În 2017 nu s-a făcut niciun transplant de inimă în România! Încrederea donatorilor continuă să scadă

Cifrele oficiale de la Ministerul Sănătății indică zero la cord și jumătate față de anul trecut la transplanturile de ficat și de rinichi

vineri, 5 mai 2017, 7:02

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Primul trimestru al lui 2017 este cel mai slab, din ultimii 7 ani, în privința numărului de vieți salvate în România prin transplant.

Asta în condițiile în care:

Toate aceste elemente pozitive sunt însă compensate negativ de neîncrederea publicului în corectitudinea listei de transplant.

Mai mult, există o criză generală de încredere față de modalitatea în care este administrat fenomenul transplantului în România.

Explicația este invocată aproape unanim de chirurgi, de manageri, de responsabilii din Agenția Națională de Transplant și de doctorii care încearcă să-i convingă pe donori.

Cauza neîncrederii reiese din multiplele mărturii ale specialiștilor, pe care ziarul le-a publicat în ultimele săptămâni.

Efectul?

La jumătate față de 2016!

Gazeta a solicitat Ministerului Sănătății numărul de transplanturi din ultimii 7 ani.

Realitatea este chiar mai dură decât percepția.

Există o scădere abruptă la toate cele trei feluri de transplant care se fac în România.

373 este numărul total de transplanturi de organe realizat în 2016

Din 2013, anul de vârf al fenomenului, și până în 2016, în țară s-au realizat între 350 și 400 de transplanturi anual.

În primul trimestru al lui 2017, s-au operat doar 48 de transplanturi în total!

Dintre care niciunul de cord, față de 11 de cord anul trecut.

Ieri, înainte de publicare, gsp a verificat încă o dată dacă în luna care lipsește din statistică, aprilie și începutul lui mai 2017, s-a schimbat acest ”zero” din dreptul transplantului de inimă.

”Nu. E tot zero”, sună răspunsul Agenției Naționale de Transplant.

Scăderile au început cu mult înainte de intervenția procurorilor

România are, în acest moment, 7 centre de transplant.

Rinichii se fac la Cluj, Fundeni și Iași.

Ficatul, la Fundeni, ”Sf. Maria” și Iași, cu precizarea că, în ultimele 12 luni, la ”Sf. Maria” și la Iași, împreună, s-a efectuat un singur transplant.

Iar transplant de inimă se mai face doar la Târgu Mureș, Bucureștiul ieșind din circuit.

În schimb anul trecut, ”Sf. Maria” a căpătat autorizare pentru transplant de plămâni, o premieră în România.

Numai că atitudinea donatorilor nu se îmbunățește, ci devine tot mai rezervată.

Exemplificator, transplanturile renale, care sunt cele mai numeroase, peste 70% din total, au scăzut la jumătate în  2017 față de 2016!

Asta chiar și înainte de descinderile DIICOT de la Cluj.

Între timp, profesorul Mihai Lucan, vizat printre alții de ancheta procurorilor, a depus cerere să se pensioneze.

A venit decontul

(1) Problema onestității listei de transplant, (2) felul în care se dau avizele către clinici și (3) existența banilor negri rămân temele cele mai acute.

Sunt aproape patru decenii de când profesorul Proca iniția transplantul în România, de la un donor viu.

Apoi, a început recoltarea de la pacienții decedați.

La 25 de ani de la primul program modern de transplant renal, datorat tocmai profesorului Lucan, la 17 ani de la primul transplant hepatic de succes, realizat de echipa profesorului Irinel Popescu, și la 18 ani de la primul transplant de cord, București și apoi Târgu Mureș, România se află într-o situație dificilă.

Tot mai mulți pacienți vorbesc despre ignorarea suferinței lor dacă nu au bani!

Tot mai multe probe, unele judiciare, se adună despre subteranele transplantului.

Condusă printr-o combinație de extraordinară dăruire și de îngrozitoare lăcomie, de profesionalism și de cinism, sfera transplantului n-a fost capabilă să se reformeze.

Nu și-a conservat entuziasmul inițial, nu a propus contribuabilului o versiune integră și transparentă, astfel încât ceea ce se întâmplă acum este, cu mare probabilitate, doar începutul.

Inimă și mușcate

Doctorul bihorean Carmen Pantiș, unul dintre cei mai eficienți coordonatori de transplant, numește transplantul de cord ”cel mai rar și cel mai tulburător dintre toate”.

”Să vă povestesc cazul unui băiat de 26 de ani care a primit o inimă de la o femeia moartă. Întors acasă după operație, el și-a uimit părinții pentru că a început să planteze mușcate și să le îngrijească minuțios. Până la transplant, el nu avusese nici o treabă cu florile. Un ziar a descris noul său hobby, pe care băiatul însuși îl punea pe seama revenirii la viață”, spune Carmen Pantiș.

”Într-o zi m-a căutat soțul femeii a cărei inimă era acum purtată de băiat”, continuă medicul.

”Bărbatul era emoționat până la lacrimi. <Soția mea era îndrăgostită de mușcate>, mi-a spus el. Într-un fel misterios, care ține probabil de memoria celulară, băiatul preluase una dintre pasiunile aceleia care îi donase inima”.

Din mai multe motive, în 2017 nici o familie din România n-a vrut să doneze inima copilului, soțului sau surorii, ca să salveze un alt copil, soț sau soră. 

Sistemul a intrat în anotimpul decontului.

 

Save

Comentarii (50)Adaugă comentariu

haideusicfr  •  5 mai 2017, 7:24

Nu e corect.Nu familia trebuie sa decida ci tu insuti. Cand esti sanatos ,pui o semnatura pe dosul cardului de sanatate. Asa am vazut in Canada. Si acesta este unul dintre motivele crizei din Romania. Nu familia trebuie sa decida .Tu prin constiinta ta. In cazul in care...

Cetatean  •  5 mai 2017, 7:32

Salut Catalin, E foarte tare ce faci si ma inclin. Pe scurt o intamplare: anul trecut in septembrie tatal sotiei mele a cazut so a stat la Suceava in moarte cerebrala 3 zile. Am vorbit cu medicii care ne-au spus ca nu mai e nicio sansa sa se faca bine. Atunci sotia mea le-a spus ca daca se poate sa salveze alte vieti ( asa spaguite, peste lista...etc...important era sa salvam alti oameni) pot preleva orice organe. Era de acord. Insa din pacate nimeni si nimic nu s-a intamplat. Nu a interesat pe nimeni din spital. Din pacate.

Lauri  •  5 mai 2017, 7:39

Se întâmpla din cauza multiplelor nereguli generate de unii indivizi avizi de îmbogățire, indivizi care nu vor sa dea drumul din mâna la putere și fac ce vor și cum vor.

Mihai  •  5 mai 2017, 7:59

Un pic de wow, cateva lacrimi de muscate si a iesit inca un articol numai bun de publicat! Increderea in medici si sistem a scazut enorm si cred ca de asta a scazut nr donatorilor. Daca mai adaugam mentalitatea, gradul de educatie si goana dupa bani ...ce va mai mirati? Raman la parerea ca o mare contributie la educarea maselor o are si mas media dar cu Fenomenal,Socant, Senzational, violuri, crime si furturi ne ducem de rapa. Cum o sa se inteleaga un medic coordonator, asezat in microclimatul lui de bunastare (construit prin munca pana la proba contrarie) cu nea Ion care pe langa suferinta pricinuita de moartea unuei rude mai are si creierii spalati de sistem ca tot "mergem dupa el". Haideti sa impartim vina.caci suntem culpa comuna!

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2017, 8:00

@Mihai: gresiti si e foarte bine s-o auziti direct! Baza articolului nu sunt lacrimile, ci cifrele oficiale de la Ministerul Sanatatii.

Luca  •  5 mai 2017, 8:14

Da, pacat ... Eu sunt de acord sa donez , chiar daca stiu ca procesul nu este transparent si corect , desigur . Unde nu este transparenta , este o inselaciune cu siguranta . Cazul Arsinel a fost foarte vizibil in presa si probabil a transmis un mesaj negativ populatiei .

ionut  •  5 mai 2017, 8:15

Am sesizat o mica eroare: "Din 2013, anul de vârf al fenomenului, " , cred ca anul de varf este 2014. An 2013 417transplanturi, an 2014 433. Toate cele bune.

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2017, 8:16

@Ionut: da, aveti dreptate, pe cifre 2014 a fost mai bun ca 2013. Medicii il considera pe 2013 anul in care a crescut mult.

Dan  •  5 mai 2017, 8:17

Probabil un rol l-a avut si mediatizarea in ton negativ a transplantului de rinichi al lui Arsinel

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2017, 8:18

@dan: Nu mediatizarea cazului Arsinel a scazut increderea, ci existenta cazului Arsinel, care a relevat favoritism. Realitatea scade increderea.

carutasul  •  5 mai 2017, 9:21

Din totalitatea transplanturilor de orice fel ,ar trebui spus cati mai supravietuiesc ,Apropo de INCREDERE!

Matei  •  5 mai 2017, 9:44

mai dureaza, trebuie sa dispara *** batrani imbuibati, dar infometati de bani. "profesorul" lucan, poate sa opereze la jilava, nu zice nimeni ***. dar toti acesti nenorociti imbatraniti in rele fac sistemul nostru medical unul de ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

spital  •  5 mai 2017, 10:40

Va vine sa credeti ca doctorii astia fac *** in mod legal, daca nu ai bani te lasa sa mori? Ce incredere sa mai ai in medici si in sitemul sanitar? Spitalul in Romania a ajuns o anticamera a mortii, spaga la tot pasul, nu stii daca mai iesi viu din spital chiar daca te internezi pentru o apendicita, au ajuns la o asemenea performanta incit pot *** chiar daca ti s-a infectat o unghie sau ai o banala raceala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  5 mai 2017, 10:40

dle moderator, inteleg ca nu vreti sa ii numim *** inainte de condamnre, dar "***" nu e o incitare la violenta, dimpotriva, e un indemn pentru urmarea cailor legale si nu a celor violente. Iar ca sistemul medical e de ***, cititi arhiva tolo.ro referitoare la biocide, medici, spitale etc.. Moderarea e normala, dar nu consider ca era necesara aici.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jiji  •  5 mai 2017, 10:54

la iasi s-au facut 2 transplanturi de ficat iar rata de succes a fost de 50%, chiar sub supravegherea lui nea irinel;conteaza si asta la incredere

Ciolanus  •  5 mai 2017, 11:08

Stiti ca orice interventie pe cord se "plateste" de la 10.000 lei in sus?

Vasile  •  5 mai 2017, 11:12

Nu stiu daca este corect titlul „În 2017 nu s-a făcut niciun transplant ...”. Anul 2017 nu este încheiat iar pe de altă parte, poate in ceea ce a rămas din an se pot face transplanturi care să compenseze penuria de la început de an. Cred că ar trebui să scriem corect de la început și până la sfârșit, nu să scriem in titlu incomplet (deci fals - minciuna înseamnă și adevărul trunchiat, incomplet sau tăcerea) și apoi să revenim printre rânduri în articol.

gica  •  5 mai 2017, 11:27

.....de anul trecut cand s-a dezvaluit ca ***....adica ,romanii sant buni sa salveze strainii iar aici ,doctorii ca dr Bulei ,Lucan , Irinel Popescu,.....erau tarati in procese ca sa lase cale libera clinicilor straine din UE ,Israel, .....!..de asemenea discreditarea transplantului de plamani ca ...spitalul nu e conform ,desi era acreditat ,si practicarea aceleiasi metode ...fa-le dosare si ia afacerea ,ca romanii sant buni numai de ***...nesimtitul ala a distrus munca medicilor de zeci de ani.....spuneti adevarul,ca-l stiti.....!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

animalutul20  •  5 mai 2017, 11:53

@gica.............l-ai vazut pe lucan la tv?? ai vazut ce atitudine de stapan pe plantatie are?? poate sa fie un geniu al medicinei dar nu poate sa fie om?? toti cei implicati in smenurile din transplant s-au umplut de bani negri, toti cei din agentie sunt bagati pina in gat in diverse combinatii( v.zota daca nu ma insel are si o condamnare.........) . Transplantul depinde de increder in primul rand - cand sari peste lista si dai organe pe bani, sa te astepti ca omul normal, mic in fatza greilor smenari din medicina, sa nu mai fie de acord sa-si doneze organele ca sa faca gigantul burta mare luand jdemii de euroi spaga............sistem e corupt , sitemul e putred, sitemul trebuie reformat.......Crezi ca lucan&co ar fi de acord???? eu cred ca nu - privilegiile lor ar disparea si ar trebui sa dea socoteala la modul serios despre cand-cum-cat costa-unde se face............

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2017, 12:06

@animalutul20: restabilirea increderii in sistemul de transplant se face intr-adevar doar cu transparenta dinspre ANF, spitale, minister, medici.

pb80tm  •  5 mai 2017, 12:54

transplantul e pe agenda unor autoelite. tot aceste autoelite au pe agenda lgbt, antiromanismul, anticredinta si in general tot cea ce o parte din generatia mai tanara considera retrograd si ***. autoelitele mistocaresc dorelul asistat social ce moare de beat la crasma, rad de votul lui psdizat. se poate exemplifica pe aceasta directie mult si bine. toata aceasta masa negata de o anumita societate asa zis evoluata e bazinul de transplant. vorbim de transplant facand abstractie de furnizor. e ca la scandalul uber vs taxi. parerea clientului nu importa. pai uite ca in acest caz clientul nu mai vrea sa doneze deoarece... urmeaza o lunga lista mai mult sau mai putin justificata. vad in comentarii anatemizarea romanului prost, incult, needucat si mistic. ok aveti sansa sa va descurcati fara organele lui. si asta reiese din statistici. numarul autointelectualilor e prea mic sa reformeze o societate in deriva ca cea romaneasca. dezorientati sunt si cei vechi care cred in reperele pe care le-au invatat in trecut. dezorientati sunt si cei noi care nu au repere sau importa repere nesustenabile in arealul romanesc. si doua mari tare ale autointelectualilor: dezradacinarea voluntara de national cu tot ce inseamna credinte si datini si inclinatia spre distrugere fara a construii ceva in schimb. cand se vor rezolva aceste conflicte pe cale amiabila in societate se vor reglementa si situatii punctuale ca transplantul. pana atunci ramanem prizonierii mistificarilor ambelor curente.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  5 mai 2017, 13:02

Fara transparenta TOTALA nu o sa accept niciodata sa ma inscriu pe vreo lista de donatori si am mari dubii ca familia mea (sau eu pentru ei) ar fi de acord sa doneze organe in caz de o nenorocire. Ca sa ce? Sa scape un Arsinel care calca pe cadavre?? Suna cinic ce spun si chiar este, nu-mi pasa.

io  •  5 mai 2017, 13:33

tolontan vorbind despre restaurarea increderii in medici. sublim.

Luli  •  5 mai 2017, 13:56

Unchiul meu a murit ca nu a avut bani sa.si cumpere plamani ... nu voi accepta niciodata sa.mi donez organele ca sa faca bisnita alde *** cu ele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  5 mai 2017, 14:42

La Marius Nasta transplantul de plamani a fost sabotat, medicii au fost trimisi la formare in strainatate, iar apoi li s-a spus ca transplantul se va face la Sf. Maria de catre alti medici care nici macar nu sunt din domeniu. Rusine!!!

Unu  •  5 mai 2017, 14:51

Poate ar fi mai bine să se modifice legea. Să se stabilească faptul că nu familia ci însuși individul decide dacă să-și doneze organele în caz de moarte cerebrală. Și să fie implicit faptul că toată lumea e donator, iar dacă cineva nu vrea acest lucru să meargă și să se înscrie pe o listă specială că nu e donator.

haideusicfr  •  5 mai 2017, 14:54

"Favoritismul" incepe cu perceperea de asistenta medicala de baza pentru toata lumea cu sau fara sursa de venit. Fapt care nu deranjeaza pe cineva. Subiect "neatacat" de nimeni. Dar cei fara apartinatori ? Sau neamuri ? Teoretic trebuie sa fure sa-si plateasca asigurarile medicale. Care ar trebui sa fie gratuite pentru cei fara venit.

Elena  •  5 mai 2017, 15:44

In anul 2016 i s-a constatat sotului o insuficienta renala gradul 5,deci,dializa. Trist este ca aceasta disfunctie (ca nu prea este o boala in sine)duce la moartea rinichiului,chiar dacă organul in sine este sănătos. Am fost la Fundeni, unde am avut si avem parte de niste medici nemaipomeniti de buni -Profesorul Sinescu, medicul nefrolog Cristina Busca,de la Transplant Renal si un alt medic turc tot nefrolog, îmi scapă numele acum,e seful secției de Nefrologie de la Fundeni. Deci,exista medici buni si care nu iau spaga. Am citit multe in ultima vreme, fiind intersata de subiect;unde se tot vorbeste de mafia transplanturilor. Eu cat m-am perindat prin Fundeni,in ultimul an cu soțul, nu am gasit nici macar un pacient care sa-i fi cerut cineva bani (dintre medici )ptr a-i face rost de un rinichi.Erau oameni modesti ,care primiseră rinichiul de pe lista de asteptare.Tot pe lista se afla si soțul, iar de aproape un an isi face lunar analizele la Fundeni,dar nu i-a cerut nimeni bani ptr a-i face rost de un rinichi. Cu toate ca este candidatul ideal,fiind destul de tânăr si fiind si sănătos in rest.Si nici nu suntem săraci ,ar putea forța o propunere, dar nu s-a intamplat asta.Ne-au spus doar ca ,daca găsim un donator compatibil ,sa mergem cu el la notar,unde sa declare ca o face din umanitate ...Despre Fundeni,doar de bine, dar despre Centrele de Dializa ,doar de rău. Nu se respecta protocoalele sunt doar masini de facut bani,multi bani, iar cat priveste pacientul ,nu exista nicio preocupare în vindecarea lor, sau mantinera unei stări de sanatate bune. Nu se fac analizele,setrec valorile din calculator de la o luna la alta,nu se respecta medicatia, ect. Sunt multe de spus... Asta am constat o pe parcurs,si norocul nostru este ca ne putem permite sa mergem lunar la Fundeni ,unde se fac analizele corect si i se face la Centrul de Dializa doar ce recomanda doctorul din Fundeni, altfel ,era pus pe butuci ca cei care nu-si permit alt mefic decat pe cel din Centrul de Dializa. Nu ar strica sa va ocupati putin si de aceste centre.

bg  •  5 mai 2017, 16:01

Asigura mai intai sanse egale pacientilor de a beneficia de transplant si apoi, poti pretinde sa cresti nr. de donatori de organe.

In  •  5 mai 2017, 17:54

....................

Ion  •  5 mai 2017, 18:05

Cine poate fi atit de *** sa creada ca i-au facut transplant lui Arsinel fara compatibilitate s-au l-au omorit pe donator???? Nu vreti sa pomeniti de *** care a distrus transplantul si dece? D-le Tolo daca esti de buna credinta te interesezi de ONG-utile care trimit la tratament in strainatate si pe ce comisioane. Ce rol are *** si ai sa intelegi dece vor sa distruga transplantul in Ro. Daca constat ca esti de buna credinta si nu esti condus numai de prietenia proverbiala cu *** ,scoti mizeria la iveala iti mai spun si multe alte ca stiu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  5 mai 2017, 18:23

Gata m-ai lamurit. Numai in mesajul meu ai cenzurat numele.In toate celelalte mesaje sunt macelariti oameni fara jena, aici daca pomenesc de Voiculescu si Ataman este interzis. Poate vad si altii cit de cinstit esti Rusine

Ion  •  5 mai 2017, 18:56

Vad ca postacii tai au amutit. Incerca ba sa fii cinstit nu cirpa pentru cei care te platesc Tu realizezi citi oameni au murit ca nu au avut donator de cind a inceput campania Voiculescu .Sa va bintuie toata viata faptul ca ei au murit. Tu si Voiculescu sa aveti o vista marcata de ce ati facut!!!!!!

Columb  •  5 mai 2017, 19:15

Strict in ceea ce privește reducerea numărului de transplanturi, pe lângă alte cauze prezentate, a contribuit din plin campania exagerata de presa din acest an și disputele personale extinse mediatic și la nivelul unor instituții, așa cum este cea dintre profesorul Lucan și deputatul Ungureanu. Foarte mulți oameni, influențați puternic de "dezvăluiri" tind sa generalizeze. Toți medicii implicați in transplant sunt corupți și nu faci transplant dacă nu ai bani. Toate centrele de dializa sunt praf, așa cum afirma o doamna intr-un comentariu. Toate. Toți. Întotdeauna. Asta rămâne in mintea oamenilor dupa ce subiectul își epuizează ratingul și presa trece la altul ca sa facă bani. Pentru presa este doar o afacere. Bani. Pentru potențialii beneficiari ai unor grefe pe care nu le mai primesc este o tragedie.

Ion  •  5 mai 2017, 19:38

Dece taci tolo? Ai o jena?

Ion  •  5 mai 2017, 21:00

Vad ca postacii sunt dezorientati si nu stiu ce sa raspunda. Ca prima tema ar fi bine sa aflii ce a facut Ungureanu la ICUTR ,cind era angajat ,din ce comisie a facut parte si ce le cerea celor de pe lista de asteptare. Hai sa vedem daca ai singe in ........ Cred ca trebuie sa faci ceva ca altfel o sa continu si nu stiu pe unde o sa scoti camasa .Ai un adversar greu .

OpusDei  •  5 mai 2017, 21:14

Strict in zona transplantului de ficat, de unde am foarte multe informatii, se stie ca daca pacientul nu-si vinde casa, poate sa uite de transplant. Trebuie bani pentru toata lumea, si echipa nu e mica deloc. Iar Irinel Popescu acum cativa ani se mira sincer de ce pleaca doctorii din tara, ca la el la Fundeni se omoara intre ei ca sa prinda un post.

Gina  •  5 mai 2017, 21:25

Domnule Catalin Tolonta, va rugam sa va intoarceti putin privirea catre Obregia pentru ca treceti cu privirea niste lucruri extrem de importante. Aseara la observator a fost difuzat un material cu spitalul si cum sunt programati copii la consult peste o luna-doua. Va rugam din suflet insa sa nu ne lasati asa pentru ca ce se intampla la Obregia este strigator la cer. Nu exista mancare, nu exista materiale de curatenie, nu exista nici macar sapun sau hartie igienica. Spitalul asta a intrat in colaps total iar conducerea tace si primaria nu sufla o vorba. Acum nu mai vine nimeni in control a ne intrebe cum ne descurcam pentru ca au venit tot oamenii lor si ne pun piciorul pe gat. Nu avem medicamente, manusi sterile, nu avem nici un fel de material de lucru. Magaziile sunt goale iar pacientilor le servim niste spalaturi in loc de mancare. La rapoartele de garda ne spun ca nu se cumpara nimic deocamdata iar tot spitalul asista cum odata cu noua conducere se ingheta activitatea sa faca loc unor alte firme de casa. Inca o data va rugam sa va implicati putin pentru ca Firea ne-a trimis o aceeasi Marie cu alta palarie. Bolnavul psihic fara discernamant sau pur si simplu batut de soarta nu comenteaza cand in loc de varza cu carnati primeste doar varza netocata si fiarta fara urma de carne, dar este bataie de joc ce se intampla. La fel mananca si copii doar spalaturi si resturi. Personalul auxiliar este scos la maturat in curte cand nu exista personal suficient sa fie supravegheati pacientii. Suntem pe marginea prapastiei. ***. Va rugam sa investigati cine este noul manager de la Obregia ca noi auzim numai d rau.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Edit Szegedi  •  5 mai 2017, 22:08

In 2014 am facut transplant renal la Cluj. Gratuit. Pana atunci am facut 6 luni de dializa, in conditii decente, chiar mai bune decat ce am vazut in Germania si Ungaria (mancarea la Cluj era in orice caz incomparabil mai buna). Despre transplanturi platite din greu am auzit si acesta a fost unul dintre motivele ezitarii mele in ceea ce priveste transplantul. Am avut noroc, am fost selectata la cea de-a cincea chemare. Informarea publicului lipseste cu desavarsire, iar pacientii sunt prea timorati pentru a-si apara drepturile. Un organ pentru transplant poate fi cumparat la negru, dar compatibilitatea nu poate fi cumparata. Poate de aici ar trebui inceputa discutia despre transplanturi - scandaluri legate de transplantul de organe exista pretutindeni in lume. Eu nu pot dona, dar daca as putea, mi-as dona toate organele sanatoase, indiferent de scandaluri, pentru ca as putea salva o viata sau macar as imbunatati calitatea vietii unui om.

comentario23  •  5 mai 2017, 22:31

Ati ales o lume mica, aceasta a transplanturilor, pentru a ilustra tare nationale. De fapt, cred ca m-am exprimat gresit. Acest exemplu ar putea fi reprodus in atatea si atatea alte domenii. Neincrederea, in felul in care este perceputa relativ la sistemul medical, s-a asternut prompt si si-a fortificat pozitiile adanc in sufletul comun al natiei. Fie ca se manifesta fata de taximetristul ce nu iti da rest, fata de colegul de munca ce probabil de-abia asteapta sa aiba ce "sifona" despre tine, exemplele sunt fara de numar si pot duce, in ultima instanta, pana la prezenta acestui fenomen vis-a-vis de prieteni, care ne invidiaza si vor ce-i al nostru sau chiar rude. Nu pot sti exact, dar banuiesc ca acest tip de atitudine se poate observa in toate statele care au apartinut fostului bloc comunist. Teroarea instaurata atunci se perpetueaza inca in plina dezvoltare capitalista. Sincer, desi cinic, cred ca banii ar rezolva in parte aceasta problema. Daca traiesc bine, oamenii devin mai deschisi, mai putin suspiciosi. In schimb, daca nu, toata lumea este impotriva lor si toti vor sa-i fure. Din pacate insa, cred ca la noi nu este cale de mijloc. Sunt cei cativa, inca ramasi in tara, care spera si cred in semeni. Si mai sunt sacalii. "Restul e tacere".

expeert  •  5 mai 2017, 22:48

instrumentul din imagine e configurat pe cataracta...

SeoPremium  •  6 mai 2017, 10:27

Interesant articolul, felicitari!

Zgarneata Polonic  •  6 mai 2017, 18:11

Mi-ar place si articole profesionale de care sa nu ma ponaseasca plansul cu tremur ,cu titluri sugestionante gen De ce tace Tata Puiu? Or Nenea Mitica Corleone e sau?sau Vine in 8 ani nenea Piti in A din D cu Steaua?nenea Gigi mit sau realitate apropiata?Cine dracu mai joaca fotbal pe facebook?gen.

coco  •  7 mai 2017, 12:00

foarte tare articolul !

ufooo  •  9 mai 2017, 20:12

Intreb, pentru ca in articol nu se precizeaza, care este durata de supravietuire dupa aceste transplanturi si daca s-a facut o comparatie cu alte state. Are Romania la nivel de stat o astfel de evidenta sau analiza pentru transplanturile effectuate (in mediul privat se fac frecvent asemenea analize si comparatii - benchmarketink) ? In alte tari aceste informatii (analize) influenteaza deciziile de donare si genereaza masuri atunci cand semnaleaza probleme.

Florin  •  15 mai 2017, 13:50

Investitii se fac, aparatura este, medici buni avem, ce ne lipseste, este dorinta de a evolua si de a face lucrurile sa mearga. Ne-am impotmolit cu totii sa spunem ca nu avem aia, nu putem, dar adevarul este ca nu vrem sa facem ceva. Majoritatea merg la munca sa treaca orele si sa ia salariul, nu sa evolueze el ca persoana si sa realizeze ceva.

Dana  •  24 mai 2017, 16:26

Sunt un om care a trecut prin iad ca sa pot sa traiesc pe pamant ...am fost pacienta- si sunt incontinuare - a marelui profesor Popescu...datorita domniei sale si a d- lui doctor Brasoveanu,Tomescu,Matei sunt in viata...am suferit un transplant hepatic in 2013 ...azi sunt bine si - i multumesc seara de seara ingerului care m- a salvat....nu va doresc nimic altceva ,celor care aruncati cu noroi fara sa stiti despre ce e vorba,decat sa aveti parte de un telefon ,pe care sa- l tineti vreo doi ani de gat si care sa nu sune niciodata !!!!!!!!!!!

Anca  •  26 iunie 2017, 14:14

Va rog sa insistat si la tv, si la ministerul sănătății cu privire la transplantul de inima. In momentul in care un doctor cardiolog iti comunica ca singura solutie este un transplant de inima si cauti pe net, singurul transplant facut in acest an, pana la aceasta data, este unul singur facut la Târgu Mures. Formularul E2 este valabil in aceste cazuri ?este recomandat transplantul iar in tara ta nu se face, deci ai dreptul la viata si ai acces la transplant in alte țară, cu costurile suportate de casele de sanatate din Romania? Poate obțineți un raspuns pentru formularul E2. Chiar sunt intr-o situație disperată. Multumesc.

Anca  •  26 iunie 2017, 14:41

Revin. Formularul este S2, fostul E112.

Toni  •  22 iulie 2018, 19:55

Vad ca toti discuta de spagi, neincredere, pile, dar nimeni nu merge la esenta problemei, anume ca donatorii nu sunt morti atunci cand li se recolteaza organele. Moartea cerebrala este un concept inventat de Comisia de la Harvard in anul 1968 cu scopul precizat chiar in declaratia respectiva de a inlesni obtinerea de organe si de a scuti statul de cheltuielile cu ingrijirea bolnavilor aflati in coma profunda. Exista sute de profesionisti din domeniul medical care refuza aceasta "definitie fictiva" (Shewmon, Byrne, Coimbra, Hill, Evans, Jörns, Bruker, Loibner etc.). President’s Council on Bioethics (Consiliul Prezidential pentru Bioetica al SUA) a stabilit clar in 2008: "Moartea cerebrala nu este un criteriu biologic, in conformitate cu stiintele naturii, pentru pronuntarea mortii. Supozitiile anterioare despre legatura temporala si cauzala dintre moartea cerebrala diagnosticata si dezintegrarea functiilor corporale au fost infirmate empiric. Integritatea organismului uman nu este data de suma organelor individuale. Creierul nu este integratorul diverselor functii ale corpului, integrarea este o trasatura emergenta a intregului organism". Sursa: Controversies in the Determination of Death (Controverse in determinarea decesului): A White Paper by the President's Council on Bioethics, Washington, D.C., December 2008

Comentează