Covaliu îi tentează cu 3.000 de euro pe lună pe veteranii Ponor, Drăgulescu și Dolniceanu, ca să tragă pentru Olimpiada de la Tokyo!

În schimb, îi obligă să scoată rezultate internaționale, an de an, ca să aibă șanse la JO 2020

marți, 13 iunie 2017, 6:45

”Sportul e nedrept. Un jucător de tenis clasat pe poziția 80 cunoaște beneficii economice, privilegii sociale și un nivel de recunoaștere dincolo de visurile oricărui număr unu din atletism, gimnastică sau înot” Rafael Nadal

În termeni sportivi, Tokyo 2020 e mâine!

Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și Tiberiu Dolniceanu au strâns, împreună, 9 participări la Jocurile Olimpice și 9 medalii.

Miza lui Mihai Covaliu, președintele COSR, este: ”Cei trei campioni, dar și alți sportivi experimentați, să fie prezenți la Olimpiada din 2020 din Japonia”.

La Tokyo, gimnaștii Ponor și Drăgulescu vor împlini 33, respectiv 40 de ani.

Iar scrimerul Dolniceanu va face 31 de ani.

E o gratificație?

”Nu, nu e niciun cadou, e o nevoie. Lotul României are nevoie de ei! Eu cred că cei trei pot aduce medalii la Tokyo”, susține șeful Comitetului Olimpic.

Covaliu a elaborat o scheamă financiară, pe care nu vrea să o detalieze, dar despre care spune că ”le va da mai mulți bani lunar în pregătire decât a avut vreodată orice sportiv olimpic”.

Sursele Gazetei susțin că suma poate ajunge până la 3.000 de euro pe lună.

Cu o condiție.

”Condiția e ca ei să participe și să scoată performanțe palpabile în fiecare an la competițiile de până la Jocurile Olimpice. În funcție de ce fac la Europene și Mondiale, campionii își cresc suma de bani, și-o scad sau pot ieși din acest eșantion al performanței, la care noi ținem extrem de mult”, povestește Covaliu.

Totuși, nu e riscant să orientați investițiile în sportivi care au un grad mare de risc al accidentărilor și al posibilității de a renunța?

Nu e mai logic să investiți în cei mai tineri?

”Întâi că investim și în cei tineri. Revenind însă la marile glorii, gândiți-vă că ei renunță la multe ca să-și prelungească activitatea. Dacă ai nevoie de ei, este normal să le compensezi”, răspunde președintele COSR.

La ce se referă Covaliu?

Ca să se poată pregăti și să participe la competiții, un sportiv care revine e obligat, logic, să renunțe la renta olimpică.

În cazul lui Ponor, renta, pe care a și luat-o în anii când n-a mai concurat, este de 2.000 de euro pe lună.

Iar Drăgulescu ar lua, dacă ar prefera să se retragă, echivalentul a 1.500 de euro pe lună.

Iată cum arată sumele plătite din bugetul MTS în aprilie 2017 marilor campioni retrași din activitate.

În 2008, când a ajuns în Satul olimpic de la Beijing, Rafael Nadal a fost sedus.

”Mi-a plăcut enorm și am învățat o groază de lucruri, mai presus de toate cât sunt de norocos”, mărturisește el în cartea autobiografică apărută și în România la editura Publica.

Ce spune Nadal?

Un echilibru necesar. Rentele lunare acordate de statul român vin doar pentru cariere de sacrificiu întinse de-a lungul a zeci de ani. Și doar pentru învingători!

Pe de altă parte, ele sunt dintre cele mai mari rente mondiale acordate de vreun stat.

Cu alte cuvinte: campionii au dat enorm României și țara i-a recompensat financiar prin aceste rente. 

Crin Antonescu și Ioan Dobrescu, șefii sportului românesc din momentul propunerii legii, pot să fie mândri pentru totdeauna.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

sorin  •  13 iunie 2017, 11:24

nu stiam ca au rente. foarte frumos!

haideusicfr  •  13 iunie 2017, 11:26

Fara cuvinte! Promite sa "dea" .Ca nu sunt banii lui !

haideusicfr  •  13 iunie 2017, 11:26

Totusi ..incredibil!

haideusicfr  •  13 iunie 2017, 11:29

Pe de altă parte, ele sunt dintre cele mai mari rente mondiale acordate de vreun stat.......

Florian1956  •  13 iunie 2017, 11:40

Am o rugăminte sa nu mai scrieți ca sportivi romani se lupta pentru glorie si tara,o fac pentru bunăstare lor.Acești oameni puternici și sănătoși primesc multi bani lunar(ținând cont de venitul lunar)au renta viagera,eu spun ca o merita și sa o primească ,dar când au vârsta de pensionare ca orice cetățean care a făcut vârsta prevazuta de lege. In constituția României scrie ,nimeni nu este mai presus de lege,sanchi dam legi speciale și pensi speciale.

Fla.  •  13 iunie 2017, 11:57

Florian1956,tu sti de la ce varsta lucreaza o gimnasta minimum 6 ore pe zi,plecata de acasa,11 ani ca sa nu mai pui la socoteala la incepe sportul la 4 ani.Sti cate sacrificii fac? Sti cate durere indura si pt.ce? Poate ajug la olimpiada... Si asta ii valabil in aproape toate sporturile in special cele individuale...

bogdan  •  13 iunie 2017, 12:03

Dar nu cumva aceste rente viagere iau din bugetul sportului si nu mai ramane nimic pentru antrenori, selectii si noile talente ? De ce sa ne mai miram ca nu ies noi talente si se incearca marea cu sarea cu sportivi care au la niste varste , sau ca la Rio rezultatele au fost dezastruoase ?In mod normal varfurile din orice sport ar tb sa gaseasca solutii sa-si deschida sali unde sa vina copii si sa plateasca- nu cumva renta viagera ii face sa fie comozi ? Va rog sa faceti un calcul si sa vedeti cat costa o medalie olimpica pentru 50 ani de renta viagera. .. Si in final - nu cumva medaliile olimpice sunt niste chestii umflate pentru care societatea ce nu are niciun beneficiu ? Cine stie ce medalii a castigat la ultima olimpiada (ca sa nu m spun de altele m vechi) Bulgaria, Ungaria, Serbia sau Ucraina ? Creste cuiva simpatia sau interesul cuiva daca vede vreun olimpic dintr-o tara ? O gogoasa incredibila ce trebuie vanduta pentru divertismentul poporului

Cătălin Tolontan  •  13 iunie 2017, 12:05

@bogdan: da, performanta olimpica e un indicator al dezvoltarii tarii. Si, in general, performantele in sport sunt corelate cu cele din educatie. E un ansamblu. Aa sa va raspund la intrebarea legitima pe care o puneti, sportul are in final un efect pozitiv asupra vietii noastre comune.

gilos  •  13 iunie 2017, 13:24

Uauuu !! Rente viagere pe viata de peste 16000lei ? Sa-mi fie cu iertare, dar cine plateste acesti bani ? Chiar asa bogata este tara asta ca isi permite asa sume ? Cine a facut aceste rente s-a uitat macar cat este o pensie medie in Romania sau Ce pensie are un profesor ? Cat or fi ei de mari sportivi mi se pare scandalos !!

me  •  13 iunie 2017, 14:02

Pe Asiana Peng au trimis-o la plimbare, iar pe Catalina Ponor o platesc bine ca sa nu plece. Bravo celor care conduc sportul romanesc! Pestele de la cap se strica.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  13 iunie 2017, 16:12

jucatorii de tenis nu sunt norocosi. pur si simplu sunt platiti pentru ceea ce produc, ca produc. jucatoarele de tenis, in schimb, da, sunt norocoase, pentru ca de multe ori se aplica principiul egalitatii si primesc premii pe care nu numai ca nu le merita, dar nici nu le produc. ...............................................................................................................................................Altfel, nu, nu e o solutie sa investeasca in tineri. Pentru ca daca investeste in tineri aia vor avea rezultate la olimpiada de peste 7 ani cel putin. Intre timp voi toti ii veti cere demisia. Cum pateste acum burleanu, de exemplu, care vrem sa acceptam sau nu chiar s-a axat pe dezvoltarea sectorului juvenil. Hagi, daca era antrenor la o echipa ca Viitorul patronata de altcineva, ar fi fost dat afara de 60 de ori in primii cinci ani. Totusi, noi dam cu pietre in Burleanu si in Daum ca n-au mutat norii in trei ani de zile si ca n-au corectat carentele capatate in perioada junioratului niste jucatori de 27-34 de ani.

haideusicfr  •  13 iunie 2017, 20:16

Jaful banului public!

gymnos  •  13 iunie 2017, 20:36

Nu este rau sa ne platim performerii. Mai ales cei care nu pot asigura un trai decent dupa 20-25 ani de rezultate. Deci, daca li se asigura o pensie viagera ca un salariu occidental decent, mie mi se pare normalitate. Iar despre sportivi mentionati mai sus, nu cred ca este corect sa impunem rezultate unor sportivi la apogeul carierei. Accidentari grave pot aparea usor, chiar daca sunt motivati. Prezenta lor la olimpiada este onoranta pentru romania, dar ne trebuie sportivi tineri.

StefanCM  •  13 iunie 2017, 22:40

Chestia asta ar trebui sa o faca cu toata lumea, nu doar cu Dragulescu, Ponor si Dolniceanu. Aduci anual rezultate, primesti arvuna ca sa poti sa ridici nivelul in continuare. Doar cei care aduc medalii. Ne gasim noi sa inventam roata, altii fac asta de o viata.

gradu  •  14 iunie 2017, 0:46

bani sint... 3000 eur x 12 luni x 10 sportivi x 50 ani = 18 mil eur = scurgerile din unele spitale bucurestene sau 1/20 din ghitza sau din teldrum (out of topic: o palarie prea mare pentru Tolo)

Cristian  •  14 iunie 2017, 12:31

Renta la Rugby?....... am avut echipa medaliata la JO sau CM? Ba mai mult vad diferente, de valoare asta inseamna ca au fost de doua ori medaliati? Wow ... cand am avut echipa nationala medaliata ?

Mintetu  •  14 iunie 2017, 13:29

PROPUN FIFA ca cei ce joaca cu Romania sa joace in 10 si noi in 11 ca am vazut ca joaca f bine cu Cile si Armenia sau poate si in 11 daca nu vor da noi sa fim in 12.Chiar aveam emotii privind titluri precum :AM FOST MAI MULTI sau MERITAM LA TOTO EL MUNDO sau SECRETUL LUI DAUM sau SUNTEM CEI MAI BUNI...e bine cand vad si reporteri maturi de sport.

Comentează