„Stadionul Național e o uzină care se degradează zi de zi din cauza lipsei de îngrijire competentă!”

Un inginer care a lucrat la ridicarea celei mai mari arene din România avertizează asupra riscurilor

luni, 21 august 2017, 1:39

de Andrei Crăițoiu și Cătălin Tolontan

Gazonul schimbat în ultimul moment pentru meciul de miercuri ”este doar vârful aisbergului problemelor cu care se confruntă Stadionul Național”, spune un inginer constructor care a participat la toate etapele realizării și, mai apoi, întreținerii arenei care a costat peste 200 de milioane de euro.

50.000 de spectatori vor fi  în tribună pe Național Arena la Steaua – Sporting Lisabona

Conform lui, ”din martie 2017 nu mai există nici măcar contract de mentenanță, după ce Bucureștiul l-a reziliat pe cel pe care-l avea cu UTI”.

Specialistul, care a studiat felul în care funcționează mai multe stadioane pe câteva continente înainte de începutul investiției din București, susține că Primăria a eșuat să gestioneze investiția.

Consecințele?

Stadionul a ajuns o gaură neagră pentru buget și s-a degradat într-un mod care devine, în timp, riscant pentru public.

”După aproape 6 ani de la inaugurarea din septembrie 2011, există anumite locuri în care sprinklerele de incendiu nu au mai funcționat” Inginer constructor care s-a ocupat de investiție

Exemplul pe care-l oferă omul este cel al cubului uriaș de deasupra gazonului, unde sprinklerele n-au mers o vreme pentru că niște cabluri s-au rupt cu tot cu tubul de protecție, în zona acoperișului.

Fotografia de mai sus a fost realizată pe Arena Națională în iunie 2016
Fotografia de mai sus a fost realizată pe Arena Națională în iunie 2017, adică acum 2 luni! Lipsește o ”piesă cot”, prin care trec cablurile care alimentează sprinklerele contra incendiilor de la cubul de deasupra gazonului

”E normal să apară defecțiuni la un obiectiv de dimensiunile Stadionului Național. E o uzină. În burta lui sunt zeci de săli cu utilaje și sisteme complicate. Problema e că a început să se degradeze din cauză că Primăria a preluat ea întreținerea și nu știe pur și simplu ce să facă”, povestește inginerul constructor.

Problema lipsei contractului de mentenanță a fost sesizată în februarie 2017 și într-o Notă de control a ISU la un meci al Stelei.

Pompierii au simițit nevoia să scrie în pagina 2 a documentului că ”la data efectuării controlului pt. instalațiile de stingere și de detecție nu exista contract de mentenanță”.

Se referă la contractul de mentenanță al stadionului.

Există, scriu tot pompierii în nota de control, contract între Steaua și UTI, dar e o diferență uriașă între un contract pentru ziua meciului încheiat de o echipă și un contract de mentenanță permanent, care să deservească stadionul în numele Primăriei.

De la inaugurarea sa, Național Arena a pierdut, în medie, 2.000 de euro pe zi, diferența dintre venituri și cheltuieli!

Contractul de mentenanță cu UTI era, potrivit afirmațiilor primarului Gabriela Firea, de ”aproape 8 milioane de lei pe an”.

”Și atunci ei s-au gândit să taie din costuri, fără să se gândească însă la consecințele care vor exista”, explică inginerul.

”Vom gestiona stadionul la jumătate de preț și-l vom opera cu forțe proprii”, după cum a declarat Gabriela Firea, care a dus decizia în februarie 2017 în fața Consiliului General, pe care l-a convins să voteze ”economiile mari de buget”.

Imagine din iulie 2015. La numărătoare scaunelor după 12 vine 16, iar mizeria este la ea acasă
Imagine din iulie 2015. La numerotarea scaunelor, după 12 vine 16, iar mizeria este la ea acasă

”Rezultatele degradării au început să se vadă”, spune constructorul, 6 luni mai târziu.

Situația Stadionului Național este una tipică pentru o societate care se agață exclusiv de succesul sau insuccesul justiției ca să rezolve lucrurile.

Da, Gazeta Sporturilor are confirmarea oficială că există la DNA un dosar pe tema investiției de la Stadionul Național.

Cercetările procurorilor sunt confirmate dinspre Primărie, de unde DNA cere hârtii. După cum cere și de la Max Boegl, firma constructoare.

Dar asta va face, dacă va face, lumină doar în trecut.

Și doar în privința construcției.

Numai că operarea stadionului și confortul și siguranța spectatorilor, adică prezentul și viitorul Stadionului Național, nu sunt treaba justiției.

Ce e mai cuprinzătoare în România: corupția sau incompetența?

”Nu sunt partizanul UTI! Există modele, cum ar fi arena Paris-Bercy,  de a căror mentenanță se ocupă primăria. Obligatoriu e însă ceva: să existe specialiști care să facă asta, iar ALPAB s-a dovedit incapabil în acești 6 ani!”, susține inginerul.

S-au furat și vandalizat până și frigidere și utilajele din ”chioșcurile” de mâncare de la nivelul inelului 3.

Punctele de vânzare a mâncării au devenit un adevărat focar de ivencție. Ușile sunt rupte, iar instalațiile sanitare sunt pline de praf
Punctele de vânzare a mâncării au devenit un adevărat focar de infecție. Ușile sunt rupte, iar instalațiile sanitare sunt pline de praf. Poză din iunie 2015

Revenind la meciul de miercuri din play-off-ul Champions League, în scurt timp Primăria va prezenta, luni la prânz, ca pe un mare succes, noul gazon contractat de ALPAB la presiunea UEFA!

Numai că reprezentanții firmei din Săbăreni au anunțat deja că ”acest gazon va ține mai puțin”.

”Explicația este pripa! Când o companie olandeză a pus gazonul acum câțiva ani, ea a avertizat că, dacă Primăria vrea costuri bune, ea se poate ocupa din timp, dacă există o planificare și comenzi din vreme”, își amintește inginerul.

”Nici nu știu cum îi cheamă pe olandezii cu iarba, după cum nu mă interesează dacă UTI sau oricine altcineva face mentenanța. Dar cineva trebuie s-o facă în mod competent! Mă doare sufletul că un stadion atât de frumos, pe care îl știu de când exista doar în planuri, a ajuns să pară etern neterminat și cu degradări care pot deveni periculoase pentru oameni”, conchide specialistul.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Fara nume  •  21 august 2017, 13:52

Contracte cu UTI sa tot fie ca sunt degeaba.Coruptia este la ea acasa.Spui UTI si poti *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionnis  •  21 august 2017, 14:05

olandezii cu iarba :)) Cum suna asta :))

Dragos  •  21 august 2017, 14:06

Un inginer constructor + ”(...) după cum nu mă interesează dacă UTI sau oricine altcineva face mentenanța" + "care a participat la (toate etapele ridicării) și, mai apoi, întreținerii arenei" = UTI? Nu de alta, dar vine PMB-ul cu parerea unui "alt" inginer constructor, care sa zica fix contrariul si se alege naibii praful de ancheta/informatia/articolul de presa aici de fata.

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 14:10

@Dragos: aveti dreptate, nu are aceeasi tarie sand vorbeste un om sub anonimat sau unul care isi asuma. Dar ceea ce spune el este probat cu cifrele oficiale, cu imagini si cu nota de control de la ISU. Stadionul se degradeaza si scade siguranta sa pentru public.

laur  •  21 august 2017, 14:15

dacă gazonul era cu 100.000 de Euro mai scump, nu se supăra nimeni, acum că sprijinim capitalul românesc, ne scărpinăm în fund. Cum să progresezi ca națiune?

marian  •  21 august 2017, 14:18

Ar fi fost mai bine sa ramaneti la "Sapiens". Cat despre inginerul dvs. vreau sa-i fac o propunere: lasati, domnule, comentariile de pe margine si faceti o oferta clara si precisa Primariei Generale pentru preluarea administrarii arenei de catre dvs. Ca va fi sau nu acceptata, asta e alta discutie. Dar aveti curaj sa intrati in ring sau ramaneti la discutiile de tip pre-campanie (electorala, fireste) ? Si terminati cu anonimatul. E o chestiune de lasitate si, la urma urmei, de cine va este frica ?

laur  •  21 august 2017, 14:22

Sunt „ specialiști” ce au interese proprii. Măcar să fi terminat Silvicultura, dar tare îmi e că a terminat Agricultura, maestre.

ciombe  •  21 august 2017, 14:25

Acest "stadion" a fost o eroare/oroare de la inceput. Cel mai simplu: pus jos si construit de la zero! Si nu de Astaldi, Max Boegl si UTI. Si nici Strabag!

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 14:26

@ciombe: asta ar fi culmea. Sa-l darimam pentru ca nu suntem in stare sa-l operam))

laur  •  21 august 2017, 14:30

Apropo de UTI, nu poții să trăiești fără competența lor! Mai bine faci o anchetă despre cine sunt patronii UTI. Ne-ar lămuri și pe noi cine papă banii țării!

Stelian  •  21 august 2017, 14:33

Concret, care sunt problemele, în ce constă degradarea ? Din câte înțeleg, o defecțiune la niște sprinklere, o ușă ruptă și praf pe scaune acum 2 ani, sau cel puțin așa zice o sursă anonimă care jură că n-are legătură cu UTI dar că erau buni la casa omului.

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 14:33

@Stelian: concret e gazonul care se schimba heirupist. Concret, curge apa pe ultimele rinduri ale arenei in capul spectatorilor. Concret, nu poate cumpara de mincare din amenajarile degradate. Avertismentul e insa general si vine de la cineva care stie cum se lucreaza la intretinerea constructiilor de asemenea dimensiuni si care sunt riscurile. Ceea ce se intampla e doar un semn a ceea ce se poate intimpla.

Dodo  •  21 august 2017, 14:34

Mi se pare genial ca unii oameni pun la indoiala ce spune omul asta, doar pentru ca o face sub anonimat. Cand atâția si atâția am fost pe stadion si am vazut cum stau lucrurile. Sunt Constantean, fac eforturi atunci cand imi permite jobul sa dau o fuga la Bucuresti pentru un meci al Stelei sau al Nationalei. Si mi se pare ca ceea ce se intampla cu stadionul este exact imaginea țării din pacate, oameni incompetenți, fara cunoştințe care iau decizii sau hotărâri sub un anumit impuls sau interes, fara a se gandi la interesul comunitatii. Nu intereseaza pe nimeni ca stadionul pierde 2000 de euro pe zi, mai important e ca numai dam cei 8 milioane la UTI....si găsim noi unii pe la primărie care sa dea o matură si o cârpă pe acolo pe la stadion, nu e problemă.

FYRY  •  21 august 2017, 14:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

El Cid  •  21 august 2017, 14:37

Dragălașilor dar voi sunteți competenți🐀🐭, cel mai probabil Da-în a respecta pînă la literă Ordinele primite de la Superiori în sensul celor cu birourile situate la etajele Superioare.... Incompetenți-ıncapabili

laur  •  21 august 2017, 14:39

Sunt peste tot, n-ai loc de ei. Ăia ce se ocupă de concurența neloială dorm în post. N-ai cum să concurezi cu „ specialiștii ” de la UTI! :))

qwerty  •  21 august 2017, 14:44

Au taiat din fondurile pt stadion si au le-au crescut pe cele pt spitale. Probabil ca de la stadion nu le iesea asa cum le iese prin firmele din spitale. Numai despre economii la buget nu poate fi vorba in invartelile lor. Poate se urca Firea pe schela sa inlocuiasca firele :)

haideusicfr  •  21 august 2017, 14:48

Aceeasi situatie este si la Cluj Arena. Tot ce apartine statului ,sau ma rog primariilor ,un bun "comun"se degradeaza. Mai organizeaza in fiecare an cate un concert dintr-ala isteric si cu asta basta. CFR-ul are un stadion cochet ,intretinut, pentru ca este particular. Mai sunt si spectatori platitori ,sponsorul si treaba merge.Dincolo ,bate vantul..

Andrei F  •  21 august 2017, 14:54

Adica DNA ancheteaza la stadion fix problemele de competenta celui de la care dv. luati lumina-a inginerului constructor?????????Apoi am aceeasi dilema...Un jurnalist nu trebuie sa discute cu ambele parti din problema?Ati deranjat pe cineva de la Primarie cu o intrebare ceva?Poate si astia au experti lor sau independenti care or fi spus tocmai pe dos.Apoi cine avea grija de stadion si cine o fi realizat minunatiile aratate fix de GSP in mai multe randuri dar nu in timpul efectiv de cind Primaria asigura serviciile din stadion?Pe d-l inginer l-ati intrebat ceva despre constructie ?Uite eu l-as fi intrebat de ce anumite sectiuni au fost inundate,de ce a fost problema cu copertina...Asta nu schimba faptul ca si Primaria are de dat raspunsuri...Parca tot in GSP am citit ca terenul trebuia schimbat in doua zile...

Bârgaoanu Dragoş  •  21 august 2017, 14:58

Discutați şi despre parcări şi aprobări ISU.

vic tor  •  21 august 2017, 15:00

iiiiiiiiiiiiiiiiha......hai sa facem un Colectiv si pe Arena Nationala! Ce naiba, doar avem guvernu "ciuma rosie" si nu_mai_#rezist!

eu  •  21 august 2017, 15:07

Acest stadion se va degrada in continuare si vom ajunge curand la momentul in care nici UEFA nici FIFA nu-l va mai acredita... Este imaginea unei societati si a unui stat esuate. In aceasta tara niciun lucru nu se finalizeaza,nici macar fatadele caselor nu le mai vopsim....ce sa mai vorbim de drumuri,autostrazi,spitale sau stadioane... Un stadion care initial costa pana in 100 de mil.euro,va ajunge o ruina de 200 de mil.euro...

Andrei  •  21 august 2017, 15:22

Stadionul ala e o catastrofa, e doar o gaura neagra care inghite mult mai mult decat produce. De cand a fost inaugurat au fost numai probleme, ba cu gazonul, ba cu inundatiile, ba cu acoperisul. Asta inseamna lucru prost facut, romaneste. Materiale slabe dpdv calitativ, forta de munca necalificata si cu toate astea a ajuns sa fie mai scump decat in Germania, cand la nemti materialele de constructii costa de 10 ori mai scump si salariile muncitorilor sunt de 10 ori mai mari. Numai la noi se putea intampla asa ceva!

cucu  •  21 august 2017, 15:23

pute de la o posta a comanda articolul asta...... daca era asa buna uti cum de s-a degradat in sase ani, ca ei au avut mentenanta? sau alea de incendiu s-au stricat si rupt acu o saptamana si firgiderele alea acum doua saptamani?

Kendo  •  21 august 2017, 15:26

Ma intreb de unde au aparut atatia postaci de-ai primariei/PSD-ului/coanei Firea... Cand imaginile vorbesc de la sine, cand coruptia nici macar nu mai e ascunsa, cand primaria functioneaza ca o "famiglia", vin postacii si spun ca nu e neagra, cum spune omul asta, e alba, ca asa spun ei...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  21 august 2017, 15:49

Aveti cifre despre alte mari stadioane din Europa, cat de profitabile sunt?

paul S  •  21 august 2017, 15:54

Tolontane, cat primea UTI pe luna? Cat costa sa stergi scaunele de praf si sa repari sprinklerul? Dotarea cu frigidere a punctelor de vanzare a fost o tampenie si o hotie imensa la momentul proiectarii stadionului Cine le foloseste trebuie sa-si aduca propriile vitrine frigo, ca la orice eveniment. In ce limba e expresia Natzional Arena? In vikinga norvegiana veche? Ce idei trebuie tu sa diseminezi prin acest material? Ca Firea e rea si PSD ciuma rosie? Cum se pierd 2000 de Euro pe zi, daca nu exista contract de intretinere? Care e mecanismul? Cum se diminueaza pierderea print plata unui contract de intretinere? Hai noroc, Tolontane, unti salvam, coruptia ucide, cine nu sare nu vrea schimbare, traiasca lupta pentru pace. Erai un propagandist mai de calitate cu ceva timp in urma. Slaba rau incercarea asta, transparenta, patetica.

Andrei F  •  21 august 2017, 15:54

@Kendo • 21 august 2017, 15:26 In primul rand ai inteles din articol ca DNA ancheteaza constructia stadionului?Problemele cu copertina ,inundatiile,cablurile electrice ,rosturile vizibile la placile de rigips...sunt de la inceputul inceputului ca doar Primaria nu a inceput daramarea iar orice constructor in lumea asta asigura si o garantie...Ca Primaria nu intretine bine stadionul poate fi corect dar nu schimba problemele de la constructie...Primaria a eliminat firma care concesionase ingrijirea stadionului de la inceputul anului...Daca vreti sa spuneti ca problemele stadionului au inceput de atunci eu nu-mi amintesc nici o problema semnalata....La fel ...poti spune ca si Primaria Craiova este vinovata pentru ca deja constructorii au facut greseli semnalate deja in GSP....Altfel desigur,huo cine vreti dv..

Crocodilu’  •  21 august 2017, 15:56

UTI a avut un acord referitor la intretinerea instalatiilor, punct. Ei au sesizat continuu starea de degradare a structurii, a acoperisului fix prin care ploua si a gestionat fara probleme 167 de evenimente pe stadion. Gazonul olandez a tinut 51 de meciuri si 2 ani instalat cu suportul UTI! Teava de 3 toli este a instalatiei de stingere incendiu apa-aer care s-a spart in februarie cand UTI nu mai raspundea de instalatii din lisa acordului pe 2017. Fara contract, UTI s-a ocupat cu efectiv restrans numai de instalatiile vitale din cladire si de gazon. Teava este pe acoperis. Chioscurile... poveste veche, intrebati ALPAB sau Romprest ca "nu aveau sectoare de activitate curatenie in stadion, ci numai in parc". Cluburile erau obligate sa intretina curatenia inainte si dupa eveniment si tot ele isi aduc si paza. Excrementele de purumbei nu au fost curatate de catre serviciile de curatenie niciodata. O zi buna la toata lumea. Lifturile nu au functionat pentru PMB nu a dorit sa le dea catre UTI in intretinere, ci doar in iperare la meciuri. Acum aud ca merg. Felcitari As dori sa il cunosc pe acest om care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume.

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 15:57

@Crocodilu: nu puteti sa-l cunoasteti pentru ca el a ales asa. Sa se cunoasca faptele, nu persoana lui.

Alex  •  21 august 2017, 16:19

Nici nu mai stiu daca sa plang de ciuda sau sa mor de ras. Mentenanta de la constructor e aprope mereu mai convenabila PE TERMEN LUNG decat "Mentenanta lui Dorel". Dar poate ca cineva are nevoie de o gaura neagra de bani :)

cucu  •  21 august 2017, 16:22

@cocodiulu, ce docuentat esti, cu fapte si date, mah , tu esti Urdareanuu si ti-e foame :)))))

addriann  •  21 august 2017, 16:43

Foarte bun articol , felicitari ! Trebuie sa se inteleaga, in primul rand , ca stadionul este pe pierdere ( 2000 euro lunar).Asta in pofida reducerii cheltuielilor, prin renuntarea la contractul cu UTI.Este evident ca aici este vorba de VENITURI ,care nu pot fi crescute pentru a aduce profit...Practic, solutia ar fi un numar ridicat de evenimente, cu multi spectatori, iar profitul rezultat ar putea fi folosit si pentru intretinerea ( repararea ) stadionului...

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 16:46

@eu: aveti dreptate, dar ca multe alte lucruri si stadionul ajunge un esec daca noi il lasam sa ajunga asa. Daca fiecare isi face treaba lui, inclusiv cea de cetatean, nu esuam. Lipsa de participare e conditia sigura a infrangerii. Restul se joaca!

Andrei F  •  21 august 2017, 16:53

Cătălin Tolontan • 21 august 2017, 14:33 @Stelian: concret e gazonul care se schimba heirupist. Concret, curge apa pe ultimele rinduri ale arenei in capul spectatorilor. Concret, nu poate cumpara de mincare din amenajarile degradate. Avertismentul e insa general si vine de la cineva care stie cum se lucreaza la intretinerea constructiilor de asemenea dimensiuni si care sunt riscurile. Ceea ce se intampla e doar un semn a ceea ce se poate intimpla..........................................................................................Va salut pentru cele spuse dar va completez...Apa care inundase nu cadea numai pe spectatori...Pana la urma spectatorii de fotbal sunt invatati ca doar nu avem numai stadioane acoperite functionale si stadionul nu de multe ori a fost ocupat complet ca acei spectatori sa nu poata fi mutati in alta parte....Eu imi amintesc ca apa care inunda stadionul cadea si pe instalatia electrica si asta schimba datele problemei...Va dau dreptate si cu schimbatul terenului dar aici dv. ati fi putut face lumina.In GSP se spune ca Primaria si FRF ar fi primit ordin de sus si se spunea de UEFA...Din ce citesc aici gasesc ca mare culpa a primariei ca nu a cerut constructorului remedierea problemelor datorate lor-daca garantia data mai era valabila la stabilirea problemelor...Dar ce s-a putut face in problema certa a copertinei care este sau nu periculoasa dar sigur era neomologata atunci?Si ce ancheteaza DNA?

Cătălin Tolontan  •  21 august 2017, 16:54

@Andrei F: din documentele cerute de la primarie si firma, DNA ancheteaza in primul rand procedurile de achizitii de la stadion si felul in care s-a respectat legea cand s-a achizitionat, finantat si construit stadionul.

hcm  •  21 august 2017, 16:57

Ma intreb unde a facut facultatea "inginerul" asta. Poate pe undeva prin Africa. Desi si acolo cred ca i-ar fi spus ca la sprinklere NU se leaga niciun cablu !!! Poate la pompele ce alimenteaza cu apa sistemul de sprinklere. Dar alea oricum nu au ce cauta pe acoperis

Radu  •  21 august 2017, 16:57

Si cite probleme mai sint ! Si Ka fel de mari!

vaffanculo  •  21 august 2017, 16:59

Dambovita este de vina!!!!!!!... ma refer la mentalitate, cand ai primar aceasta *** profunda,care a decis sa gestioneze primaria ,stadionul ....la ce te poti astepta. Acolo trebuie o echipa de profesionisti eventual specializati afara care sa mentina stadionl intr-o stare perfecta,daca nu peste inca 10-15 ani va junge o ruina. Aproape tot ce se construieste in aceasta tara ...dupa o perioada scurta se degradeaza....strazi,autostrazi,spitale ,scoli,Casa Poporului....si ma intreb de ce decat romanii nu sant in stare sa conserve lucrurile bine. Totul pleaca de la mentalitate de la cultura pe care o avem.....admiram aceste lucruri pe care le vedem afara!!!!....iar aici se degradeaza. Atat timp cat cei care au guvernat aceasta tara dupa revolutie pana in prezent sant practic grupuri mafiote,interlope care nu fac altceva decat sa fure prin rotatie....(se fura chiar si stadioane-Dinamo)....nimic nu se va schiba in Romania. Dar uitati-va la conacele,vilele pe care si le-au constrult acesti mafioti cum sant bine intetinute...parca sant decupate din filme. Deci pe ale lor le pot pastra intr-o stare ireprosabila.....pe ale statului nu... Atat tim cat ne-a cuprins somnolenta ne meritam soarta....ei profita cat pot de noi....punct. Dar un lucru e clar....NOI....santem mai puternici ...dar preferam somnul. Vise placute Romania

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  21 august 2017, 17:11

Va ajunge sa arate ca bazele sportive de la Olimpiada din Grecia. Cred ca puteti face foarte simplu un calcul cati bani a inghitit pana acum stadionul asa si cat a produs. La cati bani s-au cheltuit si se cheltuie in continuare ar trebui venituri de cel putin 15 milioane de euro pe an. Acum ne pregatim sa facem stadion si pentru Dinamo. La Rapid vrea Primaria sa bage alti bani. Toate astea trebuie facute pe baza unui plan de afaceri. La noi se cheltuie bani ”ca sa fie frumos”. Daca Dinamo, de exemplu, nu poate sa justifice cum se vor recupera banii de stadion sa joace pe camp. Sau sa isi faca un stadion mai mic. Daca trei spectatori poate aduce constant la stadion sa puna trei scaune si o putem numi investitie. Altfel e un aruncat cu banii pe fereastra.

nm  •  21 august 2017, 17:18

Catalin, de ce nu va uitati si la ce se intampla in asa zisele "chioscuri" de mancare??!! Tin minte ca la un meci a trebuit sa merg cu copilul fix in min. 30 sa iau ceva...si surpriza....ce crezi ca faceau baietii? umpleau asa zisele sticle de apa plata de la o chiuveta alaturata.....care era apoi vanduta la pahar..:) Asta profitabilitate, mai ales ca nu am vazut o casa de marcat pe acolo..si am fost la zeci de meciuri...

Andrei F  •  21 august 2017, 17:29

@Cătălin Tolontan • 21 august 2017, 16:54 @Andrei F: din documentele cerute de la primarie si firma, DNA ancheteaza in primul rand procedurile de achizitii de la stadion si felul in care s-a respectat legea cand s-a achizitionat, finantat si construit stadionul...........................................................................................................................Daca este asa eu zic ca este de rau...Ma si explic.Acoperisul-copertina- sigur nu a fost achizitie publica....Credeam ca vad o geana de lumina si cineva se ocupa si de firmele straine-in acest caz firma constructoare...Propuneti si un DNA pentru firmele straine...In rest cum v-am mai spus sunt sigur ca daca pesedistii au furat o sa-i vedem...

gilos  •  21 august 2017, 17:30

Gabriela Firea este ahtiata dupa imagine, nu scapa nicio ocazie sa apara la TV. Realizarile ei intr-un an de mandat tind spre zero. Traficul si parcarile sunt praf, transportul public este varza. A umplut Primaria cu angajatii lui Pandele de la Voluntari, care duhnesc de incompetenta si sunt pusi pe capatuiala. Arena Nationala este un exemplu tipic de incompetenta. Am fost pe Arena la inaugurare, la meciul cu Franta, am simtit atunci ca in sfarsit avem si noi un stadion modern, european. De atunci insa, degradarea este continua. Incepand cu firma de paza, cu toaletele, curatenia,absolut toate s-au degradat. Sentimentul general este de nepasare si incompetenta. Felicitari pentru acest articol, inginerul care v-a sesizat aceste aspecte are perfecta dreptate.

Andrei F  •  21 august 2017, 17:39

@Vasile • 21 august 2017, 17:11 Domnule ,pentru ca nu sunteti singurul care puneti aceasta problema...Stadioanele care sunt construite de comunitati ,stat ...nu se pune problema de profitabilitate .Pai la Dinamo echipa plateste doar utilitatile!Asa se intimpla pe majoritatea stadioanelor acum.Stadioanele nu sunt construite pentru profit ci in beneficiul comunitatii...Altfel unde am vedea meciuri sau spectacole...?Stadionul ar trebui privit mai repede precum spitalul,scoala,biserica,strada...si nu ca un SRL...Desigur nu trebuie nici sa cada in cealalta parte si sa fie pusculita pentru cineva...

Bogdan  •  21 august 2017, 17:39

Buna ziua. Va salut si va multumesc pentru implicare si spirit civic. In Opinia mea, cauzele degradarii stadionului sunt mult mai profunde. Nu e vorba numai de nepricere si nepasare, ci si de (si o spun cu toata taria) o mana criminala. De fapt , de o trompa criminala, pentru ca vorbim aici despre rămășițele radioactive ale mamutului de la muzeul de Geologie. Am informații ca scheletul cu timp de înjumătățire similar cu al uraniului îmbogățit a fost îngropat in parcarea subterana a stadionului si acum contribuie la degradarea arenei. Va rog din suflet sa anchetați aceste fapte si sa puneți reflectoarele opiniei publice pe cei care se fac vinovați. Singurul război pe care nu ne permitem sa il pierdem este cel al corectitudinii politice; in rest, totul se joaca.

anowen  •  21 august 2017, 17:55

nu mi-e clar ce condamnati in articol: faptul ca nu exista contract de mentenanta sau ca stadionul a devenit pe alocuri periculos pentru spectatori sau ca anexele au ajuns in stare avansata de dgradare? de fapt, toate sunt legate intre ele. dar, poate pentru ca pareti sa urmariti a infiera mai multe lucruri in acelasi timp, articolul pare sa nu aiba vlaga. de care dintre probleme se va ocupa primaria? sau mai bine le va lasa sa se piarda incet in valul de cuvinte.

Liviu  •  21 august 2017, 18:21

Sa mergeti in parcarea subterana, unde sunt dusi oficialii echipelor adverse si ai UEFA. Miroase a WC public. Lifturile care urca din parcare inspre loje sunt de-a dreptul imputite. Te apuca sila in momentul in care se deschid usile si vezi cu ce trebuie sa urci.

gicu  •  21 august 2017, 19:18

ce ne mai place cartea incompetentei. hai sa plusez ca romania este plina ochi de oameni competenti care nu sunt alesi cu buna stiinta si stau acasa pe o pensie de mizerie pentru ca sa poata exista o protipendada de incompetenti stralucitori si aproape vesnici care nu au alte ginduri decit sa puna o floare ca sa se usuce si sa aduca alta intru propasirea personala. si pe bune acu, dai administrarea unui stadion lui UTI care in principiu le are cu electronica si cu chestii care se monteaza si la revedere. este simplu sa evaluezi cam citi angajati trebuie, alegi o firma de mentenanta care ARE angajatii respectivi. UTI sa faca mentenanta la ce se pricepe, sa vina altii (poate tineri, poate visatori) care sa dea cu matura si sa repare un geam si o use. da le un salariu decent si va straluci tot stadionul. la noi toate investitiile se opresc la stagiul de pereti cu vinarom si termopane.

haideusicfr  •  21 august 2017, 19:38

Urmeaza alte pagube publice : stadioanele din Tg Jiu si Craiova. Toata stima pentru microbistii din acele zone ,dar mai bine le-ar cadea niste fabrici. In plus nu e corect.Sunt echipe precum CFR-ul ( alta nu stiu din pacate) ,care joaca pe banii lor.Stadion particular ,baza de antrenament ,etc . Iar altele sustinute din bani publici.

haideusicfr  •  21 august 2017, 19:41

Arena "nationala" ,Casa " poporului",Biserica "neamului",autostrada "soarelui" ,etc . Construite din bani publici pentru satisfactia unor dictatori.Mai mici sau mai mari.Cunscuti sau nu...

Comentează