O recomandare pentru cartea verii: „Sapiens” de Yuval Noah Harari

Ce ne-a făcut ceea ce suntem astăzi și, mai ales, spre ce ne îndreptăm?

duminică, 20 august 2017, 8:08

De ce Homo Sapiens, un mamifer mediocru apărut acum 200.000 de ani pe lungul lanț trofic al Pământului și unul dintre mezinii zăpăciți ai genului Homo, a ajuns stăpânul planetei?

Yuval Noah Harari ne amintește că:

Ce am făcut noi și nu au făcut ceilalți?

Am fost singurii, spune Harari, care putem vorbi nu doar despre ceea ce există, ci și despre ceea ce nu există.

Vedem leul de lângă râu, dar ne putem imagina și inorogul.

Suntem singurul animal din istoria de 4,5 miliarde de ani a planetei Pământ care construiește fantezii. Suntem creatorii miturilor care s-au dezvoltat în ficțiuni sociale.

Am devenit eficienți nu doar cooperând, multe specii fac asta zi de zi de milioane de ani, ci cooperând în numele unui viitor pe care nu-l putem cunoaște, ci doar imagina.

Am avut încredere.

Să ai încredere e, uneori, împotriva dictatului ADN, creat după sute de mii de ani de joc cu sumă nulă.

Asta apropo și de explicația pentru care civilizațiile în necaz, cum e cea românească de azi, nu reușesc să se strângă în jurul unor mituri comune, în jurul unor constructe sociale.  

Deși e substanțială, are 350 de pagini de format mare, Polirom a onorat lucrarea și a fost loială efortului autorului ca ”Sapiens” să fie ușor de parcurs. Traducerea lui Adrian Șerban este de o fluență admirabilă și tehnoredactarea este generoasă.

Harari urmărește firul roșu al conceptelor sale despre evoluția omenirii și o face palpitant, presărând zeci de exemple de istorie concretă.

”Sapiens” îți transmite liniștea și deopotrivă tulburarea care te cuprind când te culci pe spate și te zgâiești la stele.

Simți că suntem mici, departe de problemele în care ne înverșunăm curent, dar în același timp ești sorbit primejdios de ceva mai mare decât tine.

Deși, după un început de thriller, cartea are o ”burtă” la un moment dat, ”Sapiens” crește sufocant spre final și te cațără într-un ritm de ”roman polițist al speciilor” până la ultima pagină.

Capitolele de final sunt dedicate ideii de devenire.

Suntem pe ultima sută de metri sau de ani a lui Homo sapiens? Am devenit prima specie a planetei care poate modifica în mod sistematic viața. Nu e vorba că scopim animalele sau că ne punem brațe pe care le mișcăm cu ajutorul gândurilor, ci că ne putem modifica stările de conștiință și dorințele.

În general ne temem de prelucrarea genetică.

”Sentimentul predominant este că se deschid prea multe posibilități într-un timp prea scurt, iar capacitatea noastră de a modifica gene o ia înaintea capacității de a utiliza în mod înțelept și precaut această pricepere”.

Numai că miza poate fi înlăturarea a numeroase boli incurabile, urmări dezastruoase de accidente și beneficii pentru o întreagă planetă.

”Un asemenea cyborg, care să beneficieze de o inteligență colectivă, nu ar mai fi uman și nici măcar organic. Ar fi ceva cu totul diferit. Ar fi un tip atât de fundamental diferit de ființă încât nu putem nici măcar să înțelegem implicațiile sale filosofice, psihologice sau politice”.

Ultima frază a cărții:

”Însă din moment ce s-ar putea să fim curând capabili să ne creăm și dorințele, adevărata întrebare care ne stă în față nu este ”Ce vrem să devenim?”, ci ”Ce vrem să vrem?”. Cei care nu sunt speriați de această întrebare probabil că nu au reflectat suficient la ea”.

Răspunsul e schițat în a doua sa carte, apărută și care a fost deja anunțată în România de editură.

Comentarii (50)Adaugă comentariu

bilu  •  20 august 2017, 8:41

Raspunsul la intrebari este unul singur: IIsus Hristos cel rastignit. "Ce vrem sa devenim"??? "Ce vrem sa vrem"??? Dar parca-i dupa noi! Vai celor ce sunt piatra de poticnire pentru altii! Doamne ajuta.

andrei  •  20 august 2017, 8:49

Domnule Tolontan, cand faceti domnule curatenie in ograda asta numita GSP? Ne-am saturat de titluri de Cancan, inselatoare, miselesti, la "hai cu clickul". "Critici la adresa lui Dică din interiorul clubului: Nu are nicio treabă cu acest post" - titlul unui articol din care aflam ca Duckadam a declarat: "Mă intrigă de ce joacă Pleașcă pe acest post. Nu are nicio treabă cu acest post, de fundaș stânga. Stă rău în teren.". Exemple de genul acesta se gasesc in fiecare zi. Ne-am saturat. Vrem o presa sportiva integra, obiectiva, corecta, cum imi place sa cred ca sunteti dumneavoastra. Oare nu va uitati prin articole, pe la comentarii? Cititorii sunt nemultumiti. Imi vine greu sa cred ca nu observati aceste lucruri si ca, prin pozitia dumneavoastra in redactie, nu ati avea puterea sa inspirati o noua directie GSP-ului.

Florea  •  20 august 2017, 9:15

Cat costa cartea?

Sorin Camner  •  20 august 2017, 9:18

Dragule, asta e cartea verii 2017? Pai cam in urma. In vara lui 2016 Harari publica "Homo Deus, A Brief History of Tomorrow", continuare a lui "Sapiens, A Brief History of Humankind"... Eu zic ca, ca-n toate, romanii sunt intarizati nitel.

Cătălin Tolontan  •  20 august 2017, 9:19

@Sorin Camner: propunere pentru cartea verii pe piata editoriala din Romania, despre asta e vorba.

Fane  •  20 august 2017, 9:21

@andrei -Intru-totul de acord. Este o bătaie de joc, față de cei, care sunt interesați de sport.Totul e făcut pentru scandalagii, pentru cei care se gândesc (deși nu au cu ce ) doar la capra vecinului, pentru Gica contra și alți "intelectuali" de pe maidane.

Bogdan  •  20 august 2017, 9:29

Stimate domnule Andrei, țin sa va aduc la cunoștința faptul ca gsp este un pionier in războiul de asanare a presei românești. E drept ca practica la scara industrială click bait-ul, dar nu va permite in comentarii termeni politically incorrect nici ca licența poietica. Si nu, asta nu e ipocrizie, asa cum ați putea crede, ci verticalitate erecta. Mai mult, gsp are capacitatea supraomenească de a discrimina libertatea de exprimare in buna si rea, capacitate care vine, desigur, de la Dumnezeu tatăl. Spre exemplu, dl. Tolontan, aka The king of politically cotrectness îți poate explica fără sa se încordeze ca charlie hebdo e expresia celei mai pure libertăți de expresie, iar a comenta asta e de neacceptat, in timp ce a purta in SUA un tricou cu Zelea Codreanu e un fapt incalificabil, pe care libertatea de expresie nu il poate accepta. Desigur, dacă același personaj ar fi purtat un tricou inscripționat cu caricaturi ne suie charlie (spre exemplu cea in care un anumit profet este nițel sodomizat), ei bine atunci lucrurile ar fi fost nu numai comestibile ci si, nu-i asa, digerabile. Trăiască in veci si înflorească corectitudinea politica in scumpa noastră patrie!

ovidiu_3003  •  20 august 2017, 9:30

...asta dupa fatza si dupa nume arata a arab francez ...mai bine scria despre atacuri teroriste ...era mai credibil ...cu leul lui de langa rau ...cu tot ...inorogul ...

Mihai Savu  •  20 august 2017, 10:02

Ne-am saturat! E o mare diferenta de calitate intre bloguri (sa ne traiesti maestre Radu Cosasu!) si articolele de zi cu zi. Pe langa articolele cu titluri inselatoare si continut (prea) subtire, e tot contextul bolnavicios extras din ziarele de scandal: Libertatea, Click, Cancan, Wow, Antena. Puteti arunca o privire la varianta in engleza a site-ului Marca (http://www.marca.com/en), sint si acolo citeva articole de genul 'girls', 'photos' (decente, de altfel) dar restul continutului e de calitate si informativ. Un alt exemplu, din zona engleza, e Guardian (https://www.theguardian.com/football), care parca incearca sa ridice cititorul la un alt nivel de intelegere. Vrem un continut curat, sa nu iti fie rusine daca sotia sau un prieten te surprinde citind un articol pe site.

Alex One  •  20 august 2017, 10:18

Bravo Andrei, ai scris ceea ce gandim foarte multi. Si pe mine m-a intrigat titul mentionat. Si daca ar fi singurul.... Din pacate nu vad raspunsul d-lui Tolontan la intrebarea dv. referitoare la curatenie, reactie care apare cand se vrea, in chenar galben. Poate mai tarziu.

Marcos  •  20 august 2017, 10:20

Nu am citit-o, dar după ideile prezentate pare interesantă. Am întâlnit ideea despre imaginaţia care-l separă pe om de alte animale la Jared Diamond. Acesta spunea că un om şi un iepure văd în egală măsură un gard în mijlocul unei câmpii, dar numai omul e în stare să-şi imagineze gardul într-o câmpie goală.

Mircea  •  20 august 2017, 10:54

abilitatea de a dori sa privesti in viitor si de a crea propriul viitor - ... Interesant

chimistul_99  •  20 august 2017, 11:35

Autorul s-a nascut in Israel. Acolo traieste si in prezent, impreuna cu partenerul sau de viata. Cartea, interesanta, curajoasa chiar. Oare cum reactioneaza biserica la multe din teoriile si intrebarile din acest volum . De apreciat ce face domnul Tolontan, prezentandu-ne, periodic cate o carte buna. Cred ca GSP-ul ar putea scrie si despre cartile de sport, in ultima perioada au aparut destul de multe. Pentru multi ziaristi, probabil, e greu cu cititul, mai usor e cu gigi, meme, reghe si altii. Cat despre necesara "curatenie" din redactia GSP, mi-am pierdut orice speranta. Cititi ce a scris saptamana trecuta dl. Ioanitoaia despre KICKER SPORT.... nu e cotidian , e prea rece, prea multa statistica....ce mai, nu-i place... Daca nici Kicker nu face presa sportiva adevarata.....facem noi, cu cotidianul nostru!

DORU  •  20 august 2017, 14:48

,,că capacitatea,, doar atat !

szahel  •  20 august 2017, 15:40

A avut si un curs pe Coursera acum 2 ani, care a disparut insa... Noroc ca totul e pe Youtube ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

szahel  •  20 august 2017, 15:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doilaunu  •  20 august 2017, 18:13

dle Tolontan, ma alatur si eu cititorilor care cer calitate pe siteul GSP. Pentru mine este clar ca de la dl. Ovidiu Ioanitoaia nu o vom primi, parca as crede ca de la dvs. mai este o sansa. Inteleg ca siteul, asa cum este structurat si gandit, are menirea de a produce bani, pentru ca, probabil, majoritatea publicului (chiar daca nu o recunoaste), asta doreste. Dar de ce nu faceti si un alt site GSP, unul de clasa, de analiza sportiva, unde titlurile mincionase sa dispara, la fel articolele veninoase, pline de ura, scrise de ziaristi care ar trebui sa iubeasca performanta sportiva. Un astfel de site nu ar trebui sa accepte nici comentarii injurioase de la cititori, nici subiecte false, nici stiri de can-can. Asa... ramaneti si cu banii scosi din varianta actuala a siteului, dar si cu satisfactia profesionala ca faceti treaba asa cum v-ati dorit, cred, in varianta "class GSP". A... si ca sa nu fiu total pe langa cu comentariul meu, bineinteles ca va multumesc pentru recomandarea de lectura.

Battlefield Composing Hallelujah  •  20 august 2017, 18:40

Ne intoarcem la rumegat nonsens-uri cum se'ntoarce cainele la *** lui. Poti ucide toti matematicienii din lume, 1 + 1 tot egal cu 2 ar fi. Asa si cu D-zeu, chiar daca nici un om nu ar crede in existenta Lui, El tot ar exista.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SORIN CAMNER  •  20 august 2017, 18:55

Catalin, daca nu ma-nsel, Sapiens a aparut la Polirom, in 2016. Faptul ca eu am citit ambele carti ale lui Harari anul trecut n-are relevanta. Anul acesta, ca sa venim la ceea ce spune, printre altele, Harari in "Homo Deus", si-n Romania, dovada facand colocviul pe care urmeaza sa-l organizam pe 11 noiembrie la ICR - "Robotizare, uberizare, precarizare", ar trebui sa vorbim, in consonanta cu lumea, despre viitorul muncii. Recomand "Why the Future is Workless", a alui Tim Dunlop. Sapiens este, totusi, o carte din 2014 iar in lumea asta datele evolueaza rapid. Si un amanunt elementar, my dear Watson. Pe o piata foarte mica si discutand despre carti de interes pentru oameni care, in genere, stiu engleza, ar fi bine sa vorbim despre lucrurile de astazi, nu de ieri. Poate aud si editorii. Multumesc.

scamapeparbriz  •  20 august 2017, 21:53

bai scamner, ia mai lasa-ne cu snobismul si elita voastra de ***, te crezi mare scula pentru ca poti sa citesti o carte in engleza, esti savant de renume mondial la fel ca si inventatoare codoiului, Elena Ceausescu. Noi, taranii inca nu sintem demni de carti de un asemenea interes restrins. Bine ca tre crezi tu Sherlock Holmes, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

djeordje  •  20 august 2017, 23:00

religia este cancerul umanitații

Cortes  •  21 august 2017, 6:39

Este deci o carte evoluționistă. Dupa ce criterii e cartea verii? ”Verii noștrii cimpanzeii....”?! Mulțumesc NU!

VLAD  •  21 august 2017, 7:39

Ciudata familie ai daca ai veri cimpanzei. Si aia cu creatul dorintelor, vezi orice curs de marketing. Nu de nevoie avem televizoare smart, ci pentru ca ni s-a creeat aceasta dorinta. E doar un exemplu. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dana  •  21 august 2017, 9:07

@sorin camner, multumesc pt comentariu

ManiX  •  21 august 2017, 10:18

Nu am citit cartea dar promit sa o citesc. Tare mi-e teama ca la sfârsitul cartii o sa aflu ca evreul este cel mai destept sapiens. Sper sa nu fie cazul,pentru ca nu este cazul.Poate în volumul al II-lea.Ar fi chiar interesant sa scrii un articol despre evrei si influenta lor în mass-media din România. In rest toata stima Catalin Tolontan.

laur  •  21 august 2017, 10:35

Sorin Camner, e vorba despre carte, totuși. Poți s-o publici în 1020, sau în 2020. O lecturezi și o așezi în bibliotecă, dacă ți-e dragă, o recitești până îi pui colțare. Unii se duc și le leagă, iar titlul îl scriu pe cotor cu litere aurii.

ManiX  •  21 august 2017, 10:53

Continuare la mesajul precedent.Din curiozitate am dat o cautare pe net. Ca este evreu era evident,nu trebuia cautare si nu este nici o problema.Ce spune Wikipedia "Harari se declara vegetalian si este preocupat de soarta animalelor în special cele de crescute în ferme. Traieste cu sotul sau....într-o comunitate(cooperativa) agricola" Este prezentat si cum sapiens tata si sapiens tata a evoluat? Ma întreb de ce nu si-a numit cartea Homo Sapiens.Sapiens vegetalian si homo. Homo Vegetalus.

loto  •  21 august 2017, 11:47

Sincer, salut acest articol, ma intereseaza mai putin din ce natie face parte autorul cartii. Importante sunt ideile. Si da, modelearea genetica sperie omenirea si pe buna dreptate. Insa vreau sa vad si eu pe cineva care nu doreste sa se gaseasca un mecanism pentru stoparea cancerului. Si inca ceva, cutia Pandorei a fost deschisa, dar de data asta a iesit si Speranta! Iar lamentarile etice nu sunt folositoare, atata timp cat exista state dictatoriale care nu dau doi bani pe etica si pe oameni. De exemplu, degeaba sunt dezbateri mamut in tarile vestice pe teme etice legate de manipularea genetica, tot ce fac e sa intarzie progresele in acest domeniu in acele tari. In schimb, China nu are nicio problema sa faca experimente genetice pe oameni. Din fericire, deocamdata sunt primele incercari de combatere a cancerului, sau cel putin nu stim noi tot ce fac

acelas  •  21 august 2017, 12:04

Catalin, tilul ala cu CTP care spune ca "unii se pot gandi si la un meci aranjat" este, stii mult mai bine ca mine, un mare furt, o mare minciuna, o mare mizerie. Eu nu ma numar printre fanii infocati CTP, il apreciez, dar face si multe erori, insa nu grosolane. Cum e cea de fata. Si VADIT intentionata, cu buna stiinta. Pt ce? Pt un amarat de click ???? Chiar asa, sa-ti pierzi orice conduita, orice dram de bun simt elementar, sa-ti pierzi orice urma a deontologiei jurnalistice inca sa vehiculezi trunchiat o afirmatie a unui cunoscut ziarist, ca nu e oricine, da - asta aduce rating, corect, dar nu sa il exploatati voi in sens negativ, josnic, malefic, prezentand trunchiat intentionat (ceea ce e o MINCIUNA prin omisiune vadita, o calomnie in toata regula) facandu-va rating prin clickurile alea mizere, pe spinarea si imaginea infinit si partial iremediabil afectata a unui jurnalist coleg cu dvs. Compromis, compromis dar asta e de cea mai joasa speta. Omul chiar in clipa urmatoare a si adaugat, presimtind ca vor fi poate niste zanateci care vor rastalmaci spusele, ca parca zici ca a fost un "meci aranjat", asa slab a jucat Simona azi, insa NICIO clipa nu pun sub indoiala corectitudinea meciului si a Simonei. Asta a spus. hala presa, halal popor. Asa presa, asa societate. Dar vom da cu totii socoteala la dreapta Judecata, sa nu ne indoim ca va fi "asa ceva", pt toate cele ce am facut in viata si nu ne-am cait pt ele, si pt cate am facut in detrimentul popurului in sanul caruia traim, caci ei sunt semeni ai nostri, la fel ca si noi, manipulati, spalati pe creier si impinsi intr-o perspectiva de viata cinica si oribila. .

laur  •  21 august 2017, 12:36

loto, sunt întru totul de acord cu tine. Nu poți evolua decât empiric. Numai că trebuie s-o faci pe cei ce n-au simțul existenței proprii. De altfel, asta scrie tipul, că rasa umană e superioară oricărei forme de existență pe această planetă. Fapt dovedit, dealtfel.

ManX  •  21 august 2017, 12:55

@loto.Aluzia mea la natia autorului nu este despre carte si continutul ei ci la faptul ca trebuie sa mai piepteni un evreu în sensul firului de par din când în când pentru a avea acces la mass media. Asta este situatia în multe tari din Europa. Sper sa ma însel cu România,dar *** Respectul pe care-l am pentru activitatea lui Catalin Tolontan ramane neschimbat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 12:56

@ManX: nu mai impartiti, va rog, succesul sau insuccesul dupa etnie ca e o discriminare evidenta in felul acesta de a comenta.

ManiX  •  21 august 2017, 13:44

"Sper sa ma însel cu România ..... dar tare mi-e teama ce este promovata o carte doar pentru a face placere cuiva nu pentru valoarea ei" Nu vad de ce ati sters aceasta parte a propozitiei. Publicati mii de mesaje care nu pot fii verificate,probate sau dovedite. Scuze Catalin,nu este intentia mea sa te jignesc.

ManX  •  21 august 2017, 14:40

Ok,de acord. Ne oprim aici,discriminare pozitiva sau negativa.

loto  •  21 august 2017, 15:46

@laur - sincer nu-mi este clar ce inseamna superioara. Daca ma gandesc la senzorial, cred ca stam foarte rau fata de alte specii. Daca ma gandesc la reprezentari, clar, suntem foarte departe de alte specii. Dar sa nu uitam ca nivelul reprezentarilor e cel care ne-a ajutat sa intelem intr-o oarecare masura natura dar in acelasi timp ne-a ajutat si sa inventam metode inimaginabile de tortura si ucis. E destul de probabil ca aces nivel superior sa duca la disparitia noastra ca rasa si mai rau, a tuturor speciilor existente. Omenirea a trecut deja de cateva ori foarte aproape de razboi nuclear. E posibil sa mai treaca. Sper ca frica de extinctie sa impiedice acest lucru. Daca o specie duce la disparitia ei si a intregii planete, imi vine greu sa numesc acea specie superioara.

Stefan  •  21 august 2017, 15:50

Am citit in mai mult sau mai putin scurta mea viata tot felul de scurte istorii despre subiecte vaste, despre pictura, istorie, umanitate, istoria lui Stan si Bran, ultima fiind "Istoria ilustra a picturii de la arta rupestra la arta abstracta", si un lucru sigur pot spune despre ele. Majoritatea dintre ele trateaza subiectele cu superficialitate ignorand cu desavarsire alte puncte de vedere foarte bine documentate prin prisma faptului ca incearca sa faca intr-un spatiu restrans ce nu au reusit 10 intelepti cu piatra aruncata de istet in lac in zeci de mii de carti tratand acelasi subiect. Concluzia? Nici una.

gabriel  •  27 august 2017, 13:29

Cartea chiar isi merita renumele... cat despre "polirom a onorat lucrarea" sa-mi fie cu iertare, nu. Trec peste formatul ca de manual, greu de manuit - drept e ca si alte edituri au ales acelasi format - dar partea de grafica a cartii (fotografii, desene, reporduceri, tabele) este oribila. Stiu, o grafica mai buna crestea pretul, insa poate a doua carte e mai ingrijita....

Poza pe cana  •  3 septembrie 2017, 20:28

Bravo, excelenta recomandare! Am citit cartea in engleza in original, este scrisa foarte cursiv si foarte usor de inteles. Incepe foarte "in forta", devine destul de stufoasa pe la mijloc, insa spre final iarasi este cursiva.

carmi  •  25 septembrie 2017, 16:22

Am citit cartea. E geniala.

Ion  •  3 iunie 2018, 5:58

E o carte cam modesta d-le Tolontan. Cititi recenziile unor specialisti. Sunt destule carti proaste care sunt considerate bune. Oamenii nu gandesc,sunt inculti si sunt usor de manipulat. Nu trebuie sa crezi automat tot ce citesti. Daca ati sti mai multe, v-ati da seama ca sunt si multe tampenii scrise in cartea asta. El nu e un om obiectiv si serios,o carte de istorie nu se scrie asa.

Stefan  •  6 ianuarie 2019, 18:35

Aceasta carte se vrea ”modernă” cu tot dinadinsul, având pretenția de a dărâma idoli, mituri, de a face valuri. E clar că ea nu a fost scrisă pentru istorici, fie și amatori. Explicațiile autorului sunt de multe ori riscante, el aventurându-se în speculații pseudo-științifice și concluzii ce frizează absurdul. Hariri preferă disoluția extremă a definirii noțiunilor, considerate ”fără nici o importanță” (p.195), pentru ca autorul să poată face cele mai extravagante și neverosimile afirmații: ”religii ale legii naturale, cum ar fi liberalismul, comunismul, capitalismul, naționalismul și nazismul. Acestor credințe nu le place să fie numite religii și se referă la ele însele ca la ideologii” (194). Autorul face afirmații în care nu crede absolut deloc, pe care le afirmă cu tărie doar pentru a lua ochii, ca după câteva pagini să revină la realitate și la adevărata istorie. Cel mai bun exemplu ar fi interpretarea dată revoluției agricole ca ”cea mai mare păcăleală din istorie”, prin evidențierea unor aspecte așa-zis negative: ”revoluția agricolă a făcut viața agricultorilor în general mai dificilă și mai puțin mulțumitoare decât cea a vânătorilor-culegători” (76), ”pentru a manipula viețile câtorva specii de animale și plante” (75). De ce n-a renunțat omenirea la ceva ce îi făcea numai rău ? Oare acest proces n-a fost una dintre sursele progresului și a evoluției istorice ? Desigur că autorul, profesor universitar, Știe perfect acest lucru: ”bunăstarea și securitatea noastră sunt clădite pe temeliile puse de Revoluția agricolă” (79). Acest istoric afirmă necesitatea unei explicații pur biologice a istoriei (334). Concluziile trase de autor nu pot fi decât absurde: ”Dacă acceptăm abordarea biologică a fericirii, atunci istoria se dovedește a avea o importanță minoră, din moment ce majoritatea evenimentelor istorice nu au avut nici un impact asupra biochimiei noastre” (326). Dar, societatea are legile ei proprii de dezvoltate și e o eroare profundă să reduci socialul la biologic. Acest lucru îl Știe și autorul: ”… biologia nu poate explica complexitatea societății... Putem înțelege aceste fenomene doar studiind evenimentele, circumstanțele și relațiile de putere…” (127). Societatea deci. Câteodată, alegerile autorului sunt cu totul surprinzătoare: Imperiile și imperialismul au un rol pozitiv (167 ș.a.), ”În realitate nici povestea oprimării și exploatării, nici cea a ”poverii Omului alb” nu se potrivesc întru totul cu faptele… aceste imperii… nu pot fi etichetate pur și simplu ca bune sau rele” (255). ”Oamenii ar trebui să înceteze să urmărească scopuri exterioare precum averea sau statutul social și să rezoneze în schimb cu sentimentele lor lăuntrice” (332). E clar că pentru el independența, și egalitatea sunt simple vorbe goale. Un sentiment de nesiguranță domină lumea, iar el profită din plin de această stare de spirit, luându-și alură de profet al distrugerii. Viziunea autorului în ceea ce privește viitorul este apoteotică, extrem pesimistă (348). El crede că istoria oamenilor se sfârșește, iar omul va dispărea, fiind înlocuit de ”vietăți” automatizate, ”ființe complet anorganice” (343). E cam dificil să numești roboții ”ființe” ori ”viață”. Soluția sa la toate problemele umanității este ca toți să medităm, ca el, în tradiția budistă. Hariri nu se sfiește deloc să afirme lipsa de sens a oricăror explicații istorice: ”Clio cea oarbă. Nu putem explica alegerile pe care le face istoria” (206) și chiar a vieții ”viața omenească nu are absolut nici un sens” (329). Viziunea sa filosofică este completată în mod perfect logic cu agnosticismul filosofic ”nu știm” (208), cu neputința totală a cunoașterii: ”…nu putem nici măcar să înțelegem implicațiile filosofice, psihologice sau politice” (343); și indeterminismul: ”istoria nu poate fi explicată în mod determinist pentru că e haotică” (204), evident contrazise la o altă pagină: ”...ierarhia puterii din cadrul speciei (umane) să fie de asemenea determinată mai degrabă de capacitățile mentale și sociale decât de forța brută” (137). Deci determinismul există, iar forțele sociale și nu cele biologice sunt cele mai importante ! Teza conform căreia omul e dator să cunoască totul și să pună în discuție totul este motorul dezvoltării oricărei științe – ”știința nu are dogme” (217), este extrem de valoroasă, dar punerea ei în aplicare în paginile cărții de față este total inadecvată. Stilul incitant, ce îndeamnă la reflexie devine mai degrabă impertinent, arogant, avansând false soluții și prevestind un viitor sumbru pentru omenire. Cartea se citește cu plăcere, dacă te referi la stilul expunerii captivante, pare informată, cursivă, cu explicații aproape didactice, aparent logice și de bun simț, un popularizator excelent asupra unui domeniu nu chiar simplu precum este istoria. Dar dacă te uiți mai atent, contradicțiile abundă, multe explicații științifice nu sunt chiar științifice, iar concepția generală asupra parcursului istoriei umanității este mai degrabă eronată.

cristimunte  •  2 februarie 2019, 10:15

O recomand cu caldura... Daca esti o dansatoare, un make-up artist sau o coafeza. *** diletant, neobiectiv si senzationalist cu urechi de Dumbo, Harari, e un fel de Coelho. El nu are spirit... *** nu au spirit. Hai ma ce drecu' n-om fi toti ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cristimunte  •  3 februarie 2019, 14:53

Harari scrie foarte fain, domnule Tolontan. Este o carte de "istorie" pentru o dansatoare, make-up artist sau coafeza. Dumneavoastra ati invata "istorie" de la Harari? Asta bate campii rau de tot...

cristimunte  •  4 februarie 2019, 8:52

In orice caz, sunt foarte bune aceste carti ale lui Harari. Desi cartile lui nu sunt pentru oameni inteligenti, intelectuali ,informati, asta nu inseamna ca sunt proaste! Aceste carti sunt potrivite pt Bianca... Trebuie si Bianca sa isi mai diversifice lectura, poate s-a saturat de Coelho-Adulter, 50 shades si alte mizerii. Si non-valorile ajung “valori”. Astazi, parca din ce in ce mai mult… Asa cum ajung sa zicem tot felul de muzicieni in top, cu o muzica de 2 lei, asa ajunge si asta cu cartile lui. Adevarul, binele, frumosul?! Mai rarut, ca-i mai dragut?! Deci, cand nu ai lemne sau vrei sa faci un foc, te pot ajuta cartile pseudo-intelectualui Harari. Le mai poti transforma in papelitos, confetti, ca sa arunci la stadion inaintea meciurilor. PS: Harari considera ca sufletul, spiritul nu exista, pt ca oamenii de stiinta nu l-au gasit inauntru. Superb. Saracu Kant, cred ca ar fi invidios... Of of of.

cristimunte  •  4 februarie 2019, 19:28

Am sa inchei cu ceva esential si cateva obsevartii pertinente.... Avand spectrul gandirii larg, am banuit ca ceva nu este in regula cu aceste carti ale lui Harari(dupa cum sunau titlurile' si dupa coperti) Titlurile suna rau, iar copertile arata rau', cel putin din punctul meu de vedere... Cam asa este si continutul. Nu e o regula, desigur. Asmodeus... Homo Deus, hmm.... Ceva e ciudat. As fii curios sa aflu ce crede Savatie Bastovoi sau Domnul Funar despre aceste carti ale Lui Harari! Trebuie sa ne uitam mai mult in interiorul nostru, trebuie sa cobori in adancul fiintei tale... AICI E TOTUL, ESENTA...TOT. Eu un drum lung, un drum dificil, dar eu cred ca am reusit. COBORAND VEI GASI COMOARA. Alt lucru important, fundamental din punctul meu de vedere... SA RESPECTAM PORUNCILE DIN DECALOG si sa ne intarim credinta ortodoxa™. Ortodoxia™ este adevarata credinta. Pt ca Minunea invierii de la Ierusalim exista numai la ortodocsi™.

cristimunte  •  5 februarie 2019, 22:13

Trebuie sa fim mai buni, mai iubitori de oameni in primul rand. Avem nevoie de BUNATATE in primul rand. Apoi de inteligenta. Avem nevoie de ARMURA lui Dumnezeu: Coiful mantuirii, platosa neprihanirii, adevarul, scutul credintei™ si ravna evangeheliei. Trebuie sa ne uitam in interiorul nostru mai mult, trebuie sa facem fapte bune si sa nu mai pacatuim(cu lucrul, cu cuvantul, cu gandul). Trebuie sa il iubim si pe animalutul Dumb-o Harari. Dumb-o Harari trebuie criticat, chiar pedepsit chiar atunci cand greseste, numai asa va putea progresa. Trebuie sa ii spui adevarul, sa il critici, sa il ajuti... Asta inseamna sa il iubesti.Trebuie sa devenim INTELEPTI si sa avem CREDINTA™. Dar tu pacatosule, de ce nu ai intelepciunea sa faci binele si de ce asculti de demoni? Tu, pacatosule, de ce te minti singur si te degradezi?For what does it profit a man to gain the whole world and forfeit his soul?DEGEABA AI BANI, HAINE, MASINI, FEMEI/BARBATI, ETC DACA NU AI NIMIC IN INTERIOR SI ESTI PROST DE BUBUI! ESENTIALUL ITI LIPSESTE!Inca un lucru esential: CREDINTA™ FARA FAPTE E MOARTA. Faptele conteaza pt. Dumnezeu cel mai mult. Te va judeca dupa fapte in primul rand, cine zice altceva, bate campii. Sa stam drepti... Sa stam cu frica...I HAD A VISION....We must all pray... For all the souls... God works in mysterious ways...Trebuie sa avem un SISTEM DE VALORI REALE. NU AVEM NEVOIE de materialism si materialisti!MATERIALISMUL ESTE FALS... CITITI-L SI PE KURT GODEL. Avem nevoie de IDEALISM si IDEALISTI. Avem nevoie mai mult de RATIONALISM SI RATIONALISTI(Descartes, Spinoza, Leibniz) decat de empirism si empiricisti. E CLAR? DA? Cel mai important, avem nevoie de credinta adevarata, care este Ortodoxia™. Minunea invierii de la Ierusalim este numai la ortodocsi™.La noi nu exista purgatoriu! Ai fost bagabont, nu te-ai indreptat, ajungi unde meriti, adica in iad... Cum adica purgatoriu? Purgatoriul exista doar in mintea desarta a ereticilor, a papistasilor!Vreau o societate ideala, utopica... Eu, intelept fiind, AS INGRADI libertatea oamenilor. Libertatea nu e buna daca nu stii ce sa faci cu ea.Nu mai vreau sa vad atatea masini. Nu mai vreau sa vad bagabonteala... Nu mai vreau sa vad MULTE!IN GENERAL NU MAI VREAU sa vad aceasta panaramizare de astazi..AS IMPUNE un Crestinism agresiv, o Ortodoxie™ atroce, mai precis.PS: Avem nevoie de Dumnezeu... Adevarul, binele si frumosul... (Scrieti la google: Avem nevoie de... Ia vedeti ce va apare... am avut dreptate?)

cristimunte  •  20 februarie 2019, 10:01

Sarim peste greseluletel gramtaicale...M-am distrat un pic. Cititi ce scriu si altii despre cartea asta, mai ales specialistii. Aia au argumente si explica foarte clar.Sunt multe bazaconii, tampenii, chiar idiotenii in aceasta carte. Dar nu ma mira nimic... Majoritatea oamenilor nu stiu prea multe si nici nu prea gandesc. Daca ii intrebi de ce e buna, astea vor fi argumentele: "Pai daca e scris in carte inseamna ca e adevarat." sau "E best seller". Sau "Cine esti tu bai sa zici de Harari, toata lumea zice ca e buna." Degeaba, asta nu e o carte serioasa… Si nu e o carte buna de istorie. Uite de ex, carti de "istorie": Romanii si Romania, cartile profesurului American Keith Hitchins.PS: The plague comes from inside of us. We must all strengthen our faith. To every man his choice, to every man his fate.

cristimunte  •  28 februarie 2019, 9:34

"E buna ca mi-a placut." "E best seller." "Multa lume zice ca e buna." -Astea nu sunt argumente. Oameni care nu se pricep vin si ne spun "E buna" sau "O recomand." E egal cu 0. Mai au si impresia ca s-au luminat, ca au invatat "istorie". Nu se pricep, dar vorbesc... Asta nici nu exista pt. antropologii si istoricii seriosi din afara... Un om care are putina cultura, un om care gandeste si e informat isi va da seama ca Harari bate campii. NU trebuie sa crezi tot ce citesti. Unii chiar cred tampeniile pe care le scrie asta... Cica mai e si "filozof". Doamne fereste! Doamne fereste de 2 ori! Doamne fereste de 3 ori! Un pseudo intelectual si o carte supraevaluata... "Pop history"- asta e. Nu stiu cum de s-a ajuns la asa ceva... Adica stiu, da lasa... Oamenii sunt din ce in ce mai prosti. E grav. Omul asta e si defect, uitati-va pe youtube, Yuval Noah Harari - Q&A on Being Gay. Ce tampenii spune, e incredibil. Le faux intellectuel...

george  •  19 octombrie 2019, 9:16

Even now he whispers the prayer against witchcraft. Can you hear it?" Iti multumesc, cristi.

Elena  •  27 mai 2020, 16:05

Tolo, oricat de mult s-a straduit Harari sa gaseasca argumente magulitoare pentru ”victoria” Sapiensului asupra altor specii/fiinte, adevarul e mult mai simplu: a fost cel mai rau dintre toti, a calcat in picioare cu cruzime, cinism, placere sadica orice i-a stat in cale, a sacrificat totul - fiinte, natura, resurse - pentru placerea lui. Dovada ca omul de azi e, cel mai probabil, singura fiinta de pe pamant care ucide fara motiv, din pura placere. I-as spune d-lui Harari, ca intre noi, veganii, ca Sapiens s-a catarat pe scara evolutiei tocmai in varful ei macelarind animale de ferma sau nu. Fiinte pur si simplu. Asadar, superioritatea care l-a adus in pozitia de campion al omenirii este una singura: superioritatea cruzimii primitive. Nu-ti spuna a contradictie in termeni? Eu zic ca da, deci nu e vorba de nicio superioritate, ci de cruzime si atat. Ceea ce, din pacate, ne caracterizeaza si azi pe noi, oamenii. Intr-o masura mai mare sau mai mica, dar nimeni nu e exclus. Martora ne e intreaga istorie a omenirii.

Comentează