Cum cumpără Soros și ONG-urile presa

Vreți investigații? E simplu: le vreți sau nu?

vineri, 14 iulie 2017, 11:50

ANAF a venit la RISE Project și la Hotnews nu ca să intimideze direct, ci, cel mai probabil, ca să afle de unde vin banii.

Cu aceste informații urma apoi să producă muniția kompromatului.

Pentru că, astăzi, orice finanțare nonprofit, fie că vine de la Soros sau de la alte fundații, este fluturată publicului sub forma ”ziariștii ăștia sunt vânduți”.

Ei bine, oamenii trebuie să afle următoarele. Și să judece cu propria minte.

  1. De când presa nu se mai poate finanța din ce cumpără publicul (precum ziarele, pe vremuri) și nici din publicitate, tot mai mult din presa de investigații și din reportajele de întindere se bazează pe formule nonprofit. Pretutindeni în lume.
  2. De ce nu se poate finanța presa din ce achită publicul? Nu se plătește accesul la unele siteuri? Ba da, dar sumele obținute sunt foarte mici. Vorba elvețienilor de la Ringier la o conferință internațională: ”Să nu ne mai prefacem că ne putem finanța redacțiile din abonamentele de pe net! Plata conținutului jurnalistic pe internet e ca sexul la 18 ani. Toată lumea vorbește despre el și nimeni nu îl face”. 
  3. Teoria că oamenii ar plăti dacă presa ar fi mai bună e o iluzie. Dacă în SUA, Anglia, Franța, Mexic, România, Malaiezia și Norvegia e peste tot la fel înseamnă că asistăm la un fenomen sistemic, nu la dovada că e Tolontan tâmpit. Chiar dacă ziaristul Tolontan din România și din Spania și din Suedia e tâmpit, ceea ce nu neg, asta nu înseamnă că celelalte 100 de țări unde se întâmplă la fel nu arată, clar, o tendință.
  4. Bine, atunci de ce nu vă luați banii din publicitatea de pe net, care crește permanent, veți spune? Pentru că orice creștere este monopolizată de Google și Facebook. În SUA, piața cea mai dezvoltată din lume, 99% din sporul din publicitatea pe net a mers în 2016 la Google și Facebook. 99%!

În condițiile scăderii celor două surse majore de venituri, ce posibilitate de compensare rămâne presei?

Baza nonprofit.

Adică finanțările care nu vor să obțină beneficiu de business, ci doar să susțină serviciul public al presei. 

Aici intră, în primul rând, televiziunile și radiourile publice.

În unele țări, ele își folosesc atât de bine banii, precum BBC în Marea Britanie, încât restul presei protestează că s-a ajuns la o concurență neloială.

BBC organizează concerte, evenimente culturale și face contracte de exclusivitate cu mari autori.

BBC dezvoltă zona de online cu o viteză imposibil de egalat de către cei care se chinuiesc să-și ia banii din cele două surse clasice: plata oamenilor și publicitate.

Dincolo de presa publică, ce înseamnă nonprofit pentru presa privată?

Donații.

Sunt preferate donațiile de la grosul cititorilor, și nu de la fundații sau personalități-mecena. Dar iar ne întoarcem la sexul la 18 ani!

Există câteva încercări de succes, una în Olanda, de redacții mici care au strâns bani de la mulți oameni.

Cuvintele-cheie sunt ”câteva încercări” și ”redacții mici”.

Nu poți informa o societate prin ”câteva redacții mici”. Pentru că vei avea ”câteva știri sau investigații de nișă”! 

Realitatea arată că ProPublica și alte proiecte cu adevărat importante la nivel global sunt finanțate de fundații, nu de un val entuziast de cititori.

Descinderea ANAF la RISE și la Hotnews tocmai asta viza. Să afle care sunt fundațiile și proiectele din care vin banii.

Operațiunea Fiscului e de o cruzime copilărească.

Pentru că fiecare proiect câștigător finanțat de ONG-uri e public!

Zilele acestea se zvonește că ”Gazeta a luat 1 milion de euro din fonduri europene pentru investigațiile din sănătate”.

E simplu de verificat că gsp nu a luat niciun leu de nicăieri pentru investigațiile din sănătate.

Singura noastră aplicație a fost la granturile Google, de 50.000 de euro, pentru cu totul altceva, o platformă de comunicare cu publicul.

Celelalte proiecte unde am fost parteneri, nu aplicanți, nu au adus niciun ban companiei, ci doar au permis dezvoltarea unor proiecte, cum ar fi cel de moderare a comentariilor rasiste și discriminatorii. Și n-au legătură cu investigațiile din sănătate!

Știm cine a pus în circulație zvonurile.

Mafia din sănătate pierde contracte de sute de milioane de euro și merge ușor, ușor, în instanță și, poate, mai departe, în închisoare, dacă așa vor decide judecătorii. 

E logic să riposteze.

Să încerce să ne compromită.

Întrebarea e: e o compromitere să spui despre jurnaliști că sunt finanțați de ONG-uri? Ce se întâmpla dacă Soros sau FDSC, fondurile norvegiene, sau orice alt ONG finanțează investigații?

Oriunde s-ar întâmpla asta. Dacă Hotnews, gsp, RISE, Antena 3, Digi, Casa Jurnalistului, Decât o Revistă sau Centrul de Investigații Media câștigă granturi nonguvernamentale este asta compromițător?

Când primește granturi nonprofit nu înseamnă că jurnaliștii investighează ce vor ONG-urile, ci doar că ele asigură costurile unor proiecte, pe care redacțiile le dezvoltă liber și fără ca nimeni să știe la ce lucrează.

Nu e decât un alt model de a finanța serviciul public al presei, nu o schimbare a felului în care lucrează redacțiile.

Iar dumneavoastră publicul, cu toată sinceritatea, trebuie să vă decideți!

Doru Bușcu are dreptate în Cațavencii.

Veți crede în continuare ce spun cei care au trimis ANAF-ul la RISE și Hotnews?

Că ONG-urile cumpără presa când o finanțează?

Vă veți bucura că România TV și Antena 3 rămân fără publicitate?

Veți rămâne în globul de sticlă în care ”ceilalți” jurnaliști sunt răi din principiu?

Sau poate veți accepta că o presă diversă și liberă e ca sentimentul pe care-l ai la țară, când câinii latră departe, în noapte, și tu te simți cumva păzit, chiar dacă Grivei de lângă casă nu vede încă pericolul?

Pentru că important e ca lătratul să se audă, unul după altul, din ogradă în ogradă, prieten sau doar vecin, ca o contagiune a libertății.

 

 

Comentarii (99)Adaugă comentariu

Razvan  •  14 iulie 2017, 12:18

Ha ha, ia te uita, Tolontan a identificat ultimii adevarati samariteni: ziaristii si finantatorii ziarelor! Dragi cititori, ei sunt arhangelii dreptatii, traiesc doar pt voi, pt a va scoate din neagra voastra ignoranta, nu pt altceva! Nu pt santajuri si manipulari, nu pt a face presiuni asupra unora, nu pentru a obtine avantaje personale sau de grup, nuuuu...vor doar sa o informeze pe tata Floarea de ce se intampla! Pt asta se zbat pt proiecte de 50k euro (probabil salariul pe cateva luni al unui ziarist mai rasarit si 25% din ce castiga lunar din combinatii), intra la puscarie pt coruptie (de sute de mii si milioane de euro), pt asta isi jignesc si cenzureaza cititorii cand cauza o cere . Va bucurati ca ramane A3 fara publicitate? Va bucurati ca nenorocitul de Zuckerberg ii ia slanina din fasole amaratului de Voiculescu?Da, chiar f mult!

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2017, 12:19

@Razvan: Si dupa izbucnirea de furie ce ramine? Intreb serios. Ce informatii utile pentru viata oamenilor ramin? Cum e mai buna ziua de miine a cuiva? Ce roman vulnerabil e ajutat? Sa fii etern furios si nihilist da bine in fraza si nu ajuta pe nimeni.

Adrian  •  14 iulie 2017, 12:24

Salut Cataline Citeva intrebari : - daca nu o cumpara,care este motivul pt care acest sprijin material ? Inca nu am vazut in lumea asta si mai ales in perioada pe care o traim ,ca cineva sa faca doar gesturi filantropice,fara nici un interes material.Cu atit mai mult un " nevinoat " cum este Soros. - cum isi rasplateste GSP sursele care ii sprijina cu informatii nu numai de natura sportiva.Banuiesc ca sursele dvs.,ca de altfel toate sursele din domeniul mass media,nu o fac doar pt "binele " societatii ci in primul rind pt un sprijin material mai mult sau mai putin substantial. In perioada comunista acestia erau numiti turnatori,astazi sint numite surse desi nu cred ca este o diferenta intre ele.Multumesc anticipat pt raspuns si un week end placut la toata redactia.Adrian

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2017, 12:25

@Adrian: nu ne platim niciodata sursele. De ce nu o facem? Pentru ca vrem sa vorbeasca nu pentru bani, ci pentru ca-i motiveaza dorinta ca informatiile sa fie expuse oamenilor. In al doilea rind: exista multi oameni care isi ajuta dezinteresat semenii. Ginditi-va la dvs. Tot ce faceti, faceti pentru bani? Sunt sigur ca nu. De pilda, cind va duceti la vot nu o faceti sperind ca sa ducem cu totii o viata mai buna?

timi  •  14 iulie 2017, 12:26

Dl. Tolontan, va credeam un om care vrea sa afle adevarul... Pe Dvs. nu va intereseaza daca cele spuse de RISE in cazul dragnea sunt adevarate sau nu. Nici nu va deranjeaza ca un comunist condamnat penal, care si-a constuit imperiul media din banii furati va finanteaza. De ce nu faceti prima data aceasta investigatie in ograda Dvs.? Daca RISE spune neadavaruri vom vedea, ne va spune judecatorul, dar atitudinea Dvs. mi se pare socant de ipocrita. Va credeam printre putinii jurnalisti adevarati, ce greseala...

Ramon  •  14 iulie 2017, 12:29

Domnule Tolontan, spuneți-ne tirajele GSP în 1990 (sau Sportului în 1989), ale Pro Sportului și GSP în 2008 și ale ziarului pe care-l conduceți astăzi. Cum ați reușit să ajungeți la aceste cifre ? Spuneți-ne câte pagini avea World Soccer în 1990, câte are acum, sau gazzetta dello sport sau Marca în 1985 față de acum. Câte cotidiene românești de sport erau în 1997 și câte acum. Și mai uitați-vă odată la ghidul de sezon pe care-l făceați în 1997 și ce oferiți azi (sau de vreo 8 ani încoace). Asta e diferența între ei și noi, sau între Steaua 2006 și 0-5 al Viitorului anul trecut. La așa fotbal european practicau românii atunci (cel puțin aveam speranțe) și lipsa de speranțe astăzi. Evident, balanța economică s-a schimbat, nu vă cer să vă autofinanțați, dar anchetele dvs prin spitale nu vreau să le plătesc cumpărând ziarul de sport. Am avut repulsie față de colțul lui Ceaușescu în Sportul, nu vreau să văd nici mizeria de acum. Mai sunt câteva ziare generaliste, puteți avea 2 joburi, dați-le lor anchetele pe alte teme. Dar meritați felicitări pentru că mai există un ziar de sport, așa cum arată (față de Marca, L Equipe, Kicker sau ce vreți dvs). Este un merit, dar ați pierdut continuu beneficiarii și nu cred că-i mai recuperați. E drept că alții, Mitică, Ad Păunescu, Sorin Satmari, Cr Țopescu sau alți conducători au pierdut de mult interesul cumpărătorului

o femeie  •  14 iulie 2017, 12:32

Sper ca din cititorii tai vor fi cativa ce sa decida sa inchida cablul tv si lunar banii aia sa ii doneze si la Rise Project si la alti ziaristi de calitate.

di livio  •  14 iulie 2017, 12:41

Pt timi. Era vorba de anafu lu Dragnea. De ce s-o fi dus la Rise Project si n-o mers, de exemplu, la Romania TV. Dac-o fi adevarat ce-or scris aia de la Rise, om vedea. Da dupa cit de repede o ajuns anafu la ei, cred ca au dreptate. E cea mai buna dovada

Popescu  •  14 iulie 2017, 12:41

Catalin, de acord cu ceea ce ai descris in articol, o singura mentiune: acele investigatii finantate de ONG-uri si fundatii ar trebui sa contina FAPTE REALE, nu manipulari si dezinformari care nu au legatura cu realitatea. Investigatia de la Rise Project nu prea are parfum de credibilitate, e o insiruire de supozitii si de asa zise fapte nedocumentate. Aici e buba.

Adrian  •  14 iulie 2017, 12:50

Nu vreau sa fac aluzie la imaginarul colectiv cultivat de Ceausescu in jurul sportului, dar oricum orice arhetip isi are radacinile in trecut, deci brandul gsp ar face bine sa gaseasca o solutie la schimbarea de ton a generatiei. Si nu cautati solutii la Doru Buscu lol.

Romulus65  •  14 iulie 2017, 12:56

Pai credeti ca Soros este un bun samaritean atunci cand finanteaza aceste ONG-uri? Soros este un tip inteligent dar un capitalist fara scrupule care prin speculatii asupra monedei nationale a unei tari poate baga tara respectiva in colaps fara sa clipeasca si fara regrete. O mare parte a banilor pe care ii baga in ONG-uri sunt bani pe care i-a obtinut facandu-i pe alti sa sufere. In plus investeste in aceste ONG-uri pentru ca-i slujesc interesele si pentru ca ii perie imaginea .

Caius Cosades  •  14 iulie 2017, 13:02

Raspuns la unele din intrebarile si afirmatiile dvs.: 1. Da, eu am sa ma bucur daca Antena 3 si Romania TV vor ramane fara publicitate. M-as bucura si mai tare daca ar da faliment iar toti *** ar ramane pe drumuri, fara sa mai gaseasca unul sau mai multi infractori arestati ori pe cale sa fie, pe care sa-i slugareasca. 2. Antena 3 si Romania TV nu sunt cainii de paza ai democratiei ! *** care ataca tot ceea ce ar putea avea legatura cu democratia, cu morala civica, cu binele public. Public ! Sustinatori ai unor coterii de imbogatiti de razboi, de arivisti slinosi si agramati, de centuristi politici si in cel mai propriu sens al cuvantului. Sunt mincinosii patologici care otravesc eterul (si o buna parte a natiei) cu minciunile ticaloase, cu manipularile odioase, cu slugarnicia scarbavnica, ticalosia interesata si cu atitudinea gangava de linsatori de profesie. Mercenari ai raului si sicari ai binelui public.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MUGUR PUHA  •  14 iulie 2017, 13:03

Cand opozitia ramane doar presa si societatea civila devine imperios necesar sa ne sprijinim reciproc. Cum societatea civila e mai greu de suprimat dar si mai inerta, observ ca tinta caracatitei PSDiste ramane presa care nu-i convine. Asa cum se vede azi in Ungaria, Turcia, Polonia si, evident nu ultima ci prima, mama Rusia. Oriunde in tarile amintite temele sunt aceleasi: Soros, ONGuri, familia traditionala, presa prea sloboda si alte anacronisme sau aberatii. Nu offshore-urile, nu actiunile la purtator, nu incompetenta si inadecvarea in toate din administrarea statului, nimic din toate astea. Bun, eu unul as vrea sa va sprijin dar nu vad cum sa va trimit banii online. Dar nu PayPal caci renunt de fiecare data pe la mijlocul procesului. Si daca se poate sa trimiteti apoi adresa mea la toti cei cu competente de control in tara asta, ca abia-i astept sa spal putin pe jos cu ei.

Mugur  •  14 iulie 2017, 13:04

Cand opozitia ramane doar presa si societatea civila devine imperios necesar sa ne sprijinim reciproc. Cum societatea civila e mai greu de suprimat dar si mai inerta, observ ca tinta caracatitei PSDiste ramane presa care nu-i convine. Asa cum se vede azi in Ungaria, Turcia, Polonia si, evident nu ultima ci prima, mama Rusia. Oriunde in tarile amintite temele sunt aceleasi: Soros, ONGuri, familia traditionala, presa prea sloboda si alte anacronisme sau aberatii. Nu offshore-urile, nu actiunile la purtator, nu incompetenta si inadecvarea in toate din administrarea statului, nimic din toate astea. Bun, eu unul as vrea sa va sprijin dar nu vad cum sa va trimit banii online. Dar nu PayPal caci renunt de fiecare data pe la mijlocul procesului. Si daca se poate sa trimiteti apoi adresa mea la toti cei cu competente de control in tara asta, ca abia-i astept sa spal putin pe jos cu ei.

Romulus65  •  14 iulie 2017, 13:05

@ Di Livio: Sa mearga si la Romania Tv dar si la Realitatea Tv. Aia de 6 ani nu platesc nimic la stat(TVA,CAS, CASS, somaj) si au ajuns la datorii de 110 milioane RON dupa o insolventa record.

Razvan  •  14 iulie 2017, 13:15

Catalin, daca tu crezi ca ajuti "romanii vulnerabili" si "le faci ziua de maine mai buna" scriind articole de investigatie sociala intr'un ziar de sport, ma tem ca problema de credibilitate e cea mai mica dintre problemele tale :)))

Ovidiu  •  14 iulie 2017, 13:32

Domnule Tolontan Blejnar a stat la Antena 3 cu lunile pe timpul lui Basescu. Hotnews nu a fost deloc deranjat. Pentru ca ANAF-ul lupta cu dusmanii statului de drept. Problema e dubla masura domnule Tolontan.

Bogdan  •  14 iulie 2017, 13:32

Dl. Tolontan, cred ca e cazul sa aruncati o privire pe site-ul Antena3, sa vedeti cum va este prezentat acolo articolul.

Mihai U  •  14 iulie 2017, 13:36

Presa ,ziaristii ca si toti cei care lucreaza in "presa"sunt cumparati pentru ca sunt prea multi,ex:cate ziare sportive sunt in Romania.In capitalism supravietuiesti cu ce produci asa ca cei mai multi din presa trebuie sa dispara si cum ei nu vor se vand.Simplu.

Vio  •  14 iulie 2017, 13:48

Un titlu de articol complet nefericit ... care te cam lasa in ceata ...

Bogdan  •  14 iulie 2017, 14:04

Mr. Politically correctness- vreau sa verific dacă am înțeles bine mesajul dumneavoastră: presa nu face bani din vânzarea Conținutului (abonament, etc) si nu face bani nici din publicitate. Ea exista doar pentru ca niște finanțatori cu înalt spirit civic doresc sa informeze corect si echidistant publicul. Si, revenind la prima concluzie, fac asta pierzând in mod asumat bani. Am înțeles corect?

Andrei F  •  14 iulie 2017, 14:12

O alta fatarnicie promovata de cineva de la GSP!O alta deoarece in ziar astazi se trage intr-un postac care a facut afirmatii contodente despre Prodanca ,Reghe,Dinu...GSP uita ca ieri a admis un articol in care Ganea il batjocorea pe Becali...Desigur ...asta nu vrea sa vada d-l Tolontan.GSP se comporta ca cel etichetat de ea ca ,,postac,, pentru audiente deci pentru a rezista pe piata pentru ca se poate rezista si prin scandaluri sau fete dezbracate...Tot d-l Tolontan pare sa fi uitat scandalurile cu presa ca subiect principal...D-le Tolontan ati uitat ca Adamescu si altii ca el au tinut presa sa-i fie caldut?!Ati uitat cum un anume guvern platea TVR pentru a fi ridicat in slavi la o emisiune folclorica?!Sper ca nu vreti iarasi sa va exemplific!Ati uitat cum Ghita a declarat ca presa este doar un pion pentru scopul unora?!Oare nu am citit din articolele dv. multe articole in care subiectii anchetelor trebuiau sa-si demonstreze nevinovatia?Ei ,presa de ce ar fi deasupra standardelor dv.?Sa va amintesc cat de nociv a fost rolul jucat de unii din presa?Sa amintesc de CTP ,de Turcescu,de Cartianu...?Noi muritorii de rand putem fi calcati de toate institutiile...Subiectii anchetelor din presa trebuie sa demonstreze ca sunt nevinovati.Nu care cumva insa sa banuiesti presa ...O alta utopie ...Cine a certificat pentru dv. ca toate ONG -urile sunt de buna credinta?

bani  •  14 iulie 2017, 14:14

Nu ne intereseaza de unde primiti bani si cine va finanteaza, din partea noastra puteti primi bani si de la Soros si de la CIA si de la extraterestrii sau mafia drogurilor, nu conteaza de la cine atita vreme cit scoateti la lumina coruptia si gunoaiele din politica, sanatate si spitalele romanesti.

Andrei F  •  14 iulie 2017, 14:17

Cătălin Tolontan • 14 iulie 2017, 12:19 @Razvan: Si dupa izbucnirea de furie ce ramine? Intreb serios. Ce informatii utile pentru viata oamenilor ramin? Cum e mai buna ziua de miine a cuiva? Ce roman vulnerabil e ajutat? Sa fii etern furios si nihilist da bine in fraza si nu ajuta pe nimeni.....................................................................................................................................................Domnule Tolontan,va rog,iesiti din bula in care ati intrat!Marile revelatii in Romania in ultimul timp au fost facute de interlopii de la Dragasani si un fost deputat fugit...Presa a acoperit tot raul din Romania...Daca o parte din presa nu-l facea nebun pe Iacobescu poate ca acum eram in alta situatie...

El Cid  •  14 iulie 2017, 14:21

Virginia din presă și combinatorii acestora, *** chipurile "așa-i mititel neprihănit"..... Jalnici și fetizi atît unii cît și ceilalți. Mai grav atunci cînd adevărul este trunchiat și silueta iar amărîtul de cititor, în genere habarnist pune botul la toate zoaile aruncate de acești scrii agramați mai ***. Acum chiar trebuiesc luate masuri extrem de dure pentru toți cei care mistifică adevărul. Băi Băiete și toți cei asemeni ție, dacă scrieți adevărul rămâneți demni și Onești, din nefericire atribuite ce nu fac parte din apanajul rumunașului, mai bine Ciordiți căci și Manipulare adevărului contra cost-tot ciordeala se cheamă. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tulceanul  •  14 iulie 2017, 14:21

"Sa judece cu propria minte ..." asa incepe articolul . Si dupa articol am citit comentariile . Toti suntem mai mult sau mai putin influentati , depinde la ce post tv ne uitam si pe site-uri intram . Probabil multi dintre cei au citit investigatia RIse Project si-au pus intrebarea care nu-mi da pace nici mie "de ce tocmai Brazilia si nu aici , prin Europa ? " . Am si un raspuns , coruptia in Brazilia este mai mai mare decat in Romania , nici nu se compara . Banii negrii ? Idem , nimeni nu te intreaba de unde-i ai . De ce ? Pentru ca sunt corupti .

Alex  •  14 iulie 2017, 14:39

Ce greseala sa scrie cineva in limba romana ca exista posibilitatea sa faci ceva dezinteresat. Majoritatea romanilor nu pot sa priceapa asa ceva. Pentru noi totul trece prin stomac. Nevoile si confortul celorlalti nu exista, nici macar ca idee. In afara de trollii de serviciu, care sunt total dezinteresati atunci cand cer sa citeasca despre sport, nu despre sistemul de nesanatate. Gratis, bineinteles.

Andrei F  •  14 iulie 2017, 14:49

Pentru ca am citit citeva pozitionari de aici...Pana la urma cine este domnul Soros?Este domnul care propovaduieste democratia sau domnul cu ,,Miercurea Neagra,,-atacul asupra lirei sterline?

Magdalena Valentina Feru  •  14 iulie 2017, 14:53

Nu am nimic impotriva ca o fundatie sa finanteze un ziar, dar acel ziar sa publice finantarea pe frontispiciu . Daca un think-tank conservator finanteaza o publicatie , va rog eu frumos sa nu imi spuneti ca publicatia va fi neutra politic. Fara acesta conditie-nu vrem acele investigatii si sa va spun de ce. Poate ca exista jurnalisti si editorialisti mai buni decat are o publicatie in prezent , dar nu ii finanteaza nimeni. Asta inseamna ca nu piata libera decide, nu interesul cititorului decide, nu interesul public decide - ci entitati complet externe de interesul social. O sa spuneti ca nimeni nu v-a conditionat la primirea unui grant ce sa investigati si va cred in totalitate. Dar daca nu aveati genul de investigatii si editoriale dorite de finantator - nu primeati grantul niciodata. Adica va elimina de la interviu sau nu ajungeati niciodata sa fiti primit la interviu , fiindca nu aflati de acesta si nu va recomanda nimeni. Dumneavoastra vreti sa spuneti ca vestitul caine de paza al democratiei mai apara democratia, daca nu depinde in niciun fel de cetatean? Care e solutia financiara pentru jurnalisti , nu cunosc , dar decat mass-media complet detasata de cetatean si comunitate , mai bine mici blog-uri voluntare , care pot pacatui prin neprofesionalism , dar daca sunt citite - inseamna ca raspund nevoilor societatii. Aceste blog-uri nici nu se pot vedea in prezent din spatele publicatiilor finantate netransparent ,care se pretind independente si obiective , pe cand daca erau independente si obiective - ar fi dat faliment demult. Deci , finantarea pe frontispiciu , asta e o conditie de onestitate si transparenta , absolut necesara.

Sorin  •  14 iulie 2017, 15:11

un ONG important pentru GSP este Nea Gigi. Ar fi interesant sa stim cine finanteaza investigatiile dumneavoastra. Si dupa raspundem noi DE CE.

Atheus  •  14 iulie 2017, 15:57

Da ! Ma voi bucura atunci cand antena 3 v-a ramane fara fonduri !

cozma ioan  •  14 iulie 2017, 16:09

problema nu e ca cineva finanteza onguri sau posturi tv sau publicatii 1 problema e ca pt acesti bani trebuie sa prestezi ce spune finantatorul! concluzia adio impartialitate! ex patraru de la digi! nu faci ce spune seful ,***! 14 iulie

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  14 iulie 2017, 16:09

De ce ar avea nevoie un jurnalist de finantare??nu are salariu???

cozma ioan  •  14 iulie 2017, 16:13

sunteti cel mai tare la informatii 14 iulie

vasco  •  14 iulie 2017, 16:31

Cu tot respectul...NU! Nu sinteti credibil!Totul apare ca o teorie ,doar o iluzie.Nu mai crede nimeni in impartialitate in lumea murdara in care traim.Nici in cea ONG-urilor,nici in cea a presei...Totul e doar interes.Din pacate acesta e singurul adevar.Si banul stapaneste totul.

lasacomentariu  •  14 iulie 2017, 16:34

Dupa ce criterii finateaza, sa zicem Soros, ziarele? Exista Caiet de sarcini, evident tot cu dedicatie? Sa fim seriosi nimeni nu da bani degeaba!!! E ceva la fel cu doctoratele, post doctoratele, cursurile, scolile de vara platite de terti sa zicem, total intamplator, dar total intamplator de exemplu lui Cartarescu. Sau poate Plesu, total intamplator. Sau altii ca ei. Nu e nimic nou. L a fel era si acum 60 de ani cu multi "scoliti" prin alte zari, mai rosii atunci. Ne mititi in fata, inventati subiecte, "de groaza", cu titluri total exagerate, uneori cu subiecte total inventate. Exemplele Cristoiu si Bacanu, cu Evz si RL cu Faptul divers au ajuns pentru voi au ajuns pentru voi exemple de urmat in modul de a scrie editoriale, articole, investigatii. Dar problema e ca nimic nu e nou. Asa a fost tot timpul in presa. Scandalul politic sau sexual, "click-ul", nuditatea, manipularea, pseudoinvestigatia, denigrarea, schizoidul se cauta, se vinde si plateste, castiga. Eu cred ca pretul finantarii este acesta. Am dreptate? Va aparati invocand libertatea presei, a exprimarii si acum a finantarii. Evident dati raportul la finantare. Cati oameni ati scos in strada, cati ati bagat in puscarie, cate guverne ati picat. Pentru aste mi-e scarba! Apropo voi presa cereti care este salariul Escai, dar al tau cat este?

Belphegor  •  14 iulie 2017, 16:36

Da domnule Tolontan , tot ceea ce spuneți în legătură cu presa este adevărat , nu se mai poate susține singură și este nevoită să accepte bani de la ONG-uri și de la alde Soros , dar presa , tocmai DE ASTA este nevoită să facă anumite jocuri ale unora care le dă bani și DA!!! presa ESTE compromisă și este BLAT și este vîndută și HOAȚĂ și mincinoasă și face jocurile acelor *&^%$ "non profit". Și un *** *** își poate da seama de asta. De asta avem atîtea "FAKE NEWS"-uri vorba lui Trump dai-ar Dumnezeu sănătate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan b  •  14 iulie 2017, 16:56

Un lucru este clar: presa raspunde la comenzi. Altfel n-ar fi asa de clar impartita in tabere (unii cu astia si altii cu ailalti). Pe ce criterii se face imparteala? Sa fie si banul un criteriu? Nonprofit nu insemana intotdeauna... nonprofit! Din pacate...

mihaix  •  14 iulie 2017, 16:58

Nu-mi vine sa cred ce citesc! Am aflat azi ceva extraordinar. Exista niste organizatii non profit care vor sa aduca la cunoștința publica niste lucruri, platesc pentru asta dar nu au nici un interes. Pe bune?! Cine crede asa ceva? Pe ce lume traiti? Libertatea presei este doar un slogan obosit si prafuit. Nu exista nicaieri asa ceva. Poate doar in mintea unor idealisti care traiesc in anii 60. Mi se pare ca inteligența românilor este jignita cu astfel de afirmații.

dan b  •  14 iulie 2017, 17:02

Asta nu inseamna ca anumite investigatii, dintr-o parte sau alta, care se dovedesc fructuase si validate de justitie nu trebuie apreciate. Chapeau! (azi e ziua Frantei) Dar pana cand nu sunt validate de instanta, ar trebui tratate cu cu mare rezerva. pentru ca multe s-au dovedit partinitoare si neadevarate, din pacate.

Dragao30  •  14 iulie 2017, 17:06

Daca tot spui ca ziarele nu au bani nu cumva ong-urile profita de faptul asta si in schimbul finantarii cer anumite stiri? Adica un fel de santaj? Sau sa credem in bunatatea si amabilitatea oamenilor care sustin ong-urile ca vezi doamne nu ar avea nimic de castigat decat informarea justa a popotului. Doamne ce buni si milostivi si darnici sunt ei

cc  •  14 iulie 2017, 17:18

Domnule Tolontan, Nu trebuie sa fi neaparat rau intentionat ca sa ti se aprinda becul:"Ziaristii fac articole/investigatii/fake news la comanda pentru ca nu au surse de finantare?" Sunt sigur ca nu asta ati avut in scopul articolului dar asta a iesit. Cu alte cuvinte, pun la bataie 2 mil. euro si daram guvernul cu cativa ziaristi talentati. Ceva nu e ok! Si nu vom afla adevarul pana nu vom sti clar cine a trimis anaful la ziare. Puneti-va in locul lui Dragnea. Ati face asa ceva? Personal, cred ca e ceva mai mult decat niste ziaristi fomishti si cativa politicieni corupti.

Crimson Veritas  •  14 iulie 2017, 17:29

Eu sunt cam paralel ... cand vine vorba de ONG-uri astea ... organizatoare de proteste politice ... realizatoare de investigatii cu tina pe banii lui Soros ... colaboratoare cu DNA (care la randul lor sunt recunoscuti de mai toata lumea ... minus d-voastra ... ca fac anchete cu tinta) ...:)) Fiantarea lor este publica sau nu? Daca da ... poti sa-mi spui si mie de unde pot sa aflu cine si cut finanteaza Rise Project (ex)? Pentru ca tot ce spui este ca 'fiecare proiect finantat de ONG e public' ... pe mine ma intereseaza in schimb cine finanteaza ONG-ul ... nu proiecte finanteaza la randul lui ONG-ul ... din bani ai caror provenienta nu o cunoastem ...:)) Iar presupunerile pe care le faci vizavi de ANAF (nu o sa zic ca sunt gresite ... necunoscand speta) ... dar o sa zic ... ca sunt contradictorii ... pentru ca ai avut o ... parere total diferita cand ANAF-ul s-a dus sa evazuze sedile Antena Group ... fara ordin de evacuare ... in timpul Guvernului Ciolos ...:)) Adica cand incalca ANAF-ul legea ... dar si prejudiciaja bugetul public ... evacuand fara ordin judecatoresc ... niste chiriasi de buna credinta ... ca sa aveam acum la un an distanta ... acele sedii nu numai nevalorificate ... dar costand statul roman 25.000 euro in fiecare luna ... inteleg ... atunci zici ... ca ANAf procedeaza corect ... acum cand acelasi ANAF ... face un control de rutina ... la unul din multele ONG-uri ... cu finantari obscure ... acum ANAF-ul este ... copilaresc ...:)) Pai nu merge ... ori e bun ANAF-ul ori nu e bun! ...:)) Vizavi de ONG-uri ... haideti sa vedem cine le finanteaza ... pentru ca ceea ce numesti tu 'investigatii' ... sunt de fapt ... anchete la comanda ... pentru a discredita ... oameni, grupuri, partide, tari ... aceste ONG-uri nu se creaza ... si isi cauta finantare ... e mai rau de atat ... sunt create ... cu un anume scop ... de cele mai multe ori ... oneros ... iar daca nu putem sa le transparentizam ... activitatea lor sa fie publica (nu numai ceea ce numesti tu ... proiect castigator) ... finantarea, personalul angajat, etc ... atunci noi ... sper ... vom vota ... majoritar ... ca ele sa fie scoase in afara legii ... pentru ca nu sunt decat niste ... instrumente infractionale ... manevrate de personaje care se afla in anonimat ... si cu finantare din bani negrii! Eu nu am nimic ... cu faptul ca voi presa ... (si vad ca vrei sa asimilezi si ong-uri sorosiste aicie ... ceea ce e aberant) ... faceti propaganda si va influentati ... printr-un mesaj agresiv, partinitor, de cele mai multe ori si din pacate mincinos ... targetul, tinta ... sa aibe unele obtinui electorale ... fie activ, fie pasiv ... sa cumpere un produs in detrimentul altuia ... dar propaganda trebuie asumata! Nu este frumos ... dar este ok ... pentru ca ... oamenii nu trebuie protejati in acest fel ... ca si cum ar fi niste jucarii comuniste ... trebuie sa se dezvete o data ... de conceptul ca 'statul si socieatea are o obligatie fata de ei ... vizavi de veridicitatea informatiei' ... in loc sa se informeze singuri ... prin depunerea de efort si consumarea de tim ... ei asteapta sa fie informati ... iar acesti oameni nu trebuie protejati ... pentru ca nu sunt deacta ... ca sa va citez propaganda ... doar niste asistati informational! Mai departe ... vreau in schimb sa stiu ... care sunt personajele din spatele unui anumit enterprising de propaganda ... astfel de secrete ... nu pot fi decat infractionale!

VLAD  •  14 iulie 2017, 17:35

Si cand aveai banner cu Rosia Montana Gold Corporation erai independent? Sau, cum ziceai chiar tu, doar ***? Stiu ziaristi care nu primesc granturi si totusi fac presa, mai buna sau mai rea. Asa ca gata cu vaicareala. Ia banii, scrie ce trebuie sa scrii pentru ei si gata! Esti deontolog!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

addriann  •  14 iulie 2017, 17:47

Felicitari pentru articol, in general sunt evitate, in presa, asemenea subiecte ! Sunt de acord cu existenta unor finantari- ,, Adică finanțările care nu vor să obțină beneficiu de business, ci doar să susțină serviciul public al presei. " Numai ca acest serviciu public al presei include si publicatiile de sport. Ar trebui ca finantarile sa se faca , in egala masura, si pentru ziarele de sport, mai ales ca exista un numar mare de ,, microbisti ", carora sa li se adreseze... Totusi, in ultimii ani ziarele de sport au disparut ( cu putine exceptii- Gazeta Sporturilor, Fanatik), deci aceasta finantare ocoleste ,, fenomenul sportiv"...Iar faptul ca exista finantari doar pentru anumite ,, domenii " este, din pacate, o problema...

Adriann_  •  14 iulie 2017, 18:03

Ceea ce prezinta aici Tolontan este o falsa dilema si un sofism de toata jena. Jurnalist este un om care isi castiga painea producand stiri, reportaje, investigatii si articole de opinie pentru care publicul larg este dispus sa plateasca. In momentul in care publicul nu mai plateste pentru ceea ce produci, dar gasesti un patron/finantator/partid/ONG samd dispus sa finanteze activitatea ta pentru a-si atinge scopurile, incetezi sa mai lucrezi ca jurnalist si incepi sa lucrezi ca propagandist. Rise Project si alte chestii de acest gen nu au nimic in comun cu jurnalismul din aceasta perspectiva. Iar dpdv deontologic "investigatiile" lor se plaseaza exact in sfera "kompromatului" de care vorbea Tolontan. Daca e nevoie pot detalia, cu argumente logice desigur.

Ion  •  14 iulie 2017, 18:11

Ce ne place sa ne ascundem dupa vorbe...Care este diferenta dintre aceste ONG-uri si acea presa care il trimit pe Dragnea la DNA si faptul-sa spunem ca asa ar fi-ca Dragnea trimite ANAF-ul la presa si ONG_uri?De ce vreti sa para ca unii sunt mai buni ?Toti sunt la fel sau ar trebui sa fie la fel in fata institutiilor...Adica Dragnea de ce nu poate apela la institutii?La fel si in cazul Ponta,Olguta sau multi ca ei...Toate dezvaluirile care-i aveau in colimator sunt bune dar ce sa vezi cind astia cer si ei institutiilor statului ,vai nu se poate!Cica Olguta a fost trimisa sub lupa institutiilor printr-o petitie scrisa pe un servetel-si vai cica asta e de bine :cind un guvern Ponta a trimis la institutii sute de probleme ...nu se stie daca au ajuns,daca erau probleme adevarate...Deci nici nu putem rade de Ponta ca a facut sute de sesizari prostesti nici nu stim daca aveau un simbure de adevar...Rau este ca ne place sa fie asa...Ca fapt divers...de ce am impresia ca dumneavoastra domnule Tolontan nu ati fi prea deranjat daca va calca sa zicem ANAF-ul ...?Poate pentru ca stiti cum este si s-a intimplat de multe ori...

cib  •  14 iulie 2017, 18:31

Scuza-ma amice, dar nu suntem chiar *** cu totii. Cine da banu', ala stabileste politica editoriala si nu numai, a ziarului. Asa ca n-o mai da pe dupa cires! Te finanteaza un ONG care vrea multikulti si LGBT, pai aia scrii, ca altfel iti arata usa. Si zi, cum e cu radioactivitatea de la Institutul Geologic. E deja mortala sau nu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

flaviu  •  14 iulie 2017, 18:32

ceea ce spune ADRIANN mai sus este logic,argumentat si de bun simt ... Extraordinar cat tupeu pot sa aiba oameni precum Tolontan, ziaristi care aproape ca nu-si mai reprezinta cititorii decat la nivel declarativ..Ba mai mult decat atat, ne desconsidera dpdv intelectual , servindu-ne articole ca si cel de fata...

Stefan  •  14 iulie 2017, 18:44

Foarte bine scris!

Comentează