Mărturie de chirurg: ”Prin analizele din Cehia, statul român recunoaște că și-a îmbolnăvit și chiar ucis pacienții, folosind dezinfectanții ineficienți Hexi în sute de spitale!”

Gazeta a primit confirmarea de la o sursă din Cehia: ”Dezinfectanții Hexi Pharma nu au trecut testele”

miercuri, 21 decembrie 2016, 6:46

”Nu credeam vreodată că România va admite așa ceva! Faptul că ne-am infectat pacienții este groaznic. Dar faptul că statul recunoaște îmi reîmprospătează speranța că n-am rămas degeaba să operez, să-mi cresc copiii aici și să încerc să-i învăț medicină pe rezidenți!” Chirurg de la un mare spital de urgență din București

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cu 10 zile în urmă, inițial Digi 24 și, mai apoi, News.ro, Mediafax și alte instituții de presă au furnizat știrea potrivit căreia ”analizele făcute la laboratorul acreditat din Cehia arată că dezinfectanții Hexi Pharma sînt ineficienți”.

Gazeta Sporturilor are două surse care confirmă informația.

Ambele vorbesc despre un număr de peste zece produse testate la laboratorul acreditat de la Praga.

Prima sursă, chiar din Cehia, susține că ”nici unul dintre produsele Hexi Pharma nu a omorît bacteriile și nu a trecut testele”.

350 de spitale din România au folosit produse Hexi Pharma în această perioadă

10 ani a produs Hexi Pharma substanţe falsificate, potrivit surselor din interiorul companiei

A doua, o sursă judiciară din România, afirmă: ”cu o singură excepție, care și aia e așa și așa, toate produsele trimise la analiză sînt ineficiente!”.

Chemila din Hodonin

Laboratorul unde s-au făcut analizele se numește Chemila.

El este plasat în Hodonin, un oraș la sud de Brno, în apropierea graniței comune dintre Cehia, Slovacia și Austria.

Spre deosebire de toate analizele de pînă acum, cele de la Chemila sînt acreditate internațional.  

Din punct de vedere științific, rezultatul nu e nici o surpriză. Produsele falsificate nu pot fi eficiente.

Numeroși specialiști care au vorbit pentru public în acest an anticipaseră același lucru: ”Un produs neconform nu poate fi eficient!”.

 

Pe 22 septembrie, un biochimist din cadrul Institutului de Sănătate Publică avertizează în ziar: „Dacă autoritățile statului încearcă să acrediteze teza că produsele Hexi Pharma contrafăcute în proporțiile arătate de analizele de concentrație sunt eficiente, atunci putem spune că statul român nu a depășit perioada Evului Mediu”.

La Parchet au ajuns sute de pagini de teste picate de Hexi Pharma

Acum, că există o confirmare acreditată că biocidele Hexi Pharma nu sînt eficiente, discuția se ridică la un alt nivel.

În vîrstă de 40 de ani, împliniți acum cîteva zile, procurorul sătmărean Romulus Varga de la Parchetul General se află în fața unui dosar care a început ca o fraudă și s-a transformat pe parcurs.

Parchetul General a primit sute de pagini din partea laboratorului Chemila.

2.000 de săli de operație au fost dezinfectate cu biocide Hexi Pharma, potrivit firmei

De 10 ori era diluat Suprasept, vîrful de gamă al firmei, produs folosit și în sălile de operații

Asta pentru că raportul de eficiență pentru fiecare produs este voluminos. Testele se fac pe mai mulți germeni.

Rezultatele clare transformă dosarul, cel puțin din punctul de vedere al pacienților și medicilor, ambii victime, într-unul de sănătate publică.

Un chirurg de la un mare spital de urgență din București a contactat ziarul și a spus că ”nu credeam că voi trăi să apuc acest moment, vreau să vă spun ceva!”.

imgonline-com-ua-twotoone-DwiwV2V5Jxpq

”S-au infectat, s-au îmbolnăvit și au murit oameni”

-Ce doriți să spuneți publicului?
-Publicului, dar și colegilor mei medici vreau să le spun următorul lucru: documentele acestea arată fără putință de tăgadă că statul român nu și-a făcut treaba, că am folosit dezinfectanți ineficienți care au omorît oameni pen…

-Stați un pic! Sînteți medic, de ce săriți de la una la alta? Cînd spuneți ”ineficiență” de ce asta înseamnă că au murit oameni?
-În mod cert au murit. În mod cert!

-Cum?
-Păi dacă eu vă dau pe dumneavoastră pe burtă, înainte de operație, cu o substanță care nu-și face treaba de a dezinfecta locul, adică de a lăsa zero germeni acolo, ce credeți că se întîmplă?! Înseamnă că poți să mori din infecție sau să te îmbolnăvești. Una din două.

-Spuneți că, în cel mai bun caz, dezinfectanții diluați au provocat îmbolnăvirea pacienților operați?
-Da, ei au provocat infectarea pacientului și, uneori, complicații. Iar în cazul celor cu imunitate scăzută, copii sau bătrîni sau cei cu probleme mari, înțelegeți ce înseamnă!

”E ca și cum te-aș opera nesterilizat pe burtă. Pentru că eu cînd operez nu te dezinfectez cu două substanțe. Dacă am folosit Hexi sau una la fel de ineficientă, tu, pacient, te infectezi în mod cert” Chirurg de la un mare spital de urgență din București

”Abdomenul pacientului se dezinfectează cu o substanță, nu cu două sau trei”

-Nu sînteți prea dramatic?  Aveți totuși o experiență de peste 20 de ani de sală de operație.
-Aici nu e vorba că s-a spălat pe jos azi cu Hexi și mîine cu altceva. E important și ce se întîmplă pe hol și în saloane. Dar discut strict despre ce fac eu zi de zi. În cazul operației, nu se curăță instrumentarul cu mai multe substanțe, ci cu una. Tot cu una te curăț și pe burtă.

-Dar spitalele nu aveau doar produse Hexi.
-Asta vă și spun! În sala de operații, degeaba folosesc lunea o substanță ineficientă și marțea una eficientă. Cine e operat în ziua de luni se infectează în mod automat!

 ”Să dezinfectezi înseamnă să omori toate bacteriile”

-Ele aveau totuși un grad de eficiență, nu erau chiar apă chioară!
-Acum sînteți avocații diavolului?

-Nu. Încercăm să înțelegem.
-Medicii știu foarte bine. Dar aveți dreptate, hai să explicăm și oamenilor! E o chestie elementară în bacteriologie. Dacă rămîn doar 10% dintre germeni, e cert că te infectezi! Pentru că bacteriile se înmulțesc imediat. Există un singur standard de eficiență acceptat: cînd ai omorît toate bacteriile sau fungii sau ce ai acolo. Tot, înțelegeți?! În medicină nu există mai puțin de tot în materie de sterilizare și de dezinfecție.

”Fără dezinfectanți se opera acum 150 de ani! Iar acum statul, prin neglijență în cel mai bun caz, ne-a adus în situația de a opera ca înainte de Pasteur!” Chirurg de la un mare spital de urgență din București

Ca și cum noi ne-am plăti o parte din taxe cu bancnote false

-Ce rol are statul?
-Lipsa lui de control a făcut posibil acest lucru. Prin Constituție, statul se obligă să ne asigure dreptul la sănătate. Trebuie să-și ia măsurile s-o facă! El nu și-a îndeplinit acest rol.

70 de articole a publicat Gazeta în investigația Hexi Pharma de la primul episod, din 25 aprilie 2016, și pînă astăzi

-E ca și cum noi am plăti o parte din taxele pe sănătate cu bancnote false?
-Exact! Și apoi să îi spui statului: hai că sînt tipărite tot pe hîrtie, merge, folosește-le! E greu de estimat, în număr de cazuri, cît a afectat ineficiența dezinfectanților  starea de sănătate a oamenilor. Dar e dincolo de orice dubiu științific și medical că am avut mulți oameni care s-au îmbolnăvit și au murit din această cauză! Plus că noi, medicii, am fost puși în situația de a practica în condiții de vicii ascunse.

”Ne-am spălat pe mîini, înainte de operație, cu ceva ce n-a omorît germenii”

-Ca medic…
-Să vă mai spun ceva. Aceste rezultate din Cehia arată că noi, medicii, ne-am spălat pe mîini cu ceva ce nu și-a îndeplinit scopul de a omorî germenii. După ce ziarul a publicat în vară…

-În aprilie.
-Așa. Atunci, noi, medicii, am înțeles imediat că așa stăteau lucrurile. Dar nu credeam că statul va recunoaște asta!

-Sînteți supărat?
-Am un sentiment amestecat. Faptul că ne-am infectat pacienții, fără să știm și fără să putem face ceva ca să evităm, este groaznic. Dar faptul că statul recunoaște e un lucru suprinzător și benefic stării de spirit generale Eu nu sînt un optimist. E greu să fii chirurg optimist în România.

-Și acum?
-Dar aceste rezultate și faptul că țara mea recunoaște că a greșit îmi reîmprospătează speranța că n-am rămas degeaba să operez, să-mi cresc copiii aici și să încerc să-i învăț medicină pe rezidenți.

86 de coduri CPV foloseau spitalele și Hexi Pharma în SEAP, ca să păcălească achizițiile!

-Dacă…
-Iertați-mă, v-am tot întrerupt, dar vreau să mai spun doar ceva, că am vorbit destul. M-ați întrebat la început dacă vreau să-mi dau numele și v-am rugat să nu. Nu sînt mîndru că vorbesc sub anonimat și cu siguranță noi avem contribuția noastră la ceea ce s-a întîmplat. Îi rog pe pacienți să înțeleagă însă faptul că nu am avut încredere în sistem. Ce face însă statul acum cu aceste rezultate din Cehia e și o recunoaștere și un îndemn la conștiința noastră.

-În ce sens?
-După ce săptămîna trecută au apărut știrile despre confirmarea ineficienței dezinfectanților, am discutat cu mulți colegi. Ne-am sunat, cum să zic așa, aproape șocați. Nu credeam că voi spune din nou că România poate avea șanse. Și că asta vine, de această dată, nu de la oameni, ci de la autorități! Mare lucru! Vă mulțumim și vouă, dar și, nu-mi vine să cred că spun asta, celor din stat care au avut curajul să recunoască!

sursa video: dw.com

 

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii (68)Adaugă comentariu

violeta  •  21 decembrie 2016, 7:22

Nu ma asteptam sa se spuna adevarul.Acum poate mai avem sanse ca in Romania sa nu se mai foloseasca"merge si asa" pentru ca NU merge.Multumim celor care au avut curajul sa spuna tot

Robert_Vulcan  •  21 decembrie 2016, 7:26

Nu este deloc ca si cum noi am plati cu bancnote false. Acestea nu omoara pe nimeni.

andy  •  21 decembrie 2016, 7:41

bine ca statul a deblocat contul ala de 200k euro ca sa plateasca moldoveanca in continuare facturi .... felicitari pentru articol. vine perfect in concordanta cu decizia justitiei. banii din afacerea hexi nu au de ce sa ajute victimele/spitalele din romania ci apartin doar celor care au facut/sustinut aceasta afacere mizerabila cu mii de vieti de romani

valll  •  21 decembrie 2016, 7:42

Satatul roman e vraiste. Coruptia, iresponsabilitatea, nesimtirea s-au generalizat. Este nevoie de o schimbare adevarata, drastica. Dar cine sa o faca? Unde sa-l gasim pe omul providential care sa simta, sa vrea, sa stie ce are de facut si sa poata convinge? Ar exista un numar suficient de romani care sa rezoneze cu el?

Todor Bogdan  •  21 decembrie 2016, 7:43

Interesant articolul. Extraordinara toata munca. Daca as fi 'jurnalist' de la alte ziare, reviste, televiziuni as fi in depresie. Doar in acest mod PRESA face un serviciu cetateanului, societatii si nu in modul in care toti (vb de majoritatea covarsitoare) sunt papagali, papagali platiti sau comentatori 'geniali'. 2 chestii: 1. In acest articol se vb prea generic de STAT. Avem suspiciuni clare ca serviciile secrete stiau. E altceva. O MAFIE de cativa oameni + serviciu secret nu inseamna STAT. 2. Credeti ca Secureanu ar putea avea soarta celui de la Hexi? Eu cred ca sunt sanse reale. Dvs. desconspirati o mafie adevarata asa cum exista in Italia (cum credeti ca mafia rezista acolo ?) . Se cred foarte tari, puternici, nimeni nu trebuie sa-i incurce.

Cătălin Tolontan  •  21 decembrie 2016, 7:45

@Todor Bogdan: foarte multi jurnalisti, nu doar noi, au relatat despre Hexi Pharma cind lucrurile au iesit la iveala. Faptul ca s-a discutat din toate perspectivele este benefic pentru public. Romanii au aflat despre falsificarea substantelor Hexi Pharma, despre pericolul din spitale, iar rezultatele din Cehia ofera oamenilor confirmarea efectului criminal al neglijentei statului! Pe de alta parte, asa cum spune si chirurgul, un stat care recunoaste asta da semne ca poate fi un stat responsabil.

Jules  •  21 decembrie 2016, 7:56

Si acum, dupa 11 decembrie, ne intoarcem la musamalizare. Si eu declar acest lucru tot sub protectia anonimatului. De ce dl. Tolontan dupa atata timp noi romanii inca ascultam Europa Libera sub plapuma?

Ss  •  21 decembrie 2016, 8:06

Statul român = criminal, medicii români = incompetenți

Lucian  •  21 decembrie 2016, 8:25

Hai sa vedem in viața privată ce se întâmpla la un accident de munca: vin n organe ale statului, de obicei nu creiere, și fac dosare pana la nivel de administrator! Amendează, cer despăgubiri, trimit la parchete! Ce se va întâmpla acum după 15 ani de administrare dezastruoasa? Nimic! Dun doar bugetari! Vor 15 % vor tichete de vacanța, o vor pe mama lor fecioara! Câți, miniștri au fost in 15 ani la sănătate! 15? A doua zi de la primirea rezultatelor din Cehia, trebuiau audiați: ce-ați făcut domnule ministru, ca și garant ales de parlamentari, lamentabili, așa încât sistemul de sănătate sa funcționeze și sa fie sigur? Deși nu a fost la sănătate, ăla de era cu siguranța naționala in gura ce a păzit prin dipi, poliția economică? Arestul e prea puțin pentru farsorii ăștia!

Cătălin Tolontan  •  21 decembrie 2016, 8:27

@Lucian: da, cine a mimat intii avizarea si apoi controlul substantelor trebuie sa raspunda! Cine transforma serviciul public intr-o farsa, sa raspunda! Dar trebuie sa credem in institutii, sa le presam pina cind se vor transforma. Nu avem alt stat, nu avem alte servicii publice, acestea merita sa fie imbunatatite.

Lucas  •  21 decembrie 2016, 8:31

Domnule doctor , va inselati ! Statul roman nu RECUNOASTE nimic ! De fapt a fost prins ca isi omoara cetatenii cu buna stiinta ! Probabil daca era Banicoiu ministru sanatatii si nu Vlad Voiculescu , SE MUSAMALIZA TOTUL !!!!!!!!! Apoi , cand o ruda apropiata a luat o bacterie dupa o banala operatie de pietre la rinichi , i-am scris medicului Arafat despre cazul respectiv . Era cu un an inainte de scandalul Hexi . Bineinteles - nicio reactie , niciun raspuns ! Cei responsabili in cazul HEXI , ar trebui sa raspunda pe masura ! Dar absolut TOTI !!! Chiar si cei care au controlat Hexi si nu au gasit nimic ! ANAF ul de cate ori a controlat HExi ? De ce nu a descoperit dezmatul financiar ? Cei care au luat mita de la Hexi trebuiesc pedepsiti maxim !!!

mihai  •  21 decembrie 2016, 8:36

Mircea Badea preşedinte!

Florin Bejan  •  21 decembrie 2016, 8:47

@tolo&echipa - tot citind declaratiile surselor voastre din domeniul medical (chirurgul de acum, terapistii de la arsi, etc) ma ingrozesc mai tare decat iti imaginezi si din cu totul alt motiv. Ai/ati reusit sa dai/dati de inca un nepregatit. Eu inteleg ca voi, jurnalisti fiind, nu intelegeti despre ce se discuta si cand sunteti sau nu dezinformati. Dar pentru d-l chirurg care probabil va verifica feed-backul la declaratiile sale: 1. rugati un infectionist, epidemiolog sau microbiolog sa va explice care e rolul si scopul pregatirii tegumentelor la locul interventiei; 2. cate infectii de plaga chirurgicala ati avut si/sau ati declarat, domnule doctor? @tolo&echipa - mersul asta pe "feeling"/intuitie, cand incercati sa "mergeti dupa sistem" sau cum ii spuneti voi, este ridicol; faceti probabil la fel de mult rau ca si bine, sa fiti convinsi de asta.

StefanCM  •  21 decembrie 2016, 9:27

@Florin Bejan - Daca si rezultalte analizelor echivaleaza cu mersul pe feeling si e ridicol, atunci sanatate si virtute. Dosarele DNA sunt tot un feeling? Anchetele se bazeaza pe facte, pe facturi, pe cifre, pe declaratii, dumneavoastra vorbiti de sentimente si de oameni nepregatiti. E ridicol? Probabil pentru cei obisnuiti de 27 de ani sa faca orice fara nici o repercursiune e ridicol. Si oricum, ce vina are un jurnalist daca un om ii spune un lucru adevarat sau neadevarat? Ce vina are un jurnalist daca Dragnea ii spune ca oamenii trebuie sa voteze pentru paine sau pentru catuse? Ce vina are un jurnalist daca buldogul se dadea un sfant in declaratii si cand colo l-au prins cu matza in sac? Jurnalistul nu alege raspunsurile care poate sa le dea interlocutorul, si nici nu cenzureaza ideile. E ridicol? Pentru presa de buzunar probabil e foarte ridicol. Pentru oamenii care se opereaza in spitale de stat e o sansa in plus sa fie tratati intr-un mediu steril, o sansa care inainte de Hexi nu exista. E ridicol? Nu stiu cat de ridicol e pentru familiile celor care au murit din cauza unor infectii contractate in spitale. Probabil si in domeniul asta suntem coada Europei. Nu vad ridicolul situatiei.

Adrian  •  21 decembrie 2016, 9:36

Domnule Tolontan, daca traiam in Franta sec.XVII stiam cine era "STATUL" si cine este vinovatul,Regele Soare,("L'État, c'est moi”).In cazul nostru,cine reprezinta STATUL? Cine trebuie sa răspundă pentru aceste acte criminale?Cine sunt persoanele care trebuie sa răspundă in fata justiției ptr aceasta crima? Din păcate , eu cred ca se va pune batista pe țambal , la fel ca-n dosarul Revoluției sau a mineriadelor.Procurorii vor veni cu răspunsuri gen Radio Erevan: 1.Statul suntem noi, deci nimeni nu este vinovat,2.Mortul- Condrea de la Hexi Pharma,3.George Soros, masoneria, ungurii etc,4.Eu si restul care votam din 4 in 4 borfasii si hotii. PS.Au deblocat 200000 Euro Ulianei?Asta este dovada ca se va mușamaliza totul.

Doina  •  21 decembrie 2016, 9:41

O aiureala declaratia medicului! Adica de de am crede ca nu va fi la fel, intra in locul lui hexi Alta firma si face la fel. Sa fim seriosi! Nu vedeti ca armeanu si secureanu nu au patit nimic timp de 10 ani?????????????????????

Lucian  •  21 decembrie 2016, 9:47

@tolo, ce încredere sa mai ai in instituțiile statului? Noua ni se spune ca nu putem sa nu avem! Tu spui ca trebuie și altele nu avem! OK ! Ferească Dumnezeu de ceva mai grav! Ce fac atunci? Îmi dau încă o data seama ca ii plătim DEGEABA? Ma încânta cu ceva? Cum sa reformăm, ceva ? Ca 89! Sper ca acum romanul sa știe ce sa aleagă! Pare promițător Dragnea asta! Dar.... pana nu face ceva palpabil , încă e psdist! Am dat o definiție: prost nu-i ăla de Votează ci ăla de nu Votează! Asta după 11,12. Cum sa accepți ca 39 % Votează? Când te gândești ca din ăștia sunt ahtiatii partidelor vreo 10% și bugetari care nu produc plus valoare, te doare capu'! Adică vin incompetenții și îmi spun: trebuie sa ma plătești ! Pai cum e asta?

Bucur Loredan  •  21 decembrie 2016, 9:53

Ce nesimtire are ''domnul doctor'',cum sa spui ca statul a recunoscut toate crimele facute de doctorii din Romania.Sunt convins ca se stia ca dezinfenctantii sunt diluati,dar au continuat sa opereze,este ca si cum ai pune in mana unui crimunal un pisol si ai da comanda ''ucide acest pacient''.Oare la judecata nu ar fi considerat criminal.Cand spunem cuvantul STAT,este clar ca nu acuzam pe numeni,nu putem trimite in judecata un sistem.Se continua MINCIUNA.Daca toti cetateni care au avut rude decedate in urma unor interventii chirurgicale ar da spitalul unde au fost operati(bolnavii) si au decedat atunci am afla vinovatii.De asta se teme ''domnul doctor''si arunca o minciuna pentru ai indemna pe urmasi sa dea STATUL in judecata.Ce usor se manipuleaza o populatie nepregatita pentru intrarea in ''jungla numita domocratie''.Domnul ministru Voiculesc este socotit un erou pentru ca a fost de acord sa trimita mostrele la un laborator acreditatat international.Ce tragi-comedie.Cu respect pentru echipa TOTLO.

Adrian Panin  •  21 decembrie 2016, 10:10

Din pacate in toate spitalele si institutiile publice este exact la fel. se fura la scara larga si bani foarte multi. Felicitari gsp pt anchete. Dar e trist ca a ajuns sa mai faca anchete adevarate doar un ziar de sport. Restul doar citeaza, comenteaza sau deformeaza adevarul. A3 e o rusine pentru meseria si deontologia jurnalistica.

Georgel  •  21 decembrie 2016, 10:25

Felicitar bravului "chirurg" anonim. Un singur lucru imi doream sa ne explice dansul, si anume cum se face "sterilizarea burtii". Din cate stiu, sterilizarea se face la temperaturi foarte ridicate sau cu substante chimice care sub nicio forma nu trebuiesc sa intre in contact cu organismul uman. In ceea ce priveste ancheta d-voastra, va propun sa incercat sa obtineti de la celebrul laborator, rezultatele incercarilor facute asupra produselor Hexi in anii precedenti.

elle  •  21 decembrie 2016, 10:32

Persoanele care au avut un deces in familie si a fost confirmat ca "mort din cauza infectiilor nozocomiale" sa se organizeze intr-o asociatie si sa dea statul roman in judecata. Chiar daca va dura ani de zile ( procesul ), macar aceste persoane nu au murit in zadar , iar statul roman va intelege ca sanatatea cetatenilor este mai importanta decat un vot. Sunt tare curioasa ce produse se folosesc acum in spitale si daca au fost omologate si controlate ca eficiente. Chapeau L'Equipe!

vlad  •  21 decembrie 2016, 10:52

Lasa ca vine banicioiu sau altul ca el si nu se mai recunoaste nimic... ar insemna ca trebuie luate masuri serioase... s-ar verifica efectele, nu s-ar putea fura la nivelul dorit. Si ar insemna si o recunoastere de incompetenta.... nu. Prin plecarea lui Voiculescu s-a terminat

Marian  •  21 decembrie 2016, 11:01

Raspunsul nici nu putea fi altul. Te simti ca un cobai. Chiar nu vedem ca statul nu ofera nimic in schimbul taxelor pe care le platim? Sanatatea,sistemul de pensii,invatamantul,toate sunt praf. Succes in continuare. Astept un nou episod cu ambulanta,cred ca si Alice Grasu e cu sufletu' la gura.

george stanica  •  21 decembrie 2016, 11:07

Acum vreau sa o vad pe doamna Pop cum vine la antena 3 si impreuna cu gadea si badea cer scuze ca v-au facut criminal

dan  •  21 decembrie 2016, 11:13

Eram gata sa pariez ca ancheta hexipharma o sa fie ingropata. dar tot pana nu vad dosarul trimis in instanta ma abtin sa afirm ca statului in mai pasa de cetateni in cazul de fata, de pacienti, fosti si viitori.

ioan  •  21 decembrie 2016, 11:24

@George Stanica Doamna Pop impreuna cu Gadea si Badea vor cere spatiu la vreo televiziune din Cehia sa explice ei cum e treaba cu Hexi Pharma, Colectiv, etc

Cătălin Tolontan  •  21 decembrie 2016, 11:33

@Adrian Panin: nu sintem nici unici si nici infailibili. Ma mai spus-o: exista mii de jurnalisti curajosi in aceasta tara si munca lor se vede uneori mai putin, alteori la mult. Din toata aceasta poveste luati, va rugam, daca puteti, increderea in presa. Criticati-ne, scrutati-ne munca, insa scrutati si faptele pe care le expunem.

Florin Bejan  •  21 decembrie 2016, 11:37

@StefanCM - ridicolul situatiei iti scapa pentru ca nu reusesti (cum nici urnalistii nu reusesc) sa filtrezi informatia; faptul ca ciorba asta (de titluri tabloide, informatii partial corecte, mesaje care se vor de la autoritati in domeniu dar care sunt gogomanii) e amestecata cu date care intr-adevar evidentiaza probleme reale, unele medicale, altele juridice, asta e ridicol; eu nu o inghit pe nemestecate. Chiar in cazul de fata - nu merge linkul de la finalul articolului catre restul din seria Hexi, dar imi amintesc, cred, corect, ca dintre putinele produse de la astia care nu fusesera masluite, era betadina; ori chirurgul ala care (eronat, de altfel) afirma ca singura metoda recomandata de pregatire a tegumentelor e cu un singur produs, la asta se refera.

Andrei F  •  21 decembrie 2016, 11:53

Vai ,vai statul roman nu este bun...DL. Tolontan ne spune ca este bun un doctor care vorbeste si acum anonim!Un doctor care a folosit produse Hexi si nu a spus nimic,nu a observat nimic dar desigur statul este vinovat ,intotdeauna altcineva!Oare la Barlad nu este tot statul roman?Aia ce doctori sunt daca au observat singuri ca produsele erau necomforme!?Singuri!................."De cinci ani lucrăm cu francezii şi nemţii, mai luăm produse şi de la o firmă din Iaşi. Oricum avem obligaţia de a schimba periodic dezinfectanţii pentru a nu contacta rezistenţă. Pentru o perioadă foarte scurtă am folosit produse Hexi Pharma şi cum s-a constat că nu sunt de calitate am refuzat să le mai cumpărăm", a spus Cristina Sîrbu, directorul de îngrijiri al spitalului bârlădean.,,..........Adevarul de Vaslui

Ella  •  21 decembrie 2016, 11:59

Cine e statul? Directorii spitalelor nu reprezinta si ei statul cumva? Eu personal nu cred in efectul asta surpriza al dezinfectantilor ineficienti; e imposibil sa nu-ti pui intrebari atunci cand ai incidenta crescuta a infectiilor intraspitalicesti. E vorba de spitale de stat. Medicii de acolo reprezinta si ei statul....

alin dragos  •  21 decembrie 2016, 12:15

In primul rand vreau să vă felicit. Curajul de care a ti dat dovada in aceasta investigație este demn de respect.Traiesc de foarte mult timp in străinătate iar articolele voastre m au facut sa sper ca intr o zi România va deveni un stat civilizat unde simtul civic inca traieste.v as sugera ca urmatoarea mare investigatie sa vizeze sectorul alimentar,tot ceea ce înseamnă alimentație publica. felicitari si tot respectul pentru munca voastra

vs  •  21 decembrie 2016, 12:19

Ce mai face Flori?

o femeie  •  21 decembrie 2016, 12:24

de fapt nu e vorba doar de dezinfectanti: foarte multe produse de pe piata romaneasca nu sunt testate si nu sunt conforme cu ceea ce scriu pe eticheta. Nu mai exista niciun laborator autorizat sa ia medicamente, vaccinuri, suplimente, chimicale la testat, orice producator isi poate lansa propriul produs, spune ca e suplimentul de vitamine X Y Z, face un test intr-un laborator independent dar sponsorizabil, si vinde. Abia aici as avea incredere in statul roman, cand ar crea UN ASEMENEA LABORATOR si sa faca rezultate transparente. In sectorul alimentar exista (sper ca mai exista! ) institutul de cercetari alimentare care lua produse de pe piata, prin sondaj si le testa, colabora cu universitati etc. La fel e si asociatia pentru protectia consumatorilor (ok, cu un rol mai mult mediatic).

George  •  21 decembrie 2016, 12:37

Ultimul răspuns mă face să cred că interviul este inventat, încearcă să ne dea speranțe ca să mai estompeze din furie...... Pe de altă parte din ce știu, Ceaușescu a fost acuzat de genocid, cei care se fac responsabili de cazul Hexi nu pot fi acuzați de același lucru? Sau e rușinos să vorbim de genocid în UE a secolului 21? Eu ca cetățean aş putea depune o plângere penală împotriva statului?

dumi  •  21 decembrie 2016, 12:43

toata admiratia pentru asistenta -sefa de la barlad.(director de ingrijiri).merita sa ii dati o medalie.rusine pentru doctori si directori;banul le-a distrus si mintea si sufletul.

StefanCM  •  21 decembrie 2016, 12:43

@Florin Bejan Daca dumneavoastra spuneti ca "mersul asta pe "feeling"/intuitie, cand incercati sa "mergeti dupa sistem" sau cum ii spuneti voi, este ridicol" cand e vorba de demascarea, in cazul Hexi Pharma, a unei intregi retele de productie si distributie de dezinfectanti neconformi, si cu atata ramaneti, adica sunteti coplesit si va ingroziti de ridicolul situatiei, atunci va las pe dumneavoastra sa fiti cel informat, si eu o sa ma bucur ca alte zeci si sute de milioane de euro din bugetul statului nu mai sunt cheltuite pe nimic si niste oameni vii au sansa sa traiasca. Nu stiu cine e ridicol, eu, investigatiile, jurnalistii care le fac, sau persoanele care sustin ca e ridicola investigatia pentru ca unele date care NU afecteaza investigatia sau dosarele penale sunt partial sau total gresite. Stiti vorba aia, tara arde, si baba se piaptana.

StefanCM  •  21 decembrie 2016, 12:53

Pe scurt spus domnule Bejan, vi se pare ridicol ceva ce nu are absolut nici o influenta asupra problemei de fond. Nici nu ofera solutii pentru problema de fond, adica dezinfectantii neconformi, nici nu inrautateste situatia. Si eu sunt ridicol ca probabil consider mai importanta problema de fond, milioanele de euro aruncate pe geam de stat si oamenii morti sau cadorisiti cu bacterii si virusi. La fel cum, conform spuselor dumneavoastra, vi se pare ridicol modul in care jurnalistii se ocupa de invetigatie. Jurnalisti, procurori, detectivi particulari, etc, nici unii dintre ei nu vor trata o problema in deplina cunostinta de cauza a tuturor fatetelor, adica daca se ancheteaza un furt de uraniu, cei care ancheteaza cazul nu vor deveni niciodata experti in fizica atomica, chimie sau gramatica. E ridicol? Oooo da!

Emil Popa  •  21 decembrie 2016, 13:06

Din păcate nici după Colectiv, nici după Hexifarma nu s-au luat măsuri serioase de control în domeniul infecțiilor nosocomiale. Sa luăm de exemplu Ordinul ministrului sănatății 1101/2016 care aproba normele de prevenire a acestor infectii, botezate acum "infecții asociate asitentei medicale". În esenţă noul Ordin impune ca fiecare spital să-şi organizeze: 1. un serviciu de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, din care să facă parte obligatoriu un medic epidemiolog şi un medic de boli infecţioase care să coordoneze politica de antibioticoterapie a celorlaţi medici din spital. 2. În toate unităţile sanitare cu paturi se va înfiinţa Comitetul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, din care vor face parte pe lânga epidemiolog şi infecţionist si alte categorii de personal (şefi de secţie, director medical si de îngrijiri, bacteriolog, farmacist, etc.) 3. şeful serviciului sau al compartimentului de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, este inclus în Comitetul director al spitalului şi este direct subordonat managerului unităţii. Dacă luăm la analizat numai aceste 3 modificări constatăm că cel care a stat şi a compus Ordinul de Ministru trăieşte în altă ţară dacă nu chiar pe altă planetă: 1. am scris nu de mult că în România există cu ceva mai mult de 100 de epidemiologi, majoritatea dintre ei lucrând în D.S.P.-uri, institute de cercetare etc. Cum asiguri la 425 de spitale cel puţin un epidemiolog? 2. am aceeaşi întrebare pentru medicul infecţionist: cine crede din minister că doctorii specialişti în boli infecţioase vor abandona bolnavii şi beneficiile de pe urma lor pentru a veni să-şi toace nervii cu alţi medici pe probleme de abuz de antibiotice? 3. Dacă tot s-a înfiinţat un Comitetul de prevenire a infecţiilor, atunci ar fi fost normal ca legiuitorul să-i dea şi niscava atribuţii, care nu se regăsesc nicăieri în actul administrativ. Iar subordonarea faţă de manager ucide din faşă orice independenţă a personalului menit să se lupte cu admnistraţia spitalului pentru condiţii mai bune de îngrijire, dotare cu materiale de curăţenie şi de dezinfectie. Aşadar un alt Ordin de Ministru aruncat pe piaţă fără acoperire în viaţa reală, care ignora alte feluri de infecţii contractate în sectorul medical din afara celor din spitale, dar care deschide larg uşa firmelor private care vor oferi servicii de consultanţă la sume substanţiale.

gigel  •  21 decembrie 2016, 13:08

Informatia utila din articol (pentru scepticii care credeau ca toata povestea asta e falsa) e ca un laborator acreditat a confirmat faptul ca dezinfectantii sunt ineficienti. Felicitari echipei de jurnalisti! Toata povestea asta din articol cu doctorul care are remuscari dar care vede partea plina a paharului e de neinteles. Pe ce se bazeaza? A recunoscut statul ceva? Nu am auzit de asa ceva. Vorbiti acolo de niste institutii de presa de parchet sau nu stiu ce procuror... Au iesit primul ministrul si presedintele tarii sa spuna ca sistemul medical e dezastruos (euphemistic vorbind) si urmeaza o reforma profunda care va pune sistemul medical inapoi pe sine? Ati auzit dvs d-le Tolontan ceva ce nu am auzit noi?

Luca  •  21 decembrie 2016, 13:47

Genocid ... Genocid in spitale ! Genocid pe sosele ! Acestea le vedem cu "ochiul liber " dar in toate domeniile/ministerele se practica un fel de genocid , prin nepasare , prin indolenta sau datorita mitei - in majoritatea cazurilor ... Va dati seama , ProTv a facut un reportaj serios cu domnul Armean de la Spitalul Ilfov in 2012 si NU S-A INTAMPLAT NIMIC !!!

asdsfsfd  •  21 decembrie 2016, 14:18

O munca titanica, nervi de fier, rabdare de aur. In fond sunteti tot oameni ca si noi. Felicitari!

Alex  •  21 decembrie 2016, 14:27

Buun! Acum ca s-a demonstrat ca acesti dezinfectanti sunt ineficienti (lucru care, pana la urma, era evident) si avand in vedere art. 34 din Constitutia Romaniei, cum am putea face sa dam "Statul" in judecata pentru "Negarantarea dreptului la ocrotirea sanatatii"? Sa solicitam niste sume imense drept penalizare sau, cine stie, scutirea de a mai plati taxe pentru o anumita perioada (masurata in ani). Ar fi o tema de gandit pentru niste avocati destepti. Sunt sigur ca se pot gasi destui oameni care sa dovedeasca cu acte ca rudele sau apropiatii lor au murit din cauza infectiilor dobandite in spitale. Eu, din pacate, nu detin astfel de dovezi ca m-as fi bagat. Chiar daca stiu ca toate astea nu o vor aduce pe matusa mea inapoi. Nu stiu de ce, dar nu reusesc sa imi scot din minte imaginea aceea cu un fost ministru al sanatatii care ne spunea imediat dupa Colectiv ca avem tot ce ne trebuie. Si ce e si mai frumos: respectivul este acum parlamentar. Nu cred in ruptul capului ca, in Romania, Statul a fost, este sau va fi vreodata "partenerul" cetatenilor corecti. Poate doar al cetatenilor de genul lui Condrea, Secureanu etc. (ca lista e lunga).

EUEU  •  21 decembrie 2016, 15:02

Din ce ati scris reiese ca analizele inca nu s-au facut publice. Ma insel? Credeti ca se poate sa solicitati MS sa le faca publice?

anhidrida acetica  •  21 decembrie 2016, 15:29

Dle Tolontan, ancheta de la Hexipharma a ramas in coada de peste, nu ati avut curajul sa urmariti dovezile, desi stiati ca la Hexi pe linga dezinfectanti diluati Condrea producea la greu *** nu ati urmarit dovezile, v-a fost frica sau vi s-a bagat pumnul in nas... Pacat

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bog  •  21 decembrie 2016, 15:50

S-o trezi si statul roman din anestezia prelungita, devreme ce "Desteapta-te romane" tot mai usor de urmat pare.

Ion  •  21 decembrie 2016, 15:56

@StefanCM • 21 decembrie 2016, 12:43 Hai sa-l linsam pe saracul om ca nu este de acord cu noi...Si de ce ar fi?Ce este pina la urma cazul Hexi ?O smecherie ...Ultima smecherie auzita in ultima perioada este despre apa neconforma din magazine...Si aia atenteaza la viata oamenilor!Si in fata apei chiare contaminate oamenii sunt fara aparare ca de ,ministrul sanatatii nu poate dezvalui firmele decit la Sf.Asteapta!Si da, este adevarat ca nimeni din presa nu a spus nimic ministrului...La fel cum a tacut o tara intreaga cand retetele gratuite se dadeau in primele 3 zile ale lunii , cand spitale au fost inchise sau cand medici erau trimisi afara cind spuneau ceva...!Asadar ,hai sa nu mai facem pe indignatii!

StefanCM  •  21 decembrie 2016, 16:12

Hexi o smecherie? Poi daca un tun de cateva sute de milioane, cumulat pe ani, cu foarte probabile decese colaterale e o smecherie, atunci care sunt lucrurile serioase? Grupurile infractionale care reusesc sa dea tunuri de peste 1 miliard de euro? :)) E comic, nu e nimic de indignat. Si apropo, nu linsez pe nimeni, argumentez o pozitie. Nu am facut pe nimeni ***, ***, ***, ***, ***, daca e cenzurat, era o suita de animale intre virgule. Din cate imi amintesc eu, poate imi scapa ceva, deh, o fi de vina varsta..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  21 decembrie 2016, 16:45

@StefanCM • 21 decembrie 2016, 16:12 Si victimele apei contaminate,a spitalelor inchise,a victimelor care nu si-au mai putut continua tratamentul,astea nu pot fi contabilizate?Omul spunea ca medici trebuiau sa vada nu sa dea acum spiciuri anonime...Daca minerii cer echipament de protectie,electricienii la fel,chiar si fotbalistii se pling cind lipseste echipamentul de iarna-Astra- ...medici au tacut-majoritatea nu toti-desi, daca vrei sa te gindesti si ei au fost pusi in pericol nu numai pacientii...Te gindesti la medicii dintr-un senatoriu TBC sau macar la banalul dentist ?Sper ca CM nu vrea sa insemne Cel Mare...

Andreea  •  21 decembrie 2016, 16:46

Vai mare medic, un *** *** in cel mai bun caz in care chiar exista acest personaj in realitate. Vezi doamne el nu isi daduse seama in tot timpul asta ca toate infectarile au o cauza. Si care ar fi aia. A descoperit acum gaura la covrig. Impreuna cu colegii lui la fel de corupti s-au acoperit unii pe altii si ca urmare nici in al 13-lea ceas nu are curaj sa isi dea numele. Scarba!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

antiphonta  •  21 decembrie 2016, 17:06

Pina la urma cine iese vinovat? Ca doar nu a fost doar un om vinovat, si ala mort. Se mai face vreo investigatie? Mai intra cineva la racoare? Pentru mii de oameni morti, caci in 10 ani de zile cred ca au murit cu miile, inclusiv un parinte de-al meu, a murit in spital de la complicatii.

Comentează