("nu e o greseala ca am scris numele cu litera mica)cind ne spune ceva si despre aceasta dr S Ifrim,noua nu ne raspunde pentru ca nu are curaj,***,pentru ca alt raspuns nu am.Pe noi ne ignora total,cum a mai spus cineva,raspunde doar celor care il slavesc.Vede doar ""paiul din ochiul altuia nu si birna din ochiul lui"".Deja a inceput sa scrie despre altceva si parca spunea la inceput ceva de un"" camion de probleme ""la acest Institut.A aruncat o piatra in apa,a facut valuri si acum tacere........Jurnalistii romani se pricep la toate,intotdeauna au intrat cu bocancii in sufletele oamenilor,pe ei nu se vad ca scriu orice numai sa cistige bani usor,vad in schimb cit de ""nenorociti si spagari""sint cei din sanatate.Ar fi bine sa plece toti din tara sa va lase sa muriti pe capete si sa aveti parte sa va trateze cei care au facut scoala pe bani dupa 90.Cind o sa invatati voi cei din ziua de azi cum se invata odata si veti da examene adevarate,atunci sa vorbiti.Tagma jurnalistica mai bine ar scrie cum au facut ei scoala si cum au ajuns in posturile pe care le au(eu nu ii bag pe toti in aceeasi oala)cum fac ei cu altii.Daca dati dovada de respect pentru ""prostii"" care va citesc articolele,eu astept raspuns.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

salariati  •  5 noiembrie 2016, 17:15

D-le Tolontan va rugam sa afisati si poza dr ifrim(nu am respect pentru binganitorii de integritate),poate asa o cunosc toti salariatii peste care a venit aceasta remarcabila nutritionista careia ii pute la geriatrie.De ,nu e ca la vedetele parfumate cu Channel no 5.Poate are timp sa citeasca din raportul CONAS. parerile pacientilor despre cadrele medicale ,daca nu si-l ocupa cu amenintarea directorului medical,directorului de ingrijiri,a asistentelor sefe,pe care simte ca nu a reusit sa-i atraga de partea dansei si atunci incearca sa dezbine un colectiv prin a-l pune sa aleaga intre cum sa vina la program.Dansa nu stie nimic despre geriatrie si gerontologie nimic.O invitam sa participe la o zi de munca acum si o zi de munca dupa programul legal impus de dansa .Spune ca suntem invechiti,dar nu este in stare sa cumpere cateva unitati si monitoare pe care sa putem trece toata birocratia.O invitam sa participe o zi la programul desfasurat de noi si va garantez ca va dormi 3(zile) dupa aceea.Incrimineaza oamenii ce lucreaza dupa ce au iesit la pensie,insa dansa are pe post(credem nu afirmam) de secretara (incadrata ca economista)o doamna pensionara.Nu am vazut scos ls concurs post de asistent manager si va rugam sa cercetati.Doamna avertizor de integritate a semnalat d-lui ministru acest lucru,(apropo posturi blocate).TOT INAINTE dna manager!D-le Tolontan managerE si menajer sunt cumva paronime ?Eu cred ca sunt sinonime avand in vedere ca doamna a fost trimisa sa faca putina curatenie pentru cei care au pus ochii pe INSITUT.

pacientul  •  5 noiembrie 2016, 18:35

Un reprtaj tv pe care il anexez pentru ministerul sanatatii unde DNA (dna)ifrim tot trimite sesizari,dansa dorind sa transforme INGG ANA ASLAN in spital orasenesc(Bacaul, de unde ne internam si noi, nu este langa Bucuresti sau Otopeni): ''Terapia Ana Aslan, pentru care romanii trebuie sa astepte si cinci luni, a fost copiata de japonezi Terapia Ana Aslan, pentru care romanii trebuie sa astepte si cinci luni, a fost copiata de japonezi Tratamentele de minune pe care le-a facut celebre Ana Aslan ar putea sa ii ajute si pe varstnicii din alte orase ale tarii. Dar, pentru asta, si Ministerul Sanatatii ar trebui sa se implice. Institutul de la Otopeni este in acest moment sufocat de pacienti, iar listele de asteptare se intind pe cinci luni. Singura solutie ar fi infiintarea de noi centre. Elena Negreanu este extrem de vioaie, desi are 83 de ani. E deja la a doua cura de tratament cu terapia Ana Aslan, intr-un an de zile. Ne-a primit in apartamentul pe care il ocupa in institutul de la Otopeni, pentru care plateste impreuna cu fiica sa 45 de lei pe zi. 8.000 de oameni vin sa caute aici elixirul tineretii an de an. Dupa cateva cure cu Gerovital si niste terapii complementare, multi spun ca au renascut. Dupa doi ani de reparatii, institutul arata civilizat, ca sa nu mai spunem ca programarile sunt facute pana la sfarsitul anului. Adica o retea de policlinici unde pot fi aplicate in ambulatoriu terapiile Anei Aslan. Terapii care de ani buni ii ajuta in lupta cu imbatranirea pe japonezi, care au copiat modelul nostru.Poate cititi DNA(dna) ifrim si aflati despre specialitatea (geriatrie si gerontologie)a unor ''hiene'' care o practica .Japonezii au aflat inaintea dvs.Faceti o sesizare ministerului sa-i cerceteze.

mona  •  5 noiembrie 2016, 19:22

As intreba directorul de ingrijiri,(de la institut,) amenintat, cum a facut ea scoala universitara de asistenti medicali cand intre 2001 si 2011 a fost asistent medical sef ,iar apoi director de ingrijiri,ce nu are voie la program cu ture,deci cum a fost prezenta la cursurile de invatamant suoerior ce o desavarsesc.(cursurile se fac la zi).Oare cum a facut schimb cu cineva ce-i tinea locul?Atunci ere legal?

Gavrila Dumitru  •  5 noiembrie 2016, 20:26

Buna dimineata, domnule Tolontan! Va scriu buna dimineata! , pentru ca stiu ca veti citi acest comentariu abia luni dimineata, in cel mai fericit caz. Sa nu uitam de unde a plecat scandalul de la decizia unora de a desfiinta Institutul Ana Aslan pentru a-l cumpara apoi pe nimic. Atasez doua linkuri pentru relevante pentru cei cu adevarat interesati: http://www.gandul.info/stiri/video-romanii-asteapta-si-cinci-luni-pentru-a-se-trata-la-ana-aslan-strainii-vor-si-ei-sa-se-reintinereasca-aici-dar-nu-mai-au-loc-8802417 Asta spune mai mult ca orice altceva http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=146436 Si referitor la situatia actuala: daca zicem ca Institutul Ana aslan a fost muls ani, de zile, hai sa facem ceva sa pazim mai bine vaca asta, nu sa o omorim. Ca e vaca staului roman, INCA !

nemultumit  •  5 noiembrie 2016, 22:27

Adevarat Dl Tolontan nu este obligat sa schimbe garda la orele 23(conform graficului),asa cum ,onor controalelor dnei manager ,legal de altfel,(asa spune codul muncii,care nu s-a grabit sa normeze munca personalului auxiliar si 2 infirmiere pot ingriji 100 pacienti :masa ,schimbare lenjerie pat, pampers, toaleta pacientilor neputinciosi samd).nu-mi pot inlocui colega mai devreme si invers ,cand imi vine randul ca o alta lege tampita afirma malpraxis dupa orele de program.Haideti impreuna sa schimbam niste legi aberante care nu se mai aplica atunci cand faci ture dupa ture si mori cu zile.Nu am auzit de niciun autodenunt in cazul asistentei si infirmierei decedate datorita epuizarii.Sa stiti ca mai avem si familii cu norma intreaga si nu avem niste salarii care sa ne oermita angajarea de bone ,menajere,soferi etc.Lasati-ne sa ne facem treaba ca nu dvs ne-ati inlocuit la patul bolnavului!Nu ne transformati in niste roboti si ne amenintati cu tot felul de controale fara sa ne aparati si drepturile noastre ,ci doar sa va acoperiti de hartii si sa ne biciuiti cu legi fara sa tineti cont si de parerile noastre.

Constantin Marian  •  5 noiembrie 2016, 22:49

Domnule Tolontan, mai putin conteaza datele mele de contact. Sper ca va dati seama ca deocamdata nu pot sa ma afisez public din motive obiective. Intrebarea este daca ati verificat ceva din aspectele semnalate. Si, mai ales, daca veti prezenta si absolut toate datele bune si rele pe care le veti culege cercetind activitatea profesionala a doamnei doctor Ifrim. Vad destule persoane interesate de acest lucru.

Elena  •  6 noiembrie 2016, 12:58

Domnule Tolontan, mi se pare mie sau sunteți un pic părtinitor? Cat mai așteptăm pana sa aflam mai multe despre d na dr Ifrim? Mulțumesc.

o persoana de bine  •  6 noiembrie 2016, 15:49

As vrea sa ii spun domnului Tolontan ca avea dreptate o"" comentatoare sportiva"",careia i-a raspuns la comentariu si anume ca astea sint"" mizilicuri"".Subiecte importante si de rezolvat ar fi unde se duc banii romanilor din asigurari de sanatate,RCA,roviniete,de ce asistentii medicali trebuie sa faca tot felul de scoli de asistenta medicala(colegiu,postliceala,liceu sanitar,facultate de asistente?)iar cind vine vorba de munca nu conteaza ce scoala ai absolvit, fisa postului este aceeasi,numai salariu difera,adica in sanatate poate nu se stie, dar la munca egala salariul este diferit,ca sa nu spun ca la munca putina salariul este mai mare decit la cei cu munca mai multa care sint platiti mai putin.Nereguli exista foarte multe in tara asta , ca de fapt aici totul este o neregula generala.Daca nu puteti face bine macar incercati sa nu faceti rau gratuit,pentru ca asa reiese din simplu motiv ca sinteti impartial dupa cum bine se vede.Spun asta si datorita faptului ca am mai citit un articol de al dvs referitor la faptul ca multi medici tineri sau asistenti pleaca inafara pt ca aici nu se pot angaja.Unele lucruri poate ca sint adevarate,dar tot asa de adevarat este ca in tara asta la momentul actual numai cine nu vrea nu face o facultate.Nu mai exista concurenta care era odata ,iar dupa bancile acestor scoli ies o gramada de oameni care au fost acolo doar la examene si acelea platite.Ma bucur insa ca pe mana lor veti ajunge dvs,si atunci veti scrie alte articole la fel de interesante.Nu spun sa le rezolvati dvs pe toate,dar nu mai dati asa repede crezare oricui,si nu va bateti singur joc de munca dvs,ca o sa incepeti sa fiti aratat cu degetul,in niciun caz nu veti fi premiat.Contrar parerii multora, romanii inca mai au creier si pot discerne singuri.Ce vi se pare asa de nefiresc ca un medic de 60 de ani si cu scoala veche care a parcurs toate etapele in domeniu sa aiba aceasta suma de bani pe luna?(4500E).In strainatate ar cistiga numai de la un serviciu cel putin 10000E Ma refer strict la persoana si la pregatirea pe care o are.Putine lucruri stiti,asa ca va ramane sa va mai documentati si sa nu mai fiti invidios pe medici.Eu consider ca voi jurnalistii primiti mult prea multi bani pt ceea ce faceti,in comparatie cu ce fac cei din sanatate si invatamant.

mariaana  •  6 noiembrie 2016, 16:35

Ce intelegem noi dupa ce am citit acest articol?ca aceasta DR Ifrim nu mai poate de grija spitalului,si toti angajatii in frunte cu dr Prada sunt niste furaciosi.Asa reiese,dar noi intelegem altceva si anume ca invidia la nivel national este foarte mare.Ca oameni mici ajung sa poarte palarii mai mari decit ei,si cind se vor impiedica palaria ii va acoperii.Doamna dr Ifrim ar trebuii sa stie ca toti cei care au incercat sa faca rau Institutului incepind cu Adrian Nastase si nu vreau sa ii enumar, pe ceilalti,mai bine investigati,au platit cu virf si indesat.Asta nu e o poveste este reaitatea.Acest Institut are o protectie divina si cine va vrea sa il distruga va patimi.Putina lume stie acest lucru ,dar din pacate multi au simtit-o pe pielea lor si sigur se intreaba de ce au patit ce au patit.Important este ca noi stim de ce.

Iulian Simion  •  16 ianuarie 2017, 15:29

Pe domnul Ifrim am avut ocazia sa-l cunosc personal. Este un om de nota 10. Atat am avut de zis. Respect!

Comentează