Pus în fața pozelor în care bolnavii cu dizabilități psihice îi muncesc la casă, managerul se apără: ”Le dau bani de țigări, fără de care intră în criză!”

Inițial, managerul Sergiu Smărăndoiu neagă, dar apoi recunoaște că-i folosește pe suferinzii psihic pe la Centrul Măciuca

miercuri, 25 ianuarie 2017, 6:59

UPDATE: Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul paciențior legați cu chingi de paturi și bănci la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, județul Vâlcea, potrivit unui comunicat al AP citat de Agerpres

UPDATE: Digi24 a anunțat demiterea de către Consiliul Județean Vîlcea a directorului Sergiu Smărăndoiu, șeful centrului neuropsihiatric ”Măciuca”, cel care explica azi Gazetei că ”le dau celor care lucrează la mine bani de țigări, fără de care intră în crize”. Vicepreședintele CJ Vâlcea, Valer Tudor, a confirmat pentru Gazetă informația: „S-a luat decizia destituirii șefului de centru Gabriel Sergiu Smărăndoiu și amendarea unui angajat al centrului cu 10% din salariu timp de 3 luni. În plus, în legătură cu informațiile apărute azi, s-a pornit o anchetă și asupra DGASPC, pentru că este o parte responsabilă a acestor cazuri”

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Opriți Istoria – cobor la prima / Cobor la stația Doamne-ferește!”, scrie Mircea Dinescu.

Sau.

”Opriți planeta, vreau să cobor!”, un citat atribuit regizorului francez Claude Lelouch.

Imediat după ce-și dă Bacalaureatul, Lelouch primește o cameră de luat vederi de la tatăl său.  Își bagă obiectivul de filmat sub haină și surprinde, pe ascuns, o zi obișnuită din viața oamenilor în URSS.

Asta se întîmpla în anii ’50.

Iar ceea ce vedeți se petrece în România, 60 de ani mai tîrziu.

Un film și 14 oameni

Angajații Centrului de neuropsihiatrie din Măciuca au pus la dispoziția ziarului imagini filmate în saloane. Secvențele au loc acum două luni, la finalul lui noiembrie 2016.

Pe ele se vede cum 14 pacienți sunt ținuți în aceeași încăpere.

59 de bolnavi au murit în ultimii doi ani în centrele din Vîlcea, Măciuca și Băbeni

Doi dintre suferinzi sunt dezbrăcați, doi sunt legați, iar unul dintre bărbați este îmbrăcat într-o rochie roz și înnodat de picior.

16251555_1434654933234448_170959697_o

Managerul acestui centru se numește Sergiu Smărăndoiu.

Iar directorul care reprezintă statul în materie de protecție a bolnavilor și copiilor este directorul DGASPC Vîlcea, Nicolae Badea.

În Vîlcea se petrec lucruri pe care ONG-urile le monitorizează de ceva vreme.

Potrivit Georgianei Pascu, de la organizația neguvernamentală Centrul pentru Resurse Juridice, județul Vîlcea deține o mortalitate ridicată în centrele neuropsihiatrice și verdicte uniforme în privința morților.

”Din păcate, nu am putut vizita centrele în 2016, iar accesul voluntarilor a fost blocat chiar de către directorul Badea”, explică Georgiana Pascu.

De dincolo de ziduri, angajații au trimis Gazetei Sporturilor fotografii cu oameni legați și alte mărturii, pe care ziarul pe confirmă, le confruntă și le publică.

”Eu nu am găsit așa ceva cînd am fost la Măciuca”, spune Nicolae Badea.

Nu i-a găsit nici pe bolnavii care muncesc pe șantierul de la casa managerului Smărăndoiu.

”Am avut doar muncitori calificați”

Acum două zile, Gazeta tipărește o mărturie din interiorul centrului, potrivit căreia directorul Sergiu Smărăndoiu folosește pacienți pentru a-și construi casa din comuna Măciuca.

Smărăndoiu neagă la început.

Apoi, el povestește, neclar, despre niște formulare care îi permit să ia acasă oameni din centru.

Dialog purtat ieri cu managerul centrului de recuperare neuropsihiatrică ”Măciuca”.

Domnule director, scuze că insistăm: e adevărat că pacienți au muncit la ridicarea casei dumneavoastră?
– Nu știu despre ce vorbiți! Eu știu că am avut angajați doar muncitori calificați!

– Sînteți sigur? Avem fotografii.
– Aveți? Aș dori să văd și eu fotografiile…

111
Bărbatul din dreapta, cel care ține roaba, este unul dintre bolnavii internați în centru, aici muncind pe șantierul de la casa managerului

Ziarul îi trimite imaginile.

”Opriți planeta, vreau să cobor!”.

Oameni cu schizofrenie lucrează la zid

În fotografii apar 4 oameni internați la Centrul Măciuca, dintre care trei suferinzi de schizofrenie, care trag la casa lui Smărăndoiu.

Mai exact, ei  ridică zidul imens din fața locuinței din satul Botorani, așezată pe un deal paralel cu Centrul de la Măciuca.

Are rolul unui gard, dar e un zid la care muncesc bolnavii.

”Opriți Istoria – cobor la prima!”.

Imaginile sînt din vara lui 2016.

Fotografiile îl înfățișează pe unul dintre pacienți cărînd o roabă, ajutat de soțul unei infirmiere și de alt bărbat.

Alți trei bolnavi, doi bărbați și o femeie, lucrează la betonieră.

1
Cei doi bărbați din prim plan și femeia care stă jos sînt pacienți aduși de manager pe propriul șantier

Smărăndoiu: ”Le place să vină la mine. Își cîștigă bani de țigări”

Convorbirea continuă după ce directorul vede pozele.

Managerul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca recunoaște.

-Ați văzut fotografiile?
– Da. Se observă trei, patru beneficiari ai centrului de la Măciuca la casa mea. Aceștia au venit cu bilet de voie pentru două-trei ore.

”Se simt bine la mine, chiar ei își doresc să vină la mine ca să cîștige bani de țigările fără de care ar intra în crize” Sergiu Smărăndoiu

– Este normal să puneți pacienții să muncească în beneficiul dumneavoastră privat?
– Este o procedură legală. Nu am de ce să mă feresc, să ascund asta. Eu îi ajut și ei chiar se bucură. Nu sînt luați cu forța.

– Chiar dacă e vorba de persoane bolnave?
– Nu sînt cazuri grave. Sînt pacienți care nu necesită tratament. Dacă n-au țigări fac crize.

-Crize? Vertij?
-Știți cum sînt ei.

– Știm că aceștia suferă de schizofrenie și se află sub tratament medicamentos.
– Nu știu. Aflați că și de la centrul de la Băbeni mai pleacă unii în oraș cu bilet de voie și ajută la spălătoriile auto pentru a cîștiga niște bani. Totul e conform regulamentului.

 Așa a evoluat zidul din fața casei lui Smărăndoiu, ridicat cu angajați și pacienți: a fost demolat cel prezent în primăvara lui 2016 (1), a urmat ridicarea celui nou (2), finalizat iarna (3)
Așa a evoluat zidul din fața casei lui Smărăndoiu, ridicat cu angajați și pacienți: a fost demolat cel prezent în primăvara lui 2016 (1), a urmat ridicarea celui nou (2), finalizat iarna (3)

Duceau bolnavii cu mîncare și le-o mîncau acolo, făceau chefuri!”

Conform angajaților, ”Smărăndoiu este doar pionul, în timp ce persoana care trage sforile este Nicolae Badea, președintele DGASPC Vîlcea”.

Nicolae Badea, în funcție de 12 ani, a fondat în 1999 un ONG în aceeași arie de activitate cu instituția de stat pe care o conduce încă din 2005.

Presa locală, ziaruldevalcea.ro și arenavalceana.ro, au scris repetat despre afacerile fundației Pater Pio a lui Badea.

PATER PIO Voineasa se prezintă astfel: ”Fundația are în principal caracter umanitar, pentru că în spirit de solidaritate cu semenii aflați în dificultate, să fie alături de nevoile acestora, să îi ințelegem spre a le alina, după umilele noastre posibilități, suferințele fizice sau psihice”.

Cele două ziare locale au semnalat, la sfîrșitul anului trecut, că angajații DGASPC Vîlcea munceau chiar pentru organizația directorului Badea!

Sursele Gazetei povestesc că, ”prin Pater Pio, Badea făcea programe  de recuperare în stațiunea Voineasa, 75 de kilometri nord de Rîmnicu Vîlcea, unde Badea deținea două cabane”.

Între 2007 și 2013, fundația a luat bolnavi din centrele vîlcene, inclusiv Măciuca, erau duși acolo, sub pretextul că sunt îngrijiți, că li se face recuperare.

”Însă erau încărcați în microbuzele centrelor, cu tot cu mîncarea de la centre, iar cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei trăgeau chefuri și chiar le mîncau alimentele bolnavilor!”, susțin sursele Gazetei. 

“Nu e fundația mea, eu doar am fondat-o, se ocupă soția!”

Dialog cu Nicolae Badea, președintele DGASPC Vîlcea, despre conflictul de interese și tratamentul bolnavilor cu dizabilități.

– Domnule Badea, putem vorbi despre fundația dumneavoastră, Pater Pio?
– Nu este fundația mea! Eu sînt doar membru fondator. De ea se ocupă soția mea. Eu am fost acolo pînă în 2005, cînd am devenit președinte DGASPC.

– E adevărat că aveați un punct de lucru în Voineasa?
– V-am zis și ieri, eu am proprietăți și în Voineasa, și în Rîmnicu Vîlcea.

– Nu e vorba de asta. Am înțeles că, în trecut, ați avut un program în care duceați bolnavi la Voineasa.
– Nu, domnule, dar nu era nimeni dus cu forța! Oamenii veneau în funcție de nevoi, de…

– OK, OK. Nu vorbim că îi luați cu forța. Erau duși, să spunem, la îngrijire.
– Mă rog, dacă numiți asta doar recreere… Erau îngrijiți, consiliați, existau medici, kinetoterapeuți. Era ceva complex. Care e problema dumneavoastră?

-Conflictul de interese. Și mărturiile că îi luați din centre pe costurile publice și decontați pe fundația dmneavoastră. Ajunși acolo, oamenii erau neglijați.
– Nu, domnule, li se gătea acolo! Vedeți, domnule, așa se întîmplă cînd faci ceva bun. Și cînd… cînd ești într-o funcție. Asta e, trebuie să ne asumăm!

-Potrivit mărturiilor, abuzurile de la Măciuca durează de ani de zile. N-ați văzut niciodată, nimic?
-Cînd am fost eu acolo, nu am văzut oameni legați de picior sau alte abuzuri. Cît despre fundație, vă mai spun o dată. Eu nu am nici o treabă, soția e președinte.

Rădulescu, șeful județului, așteaptă anchete

Luni, 23 ianuarie 2017, Constantin Rădulescu, șeful PSD al Consiliului Județean Vîlcea, vede fotografiile cu bolnavi legați de picior.

Declară că ”e grav și voi lua măsuri”.

Dar mai așteaptă niște anchete.

Miercuri, 25 ianuarie 2017, apar imagini cu pacienți cu schizofrenie muncind la casa managerului centrului.

Au trecut 60 de ani de cînd un tînăr regizor își pitea sub haină camera de luat vederi ca să filmeze viața de zi cu zi din comunism.

Acum nu mai e nevoie să ascunzi camera!

Pentru că nimic din ce poți filma nu pare că deranjează. Orice primește o explicație, orice e declarat normal.

Directorul Smărăndescu declară, relaxat, că ”Bolnavii muncesc la casa mea, dar le dau bani de țigări, fără de care intră în criză!”.

Vulnerabilitatea este folosită drept lanț.

Tot la casă muncesc și infirmieri, asta după ce pe internații mai grav bolnavi îi leagă de picior, ca să rămînă țintuiți locului pînă se întoarce brigada asistenți-pacienți de la muncă. 

”Opriți Istoria – cobor la prima / Cobor la stația Doamne-ferește!”.

De cîteva zile, repetat, ziarul a dat cuvîntul celor trei oficiali. Și-au exprimat pozițiile, și-au explicat faptele.

Cei care n-au cum să vorbească sînt oamenii cu dizabilități.

Pentru ei ar trebui să vorbească țara lor și statul, prin cei care au datoria să-i protejeze și să le facă dreptate, acum, cînd abuzul și exploatarea sînt mărturisite fără sfială.

De la stânga la dreapta, Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea, Nicolae Badea, director DGASPC Vâlcea și Sergiu Smărăndoiu, director Centru Neuropsihiatric Măciuca

De la stînga la dreapta, Constantin Rădulescu, președintele CJ Vîlcea, Nicolae Badea, director DGASPC Vîlcea și Sergiu Smărăndoiu, director Centru Neuropsihiatric Măciuca

 

Citește și primele două părți ale investigației:

» Oameni legați cu chingi de TIR de paturi și bănci la Centrul de boli psihice Măciuca! ”Pentru că infirmierii îi amenajează casa managerului”

» 59 de decese în ultimii doi ani la centrele de boli psihice Măciuca și Băbeni fără ca poliția să investigheze!

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Tavi  •  25 ianuarie 2017, 7:10

Nadajduiesc ca se va face o oarecare lumina in acest caz, din partea autoritatilor statului. Insa tinand cont de cine a castigat alegerile, plus initiativele spectaculoase, de spalare a penalilor, am mari indoieli. Dieu ou rien, cum se spune...

Show_ul rosu  •  25 ianuarie 2017, 7:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan  •  25 ianuarie 2017, 7:13

e absolut trist ce s-a ales de jurnalismul de „investigație” - trei citate (motru pe post de referință solid științific-naționalistă, loool!), restul trei telefoane (date cu sfântă mânie proletară, să ne-nțelegem) între o repriză de solitaire și alta de hearts. la muncă, băăă, nu la format opinii!

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2017, 7:16

@stefan: niciodata n-am pretins ca ceea ce facem noi e extraordinar. Ne facem meseria asa cum stim si incercind sa invatam in fiecare zi. Sigur ca dumneavoastra, indiferent cine sinteti, le faceti mai bine, ceea ce e un cistig pentru public, are mai multe variante, dezvaluiri, domenii monitorizate, informatii. Dumneavoastra ne luati peste picior, noi va tinem pumnii. Succes! Semnalati-ne si noua cind le scrieti, va rugam, le vom cita cu placere.

Luca  •  25 ianuarie 2017, 7:25

Lasati-ma sa ghicesc : pesede ?

Marius  •  25 ianuarie 2017, 7:29

***...am plecat din România din 98 am doar 36 ani....mie sila sa vin înapoi si măcar in vizita...si știți de ce ?ptr ca toți vorbesc si nimeni nu face ceva...unde stau in Canada...Vancouver...astia ar sta pe puțin 10 ani daca exploatează oameni..le dați poza degeaba!!da cine *** sa ia o măsura?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petrica  •  25 ianuarie 2017, 8:26

Citind articolul asta si explicatiile directorului de la Maciuca, imi aduc aminte de acum 15-20 de ani cand aveam pana in 10 ani si treceam pe langa Spitalul de Psihiatrie Voila si vedeam la gard atat la adulti, cat si la copii, oameni care cereau o tigare sau bani, parca pe vremea aia erau monedele de 100 de lei cu Mihai Viteazu. Si mai tin minte povestile infioratoare, mai ales de la sectia copii-adolescenti, despre oameni care faceau orice pentru un pachet de tigari cum ar fi munca, curatenie, sex ("******"). Nu era nici supravegherea prea stricta, nici gardul nu era de calitate, asa ca putea cu usurinta sa iasa si sa ii ridice un nene cu o masina si sa ii returneze dupa ce i-au folosit. M-am bucurat mult cand am trecut pe acolo acum cinci ani si nu mai semana deloc cu ce imi aduceam aminte. Chiar era ordine, disciplina, curatenie, totul ingrijit, ce e drept nu am intrat in pavilioane, m-am oprit in curte sa vizitez pe cineva, dar totul arata impecabil, inclusiv pacientii. De asemenea, m-am bucurat foarte mult sa vad si centrul pentru persoane cu handicap de la Mislea unde majoritatea pacientilor sunt varstnici cu probleme neuropsihice, multi imobilizati la pat cu diferite pareze si afectuni. Loc unde am vazut atata dedicare din partea personalului, oameni care lucreaza cu salariul minim pe economie, care toata ziua spala, curata si hranesc pacienti care nici la toaleta nu se pot deplasa singuri, care ii ajuta si ii scot in curte sa ii plimbe. Desi e amuzant, ca intregul complex din inchisoare politica s-a transformat intr-o opera de caritate, poate ca asa se rascumpara niste pacate. Ce voiam sa zic este ca ceea ce se intampla la Maciuca este o insulta la adresa activitatii tuturor acestor oameni care au reusit cu fonduri limitate sa creeze conditii decente pentru aceste persoane defavorizate (si salarii de toata jena, vorbesc de 2012 cand minimul net era 530 de lei, angajati care la propriu toata ziua spalau oameni la fund si fara vreo spaga, in primul rand ca nu aveau de la cine sa ia). Iar lantul *** din declaratiile lor pe care le-ai postat, ar trebui sa fie investigat de organe penale. Cred ca e datoria dumneavoastra sa va adresati cu toate dovezile pe care le-ati obtinut la parchet si sa depuneti un denunt penal. La fel cred ca era si datoria fiecaruia dintre cei trei prezentati in articol, la fel si datoria asistentului social din Maciuca, a personalului acestui centru. Nu de plangere la consiliul judetean era nevoie, ci de plangere la parchet. Si daca tin minte bine IPJ Valcea a deschis un dosar in rem de abuz in serviciu, nu cred ca e vorba doar de un abuz in serviciu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haudinamo  •  25 ianuarie 2017, 8:35

Cum ati ales muzica din videoclip? E cam creepy ca sa zic asa pe romaneste, zici ca esti in Doom sau Silent Hill si urmeaza sa te apuce ceva de chicere! Cred ca e primul film horror pe care il vad pe GSP, o sa va propun la Oscar la scurtmetraje straine.

Apostolul Pavel  •  25 ianuarie 2017, 8:38

Va mai aduceti aminte de imaginile filmate la diverse orfelinate in Romania inceputului de an 1990? Copiii aceia inchisi in conditii sordide, murdari, dezbracati... Toate persoanele din fotografiile de mai sus sunt inca in acel an. Doar ca, intre timp, sunt mai bogati, din banii celor mai mapastuiti de soarta. Vor scapa, insa, si ei, ca toti ceilalti.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2017, 9:00

@Apostolul Pavel: avem incredere in justitie ca va interveni daca va considera ca e ceva de aparat aici. Este?

taras bulba  •  25 ianuarie 2017, 9:09

Cataline din tzara inginerilor a-ti ajuns tzara ziaristilor !! Tie i-ti convine dar nu toti ziaristii castiga ca tine si nu toi sunt avocati de succes ! Cit despre educatie voi si acum rideti de pionieri dar aia chiar erau educati . E vorba la mine aici . "Victors writes history " !

stefan  •  25 ianuarie 2017, 9:12

dragă, nu trebuie să te enervezi. eu deplâng decăderea jurnalismului de investigație și a jurnalismului în genere. chestia asta cu spitalul de la măciuca e doar un caz între altele. spre exemplu, vreunul dintre voi trei - tu, neag, luțac - a călcat pe-acolo?, a văzut cu ochii lui/ ei ce se întâmplă? - pentru că tot ce văd e inflamare a poporului suferind de boli corecte politice până peste cap. reacționând pavlovian la idei-stimul care-l fac să se simtă bine biciuindu-se. ce faceți voi e activism, din genul cel mai sordid, și nu presă. zibbidy-zibbidy, thats all folks!

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2017, 9:13

@stefan: sigur ca am fost acolo, cum sa scriem fara sa vedem cu ochii nostri? De altfel, in primul articol exista relatarea de la Maciuca. Inca ceva: stilul acesta superior, cu "draga" si sentinte spune ceva cel care-l foloseste, nu despre oamenii carora le este adresat.

alina  •  25 ianuarie 2017, 9:17

Buna ziua.Faceti o ancheta si in ceea ce priveste frecventarea stagiilor la cei cu a doua specializare la rezidentiat (rezidentiat cu taxa) dar cf metofologie este cu frecvneta,dar ei nu vin deloc pe la stagii !!mai au si servici si isi deconteaza bani de pe la CAS,spitale de stat si private

adriano taube  •  25 ianuarie 2017, 9:21

***i,traiesc ,se inmultesc,se inbogatesc la umbra unei societati ignorante,profitand de slabiciunile sistemului! auzi explicatie :"le dau bani de tigari,altfel intra in..." eu iti dau tie (cu placere)bani de lumanari,***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin Duciuc  •  25 ianuarie 2017, 9:24

Corectura: 23 ianuarie 2017, respectiv 25 ianuarie 2017

Lucian  •  25 ianuarie 2017, 10:04

Uite fac o comparație între acest director -bugetar și guvernul lu' dragnea : care-i diferența ca oamenii aia sunt bolnavi mental, și noi plătitorii de taxe și impozite ca ei sa facă circ? Alta comparație: care-i diferența între acel director și tine, Tolo? Ai o putere limitată de un blog, ăla de o curte, și faci ce vrei! Ți-am mai scris ca am auzit ca tu, te dai și mare cunoscător la congresele medicilor! Așa ca, fără sa faci ceva concret, nu prea mai ești interesant! Uite acum cu referendumul asta , nu spui nimic! Și ai ce: înțeleg ca noi , bolnavii mentali ce plătesc taxe nu avem Dreptul sa avem un referendum pe tema de fiscalitate și politica externa! Noi plătim și mergem ca boii la jug unde vrea unul sau altul! In 90 eram needucați, dar in 2017 nu avem dreptul la o educație mai buna? Voi cică va faceți treaba de formatori! Nu crezi ca ne ții in prostie?

Ion  •  25 ianuarie 2017, 10:25

Noi si ei...La noi presa si nu numai ne infatiseaza situatia dezastruoasa din spitale...Ni se spune cum sunt tratati,citi au murit... Si e de rau realitatea de acolo...La ei...presedintele intra in inchisori,ONG se ocupa pina si in ultima secunda cu comutarea unei sentinte definitive... Sunt batalii atit de aprige incit multe sunt ecranizate...Oare la noi doar pentru ca nu se spune,nu vedem... nu moare nimeni in inchisoare,nu se sinucide nimeni,nimeni nu este privat de drepturi elementare?...Parca etalonul unei societati auzisem ca este modul in care ne comportam cu semenii nostrii in suferinta...Cu toti semenii nostrii aflati in suferinta.Unii afla realitatea din tara din presa sau spusa de oameni din afara...CEDO ne pune mereu la colt dar noi spunem ca vrem ca mai departe unele lucruri sa ramana la fel...

efectivul  •  25 ianuarie 2017, 10:43

dar de ergoterapie nimeni nu a auzit?inainte de 90,bolnavii cu afectiuni psihice usoare,participau la autogospodarirea institutiei,pe terenurile aferente acesteia,insa acestea din urma au disparut,tinand pacientii sedati,asta e psihiatria moderna,terenurile le au luat cu hapca.,Cu bilet de voie de la medicul de garda ei pot pleca unde vor,si daca vor chiar la casa managerului,e dreptul lor,spitalul nu e penitenciar ,sa ne intelegem.

StefanCM  •  25 ianuarie 2017, 11:02

Poate ca ar trebui luate la purecat si averile respectivilor. Cum isi face respectivul casa, are destui bani sa plateasca angajatii centrului sa lucreze pentru el, le da bani si la bolnavi ca sa vina si ei la munca, etc. Eu ma indoiesc ca un director/manager de centru are destule venituri ca sa faca asa ceva. Iar noi, ce sa zic, sa donam in continuare cu incredere 2%, chiar mai mult, ca se ocupa astfel de indivizi de banii nostri.

StefanCM  •  25 ianuarie 2017, 11:03

A sarit lumea in sus cand au gasit *** cu sclavi in satul acela uitat de lume, cica oare cum e posibil sa nu vada nimeni nimic atatia ani. Dar oare cum e posibil ca intr-o institutie de stat sa ii tina pe oameni ca pe caini legati in lant. Si apoi ii vezi pe doctorii psihiatrii cum sustin cu tarie ca oamenii aceia nu au nici o sansa la recuperare sau integrare in societate. Poi ba ***, daca tii in lant oamenii si un om sanatos dupa cativa ani nu mai e om. Tine un om 20 de ani inchis ca pe un sclav, nici macar nu ma refer la lanturi, in conditii mizere de viata, si apoi smulge-ti parul din cap ca tu faci bine, dar asa e boala, nu e vina ta ca nu se recupereaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petrica  •  25 ianuarie 2017, 12:08

Ce voiam sa zic este ca ceea ce se intampla la Maciuca este o insulta la adresa activitatii tuturor acestor oameni care au reusit cu fonduri limitate sa creeze conditii decente pentru aceste persoane defavorizate (si salarii de toata jena, vorbesc de 2012 cand minimul net era 530 de lei, angajati care la propriu toata ziua spalau oameni la fund si fara vreo spaga, in primul rand ca nu aveau de la cine sa ia

Aproape Anonim  •  25 ianuarie 2017, 13:42

Departe de a mă erija cumva în avocatul domnului Tolontan, ori al blogului domniei sale, ori şi mai deplasat, în cel al vreunui pedagog sau înţelept, căci nu sunt nici una nici cealaltă, spun doar atât: „Experimenter (2015)" – filmul, desigur. Priviţi-l, înţelegeţi-l, simţiţi-l mai ales, şi apoi, cu cerul şi pământul vă rog, puneţi-vă întrebarea: „eu... aş face-o?” Şi dacă aş face-o, cam cât aş merge de departe? E crucial, este fundamental. Vă implor, vă rog, vizionaţi acest film, căci el ne poate spune foarte multe, atât despre resorturile ce ne mişcă, ce ne împing a acţiona într-o direcţie sau în alta, cât şi despre acelea ce ne obligă să rămânem imobili, inerţi, paralizaţi şi insensibili la problemele aproapelui. După aceea, v-aş mai propune, cu voia dumneavoastră, în măsura timpului de care dispuneţi, să vizionaţi, bineînţeles pe parcursul a mai multor zile, primele douăzeci – treizeci de episoade din „Memorialul Durerii”, al doamnei Hossu Longin. Puneţi ulterior tot materialul cap la cap, şi alături de propriile dumneavoastră experienţe de viaţă şi de propriile dumneavoastră simţăminte omeneşti, amestecaţi bine bine tot acest precipitat, lăsaţi-l câteva ceasuri, câteva zile, de ce nu, să se decanteze, şi apoi... apoi priviţi din nou fotografiile postate de domnul Tolontan şi de colegii dumnealui din centrul de la Măciuca şi recitiţi-le din nou articolele. Mai treceţi încă o dată prin filtrele minţilor şi sufletelor dumneavoastră toate informaţiile prezentate. Ei... cum au ieşit acum, cum arată ele? Şi nu, nu este vorba numai despre România, Doamne fereşte, ar fi o nebunie să susţinem o atare enormitate. Astfel de lucruri, în chip tragic, se întâmplă cred, prin multe alte locuri. Se întâmplă presupun, la o anumită scară, cam peste tot pe unde există oameni. Mecanica lor însă este cea care interesează cu adevărat. Şi mai ales metodele prin care aceste, hai să le zicem, aberaţii comportamentale, aceste exersări arbitrare şi bolnave ale forţei celui puternic asupra celui slab, asupra celui incapabil a se apăra, pot fi oprite. Sau în tot cazul, măcar atenuate, aduse într-un prag... uman, într-un ecart cât de cât suportabil. Pe mine, cel puţin, vă zic sincer, asta mă interesează cel mai mult aici.

Gabriel  •  25 ianuarie 2017, 13:51

@Catalin Tolontan Nu credeam ca la finalul articolului (care pune la grea încercare umanitatea fiecăruia dintre noi) imi va fi greu sa citesc si comentariile. Asa ca lăsați ma sa va multumesc pentru munca pe care o faceți.

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2017, 13:52

@Gabriel: va multumim, dar noi nu facem decit sa aducem informatiile. Suntem doar custozi informatiilor. Cetatenii sunt cei care le iau, se implica sau nu, le atrag atentia autoritatilor sau fac singuri schimbarile care depind de ei.

mihai  •  25 ianuarie 2017, 14:12

e clar. nu am avoluat cu nimic fata de anii '90

GC  •  25 ianuarie 2017, 14:17

Domnule Cătălin Tolontan, eu știu că schizofrenia, atunci când nu este grefată pe oligofrenie, formă severă, este beneficiara unor medicamente moderne, antipsihoticele atipice, unele dintre ele aducând remisii importante ale bolii și o viață cât de cât normală, cu integrare în social. Nu trebuie confundată în nicio situație schizofrenia cu oligofrenia severă. Nici măcar aceasta din urmă nu îndreptățește pe cineva să desconsidere și să înlăture unicitatea vieții umane, a umanității înseși. Cu alte cuvinte, nu numai că nu s-a aplicat, în opinia mea, un tratament individualizat psihiatric, dar condițiile de viață par cu totul străine de conceptul de recuperare a pacientului cu tulburări psihice. Existau scheme de tratament valide, erau evaluate la intervale regulate de timp, ce se întâmpla cu comorbiditățile asociate, a fost cineva preocupat de evoluția bolnavilor sub tratament și de ajustarea/reajustarea medicației în funcție de bolnav, de comorbidități, de examinările clinice și paraclinice? Ce psihiatru a stabilit medicația și cum a urmărit evoluția pacienților? Despre ce reabilitare este vorba și ce înseamnă ergoterapie, munca pe proprietățile oficialilor sau ale sătenilor pe o farfurie de mâncare și un pachet de țigări? Este normal așa ceva, din punct de vedere uman? Oare nu se găseau posibilități de ergoterapie în centru, o seră de legume, de flori, nu se găseau oare posibilități de tratament modern? Cine urmărea comorbiditățile asociate, cum le trata/rezolva, ce se întâmpla cu bolnavii care prezentau boli de natură TB, de exemplu? Care erau posibilitățile de îngrijire permanentă, cum se îngrijea pielea, unde făceau duș, ce mâncau și ce rație calorică primeau? Am înțeles, prezentau tulburări psihice grave, dar care era medicația în raport cu diagnosticul? Ce însemna morbiditatea, în afară de morbiditatea prin schizofrenie, de exemplu?! Să fie astfel de centre „ultima haltă”? Putem să ne imaginăm că atât poate medicina și atât înțeleg serviciile integrate de asistență socială? De ce nu i s-a permis doamnei Georgiana Pascu accesul în centru, aceasta prezență, putând avea ca urmare chiar o consiliere cu membrii echipelor de îngrijire, mai ales pe respectarea procedurilor de contenționare. În această societate trăim? Incredibil!

Catalin  •  25 ianuarie 2017, 15:01

Deci domnul Radulescu, cel care zicea ca a tot facut verificari si nu era nimic gresit, l-a lasat jos din brate. Dar el nu plateste cu ceva? Ca sa faci verificari si sa nu gasesti nimic, e ca si cum a fi cel mai prost din curtea scolii.

Ion  •  25 ianuarie 2017, 15:12

,,Informatiile din media nu reprezinta probe...,,,Oau...o remarca ceva domnule Tolontan!?(Asta aud acum la tv....)Poate reevaluati si dumneavoastra...Sau un discurs este afara si unul aici...sau...

Anairam  •  25 ianuarie 2017, 15:46

Domnule Tolontan bine ar fi ca acesti indivizi care au profitat la maxim de toate privilegiile conferite de sistemul mafiot sa fie trasi la raspundere altfel totul este zadarnic. Zilnic suntem coplesiti de cei care sunt deasupra legii si nu vad vreo schimbare in viitor ***. Va doresc succes in continuare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  25 ianuarie 2017, 16:13

Asta e motiv de bagat in puscarie director si angajati. Sunt platiti sa le faca viata mai buna si sa ii ajute sa se integreze, nu sa fie bataia de joc. Demiteri si pt cei ce verifica asta...

animalutul20  •  25 ianuarie 2017, 16:54

auzi tolo, dar de radu herjeu cand scrii si tu ceva? mai ales acum , ca CNA face ce stie mai bine cand unii tipa ca " e lovitura de stat"............poti sa incepi cu declaratiile lui de avere pe 2015 cand avea 340000 lei in 3 depozite mari si cu 2016 cand are 415000 in aceleasi 3 depozite - la un venit net declarat de 51000/an inseamna ca asta a gasit secretul de care au nevoie toti romanii- sa traiesti, sa maninci , sate imbraci bine, sa faci vacante perfecte si sa mai primesti si bani ..........hahhahahahaha..........sa aduni la banca tot salariul +ceva deasupra......e beton..............

Emil  •  25 ianuarie 2017, 17:51

Domnulw Tolontan va rog sa mergeți cu aceasta ancheta și mai departe....sa ne spună domnul BADEA Cum fundația soției are contract cu casa de asigurări, Cum fundația are un spațiu medical în Voineasa unde funcționează în condiții mizere un cabinet medical, ...Cum DSP VÂLCEA nu se sesizează ca acest cabinet funcționează in conditii mizere, fara apa calda, fara caldura, canalizare....dispensarul din localitatea Voineasa ..Cum a fost protejat de toate conducerile politice de pana acum.

ahuramazda  •  25 ianuarie 2017, 18:09

Pacat, dar nu e ceva anormal pentru Valcea chiar as spune ca asta este normalitatea in acel judet iar Calea, care din pacate nu mai este printre cei vii (pentru ca din surse se afirma ca era urmatorul sef CJ cu dosar penal), stie si acolo unde e cum stateau 'trebile'. Ca sa iti dau un exemplu d-nul Badea seful DGASPC-ului impreuna cu jurista acestuia au facut o cale de atac impotriva unei hotarari prin care dupa ce o persoana a adoptat un copil si sotul acestuia efectua demersurile in vederea adoptiei, pe baza unor dispozitii legale si inaplicabile strict pentru a tracasa acea familie si prin prisma faptului ca nu isi primisera "dreptul" strict necesar desfasurarii activitatii de functionar public cu care erau investiti. Cel mai ciudat moment a fost ca dupa ce am facut apararile in instanta solicitand amendarea atat a institutiei cat si acelor care au semnat si depus calea de atac, precum si aplicarea dispozitiilor art. 291 c.pr.pen., in speta sesizarea organelor de cercetare penala pentru faptele care puteau intruni elementele constitutive ale diverselor infractiuni, cu o zi inainte de primul termen al caii de atac de la Curtea de Apel Pitesti la dosar a rasarit o hartie de renuntare (retractare) cum au catalogat-o cei de la Curte) la calea de atac formulata, astfel incat nu ma mira ce se intampla si ce se intampla si la Voineasa pe tarlaua numitului Badea. Ce a facut Radulescu este prea tarziu si nu rezolva problemele din sistem existente, iar Radulescu a luat aceasta decizie ca urmarea a presiuni mediatice exercitate prin articolele din GSP, ca la nivel local nu a dat niciodata nici macar 2 (doi) bani pe ziarele care au mai scris despre asa ceva. Asa ca felicitari pentru ancheta insa nu va exista niciun ecou real dupa aceasta masura, iar peste o luna se va reveni la aceleasi obiceiuri. Este practica Valcii de a rezolva totul in stilul sau caracteristic.

Filip  •  25 ianuarie 2017, 19:58

INCREDIBIL ! Opriti planeta , opriti istoria ...va rog Opriti Romania ! Priviti-va in oglinda, daca puteti, si sariti din mers nu asteptati prima statie !!!

di livio  •  25 ianuarie 2017, 20:23

Si meclele lor is de neoameni.Cam asa arata si astia din actualul guvern...si Codrin,Nicolicea,Serban Nicolae.Numa mecle sinistre

Alexandru  •  25 ianuarie 2017, 20:40

Vad ca se fac anchete ba de catre Consiliul Județean Vîlcea , ba de Corpului de Control și Autoritatea Naționala pentru Persoanele cu Dizabilități. Oare acest *** cu oameni legati de paturi, dezbracati , barbati imbracati in rochii roz, nu intra sub incidenta codului penal? Si daca asta e doar abuz in serviciu, eu cobor la prima!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru  •  25 ianuarie 2017, 20:54

Cazul asta m-a indignat mai mult decat cel al *** din satul Gamacesti. Acolo nu era pretinsa ingrijirea si ocrotirea victimelor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

StefanCM  •  25 ianuarie 2017, 20:55

@UPDATE - Poi de ce sa il destituie, cu ce a gresit omu? Sa il mute disciplinar la alt centru, de preferinta mai mare.

StefanCM  •  25 ianuarie 2017, 20:58

@Alexandru Unu la mana, e doar abuz in serviciu, ca doar nu vrem sa suparam omu, are si el o famelie. Doi la mana, conform ordonantelor, nu exista daune mai mari de 200 de mii, asa ca sa asteptam sa intre ordonantele, ca omu respectiv nu a facut nici o infractiune. Daca au murit 58 e tot una, ca nu vad cum am putea cuantifica pretul unei vieti, ca sa ajungem la cei 200 de mii.

Alexandru  •  25 ianuarie 2017, 20:58

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

r  •  25 ianuarie 2017, 21:29

off topic Comisia SRI tocmai a facut public faptul ca PSD (prin ghita si maior) aveau relatii neprincipiale cu SRI. Dar minune, ceva nu le-a reusit si se autoincrimineaza ca cineva isi baga coada in SRI. Poate o sedinta de partid a PSD ne-ar clarifica mai mult ce tampenii face SRI decat comisia parlamentara.

john  •  25 ianuarie 2017, 21:35

Peste tot e aşa Cătăline. În Bihor la Spitalul de neuropsihiatri Ştei, care ține de Ministerul Justiției e la fel. Când am citit şi văzut pozele de aici parcă am revăzut scene de la Ştei. Peste tot aceeași încrengătură de intrese, de oameni venali fără o minimă condiție morală. Iar în fruntea DGSPAC Bihor, e cum să-ți explic, un fost chelner.

Alexandru  •  25 ianuarie 2017, 21:39

In tara care te predispune cel mai mult la nebunie este cel mai periculos sa innebunesti.

Ioana  •  26 ianuarie 2017, 0:52

Sinistru! Mi-e greu sa ma uit la poze si video. Oricat de urat este adevarul, oricat le este de greu unora de digerat si acceptat adevarul si oricat ar politiza unii problemele sper ca astfel de investigatii sa continue. Ma intreb cand vor incepe institutiile statului sa functioneze? Cand vor incepe sa isi faca treaba cei care lucreaza in institutii si sunt platiti de contribuabili sa lucreze pentru si in folosul contribuabililor si nu in interesul sefilor?

Simona  •  26 ianuarie 2017, 10:20

Care sunt sanctiunile pt restul angajatilor care erau martori sau chiar direct implicati in toate aceste abuzuri? Schimbarea directorului nu va insemna schimbarea modului de gandire al angajatilor...

Valentin  •  26 ianuarie 2017, 12:16

Catalin, cred ca vreti sa spuneti "sevraj" in loc de "vertij". In rest, felicitari si spor la treaba (sunt ingrozitor de multe cazuri in tara noastra).

Razvan  •  28 ianuarie 2017, 13:03

Buna ziua! Din pacate, citatul de mai jos, preluat din articolul indicat al dlui M. Iovanel (http://www.scena9.ro/article/mihai-eminescu), se potriveste perfect si dupa 100 de ani (in caz ca cineva mai spera ca se va schimba ceva pe aici): „Serviciul medical lăsa mult, chiar foarte mult de dorit, de vreme ce medicul Spitalului din Tg. Neamţ nu venea nici măcar o dată de săptămână după cum era obligat. Timp de 40 de ani, adică până în 1898, acest ospiciu atât de important, n-a avut medicul său propriu: conducătorul de fapt a fost intendentul; partea medicală era încredinţată unui profan cu titlul de medic secundar, care de cele mai multe ori nu ştia să deie decât chinină, bromură, cămaşă de forţă, închisoare la pivniţă şi bătaie, aceasta cu prisosinţă şi fără economie. Datorită acestui nenorocit sistem, nevinovaţii nefericiţi, a căror îngrijire reclama poate cea mai sfântă şi devotată solicitudine medicală, găsesc la ospiciul de la Neamţ nu un loc de vindecare, ci un locaş de tortură, şi tocmai în megieşia mănăstirii, locaş de îngăduinţă, blândeţă, bunătate şi jertfă. [...] vindecarea unui alienat de la acest ospiciu era o minune”.

Comentează