Primăria a predat la DNA zeci de achiziții supraevaluate ale Spitalului ”Obregia”! Printre probleme: o firmă de reactivi controlată de Dorin Cocoș

DOCUMENT: Trimiși la Spitalul de Psihiatrie, inspectorii Gabrielei Firea au descoperit prețuri duble, triple și de 7 ori mai mari la defibrilatoare, tărgi, EKG și reactivi de laborator

luni, 3 aprilie 2017, 6:42

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Marin Ion și Gheorghe Tcaciuc, doi oameni ai Corpului de Control, primesc din partea Gabrielei Firea mandat să controleze Spitalul de Psihiatrie  ”Obregia” între 6 decembrie şi 31 decembrie 2016.

Din cauza nenumăratelor nereguli, inspectorii cer prelungirea mandatului.

Gabi Firea e de acord.

Cei doi stau la spitalul din Berceni până pe 13 ianuarie 2017.

Ce descoperă ei?

Corpul de Control confirmă decontările duble

Contractul de reparații cu abonament lunar de 145.200 de lei pe care spitalul îi plătește către SC BI Euromconstruct, despre care scrisese și Gazeta Sporturilor, citând Curtea de Conturi, are o groază de probleme.

Inspectorii remarcă duble decontări.

32.000 de euro pe lună plătește spitalul ”abonament” pentru reparații curente

În sensul în care printr-o achiziție se cumpărau bunuri care constituiau o parte a obiectului altui contract.

De altfel, Direcția de Audit Public Intern sesizează același constract dintre ”Obregia” și SC BI Euromconstruct într-un control din noiembrie 2016.

Asta după ce, în iunie 2015, Curtea de Conturi atrage atenția asupra fix aceluiași contract!

Prețul era înmulțit cu oricât între 3 și 7!

Raportul Corpului de Control al Primarului Capitalei numără 44 de pagini.

Mai mult de jumătate dintre ele conțin achiziții supraevaluate făcute de spitalul condus de managerul Monica Boer.

Cu acces la toate documentele, Primăria obține exemple mai multe decât cele aflate de ziar din interiorul spitalului.

În 2015, ”Obregia” achiziționează:

Toate aceste trei achiziții sunt de la firma despre care scrisese gsp: Freemac Med SRL.

 

ASSMB cumpără un defibrilator la o treime de preț față de „Obregia”

În 2016, schema se repetă.

Din constatările inspectorilor, nimic nu pare cumpărat la prețul pieței.

Un defibrilator semiautomat portabil costă la ”Obregia” 13.550 de lei, fără TVA.

ASSMB, forul tutelar al spitalelor bucureștene, își amintește că achiziționase un defibrilator.

Prețul plătit de Primărie este 4.883 de lei, de aproape trei ori mai mic decât plătește Spitalul de Psihiatrie!

O targă ușoară de aluminiu costă, pe sistemul de achiziții publice, între 1.000 de lei și 2.346 de lei.

Clinica Monicăi Boer o cumpără la 3.233 de lei.

Alt exemplu.

Un autorefractometru costă pe SEAP între 21.000 de lei și 35.500 de lei, iar ”Obregia” plătește 50.000 de lei.

Managerul și șefa de la achiziții, printre responsabili

Corpul de Control indică următorii responsabili:

 

Fostul manager Monica Boer (dreapta) alături de șefa de la Achiziții a Spitalului "Obregia", Elena Faur (stânga), și Simona Tăvărlău Gigi, directoarea financiară a spitalului (centru)
Fostul manager Monica Boer (dreapta) alături de șefa de la Achiziții a Spitalului „Obregia”, Elena Faur (stânga), și Simona Tăvărlău Gigi, directoarea financiară a spitalului (centru)

În privința unui alt contract cu Freemac, pentru reactivi de laborator, inspectorii notează că persoanelor de mai sus li se adaugă și responsabilitatea Doinei Călinescu, medicul șef de laborator.

Acest contract-cadru are valoarea de 18,9 milioane de lei fără TVA pentru o perioadă de patru ani.

Și a fost semnat pe 11 noiembrie 2016, cu puțin timp înainte de apariția în presă a problemelor de la ”Obregia”.

70 de lei este prețul estimat pentru contractul 2016-2020 ”fără nicio justificare”

22 de lei era prețul unitar pe test reactivi hemogramă completă plătit până în 2016

Firma „interpusei lui Dorin Cocoș” apare în raport

În materie de reactivi, inspectorii găsesc și contractele încheiate între ”Obregia” și SC Spectrum Magnamed SRL.

Valoarea este de 4,9 milioane de lei.

Inspectorii observă că ”aceste contracte din 2015 nu sunt înregistrate la furnizor”, adică la firma Spectrum Magnamed.

Cine este Spectrum Magnamed?

Spectrum este compania de reactivi de laborator care le-a dat mită lui Bogdan Păltineanu și lui Dan Straja, managerii Spitalului ”Bagdasar-Arseni”, respectiv al Institutului Oncologic ”Alexandru Trestioreanu”.

În 9 iunie 2016, DNA a făcut percheziții care au vizat achizițiile de reactivi și la Spitalul ”Obregia”, dar procurorii anticorupție au continuat ancheta penală doar în cazul managerilor Păltineanu și Straja, care au și fost condamnați în noiembrie la trei ani de închisoare cu suspendare.

Alături de alte două firme, Spectrum Magnamed face parte din constelația companiilor controlate de Dorin Cocoș, potrivit unei investigații a RISE Project.

În cazul contractului cu ”Obregia”, inspectorii Corpului de Control remarcă faptul că semnătura de la Spectrum Magnamed e a unei persoane care nu este împuternicită legal, teoretic firma aparținând Irinei Frunzăreanu.

Irina Frunzăreanu este ”interpusa lui Dorin Cocoș, omul bun la toate”, scrie RISE.

Singura măsură a fost „neprelungirea mandatului”

Documentul Corpului de Control al Gabrielei Firea ajunge la DNA săptămâna trecută, după ce procurorii se sesizează în urma apariției în presă a situației de la ”Obregia”.

Întrebare logică.

Dacă Primăria află încă din decembrie 2016 de achizițiile duble, triple și de 7 ori mai scumpe de la ”Obregia”, de ce acceptă ca managerul Monica Boer să-și termine  nestingherită mandatul până pe 31 martie 2017?

Pentru că, în ciuda constatărilor fără echivoc ale Corpului de Control, singura măsură împotriva Monicăi Boer a fost ”neprelungirea mandatului de la 1 aprilie 2017”.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP despre Spitalul Obregia

 

 

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Tavi  •  3 aprilie 2017, 7:29

Sa vina DNA, ca sa mai curatam din nelegile care se fac in tara asta. Unde esti tu Tepes Doamne? Ca punand mana pe ei, sa dai foc la puscarie si la casa de misei.

dbc2302  •  3 aprilie 2017, 7:41

Doina Calinescu este directorul de ingrijiri, nu seful de laborator.

Lucas  •  3 aprilie 2017, 7:42

Raspunsul este simplu : i s-a dat o perioada de proba :-) ! Daca se imparte " profitul " , ramanea si dupa 1 Aprilie , daca nu , nu ! Putregaiul este mult mai mare decat credeam ... :-(

daniel  •  3 aprilie 2017, 8:33

faur, gigi tavarlau, boer..lamuriti-ma, va rog: sunt luate de la Divertis? din serialul ,,las fierbinti?" sunt nume, sau porecle???

Cornel  •  3 aprilie 2017, 8:42

@Lucas: ai expus o logica fireasca...au dorit sa-l puna pe drumul "cel bun" pe manager si se pare ca ramane credincios stapanului de drept, de altfel un atribut nedemn de un functionar public, care ar trebui sa se adapteze din mers!

Vasilebugarin  •  3 aprilie 2017, 8:53

De ce, de ce, de ce? Nimeni, intr-o astfel de pozitie nu fura doar pentru sine; nici n-ar putea atata timp. Marea Boeroaica era un trupete mafiot care duce punga ori teancul de bani sefului.

Ferdinand  •  3 aprilie 2017, 9:09

Din aceleasi considerente cum si Clarisa Viciu e inca sef serviciu la directia audit public intern, Primaria Municipiului Bucuresti, aprilie 2017.

StefanCM  •  3 aprilie 2017, 9:20

Cum spune Vasilica, uitati-va la figurile lor. Astia sunt doar sageti, coordonatori sunt altii. Cine te lasa in tara asta sa pleci acasa cu 100, 200, 300 de mii de euro fara sa trebuiasca sa platesti cota parte?

Elena  •  3 aprilie 2017, 9:27

Apreciez foarte mult eforturile dvs de a scoate la suprafata mizeriile care ne sufoca (de genul celei descrise mai sus). Nu pot insa sa nu remarc atractia pe care o aveti pt o anume categorie de posibil infractori si corupti. Cat de atractive devin cazurile in care se rostesc anumite nume!!! Cand mai observ si sa ca anumite cazuri (gen TELDRUM) va lasa... rece... incep sa cred ca talentul si eforturile jurnalistice, pe care le posedati, se manifesta ...dupa o anumita orientare. O fi bine in aceasta situatie sa fiti la ... "Profesionistii"?

Cătălin Tolontan  •  3 aprilie 2017, 9:28

@Elena: sa reprosati unui grup de oameni dintr-o redactie ca nu investigheaza toate domeniile nu e just si dvs. stiti asta. Incercam sa raminem in sport si in sanatate ca nu ne putem extinde peste tot.

boghdi  •  3 aprilie 2017, 9:41

"...procurorii anticorupție au continuat ancheta penală doar în cazul managerilor Păltineanu și Straja, care au și fost condamnați în noiembrie la trei ani de închisoare cu suspendare." Condamnati la inchisoare cu suspendare ? Mi se pare corect. Daca statul a recuperat tot ce s-a putut dovedi ca au furat si apoi a confiscat tot ce s-a putut dovedi ca au in proprietate ca pedeapsa ca au furat. E si pacat sa faca inchisoare pe banii contribuabilului! Baciu' Grindeanu, ia da tu o ordonanta de urgenta ( ziua ) ca cei dovediti ca au furat sa nu mai faca inchisoare daca se recupereaza prejudiciul dar sa li se confiste averile pentru ca au furat. Ce zici ? Te bagi ?

Gabriel  •  3 aprilie 2017, 10:23

Propun un control si in provincie, la toate spitalele.O sa vedeti ca situatie este acceasi, de ani de zile.Eu auzisem de aceste supraevaluari de acum cativa ani la Brasov.

Cristian – SAN FRANCISCO  •  3 aprilie 2017, 10:30

Fugiti din tara cat mai puteti ca nu mai este nimic de facut!!! Nu va ganditi la faza ca ...suntem generatie de sacrificiu ... ca nu mege, au mai fost multe si nu s-a intamplat absolut nimic. In tara totul este doar o batjocura fara sfarsit. Toata lumea se "descurca" cum poate, dar degeaba.... In Romania nu doar ca nu s-a schimbat nimic in ultimii 15-20 de ani, dar cand mai toti au avansat mai mult sau mai putin, noi - romanii am luat-o inapoi.

Cătălin Tolontan  •  3 aprilie 2017, 10:31

@Cristian – SAN FRANCISCO: In primul rand ca a pleca din tara nu mai este, in 2017, echivalentul lui a fugi. Se pleaca. Nu de bine, ci de disperare, din dorina de a avea un viitor mai bun, dar nu se fuge. Acceptand asta, ce se intampla cu cei care nu pleaca? Ei au dreptul la speranta. Romania nu este o trara blestemata si nici o societate fara viitor. Depinde insa de noi.

Andrei F  •  3 aprilie 2017, 10:46

...,, de ce acceptă ca managerul Monica Boer să-și termine nestingherită mandatul până pe 31 martie 2017?,,................Aveti ceva impotriva DNA?Nu vi se pare ca managerul a fost ,,premiata ,,indeajuns fiind trimisa sa dea explicatii la DNA?Apoi daca anchetele celor de la DNA sunt cernute in mai multe rinduri de instantele de judecata corpul de control al primariei este ceva mai infailibil?Actele acestora sa inteleg ca sunt de necontestat?Sa nu fi avut noi cazuri de institutii care ajunsesera sa aiba doi sau mai multi conducatori dupa ani de procese cu unii avind de incasat si salarii restante?Va spun toate acestea pentru ca am auzit cum Primarita a declarat ca stie ca va fi data in judecata de toti cei pe care-i schimba sau inlatura de la lucrarile cu Capitala.Ca exemplu :firma care gestiona Arena Nationala...

Cristian  •  3 aprilie 2017, 11:12

Catalin, Cultura lui "fara numar, fara numar, fara numar" a patruns adanc in administratia spitalelor noastre. Un soi de capitalism salbatic practicat de un cerc restrans pe spatele oamenilor platitori de taxe. Pana cand astfel de cazuri vor deveni exceptii, e lense de inteles de ce avem atata nevoie de DNA. Ar trebui ca la un moment dat sa va asumati dezvoltarea acestei discipline - investigatie jurnalistica. Impactul asupra societatii ar fi mai mare si implict contributia voastra. Succes! Cristian

Tavi  •  3 aprilie 2017, 12:12

"*nelegiurile/neregulile". Sorry.

Mario  •  3 aprilie 2017, 13:24

Toata aprecierea pentru dl.Catalin Tolontan si echipa sa de jurnalisti!Daca nu ar exista astfel de articole precum cele scrise de dvs.astfel de cazuri si de persoane ar continua nestingherite de nimeni sa faca ceea ce fac deja si nu ar mai exista un punct limita in care sa se spuna:STOP! Felicitari pentru articolele prezentate!

Carol K  •  3 aprilie 2017, 14:00

E bine,inseamna ca incepe si PSD-ul sa puna umarul la combaterea coruptiei, sper sa nu fie un caz izolat sau unul manat de altfel de interese.

Merfu Ionut  •  3 aprilie 2017, 16:14

Nu cred ca exista spital in Bucuresti care sa nu fi dat contracte grase lui Cocos, Udrea sau altii de ai lor, in loc ca banii sa fii fost folositi, in mod normal, in scopul sanatatii oamenilor. Spitalele Universitar, Fundeni, Floreasca, si altele au oferit, din plin, contracte dubioase, oneroase celor enumerati. Ne plangem ca sistemul medical este la pamant. Tot asa va ramane pana cand cineva nu va scoate la iveala toate matrapalzacurile acestora si pana nu se va termina cu ele. Felicitari domnule Tolontan!

bg  •  3 aprilie 2017, 17:47

Controlul Primariei la sp. Obregia s-a terminat pe 13 ian. 2017. Sa zicem ca redactarea documentului (de 44 pagini) a mai necesitat 15 zile. Inseamna ca pe 1 febr. materialul era gata si putea sa fie depus pe masa primarului. Problema este ca pana ce cazul nu a ajuns in presa, primaria nu a inaintat documentul la DNA. Ce s-ar fi intamplat daca acest caz nu ajungea in presa? Poate nici documentul nu ajungea la DNA si ramanea intr-un sertar al Primariei. Informatiile din document pot fi folosite in scopuri multiple. "Neprelungirea mandatului managerului M. Boer" este o scoatere din scena a personajului prin culise, fara asumarea raspunderii regizorului ca este o punere in scena proasta. Gabriela Firea nu doreste sa apara ca luptatoare impotriva coruptiei din sanatate, deoarece nu s-ar mai incadra in linia trasata de PSD. Cand sunt la un loc geci rosii, portocalii si albastre, coruptia devine un "b...s..t"(ca sa citez un clasic in viata).

antonia  •  3 aprilie 2017, 21:47

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Melania  •  4 aprilie 2017, 15:38

Dr. Postolache Elena e medic sef la laborator, nu Doina Calinescu

dany  •  4 aprilie 2017, 16:13

o ancheta aici ar fi binevenita http://amfms.ro/psihologii-a-caror-meserie-a-fost-radiata-au-fost-obligati-sa-plateasca-atestari-de-mii-de-euro-in-conturile-copsi/

antonia  •  6 aprilie 2017, 16:06

Astfel de figuri se regasesc in toate "schemele" care jefuiesc spitalele din Romania, cu oameni de tipul acesta "lucreaza" politicienii nostri pentru a se imbogati si a se mentine la putere. Astia/astea fac legea in multe institutii publice, din cauza asta spitalele, scolile se prabusesc iar noi devenim tot mai neputinciosi.

Gigu  •  7 aprilie 2017, 21:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ddc  •  19 aprilie 2017, 19:33

Si urmarile care sunt? Dar ... cine este actualmente managerul spitalului ? Ca evident pe siteul lor nu se posteaza nicio noutate in acest sens! Au trecut 3 sapt si a devenit subiect uitat?

Magnificul  •  16 mai 2017, 18:46

Grupu Monicai actioneaza in continuare

mariana  •  12 iulie 2017, 13:53

si ce se intampla cu acesti manageri si acolitii lor?Apar putin in presa,se face putina valva si apoi isi reiau functiile la alte spitale,GHEORGHE H.POPESCU VINE DE LA FUNDENI (unde a facut el ce a stiut mai bine-Faliment)LA PANTELIMON ,IAR MONICA BOER DE LA PANTELIMON LA OBREGIA SI ASA MAI DEPARTE,PROCESUL DE ROTATIE A CADRELOR CONTINUA ,BINENTELES IN FAVOAREA LOR.

Comentează