În numele legii: 6 ani pentru Elena Udrea, 5 ani pentru Rudel Obreja

Sentința din Gala Bute face dreptate victimelor, adică oamenilor cărora le-au fost luați banii

marți, 28 martie 2017, 5:17

”Această sentință e una extrem de importantă! Poate la fel de importantă precum cea din dosarul lui Adrian Năstase. Pentru că doamna Udrea mai avea puțin și ajungea nu președintele, ci Împărăteasa României!” Cristian Tudor Popescu la Digi 24

 

”Acest dosar arată țevăria sistemului, cum funcționa puterea nu doar în epoca Băsescu, ci în România, în general. De pildă aflăm cum s-a lansat războiul civil pe baza postacilor și a influențării opiniei publice” Costi Rogozanu, Realitatea TV

 

”Din păcate mai sunt judecători care tremură în fața sistemului! Au fost doi ani de proces de mascaradă!” Elena Udrea, Antena 3

 

”Locuiesc intr-o țară depărtată de România.  Chiar dacă sentințele par ilogice și pedepsele mici, mă bucur că adevarul se cunoaște. Asta imi dă sentimente de satisfacție, respect, și speranță. Astăzi cel putin sunt Ionuț, nu Johnny. Mulțumesc!” Mesaj de la un cititor pe tolo.ro

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Justiția a vorbit.

Nu comentăm, iar colegii de la televiziuni sunt nedumeriți și e de înțeles.

Ne vom abține azi de la opiniile pe televizor, care vor inunda, legitim, sfera publică.

”Postacii nu sunt suficient de harnici!”

Publicăm acest text și socotim că nu vocea noastră trebuie să se audă.

După 6 ani de articole, de zbucium și de răfuieli, ”postacii nu sunt suficient de harnici, au doar 91 de comentarii pe zi!”, reclamă într-un email aflat la dosar șeful acestora către Elena Udrea, credem că e bine să tăcem azi.

Justiția a vorbit și victimelor li s-a făcut dreptate.

Vocea păgubiților

258.000 de comentarii pro Udrea și anti-investigația ziaristică Gala Bute au fost postate doar în perioada 1 mai – 10 iunie 2012

Deși inaudibil, glasul celor înșelați e cel care vibrează acum.

Victimele sunt cetățenii României, fie că sunt plătitori de taxe sau copiii și vârstnicii deposedați de banii cuveniți lor  din cauza unui sistem care vămuia cu 10% contractele Ministerului Dezvoltării Teritoriale și Turismului.

Iar banii se făceau șpagă.

Pentru cine?

De mită au profitat, spune sentința de azi, ministrul Elena Udrea, apropiații săi, PD-L și postacii plătiți să vă bată la cap vreme de 6 ani cum că, ”în cazul Gala Bute, nu există nicio probă”!

Trei inculpați au primit sentință cu executare, denunțătorii au primit, toți patru, închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al economiei Ion Ariton a fost achitat.

Postacii atacau tot ce era critic la adresa lui Udrea

Vreme de 6 ani, încercarea de prostire a oamenilor nu a acționat doar prin postaci.

13.000 de euro pe o lună și zece zile costau postacii și erau plătiți din bani publici

Există zeci de emailuri la dosar în care televiziuni, ziare și site-uri sunt apelate de oamenii Elenei Udrea ca să-i spele imaginea.

”Scoateți știrile!”, li se spune unora dintre ele.

În acest timp, sute de mii de comentarii pe lună atacă în subsolul a mii de articole. Nu e nicio exagerare! Pe 20 iulie 2012, Cristi Călugăru îi comunică pe email Elenei Udrea că au fost monitorizate și s-au postat comentarii la 3.317 articole în doar 40 de zile!

Aceste opinii comandate și plătite din bani negri încearcă să creeze opinia majoritară, dubiul în capacitatea justiției și, în ultimă instanță, se pritocește neîncrederea că statul va rezolva cazul Gala Bute. 

Postacii sunt biciuiți să vină cu atacuri noi, originale, nu să copieze unii de la alții.

E un întreg mecanism care apare în dosar. ”Un război hibrid”, așa cum îi place să spună președintelui Traian Băsescu când se referă la pericolele externe. De fapt, acesta este veritabilul război civil hibrid!

Aceleași mesaje apar și azi în spațiul public.

”Se repetă situaţii cu 3-4 comentarii consecutive care spun acelaşi lucru. Este clar că postacii nu au chef de muncă” Cristi Călugăru către Elena Udrea, 1 octombrie 2012

Decizia nu e definitivă

Verdictul completului de trei judecători de la Înalta Curte, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir, poate fi atacat.

Există și recursul la completul de cinci judecători și abia atunci decizia va deveni definitivă.

Dar, cum 4 dintre cei 8 inculpați și-au admis vina, banii sunt deja sechestrați, unii în conturi, alții în bunuri.

Sigur că recuperarea milioanelor de euro va dura.

Dacă ne uităm însă de unde am plecat cu toții, public și ziariști, poate că nu oboseala şi deziluzia sunt sentimentele care vor rămâne.

Să ne amintim cine era Elena Udrea!

Au trecut, e adevărat, 6 ani lungi de la primul articol a ceea ce urma să devină investigația Gala Bute.

Însă procurorii au lămurit, până la urmă, traseul banilor, iar judecătorii îl confirmă azi.

Amintiți-vă cine era Elena Udrea în 2011!

Ea reprezenta o putere copleșitoare în statul român, situație care demonstrează, implicit, ce ajunsese statul și pe cine servea el.

De acolo am pornit.

Îi taie din contract pe față, îi dă banii pe la spate

Un episod din dosarul Gala Bute arată, cu cifre indiscutabile, câte parale dădea statul pe cetățenii săi.

De gura lumii și a presei, ministerul îi taie lui Rudel Obreja 2 milioane de lei din contractul inițial al galei.

În același timp însă, același minister îi pasează, în secret, o compensație de 3 milioane de lei aceluiași Rudel Obreja!

Ziarul află acest lucru și-l publică în 24 aprilie 2014. Noi am aflat că Termogaz i-a fi plătit 2 milioane lui Obreja ca să-și achite creditul, de fapt erau 3 milioane cu TVA. E momentul în care Udrea spune: ”Domnul Tolontan se poate aștepta inclusiv să-l dau în judecată”.

În 2015 procurorii reușesc să pună lucrurile cap la cap.

2 milioane, 3 milioane, 4 milioane

În toamna lui 2011, 10 milioane de lei merg instant către municipiul Lupeni.

Ei sunt achitați în două zile!

Imediat, banii sunt virați firmei Termogaz, a lui Adrian Gărdean.

”4 milioane de lei din acest contract reprezintă supraevaluarea”, constată procurorii Ana Dana și Marius Bulancea în rechizitoriu.

Ca să aibă de unde.

Fiecare creangă din acest arbore agață ceva bani.

Gărdean îi pasează mai departe 3 milioane de lei lui Obreja. Pe un contract de publicitate. O ficțiune.

Să privim cifrele în înlănțuirea lor:

Cum au ajuns banii la stână

La rândul lui, ca să nu plătească TVA, Obreja face un alt contract fictiv de publicitate, cu o firmă fantomă, care-i întoarce banii cash.

Între 5 și 10% și-a oprit și firma-fantomă de la stână din banii dați de Obreja  ca să-i spele

Reprezentanții legali ai acestei firme sunt cetățeni ai Republicii Modova, au o stână și au fost plătiți pentru că au prestat publicitate la o gală profesionistă de box!

La stână au ajuns banii. Cum să deconteze Comisia Europeană aceste sume?

Contracte, facturi, plăți

Nu e simplu să descâlcești toate rutele.

DNA a făcut-o.

Iar acum contractele, facturile și plățile există în dosar și vor rămâne acolo pentru totdeauna, ca probă a unor vremuri când statul făcea ce-l tăia capul.

Decide el să organizeze, în fapt, Gala Bute?

Da.

Nu conta Comisia Europeană, nu contau propriii cetățeni, el o organizează!

E silit să taie din bani?

O face, însă, de fapt, pe la spatele publicului livrează o tranșă secretă de bani, chiar mai mare.

Gândiți-vă.

De aici am pornit.

Și atât de puțin le păsa demnitarilor, ministerelor și partidelor de oameni.

”Trebuie să iasă și soarele”

România lui 2017 nu mai e România lui 2011.

Cu oricâte piedici și zigzaguri, țara se schimbă.

Într-un dialog telefonic purtat în septembrie 2010 cu unul dintre oamenii de afaceri de casă ai ministerului, Ștefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea, îi spune acestuia că ”sunt bosumflat că n-am decât vești proaste, pe toată linia!”.

SRI, care-l monitoriza pe afacerist, înregistrează discuția.

Ministerul nu dăduse încă drumul la plăți.

Era criză, se tăiaseră salariile, banii pentru lucrări nu ajungeau decât la anumite firme.

Apoi, Lungu devine încrezător că banii vor veni, ceea ce s-a și întâmplat: ”Mai așteptăm un pic! Trebuie să iasă și soarele!”.

Victimele ar spune că a avut dreptate.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Mircea Ordean  •  28 martie 2017, 22:27

Felicitări! Altminteri, e aici o felie de viață înaltă, din România vremurilor noastre...

Ana  •  28 martie 2017, 22:31

Sunt unul dintre pagubitii Galei Bute si a sistemului de spagi preluat si dezvoltat de Elena Udrea si vreau sa va felicit pentru articol si pentru consecventa. Presa din Romania trebuie sa ajunga la menirea ei, aceea de a fi o putere "alba" in stat, iar aceasta investigatie dovedeste ca ... se poate!

marius  •  28 martie 2017, 22:47

Privesc cu stupoare la articolul dumneavoastra si nu-l pot citi. Dupa ce parcurg cateva randuri ma "arde" veninul din orgoliul dumneavoastra. Asa cum ma ardea acelasi venin din dumneavostra cand a murit patronul Hexy Pharma. De Elena Udrea imi e doar mila... I-am fost victima indirect... Simt exact aceeasi mila pe care am simtit-o cand ne-a atacat un caine si cei cu care eram l-au schingiuit... Atunci am putut sa-i opresc, deh, eram si mai tanar, si mai puternic... Azi am doar 41 ani, si m-ati imbatranit ingrozitor. Dumneavoastra si inca 600 mii mi-ati inlaturat orice speranta de dreptate, de justitie, de normalitate. Imi spuneau batranii ca idealismul dispare pe la 50-60 ani... De dumneavoastra nu mi-e mila, mi-e scarba. Dumneavoastra nu mi-ati facut rau nici direct, nici indirect. Aaaa, nu contest ca alaturi de colegul Vochin, de Maria Andries, de Stucan si de altii ati distrus adevarul, justitia, dreptatea... Astazi, si multumita dumneavoastra, abuzul este pedepsit prin abuz, boala si moartea sunt urmate in mod firesc si lipsit de compasiune de moarte, urii i se raspunde cu ura si asa mai departe... Probabil ca va ganditi ca legea talionului e din Biblie, dar nu va ganditi ca este in Vechiul Testament, adica inainte de crestinism... Repet: de dumneavoastra imi este scarba! Profund... Da, as putea fi ipocrit sa va privesc in ochi si sa va zambesc fara sa va mentionez scarba profunda pe care o simt. Da, da, as putea, pentru ca sunteti de "nesalvat"!...

Cătălin Tolontan  •  28 martie 2017, 22:48

@marius: dvs. spuneti ca va starnesc sila. Dvs. mie, in nici un caz. Pur si simplu am sentimentul, poate gresesc, ca ma definiti ceea ce nu e e in regula. Dar nu va judec pentru asta ci, dimpotriva, va inteleg. Probabil ca v-ati saturat de raul din jur si aveti impresia ca noi il cultivam. Dar nu-mi atribuiti sentimente, va rog, ca nu stiti cum m-am simtit in diverse imprejurari. Cit despre ”Cei 600.000” care v-au suparat sunt cei care au iesit in strada? Ce au facut ei? Si-au exprimat o opinie, atata tot. Dovada ca nu au schimbat guvernul, nici nu puteau, pentru ca el a rezultat din alegeri libere si corecte. O seara buna!

Lucian  •  28 martie 2017, 22:55

Doua mici observatii: 1. La acest articol sunt cam putine comentarii. Si-au pierdut postacii locul de munca? 2. Inca o data se vede cat de importanta este/trebuie sa fie presa scrisa, cu precadere cea tiparita care, cu mult efort, tine adevarul in picioare, acest adevar care poate fi lesne calcat in picioare, relaxat pe net, de orice postac, oricand, oriunde, oricum samd. Pacat ca aceasta presa scrisa, cu aparitii verificabile/monitorizabile pe tipar, e lasata in Romania sa moara de foame, poate voit, in detrimentul informatiilor greu, sau aproape imposibil de controlat de pe net (promovate apoi lejer catre mase pe retelele de socialiare).

elle  •  28 martie 2017, 23:04

Multumesc Echipa ca nu m-ati lasat sa-mi pierd speranta ! Speranta ca ma voi intoarce candva intr-o Romanie mai putin corupta si mai deschisa catre cetatenii sai!

IulianH  •  28 martie 2017, 23:38

Halal justitie ! Un proces tărăgănat 6 ani si tot nu e gata. ,,În numele legi,, pedepse cu Suspendare ! iar pentru Udrea doar 6 ani ! Cunosc cazuri de condamnări pentru furturi minore de bunuri de valoare mică dar condamnati la 5-6 ani cu executare,ori aici vorbim de sume mari de milioane de lei actuali,nu e totuna si mai grav este că acuzata a avut o functie importantă dealtfel si ceilalti complici. Asta nu e justitie ci praf in ochi.

Parintele Pedofileanul  •  29 martie 2017, 1:11

Pana acum s-au acceptat pedepsele mici si lipsa unei legi a confiscarii intregii averi si a venitului ilicit, ca o gratiere, cum ii place tov. Dragnea, un pact intre politicienii majoritar hoti si pulime, cum zice Dr. Sorin Oprescu electoratului. Ceva in genul, te prind, dai inapoi cu ce te-am prins, si faci ceva pedeapsa in conditii de lux... exista viata si in puscarie, insa pt astia nu e suficient, ca-si pierd demnitatea publica. Cariera politico-infractionala! Faptul ca acesti infractori nu renunta si nu se resemneaza, ne face pe ceilalti sa renuntam, caci in fond capusele parasesc cadavrul, iar alea mai proaste mor cu tot cu el! A primit 6 ani care or sa fie un 4 pe bunapurtare, poate pana la recurs trage si un plod , sunt sanse sa vada puscaria doar in vizita! Regret, dar nu vad sentinta decat ca ceva tardiv si prea putin, un Nevinovat macar ascundea neputinta statului printre culisele razboiului inter-institutional, asa nu vedem decat goliciunea, neputinta si promiscuitatea unui sistem in care victimele nu valoreaza nimic, Cu regret, doar un singur termen l-ati folosit corect... razboiul civil, asimetric. Vad Bucurestiul ca pe Grozny, unde un Sobaru putin mai curajos in loc de precipitare alegea sa explodeze, si astazi ar fi avut statuie in Piata Constitutiei!

Cineva  •  29 martie 2017, 3:24

Si, cu toate acestea eu nu mai cred in arestarea ei. Astept sa vad ca sa ma conving ca nu iese basma curata. La ce relatii are si cate stie pt ca a participat chiar ea! Greu e sa o condamni in aceste circumstante, are sustinere. Felicitari curajoasei Laura Codrutei Kovesi. Nu e usor sa o dobori pe prea infiltrata - si unde nu e infiltrata aceasta - Cocos-Udrea? Cand stiu ce patrimonii au adunat, ce faramite arunca in fisele fiscale 1 si 2, praf in ochi. realitatea e total diferita. Nici nu isi pot imagina romanii.Cred ca daca ar sti, atunci s-ar trezi si ar lua *** si *** ca pe vremuri la ***! Dar, nu stiu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  29 martie 2017, 4:14

Ar fi randul lui Nea Ovi acum... :)

marius  •  29 martie 2017, 6:59

Retrag o afirmatie: nu sunteti de "nesalvat"

adriana  •  29 martie 2017, 8:25

DNA a avut un succes imens cu acest caz si datorita dvs si altor oameni care nu mai tac. Insa, imi este teama ca azi Kovesi va fi mazilita. Justitia va fi ingenunchiata de PSD de asta sunt sigura. Modificarea Constitutiei cu familia de fapt va ascunde o manarie a psd ului de a ne baga pumnul in gura. O sa vedeti ce modificari vor aduce ei de fapt Constitutiei si cum se vor folosi de modificarea cu familia pt a fi votata de cre(s)tini

laur22  •  29 martie 2017, 9:42

Evolutzia spagii in Romania Securista de ieri si de azi De la caltabosii lui Remes patron de abator la Rochia, caprele fictive si struztii lui Toni Grebla judecator la curtea constitutzionala Si mai nou la facturile de publiciate care se presupune ca sunt fictive acuma la 6 ani de zile dupa ce au fost platite iar astazi postacii "ce zice " de respectiva publicitate ? Poastacii de ieri angajatzi cu luna si de Udrea , astazi # rezista pe banii altora ? Altmintri probele care sunt probele ? Nu ca nu s-ar fi furat da ...... care sunt probele ? Radio-santz ? Gura-lumii Parerea psotacilor pe baza de dupa cum bine se stie ? Si totusi si totusi si totusi toate facturile de care se vorbeste sunt din 2011. Probele materiale altele decat aceste facturi nu exista. Ce s-a facut vreme de 6, sase, SASE ani de zile ? Pana una alta pa baza gargerei din articol "exrocheria" a aratat asa : Obreja organzieaza o paranghelie cu lautari Udrea vrea sa bage capul in poza da nu poate plati intrega afacere pe factura. Cineva plateste 10 milioane minicipiului Lupeni . A fost plata legala ? Mister Municipiul plateste 10 milione lui Termogaz A fost plata legala ? Mister Termogaz plateste 3 milioane lui Obreja A fost plata legala ? Mister Obreja plateste fictiv 2 milioane unei firme de publicitate care detzinea si o stana A fost plata legala ? Mister Adica intr-un cuvat de fapt toata acuza este ca de fapt, daca nu toate, atunci multe dintre cheltuilile de publicitate sunt de fapt spaga mascata. Aha, nu mai trebuie dovedit nimic ai dat bani de publicitate te-am prins infracatorule ca tu de fapt ai dat bani de spaga . Biiiiiine ma si acesta descoperire o fac unii care traiesc exclusiv din publiciate si de like-uri de la postaci. Nu ca la ministerul turismului nu s-ar fi furat. Dar dovada faptului trebuie sa fie ca s-a platit cu rea intentzie o "publicitate" care de fapt nu s-a primit iar cel care a facut plata in mod intenztionat si deliberet nu a solicitat proba prestarii serviciului care a fost platit. Daca toata proba de la dosar este ca Obreja a platit publicitate unui firme care detzinea si o stana . Eu inca n-am uita de cealalta mare reliazare a DNA : caprele care n-au exista niciodata si strutzii care n-au fost vandutzi niciodata a lui Toni Grebla si nici caltabosii pe care Remes patron de abator se preseupune ca i-ar fi primit ca spaga. Si repet, nu ca nu s-at fi furat. Posetele Udrei o devedesc fara putintza de tagada pentru orice oersoana ratzionala Probele de la dosar prezentate in articol ... nu prea.

Ze Mane  •  29 martie 2017, 9:43

Si ce lectii de viata ne mai dadea Lenuta pe la tv-uri !!! Si cum stia orice !!! 6 ani pentru o bataie de jos de o asemenea anvergura? hilar de-a dreptul... *** nu are nici o treaba cu asta? Nu stia nimic? Tocmai el? Smenurile, susanelele, parandaraturile si alte astea ne tin departe de Romania. Faptul ca nu se poate face nimica curat si transparent. Poate cand s-or duce Mupets, astia care ne conduc acuma!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alui  •  30 martie 2017, 12:34

Toate bune și frumoase. Hoții a milioane de lei au fost prinși și condamnați. Dar ce facem cu *** (sute de mii de hectare de păduri, terenuri agricole "retrocedate" de stat, hoteluri, spitale, magazine private care nu plătesc impozit). Hoții aia când ajung la închisoare?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

John  •  30 martie 2017, 14:57

Gale Bute a fost o mascarada, nu procesul, cum sustine inculpata condamnata Udrea Lenutza. A organizat o "gala" de box din bani publici desi a mintit tot timpul ca o face din bani europeni. A girat creditul facut de firma de 2 bani a lui Obreja la BRD, de 2 milioane de euro. Fapt nemauzit! I-a platit infractorului Obreja creditul dupa 6 luni de la gala-mascarada taind chiupurile, de ochii lumii 2 milioane de ron pentru ca nu isi indeplinise obligatiile din contract si se sesizase si DLAF-ul. Apoi ii da aceluiasi Obreja 3 milioane de ron prin firma lui Gardean printr-un contract fictiv de publicitate la o "gala" de cartier din februarie 2012 fara nici o audienta. Gardean primeste 4 milioane de la minister, si ii tranfera 3 mil lui Obreja. Inculpatul infractor Obreja apoi, lacom ca de obicei, incheie la randul lui contracte fictive de consultanta cu niste firme fantoma gen Biovros ca sa nu plateasca taxe. Banii ii sunt returnati la punga de cetatenii moldoveni reprezentanti ai acestor firme fantoma, contra unui mic comision. Cam astea sunt o parte din fapte pentru care cei implicati au fost condamnati. Nu mai vorbim de geanta cu bani sau de cei 10% care se intorceau sub forma de comision la minister. Obreja tipa ca nu e judecat in legatura cu organizarea galei, corect, este judecat pentru complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani. "Gala" a organizat-o misto, Mendy s-a aruncat frumos pe jos, si-a luat bursa si a plecat ;-)

balbeck  •  2 aprilie 2017, 7:14

Numai eu aveam la Udrea,pe blog peste 1000 de comentarii de articol.Dar o criticam si ma contram cu multi. Dar acum imi pare rau ca a primit 6 ani cu executare.La noi e puscarie,la altii se merge doar pe recuperarea prejudiciului,dupa care se da cu suspendare,se mai da o amenda.De ce mituitorii isi primesc banii inapoi? Messi si Mourinho sunt acuzati de fapte foarte grave: evaziune fiscala,spalare de bani.Dar acel stat isi da seama ca are de castigat mai mult daca ii lasa pe oamenii aia in libertate,decat daca ii inchide.

Comentează