Conducerea de la Geologie închide temporar muzeul și recunoaște raportul. Documentul are o eroare de redactare care a împins și ziarul la comparații exagerate. Pentru ele ne cerem scuze! Concluziile sunt însă neschimbate: radiațiile mult mărite există și au fost ținute secrete

Ziarul a preluat o eroare din raportul oficial. Ne cerem scuze! Dar alerta din raport și sensul articolului rămîn neschimbate: radiațiile sunt foarte mari și conducerea a ascuns acest lucru

marți, 14 februarie 2017, 1:25

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În pagina 5 a raportului secret, pe care Gazeta l-a publicat astăzi, apare o eroare a autorilor de la Muzeul de Geologie.

În aceeași frază:

  1. Doza ambientală de radiație de la ușa depozitului apare scrisă cu virgulă: ”0,124 microSv/h”.
  2. În timp ce doza ambientală de radiație din interiorul depozitului apare cu punct: ”între 4.000 – 21.680 microSv/h”.
Screenshot_1

Am preluat această eroare și ne cerem scuze!

De fapt, dacă acceptăm notația cu punct în loc de virgulă drept separator, corect este 0.124 radiație normală, iar 4.000 înseamnă, de fapt, 4.

21.680 este 21. În convenția autorilor raportului, punctul ține loc de virgulă.

Nu contează că am fost induși în eroare, ne asumăm că am greșit și rectificăm. Nu contează nici că am lucrat cu un raport pe care autoritățile l-au dorit secret și că nici până acum și jurnaliștii și nici publicul tot așteptăm lămuririle oficiale ale Institutului Geologic Român.

Facem rectificările și în articolul inițial.

Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor!

Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, raportul susține că radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată.

În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată. 

Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm.

Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor. Se pregătesc să facă investiții și să ia decizii care nu i-au interesat, potrivit declarației directorului Rodica Tița, ”în ultimii 25 de ani”.

De multe ori am scris că nu suntem infailibili ca ziariști. Greșim și rectificăm.

Regretăm propria eroare și comparațiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar  situația e și o demonstrație că riscul greșelii merită asumat de jurnaliști dacă, după 25 de ani în care pericolul asupra sănătății oamenilor a fost neglijat, în sfârșit se iau măsuri! 

Investigația jurnalistică continuă mîine.

 

 

 

Save

Save

Comentarii (123)Adaugă comentariu

mik  •  14 februarie 2017, 15:09

Bunicul meu a fost geolog. Are prieteni care au lucrat in zone radioactive, in zone cu ape termale usor radioactive , la Muzeu...nu e nimic nou. Articolul pare dubios si la momentul oportun...Angajatii nu sunt bolnavi, iar populatia nu este in nici un pericol. Protestul nu se va impiedica de asta...in fond...de cand e Muzeul acolo? Come on!!😛

Florin C  •  14 februarie 2017, 15:13

Un mamut avem si noi si pe ala il tinem afara...sub prelata :)

Daniel  •  14 februarie 2017, 15:28

Va rugam sa publicati ”cu maxima celeritate” in valoroasa Dvs. ancheta jurnalistica pericolele iminente din marile piete a tuturor oraselor tarii unde au loc demonstratii anti PSD, pericole ascunse cu strasnicie timp de 25 de ani. și generate de agenturili, multinationale, Soros etc.

joenegut  •  14 februarie 2017, 15:34

Am lucrat o viaţă în domeniu nuclear. Ştiu cu ce se mănâncă radiaţiile produse de reactori nucleari. Într-un muzeu sunt roci, unele pot fi radioactive, dar nu pot depăşi radioactivitate naturală. Doar substanţele iradiate într-un reactor pot depăşi nivelele de radioactivitate naturală. Şi nu cred că la muzeul geologic funcţionează un reactor. Singurul natural se pare că a existat în Gabon. https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/natures-nuclear-reactors-the-2-billion-year-old-natural-fission-reactors-in-gabon-western-africa/ Ar fi trebui să consultaţi pe cineva înainte să produceţi aberaţii periculoase.

Dragos Cristescu  •  14 februarie 2017, 15:35

Cu tot respectul dar și aici s-a strecurat o eroare, de această dată una gramaticală. Scuzele se oferă, nu se cer ! Din păcate, este atât de des întâlnită această greșeală... încât prea puțini o mai sesizează.

Sorin  •  14 februarie 2017, 15:40

Ca jurnalist aveți obligația sa verificați astfel de informații. O asemenea eroare grosolana va pune la îndoială reputația. Oricine are un minim de cunoștințe despre radioactive și un minim de competenta ar fi putut sa va spună ca cifrele pe care le-ati publicat sunt imposibile.

teo  •  14 februarie 2017, 15:46

sunt de-a dreptul socat!! Cum Doamne Iarta-ma s-a gasit buboiul asta mare, fix langa demonstranti. Bai, fix acolo!! Tolo, te respect, dar cand e cusuta cu ata alba... Pai sincer, nu, chiar sincer, ce trebuie sa fii, parameci, euglena verde, sa pui botul la asa ceva?! Mai bine spuneai ca sub piata e depozit de munitii, ca e laborator de experimente biologice... Eu nu ma numar printre cei ce militeaza, demonstreaza acum in piata (pentru ca ma consider informat, citit), dar sa incerci sa-i inlaturi cu asemenea gogoritze... Apropos, stii ce s-a ales de fata lui Condrea? Scrie de asta. Sper ca nu poti dormi noaptea. Daca e asa, daca ai remuscari, mai e o speranta.

Gogoasa  •  14 februarie 2017, 15:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogoasa handicap  •  14 februarie 2017, 15:51

Nu va place comentariul? Atunci ce stire este asta care la aceasta ora este infirmata? Ce fel de redactor sunteti - STIMATE SI IUBITE REDACTOR?

alexandru  •  14 februarie 2017, 16:00

Da' de ce tocmai acum!! Nu era radiatii si acu' doua saptamani? Cred ca dupa ce au descoperit ca abuzul in serviciu a fost dezincriminat tacit din prostia prunei fosilele s-au enervat si au devenit brusc radioactive. Asa cu o doza mare la inceput ca sa se propage mai bine pe net dupa aia mai molcom asa de intretinere. cu o erata pe care nu o mai citeste nimeni ca nu mai e interesanta. #rezistam .... la orice doza de radiatii.

Bucur Alexandru  •  14 februarie 2017, 16:12

Un articol de toata jena si o rectificare si mai si. In pivnita aia e vorba de doar 21 uSv/h. Avand in vedere faptul ca doza normala de radiatii la care esti expus oriunde pe aceasta planeta in mod normal e de 10 uSv, asta inseamna ca daca petreci o ora in pivnita, cu toate materialele radioactive langa tine (pentru ca nimeni nu zice ca sunt grupate) atunci iei o doza de radiatii.... de DOUA ori fata de cea normala. Nu de 200. 2(doi). Fata de doza de radiatii NORMALA. Nu maxima admisa, NORMALA, in fiecare zi. Desigur, asta inseamna ca pe ziua respectiva ti-ai luat 30 uSv, pentru ca dozele sunt cumulative, deci nu e o idee prea buna sa stai in pivnita prea mult, dar mai e cale lunga pana ajungi la doza aia maxima admisa, care, apropos, e de 50 mSv intr-un an, deci de 5,7 uSV/h. Asta inseamna ca trebuie sa stai cam 120 de ZILE 24/7 in pivnita lor ca sa ajungi la "doza maxima admisa". Conform listei, nu vad nimic in zona de expunere a muzeului care sa depaseasca 5 uSv/h, deci daca stau o ora si ma uit la exponatul respectiv ma iradiez exact cat m-as iradia dupa o radiografie la dentist. Da, e mai rau pentru angajatii muzeului care trebuie ocazional sa mearga in pivnita, dar daca nu se muta vreunul dintre ei acolo, atunci dozele de radiatie pe care si le iau sunt SUB LIMITA ADMISA, ceea ce invalideaza din start premisa articolului. Cu alte cuvinte, nu numai ca e o non-stire, o consider "incitare la panica", mai ales in conjunctie cu poza aceea "apocaliptica". Daca intr-adevar directorul muzeului a fost demis in urma acestui "articol", atunci cred ca ai merita sa te dea in judecata. Si apropos, mamutul ala? 0,3 uSv/h? Uau. Ce chestie catastrofala. O banana are 0,1 uSv, deci daca mananc trei banane pe ora egalez o ora petrecuta langa mamut. Groaznic.

StefanCM  •  14 februarie 2017, 16:16

Ai dreptate Andrei, angajatii aveau o surubelnita cu bec cu care masurau nivelul radiatiilor zilnic inainte sa ia pranzul. Ei sunt de vina. Directorul care a ascuns rezultalte radiatilor e cel nevinovat, ca pestele se impute de la coada. La fel cum portarii sunt de vina cand managerul spitalului deturneaza fonduri. Focu pe ei.

teo  •  14 februarie 2017, 16:21

Urmare a investigatiilor dumneavoastra, recte ale GSP, multi oameni, multi au platit. Nu stam sa judecam daca pe bune ( erijandu-ne in aparatorii justitiei, nu o facem pana Doamna legata la ochi n-o face)... Dar, multi dintre ei platesc, unii cu viata, unii fiind privati de libertate... Mesajul in toate articolele dumeavoastra este fara echivoc: cine a gresit, sa plateasca. De acord, cum am aratat mai sus. Dar dumneavoastra, in afara de scuze, ne aratati ca e dreapta? Coloana. Se impune clar, gestul demisiei. Vi-l asumati?

Vlad  •  14 februarie 2017, 16:40

@StefanCM Scara aceea este in mSv, valoarea din pivnita muzeului este in uSv. Deci inseamna 0.021 uSv/h, nu 21! Asta a fost greseala si din articolul initial.

Radu P.  •  14 februarie 2017, 16:43

Acum e vorba de un mamut contaminat radioactiv la Muzeu cand toata lumea stie ca e vorba de doi elefanti nerusinati care isi cauta alta iesire....

horace  •  14 februarie 2017, 16:45

dimineata am aruncat toate pietrele copiilor colectionate de prin zona, inclusiv unele cumparate de la targurile cu artefacte care se tineau in zona... pe langa aceasta am cumparat de pe internet un contor Geiger (aprox 800 ron)... ce facem acum GSP ??? banii pe contor sunt sigur ca mi veti deconta insa pietricelele copiilor aruncate sunt priceless... :((((

Cristi  •  14 februarie 2017, 16:53

Să ferească Dumnezeu de asemenea investigații. *** Nasol. Mie imi este frica de porcariile pe care le faceți doar pt a face audiența. Sunteti in stare de orice, *** doar să faceți rating. La fel ca ăla cu poza copilului de pe plaja din Grecia. Halal ziariști. Rușine!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  14 februarie 2017, 16:55

Nu cred ca radioactivitatea de la muzeu e periculoasa dar celor panicosi le recomand sa faca preventiv o cura cu vitamina C 1000mg/zi ca si asa e sezonul gripei... http://www.doctoryourself.com/Radiation_VitC.pptx.pdf

Andrei F  •  14 februarie 2017, 17:06

@ StefanCM Reciteste articolul! Se spune ca este o situatie veche stiuta de omenii care lucreaza acolo...Se mai spune ca nu se vorbeste de problema pentru a nu avea probleme la locul de munca...Desigur,tu ai o explicatie pentru ca initial se vorbea de multi oameni cu probleme cauzate de radiatii...Deci tu crezi ca ,,sursa,,este directorul institutiei ? Si directorul mai se face si de ris in interviu...Asta ca multumire,nu?Si numai persifla ca nu ai cu ce...Sunt articole in care ni se vorbea de cei de la Contabilitate de la Malaxa dadeau singuri bani in numele lui Secureanu,ca stiau ce au de facut,de oameni care au facut pupitrul monumental pentru a satisface dorintele lui Secureanu...

flavione  •  14 februarie 2017, 17:20

Am citit cateva comentarii. Unul din "comentatori" spune ca a lucrat o viata in mediul acesta. Din modul in care se exprima, am dubii ca a inteles prea mult. Exista radioactivitate naturala mult peste limita, si este periculoasa. 4 microSv/h debit de doza echivalenta este o valoare mare. Nu pentru vizitatori, timpul de expunere este important (esential). Pentru lucratorii din muzeu insa, 40 ore pe saptamana este o expunere semnificativa, mare chiar!

Mihai  •  14 februarie 2017, 17:29

Doza limita anuala pentru cei ce lucreaza in domeniul nuclear este de 20mSv, adica ce se poate incasa intr-o ora in depozit (4-21 mSv/h).

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2017, 17:30

@flavione: aveti dreptate, si, dincolo de eroarea noastra, vom continua iar lucrurile vor iesi la iveala.

Andrei F  •  14 februarie 2017, 17:31

@ flavion. De ceva timp am urmarit reportaje despre zone miniere abandonate unde copiii se jucau in haldele de steril care inca mai erau radioactive...Printre altele se spuna ca se intmpla o anomalie...Minerii care au lucrat in minele de uraniu au trait destul de mult dar daca paraseau zona mureau mai repede decit cei ramasi...Se facuse o statistica...

kid  •  14 februarie 2017, 17:41

Tolontane măsoară radiațiile și în față la Cotroceni! În goana după "senzațional" (pt un pumn de arginți)... te-ai murdărit .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George  •  14 februarie 2017, 17:41

Te-ai gîndit 1 minut macar sa întrebi pe cineva care are expertiza in domeniu inainte de a arunca fumigena? Te-ai gîndit 1 minut la implicațiile economice pentru muzeu? Te-ai gîndit macar 1 secunda sa întrebi daca din fosti angajati ai muzeului a facut cineva leucemie? Sincer nu cred ca ai avut asemenea gînduri. Ai gîndit ca : " eu sunt Tolo" si orice spun lumea ma va crede că "eu sunt Tolo". Ar trebui sa plătești la toate televiziunile ca sa te lase sa-ti ceri scuze pentru prostia debitata. Unde iti este profesionalismul pe care te lauzi ca-l ai si pe care-l propovaduiesti.

Spectator  •  14 februarie 2017, 18:04

"RADIAȚII MULT MAI MARI DECÂT DOZELE ADMISE AU FOST MĂSURATE LA 100 DE METRI DE MULȚIMEA DIN PIAȚA VICTORIEI! UN RAPORT DE SĂNĂTATE PUBLICĂ E ASCUNS DE CONDUCEREA MUZEULUI DE GEOLOGIE. " @Tolo, daca tot ai folosit imaginea cu protestarii si ai mentionat si in titlu, ce recomanzi oamenilor care vor sa iasa cu copii in Piata Victorie? E periculos? sau nu?

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2017, 18:06

@Spectator: in text am scris clar ca nu sunt afectati trecatorii sau participantii la miting.

Veuve Cliquot  •  14 februarie 2017, 18:15

Catalin, e mai usor sa recunosti ce s-a intamplat: ati "muscat" o ancheta "servita" (vine cineva si se plange ca e o mare conspiratie, uite suferinta, uite consecinte, uite documente "reale"), fara sa va intrebati ce nu se potriveste in poveste (de exemplu, ca instinctul de conservare biologica e mai puternic decat cel de includere sociala - nimeni nu accepta sa fie iradiat ca sa aiba un job de muzeograf). E clar ca "servita" a fost conceputa si livrata profesionist - stiau de exemplu ca traiti sub presiunea de a nu va divulga sursele, deci nu aveti optiuni sa o validati independent in detaliu fara sa deconspirati subiectul inainte de publicare. Iar scopurile evidente erau atat sa creeze panica printre protestatarii din piata (nu prea a mers), cat si sa va scoata din joc. Nu e prima "servita", ati mai "muscat" una la articolul cu cesiunea creantelor de ambulante, dar nu se compara in impact cu asta. SIngurul mod in care va intoarceti in joc e sa explicati, jurnalistic si deontologic, faptele asa cum au fost (de la cum a ajuns dosarul pana la motivele pentru care nu ati reusit sa verificati acuratetea materialului si v-ati limitat doar la confirmarea existentei lui).

mihai  •  14 februarie 2017, 18:15

@joenegut: Radioactivitatea naturală nu este un câmp uniform, ci e generată de anumite surse de radiație (roci, pentru lanțurile uraniului și toriului, dar și organisme vii pentru carbon-14 sau potasiu-60). Iar unele roci sunt mai radioactive decât altele. Și dacă pui mai multe roci radioactive la un loc, de pildă în subsolul unui muzeu, bingo, vei avea radioactivitate naturală mai mare decât în curte unde n-ai roci radioactive. Iar radiația naturală poate ucide dacă e concentrată. Cercetați vă rog cazurile Henri Becquerel și Marie Curie, că ei n-au lucrat cu cea artificială (nu se inventase încă).

Gabi  •  14 februarie 2017, 18:33

Dl Tolontan, cine comandat studiul asta? Dubios..mie imi miroase ca "descoperirea" vrea sa sperie protestele din zona....sunt convins ca se va constata ca in realitate nu sunt nicive Daca e asa e o gluma proasta:)) Haideti sa va propun un subiect serios pt privat investigator: DRPCIV - politia permise si inmatriculari Pipera- accesul pietonal se face prin strada trotoarul fiind obturat pe toata lungimea (zeci de metrii) de curtea politiei impinsa ilegal in fata S au intamplat accidente pietoni fiind calcati de masini datorita acestei anomalii. Oamenii sunt obligati sa circule efectiv pe strada

DODO  •  14 februarie 2017, 18:39

Tolo, te respectam mult pana azi. Azi ai dat dovada de incompetenta uriasa. Eu as fi sters tot ce s-a publicat azi***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

io  •  14 februarie 2017, 18:54

iar investigheaza tolontan... pun pariu ca de la radiatiile astea mureau si bacteriile alea super agresive si rezistente la orice antibiotic de care nu mai scapi niciodata. #mergetidupasistemindirectiagresita

Jega Alin  •  14 februarie 2017, 19:04

Domnule Tolontan pe cand o investigatie in legatura cu defrisarile din ROMANIA ?

LOL  •  14 februarie 2017, 19:09

Mor de ris, Tolontane ati picat de fazani de dat asta, asta e cea mai mare prostie a de pina acum, sa alertezi si sa duci toata presa si televiziunile la muzeu pentru niste cataroaie asa zis radioactive, e de risul curcilor, daca ar fi dupa Tolo, toata zona din Bihor, Baita, Nucet, Baita plai ar trebui evacuata de zeci de ani, sa vezi acolo radiatii...

Antipaste  •  14 februarie 2017, 19:25

Tolo tata, de data asta ai dat-o in bara fara preluare. Sunt fizician cu state vechi in fizica atomica. Articolul este pur si simple o ineptie, chiar corectat. Citeste comentariul lui Bucur Alexandru. El, comentariul este corect.

Adrian  •  14 februarie 2017, 19:26

Salut Catalin, Te-au "facut" azi Cataline. Ti-au dat-o la temelie, ai fost intoxicat cu buna stiinta ca sa te decredibilizeze. Ai muncit ani de zile si o clipa de neatentie face ca aproape totul sa se duca de rapa. Pentru mine nu conteaza, eu personal am incredere in tine in continuare, dar ai niste "pretini" cam rosii p-aci pe blogul tau care asteptau cu nerabdare momentul. StefanCM...RESPECT!

cornel  •  14 februarie 2017, 19:33

Tontolane, jos cenzura !

Antipaste  •  14 februarie 2017, 19:38

@mihai sa inventi fizica e munca si truda domnule. Io zic sa lasati wikipedia ... fizica nu se invata pe internet. In plus nu este accesibila intelectual pentru toti. Evident, nu aveti talentul asta ...

Amic  •  14 februarie 2017, 19:43

Asta ați înghițit-o cu tot cu undiță...

dorinteodor  •  14 februarie 2017, 19:49

vreti radiatii? la muzeu nu sint dar daca vreti radiatii atunci faceti o calatorie de 2 ore cu avionul si o s-o puneti de o radiografie. asa zisul fond natural, la 10000 de metri poate fi de o suta de ori mai mare decit in curtea muzeului adica 10microSievert pe ora si rar scade sub 1 microSievert pe ora...ha ha ha....cititi toate astea in surse publice pe internet....

Napolion  •  14 februarie 2017, 19:52

Ehee.... cand intr-o postare din trecut spuneam ca asta nu este jurnalism ci publicare de denunturi.... ca sub efectul emotiei sa para informare.... Pai un articol temeinic, o "ancheta", implica in mintea mea de ne-presar ci consumator de informare: prezentare domeniu, trecere in revista un pic ce exista aici si in jur sau standarde, analiza de cauze, posibile solutii, trenduri, informare publice etc etc... Daca se trecea prin etapele astea in fiecare din articolele de pana acum mai vedeam ceva ce speram sa ne indrepte societatea... Pai sa citim niste articole de analiza in unele gazete din afar... zici ca isi da doctoratul omul ala de le scrie..... altfel aici vad discutia din Morometzii" ce mai zice proastele alea...." dar in versiunea informare si investigatie de presa.... Iar acum a fost inca odata ....dovada ca trebuie sa trec mai rar pe site pe aici.... (simteam ca unele cunt plutiri pe langa .... pe baza de denunt .... dar asta ... cred ca a fost intr-un pachet expirat din stoc...)

tardelli  •  14 februarie 2017, 19:53

Domnule Tolontan inca mai aveti tupeul sa vorbiti dupa ce intoxicare de presa ati putut face?Cum poti sa spuneti acum ca valorile reale ale radiatiilor sunt foarte mari ?Pai nu te potolesti cu prostiile?Eu inteleg ca la pregatire tehnica sunteti zero dar nu continuati in prostie.Radiatiile alea eroante cum erau foarte,foarte ...foarte mari ?:)))Penibila atitudine cand o faci de ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  14 februarie 2017, 19:54

nu discut sursa. dar e sursa. si secretul 😊absolut. azi am muncit altceva decat ar fi trebuit

radiatii  •  14 februarie 2017, 19:57

ziarul ziua, pe ziuanews la sectiunea Dezvaluiri a publicat un articol: "Arma psihotronica folosita de serviciile secrete pe manifestantii din Piata Victoriei?!" Or fi iradiat *** aia pietroaile lu Tolontan de la muzeu

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  14 februarie 2017, 20:09

Amici si colegi n-au iesit azi la protest din cauza faptului ca au citit articolul dumneavoastra de mai devreme. Va multumesc pentru "interventie". Constat acum ca cifrele au fost umflate "nu cu pompa, ci cu trompa". Pacat, dar era de asteptat.

iradiatiiiii  •  14 februarie 2017, 20:14

radiatiiiii fara numar, Tolontane vi s-au urcat radiatiile la cap, am eu o idee mai buna. Daca tot au venit in vizita americanii cu cele 50 de tancuri si artileria grea, ce-ar fi sa le declaram razboi rusilor, americanii dau navala cu tancurile iar noi dam cu pietroaiele radioactive de la muzeu, oricum nu avem altceva mai bun...

iradiatiiiii  •  14 februarie 2017, 20:19

sau daca intrebam pe cei de la PSD ar putea dracnea sa aranjeze cu americanii niste exercitii cu cele 50 de tancuri pe manifestantii din Piata Victoriei... sa vezi atunci radiatii, ne inarmam cu pietre de la muzeu

saruptunburlan  •  14 februarie 2017, 20:31

Te-ai parlit Tolontane, acum incerci s-o dai dupa cires si dai vina pe raport....V-ati imbatat cu extaz si-ati scos articolul repede ***, ati uitat insa sa examinati datele rational....radiatii de 20000 de ori mai mari ca la Cernobîl ?!? Inteleg ca n-ati sesizat tampenia, nu v-at intrebat daca se poate sa fie cumva gresit, dar n-ati telefonat si voi un profesor ceva sa verificati ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

B.  •  14 februarie 2017, 21:07

Domnule Tolontan, în loc să aruncaţi ici şi colo cu termeni care pentru 99% din cititori nu-nseamnă nimic ("de 20 de ori mai mare decât doza acceptată, de 400 ori mai mare, de cinşpe mii de ori…"), de ce nu explicaţi mai limpede, ca pentru proşti, folosind termeni mai simpli, precum radiaţia pe care o încasează o persoană oarecare într-o zi normală (cam 10 µSv), radiaţia unei banane (0.1 µSv), echivalentul unei radiografii dentare (5 µSv), o radiografie pulmonară (20 µSv), sau locuitul timp de-un an într-un bloc de beton (70 µSv). Oh, pentru că în cazul ăsta, groaznicul morman radioactiv este la fel de radioactiv ca o banană, iar cutremurătoarea iradiere a populaţiei nevinovate datorită "radiațiilor mult mărite" e de 10 ori mai mică decât doza de radiaţii la care sunt expuşi călătorii dintr-un avion. Cu alte cuvinte, domnul Tolontan face dintr-un ţânţar ditamai Hiroshima, şi vrea să-l credem.

Jega Alin  •  14 februarie 2017, 21:07

Domnule Tolontan va multumim pentru inca o premiera pe care astazi ne-ati oferit-o in exclusivitate SINUCIDEREA IN DIRECT A UNUI JURNALIST !

Comentează