Începe ediția de campionat cu numărul 100

Liga 1 va fi însoțită în curând de o carte-eveniment, în care este povestit suspansul fiecărui an al primei ligi

vineri, 14 iulie 2017, 7:13

Campionatul nostru debutează în 1909.

Este întrerupt în timpul celor două războaie mondiale.

Fotbalul se reia în toamna anului 1946, când UTA baronului Neumann devine prima campioană postbelică.

Competiția națională curge apoi an de an, fără pauză, iar astăzi ia startul ediția cu numărul 100!

E un moment straniu. Pe de o parte, două echipe românești au colindat în plină vară sub ferestrele înalte ale castelului TAS din Lausanne ca să afle care dintre ele este campioană. O postură care spune multe despre ceea ce Ionuț Lupescu numea la DigiSport ”amatorismul fotbalului nostru”.

Pe de altă parte, începem totuși campionatul cu numărul 100, care se va încheia chiar în anul în care România aniversează 100 de ani de existență.

E interesant. Avem un fotbal mai vechi decât țara însăși.

500 de pagini va avea albumul ”100”, care va trece în revistă fiecare ediție de campionat

Despre asta vorbește volumul pe care Liga Profesionistă de Fotbal îl va tipări în curând și care va purta titlul ”100”.

Autorii îl numesc ”cel mai complex volum despre fotbal publicat vreodată în Romania, mai lizibil și mai puțin arid decât clasicele anuare, destinate nișei specialiștilor și statisticienilor”.

Cine sunt autorii? Cristi Costache și Alin Buzărin.

Ambii sunt ziariști sportivi de aproape trei decenii.

La începutul anilor ’90, Costache făcea parte din valul tinerilor ”îngăduiți” și antrenați la sânge în vechea redacție a Gazetei Sporturilor. Era cel mai aplicat dintre noi.

Scriam împreună în departamentul de fotbal condus de Radu Urziceanu, un spirit autoritar, dar drept și de o minuție înverșunată. Cristi Costache era pe gustul lui ”nea Radu” prin precizia sa și prin dorința de a nu se așterne la mașina Olivetti decât după ce înțelegea logica interioară a partidei la care asistase.  

Cu o carieră care a înnădit jurnalismul și viața ca oficial în vestiarul echipelor de fotbal, Cristi a rămas și azi la fel de pasionat și de integru.

Perechea sa de pe coperta volumului ”100” este Alin Buzărin.

Alin are ADN de statistician, memorie de elefant și verb așa cum puține a oferit presa sportivă de când se știe.

Nu e nicio laudă pentru niciunul dintre autori.

Este o observație care vine din deceniile petrecute împreună, uneori concurându-ne, și din cele câteva capitole ale lucrării pe care am avut privilegiul profesional de a le vedea.

Dintr-un motiv care ține, probabil, de formația sa clasică, de fotbalist ”old school”, Gino Iorgulescu a ținut neapărat ca volumul ”100” să marcheze ediția jubiliară.

”Ca să rămână undeva această poveste a fotbalului nostru”, explică taciturnul șef al Ligii. E ca și cum ar dori să lase ceva palpabil într-o lume care se bulucește digital către TAS.

Nici el, nici noi n-am avut încotro și am devenit parteneri, fără niciun comerț între noi și fără obligații, de vreme ce Gazeta deține arhiva de necontestat a acestor 100 de ediții despre care ziarul a scris an de an.

Redacția a dat acces liber celor doi autori la toată arhiva documentară și foto.

E contribuția noastră la depănarea Ligii 1. Căci asta conține cartea.

Fiecare ediție de campionat este povestită cu statistică și, mai ales, cu întâmplări  în care intervin, deopotrivă, destinul si Partidul, fotbaliști, suporteri, conducători, antrenori și arbitri.

Dobrin, Teașcă, Cornel Dinu, Mateianu, Lucescu, Balaci, Hagi sau Cămătaru sunt doar câteva nume în jurul cărora vibrează cartea.

100 de ani. 100 de titluri de campioană.

100 de întreceri lungi, aprinse, fiecare dintre ele însoțită de milioane de oameni, din atâtea și atâtea generații.

100!

Uneori îți vine să zici că suntem mai buni decât ne considerăm noi înșine.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Alex  •  14 iulie 2017, 7:25

Catalin, Ar fi timpul ca nea Ovi sa lase locul celor mai capabili si sa va apucati de gazetarie sportiva. Cu respect, Alex

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2017, 7:26

@Alex: nici unul dintre ziarele lider de sport din Romania din ultimii 25 de ani n-ar fi fost posibil fara Ovidiu Ioanitoaia. A crescut generatii de ziaristi. Si ne-a invatat sa raspundem publicului, intelegand punctul de vedere al fiecaruia :-)

Bazileon  •  14 iulie 2017, 7:29

Nu e mare scofala accest 100 fotbalistic. Iar cealalta suta (nu-mi dau drama cum at I calculat) e chair trista.

Alex One  •  14 iulie 2017, 7:42

Un citat din Lupescu chiar ne trebuia ! La ce varsta si-a luat Bac-ul ?

Alexe  •  14 iulie 2017, 8:00

Frumoasa inițiativă! Felicitări!

BogDan  •  14 iulie 2017, 8:09

Verb aveau nea Eugen sau nea Fănuş, nu cel de care zici tu. Singurul care mai are așa ceva în ziua de azi este Boanchiş.

Tiristul  •  14 iulie 2017, 8:13

Mai invata istorie. Romania nu e stat din 1918.

Adrian D  •  14 iulie 2017, 8:25

Va rog sa priviti cu atentie fotografia.Ce scrie pe panourile din spatele tribunei?"Ziarul Universul-sprijinitorul sportului romanesc!", Bayern( farmaceutica),Remington, pana si tabela era Omega (originala, nu fake ,made in China). Azi cine mai sprijina sportul romanesc?GSP-ul sau Prosport?Unde sunt sponsorii de alta data pe care-i vedem in fotografie?Toti au fugit precum potarnichile , sa sustina sportul din alte tari cu oameni seriosi. Domn Tolo, te rog scrie un articol despre mizeria in care se zbate in general sportul romanesc. De ce cluburile au ajuns iar la mana politicienilor,primarii si CJ-uri ( vezi cum vrea Tudorache si PSD-ul sa acapareze clubul Rapid) ? De ce ii vedem iar seara de seara la TV si prin presa oameni care au distrus sportul romanesc , precum Mitica Dragomir.La 100 editie de campionat , o echipa fanion al ultimilor 50 de ani a ajuns sa fie condusa de 2 penali cu acte in regula Becali si MM Stoica.Asta este Romania sec XXI. PS.Cu o presa sportiva ajunsa la limita supravietuirii precum somalezii,cu sponsori care dau bir cu fugitii cand aud cine conduc destinele sportului romanesc, FC Teleorman isi targe stadion de 12 milioane de euro ( bani publici).Poate se pregatesc de Liga Campionilor si noi nu stim???Ai citit motivul invocat de Sevil , " performanta sportiva din Teleorman".Interesant nu?

Ardeleanul  •  14 iulie 2017, 8:48

Bravo, uite o carte care garantat ca va avea succes!

Gareth Edwards  •  14 iulie 2017, 9:01

Sunt sigur ca aceasta carte "vibreaza" si in dreptul regretatului Dan Coe.

liviu  •  14 iulie 2017, 9:04

"E interesant. Avem un fotbal mai vechi decât țara însăși."!? Cum ai putu scrie aceasta nazbatie!?

Dr. Dan Patru Tudosie  •  14 iulie 2017, 9:09

@Catalin Tolontan, Am mari dubii ca n-ar fi existat niciunul dintre ziarele de sport din ultimii 25 de ani. Ar fi existat toate sau mai multe. Si, cel mai probabil, de o calitate mult mai buna.

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2017, 9:10

@Dr. Dan Patru Tudosie: " am scris ziarele lider". Adica ziarele cele mai citite, cele mai apreciate de public. Cele care au luptat impotriva blaturilor (alaturi de alte ziare). Cele care au facut investigatii. Cele in care Radu Cosasu a continuat sa scrie, ultimul sau refugiu din presa romaneasca. Acestea n-ar fi existat fara Ovidiu Ioanitoaia.

Burebista  •  14 iulie 2017, 9:25

Domn Tolo, foarte buna ideea si articol bun! Alex are dreptate... o fi domn Ovi mare mester in meseria asta, si toba de fotbal, dar in ultimile luni s-a umplut de penibil, cu zeci de articole in care spunea mereu acelasi lucru, ajungeau si unul sau doua, cititorii au inteles unde bate ... o fi profesionist ( desi in ultimele luni a fost de un amatorism ridicol) , dar ca om , si-a pierdut credibilitatea si demnitatea... il citeam cu placere inainte, acum articolele sale ma dezgusta...

ecostel  •  14 iulie 2017, 9:48

au fost intrerupte de doua razboaie si de o revolutie. asa ca ultimii zece-cinspe ani pot fi uitati cu totul. inafara de un exercitiu de romantism pur si contemplare a dezastrului, nu cred ca va avea alta valoare. poate cei mai in virsta sa traiasca iar bucuriile tineretii. poveste. transformata intr-o snoava.

habarnam  •  14 iulie 2017, 10:26

Catalin Tolontan a scris: "Pe de altă parte, începem totuși campionatul cu numărul 100, care se va încheia chiar în anul în care România aniversează 100 de ani de existență. E interesant. Avem un fotbal mai vechi decât țara însăși." RASPUNS: Romania a aparut - ca stat - in 1859! A fost recunoscuta ca tara independenta 19 ani mai tarziu - in anul 1877! Altfel, foarte buna ideea unei carti! Mult succes si...multi abonati si vanzari!

Cătălin Tolontan  •  14 iulie 2017, 10:27

@habarnam: e vorba de Romania Mare. Asta aniversam in 2018.

vai si-amar  •  14 iulie 2017, 10:43

Aceasta carte o sa fie la fel de falsa precum istoria Romaniei, mai ales de dupa 1947. Tolontane, mai bine iti vezi de anchetele tale spitalicesti si lasa-i pe altii sa se ocupe de sport, nu te mai erija in ceea ce nu esti. Pe vremuri, ziarele de sport sprijineau sportul romanesc. In prezent, ziarul vostru sprijina doar pe fcsb si pe ciobanul national. Pun pariu ca si in carte continuati sa incalcati ordinul judecatoresc prin care se interzice idolului vostru ca echipa lui sa poarte denumirea de Steaua.

Aurel  •  14 iulie 2017, 10:56

Ochiul bun: chiar suntem mai buni...

Mircea  •  14 iulie 2017, 11:23

@tolo: de acord ca Ovidiu Ioanitoaia a avut o contribuite majora in jurnalismul romanesc dar... timpul trece, jurnalismul evolueaza, Ovidiu Ioanitoaia imbatraneste si nu mai tine pasul. Editorialele din ultimul timp pe care le publica pe acest blog nu lasa impresia ca sunt scrise de un jurnalist de calibru ci de cineva care tine cu orice pret sa i se dea dreptate. Articolele sunt aproape obsesive.... Asta nu este jurnalism de calitate... Inca o chestie, off topic dar totusi relevanta: inteleg ca gazeta are si o editie platita si o editie pe hartie dar...este o gazeta a sporturilor si de fiecare data pe prima pagina de web aflam zvonuri despre becali si alte zeci de stiri minuscule din fotbal. UNDE sunt celelalte sporturi ?? In etapa de ieri din turul frantei - de exemplu - Froome a fost invins si i s-a luat tricoul galben... a fost o etapa super cool. Nu scrieti absolut NIMIC in toata pagina de web. De neinteles. Tot acum se joaca Wimbledon, ok, Simona a fost invinsa dar competitia continua cu meciuri tari atat la baieti cat si la fete .... si aici se scrie mult prea putin .... Explicati-mi si mie cum naiba este posibil ca o gazeta a sporturilor sa contina 90% fotbal pe prima pagina ???

marian  •  14 iulie 2017, 11:33

"UTA baronului Neumann" s-a numit, de fapt, ITA intre 1945 (anul infiintarii) si 1949. In 1947 noile autoritati ale vremii i-au asigurat baronului Francisc Neumann un "cantonament" de 8 luni de zile in inchisoare, dupa care i-au facut acestuia o oferta de nerefuzat, confiscandu-i averea si obligandu-l sa emigreze. Intre 1950 -1957/1958 denumirea echipei a fost Flamura Rosie (cum allfel ?! ...), campioni in 1950 si 1954. Denumirea UTA apare in 1958. Mai nou, stadionul traditional al echipei a fost dezafectat in 2014, pe amplasamentul respectiv autoritatile locale promitand construirea unei arene moderne cu termen de finalizare 2018. Oricum, stadionul initial a fost construit intre 1940-1945, deci in plin razboi mondial, asa ca ritmul de constructie de acum (daca va fi respectat si asta ...) nu este nicidecum o performanta. Sper ca autorii cartii au stiut toate aceste lucruri.

vai si-amar  •  14 iulie 2017, 12:21

Tolontane, priveste cum se face "jurnalism" in ziarul vostru: "Kayserispor, echipa lui Marius Șumudică, a pierdut meciul amical împotriva celor de la Konyaspor, unde joacă Ioan Hora, scor 1-2. / Pentru Konya evoluează și Lung jr., Săpunaru și Boldrin, ultimul marcând în minutul 85, iar la adversari unul dintre goluri a fost înscris de Ioan Hora. Lung jr., Săpunaru, Boldrin și Șumudică au ajuns la Kayserispor în această vară. Toți cei patru au plecat din Liga 1 în Turcia." - Cu alte cuvinte, intr-un vai si-amar de articolas, autorul no-name angajat evident la gesepe, habar nu are cine i-a angajat pe Lung jr., Săpunaru si Boldrin. Joaca pentru Konya cu toate ca s-au transferat la Kayserispor. Ce ziceai mai sus? Ca voi sunteti ziar serios? Ascunde-te.

simi  •  14 iulie 2017, 15:36

Felicitari pentru articol.Astept acum articolul lui Buzarin in care sa te laude pe tine...

valentin  •  15 iulie 2017, 7:42

Dacă tot ești așa bun Tolo, să ne spui ce-i cu Stadionul Dinamo. Fără pistă, cu velodrom lângă, pistă lângă velodrom, și sală de baschet/volei/handbal.

XlX  •  15 iulie 2017, 17:20

Poate va fi si ultima. Sau macar ultima in care sa se mai bage vreun ban public, inclusiv in stadioane. Fotbalul nostru nu mai intereseaza pe nimeni dar statul tot sponsorizeaza diversi smecheri.

Bogdan  •  3 ianuarie 2018, 22:27

Initiativa e laudabila. E un album "must have". Am urmarit sa vad de unde se poate achizitiona dar din vara trecuta nu e nicio noutate.Cum se poate cumpara?

Comentează