FOTOGRAFII: La Muzeul de Geologie, angajații demonstrează conducerii că au descoperit eșantioane radioactive depozitate în pungi de Mega Image!

Oamenii din muzeu răspund comunicatelor de presă liniștitoare ale autorităților: ”Arătați publicului cum ne e pusă viața în pericol!”

miercuri, 15 februarie 2017, 6:21

”Am găsit sub una dintre chiuvete un pachet pe care era scris <eșantioane radioactive>”

 

”Considerăm că, în mod normal, dacă acest pachet a fost adus dintr-o altă sală, prezența lui în S29 trebuia cel puțin avertizată prin afișarea pe ușa sălii a semnelor specifice, pentru ca toți cei care pătrund să știe de prezența unei surse de radiații” Dr. Delia Dumitraș, Dr. Nicolae Călin

 

Sacoșa descoperită de cei doi angajați. Pe hârtie scrie "eșantion radioactiv"
Pachetul descoperit de curând într-o sală de cei doi angajați, într-o pungă de la Mega Image. Pe hârtie scrie „eșantioane radioactive”. Oamenii au reacționat oficial către conducere. ”Pentru că după ziua de marți suntem siguri că se dorește mușamalizarea, dăm acum imaginile către public”.

 

Investigație de Răzvan Luțac, Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Pe 26 ianuarie 2017, acum mai puțin de trei săptămâni, cercetătoarea Delia Dumitraș și asistentul de cercetare Nicolae Călin anunță conducerea Muzeul de Geologie că au găsit în sala S29 un pachet pe care curge apă.

Pe eticheta pe jumătate ștearsă scrie ”eșantioane radioactive”.

”Nu știm locul de proveniență și nici în ce condiții a fost transportat și manipulat acest pachet”, comunică angajații, în scris, conducerii.

Ei fac poze pungii de Mega Image unde au găsit eșantioanele radioactive.

În sala unde au găsit pachetul intră toți cercetătorii.

2,475 microSv/h a fost doza ambientală găsită în sala S29 înainte de apariția pachetului

Cei doi atrag atenția că pachetul radioactiv nu era atunci când au fost făcute măsurătorile anterioare.

Cercetătorii îi solicită Adrianei Ion, șeful Laboratorului de Radiometrie și RX, noi măsurători ”pentru a afla dacă am fost supuși unor radiații care ne pot afecta sănătatea”.

Acesta este primul episod.

Mamutul de pe masa directorului

După ce au stat un an de zile pe biroul directoarei Tița, oasele de mamut au fost expuse public
După ce au stat un an de zile pe biroul directoarei Tița, oasele de mamut au fost expuse public

Directorul Rodica Tița ține pe birou oasele unui mamut, adus din zona Adunații Copăceni.

E al doilea mamut din Muzeul de Geologie. Primul e în curte, se odihnește sub o prelată.

Adriana Ion, cea care se ocupă de măsurători, intră cu o altă treabă în biroul directorului.

Vede fosilele de mamut.

”Nu e OK! Vă expuneți”, îi spune ea șefei.

Fosilele au, în general, un debit crescut de radioactivitate. Când aduce aparatul de detecție, măsurătoarea îi confirmă temerile!

”Directoarea a înțeles să mute oasele, dar, din păcate, ele au ajuns într-o sală unde o perioadă niște studenți au făcut practică pe ele fără să știe că sunt radioactive”, spune un angajat al muzeului.

Abia după an an, fosilele de mamut sunt expuse unde se găsesc și acum, la etajul 3 al muzeului.

Directorul Rodica Tița recunoaște că ”am ținut multă vreme fosilele pe birou, însă măsurătorile au arătat că nu era niciun pericol”.

Directoarea Rodica Tița în timpul verificărilor de la beciul cu material radioactiv din curte, fotografiată marți (foto: Cristi Preda)
Directoarea Rodica Tița în timpul verificărilor de la beciul cu material radioactiv din curte, fotografiată marți (foto: Cristi Preda)

Pentru că nu stau într-o vitrină specială, plumbată, ele continuă să aibă un debit radioactiv peste limita admisă.

1,975 μSv/h este doza ambientală descoperită în raport pe zona frontală a locului unde e depozitat mamutul din curte

”Da, mamutul expus sală are o radiație mai mare decât normalul, dar nu periculos”, a recunoscut omul trimis ieri de Ministerul Mediului să facă măsurători.

Ce înseamnă mai mare, dar nepericulos? N-au mai furnizat cifre. Iar în comunicatul oficial, Ministerul Mediului au spus că nu e nici un pericol.

Acesta este al doilea episod.

Raportul rămâne în picioare 

Nicio autoritate a statului n-a contrazis ieri cifrele și concluziile raportului ținut secret încă din mai 2016.

E documentul pe care ziarul l-a publicat ieri.

Autoritățile nu neagă acele cifre, pe care autoarea raportului, chiar Adriana Ion, șefa laboratorului, le consideră alarmante.

În ciuda unei erori de redactare numerică din raport, care a împins și Gazeta în comparații exagerate, pentru care noi, jurnaliștii, ne-am cerut scuze, documentul rămîne integral în picioare.

Raportul este valid, iar pericolul, neinfirmat cu date!

21,6 μSv/h este doza ambientală cea mai mare consemnată în raport în depozitul Muzeului de Geologie, unde se găsesc roci

De altfel, oameni trimiși ieri de Ministerul Mediului să măsoare recunosc inițial, pe camerele TV, că radiațiile sunt mai mari decât normale în zonele muzeului indicate de către raport.

Fără să furnizeze însă, mai apoi, cifrele exacte descoperite la măsurătoare.

Reacțiile autorităților

Așa sunt depozitate unele eșantioane deși directoarea Tița a menționat ieri că totul este depozitat stas
Imagine furnizate de angajați din depozit. Așa sunt păstrate unele eșantioane, deși directoarea Tița a menționat ieri că ”totul este depozitat stas”

Prima instituție, Institutul Național de Sănătate Publică, emite un comunicat în care susține că acest raport secret nu e o chestiune de sănătate publică!

Ci de  ”expunere profesională”.

Ca și cum prezența unor fosile radioactive nesemnalate, puse sub o prelată în curtea unde se plimbă copii în vizită la muzeu, este normală.

Ca și cum sănătatea a zeci de angajați și a sute de studenți nu e o chestiune de sănătate publică.

De 10 ori e mai mare radiația decât cea normală în zona mamutului aruncat din curte, conform declarațiilor date ieri, pe camerele TV, de echipa de la Mediu care a făcut verificări

Al doilea, Institutul Geologic însuși spune că „În circuitul de vizitare al Muzeului de Geologie nu există eșantioane care să depășească valoarea medie de radiații”.

Punga de Mega Image cu fosile radioactive găsită sub o chiuvetă și fosilele aruncate în curte nu sunt în circuitul oficial de vizitare.

De fapt, cu toate aceste elemente vagi, autoritățile nu vor să explice de ce au ținut secret raportul.

Și așa ajungem la episodul trei.

Pentru că unii oameni au văzut demult pericolul care este și astăzi bagatelizat de autorități.

”În calitate de coleg și de cetățean, vă solicit să faceți public raportul!”


Raluca Maftei este fostul director științific al Institutului Geologic din România.

”Nu mi-e frică decât de Dumnezeu”, comentează ea evenimentele de astăzi.

Și-și amintește.

Pe 20 mai 2016, imediat după alcătuirea raportului care indică radiații mult crescute, Raluca Maftei îi scrie directorului Institutului și-i spune că a aflat că ”în incinta Muzeului Național de Geologie se constată o depășire a limitelor admise de radiații”.

Știe că există măsurători și face o solicitare ”de a se face public raportul”.

Întreabă: ”Sunt marcate zonele respective?”. Nu sunt. Nu sunt nici astăzi!

În adresa către șeful său face chiar o glumă și întreabă dacă angajații sunt tratați de diverse afecțiuni prin expunerea la radiații!

Raluca Maftei adaugă în cerere că, în opinia ei, un asemenea raport poate fi de interes național, de vreme ce Institutul însuși e de interes național.

În final, spune că face solicitarea ”în calitate de cetățean și coleg”.

Este refuzată.

În ambele calități.

Până când raportul ajunge la ziariști și, mai departe, la public.

Și așa pătrundem în ultimul episod.

Despre fotografie și despre riscul de a vă face pe plac

Multă lume ne întreabă de ce am folosit fotografia cu Piața Victoriei plină de oameni pentru a marca locul Muzeului de Geologie în deschiderea investigației.

Am discutat îndelung și cu autorul imaginii, Octav Drăgan, el însuși tulburat și nemulțumit.

Bine, bine, sună nedumerirea oamenilor, ați scris într-adevăr în articol că nu sunt afectați manifestanții sau trecătorii, dar atunci de ce ați publicat poza în investigație?

Nu cumva este asta o încercare de a speria protestatarii?!

Și uite cum, după ce ministrul de interne al PSD Carmen Dan ne punea pe lista instigatorilor care scot oamenii în stradă, ajungem să fim suspectați acum că vrem să-i băgăm în case.

Dar oamenii nu sunt păpuși manevrabile.

Ei au resorturi profunde.

Nu investigațiile noastre jurnalistice despre sănătatea publică i-au scos în stradă, i-am spus asta ministrului Carmen Dan, și nu o altă investigație îi va băga în case.

Am publicat imaginea pieței și vecinătatea muzeului dintr-un motiv care nouă ni se pare valid.

Am considerat că e simbolic ca la 100 de metri de locul unde sute de mii de oameni manifestează la adresa unei fel de a guverna în secret și contra interesului public, că așa a început tot!, o conducere a unui institut să țină secret un raport de sănătate publică.

Vecinătăți opuse. O Românie care se dezgheață undeva și îngheață, imediat, la marginea cealaltă a copcii. În Piața Victoriei, oamenii cer schimbarea, iar la doi pași, înspre Șoseaua Kiseleff, schimbarea este blocată, ca și cum ar fi mii de kilometri distanță.

Așa am gîndit.

Nu v-am convins? Ne pare rău.

Am greșit în alăturarea imaginilor? Probabil.

Credeți că e normal ca trei autorități ale guvernului Grindeanu, aparținând de trei ministere, să nege rapid, fără cercetări, un raport oficial care arată riscuri de sănătate pentru oamenii din muzeu? Angajații muzeului cred altceva.

Dar, în nici un caz, nu ne vom alege subiectele sau fotografiile prin plebiscit. Ar fi imposibil și împotriva regulilor de independență profesională.

Nu cerem voie nimănui ca să publicăm fapte incomode și să le enunțăm așa cum putem mai bine, învățînd în fiecare zi și din propriile prostii.

Spre seară, Ministerul Mediului a venit și el cu un comunicat în care spune că nu e nici un pericol, deși n-a negat nici una dintre cifrele din raport!

E o contradicție în termeni.

Raportul enumeră pericolele, angajații trimit poze cu pungi de Mega Image în care se păstrează fosile radioactive, cum să nu fie nici un pericol măcar pentru angajați, dacă nu, așa cum spun ei, și pentru studenți și vizitatori?!

Observați că nici una dintre cele trei autorități care s-au pronunțat ieri (INSP, Geologie și Mediu) nu a negat raportul care atestă pericolul și nici n-a făcut publică vreo valoare care să contrazică măsurătoarea.

Pe de o parte, avem un raport oficial detaliat și sever, pe de altă parte trei comunicate de presă adormitoare.

V-au convins?

Și, acum, cu toată sinceritatea, ce cântărește mai mult pentru viața voastră:

Preferăm să greșim cu capul nostru și să riscăm, pentru că încercăm să scoatem la iveală lucruri care vă interesează, nu lucruri care vă convin.

Profesia noastră nu ne lasă să ne închinăm nimănui.

Nici guvernelor, nici patronilor, nici companiilor, nici mulțimilor.

Dacă am căuta să vă facem pe plac, abia atunci v-am desconsidera dreptul de a fi informați.

Meseria noastră nu e să  vă cerșim aprobarea, ci să vă oferim faptele pe baza cărora vă formați convingeri care deseori sunt diferite de ale noastre.

Și când greșim, același lucru îl căutăm. Uneori, adevărul vine modest, când nu te aștepți, în niște pungi de supermarket.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Luca  •  15 februarie 2017, 7:18

Felicitari Tolo ! Mergeti dupa sistem ! Politizarea slujbelor la stat duce la situatii incredibile !

Tolontoniul  •  15 februarie 2017, 7:22

Domnule Tolontan, ati gresit si sunteti intr-o capcana. Nu cred ca mai trebuie sa insistati pentru ca in mod sigur veti pierde credibilitate. Ati incercat sa faceti bici din *** si n-a iesit. Raportul este ok. Nu ne intereseaza problemele pe care cele doua doamne le au si de ce vor ele negresit sa-si dea jos directorul. Poate pentru ca una este sotia fostului director... Aveti adresa mea de email si pot sa va lamuresc cum e cu radiatiile astea cu care lucrez zi de zi de peste 25 de ani. Si mai sunt si geolog, si nici nu sunt angajat IGr, si nici macar nu sunt in Romania de ceva luni. Dar, va rog frumos - nu e nimic rusinos sa spui "am gresit, am pus botul la o chestie care ma depaseste". Pentru ca asta a fost.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  15 februarie 2017, 7:23

@Tolontoniul: daca raportul este OK, asa cum spuneti, inseamna ca pericolul expus de el este real. Si inseamna ca e un subiect despre care publicul merita sa afle. Nu conteaza ca ziaristii sunt criticati. Foarte bine, am gresit, ne-am cerut scuze, am rectificat, sa fim criticati. Dar rocile si fosilele care au generat acele masuratori sunt tot acolo, in aceleasi conditii.

Tavi  •  15 februarie 2017, 7:35

Felicitari. Continuati. Nu bagati in seama toti ***, care va critica in emisunea lor despre presa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Micu  •  15 februarie 2017, 7:47

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raducu  •  15 februarie 2017, 7:50

E o vorbă: nu greșește cel ce nu încearcă nimic. Greșeala e omenească, și când e făcută cu bună credință și corectată nu e de comandat. E ușor să critici pe cineva din spatele unui calculator... Poate de asta nici nu ne merge așa bine ca națiune. Preferăm să criticăm munca bună a cuiva din cauza unor chichițe, in loc să facem ceva util cu timpul nostru. Eu personal citesc gsp.ro de multă vreme, iar campania ta m-a convins să cumpăr și ziarul. Îmi place că nu te dai bătut în fața obstacolelor și continui sa tratezi subiecte grele care ar intimida multă lume! Mult succes în continuare!

Mihai  •  15 februarie 2017, 7:59

subiectul asta " plantat ' nu face decat sa va discrediteze.

Marius  •  15 februarie 2017, 8:03

Studentii care au cumparat Roci de acolo , sunt expusi ? Adica acele roci care se vand la casa de bilete pot fi radioactive ?

aciduzzu  •  15 februarie 2017, 8:17

Domnul Tolontan devine un caz clasic ce ne arata unde poate duce lipsa stiintelor exacte din educatia de baza.

Cătălin Tolontan  •  15 februarie 2017, 8:18

@aciduzzu: daca va referiti la noi, sa stiti ca suntem mesagerii. Poate ca va referiti la cercetatorii din institut care au intocmit raportul. Sau la fostul director stiintific care a cerut sa fie facut public? Sau la cei doi angajati care au facut adresa dupa ce au gasit punga de Mega Image pe care scrie "esantioane radioactive". Nici ei nu sunt la nivelul stiintific al dumnaevoastra? Ce am gresit noi in calcule, am recunoscut. Dar ce sustin ei in raport, documente si fotografii e important.

viorel dan  •  15 februarie 2017, 8:19

Totusi , despre "SPORT" cand aveti de gand sa scrieti ?!?

pawn  •  15 februarie 2017, 9:04

bun, scurt: aveti de gand sa va asumati greseala/minciuna si sa va retrageti din presa?

un cititor  •  15 februarie 2017, 9:05

Dle. Tolontan, interesant este faptul că insistați cu acest articol, deși este evident că nici măcar nu ați depus un efort minim să vă documentați înainte de a lansa aberațiile din articolul inițial. O simplă căutare pe Google sau o discuție cu un profesor de fizică de la gimnaziu v-ar fi lămurit că valorile avansate inițial sunt ridicole. Asta înseamnă că articolul TREBUIA lansat atunci, fără întârziere, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la scopul lui. În continuare exagerați cu posibilele efecte. În continuare, insistați că "autoritățile" nu au făcut nimic ... De parca trebuie să vină președintele personal să mute oasele alea de acolo!!!! Să fim serioși, vorbim de neglijență în primul rând din partea personalului de la Muzeu, în frunte cu directorul și persoanele care cunoșteau raportul. Dar dvs. insistați că ALTCINEVA e de vină. Și asta ridică semne mari de întrebare. De curiozitate vă întreb: Cine ar fi, în opinia dvs. Dle. Tolontan, instituțiile astea responsabile care ar fi trebuit să remedieze problema?

Barbu Brailoiu  •  15 februarie 2017, 9:07

dacă mostrele respective nu au nimic periculos, eu propun să fie mutate și așezate în biroul primului ministru, din Palatul Victoria, sub titlul BOGĂȚII NATURALE ALE PATRIEI.

Ana  •  15 februarie 2017, 9:15

Eu am cateva intrebari la care ar trebui sa raspundeti, cred: 1. Cine sunt expertii cu care v-ati consultat si nu v-au atras atentia supara erorii din articolul trecut? 2. V-ati gandit ce inseamna "de 10 ori mai mult decât limita impusă ”zonei negre” de la Cernobîl" si ce efecte ar putea avea aceasta? Si de ce nu ati mai facut inca o verificare? 3. In documentarea pentru acest articol ati gasit hartile radiologice ale Uniunii Europene care sunt actualizate live din cadrul JOINT RESEARCH CENTRE -European Radiological Data Exchange Platform? 4. Ati cautat pe google ce insemna radiatia de fundal, dozele admise si sistemul de masurare? Ati incercat sa intelegeti macar o parte? 5. Intelegeti modul in care functioneaza expunerea la radiatii? Si ca asta depinde e durata de expunere dar si de distanta de la sursa? 6. Cat a durat documentarea pentru aceasta serie de articole? Si alte cateva intrebari care nu isi gasesc raspunsurile in aceste doua articole: De cand sunt oasele acelea de mamut acolo si de unde provin ele? Cine lasa astfel de exponate prin curte sau prin diferite sali in sacose? Lucreaza cineva in acea pivnita sau este doar loc de depozitare in care intra cineva ocazional?

cc ofiter  •  15 februarie 2017, 9:27

Parerile sunt pro si contra, unii vor sa se razbune pe fosti sau actuali sefi...etc..ca la romani...PROBLEMA cea mai mare este generalizata: nimeni nu controleaza, daca materialul arhivistic care are oricum valoare inestimabila este pastrat in conditii corespunzatoare, daca toata lumea isi indeplineste atributiunile functionale, etc..Asa se intampla peste tot, in justitie,politie,servicii secrete,fisc,procuraturi ,in toata administratia nimeni nu verifica, nimeni nu raspunde. Am fost comandant in armata 20 de ani si am invatat un lucru: acolo unde nu controlezi, nimic nu merge cum trebuie.Hai sa fim seriosi asa este natura umana, omul face ceva(lucru, munca , servici,etc)din frica sau din interes, desigur exista si altruism, si bunavoie,si constiinta dar astea sunt minoritare poate 5-10 % in orice societate.

Lucian  •  15 februarie 2017, 9:28

Frumos spus, despre Tolontan ! Si de la Banciu? Sa fie așa, e ok! https://www.dcnews.ro/mobile/banciu-despre-tolontan-nu-este-ridicol-sigur-ar-nega-ce-spun-eu-aici_532744.html

basilicus  •  15 februarie 2017, 9:47

Ehe.....iar au inceput "cititorii" sa ceara stiri de sport! Si iau au inceput "cititorii" sa spuna ca nu va pricepeti la geologie/radioactivitate/etc! E exact acelasi tipar ca la Hexifarma si ca la Aire, exact aceleasi formulari, aceeasi agresivitate. Semn ca sunteti pe calea cea buna! Bravo, Tolo!

teo  •  15 februarie 2017, 9:50

Moralist fiind din fire, fiti mai presus decat cei pe care i-ati "anchetat". Dati-va demisia de onoare. Dupa aceea, sunteti liber sa scrieti oriunde, nu va ia nimeni acest drept. Sa vedem si noi coloana la cel ce judeca ne-coloana altora.

Secureanu din parnaie  •  15 februarie 2017, 9:51

Tipic romanesc, nu conteaza ca Tolontan a scris sute de articole in cu: dezvaluiri incendiare,a demascat ipostori si hoti,futuri si delapidari ...etc. Toate bine documentate si cu dovezi solide a bagat multi indivizi in puscarie cum a gresit toata lumea sare si il acuza ca dezinformeaza si face propaganda,mai oameni buni toti gresim si o sa mai gresim. Tolontan a facut un gest ce putin if fac (A recunoscut ca a gresit cu acele date ...si-a cerut SI SCUZE) give him a break.... eu personal mai doresc sa vad articole cu SECUREANU:)) cred ca a luat codul penal in mana si a zis hai sa incalc una din toate:)) o zis buna va doresc.

Gabriel Valeriu  •  15 februarie 2017, 9:52

Constatarile din raportul publicat de voi raman valabile cat timp nu sunt contrazise cu alte cifre determinate prin masuratori si publicate. La fel si intrebarile voastre, valide si pertinente. Comunicatul de la Mediu nu contrazice nimic, nu publica rezultate si nu raspunde intrebarilor firesti. Cat despre "greseala" de ieri, prefer sa gresiti fiind vigilenti, curiosi si onesti decat sa nu gresiti nimic tacand complice, asa cum ar prefera orice autoritate de stat obisnuita sa nu dea socoteala pentru ce face.

Jules  •  15 februarie 2017, 9:55

Ați greșit, v-ați cerut scuze, articolul de mai sus ar trebui să fie îndeajuns pentru oricine. Mulțumim dl. Tolontan.

Cătălin Tolontan  •  15 februarie 2017, 9:57

@Gabriel Valeriu, jules: multumim.

Geta  •  15 februarie 2017, 9:57

Haideti sa-l ajutam pe domnul Tolontan sa scrie un articol mai bun!Sa incepem cu ,,autoritatile,, de acum 10 luni care au ascuns raportul.Deci,cine credeti ca sunt autoritatile?

Mihail  •  15 februarie 2017, 9:57

Citesc de regulă, articolele de la Tolo.ro. La acest articol mă deranjează, lipsa de rigoare. E bine să puteți face deosebirea între PUNGI, SACI sau SACOȘE. Altfel e jenant după atâția ani de "gazetărie".

louisfigo  •  15 februarie 2017, 10:01

Mi se pare interesant cum o greseala recunoscuta, dar care nu schimba cu nimic fondul si gravitatea situatiei prezentate, este folosita pentru a ataca o echipa de investigatie ale carei anchete au o rata de "esec" foarte mica, ba mai mult au dezvaluit lucruri grave pe care probabil nu le-am fi stiut fara ele. La capitolul esecuri eu o mai retin pe cea cu Ambulanta Bucuresti si serviciile de transport pentru VIP-uri care parca s-a terminat inainte sa inceapa.

Cătălin Tolontan  •  15 februarie 2017, 10:02

@louisfigo: e normal sa platim pentru erori cu opinii critice si pierdere de incredere. Dar preferam sa pierdem noi decat sa piarda, fara sa stie, oamenii, in lipsa unor informatii care se afla, intotdeauna, greu si cu multe riscuri de a gresi.

box  •  15 februarie 2017, 10:28

Articolul asta te duce pe un drum gresit acum. Vorbeste cu cineva care chiar se pricepe la radioactivitate intai si apoi vezi daca e cazul sa continui. De exemplu @ana a scris o lista buna de chestiuni pe care le-ai fi putut intreba in prealabil. In plus nu conteaza doar ce nivel de radiatie masori langa ceva, conteaza timpul de expunere al individului. De asta ai dozele in microsievert/ora si milisievert/an ca sa adaugi timpul de expunere al unui om (1 ora, zece, 7 zile etc) si sa calculezi totalul pe expunere. O persoana poate fi expusa la doze mai mari pe diverse perioade, dar daca totalul anual este sub doza anuala totala e ok. Problema e ca ai primit un material de la cineva care habar n-avea. Si totusi, sa scrii pe ton de fukushima si cernobil e gen panicard. Si sa pui poza cu piata si cei 100m e fix manipulare. Esti ziaris vechi, fii serios. Stii exact ce-ai facut.

Ando22  •  15 februarie 2017, 10:31

@Barbu Brailoiu: am ras ca un cocosat :)) Nu ma pricep la subiect, dar faptul ca informatia provine din interiorul institutiei ii confera credibilitate si este imbucurator ca angajatii de la stat nu mai inghit modul de lucru haotic impus de sefii incompetenti, promovati politic.

Alex  •  15 februarie 2017, 10:35

Nota 4, Tolontan, stai jos!

Jega Alin  •  15 februarie 2017, 10:45

Inainte de a intra in polemica ar fi bine sa reflectam cu totii la urmatorul aspect: CREIERUL, DACA IL FOLOSESTI, VEZI LUMEA ASA CUM E. DACA NU IL FOLOSESTI, VEZI LUMEA ASA CUM ITI ZIC ALTII CA E.

nausea  •  15 februarie 2017, 10:53

Epigrama. Lui Tolo: "Al presei de investigatii zeu A dat o stire "bomba", de naiv. Doar ca mamutul din muzeu Chiar este mult radioactiv!"

Green  •  15 februarie 2017, 10:58

Doza de radiații este sub limita maximă admisă. Sunt categorii de profesioniști care primesc doze cu mult mai mari cum ar fi lucratorii din centrale atomice, din minele de uraniu, personalul companiilor aeriene, doctorii ce lucrează cu aparate de radiologie mai vechi. Că e debandadă în muzeu și își bat joc de exponate. fără să respecte minime reguli - asta e altceva 1 milisievert =1000 microsieverts.

Laura  •  15 februarie 2017, 11:08

Revin , e de apreciat ca ati in cercat sa va cereti scuze , desi spuneti ca nu sunteti tributari nimanui cand faceti un articol , cu toate compartimentele lui , imagine , titlu , continut ,deci de ce o faceti ? , iar scuzele sunt secundare in materialul scris mai sus , cumva pierdute in peisaj , ceva de genul - am mancat usturoi , dar n-am vrut sa imi miroasa gura - . Cat despre faptul ca un ministru v-a acuzat ca ii scoateti pe oameni in strada , folosit ca argument pentru asocierea nefericit - naiva facuta ieri intre subiectul articolului (toata stima pentru dezvaluire) titlu si imagine , nu prea sta in picioare , decat daca ati fi , cum am spus si ieri , un student ce descopera tainele manipularii jurnalistice . Iar daca revin la povestea cu acuzatiile ministrului , undeori trebuie sa fii , sau sa devii foarte credibil in ochii opiniei publice , ca sa poti sa decredibilizezi apoi ,diverse lucruri . (Dar , doamne da sa fie cum ati spus , o gresala !- poate in sfarsit a mancat oaia un lup !) Inca o data , pacat , de toate eforturile anterioare , ce pareau valide , prin care incercati sa aratati lucruri ce trebuie schimbate pe aici pe la noi prin Romanica care aspira spre Romania !

mocanu ioan  •  15 februarie 2017, 11:18

Tot respectul domnule Tolontan pentru ceea ce faceti in general pentru presa de investigatie. Insa acest subiect otravit v a fost strecurat in mod intentionat.In momentul de fata sunt lucruri mult mai grave care se intampla in tara noastra si probabil se doreste ca atentia sa va fie deturnata. Mi se pare mult mai grav ca in Bucuresti nu avem inca o sala Polivalenta la standarde. Am fost la fed Cup si din pacate am ramas cu un gust amar in ceea ce conditiile de joc . Avem jucatoare de top mondial si in sala mirosea a sobolani de la mocheta veche imbacsita de praf .Asa cum bine ati semnalat in spitale si scoli e dezastru .La fel infrastructura e in urmma cu 50 de ani. Lasati va rog elefantul radioactiv eu sincer va doresc cu atentia in alta parte.Mult succes!

roland  •  15 februarie 2017, 11:29

Comentariile la seria asta de articole arata clar ce fel de oameni sunt romanii. Si mai ales, arata toleranta (mai bine zis intoleranta) la greseala. Societatile civilizate spre care Romania tinde s-au cladit nu pe intoleranta la greseala ci pe intelegerea greselii si mecanismului care a dus la eroare. Intotdeauna "honest mistake" este acceptata. Asta a facut echipa asta, honest mistake. Eu nu-i suspectez de manipulare a publicului. Din contra, inclin sa cred ca au fost chiar ei usor manipulati sau nu au fost ajutati sa gaseasca si sa inteleaga adevarul. Si echipa are dreptate. Ce daca nu e o bomba radiologica care sa afecteze toata omenirea din piata. Sanatatea angajatilor, studentilor si vizitatorilor nu conteaza? Cu ce NU se joaca societatile civilizate este cu siguranta publica. Si pentru ca echipa asta a tras un semnal de alarma vis a vis de ce se intampla la institut merita felicitari. Greseala face parte din joc. Macar pentru toate investigatiile corecte si in folosul nostru ar fi trebuit ca unii critici sa se abtina. Evident, exceptie pot face persoanele care considera ca lupta impotriva coruptiei nu este ceva ce merita atentia lor.

roland  •  15 februarie 2017, 11:36

Consider o dovada de barbatie sa ai puterea sa recunosti ca ai gresit. Bravo Catalin! Bravo Echipei! Numai cine nu munceste nu greseste. Partea vesela e ca ca Romania pare sa fie o tara plina de oameni perfecti care nu gresesc.... :) (de aici si puzderia de comentarii negative) As vrea sa vad si cativa politicieni iesind in public si afirmand: Am gresit! Imi cer scuze. Sunt convins ca oamenii ar intelege si ar ierta, mai ales daca greseala nu a fost intentionata si s-a urmarit binele cetatenilor.

ro  •  15 februarie 2017, 11:39

Investigatia asta trebuie sa treaca la capitolul lectii invatate si sa mergeti mai departe. Stiti voi mai bine cum s-au derulat lucrurile de v-ati ales cu povestea asta usor otravita... (stiti ca cel mai usor se poate distruge increderea si reputatia si e mare pacat de ce ati facut pana acum)

Hogea  •  15 februarie 2017, 11:52

Ce rost are mentionarea "MegaImage" in titlul articolului de azi? "In pungi de supermarket nu era de ajuns? Amintirea unui brand intr-un astfel de articol, nu face decat sa atraga conotatii negative asupra brandului respectiv. Mai mult decat atat, este evident ca brandul nu are nimic de a face cu esenta articolului, nu are nicio implicare. Insa simpla mentionare a unui brand de alimentatie publica intr-o ancheta despre radioactivitate ii face deservicii imense. La nivel subliminal. Iar Mega Image este o multinationala, da. Sa fie o simpla coincidenta?

Cătălin Tolontan  •  15 februarie 2017, 11:53

@hogea: sincer, acum ca ne-ati prins, nu e o coincidenta, suntem parte a unui complot impotriva multinationalelor. Avem o agenda de klingonieni si bifam una cite una temele. Acum serios: are Umberto Eco, in ”Pendulul lui Foucault”, cateva pagini savuroase despre ceva ce facem cu totii: cautam legaturi si explicatii complexe intre fapte, cifre si intimplari fara legatura. E o trasatura a creierului nostru, dar, daca nu o realizam, asa se nasc teoriile conspiratiilor. Ni se intimpla tuturor.

fotbal  •  15 februarie 2017, 12:17

one shot - one kill, no luck - just skill. cu simpatie, de la cei mai fideli cititori ai tai, care stiu la fel de bine cum se greseste cu stil #

bg  •  15 februarie 2017, 12:32

Cum se poate spala pe maini INSP spunand ca "nu este o problema de sanatate publica" ci una de "expunere profesionala"? Bine, dar la INSP exista un compartiment care se ocupa de RADIATII IONIZANTE. Mai mult decat atat, INSP a scos un GHID intitulat:"Supravegherea medicala speciala a lucratorilor expusi profesional la radiatii ionizante". In acest caz despre ce vorbim?

tigra  •  15 februarie 2017, 12:35

D-le Tolontan, problema nu e ca ati preluat niste date gresite si, in ciuda faptului ca v-ati asumat eroarea si ati prezentat scuze cititorilor, acum vi se pare ca sunteti linsat public. Oamenii sunt suparati pentru ca de data asta un jurnalist care se vrea serios nu si-a facut meseria: nu a pus, si mai ales nu si-a pus intrebari. Cand ati scris titlul ala panicard cu 'Radiatii de 200.000 ori mai mari decat dozele admise' nu vi s-a parut absolut nimic dubios? Ati contactat-o pe Adriana Ion sa va confirme datele? Ca expert ar fi putut sa va lamureasca rapid si sa corecteze eroarea din raport. Ati cautat macar pe Wikipedia ce-i ala sievert si cu ce se mananca? Ati consultat recomandarile ICRP pentru dozele admise in expunerea la radiatii? Ati aflat ca doza maxima efectiva pentru lucratorii din reactoare e de 20 mSv/an cand ati publicat, grabit si eronat, ca in pivnita MNG se inregistreaza 21.6 mSv/ora? V-ati dat seama ca la un nivel de 21.680 μSv/h, cum ati pretins initial in articol, nu depindea Romania de o ancheta jurnalistica pentru ca ne-ar fi sarit de mult in cap ICRP si eventual Euratom? De asta e suparata lumea si persista in comentarii cu critici si ironii pe deplin meritate. Iar scuza aia ca erorile sunt ale raportului si singura voastra vina e ca le-ati preluat nu tine. Urat si neprofesional sa dati vina, chiar si indirect, pe autorii unui raport pe care un expert l-ar fi citit corect fara probleme. Nu v-a 'impins nimeni la comparatii exagerate', le-ati facut de capul vostru, fara sa va documentati. Cu asta sunteti de vina, nu cu preluarea unor cifre. Lumea are incredere in voi. Am prieteni, oameni cu studii superioare, oameni care merg la proteste, care s-au speriat ieri pentru ca, stiind ca in alte investigatii ati fost seriosi, au crezut ca ati verificat deja cifrele iar informatia este corecta, nu umflata de 1000 ori. Ati fost, ca echipa, iresponsabili. Asta ma asteptam sa recunoasteti, nu ca ati dat copy-paste la niste cifre gresite.

Cătălin Tolontan  •  15 februarie 2017, 12:36

@tigra: ne-am cerut scuze clar si am punctat repetat ca nu ne scuzam prin faptul ca am preluat, la rindu-ne, o eroare. Tocmai pentru ca, asa cum scrieti, exagerarile ne apartin, nu sunt ale nimanui. Nu le-am atribuit raportului. Dumneavoastra ne atribuiti insa perceptii. De unde trageti concluzia ca avem senzatia ca suntem linsati public? Nu am spus asa ceva, nici nu credem deloc asta. E foarte bine ca suntem criticati, invatam din erori. In nici un caz insa nu vom sta intr-un colt sa ne victimizam sau sa fim facuti iresponsabili, ca nu e OK sa vorbiti asa despre munca colegilor mei. Documentarea a fost mai lunga decit credeti, dar asta nu inseamna ca ea nu permite aparitia erorilor. Nu uitati un lucru: am lucrat pe un raport tinut la secret si oamenii nu au vrut sa vorbeasca despre el pentru ca se tem si pentru ca nu au speranta ca se poate schimba ceva. Dar se schimba. Asta spunem de peste 10 ani, cand multa lume ridea de investigatiile noastre ca nu vor avea niciodata vreo finalitate ”ca nu se misca nimic in tara asta”. Credinta noastra e ca se misca. Si cu erori.

Conu Alecu  •  15 februarie 2017, 12:45

Fara sa vreti sunteti cozile de totpor ale unui conflic intern din Muzeul de Geologie. Faptul ca persistati in a gresi ma face sa cred ca nu e o problema de virgula sau punct ci de interese, iar alaturarea de ce se intimpla in piata victoriei e cel putin gaunoasa. Ma astept , asa cum zice a cineva mai devreme prin alte parti, sa gasiti un cojoc din timpul ciumei lui Caragea, la numi 50 d emetri de cei care demonstreaza. totul pentru front, totul pentru victorie. Ultima urare este o expesie in limba turca, va prindeti voi care.

Hogea  •  15 februarie 2017, 12:50

Tolo, te-a deranjat comentariul? Nu de alta dar vad ca nu se opresc virgulele, punctele, greselile (e suntem esti sunteti...). Da, e o nebunie sa suspectezi ca multinationalele alimenteaza vocea pietei sau radiatiile de la Geologie, dar sunt deja multe semne de intrebare, iar daca nu ni le-am pune ar insemna ca noi am fi klingonienii de pe agenda ta. Pana una alta, "e suntem" doar cei care te citesc zilnic si iti apreciaza articolele. Toata stima!

Hogea  •  15 februarie 2017, 13:01

Ai avut un "late edit" la comentariul tau unde ai redevenit serios, asa cum te stiam, si pe care nu apucasem sa-l citesc. Ma regasesc in randurile lui Eco. Iar pendulul este al lui Foucault!

Maximus  •  15 februarie 2017, 13:28

Te faci că dregi busuiocul, dar articolul inițial și-a servit scopul, e citat la mare loc de cinste pe site-urile rtv și A3...radiații la Victoriei, nu mai ieșiți în stradă, etc, etc. Eu refuz să cred că o persoană inteligentă nu știa că dacă radiațiile erau la nivelul articolului inițial i se topea geigerul in mâna cu tot cu mâna ăluia de făcea măsurătorile.

Maximus  •  15 februarie 2017, 13:34

Și încă una cusută cu ață albă: aia 10 indivizi bolnavi de cancer cărora le cad dinții și părul...ce om normal la cap și cu educație peste medie ar sta de bunăvoie intr-un mediu radioactiv pentru 1500-2000 de lei pe lună? Nu mai zic de aia cu sacoșa, care miroase foarte urât...A luat unul un cap de mamut radioactiv, a scris pe o hârtie "material radioactiv", l-a pus frumos in sacoșa de megaimage din dotare și l-a pus frumos la locul lui, sub o chiuveta! Eu zic că sacoșa de megaimage era radioactivă....

Voncick Marian  •  15 februarie 2017, 13:49

D-le. Tolontan va rog daca puteti sa faceti precizarile necesare pentru ca oamenii sa inteleaga pericolul de la Muzeul de Geologie. Doza normala de radiatii in microSV/h fata de cele inregitrate acolo. Cat ramane radiatia in corp dupa ce este asimilata . Cantitatea aproximativa asimilata pe un an. Sa inteleaga tot romanul ca si 5 minut pe zi radiat peste normal inseamna in timp (o luna, 1 an) enorm de mult , poate chiar moartea. Daca faci o radiografie intr-o zi nu e periculos dar daca faci in fiecare zi 2, 3 sau 10 radiografii, peste un an s-ar putea sa iei calea cimitirului sau in cel mai bun caz drumul Institutului de Oncologie.

Comentează