Colegiul Medicilor îl amenință pe ministrul Bodog cu judecata pentru că nu oprește chestionarea pacienților despre mita din spitale

Ministrul PSD le-a argumentat de ce susține mecanismul inițiat de Vlad Voiculescu prin care pacienții sunt întrebați: ”Vi s-au cerut bani sau atenții?”

luni, 20 martie 2017, 6:55

97,5% era gradul de satisfacție al pacienților, măsurat după sistemul vechi, în care spitalele își introduceau singure formularele

70% a fost gradul de satisfacție în prima lună după introducerea softului cerut de Voiculescu. Cifra scade în continuare

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Ce i-a înfuriat?

”Faptul că n-am fost consultați, că întrebarea despre mita din spitale nu folosește nimănui și că se încalcă flagrant confidențialitatea pacient – medic”, susține doctorul Gheorghe Borcean, șeful Colegiului Medicilor.

Toate punctele de vedere, puse față în față.

”Cum să ai unanimitate de mulțumire a pacienților în spitale?!”

În vara lui 2016, ministrul Vlad Voiculescu testează un nou mecanism de evaluare a satisfacției pacienților din spitalele publice.

De proiect se ocupă Ștefan Voinea, consilierul ministrului.

”Eram, în 2015, în Colegiul etic al spitalului din Craiova. Și am văzut cifrele. Reieșea că, aproape unanim, pacienții sunt mulțumiți de ceea ce se întîmplă în spitale, de felul în care sunt tratați”, își amintește el.

97,5% era gradul de satisfacție al pacientului român.

În ce fel se ajungea la această cifră?

Formulare introduse de secretara managerului

Omul completa, la externare, un formular despre felul în care a fost tratat. De cele mai multe ori o făcea în fața asistentelor.

”Și, oricum, formularul ajungea, în general, la secretara managerului, care îl introducea în sistem. Când spitalul vede calificative mici la adresa sa este tentat să nu le introducă în sistem”, explică fostul consilier al ministrului Voiculescu.

Pe de-o parte, reținere în a scrie adevărul din cauza condițiilor completării formularului. Pe de altă parte, posibilitatea de intervenție la nivelul spitalului asupra datelor în momentul culegerii.

”În Statele Unite au existat studii care au arătat aceeași situație. Datele de acest gen trebuie obținute prin excluderea spitalelor din proces. Acesta este standardul normal”, susține Marina Popescu, șefa think tank-ului independent Median Research Centre.

”Ideea e să depistezi ce fac managerii buni și să extinzi”

Trei principii susține Voinea că au stat la baza softului gândit de echipa șefului său, Vlad Voiculescu:

  1. ”Să fim cît mai puțini intruzivi în ceea ce decide pacientul să răspundă”.
  2. ”Să deconectăm spitalul de la proces ca să nu mai poată influența rezultatele”.
  3. ”Să găsim exemplele de spitale bune, remarcate de pacienți și să le popularizăm”.
”Am gândit mecanismul nu ca pe unul care să pedepsească, ci care să ne permită să reperăm managementul unde pacienții se simt bine tratați. Scopul final e să extindem buna practică, nu să arătăm pe cineva cu degetul” Ștefan Voinea, consilier al fostului ministrul Vlad Voiculescu

9 întrebări

În vara lui 2016, procedura este testată pe 5 spitale.

Noul flux este următorul: în momentul internării, pacientul își scrie, pe fișa de observație, contactul: telefon și e-mail.

De acolo, datele ajung în SIUI, sistemul integrat al Casei de Sănătate. Anonimizate, adică fără nume, contactul pacientului merge către STS, care îi trimite un sms.

În prima săptămînă după externare pacientul primește acest sms.

Așa arată SMS-ul primit de pacienți după ce sunt externați

 

”Ministerul Sănătății te invită să evaluezi anonim internarea ta recentă…”.

Dacă omul este de acord, fie intră pe link-ul indicat, fie continuă să răspundă pe sms, care pentru el este gratuit.

Dacă nu e de acord, comunicarea se întrerupe.

”Am conceput un formular scurt, cu 9 întrebări. Vechiul formular avea 7 sau 8 pagini și era extrem de greu de completat de către pacient”, spune Ștefan Voinea.

Numărul unde oamenii pot reclama mita: 0800.806.806.

După test, sistemul primește verde.

Guvernul Cioloș aprobă Ordinul de ministru.

În decembrie 2016, noul mecanism de feed-back începe să funcționeze în aproximativ 30 de spitale și rata de satisfacție măsurată scade imediat la 70%. 

Ultima întrebare a formularului este cea care stârnește reacții în spitale.

349 de spitale publice ar trebui să aplice sistemul de feed-back de la pacient

Oamenii sunt chestionați: ”Ți s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”.

Dacă răspund ”Da”, ei sunt întrebați dacă vor să reclame acest lucru organelor de cercetare.

În cazul în care acceptă să ofere cazul concret, le este expediat prin sms contactul liniei anticorupție pe care compartimentul de integritate din Ministerul Sănătății a dezvoltat-o împreună cu Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne.

Practic, le rămâne încă un timp de gândire ca să reflecteze dacă vor să povestească situația. Și doar ei inițiază dialogul, dacă vor, sunând la 0800.806.806.

Comparație între vechiul sistem de feedback și cel implementat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu

 

Colegiul medicilor: ”Cooperarea nu este opțională, ci obligatorie!”

Pe 19 ianuarie 2017, la două săptămâni de la investirea guvernului Grindeanu și la 10 zile de la publicarea ordinului în Monitorului Oficial, Colegiul Medicilor trimite o scrisoare către Ministerul Sănătății.

Colegiul solicită ”revocarea Ordinului 1501/2016” care statua noul mecanism de feed-back în spitale.

Colegiul susține că:

  1. Vlad Voiculescu nu a cooperat cu organizația profesională în elaborarea mecanismului prin care pacienții evaluează spitalele unde au fost internați. ”Cooperarea nu este opțională, ci obligatorie”, reamintește Colegiul Medicilor.
  2. Faptul că ministerul susține că ordinul a fost în dezbatere publică pe site nu este relevant, pentru că ”cooperarea trebuie făcută anterior elaborării ordinului, nu după publicarea pe site.”

Organizația medicilor atrage atenția și asupra costurilor proiectului prin sms.

Florian Bodog: ”Cifra de 97,5% este nerealistă”

Florian Bodog concepe un răspuns detaliat către Colegiu în care explică istoria mecanismului și pornește de la faptul că ”vechea cifră de 97,5% de satisfacție este nerealistă”.

Mai ales dacă ”avem în vedere situaţia reală a sistemului sanitar şi rezultatele studiilor similare efectuate”.

50% este gradul de satisfacție, potrivit unui studiu al Facultății de Știinte Economice, ”Babes Bolyai”, Cluj

În dialogul de la distanță, ministrul PSD oferă medicilor câteva cifre comparative de satisfacție din spitale, care toate sunt în jurul a 50%.

Inclusiv un studiu de la ASSMB, gestionarul spitalelor Primăriei Bucureștiului, citat de Bodog, arată că evaluatea pacienților nu trece de pragul de 60% de mulțumire.

Păstrează ceea ce s-a făcut?

În documentul pe care Gazeta îl publică și care este semnat de secretarul general al MS, Gabriel Florin Pușcău, ministerul amintește că există o Strategie Națională Anti-Corupție 2016-2020, care stabilește responsabilități ale domeniului sănătății.

Printre care și acest mecanism de răspuns de la pacienți!

Argumentația ministrului Florian Bodog atestă o memorie instituțională pe care România o practică rar.

Sau care nu e de regulă evidențiată de noi, jurnaliștii, că e posibil și acest lucru.

Ministrul PSD preia argumentele predecesorului său tehnocrat și susține proiectul.

162.000 de euro pe an este costul transmiterii sms-urilor către pacienți

Bodog răspunde și în privința îngrijorărilor Colegiului Medicilor referitoare la costuri.

El susține că toate cheltuielile sunt prevăzute în Strategia națională anticorupție ”într-un număr de 10 acțiuni cu o valoare de 19,8 milioane de lei”, ceea ce reprezintă o sumă de aproape 10 ori mai mare decât se consumă cu mecanismul de feed-back.

În final, ministrul le spune medicilor că va pune din nou proiectul în dezbatere, dar atitudinea de susținere e clară, cel puțin așa cum rezultă ea din documentul alăturat.

 

Medicul Gheorge Borcean: ”Haideți să discutăm pe argumente!”

Gazeta a întrebat Colegiul Medicilor cum interpretează răspunsul ministrului Florian Bodog.

”Ne vedem la tribunal cu Ministerul Sănătății!”, sună răspunsul doctorului Gheorge Borcean, președintele Colegiului.

”Prețuiesc Gazeta pentru felul curat în care relatează lucrurile, chiar și atunci când ele sunt grave și scandaloase. Dacă tot avem o bază de dialog pe argumente, haideți să vă spunem și care sunt opiniile noastre ca organizație, ce ne mulțumește și ce pericole aduce acest mecanism”, spune Gheorge Borcean.

Amplul interviu cu el și alte date despre disputa pe marginea reacției pacienților, în ziarul de mîine.

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Comentarii (68)Adaugă comentariu

Baddux  •  20 martie 2017, 7:13

Vorbim de corupție la polițiști, vameși, functionari din cadrul primăriilor, dar in zona asta mita e nimic fata de ce se întâmplă în spitale. Intr-adevar putini mai condiționează actul medical, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kius  •  20 martie 2017, 7:28

Am fost internat recent si nu mi s-a cerut nici numarul de telefon si nici adresa de email. E inutil sa spun ca nu am fost contactat.

Traian  •  20 martie 2017, 7:31

Bradisteanu e si el tot medic, nu-i asa ? Probabil ce cele 4 milioane i le-or fi teleportat extraterestrii, colegul Borcean ce parere are ?

Lucian  •  20 martie 2017, 7:51

Dublarea salariilor, tichete de vacanța, organizație proprie de tip crima organizata, in urma acestei amenințări! Medicii? Niște borfași, hoți și infatuați! INTR-un cuvânt: bugetari! Cei corecți sunt la privați!

Cătălin Tolontan  •  20 martie 2017, 7:52

@Lucian: ascultati si argumentele Colegiului Medicilor, va rugam! Asa se procedeaza in orice conversatie civilizata. E o tema care ne priveste pe toti si nu prejudecatile de genul "XYZ sunt hoti", si solutiile ne pot duce inainte.

Relu  •  20 martie 2017, 7:53

Oare de ce se sperie domnul acesta de la colegiu dacă toți sunt cinstiti și multumiți? Pentru ca sistemul are reale probleme și oamenii sunt nemulțumiți. Vrea sa blocheze un instrument prin care pacientul își poate striga nemulțumirea? De ce?

Ilie  •  20 martie 2017, 7:54

Atat de manjiti sunt doctorii astia ca nu suporta *** E momentul ca romanii sa iasa in strada si pentru sustinerea acestui proiect al fostului ministru Voiculescu care este foarte bun. Noul ministru al sanatatii sa nu renunte la proiect, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costică  •  20 martie 2017, 8:01

Deci la Sănătate au fost,după scriitura eminenți lor gazetari imparțiali d.p.v.politic următorii miniștri:ministrul Vlad Voiculescu și ministrul PSD!

Horia  •  20 martie 2017, 8:16

Ptr. Lucian. Nu-i corect să-i bagi pe toți în aceiași oala. Știu eu sunt medic și n-am luat în viața mea șpagă. Iar dacă nu-ți convine acest sistem du-te la privat,unde costurile sunt incomparabile mult mai mari.

Epigonul  •  20 martie 2017, 8:18

Pe domnul Borcean chiar îl cheamă Gheorge?!

mihai  •  20 martie 2017, 8:40

Ilie @ nu sunt manjiti tanar frumos si liber, nu majoritatea. sunt prost platiti, bai, reprezentant al trbunalului poporului. *** si sa nu te mai ascunzi sub un nume fals ca sa stie medicul ala pe care il insulti cine esti cand te-o trata :)) .iesi in strada, ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bucur Loredan  •  20 martie 2017, 8:43

Am trait să o văd și pe asta:RESPECT PENTRU DOMNUL MINISTRU AL SĂNĂTAȚI***.Cu respect pentru echipa TOLO.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  20 martie 2017, 8:45

@Horia: daca solutia ta e sa mergi la privat daca "nu-ti convine", atunci ai o problema grava de gandire. Daca e sa merg la privat, nu mai vreau sa cotizez si la stat. Cum ar fi asta? Sa ne mutam toti la privat? Ce s-ar intampla cu salariul tau?

Mircea  •  20 martie 2017, 8:48

Umblati la salarii, domnilor. E simplu (dar nu se doreste). Abia apoi ar avea sens discutia despre "veniturile ilegale". Acolo unde, de exemplu, salariul sau pensia politistului, sau veniturile zugravului sunt de cateva ori mai mari decat ale medicului (de acceasi varsta si experienta in domeniu), medicii vor continua sa lucreze fie in privat (unde pacientul va plati) fie vor migra spre alta tari care-i respecta. Toate acestea arata care e aprecierea muncii acestora.

Alex  •  20 martie 2017, 8:54

Buna ziua! Eu sunt de acord ca generalizarea nu este buna si ca exista si multi Medici, asistenti/e, care Isi fac meseria fara a primi mita! Din pacate mita oferita ajuta pacientul sa beneficieze de tratament mai repede, mai bun si SA aiba o relatie umana decenta cu personalul medical! Domnul Horia spune nonsalant ca daca nu-ti convine, "du-te la privat" .....psi ce te faci cu cei care au cotizat sau cei care au salarii destul de mari si care rar ajung SA benificieze de contributia lor consistenta la acest sistem! Multi oameni Isi duc boli pe picioare pentru ca le este groaza de conditiile din spitale accentuate si de aceste comportamente! SA se modifice legea contributiei la sistem....jumatate din suma (sau o parte) la stat, iar cealalta parte la privat! Oricum fiecare acopera cheltuieli minime, de baza! Restul asigurarii poate fi completata cu sume pana unde omul vrea sa cotizeze! Atunci se creeaza o concurenta benefica si optezi si pentru privat fara gandul de a fi cotizat la stat degeaba! PS. Cand colegiul medicilor o SA se reformeze iar codul lor o sa apere si pacientul, Mai ne gandim la cum ii vom eticheta! Zi faina si sanatoasa SA avem!

popa  •  20 martie 2017, 8:54

Mita la medici si asistente este inpamantenita in Romania. Este f. greu sa o elimini. Cadrele medicale nu vor sa renunte la mita iar pacientilor le este frica ca nu vor fi tratati bine daca nu dau spaga. Daca se baga frica in medici si asistente si nu vor mai primi spaga atunci si pacientii vor prinde curaj si nu vor mai da spaga. Si asa pacientii sunt f.f. saraci.

marian  •  20 martie 2017, 8:56

ptr.horia-dar nu ar fi mai bine sa renuntam la spitalele de stat ? la privat tata sa tremuri tot dupa o zi de munca ,sa-ti dai interesul sa vina lumea la tine nu ziua trece leafa merge .

Je  •  20 martie 2017, 9:13

@Horia.Domnu' dr. d ta zici ca daca nu ne convine sistemul de la stat ( unde in multe cazuri se conditioneaza actul medical de darea spagii) sa mergem la privat.pai eu iti spun ceva doctore, eu muncesc la firma proprie 12 ore pe zi, am si cativa angajati si luna de luna dau in jur de 5000 de euro numai la sanatate ( contrib angajatilor si angajatorului) si d ta ma trimiti la privat daca nu mi convine sa dau spaga???Sa ti fie rusine.Nu toti medicii iau spaga, dar cei care cer si iau spaga sunt acoperiti si de cei care nu iau, de asta se perpetueaza aceasta mizerie. Si pt mihai iti spun bai pamfletarule ca salariile nu mai sunt atat de mici pe cat va plangeti voi.Am vazut salariu de asistenta care depaseste 3000 de lei.Sunteti niste lasi cu totii si va lasati condusi si umiliti de oameni gen secureanu si altii ca el.

Adrian  •  20 martie 2017, 9:13

@Horia: Dacă eşti medic e trist că nu ştii sa te exprimi corect şi coerent în limba română... Pacienţii au drepul să îşi exprime opiniile cu privire la un serviciu pe care îl plătesc deja cu vârf şi îndesat în fiecare lună. Costurile cumulate depăşesc costurile din mediul privat.

Stefan  •  20 martie 2017, 9:16

Este clar ca nu toți oameni, doctorii sunt la fel dar eu cred ca mai toți ar accepta atenția. Comportamentul personalului (nu tot personalul si in special cel cu "grad" mai mic) din spitale este mizerabil, pe alocuri inuman și condamnabil. Am un exemplu simplu: anul trecut mama mea s-a operat de cancer și după operație primea anumite medicamente. După câteva zile am aflat ca o asistenta, o fatuca nu-i aducea toate pastilele. O parte din pastile erau păstrate de ea... Am înnebunit pe loc! Cum e posibil? Și ca tot omul prins în sistemul mizer ...ofeream atenția! Acest Colegiu ar trebui sa susțină ceea ce se dorește pt a se putea corecta și oferi servicii mai bune dar ei sunt niște infecți și probabil acele cifre vor fi chiar sub 50%. Horia, de ce plătesc o viata din salar? Pt a ma duce la privat pt servicii "normale"! Mai bine taci!

Lucian  •  20 martie 2017, 9:29

PTR Horia și Tolo: voi trăiți in pace! Mai Horia: cât te-a costat un rezindentiat? Dar stai unde ești medic? Dacă nu București sau orașe mari, nu ai dat bani, și poate nu iei nici șpagă! Tolo, ți când termini cu proslavirea bugetarilor? Na sa vezi , unde ajungem cu cică Ziariști ca tine :http://www.stiripesurse.ro/veste-oc-guvernul-grindeanu-ridica-din-umeri-nu-mai-sunt-bani_1186533.html Ați prostit electoratul! Ați creat lehamite! Medicii dacă erau Onești, tăceai , nu spuneau ca dacă se continua cu mita... ? Ce fac? In plus bai Horia, pe mine ma obliga statul asta in care trăiesc și plătesc sa contribui PTR voi! Cum îți permiți sa- mi spui sa ma du. La privat? Ma lasă statul sa nu-ți subvenționeze salariul ăla dublat? Nu! Așa ca dai in nesimtirea medicilor, bai horica! Nu iei șpagă! Ce sa spui și tu? Bă iei, sau nu te caută nimeni, fug de tine! De ce stai tu in România, ca medic? Ca nu poți mai mult! Medic de familie? O veriga proasta ! Și tot eu plătesc, nu tu! Devi, TACI!

leo  •  20 martie 2017, 9:33

daca nu au nimic de ascuns, de ce nu sunt de acord cu nimic?????

Matei  •  20 martie 2017, 9:36

Din experienta mea, consistenta, din pacate, sunt rare situatiile cand iti spune medicul "trebuie sa imi dai X euro si anestezistului X/2 ca sa te operam", mai ales in spitalele mari din Bucuresti. Dar se comporta mizerabil daca nu platesti, te opereaza rezidentii, dr nu vine la vizita sau nu te baga in seama, anestezistul iti pune o substanta mai proasta si vomiti cateva zile, brancardierii te scapa mai de sus etc. Deci intrebarea ar putea fi imbunatatita la "Vi s-a cerut sau ati fost constrans, direct sau indirect, sa platiti mita?".

Ciprian  •  20 martie 2017, 9:37

Nu mai aberați cu tâmpenii de genul: cei corecți sunt numai la privat, iar tot ce e de stat e o mizerie. Eu am internat-o pe fetița mea la pediatrie în Oradea. Modul în care s-au comportat asistentele cu ea și cu noi, dar și curațenia din saloane, au fost exemplare. E trist că nu toate spitalele sunt curate și e și mai trist că o parte a medicilor sunt corupți sau incompetenți. Totuși, nu poți face medicină de calitate pe un salariu de nimic. Medicii TREBUIE să aibă salarii mari. Aceia dintre voi care nu știți ce înseamnă cercetare, nu aveți cum înțelege ce costuri presupune pregătirea unui expert. Ca să devii medic bun îți trebuie pregătire de specialitate, iar asta costă... mult!

Claudiu  •  20 martie 2017, 10:01

Foarte bun acest instrument.

allosaur  •  20 martie 2017, 10:17

in loc sa se urmareasca imbunatatirea sistemului, se fac procese pe banda persoanelor care vor sa schimbe ceva. daca e bun sau nu sistemul. nu stiu. dar cert e ca eu vreau sa am voie sa rasplatesc un medic sau o asistenta care se poatra corespunzator cu mine ca pacient,evident nu toata lumea isi permite asta. asta nu inseamna ca sistemul medical asigura tot tratamentul unui pacient. in cazul in care acesta are nevoie de ingrijiri de urgenta, acestea ar trebui acordate indiferent daca exista sau nu asigurare, tratamentul trebuie acordat strict pe asigurare. acum aprox un an de zile mi s-a dislocat umarul in somn, nefind in putere sa il repozitionez a trebuit sa sune prietena mea la 112. in momentul in care a ajuns ambulanta in loc sa fie un/o asistenta sa ma ajute cu umarul, a fost un sofer recalcitrant care mai avea un pic ai tipa la mine sa ma ridic din pat, ca nu am nimic la picioare, sunt de acord ca doctorii sunt platiti de cele mai multe ori prea putin pentru nivelul serviciilor prestate, dar inainte sa cerem salarii mai mari. haideti sa ne asiguram ca prestam serviciile pentu care suntem angajati

D  •  20 martie 2017, 10:20

pai daca vrei sa ascultam si opiniile Colegiului Medicilor, da-l in acelasi timp cu ce ai scris azi, mi se pare fair daca nu vrei sa ai comentarii strict legate de activitatea negativa a doctorilor. Nu sustin pt de vedere al Colegiului dar mi se pare logic: nu o injuri pe sotie la tribunal, dai afara audienta si chemi alta atunci cand vorbeste ea

Cătălin Tolontan  •  20 martie 2017, 10:21

@D: nu poti face un articol fluviu ca nu-l mai citeste nimeni. Am introdus azi cateva opinii ale Colegiului si miine revenim pe larg. Interviul e amplu si abia asa, dedicindu-i o zi de publicare, opinia medicilor va avea atentia necesara, intr-un articol separat.

Claudia  •  20 martie 2017, 10:35

Sunt si eu de acord ca salaiul unor medici ar trebui sa fie mai mare decat cel de acum, insa nu la toate categoriile de medici. Spre exemplu, nu se poate compara munca unui chirurg cu a unuimedic de familie. Incontestabil, exista o mare diferenta, intre cele doua specializari. In ce priveste chestionarul cu feedback-ul de la pacienti, este esential pentru bunul mers al lucrurilor, daca intr-adevar ne intereseaza acest aspect. Mita o cer, cei care n-au nimic de-a face cu medicina, cu siguranta aceasta profesie nu este vocatia lor, nici in ce priveste medicii, si nici pe asistentii medicali. Domnule ministru, daca aveti coloana vertebrala, faceti tot ceea ce este corect in meseria d-voastra, fara sa va speriati de cei care incearca sa va intimideze.

antonia  •  20 martie 2017, 10:44

La nivelul spitalelor, responsabilii de Strategia Nationala Anticoruptie, sunt numiti de catre managerul spitalului. Responsabilul e "omul" managerului si din pacate cel mai corupt/coruptibil dintre functionarii spitalului, dispus la orice fel de marsavie. Dar este rasplatit"pe masura"! Tot el este cel care introduce datele privind gradul de satisfactie al pacientilor, in complicitate cu alti angajati ai spitalului, care la randul lor sunt rasplatiti tot "pe masura". Institutiile responsabile stiu despre acest lucru, pana acum nu am vazut nicio sanctiune! Cat despre Colegiul Medicilor, o serparie.....

Haplo  •  20 martie 2017, 11:09

Dpmdv, sunt doua tipuri de mita: 1. Mita oferita fara a conditiona actul medical. In sistemul de stat eu o gasesc normala. Este o recunoastere a faptului ca un om care a invatat de a rupt, care munceste uneori de dimineata pana dimineata, este PROST PLATIT. Este metoda societatii de a corecta o greseala a statului. Sau este doar un mod in care omul “respecta” o cutuma a societatii. Pana la urma “bacsis” se lasa si la frízer. 2. Mita oferita pentru ca actul medical este conditionat. Aici vorbim deja despre o categorie speciala de oameni, mai degraba suboameni. Acum, chestionarul are o intrebare destul de clara dar la care exista pericolul sa se raspunda Da, desi situatia se incadreaza mai degraba la punctul 1. Nu poti masura satisfactia cuiva cu o astfel de intrebare care tine de DNA. Astfel, daca prin acest chestionar ii pui in pericol pe cei care muncesc de buna credinta si care primesc atentii pentru ca au nevoie de bani, atunci intrebarea aia trebuie sa dispara. Este suficient sa pui in spitale afise cu numarul unde se pot reclama mitele. Si o luam si in sensul opus: ce ne facem daca toti cei chestionati raspund ca nu au dat mita ? Concluzionam ca nu se da mita si ne culcam linistiti ?

DJIEF  •  20 martie 2017, 11:17

unde *** este stirea despre contopirea cartii de identitate cu cardul de sanatate, ca monitorizez de 50 de ore presa si nu o gasesc pentru a comenta cat de nociva si incalcatoare de drepturi este !!! VOI CREDETI CA TARILE EUROPENE *** DE NU AU PERMIS ASA CEVA ??? NU BAAAA, SE NUMESC DREPTURI ! VA DATI SEAMA CA ORIUNDE VETI APROPIA CARTEA DE IDENTITATE DE UN CITITOR .. CU SCOPUL LEGITIM DAR DISTINCT AL LEGITIMARII VA VOR PUTEA FI CITITE DATELE C-O-N-F-I-D-E-N-T-I-A-L-E LEGATE DE SANATATE ??? ***, O FI O MASURA BUNA DAR IN COREEA DE NORD ! TARILE EUROPENE SUNTPROASTE DE AU BULETIN SI LA COPIII DE 3 ANI SI CARD DE SANATATE APARTE, NU ? BAAAA CARDUL DE SANATATE SE INTRODUCE DOAR IN DISPOZITIVELE DE CITIRE APARTINAND UNITATILOR SANITARE, IAR CELE DE IDENTITATE IN CELE CORESPUNZATOARE ALTELE DECAT CELE SANITARE !!! ASA E NORMAL, E NECONSTITUTIONAL SI ILEGAL, VA ASIGUR ! DE CE NU PUNETI PE ACELASI CARD UNIC SI DATELE BANCARE SI PE CELE ALE LEGITIMATIILOR DE ACCES IN FUNCTIE DE PROFESIILE AVUTE DE FIECARE ??? AAAAA DIN MOTIVE DE SECURITATE ??? DAR DATELE DE SANATATE CONTEAZA IN TARA AIA BANANIERA CA SA FIE PROTEJATE ???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  20 martie 2017, 11:23

Sa stiti ca medicii curati nu se revolta contra conceptului de reclamatii, li se pare firesc. Cat despre colegiul medicilor, sa nu uitam ca unii din sefi era marele chirurg macelar ...

andia  •  20 martie 2017, 11:26

Am vazut ca sunt unii medici care ne trimit sa ne tratam in privat.Pai atunci banii platiti pt sanatate sa urmeze pacientul.Adica eu ma tratez in privat si platesc diferenta.Nu-i mai bine?.De ce in sistemul de sanatate privat romanesc suntem tratati omeneste si in conditii mult mai bune?Si cand te gandesti ca in privat lucreaza aproape aceeasi oameni care lucreaza si la stat.

Ovidiu  •  20 martie 2017, 12:11

Deci, oamenii trebuie sa inteleaga ca NU trebuie sa mai dea nimic nimanui. Politist,doctor,bugetar,......ei sunt platiti pt ce fac. La spital mai intervine si latura sentimentala.....te duci cu mama,tatat,copilul....prietenul si doresti sa se faca bine,.....si vezi cum de la intrare la urgenta stai si astepti sa se uite cineva la cel drag.....1-2 ore,apoi intrebi ce sentimpla cu cel drag. Primesti raspuns ca nu are analizele si nu se poate pronunta......(le avea de o ora si habar nu avea) Dilema....asteapta ceva sau e lipsa de competenta Cred,ca amindoua..... Deci,ei tre buie sa.si faca treaba lor si noi sa nu mai dam nimic....

CSB  •  20 martie 2017, 12:22

”Faptul că n-am fost consultați, că întrebarea despre mita din spitale nu folosește nimănui și că se încalcă flagrant confidențialitatea pacient – medic”, susține doctorul Gheorghe Borcean, șeful Colegiului Medicilor. Nu exista confidentialitatea pacient - medic. Exista cea medic - pacient, in care e responsabilitatea medicului sa nu divulge detalii despre boala / tratamentul pacientului unor terti fara acordul pacientului. Astia in ce mafie se cred ?

Spectator  •  20 martie 2017, 12:24

Cred ca domnul ministru ar merita ca urmatoarea fraza sa fie boldata in articol: "Ministrul PSD preia argumentele predecesorului său tehnocrat și susține proiectul."

Ilie  •  20 martie 2017, 12:26

Mihai, asta cu marirea salariilor pentru doctori ca sa numai ia spaga, nu tine. Sunt convins ca ori cat de mult s-ar mari salariile pentru doctori, tot mai mult castiga de la pacienti, si prefera sa-i dea inainte cu tupeu. Sunt si doctori cinstiti care nu asteapta atentia pentru a-si face treaba, dar foarte multi sunt nesimtiti si conditioneaza actul medical de niste bani.

Ana-Eugenia Manea  •  20 martie 2017, 12:35

Nu cu mult timp in urma am primit un mesaj de la Ministerul Sanatatii, mesaj in care eram intrebata daca doresc sa raspund la 9 intrebari, si aceasta intrucat se stia ca fusesem operata la Spitalul Elias.Prin urmare , dl. ministru, iubitor de oameni ca toti pesedistii, voia sa stie cat de bine merg treburile in spitalul respectiv. Cu exceptia a doua intrebari (una despre curatenia din spital, iar cealalta consta in a raspunde daca ni s-au cerut bani pe medicamente), nici o vorba insa despre faptul ca un anumit hormon care ni se administreaza dupa sedintele de chimioterapie, pe termen lung, nu este compensat. Nici o vorba despre faptul ca in spital unele dotari au fost facute de catre bolnavii de cancer care au trecut pe acolo, despre faptul ca nu existau locuri pentru noi , cei ce trebuia sa facem chimioterapie si ne strangeam chinuiti in jurul unui perfuzor. Dar, dl ministru, iubitor de oameni ca toti pesedistii, voia sa afle de la mine daca am dat bani medicului, asistentelor. Daca as fi avut, le-as fi dat din tot sufletul, cu tot dragul, chiar daca nu mi-au cerut, si asta in semn de recunostinta ca s-au purtat civilizat cu mine, nu m-au umilit asa cu o face Ministerul Sanatatii. Se aude domnule ministru cu idei multe?

Cătălin Tolontan  •  20 martie 2017, 12:36

@Ana-Eugenia Manea: uneori, sa nu citesti ceea ce comentezi se intoarce impotriva ta. Sunteti extrem de ironica la adresa ministrului Bodog si a ceea ce numiti ”pesedismului” sau, numai ca cele 9 intrebari au fost elaborate de echipa ministrului Voiculescu. Asa cum scrie de altfel in articol.

Andrei F  •  20 martie 2017, 13:11

Se mira cineva de ce Colegiul Medicilor nu au spus nimic pe timpul lui Ciolos si al lui Voiculescu?De fapt societatea, ,,oamenii mei,,au spus ceva cand anul trecut codurile penale au fost modificate pe ascuns de doamna Pruna?Apoi domnule Tolontan , sa fiu iertat dar daca ce spune Colegiul Medicilor este adevarat si prietenul dumneavoastra Vlad Voiculescu a transmis un ordin in mod netransparent ,fara a comunica si cu breasla medicala atunci nu trebuia sa aiba si Voiculescu o forma de rezistenta ca in cazul Guvernului Grindeanu ?Desigur...e bine sa fie intrebati pacientii ,putinele lucruri bune din Sanatate ar fi bine sa se pastreze ... sunt multe de imbunatatit in Sanatate dar la fel de bine este sa avem si coduri penale constitutionale...si primul pas ar fi sa judecam toate faptele la fel...

Geta  •  20 martie 2017, 13:30

@Ana-Eugenia Manea • 20 martie 2017, 12:35 Doamna,ar fi bine ca nimeni sa nu fie nevoit sa treaca prin spitale...Pot sa va intreb daca cumva si anul trecut ati avut nevoie de serviciul unui spital?Anul trecut era ministru un nene care ne spunea ca avem spitale mai bune decit meritam...Anul trecut era sa avem ca Ministru al Sanatatii un medic rezident foarte bun la a prezenta chiloti ...Despre acest ministru nu stiu ce sa va spun,este inca la inceput...Faceti bine cind semnalati problemele pe care le gasiti in spitale...Ar fi fost bine daca si acum un an pacientii vorbeau pentru ca la sfirsitul anului Ministerul Sanatatii a intors o parte din banii necheltuiti la Finante...

Nica Cristina  •  20 martie 2017, 14:13

Am si eu o mirare: prin acest demers , se subintelege ca pacientii sunt un model de virtute si ca nici nu se ridica problema ca ei sa nu spuna adevarul. Pai, medicii sunt la cheremul tuturor, sa nu mai zic cum, dupa o viata cu multe sacrificii pentru a putea ajunge la un nivel de pregatire. Mentionez ca sunt inginera, nu sunt medic. Dar nici nu suport magariile si superficialitatea. Adica, medicii sunt prin definitie spagari si pacientii sunt ,tot prin definite, victime. E chiar culmea.

me  •  20 martie 2017, 14:19

Pt o suma destul de mica (6 euro) mie mi se ofera minute si sms-uri pe care nu reusesc sa le consum intr-o luna, iar ei se vaita ca nu sunt bani pt cateva sms-uri de pacient pt acest formular. Ei au impresia ca vorbesc cu copii de gradinita. Totusi suntem in 2017, sa o lase mai moale cu aceste minciuni. Acum sms-ul nu mai este un lux pt nimeni, mai ales cand vine vorba de lucruri atat de importante ca sanatatea.

Ardeleanul  •  20 martie 2017, 15:04

Domnule, eu unul nu cunosc medic sărac! Cred că e nu doar binevenit, ci chiiar necesar, chestionarul. Desigur, lor nu le convine, nu mai au controlul... Cunosc și eu un caz...medicul respectiv este un om ˝de milioane(fără ironie)˝..și la propriu și la figurat! Desigur, mai este și grupul celor 10-20% care nu iau mită...

Ana-Eugenia Manea  •  20 martie 2017, 15:34

Domnule Tolontan, cand mi s-a prescris hormonul despre care pomeneam in comentariul meu, la conducere era guvernul Victor Viorel Ponta. Cand am primit mesajul cu cele 9 intrebari, la conducerea tarii era guvernul Grindeanu. Punct.

Cătălin Tolontan  •  20 martie 2017, 15:35

@Ana-Eugenia Manea: cu tot respectul. Aceste intrebari, bune sau rele, au fost elaborate de Ministerul Sanatatii in mandatul Ciolos. Acesta e un fapt incontestabil. Daca vom continua sa traim fiecare in bula sa fara sa recunoastem realitatea nu vom evolua ca societate. Nici un partid nu e rau aprioric si in totalitate, sa recunoastem micul eveniment ca un ministru PSD apara o masura a unui predecesor tehnocrat al sau.

Maria  •  20 martie 2017, 17:43

Buna!Eu lucrez la un spital de stat si va rog sa nu generalizati,cunosc medici care nu primesc nici flori si de multe ori ajung la conflict cu pacientul pentru ca acesta se simte jignit ca medicul nu ii accepta ,,atentia'' , de multe ori am fost intrebata cat se ii dea medicului iar reactia era:,,Eiii...cum sa nu ii dau?Chiar asa,nu primeste?''. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa fim reeducati pentru ca la acest popr datul de mita cand ajunge in spital e la fel ca salutatul ,multi nu se simt ingrijiti daca stiu ca nu au dat.Cat despre gradul de multumire a pacientului si minunatele chestionare care se ataseaza la foaia de internare pot sa va spun ca nu am vazut sistem mai prost de evaluare.De cele mai multe ori trebuie sa stai sa ii explici pacientului cum sa completeze,multi nu inteleg intrebarile si modul de evaluare,sunt care nu stiu sau nu vad sa citeasca .In sectia in care lucrez aseara era un singur pat liber pentru barbati s-au internat 4. Majoritatea pacientilor sunt nemultumiti de faptul ca nu au televizor nu ca sunt doar 3 dusuri la 34 de pacienti,doar 1 din 10 intreaba unde se poate spala ,nimeni nu se plange ca de multe ori este o singura asistenta in tura de noapte pe tot etajul,ca este ,in cele mai bune conditii, o asistenta la 12 bolnavi in tura 1 sau ca trebuie sa isi cumpere hartia igienica,sa vina cu prosoape si cu pijamale de acasa. Cu toate astea ,conform sondajelor efectuate de catre spitale,gradul de multumire fata de serviciile si ingrijirile oferite este aproape de 90 %.

Mircea  •  20 martie 2017, 18:31

@Baddux: nu este relevanta mita din politie, primarii si alte institutii. in acele institutii macar nu iti este pusa in pericol viata si dreptul la sanatate. viata este de un milion de ori mai valoroasa decat faptul ca nu ti s-a eliberat nu stiu ce autorizatie. poate nu intelegi acest aspect. ti-o spune unul care a fost nevoit sa apeleze la serviciile unui spital privat pentru a nu se lovi de astfel de practici din spitalele de stat. din acest motiv a trebuit sa platesc o suma colosala sa imi fac copilul bine. gandeste inainte sa spui orice ....

kkciosuldelahamangia  •  20 martie 2017, 18:37

medicii !? niste ***. unui pacient cu o boala incurabila i s-a refuzat dreptul la pensie, motivul, nu are rost sa-l spun, il stim cutotii, ca atare pacientul, asa bolnav, este nevoit sa mearga afara la munca pt. a se putea intretine si plati medicamentele, cat o mai putea... apropo, medicii degeaba se cred D-zei, fara donatorii de sange si organe sunt exact ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează