Nu faceți aceeași eroare ca noi! De ce sunt importante protestele și care poate fi continuarea

Dezgustul de politică este una dintre cauzele care au păstrat România în înapoiere și i-au răpit până acum șansele

marți, 31 ianuarie 2017, 10:54

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi cheamă tinerii din stradă să intre în PNL și să ajute astfel la modernizarea partidului. El spune că ”oamenii implicați civic sunt bineveniți în partid”.

Primele reacții scot flăcări.

Atât din stradă, cât și din partid.

Publicul îl ironizează pe Raețchi pentru că PNL e nereformabil și pentru că, în general, politica e murdară și nu merită.

De partea cealaltă, din interiorul PNL, senatorul Mihai Voicu, care amintește că e membru al liberalilor din ianuarie 1990, spune că e o nerozie ”căutarea obsesivă a oamenilor din afara partidului”.

Și se întreabă: ”Tinerii din partid când vor fi promovați?”.

100.000 de oameni este estimarea majoritară a presei în privința participării la mitingurile de duminică în toată țara

Interesant e că ambele răspunsuri pe care le primește Raețchi rămân în logica ultimelor decenii.

O generație întreagă, cea care cu orgoliu susține că a făcut Revoluția din 1989, și care acum a ajuns la 40 plus, a refuzat să intre în politică.

Ea nu a fost, la început, o generație neimplicată civic.

De altfel, caracterizarea ”cele mai mari demonstrații din 1989”, aplicată mișcărilor de duminică, 29 ianuarie 2017, riscă destul de mult.

Surperlativele sunt mereu supuse comparațiilor.

Numai în anul 1990 au fost frecvent manifestații cu mult peste o sută de mii de oameni în stradă.

Majoritatea s-au petrecut împotriva hegemoniei FSN, dar au existat manifestații și pro.

500.000 de oameni au manifestat în noiembrie 1990 la fondarea Alianței Civice

Începând cu 28-29 ianuarie, mitingurile succesive ale Opoziției și ale Puterii, continuând  cu demonstrațiile de masă zilnice din Piața Universității și încheind cu cei aproape o jumătate de milion de români care au celebrat în noiembrie fondarea Alianței Civice, anul 1990 este unul de mare fierbere.

Și starea de veghe a societății nu se încheie aici.

În 1992, de Paște, Regele Mihai este îmbrățișat pe strazile Bucureștiului de o mulțime estimată la 1 milion de oameni.

Regele-Mihai-1992

Veți spune că aceea nu e o demonstrație, ci o celebrare.

E adevărat doar pe jumătate.

Cine a trăit în stradă acea zi și acei ani știe că, de la venirea Regelui și până la moartea lui Corneliu Coposu, din decembrie 1995, când sute de mii de oameni din toată țara ajung în București, fiecare eveniment înseamnă și afirmarea unei atitudini politice, a unei idei. 

Atunci, ca și acum, opoziția manifesta împotriva abuzurilor ascunse în spatele votului majoritar.

Fie ele sărbătoare sau stare de doliu, toate marile întâlniri populare poartă mesaje civice.  

A ieși în stradă în număr atât de mare a fost și a rămas un fel de a afirma un mesaj dincolo de gestul fizic și dincolo de propria persoană.

Marșul îi privește nu doar pe cei prezenți, ci și pe cei care nu au putut veni.

Împreună cu viii, defilează amitirea morților și ceea ce dorim copiilor născuți sau nenăscuți.

Fie ei din trecut, din prezent și, mai ales, din viitor, oamenii care nu sunt în stradă sunt invocați și reprezentați de către cei care mărșăluiesc.

New York Times scrie, simplu și sugestiv, că manifestațiile sunt importante mai ales prin ceea ce nu se vede, dar știi că e în spate.

Protestele poartă mereu o sugestie, o demonstrație de forță, precum ”saltul gazelei care își avertizează prădătorul: Uite cât de rapidă sunt, n-ai nicio șansă să mă prinzi, reununță!”.

Observația este universală.

Puterea de la București nu s-a speriat de numărul celor ieșiți în stradă, ci de cei despre care știe că n-au ieșit, dar se pot adăuga oricând.

Demonstrația resimțită e întotdeauna mai puternică decât demonstrația văzută.

Și în SUA,și în Coreea, și în România, și pretutindeni unde mișcările de stradă răzbat, întrebarea e: Ce urmează?

791780-16409670-1440221482677793-298638625-o

De aceea am și adus în discuție generația ”decrețeilor”, dar și pe toți cei care, indiferent de vârstă, au manifestat în anii 90.

Ei nu au fost nicidecum lipsiți de civism.

Dar, cumva, toată inițiativa și implicarea acelor oameni s-au scurs ca apa prin pietrele bordurilor însângerate la propriu.

S-a pierdut.

Același risc există și azi.

Activiști civici din toată lumea, oameni care știu cu ce se mănâncă protestul, euforia victoriei și amarul de după, avertizează că e nevoie de organizare.

Când protestezi dai peste mână cuiva despre care crezi că face o prostie.

Mai departe, e nevoie să câștigi dreptul de a purta uneltele.

Mai informați și, opinie personală, mai inteligenți și talentați decât am fost noi la vârsta lor, cei de astăzi e bine să critice trecutul și prezentul, dar e esențial să le înțeleagă!

Dezgustul de politică n-a dus nicăieri în aceste aproape trei decenii.

Politica e grea, e frumoasă și e complexă în misiunea ei de a servi pe cei pe care-i reprezintă. Politica se bazează pe știință.

Politica e cool.

Să găsești soluții pentru societate, să le argumentezi, să le opui soluțiilor altora și să accepți complementaritatea atunci când ea există, asta e și intelectual atractiv.

Poate că Ovidiu Raețchi are dreptate.

Și nu e vorba doar despre PNL, ci despre orice partid care vrea să facă acest pas.

Nu repetați erorile noastre! Nu lăsați ”pe alții” să facă politică, că ”eu mă ocup de chestiile importante”.

Mai ales că aveți capacitatea să învățați corect politică, după carte și în mediul academic, noi asumând profesiile de multe ori în galopul unei lumi care abia se năștea.

Iar implicarea nu se mărginește la partide.

Ea poate îmbrăca multe alte forme, de la organizații neguvernamentale până la inițiative civice.

Important e ca voi să continuați să comunicați și să vă implicați împreună. Să învățați principiile corecte ale domeniilor în care vreți să intrați.

De ce v-ar interesa un mesaj de la un ”decrețel”? De la un rumeguș cu pretenții profetice.

Pe vremuri și noi am auzit asta: ”Intrați în politică!”.

Într-un recent interviu din ”Dilema veche”, Andrei Pleșu își amintește cum Adam Michnik îl întreba în 1990: ”Cine va câștiga alegerile?”.

”Toți credem că FSN”, răspunde filosoful român.

”Păi, atunci de ce nu intrați în FSN?”, spune Michnik.

Dacă ar veni de la oricine altcineva decât Adam Michnik, omul care a preferat pușcăria în locul libertății exilului, i-ai spune oportunism.

Era înțelepciune.

Desigur, acestea sună ca niște povești vechi.

Cândva, și noi am auzit vocile. Ne invitau să intrăm în politică, să nu stăm pe margine, să nu o lăsăm pe mâna altora!

Am crezut că sunt glasuri vechi și, de fapt, poate că erau vocile voastre.

Ne-am temut că e o tentație din trecut. Dar dacă era o rugăminte din viitor?

Timpul își păstrează intactă maliția.

Poate că ceea ce auziți voi nu e îndemnul trecutului și prezentului de care v-ați săturat, ci chemarea copiilor voștri, care, dincolo de aburul orizontului, știu cum arată viitorul dacă veți lăsa altora politica.

 

Comentarii (96)Adaugă comentariu

Emilian  •  31 ianuarie 2017, 11:22

Catalin, apelul tau e corect, din pacate lipsa de implicare nu cred ca poate fi lecuita de pe azi pe maine. E o boala care vine adanc din istorie, iar poporul nostru se caracterizeaza mai degraba prin miscari compulsive decat prin implicare sistematica, constructiva.

Maxentiu  •  31 ianuarie 2017, 11:22

Sint de acord cu imperativul intrarii in politica, in partide, si cred ca trebuie plecat de la premisa ca orice partid e reformabil. Trebuie doar sa atinga acea masa critica care sa incline balanta in favoarea liberei circulatii a ideilor, in detrimentul monopolizarii puterii de catre un grup de interese.

radu  •  31 ianuarie 2017, 11:25

Excelent comentariu ! Felicitari dle.Tolontan.

cipi79  •  31 ianuarie 2017, 11:27

Am avut pana nu demult un utilaj fara instructiuni de utilizare ... numit democratie . Acum avem instructiunile ( filozofi , ziaristi , analisti etc ) , propun sa le folosim si sa le imbunatatim ..... prin a gandi cu mintea noastra .

Octavian Stăncioiu  •  31 ianuarie 2017, 11:46

O nouă chemare la luptă a ideologului politic, autointitulat ”decrețel”, Tolontan. Nu, domnule prea-formator de opinie corect politică, cei de azi nu sunt ”mai inteligenți și talentați decât am fost noi la vârsta lor”. În primul rând, cultura lor generală e la ani-lumină de cea a generației pe care o numiți, de parcă ar fi vârsta a treia, ”40 plus”.

nausea  •  31 ianuarie 2017, 11:52

Politica corupe. Cel putin in .ro. Avem atatea exemple de lidesri sindicali care au devenit politicieni incompetenti sau corupti ( ciorbea e unul dintre ei). De n-as intra in fsn in 90 daca as putea, daca as da timpul inapoi? Pt ca ar fi fix ca in 1946 , cand se stia ca vor castiga alegerile comunistii. Voi intra in politica cand politicienii vor fi elite, absolveti de Oxford sau Cambridge, cand o sa fie modele de onestitate si viata ireprosabila. Asa cum un sportiv face sacrificii sa ia aur olimpic asa si un cetatean trebuei sa faca sa ajunga politician. Atunci da, mi-as dori sa fiu politician. Acum cer de la un politician un lucru minimal, cinstea. Esti capabil sa nu intri in cascaval cand te vezi cu el pe mana? Eu unul am indoieli fata de mine, daca as fi cu painea si cutitul n-as rezista sa nu-mi angajez rude, sa dau contracte le prieteni, sa dau contracte la cei care imi dau rebate-ul mai mare. Dar macar eu n-am promis ca fac asta, nu mi-am asumat nic, de aia ies in strada si ii condamn pe aia de fac asta (au promis ca nu fura dar nu se pot abtine).

Alexus  •  31 ianuarie 2017, 11:52

ar fi bnine ca oamentii lui Soros si Iohanis sa respecte rezultatul alegerilor democratice nu sa incerce sa dea jos un guvern legal constituit prin lovitura de stat.

Marvin  •  31 ianuarie 2017, 11:59

Ma uit la cele doua poze. Una e facuta ziua, una e facuta noaptea. Asa ca imi pun o intrebare, de ce nu iese astazi lumea in strada de la ora 8 dimineata. Sa protesteze in fata institutiilor cand chiar este cineva care sa le poata raspunde doleantelor? De ce iese lumea in strada doar dupa ora 18? Eu va pormit ca atunci cand o sa iasa lumea in strada ziua, se va schimba ceva. Pana atunci, stam pe net.

adrian  •  31 ianuarie 2017, 12:06

Catalin , am trait experienta de acum, in anii 90 , cu tot ce a insemnat revolutia si ce a urmat. Cati dintre cei care atunci ieseam in strada, credeam ca oameni ca Ciorbea , Tariceanu , vor ajunge astazi la un nivel de milogeala politica de neinchipuit ? De neimaginat pentru taranistii si liberalii, acelor vremuri . Nu crezi ca tot ce se intampla acum, este o portita pentru oportunistii de azi ? Timpurile se schimba , oamenii raman aceiasi ! Sustin cauza celor care manifesta , pentru ca este corecta, dar ce urmeaza ?

Dinu  •  31 ianuarie 2017, 12:10

E foarte frumos si idealista aceasta reprezentare, dar as vrea sa iti propun alta perspectiva asupra lucrurilor. Daca nu ne place ce se intampla in sistemul de sanatate, nu inseamna ca trebuie sa ma fac medic. Daca observ abuzuri ale politiei, nu inseamna ca trebuie sa ma fac politist. La fel si politica, e pentru cei care sunt facuti pentru politica. Solutia unei clase de politicieni firavi, fara chemare, adunati de la proteste, (sau din academie, cum au mai incercat unii), este absurda. Daca ne revolta ce se intampla cu clasa politica, poate e mai productiv ca o parte din cei din strada, sau copiii lor, sa se faca nu oameni politici, ci procurori. Sau judecatori. Sau jurnalisti. Dar procurori, judecatori sau jurnalisti -sau ingineri, sau medici, sau artisti - cu principii si cu dorinta de a schimba, fara lehamitea si apatia care nenoroceste toate profesiile tarii, nu doar politica. Fiecare sa faca ceea ce este menit, dar o faca bine. Eu nu as putea fi om politic, nu am constructia necesara. Cum mai mult ca sigur nu avea nici Leon Danaila. Insa simt ca politica nu incepe la pragul sediilor partidelor si ca "clasa politica" este doar un produs al politicii mult mai largi si mai semnificative pe care fiecare o face in casa lui, in familia lui, in profesia lui. Hai sa facem politica !!! Dar in primul rand politica de fiecare zi, acolo unde fiecare poate fi eficient si puternic, pentru a face o diferenta!

Spa  •  31 ianuarie 2017, 12:26

Degeaba protestam la guvern, acolo sunt doar scamele. *** sunt in parlament. Iar ca orice ***, rolul ei natural este sa produca scame. Putem sa maturam milioane de scame, cat timp *** sunt la locul lor, altele le vor lua locul celor maturate. Din pacate firbra morala a tarii este inexistenta, furtul e a doua natura, iar poporul se imparte intre corupti si bogati si coruptibili si saraci, dar care asteapta si ei sa le vina randul. Cei ramasi mai ies in strada, mai stau resemnati acasa, mai pleaca din tara. Dar sunt prea putini, iar in democratie majoritatea decide. Asta e.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adrian_hora  •  31 ianuarie 2017, 12:28

@marvin, lumea iese dupa 18 pentru ca atunci iese de la munca, majoritatea celor care au iesit la manifestare sunt angajati, aduc plusvaloare economiei, nu sunt *** precum majoritatea celor care au votat psd.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

spa  •  31 ianuarie 2017, 12:40

Nu stiu de ce ati cenzurat cuvantul ***. Conform DEX: ***, ***, s. f. 1. Bucată ruptă, sfâșiată dintr-o pânză sau dintr-un obiect de pânză; haină, rufă sau pânză veche, ruptă. ♦ Fig. (Fam.) Om de nimic; ***, secătură. Daca celor care vor sa elbereze din inchisori infractorii nu mai avem voie sa le spunem nici macar pe nume, ce ar fi civilizat sa facem? Sa stam la incasat, sa le spunem ceva gen "Excelentelor, poate doriti sa va reconsiderati pozitia, va rugam frumos, daca nu deranjam?"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  31 ianuarie 2017, 12:49

Citiți va rog ( ferească Dumnezeu ): http://www.stiripesurse.ro/oc-in-guvernul-grindeanu-ministrul-energiei-a-fost-internat-de-urgen-a-in-austria_1176915.html Dar de ce Austria? România pentru ce e buna? Sa facă bani si sa-i cheltuiască afara? Tolo, văd ca te fac unii decrețel, tu ce spui? Tu de când ai comentat aia cu acoperiți din presa vrei sa faci pasul spre analist? Ce-i si cu acest articol? Iar te bagi in seama! Aici nu-i vorba de tânăr sau bătrân, e vorba de valori! Tu ai valoare? Ai răcnit si atât! Coagulează, unește, fa ceva constructiv cu plusvaloare nu bla bla! Hai , treci la treaba!

Sanautanu  •  31 ianuarie 2017, 12:59

Cred ca este timpul implicarii fiecaruia dintre cei care nu am facut-o atunci cand trebuia, preferand statulul de observator si, invatand din greselile trecutului si, cu atat mai mult, ale prezentului, implicarea noastra sa duca la o forma fireasca, normala si corecta de autoguvernare. Am spus ori de cate ori am avut ocazia ca daca experientele noastre nu duc la nimic bun aveam exemplele tarilor care au reusit. Trebuie doar sa le urmam, neincercand sa inventam roata , iar si iar. Cred ca ar trebui sa ne alegem liderii dintre oamenii normali si cu bun simt, care sunt destui, sa-i rugam sa ne conduca si sa-i ajutam sa o faca. Poate ca ar trebui ca eforturile noastre sa concentram nu pentru supravietuire ci pentru o reala prosperitate, care sa ni-i aduca pe cei plecati sa ingrijeasca batranii altora (ale caror interese guvernantii lor inteleg sa le respecte), pentru a trai intr-o tara normala, ca afara. Avem 4 ani ragaz pentru asta, Dara daca in acesti 4 ani nu vom face nimic iar la urmatoarele alegeri nu vom iesi la vot fiinca nu vom avea pe cine sa votam atunci vina va fi in intregime a noastra. Sa-i lasam sa guverneze pe cei alesi democratic, dar sa le amintim, iesind din cand in cand in strada, ca oamenii normali inteleg ca ca guvernarea nu se poate face asa cum ar dori Dragnea si cu Tariceanu, slujind interese individuale sau de grup, ci trebuie facuta respectand interesele tuturor si ale viitorului acestei tari.

Lucian  •  31 ianuarie 2017, 13:05

Puterea se ascunde în spatele votului obținut la alegeri. Pare sa nu-i pese de vocea străzii, dar să nu credeți că nu o deranjează manifestațiile de protest. Are însă un plan, unul de curățenie juridică internă, care trebuie îndeplinit rapid și cu orice preț. Veți vedea cum partidul lui Dragnea va veni imediat ce va termina operațiunea- grațierea cu alte pomeni pentru popor, încercând astfel să-i potolească pe cei care văd prezentul și viitorul altfel decât urmașii lui Iliescu. Cât privește șansa tinerilor de a intra în politică, întrebați-l pe condamnatul pesedist , marele conducâtor din Teleorman, ce l-a recomandat pe fostul său sofer-aghiotant să ajungă secretar de stat în guvernul condus de cetățeanul Grindeanu? Vedeți ce cadre pentru viitor are țara asta!

coco  •  31 ianuarie 2017, 13:08

Eu NU sunt de acord cu tine, nu sunt de acord cu ”4% nu e plagiat si e nesemnificativ”, ”miting spontan” , ”PSD-ciuma rosie”. Eu cred că 4% plagiat este plagiat, ”miting spontan” este miting ilegal, PDL din PNL = FSN/PCR=Ciuma Roșie.

elgringo  •  31 ianuarie 2017, 13:11

Generații *** zero absolut, manipulari grosolane pentru minți linistite. Tirbușon ruginit asemeni năucilor linistiți ce mărșăluiesc brownian pe străzile țării, niște paraziți sociali ai partidelor ce au pierdut alegerile și doresc revenilrea la putere prin lovituri de stat. Dragi Mironi Cozmaci, veți urma soarta luceafărului Hiulei cît de curind, puneți muna pe muncă ***, în fapt nu cred că un antrepenor lucid poate angaja asemenea incapabili.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PaulG  •  31 ianuarie 2017, 13:12

Articol cu mesaj emotional (nu si rational). Zeci de mii de oameni nu pot intra maine in politica si sa aiba un impact, pentru ca nu asa functioneaza sistemul. Mai mult, generatie dupa generatie, oameni de valoare isi tot fac loc in partide, doar pentru a inghiti cate o galusca ideologica si a trece apoi in alianta cu vreun grup de interese economice. Problema nu sunt oamenii, ci sistemul politic, iar convulsiile se vad nu doar la noi, ci in toata lumea (remarc vechea obsesie "ca la noi la nimeni"). Pana nu va exista o reforma de la baza a sistemului politic, va fi "same old business", oricati oameni de valoare s-ar implica.

Arsenie  •  31 ianuarie 2017, 13:23

Catalin, romanii sunt singurul popor din lume care se autodenigreaza, individual si mai ales colectiv. Eu unul am invatat sa tin cont de acest aspect esential inainte de a emite orice fel de judecati. Romanii sunt hoti? Nu cred ca toti sunt hoti. Romanii sunt lenesi? Foarte posibil sa fie, multi dintre ei. Dar ce importanta au toate astea, pana la urma? Germanii au provocat doua razboaie mondiale cu 100 de milioane de victime, si astazi sunt bine mersi, nu ii arata nimeni cu degetul ca ar fi criminali. De ce au reusit germanii sa-si spele imaginea? Bingo: pentru ca sunt solidari, indiferent ce ar face. Noi nu vom atinge niciodata la acest statut, pentru ca suntem dezbinati de interese personale si orgolii. Oamenii care ies in strada, 99% votanti USR sau PNL, nu inteleg din pacate votul democratic. Pentru ei, daca rezultatul alegerilor nu este cel pe care si-l doreau, atunci guvernul nu este legitim si este dreptul lor sa-l dea jos prin miscari nedemocratice si proteste. Legea gratierii este doar un pretext, daca mureau oameni in Bamboo acela ar fi fost pretextul lor. Imi este sila de atata ipocrizie, Catalin. Iar Klaus Iohanis este de departe cel mai mare ipocrit si manipulator

Octavian Marin  •  31 ianuarie 2017, 13:29

E fals. Portile politicii sunt inchise. Cateva legi la fel de bine gandite, precum ordonantele din ziua de astazi, impiedica oamenii onesti sa participe cu sanse la politica activa a tarii.

Mioara  •  31 ianuarie 2017, 13:35

Intra in PNL,Catalin Tolontan!

Ladiana  •  31 ianuarie 2017, 13:40

Este o iluzie sa crezi ca dacă intri intr-un partid poți contribui la reformarea partidului sau poți face ceva pt cetățeni. Acolo , dictatura conducerii de partid te face sa înțelegi ca ești un soldat care asculta ordinele. Mai sunt dinozaurii partidului care isi revendica dreptul de a ocupa functii sau mandate pana la moarte***ți care au criticat partidul au fost dați afară. Teoretic este cum spuneți voi dar practic nu se poate

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  31 ianuarie 2017, 13:45

Asa tolontane si????????????? tot o tii inainte cu astea.....si care este de fapt rezultatul? ce vrei sa spui? despre cine faci referire este o parte a populatiei acestei tari sau faci si tu ca base si johanis vorbesti despre majoritate dar tu nu o ai. sunt oameni care isi exprima liber si democratic ce au de spus, bravo lor insa si eu am de spus multe dar nu sunt printre ei. de ex. cand va iesi legea de raspundere a magistratilor. poate fi de raspunderii a tuturor numai sa fie. in momentul in care se castiga la CEDO o sentinta ar trebui ca toti cei care au luat parte la proces sa faca un pas in spate si sa li se ia banu. ai auzit de bani. astia fac totul indiferent de job (judecator, procuror, medic, politician, profesor, inginer, muncitor, etc)

m_d  •  31 ianuarie 2017, 13:49

Si daca cei care au stat pe margine pana acum, nu sunt mai buni decat ceilalti? Inchipuiti-l pe Ponta, in 1991, ca lua bataie de la mineri si apoi intra in partidul lui Iliescu...Fereasca Dumnezeu de oportunisti! Eu am stat pe margine si atunci si acum, nu imi pot asuma mizeria care se numeste politica romaneasca. Ideea ta, Catalin, e logica si ar putea fi o solutie, intr-o tara asezata, cu traditie de buna crestere politica. In cazul nostru insa, asa cum spui si tu oarecum, sistemul e prea agresiv ca sa mai permita imixtiuni, generatii intregi formate sa rupa cu dintii banul public nu se vor da la o parte niciodata.

cc  •  31 ianuarie 2017, 13:50

E naspa! Rau de tot! Unde vezi marile veleitati si splendoarea in mizeria care ne spurca de doua saptamani? Ce am vazut in aceste doua duminici e usor diferit de celebrele "Nu ne vindem tara", "N-ai mancat salam cu soia", din anii '90. Atunci, parintii celor ce protesteaza azi aveau scuza dezinformarii. Cei de azi nu au nici o scuza; e doar urmarea la refuzul de a mai judeca cu propria minte, e doar comfortul de a asimila sabloane create de altii. Astazi, creativitatea populara "...vrem pe Roman sa ne ***"e inlocuita de neanderthalianismele de pe FB:"cf? ***" Cred ca acest indemn la civism e frectie cu Diana la piciorul mesii. Daca nu ar fi des banuita *** a *** la turma de raspandaci platiti, rasplatiti, infiati prin santaje ordinare de genul "stiu ce ai facut asta vara, si stii ca stiu, ca altfel nu semnai angajamentul si nici nu luai banii" Singura raza de lumina e calitatea scrisului, mult superioara colegilor Tapalaga si Dogioiu. Cu e sa fii coleg cu *** astea?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  31 ianuarie 2017, 14:01

cc ai vazut daca nu ai vorbit frumos de ei si ai inceput sa bagi alte chestii te-au taiat???? tare nuuu? cu raspandacii....

vlad  •  31 ianuarie 2017, 14:18

@Arsenie Cred ca nu ai fost atent ce s-a strigat la proteste: ai vazut "Jos Guvernul" sau "Demisia Grindeanu" ?? Tu esti manipulatorul aici... nu contesta nimeni guvernul PSD, alegerile astea din 2016 sunt dupa toate aparentele cele mai corecte de multa multa vreme. Nu le neaga nimeni rezultatul, demonstratiile sunt fix pt ce se striga: pt ordonantele astea. Sa le anuleze, sa vezi cum se calmeaza situatia nu o sa se caute alte pretexte.

_ge  •  31 ianuarie 2017, 14:20

“Once upon a time in a forest, a huge fire occurred. All the animals were frightened and stared at the disaster, appalled. Only the little hummingbird remained active and took some water in his beak to throw it onto the fire. After some time, the armadillo bored by these useless efforts said to him <> The hummingbird answered <> “ - Amerindian Legend - Dennis Kormann "La legende du colibri" Arde padurea Cataline .

Arsenie  •  31 ianuarie 2017, 14:24

@vlad: nu o sa se calmeze nimeni. Astia vor sa dea jos guvernul, ii doare fix in cot de ordonante. Ei vor guvernul lui iohanis, de aia au si iesit in strada. Sunt satul de manipularile astea penibile si de cateva mii de insi care s-au obisnuit sa hotarasca ei guvernele in strada

OUG  •  31 ianuarie 2017, 14:30

mai vorbim dupa ce PSD ciuma rosie adopta OUG privind aminstia si gratierea.

cc  •  31 ianuarie 2017, 14:36

Marian, nu ma deranjeaza ca au taiat niste cuvinte in context, ma deranjeaza ca unii protesteaza de doua saptamani impotriva amnistiei iar in urmatoarele doua saptamani vor protesta impotriva anesteziei si apoi impotriva Anastasiei. Desi nimeni nu a cerut amnistie, anestezie sau Anastasie. Dar se pare ca toate fac parte din noul dictionar de cultura civica - editia imbogatita SRI. Acum fara gluma, tot ce se intampla azi in Romania face parte din manualul *** modern. Distrugerea institutiilor reprezentative ale statului, disolutia clasei politice, procesele publice, sentintele ante - jure, suprimarea drepturilor cetatenesti fundamentale. A inceput in 2012 cand SRI, Presedintia, Curtea Constitutionala si DNA au suprimat dreptul la vot in referendum-ul de suspendare. Atunci am vazut la lumina mii de comando-uri terorizand populatia cu anchetele asupra indemnului la vot, asupra exercitarii dreptului de vot si, asupra optiunii in sine exprimata la referendum. S-au dat si sentinte de atunci pe toate cele trei capete de acuzare. Acele comandouri sunt la baza miscarii "civice" *** de dl. ***. Asta pune multe!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mat  •  31 ianuarie 2017, 14:40

"***....Televiziuinile care dezinformeaza trebuiesc inchise imediat"Asta e opinia majoritatii celor care ies in strada in aceste zile!In ce partid s-ar potrivii acesti oameni?Domnul Tolo nu e ingrijorat,***..Cine sunt cei din strada?Niste ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor  •  31 ianuarie 2017, 14:47

mai tolo esti virit in politica pina peste ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IO  •  31 ianuarie 2017, 14:52

Am urmarit intr-un mod destul de detasat evolutia politicii la noi de dupa 1990. Problema majora e ca politicul e capusat de oameni in general slab pregatiti care au gasit un culcus cald si bine platit. Care in plus pentru as asigura viitorul au strans in jurul lor oameni de aceasi factura si nivel (inclusiv rude). Este clar pentru orice persoana cat de cat inteligenta si care urmareste si ce se intampla in alte tari ca si la noi s-au importat niste metode de manipulare/control al maselor. De ambele parti ATENTIE!!! :). La momentul actual am ajuns sa avem in tara nu oameni care gandesc calm, asezat, coerent. Avem in ambele tabere ceea ce as numi "beculete de Craciun". Adica acele beculete care se baga si se scot din priza la orice moment. Si au si acel mic buton de volum ... :( E trist dar e o realitate! Si in nici intr-un caz nu e un model de progres, e un deadlock teribil! In acest moment ce ma sperie, e mai putin ordonanta minune (complet idioata), ci reactia gen "DNA cere mai multa putere impotriva etc etc". Si toata lumea exulta ..... Atata vreme cat societatea nu e asezata pe niste principii si se merge in directia de a abuza intr-o directie sau alta nu suntem decat o tara formata din GASTI care mananca seminte si se scuipa la coltul strazii!

neicu maria  •  31 ianuarie 2017, 15:09

Catalin Tolontan ... aveti multe de invatat din Astrologie , Teologie , Legi si Legalitate pt a Cunoaste Adevarul ce trebuie sustinut si Aplicat !!! Ai Lectia de viata ca si M. Geoana pe care sigur l-ai criticat la vremea cand toata lumea s-a luat dupa barfa si cleveteala invidiosilor si nU dupa Ceea ce Dumnezeu STIE despre fiecare in parte si este scris în cartea vietii oricarei existente venite la întrupare ! Asa ca ... citeste-ti despre bilele negre incrise in Structura Cuantica personala prin Engramele = filmul vietii in care se insrie pana si gandul ... si al tãu si al celui ce intervine in actiunile si deciziile tale : SATURN R. c a-III-a : pers a gresit in domeniul comunicarii !!!!!!!!!!!!!!!!!! A avut si are un mod de a gandi foarte calculate , concret , mult prea stiintific , aplicand formule !!!!!!!!!!!!! si atat !!!!!!!!!!!!!! A mintit , barfit , calomniat pe multi oameni !!!!!!!!!!!!!!!!!!! In consecinta a demolat foarte multe lucruri bune si a promis ceva ce NU putea sa ofere !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Greseala din domeniul comunicarii s-a manifetat prin manipularea de idei !!!!!!!!!!! creerea unui current de opinie – în vederea realizarii unui scop précis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! In present , pers Nu îsi poate exprima correct , coherent ci clar ideile si nu este înteles de cei din jur !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Deseori greseste pt ca vede totul in alb sau nhegru si NU percepe nuantele intermediare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Are dificultati in relatiile cu oamenii , deoarece are tendinta de a NU spune integral si la timp Adevarul !!! considerane ca ceilalti Nu sunt capabili sa inteleaga totul !!! Un SATURN R. aflat in ac pozitie este des întalnit in temele ziaristilor !!!!!!!!!!!!!!!!!! la editorii celebri !!! la FORMATORII DE OPINIE !!!!!!!!!!!!!!!! LA CREATORII DE IMAGINI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PERS TREBUIE SA INVETE !!!!!!!! sa spuna adevarul , sa comunice prioritar !!!!! lucrurile esentiale !!! sis a spuna clar ceea ce gandeste intotdeauna !!! NU are voie sa se ascunda in spate;e unor vorbe frumoase – ci trebuie sa comunice – total si sincer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MERCUR opozitie SATURN R. : rigiditate , o minte UNILATERALA !!!!!!!!!!!!!!! fixism , incapatanare , tendinta spre critica excesiva , inhibitie , frustrare , vorbire repezita si violent ; pers este nelinistita , inconstant , capricioasa , EGOISTA !!!!!!!!!! ARE O MORALITATE INDOIELNICA !!!!!!!!!! GELOS , CERTARET , ARE PRIETENI INSELATORI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NEPTUN opozitie LUNA : Imaginatie dezorganizata , imoraliatte , necinste , destramarea caminului , abandon si fuga de raspundere !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! contactare asociatii paguboase , tendinta de autoamagire si de evadare de realitate !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Deceptii sentimentale , dezechilibre psihice ; perocil de accidente si intamplari caudate , inexplicabile !!! Pericol de scandal , pierderea reputatiei , boli incurabile , tulburari la finalul vietii !!! MARTE conj PLUTON : fire temperamentala , exploziva , indaradnica ; pers se tortureaza singura , avand tendinte distructive ; poseda o mare forta creatoare , energie fizica si mental …. Cu care se poate afirma intr-un domeniu intellectual – sportiv – pragmatic !!! MARTE conj JUPITER : necazuri cu sanatatea datorita exceselor , tendinta de a exagera si a se lamenta ............. In concluzie ... tineretul patriei trebuie sa invete CARTE de MARE SPIRITUALITATE !!! CINE ARE URECHI DE AUZIT SA AUDA !!!

mircea  •  31 ianuarie 2017, 15:11

@Tolo: Poate ca nu are legatura cu articolul, dar se cuvine a fi mentionat. Politicul la debarcat pe Gainusa cu "Stirile de maine" de la TVR. Deranja sistemul !!

lord belial  •  31 ianuarie 2017, 15:11

tolontane, nu ne intelegi, scuze. dar suntem alta generatie. mai citita, mai tech-savvy, mai umblata prin lume, mai sloboda la gura si in comportament. aia dintre noi cu apucaturi de debate si buni administratori se gandesc sa intre in politica, au si facut-o deja, doar ca destinatia nu e PNL cel obosit, ci mai sprintarul USR. in PNL sa intrati voi, batraneii de 40 de ani.

Aproape Anonim  •  31 ianuarie 2017, 15:12

<> Păi, ştim şi noi, domnule Tolontan?... S-ar putea ca în final să nu se întâmple mare lucru, s-ar putea să nu urmeze mai nimic, însă este cred fundamental să luptăm astăzi, cel puţin aici, în România, cu mintea şi cu glasul nostru, pentru a ne putea păstra drepturile lăsate moştenire nouă de cei ce au luptat până mai ieri – anii '56, '87, '89 şi '90 nefiind tocmai departe – decât să o facem mâine, cu pumnul şi cu ghioaga spre a ni le redobândi, odată pierdute. Cât priveşte dezgustul resimţit vizavi de politică, şi bănuiesc că aceasta este o greaţă pe care nu doar eu o simt ci şi alţi conaţionali, ce s-ar putea spune?... cred că însuşi felul în care ea este practicată la noi, distanţa ce se cască adesea cât un rift, între principiile declarate prin campanii ori prin mass media şi cele urmărite în fapt, cele care se materializează ulterior prin legi, prin decrete, prin HG-uri, prin OG-uri, ş.a.m.d., alături de duplicitatea majorităţii oamenilor politici, de felul în care ei au încetat să mai vadă în cetăţean un om, o fiinţă omenească, ci numai un „mijloc de producţie”, un „membru al societăţii”, un... „vot”, o pereche de braţe apte de muncă sau doar un creier utilizabil, doar o minte numai bună de capitalizat, de transformat în profit, acompaniate de atâtea altele asemeni lor, au darul de a ne depărta tot mai mult de ea, de politică, au darul de a ne stârni şi de a ne alimenta tot mai intens repulsia faţă de actul politic, realitate pe care atât de corect aţi remarcat-o. Păstrând registrul uşor pesimist, o altă chestiune pe care aş îndrăzni să o punctez, ar fi şi aceea că nu ştiu cum naiba se face, dar maşinăria politică de la noi scoate prin toate aperturile ei, de decenii bune încoace, este adevărat cu câteva excepţii care tocmai prin asta şi merită întregul nostru respect, anume prin excepţionalitatea lor remarcabilă, nişte chestii... hai să le zic numai „ciudate”, ca să nu fiţi iarăşi nevoit să folosiţi creionul roşu :), cum la fel de aproape rămâne însă de adevăr şi observaţia că ea lucrează cu materialu' clientului, adică ea ne are drept materie primă chiar pe noi. Aşa că... poate chiar aceasta ar fi şi direcţia principală de marşat – direcţia... noastră. Eu, el, ea, dumneavoastră... noi, pentru că în lipsa oricărui impuls sănătos în această direcţie, în lipsa oricărei introspecţii sincere şi atente, fără o minuţioasă autocalibrare a societăţii în care trăim, dagherotipul politic românesc va continua să scoată cu aceeaşi febrilitate stahanovistă, sute de cópii fidele şi total lipsite de personalitate după tot soiul de caricaturi politice trecute, actuale şi viitoare deopotrivă – asta ca să nu fim nedrepţi cu nimeni şi să ne arătăm pe cât mai cu putinţă, echidistanţi.

florin  •  31 ianuarie 2017, 15:15

Pledoaria pentru implicarea in politica sau, adaug eu, implicarea civica in problemele comunitatii, e binevenita. Ma opresc asupra unui pasaj din articol: <> Domnul Michnik a dat o replica spontana, necunoscand detaliile contextului politic. Sa te implici, intrand in partidul despre care crezi ca va castiga alegerile e o actiune gresita. Partidele sunt, sau ar trebui sa fie agentii de resurse umane care sa selecteze elitele politice de la nivel local la nivel national, pe baza unor idei, principii, din punct de vedere economic, social etc. Domnul Plesu, chiar daca nu era inscris formal in FSN, a facut parte din guvernul FSN timp de un an de zile, de unde a demisionat, nemultumit fiind de niste actiuni ale guvernului. Si acum vine intrebarea logica si de bun simt: daca guvernul din care faci parte face niste lucruri grave cu care esti in total dezacord, nu e normal sa pleci? Domnul Plesu, dupa mineriada din iunie '90 n-a facut-o. A facut-o peste vreo juma' de an, din alte motive. Conform unor documente CIA desecretizate, domnul Plesu il sfatuia atunci pe Iliescu sa-si ia alti consilieri, sa nu se mai repete ororile de la mineriada. Ca si cum domnul Iliescu avea mintea unui copil usor de manipulat si nu era perfect lucid si constient de consecintele actiunilor sale. Si doi: asta nu era un lucru suficient de grav incat un om de constiinta si probitatea morala a "filosofului" Plesu sa plece de acolo? Se pare ca nu... Oricum, daca cele scrise in documentele CIA sunt adevarate, domnul Plesu era convins de implicarea lui Iliescu in evenimentele de la mineriada. A scapat atentiei presei si opiniei publice in general, o declaratie data de curand de domnul Plesu, la iesirea de la audierea in calitate de martor in dosarul mineriadei, in care spunea despre evenimentele de la mineriada ca au schimbat complet imaginea buna a Romaniei dupa revolutia din decembrie 89, un model de reusita politica. Deci domnul Plesu crede si acum ca revolutia a fost un model de reusita politica!!!!!! Uau!!! Sa nu-mi spuneti ca i-a scapat "filosofului" Plesu! Declaratia o gasiti pe youtube

lord belial  •  31 ianuarie 2017, 15:15

si inca ceva zic, inca ceva: strada nu poate fi oprita de niste postaci mediocri! PSD, depunde armele, brontozaure ca ai FSN in ADN, stiu asta din 90 incoace, ti-am vazut chipul slut

mircea  •  31 ianuarie 2017, 15:19

@lord belial: Si daca am desfiinta partidele?

lord belial  •  31 ianuarie 2017, 15:54

maine, 1 FEBRUARIE 2017, protest in fata guvernului, incepand de la ora 9:00 dimineata.

Awake  •  31 ianuarie 2017, 15:55

Oamenii inteligenti peste medie au inteles 2 lucruri SIMPLE : 1. Puterea CORUPE 2. Cand faci acelasi lucru de fiecare data -votul- si astepti rezultate diferite = NEBUNIE !! Concluzie: REDUCEREA LA MAXIM A STATULUI> Strictul necesar: armata,politiaa, legislatie comerciala+penala. In rest, jos mana de pe putere, HOTILOR !!!!!!!!

sebastian  •  31 ianuarie 2017, 16:20

cu greu, am invatat, totusi, multe lucruri de la copilul meu care-i plecat departe, in Anglia, la studii. Noi, decreteii, suntem construiti simplu: suntem animale gregare, in habitatul nostru, dar traim, culmea, sub un clopot de sticla. Ne pare interesant ceea ce se intampla afara dar nu tocmai ne incita asta atata timp cat confortul nostru nu este iremediabil deranjat. Ne place sa comentam, mai putin sa ne angajam pentru ca, deh, avem deja o varsta... Copilul meu a parcurs 250 de kilometri ca sa voteze in 2014. Noi nu am fost in stare (nu neaparat eu si nu blamez) sa ne deplasam pana la scoala din cartier in 2016 si iata ce se intampla. Macar acum sa vedem spirit civic si implicare. Sa invatam de la cei "frumosi si tineri si liberi" ce inseamna IMPLICARE. Pana la capat, in fiecare zi, dupa servici, afara, in strada ca sa-i trimitem in strada pe aia care ne considera "generatie de sacrificiu" - in anii 90 eram decreteii care trebuiau sa se adapteze la aconomia de piata, dupa care am devenit, dintr-odata, neadaptati. S-o creada ei... Ca o gluma: Hai la lupta cea mare/Rob cu Roy sa ne unim...

Gica Paunescu  •  31 ianuarie 2017, 16:21

Apelul la implicare in politica este corect in teorie. Aplicarea in practica face sa se ,,piarda'' pe drum entuziasmul inceputului. Rezista doar cei mai putin principiali, in lupta interna ptr. impunerea pe listele electorale. Ce calitati credeti ca i-au impus pe dna Gorghiu, dl. Ponta, dl. Ghita, facandu-i ,,eligibili'' ptr. partidele care i-au promovat ? Presupunand ca dl. Grindeanu este un om bine intentionat si doritor sa schimbe ( nu doar !) imaginea de *** validata de dl. Ponta, cate sanse credeti ca sunt s-o faca dupa dorinta domniei sale si nu urmand ,,linia'' partidului ( a se citi: urmand ghidarea celor din fruntea partidului, a marelui mustacios adica, angrenat intr-o infruntare continua cu KWJ). Tare-mi doresc sa ma-nsel, sa-i reuseasca in final.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cezar  •  31 ianuarie 2017, 16:25

„Politica e grea, e frumoasă și e complexă în misiunea ei de a servi pe cei pe care-i reprezintă. Politica se bazează pe știință. Politica e cool.” D-le Tolontan, ***!!! Încă o chestie: singura știință pe care se bazează politica este știința manipulării.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sorin  •  31 ianuarie 2017, 16:31

foarte frumos scris, amice. Hut ab!

Serban  •  31 ianuarie 2017, 16:35

Dacă-i vorba de comparația 1990-2017, hai să ne amintim și că în 1990 principalul mesaj era: SĂ NU-I LĂSAM P'ĂȘTIA SĂ FACĂ CEVA ! Sigur, era spusă mai cu fereală și numai unora. Și așa a fost îngropat PNȚ-CD la alegerile din 2000. La actualele manifestații n-am fost și nici nu voi merge. Din păcate și după 27 de ani, când SIGUR s-au schimbat generațiile, tot vechea lozincă (se pare că a fost formularea bătrânilor din PNȚ-CD: Ionescu-Galbeni, Diaconescu, Coposu ș.a.m.d.) întunecă mințile unei noi generații.

Obiectiv  •  31 ianuarie 2017, 16:35

@ lord belial Care generatie este mai citita decat cea de 40+? Cea de 30+? Daca va incadrati in aceasta, ce ati inteles din politica Romaniei incepand din aniul 1990, cand aveati intre 3 si 12 ani? V-am contrazis si in privinta fotbalului, daramite in privinta pretinsei culturi pe care, chipurile, o aveti; cei din generatia 40+ au citit de 5-6 ori mai mult decat a dvs., iar cei din 50+, de 15-20 ori mai mult! Poti fi *** la gura cand n-ai argumente, deci nu va laudati cu asa ceva! Si santeti mai plimbati prin lume decat cei din 40+? Posibil, ca n-ati mai avut nevoie de vize si, in plus, parintii si, eventual, slujba in multinationale v-au sustinut pasiunea pentru calatorii. Aveti un oarecare ascendent tehnologic, este clar, dar din cele mai multe puncte de vedere sunteti departe de superioritatea pe care v-o arogati! A.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează