Două cărți dacă ajungeți la Bookfest 2017

De ce merită să căutați un volum istoric total atipic și un roman polițist fără acțiune

sâmbătă, 20 mai 2017, 2:31

Săptămâna viitoare, de miercuri până duminică, își deschide porțile târgul de carte din București.

Vă recomand două volume, total diferite.

Lawrence în Arabia, Editura Trei, e o istorie fascinantă și netradițional redată a Orientului Mjlociu, văzută prin ochii exoticului ofițer al armatei britanice, T.E. Lawrence. Mai cunoscut sub numele de  Peter O’Toole, datorită filmului din 1962.

Autorul Scott Anderson e un jurnalist de teren și are, în același timp, minuția unui lutier în documentarea nuanțelor în arhivele și bibliotecile lumii.

Nu e o carte ușoară. Aproape 800 de grame.

De să o citiți? Întrebare pe care mi-am pus-o și eu.

Pentru că ”Lawrence în Arabia” răspunde la întrebări valabile încă, după 100 de ani de când ”nesăbunința imperială și mistificarea” continuă să modeleze lumea modernă.

Nu e despre ei, e despre noi!

Un singur pasaj.

”Una dintre explicațiile-cheie privind felul în care s-a ajuns la Primul Război Mondial. Toate puterile europene trăgeau sfori în permanență pentru a obține avantaje și toate fabricau constant crize, în speranța de a cîștiga vreo prerogativă măruntă contra rivalilor lor, un tip unic de ”ceață de război” se așternea pretutindeni , compusă din mii de motive de supărare meschine – afronturi, dispute, certuri.

În acest vacarm de reproșuri și ofense banale, cum să mai știi ce conta efectiv, cum să identifici adevărata criză, atunci când a fost dat să apară?”.

Cu a doua carte plonjăm de la 700 de pagini, dimensiunea inhibantă a lui ”Lawrence”, la 250,  cât are ”Galveston”.

Apărut în România la Editura Paladin, ”Galveston” e un roman polițist, însă fără clue, ci doar cu stare.

De ce să îl citiți? (Fac niște recomandări care o să mă așeze și pe lista neagră directorilor de editură, după cea a directorilor de spital).

Serios, de ce e de citit ”Galveston”?

Pentru că Nic Pizzolatto, creatorul și producătorul serialului HBO ”True Detective”, știe să descompună amarul vieții în elemente chimice care îți lasă pe cerul gurii gustul speranței.

Personajele lui nu o duc prea bine.

”Există experiențe în urma cărora, chiar dacă n-ai murit, nu mai ești viu cu-adevărat”.

Dar tu ești mai bine când termini cartea.

 

Comentarii (14)Adaugă comentariu

MCnafets  •  20 mai 2017, 15:33

Nu m-ar deranja un articol de asta saptamanal. Pardon, lunar :)) ( ca sa nu zic la 6 luni ). Pentru recomandarile in sine, nu neaparat pentru altceva. Multumesc

Marcel ONE  •  20 mai 2017, 17:37

Dupa directorii de spitale , de edituri , cei mai rai sunt de fapt directorii de tefelei .

Tavi  •  20 mai 2017, 19:39

Multumesc pentru recomandari. Probabil le voi cauta la targ, sper sa ajung la el. Sunteti unul din putinii ziaristi care promoveaza si cultura.

Valentin  •  20 mai 2017, 20:47

+1 la ce-a zis MCnafets

Andra  •  20 mai 2017, 21:46

O adevarata placere sa deschid blogul si sa citesc si astfel de articole, inca mi-aduc aminte ce mult l-am savurat pe cel cu brainpickings. Multumesc!

seba  •  20 mai 2017, 22:06

nu prea citesc, dar voi vedea filmul cu Peter O'Toole. voiam de mai mult timp sa-l vad. multumesc pentru reminder.

Misu  •  20 mai 2017, 23:44

Felicitari pentru articol! Va rog sa scrieti saptamanal un articol cu recomandari pentru doua, trei carti, poate in felul asta promovam si cultura. Multumesc!

Adrian Panin  •  21 mai 2017, 0:55

Multumesc ! :-)

laur  •  21 mai 2017, 1:20

Ceva timp în urmă, acum vreo 30 de ani, se întrebau bibliotecarii de ce ar ține o domnișoară un volum din Shogun (luat pe sub mână), în poșetă? :))

MCnafets  •  21 mai 2017, 4:21

Tura viitoare va rog sa puneti 4 carti la 5 edituri diferite :D Ca sa comand la fiecare in parte cate una. Mama lor de edituri. Sar'mana.

fotbal  •  21 mai 2017, 8:22

În viață, există experiențe cărora nu le poți supraviețui și în urma cărora, chiar dacă n-ai murit, nu mai ești viu cu-adevărat. asta pare a fi rezumatul vietii mele de moroi. cei puternici se simt deja mai bine. citesc alandala din diverse motive. mai baga recomandari

Horia Nicola Ursu  •  23 mai 2017, 10:55

Strike three!!! Ştiam că o să-ţi placă şi Galveston! :)

StefanCM  •  23 mai 2017, 17:58

Avertisment. Laurentiu in Arabia pe langa ca e groasa, scrie si mic in ea. Deci atentie.

MCnafets  •  30 mai 2017, 1:13

Galveston slabuta, nu e pe gustul meu. Prea multa, inertie? Dar e scurta. Lawrence in Arabia dimpotriva, doar ca in stil tipic romanesc notele sunt la capatul cartii si de fiecare data cand e ceva tre sa intorc cartea cu susul in jos ca sa citesc nota de "subsol". Romanul trebuie sa inventeze roata, ca e mai istet. Astept si eu momentul cand cartile in varianta digitala vor fi ceva obisnuit si la noi, sa nu stau cu 10 kilograme in mana cand citesc o carte mai groasa. Noi suntem cam cu 200 de ani inapoia economiilor dezvoltate. Cinic. Amin.

Comentează