Unul din liderii rasiștilor din SUA a apărut, ieri, la tribunal cu un tricou cu Zelea Codreanu

Imaginile agenției Associated Press îl arată pe bărbat purtând pe piept portretul imprimat al liderului legionarilor români

marți, 15 august 2017, 5:25

Acum o zi, Matthew Heimbach, unul dintre participanții importanți la demonstrațiile rasiste din Charlottesville, a fost identificat de știrileprotv.ro drept un admirator al Gărzii de Fier, pe baza unui interviu din anii trecuți.

La scurt timp după apariția în presa română a informațiilor, a avut loc la tribunalul din Virginia audierea suspectului reținut pentru că ar fi intrat cu mașina în mulțime.

Printre cei care au venit să-l susțină se numără și  Matthew Heimbach.

În filmarea agenției Associated Press, Heimbach explică reporterilor care sunt convingerile sale purtând un tricou negru, pe care apar figura lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul interbelic al Gărzii de Fier, și inscripția ”Corneliu Codreanu – Prezent!”.

La câțiva metri de el, opozanții rasiștilor îi strigă ”Fasciștii să plece!”.

Comentarii (112)Adaugă comentariu

Horia  •  15 august 2017, 17:37

Mă amuză... "Proud to be black" e ok. "Proud to be muslim" e ok. "Proud to be gay" e ok. "Proud to be white" e rasism.

Cătălin Tolontan  •  15 august 2017, 17:38

@Horia: nu-i amuza si pe cei care au avut de suferit sute de ani de discriminare pentru ca nu erau albi. Asta-i diferenta. Daca sotia sau prietena dvs ar auzi de la sef ”Culca-te cu clientul ca sa aduci contractul!” s-ar simti insultata, in timp ce daca dvs sau eu, ca barbati, am auzi acest lucru poate ca am zimbi. De ce? Pentru ca nu am fost discriminati, o istorie intreaga, precum femeile. In timp ce femeile stiu ca asta s-a intimplat si uneori se mai intimpla. De aceea grupurile vulnerabile sunt protejate. Asta-i diferenta.

dan  •  15 august 2017, 17:44

@Horia ; Bine ai zis !!!

ovidiu_3003  •  15 august 2017, 17:45

...despre Corneliu Zelea Codreanu ...nu stim adevarul ...nici eu nici tu ...m am invatat sa nu mai cred ...decat ce vad ...Ro in anii 30 era o tara saraca ...pe care unii ne o infatisaza bogata ...despre Codreanu stiu ca era un moldovean care arata bine in poze ...Atat ...

Vladimir  •  15 august 2017, 17:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

danThrows  •  15 august 2017, 17:54

@dan, @Horia: va amuza pentru ca sunteti rasisti :)

Chris  •  15 august 2017, 17:55

Sunt 2 fete ale aceleiasi monede. Si "fascistii" si "antifascistii". Mitingul era anuntat. Indiferent ce ziceau sau in ce fel au ales sa manifesteze, mitingul a fost pasnic pana la aparitia antiFA( antifascistii..) , cei care, pe langa proteste si injurii, au inceput sa arunce cu pietre, clor, au lovit cu batele samd. Apoi un *** a cedat si a intrat cu masina in ei. Autoritatile au tolerat si tolereaza manifestarile extreme-violente ale antiFA-vezi cazul Berkeley si altele. Ce tricou purta "nazistul" nu prea are importanta decat in ceea ce ne priveste. Din cand in cand cineva ne mai pune oglinda in fata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

axel  •  15 august 2017, 17:57

:)) :)) :)) :))

axel  •  15 august 2017, 17:59

Daca esti implicit de acord ca e ok sa spui "Proud to be gay" inseamna ca esti de acord cu discriminarea femeilor (in cazul cuplurilor formate din 2 barbati). Pai, mai, Catalin, dupa secole in care femeile au fost discriminate... zau asa :)))

MMm  •  15 august 2017, 18:00

@Cătălin Tolontan: Si atunci solutia e hai sa ii discriminam pe albi ca doar ceillati au avut atata de suferit in istorie, nu? Pana si in Romania, *** au mai multe drepturi in comparatie cu localnicii, ca daca nu, sunt discriminati.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin  •  15 august 2017, 18:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003  •  15 august 2017, 18:02

...daca eu care s roman si sunt impotriva violentei de orice fel ...nu stiu adevarul despre Codreanu deoarece nu pot sa cred in mincinosii de cronicari care mi au falsificat istoria ...nu ma intereseaza daca unii au mintit si altii au scris adevarul ...ii bag pe toti in aceeias oala ...nu mai cred in istoricii romani ...ce poate sa creada barbosul acesta american despre Codreanu ?...probabil crede ca se lupta cu justitia romana de atunci ...ca se ducea cu pistolul in mana la proces ...nu stie ca a fost omorat ca un caine . De ce sa ti pui pe tricou pe unul care a fost omorat in inchisoare ?...Che Guevara nu mai e la moda ?

Hackerul, polițist texan  •  15 august 2017, 18:05

@Catalin Tolontan Albii nu au fost singurii care au practicat sclavia, dar sunt singurii care trebuie să plătească pentru propria lor istorie. Arabii au practicat sclavia și încă o fac. Nimeni nu zice nimic despre asta. Turcii au practicat sclavia.... nimeni nu spune nimic. Majoritatea țărilor africane au practicat sclavia si in unele zone inca se practica... nimeni nu comentează. In India de azi există sclavi din randul castele de jos... nimeni nu de revolta. Asia, America de Sud... peste tot au existat episoade in istorie care au avut legătură cu sclavia. Sau mai fim ipocriți. E clar că toate *** planetei au descoperit că pot să exploateze vina albilor pentru propriul lor interes.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fcsb nu e steaua  •  15 august 2017, 18:05

Eu nu stiu de nu i lasam dracu pe americani si povestile lor de *** acolo dincolo deparre ca de cand au intrat pe aici doar jaf si prapad fac

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belphegor  •  15 august 2017, 18:07

Tolontane , vezi că rasiștii sunt ceilalți. Antifa... Tge New Black Phanters... Black lives matter... Tu știi ce se întîmplă în SUA??? ceva fără precedent în istoria omenirii. Vor să extermine bărbatul alb... rasa albă... mai citește .... mai documentează-te. Văd că presa liberal - progresistă de ultra stîngă inclusiv fake-news-ii de la CNN... CNBC... ABC... CBS... nu spun nimic despre prăpădul pe care î-l fac comuniștii (de fapt comuniștii erau mici copii pe lîngă ăștia) de ultra stînga... opozanții lui Trump care nu vrea decît să fie ordine și democrații libidinoși să nu mai lase toți emigranții ilegali să intre în State , pentru ași crea ei (democrații... de fapt liberal-progresiștii) voturi multe și susținători... Mai bine mă abșin că dacă încep.... nu mai termin nici pînă la Anul Nou. Albii... MAI ALES bărbații... MAI ALES creștinii sunt VÎNAȚI. Se întîmplă lucruri oribile și de neconceput.

Cristian VAVURE  •  15 august 2017, 18:08

Mi se pare ca autoritatile romane ar trebui sa ceara extradarea acestui individ ! Nu i asa domnule Florian de la Noul Gestapo romanesc alias institutul vitzel ! Hhahahahahaha !

pawn  •  15 august 2017, 18:08

mda...de asta tolontan, la fiecare tura de alegeri, trage de oameni sa voteze impotriva singurului partid de stanga din .ro. dar nu pot decat sa rad, anticipand valul de revarsari legionaroide care or sa urmeze din partea prietenilor blogului de fata. "****** ***". he, he, o sa rad.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gbr  •  15 august 2017, 18:09

SUA s-a impartit in doua cete: comunisti si fascisti. Si in mare parte este vina politicienilor care i-a divizat si i-a dus la extrem, cu o retorica agresiva de ambele parti.

vasile  •  15 august 2017, 18:10

Cel mai probabil un agent provocator folosit de serviciile secrete americane. Precum presa occidentala controlata de aceleasi servicii, vezi cartea marturie a doctorului Udo Ulfkotte, "Jurnalisti cumparati", in care descria cum majoritatea jurnalistilor germani si nu numai sunt controlati si finantati de CIA. La 56 de ani, moare subit de ... inima! Matthew Heimbach apare pe scena initial ca un sustinator ardent al ... evreilor, al multiculturalismului neoconservator, samd. Vezi interviul aici: https://www.youtube.com/watch?v=wsj0AF809dc Apoi este reciclat ca ortodox rasist :-) Divide et impera!

gbr  •  15 august 2017, 18:11

erata :)) *i-au

Daniel  •  15 august 2017, 18:14

Nu e chiar asa Catalin..nu vor sa se integreze pentru ca e mai usor sa tipi :sunt discriminat decat sa pui osul la munca..au fost lasati de capul lor in Africa de Sud odata cu iesirea liderului din inchisoare si uite ce se intampla..toata Africa e in degringolada si vor acelasi lucru si pe unde ajung..hai sa privim la noi in curte:romii...sunt discriminati esti de acord cu mine..facem ceva?nu cumva e in educatia si cultura noastra sa-i discriminam fara sa ne dam seama?noi mergem in Turcia si formam comunitati si apoi tipam ca vrem drepturi pentru ca sute de ani le-am platit tribut si ne-au luat copiii sclavi in armata lor?

Ovidiu  •  15 august 2017, 18:15

Cătălin are dreptate, până la un moment...asta nu scuză in niciun fel faptul că eu pot fi acuzat că sunt misogin dacă port un tricou cu mesajul ”mândru că sunt bărbat”....idem și in cazul dat de Horia...orb să fii să nu vezi ce se dorește la nivel global, un amestec al raselor, o indobitocire cât mai rapidă și distrugerea oricărei identități naționale.

radu  •  15 august 2017, 18:15

Imi pare rau sa-l dezamagesc, dar Codreanu nu a fost rasist. Antisemitismul lui Codreanu s-a nascut din faptul ca evreii controlau finantele tarii, nu era un antisemitism per-se. Identitatea facuta intre legionarism si fascism e eronata, de sorginte comunista. Legionarii nu au fost fascisti, legionarismul fiind o miscare independenta. Daca ar fi fost fascisti, Hitler ar fi mizat pe ei, nu pe Antonescu. Cat despre salut, sa nu uitam ca in anii 30' salutul nazist era facut inclusiv de prim-ministrii tarilor occidentale si de presedintii comitetului olimpic international. Va indemn sa cititi insemnarile lui Codreanu facute in inchisoare: insemnari de la jilava, ed. Evdokimos

Bibicu  •  15 august 2017, 18:17

Ce stie tipul ala de Codreanu si legionari ? Trebuie intrebat. Mai degraba s-a nimerit si el in Dragonul Rosu si a luat ce a fost mai ieftin. E tare treaba. Mai tineti minte intamplarea aia cu instalatorul din US care si-a vandut Toyota la dealership ca sa-si ia una noua, si s-a trezit ca dealershipul nu i-a sters de pe masina numarul de telefon si numele la firma, si i-a vandut vechea Toyota la ISIS. Si a inceput lumea sa-l sune sa-l ameninte. Va dau si video https://www.youtube.com/watch?v=57hPZeo4nLQ Cam asa e si asta... Unde dai si unde crapa.

huxley – brave new world  •  15 august 2017, 18:17

@Catalin - prin opinia ta ne oferi un exemplu de gandire colectivista demn de postmodernismul marxist care predomina cultura occidentala in ziua de astazi. O intrebare : In ce masura un INDIVID care face parte dintr-o anumita etnie este responsabil pentru faptele stramosilor sai in asa fel incat sa i se limiteze dreptul la libera exprimare chiar si prin sintagma "Proud to be white" ?

genu  •  15 august 2017, 18:22

Am inteles ca flacaul acela ar avea ceva origini romanesti. / Dar nu face nimeni in presa noastra o minima analiza etica - ce-o avea lumea cu Zelea asta? Lumea civilizata. A prezenta lucrurile doar ca pe o bizarerie - Timur Lenk sau Zelea pe un tricou in SUA e tot aia. - ce-i poate invata pe baietii de galerie, care vad in barbatie numai frustrare? Altfel, Zelea si civilizatia par subiecte tabu in Romania .

sorin  •  15 august 2017, 18:28

De acord cu ovidiu_3003, cu atat mai mult cu cat "amploarea" miscarii legionare a fost mult exagerata si modul in care s-a manifestat mult mistificat de catre regimul comunist si apoi de continuatorii acestuia. Nu pactizez cu extrema dreapta, asa ca opinia mea este doar ca ne-am obisnuit de multa vreme sa dam importanta oricarei situatii care printr-o mediatizare nejustificata este adusa atentiei, cu alte cuvinte preferam Can Can oricarei publicatii serioase. Asta e propaganda la noi si din acest motiv daca un exaltat apare cu tricoul lui Zelea Codreanu sau Ante Pavelici, este mai importat decat jaful facut la nivel national !

Gino  •  15 august 2017, 18:31

Domnule Tolontan, nu le poți explica rațional fanaticilor(religioși, rasiști , homofobi ,etc..) că în decursul istoriei umane, au fost nenorocite generații întregi de oameni pe niște criterii rizibile. Și, pt mine, e greu de înțeles de ce specia umană nu a evoluat:((

Teo  •  15 august 2017, 18:35

@Catalin Daca era un tricou cu Che Guevara era ok. Probabil daca era cu Iliescu eram mandri de asta. Lasa ca sunt buni opozantii lor in frunte cu steaguri gay si cu SECERA SI CIOCANUL. Sa luam toate exemplele de stanga de afara ca n-am trait suficient 50 de ani in comunism, sa vina marxismul cultural acum! Chiar de cateva minute am vazut un interviu cu un contra manifestant care spunea, in spiritul "democratiei" intelese de voi, ca viata albilor nu conteaza. Ala nu e rasism, mereu albii sunt de vina.

Lotzi  •  15 august 2017, 18:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pop ion  •  15 august 2017, 18:38

sa ridice mana in sus cei care si-ar dori un ginere negru si atunci o sa ne dam seama cati dintre noi nu sunt rasisti, te rog sa comentezi asta d-le Tolontan.

Cătălin Tolontan  •  15 august 2017, 18:39

@pop ion: sunteti rasist si e normal sa vi se spuna asta. Sunteti rasist atunci cand plecati de la ideea ca un ginere negru va e inferior din cauza culorii pielii si nu e demn de fata dumneavoastra. Fata care ar fi intr-o mare dilema intre un tata rasist si clona lui Denzel Washington in varianta tinara)))

neomarx  •  15 august 2017, 18:40

Sub 5% dintre oameni fac diferenta intre (sau pot explica coerent ce inseamna) fascism, nazism si/sau legionarism (notiuni esentialmente disjuncte), dar peste 95% stiu absolut sigur (!!) ca sunt lucruri rele. O fi democratic asa? Sanatos ar fi sa cunoastem cate ceva despre obiectul discutiei si abia dupa aceea sa avem pareri. Altminteri egalitarismul ramane doar un cosmar cumplit creat de "geniile" iliterate si trait de oamenii educati. Un alt exemplu: - multi romani folosesc impropriu cuvantul "nationalist", incarcandu-l gresit cu semnificatia cuvantulu "sovin", din acest motiv considerand "nationalismul" ca ceva rau. O greseala care nu se intampla si in cazul cuvantului "familist" de pilda (a iti iubi familia nu inseamna sa urasti alte familii...).

Ioan Paul Orha  •  15 august 2017, 18:41

Stimabililor: prima conditie pentru a comenta despre Corneliu Zelea Codreanu este sa cunoasteti cu claritate istoria acestuia. El nu are nici o legatura cu Garda de fier, infiintata de catre Horia Sima, dupa moartea primului. Asadar, autorul celor de mai sus greseste. Apoi, legionarii romani au construit biserici, diguri si adaposturi pentru multi saraci. Actiunile lor destructive au fost reactii la actiuni ale celorlalti. Sunt vinovati pentru reactii violente, uneori de asasinare a oamenilor politici. Nu se fac aprecieri din auzite despre legionari.

Doctoru’  •  15 august 2017, 18:42

De ce este Capitanul subiect tabu? Pentru ca a vrut sa faca o Romanie "ca soarele sus pe cer"?

Adrian  •  15 august 2017, 18:45

Tolontane Probabil ca nu dai drumul la ce scriu eu acum...pierd probabil timpul. De unde stii tu ce se intampla in America? Sunt curios. Care sunt sursele tale de informare? Hai sa-ti spun eu desi nu ai sa recunosti: CNN, NYT and Huffington Post nu-i asa ca am ghicit? De cand te-ai apucat tu sa faci pe anti-nazistul si de unde stii tu ma care sunt nazisti si care nu? Ai auzit vreodata de BLM sau Anti-fa? Cum i-ai incadra pe astia si la ce nivel de teroristi...ca prea le zici tu frumos de femei si drepturile lor....Bah asa va place sa va bagati in seama fara sa intelegeti despre ce vorbiti...Stii tu ce s-a intamplat in Charlottesville mai bine ca aia care au participat. Vezi bah ca ala care il numesti tu terorist sau nazi era suporter democrat! Votase Hillary Clinton....destepti sunteti voi astia de la GSP...

george  •  15 august 2017, 18:48

Dl. Tolontan, e a doua oara cind trebuie sa va temperez. Fac asta fiindca respect foarte mult anumite investigatii semnate de dumneavoastra. Domnule Tolontan, va lansati, cu titlu individual dar sinteti acompaniat si de o parte din redactie in afirmarea unor politici pe care nu aveti cum sa le intelegeti. Nu aveti experienta necesara, nu aveti cultura politica si economica necesara pentru a va pronunta pe tema curentelor politice actuale din US si/sau din Europa. Tot ce spuneti sint teme deja uzate moral in vest, mult mai bine intelese de cei ce traiesc acolo, sint preocupati de ele si au trecut prin documentatia necesara. Sintem intr-o perioada in care ideologiile inventeaza semantic, folosesc ideologic cuvinte al caror sens e denaturat. Va recomand recenta carte a lui Pascal Bruckner-"Un racisme imaginaire" si veti intelege mai bine subiectul tratat azi. Asta, inainte de a incerca sa refaceti istoria US in ziua in care statuia Gen. Robert Lee a fost distrusa in Texas de un grup de extrema stinga. Daca va incearca un sentiment de simpatie pentru ei, imagini de la distrugeri cauzate de extrema stinga provenite din Franta va vor atenua excesul gindirii bine orientate. Daca incercati sa atingeti istoria extremei dreapte US, va recomand una dintre capodoperele cinematografiei mondiale, D.W. Griffith : The birth of a Nation, 1916. Reproduc o sintagma din aceeasi perioada : "Invatati, Invatati, Invatati". Succes.

pavel  •  15 august 2017, 18:49

vorbeste ciobul de oala sparta. mai incet cu pianul pe scari, domnule tolontan. toata lumea stie ca gspul este un ziar care incita la ura nationala, vezi ziarul de sambata, atacul la cfr cluj. gspul este oare sovin si xenofob? urmas al lui antonescu? probabil voi fi cenzurat ca deranjeaza.

Eduard  •  15 august 2017, 18:50

***"***" *** *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Shamolxis  •  15 august 2017, 18:54

inainte sa il criticati pe baiatul asta cu Codreanu pe tricou ar trebui sa va faceti o idee despre cei care striga "fascistii sa plece", cel mai probabil acestia fac parte din Antifa si alt-left. may the lord KeK save us all #freeKekistan

Mihai  •  15 august 2017, 18:55

Fiecare știe istoria alternativa. Suntem mințiți si manipulați. Corneliu Zelea Codreanu un roman cu origini poloneze a fost un patriot român . în primul război mondial s a dus la centrul de recrutare să se inroleze împreună cu tatăl său desi vârstă nu i permitea. Un naționalist convins care a înfruntat timpurile alea cu convingeri identice cu ale lui Mircea Eliade. Iar .Eliade n a fost pus la zid nici acasă nici în occident...

Lucian Vasiliu  •  15 august 2017, 19:02

Acum câțiva ani buni, in ediția online a lui Toronto star, chiar pe prima pagina, apăruse o caricatura care apoi a fost cenzurata Pe scurt, era vorba despre un șofer care pierde controlul mașinii iar prin fata lui trece o familie: soție, soț, doi copii si un câine. Într-un ultim efort de evitare a coliziunii șoferul se gândește: " pe cine e mai bine da lovesc? Femeia in nici un caz, are drepturi speciale, copii doamne ferește, la fel, câinele nici atat. E clar, il calc pe bărbatul alb, asta nu are nici un drept special" Grupuri Nefavorizate sau nu, dincolo de gluma asta este o realitate Se cheamă pozitive discrimination Ce mai faci aici Tolontane? Ai încurcat-o...

Mihai  •  15 august 2017, 19:02

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horia  •  15 august 2017, 19:04

@Cătălin Tolontan Nu puteți să afirmați că nu realizați faptul că rasa albă este rasa aflată în cel mai mare pericol dintre toate, la ora actuală. Ar trebui să-mi fie rușine că sunt alb? Nu. Am voie să organizez un miting pe tema asta? Nu, pentru că automat sunt catalogat drept rasist. E perfect în regulă să admitem că suntem diferiți, putem să și celebrăm asta. De ce la mine e rasism, și la negri (exemplu aleatoriu) e sărbătoare? Dacă doriți să dezvoltăm perceptul ăsta, un somalez nu se va adapta în Suedia, la fel cum eu nu m-aș adapta în Iran. Și asta e perfect în regulă. Dar, din moment ce eu sunt alb, ce scriu aici e rasism / nazism / neo-fascism.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  15 august 2017, 19:10

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003  •  15 august 2017, 19:12

Citind anumite comentarii imi dau seama cat de departe sunt in a l aprecia pe Corneliu Zelea Codreanu ...eu fac parte din cei 95 la suta care cred ca fascismul ,nazismul,legionarismul si comunismul sunt ceva rau fara a putea explica in mod coerent ce inseamna fiecare ...bine comunismul romanesc stiu ce inseamna ...dar decand traiesc in capitalismul romanesc ...nu mai mi se pare asa rau ...

degat legau  •  15 august 2017, 19:13

Nu prea vad care e problema! E unul in SUA care il admira pe CZC. Asa, si?

para  •  15 august 2017, 19:19

Bine Horica ! Respect.

Bogdan  •  15 august 2017, 19:23

Domnule Tolontan, in numele corectitudinii politice va somez sa-mi Spuneti dacă asta nu e pura libertate de exprimare (purtarea tricoului). Pe vremea charlie hebdo susțineați faptul ca publicarea unor caricaturi in care o persoana sfânta intr-o anumită religie este sodomizata reprezintă cea mai pura exercitare a libertății de expresie. De ce acum lucrurile ar sta altfel? De ce faptul ca domnul Pop (mai sus) susține ca nu dorește un ginere negru il face rasist? De ce nu putem conveni ca dl. Pop e acoperit de libertatea de exprimare ca corpodean (cacofonie nu doar permisă, ci si căutată) de regulament? De ce libertatea de exprimare pare ca e legitima doar in context politically correct?

Filbert  •  15 august 2017, 19:27

@Adrian Tolo se informeaza de la CNN si Huffington in loc sa citeasca sursele 100% obiective Breibart, FoxNews plus site-urile KKK. Bah, dementul care a intrat cu masina in oameni era Antifa, asa ti-a spus tie bannon?!

Comentează