Banca publică EximBank recunoaște oficial că, deși își face reclamă pe tricourile echipei de baschet Steaua, banii îi dă clubului privat Atletic!

Banca de Export-Import a României refuză să spună publicului câte sute de mii de euro îi plătește în fiecare an lui Virgil Stănescu

miercuri, 15 noiembrie 2017, 7:02

”Noi, EximBank, nu avem contract nici cu Steaua, nici cu CSM București, ci cu Atletic, club care asigură managementul și marketingul secției de baschet masculin a Clubului Sportiv al Armatei Steaua”

”E vorba de un contract de prestări de servicii, servicii de promovare a imaginii băncii pe parcursul activității competiționale a echipei de baschet Steaua București”

 

”Nu putem comunica însă suma plătită către Atletic pentru că banca noastră nu se supune legii accesului la informațiile de interes public”Oficial al EximBank

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”EximBank S.A. îşi desfăşoară activitatea în numele şi în contul statului, precum şi în nume şi în cont propriu”, scrie în legea 96 din 2000, actualizată în 2007, lege care organizează activitatea EximBank.

Indiferent dacă lucrează în numele statului sau în nume propriu, un lucru e cert: banca lucrează pe bani publici.

Din acești bani, începând cu 2013, o sumă de câteva sute de mii de euro e plătită, an de an, către clubul privat de baschet Atletic.

300.000 de euro pe an dă EximBank către Atletic, sumă neconfirmată oficial de bancă

Astfel se închide cercul de aur prin care clubul privat al lui Virgil Stănescu a creat o afacere de 1,5 milioane de euro pe an, bani publici.

Schema se dezvăluie cu toate cărțile pe masă.

Cum se duc banii publici într-o singură direcție

Armata vine cu:

Primăria București oferă:

EximBank plătește:

”Nu pot dezvălui suma pe care clubul meu, Atletic, o ia de la EximBank pentru că este confidențială, conform contractului” Virgil Stănescu, președinte secție de baschet Steaua și președinte Atletic 

Până și apartamentele unde stau jucătorii sunt treaba Stelei

Colonelul George Boroi, fostul comandant al CSA Steaua, declara pe 29 iulie 2013, în fața Consiliului General al Municipiului Bucureștiului, că ”în afară de sală, medicație și celelalte, în plus venim cu priceperea de a face bine această activitate sportivă”.

Numai că, în ciuda priceperii invocate, CSA Steaua cedează managementul întregii asocieri unui club privat creat cu cinci zile înainte ca Steaua să-i ofere conducerea!

Astfel apare a patra petală a înțelegerii: clubul Atletic.

Atletic este singura parte privată și cea care decide cum se cheltuiesc banii, cât de mari sunt contractele jucătorilor și care e strategia managerială a echipei.

O altă inovație constă în faptul că jucătorii care evoluează la CSA CSM Steaua EximBank sunt ai lui Atletic, club cu care semnează contractele, deși pe legitimațiile lor scrie Steaua CSM.

Atletic achită contractele din banii Primăriei Capitalei, toate celelalte cheltuieli competiționale fiind achitate de Steaua. ”Și apartamentele unde stau jucătorii sunt tot responsabilitatea Stelei, mă refer la chirie”, explică chiar Virgil Stănescu.

Ziarul va publica mâine un amplu interviu cu Virgil Stănescu, în care acesta se disculpă categoric, susținând că ”nu e nici un conflict de interese, investigația persistă în confuzie!”.

Statul e prietenos cu prietenul lui Ponta

Ce stat își ia toate obligațiile, lăsînd privilegiile partenerului său privat? Statul în care prim-ministru era Victor Ponta, amicul și colegul de echipă de baschet al lui Virgil Stănescu.

Obligația lui Virgil Stănescu e să aducă 300.000 de euro ca buget echipei, în afară de ce dă Steaua, sumă cu mult depășită de ceea ce vine de la Primărie și EximBank.

De altfel, în 22 iunie 2017, momentul în care s-a obligat să aibă un buget de 300.000 de euro pe an, Stănescu avea asigurat peste 1,2 milioane de euro pe an, sume venite de la Primărie și EximBank.

Statul donează bani unde a donat și premierul

În vara anului 2015, prim-ministrul Victor Ponta anunță că ”donez mărirea de salariu către echipa de baschet Steaua”.

”Super! Iniţiativa ca un suporter să ne doneze o parte din salariu e lăudabilă”, spune, imediat, Virgil Stănescu despre gestul șefului Guvernului. ”Avem programul «Patron la Steaua», prin care orice fan poate ajuta clubul”, adăugă Stănescu.

Ce parabolă involutară!

Acolo unde prim-ministrul donează câteva sute de lei, cetățeanul donează milioane de euro prin Armata Română, Primăria Capitalei și banca de export-import a României.

Programul ”Patron la Steaua” a reușit.

Stănescu a reprezentat CSA Steaua în relația cu propria echipă privată

În tot acest timp, președintele de la Atletic, Virgil Stănescu, a deținut câte o poziție de conducere și decizie în ambele tabere incluse în afacere.

Conform protocolului din 2012, Stănescu este președintele secției de baschet Steaua, membru în Biroul de Conducere al echipei de baschet Steaua, dar și președinte la Atletic.

Protocolul subliniază că Stănescu reprezintă legal clubul bugetar în relația cu orice terț, deci inclusiv în raportul cu gruparea sa privată! Pentru care și semnează, de altfel.

”8.4 Președintele CSA Steaua și președintele secției de baschet CSA Steaua (n.r. indicat explicit drept Virgil Stănescu, la punctul 8.1) vor reprezenta secția de baschet masculin CSA Steaua în relațiile cu autoritățile sportive și publice, precum și cu terții, persoane fizice și juridice, din țară și străinătate”.

Nu mai e niciun dubiu.

Pe parcursul acestui patrulater, început de Atletic în 2012 cu Armata și la care se adaugă în 2013 Primăria și EximBank, Stănescu a reprezentat ambele părți: statul și privatul.

”E un conflict de interese evident”, conform experților consultați de gsp, dar nu și potrivit șefilor de la CSA Steaua sau potrivit opiniei lui Stănescu însuși.

Întrebat de ziar care este opinia ministrului Fifor, MAPN a comunicat ieri publicului Gazetei că ”Ministrul Mihai Fifor a dispus trimiterea Corpului de Control al MAPN la clubul Steaua”.

Ministerul Apărării a promis transparență după încheierea controlului.

Colonelul Petrea: ”Din banii de la EximBank, Atletic plătește utilitățile la apartamentele jucătorilor”!

EximBank a răspuns, verbal și în scris, întrebărilor ziarului, dar a refuzat să comunice suma plătită către Atletic.

Poziția scrisă a băncii publice e la finalul articolului.

Ce spune însă președintele de la CSA Steaua, colonelul Cristian Petrea?

 

-Domnule comandant, Eximbank recunoaște că a devenit sponsorul echipei de baschet CSM CSA Steaua datorită renumelui clubului militar. Dar banii se duc la Atletic.
-Da. Pentru că Atletic a adus sponsorul.

-Dar l-a adus folosindu-se de palmaresul și brandul CSA Steaua.
-Așa cum este prevăzut în protocol, propunerile privind sponsorii identificați de CS Atletic care să promoveze imaginea CSA Steaua sunt înaintate Biroului de Conducere.

-Birou de Conducere unde unul dintre cei 4 era chiar Virgil Stănescu! Scrie clar în protocol asta. 
-…

-Ca să fie clar pentru oameni: e adevărat că clubul dumneavoastră nu obține niciun ban din aceste contracte încheiate de Atletic cu sponsorii?
-Da, pentru că nu am cerut vreun comision. Dar am obligat Atletic, prin act adițional, să asigure începând cu acest an un buget suplimentar de 300.000 de euro pentru fiecare sezon competițional. Considerăm că este mai mult decât dacă am lua un comision. Este o sumă consistentă.

-Nu înțelegem. Comisionul ar trebui să fie al intermediarului, adică al lui Atletic. Dumneavoastră ca proprietar al brandului ar trebui să luați grosul, nu?
-…

-Și ce cheltuieli suportă Atletic, de vreme ce Primăria achită contractele, iar Steaua plătește partea competițională?
-De exemplu, Atletic trebuie să plătească utilitățile de la apartamentele unde stau cu chirie jucătorii și cei din staff-ul tehnic.

-Utilitățile de la apartamente?! Nu vă supărați, astea-s costuri, când vorbim despre venituri de sute de mii de euro pe an?
-În cazul în care CSM are întârzieri cu plata salariilor, Atletic trebuie să asigure continuitate.

-Dar dacă plătește jucătorii când întârzie Primăria, acestea nu sunt cheltuieli. Pentru că Atletic își recuperează apoi banii de la Primărie!
-Da. Așa este. Să vă mai dau însă un exemplu de cheltuieli ale lui Atletic. În cazul în care unii jucători doresc un echipament mai bun, mai de calitate, Atletic se ocupă de achiziționarea lui pentru a nu trece prin procedurile de licitații impuse CSA Steaua. Conform protocolului, Atletic trebuie să aibă cheltuieli de 300.000 de euro pe sezon. Acum, în decembrie, vom vedea exact câți bani a atras și cât a cheltuit Atletic pentru susținerea activității sportive pe primul trimestru al sezonului.

Poziția EximBank

”EximBank a urmărit în mod constant în cadrul strategiilor sale de comunicare ca una dintre ariile de interes să fie reprezentată de acţiuni de susţinere a unor proiecte care să ofere sprijin pentru sport, artă sau cultură, domenii considerate drept platforme de poziționare a imaginii de marcă a băncii.

În acest context, EximBank are în derulare un parteneriat cu Club Sportiv Baschet Atletic București, asociația care asigură managementul și marketingul secției de baschet masculin a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, parteneriat care vizează promovarea imaginii băncii pe parcursul activității competiționale a echipei de baschet Steaua București.

Decizia de asociere a venit în contextul alinierii la practicile bancare actuale – majoritatea instituțiilor bancare acordând din ce în ce mai multă atenție programelor sportive susținând echipe sau evenimente din diverse ramuri sportive (rugby – CEC Bank, atletism – Raiffeisen Bank, tenis – BRD, BCR, fotbal – Raiffeisen Bank etc.).

Pentru implicarea în fenomenul baschetbalistic cele mai cunoscute sunt Raiffeisen Bank, care susține proiectul Sport Arena Streetball, unul dintre cele mai mari turnee 3×3 din Europa, și Banca Transilvania care investește în Clubul Sportiv U-BT Cluj-Napoca și este partenerul „Ghita Muresan Summer Camp”, program menit să încurajeze tot mai mulți copii să practice baschetul. În plus, Banca Transilvania este și partenerul principal al Federației Române de Baschet și susține atât activitatea loturilor naționale, precum și proiectele baschetului românesc.

În cadrul acestui parteneriat, pe parcursul căruia echipa și-a îndeplinit toate obiectivele de performanță asumate, EximBank a beneficiat de posibilități de promovare constand atât în branding indoor, outdoor și online.

De asemenea, sistemul competițional tur-retur a permis extinderea vizibilității pentru brandul EximBank la nivel național pe întreaga perioadă de derulare a parteneriatului, asigurând o promovare neconvențională pentru unitățile teritoriale ale băncii și un suport pentru acțiuni de marketing direct ale EximBank, la acestea fiind invitați să participe și clienți/potențiali clienți ai băncii.

În plus, canalele Digi Sport au început să transmită în direct majoritatea meciurilor din Liga Națională de Baschet și au inclus rezumate ale partidelor în programele de știri, ceea ce a permis expunerea indirectă a brandului EximBank atât auditiv – prin menționarea numelui echipei, cât și vizual – prin echipament, bannerele afișate în sala de joc, cât și prin afișarea logo-urilor partenerilor în pauze și la finalul transmisiunilor meciurilor.

În același context, participarea echipei în competiții europene a extins vizibilitatea media pe toate canalele (TV, online etc). Menționăm că în aceste cazuri, plusul de imagine (cuantificabil în termeni de rate-card pentru TV) s-a realizat fără plăți suplimentare din partea EximBank.

De asemenea, menționările numelui băncii în materiale publicate pe Internet în contextul activității competiționale a echipei au reprezentat aproape 40% din totalul menționărilor anuale ale băncii.

Având în vedere cele prezentate, considerăm că parteneriatului încheiat cu Club Sportiv Baschet Atletic a adus beneficii nete pentru brandul și imaginea EximBank și a reprezentat un canal de promovare complex care a asigurat în mod constant creștere de notorietate pentru bancă.

Colaborarea a constituit o platformă solidă de comunicare ce a permis o promovare alături de unul dintre brandurile sportive asociat permanent cu ideea de performanță”.

 

 

Comentarii (42)Adaugă comentariu

Luca  •  15 noiembrie 2017, 7:29

Sa inteleg ca Atletic cumpara apartamente pentru jucatori cu bani de la CSA Steaua : " pentru a nu trece prin procedurile de licitații impuse CSA Steaua" ? Poftim ??? Domnul Petrea stie ce spune ? Iar Talpan "justitiarul" este in mijlocul acestor manevre . Vor avea de dat multe declaratii la DNA acesti domni ... Banuiam ca infiintarea unei echipe de fotbal la CSA nu are o motivatie sportiva , corecta ...

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 7:30

@Luca: e vorba dspre chiria apartamentelor. Apare asta in articol, chiar in declaratia lui Virgil Stanescu, pe care am clarificat-o. Nu e vorba de cumparare.

dan65  •  15 noiembrie 2017, 7:40

Petrea si Talpană la puscarie !!! Daca nu,inseamna ca Procuratura si DNA -ul sunt complici(nu zic si de restul de binom din justitie presa si sport ca inca nu au aparut probe).SRI daca nu se implica in demascarea acestor ilegalitati ,ar trebui macar sa nu impiedice aflarea adevarului.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 7:41

@Dan65: Treaba noastra e sa va informam. In privinta institutiilor, hai sa avem incredere in ele si in ideea ca ne reprezinta si lucreaza in folosul nostru. Si sa stam cu ochii pe ele. Noi nu am spus nici un moment ca ceva e ilegal, e treaba altora. Dar am scris, da, ca felul in care se cheltuiesc acesti bani publici (Primaria, Armata, EximBank) este netransparent, ca ajung la o entitate privata si ca exista pozitii de conflict de interese.

Catalin  •  15 noiembrie 2017, 7:54

Nu mai exista infracțiunea de “conflict de interese”... are o alta denumire și un alt conținut.

vBk  •  15 noiembrie 2017, 8:09

Unde e peluza sud??!??Marele corect Talpan și marele umflat Petrea vor ajunge unde le este locul.Speram ca in curând sa ajungeți și la secția de fotbal cu aceasta investigație!!Succes!

dorin  •  15 noiembrie 2017, 8:28

Daca jucatorii doreau un echipament mai de calitate ,Atletic se ocupa de achizitionarea lui :-))))) Pai la baschet toti jucatorii poarta acelasi echipament,iar incaltarile si le cumpara fiecare. Anul trecut au avut echipamente de la Macron care nu cred ca depasesc 200 euro pe set, iar de firma care-i sponsorizeaza anul acesta nu am auzit.

Gareth Edwards  •  15 noiembrie 2017, 8:59

Niste secaturi...toti!!!

Gabriel  •  15 noiembrie 2017, 9:38

@Tolo. Nu stiu, poate sunt mai carcotas din fire dar oare acele chirii sunt la pretul corect ? Sau (de exemplu) se plateste o chirie de 1000 de euro pentru o garsoniera in Ferentari ? Nu ar fii exclus, plimbatul ala al banilor trebuie justificat cumva nu ? In rest, in purul stil romanesc postdecembrist, baietii destepti trag pe dreapta sume frumusele, iar noi astia multi si prosti fie ne injuram ca prostii intre noi fie tipam in ploaie si frig pe maidanele ligii 4.

Georgica  •  15 noiembrie 2017, 9:39

Poate asa se termina cu finantarea de la stat a sportului profesionist. Sa faca o lege permisiva sposorizarilor si banii publici sa mearga acolo unde trebuie. Nimeni nu face asa ceva. Poti face o baza sportiva pe banii Primariei , stadion , bazin etc. Dar este profund imoral ca eu sa platesc salariul unui handbalist sau baschetbalist. Cu ce ma ajuta el ? Aduce prestigiu orasului ? Pai pentru asta exista alte mecanisme ..... Avem cea mai buna handbalista a lumii platita de un oras care nu termina metroul ca n-are trenuri sa bage pe tunel , care sta cu linii de tramvaie nefolosite ca nu exista tramvaie . Ca sa nu mai zicem ca stam in cateva bazine acoperite si acelea departamentale (piscinele private nu se pun)

Georgica  •  15 noiembrie 2017, 9:43

Asteptam cu interes povesti de la Campionatele Nationale de bob si sanie. Stiti unde se tin , nu ? Da , tot din bani publici . Pai suntem sanatosi la cap ? care este logica ? motivatia ? argumentele ?

Mir  •  15 noiembrie 2017, 9:55

Probabil ca aceeasi "reteta" de succes de la baschet urma (sau a fost deja) a fi aplicata si la sectia nou infiintata de fotbal.

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 10:03

Iarasi va calcati pe bombeuri!!! Pai cum donule ca ne spuneati ca bucurestenii sunt pacaliti de Armata deoarece astia raman cu echipa si cu performanta? Acum sunt pacaliti de un club privat? Pentru ca deja am obosit sa le dati cum va vine dv. bine va amintesc ca va spuneam revelatiile dv. de astazi de la inceput!Ieri ne spuneati ca in Protocol se spune ca daca CSA Steaua denunta Protocolul echipa de baschet o sa treaca la clubul privat.In protocol scrie si invers ca si daca Stanescu nu respecta Protocolul echipa de baschet revine Armatei! Doar un amanunt?! In continuare sunteti ambiguu...Ne spuneti ca ati consultat juristii vostrii in privinta lui Virgil Stanescu care conduce si clubul privat si sectia de baschet...Cereti parerea si pentru Boroi care si el apare si la CSA si la sectia de baschet...Daca e corect la Boroi e corect si la Stanescu... Apoi parca clubul lui Stanescu este inscris in lista asociatiilor si fundatiilor !Consultati iarasi juristii ca si asta inseamna ceva.Si va rog in continuare intrebati de la ce cheltuieli, de la ce performante si cu ce sportivi s- a plecat la asocierea celor trei entitati- CSA Steaua,CSM si CS Atletic...Asta si faptul ca Stanescu are un club - fundatie- particular este mai important decat impartirea unei vinovatii anuntate...

omidiu  •  15 noiembrie 2017, 10:07

Concluzie: Becali a gresit ca n-a fost prieten cu cine trebuie, nu a jucat table (sau ce joaca el) cu cine trebuie si probabil nu a cotizat cui trebuie.

Mircea  •  15 noiembrie 2017, 10:17

@Tolo: Citez: "Palmaresul și reputația de decenii a echipei de baschet masculin Steaua: creată în 1952, Steaua cucerea deja în 1967 al 10-lea titlu de campioană, din totalul de 21 de până azi." Actuala echipa e o clona si din ce imi aduc aminte din articolele vremii, e infiiata de "Armata" prin filiera Targoviste. Asta nu e continuatoarea formatiei din care faceau parte: Cernat, Oczelak, Zdrenghea s.a. Si din ce observ sunt si altii care se delimiteaza de aceasta echipa(Branisteanu, Netolitzki).

Mircea  •  15 noiembrie 2017, 10:20

@Tolo: iar va citez:"Dumneavoastră ca proprietar al brandului ar trebui să luați grosul, nu?" - intrebare fara raspuns. Unde e Talapan cu alea 50 mil. c/v brand?

Demolarii  •  15 noiembrie 2017, 10:27

Legenda spune că ultima banca de stat e CEC. Penultima era BCR, cedată prin 2007. In plus forma de organizare, SA=societate pe acțiuni, arată că EximBank funcționează după regulile dreptului comun și nu a celui public, chiar daca statul mai are acțiuni în numele cine știe cărei institutii. Cu alte cuvinte banii pentru capital nu vin de la buget, ci din modul în care sistemul bancar aduce profit in asemenea măsură încât mai sunt cca 50 de bănci, nu sucursale, care activează în România. Număr suficient sa sponsorizeze decent toate echipele din Liga I de handbal și basketball , fete și băieți. Și atunci ce-l deranjează pe cronicarul sportiv Tolontan? Cu atât mai mult cu cât baschetul e doar al 3-lea sport că impact in Romania? Ipoteze ar fi: 1 . Desființarea clubului CSA Steaua, spre beneficiul personal a lui G Becali. 2. Pentru a discredita pe V Ponta, în cadrul disensiunilor existente în PSD. 3. A-si face imagine, considerând că baschetul e un domeniu unde nu supăra pe nimeni. 4. Interesele patronului GSP. Aceasta e opinia fondată pe întrebarea : Desi se alocă atât spatiu fotbalului in GSP, anchetele celebrului detectiv Tolontan ( ***) au subiecte ori din domeniul medical, ori din alte sporturi, cu toate că în fotbal are cele mai multe surse ( dovada numărul mare de articole scrise " pe surse din" ) , domeniul este mult mai atractiv că imagine ( în gsp.ro fotbalul ia cca 75-80% din spatiu editorial). Nu mă interesează cum e altundeva structurată presa sportiva, atâta timp cât în tari că Anglia sau India criket , ori în SUA basse-ball-ul sunt sporturi de top, ( cele 3 state însumând cca 2 miliarde de oameni, adică cca 20-25% din populatia planetei fiind reprezentate pe măsură în presă din aceste țări) semnîn fiecare țară presa are libertatea de a alege ce scrie. Privind din alt unghi problema, ne întoarcem la un subiect ( negru pentru fotbalul românesc) inființarea LPF in raport cu finanțarea sportului. LPF , singura structura de acest gen din sportul romanesc, unică și în domeniul Fotbalului ( Liga I fete nu intra in atribuțiile LPF, la fel ca și Liga a II -a băieți, unde cluburile sunt obligate la statut de profesionist , cu costurile aferente, dar nu au drepturi ca si cele de prima ligă. In sporturi ca handbal, basketball, volei etc , structuri similare LPF nu exista. Eventual, mai sunt ceva structuri asemănătoare, in sporturi unde exista sisteme diferite la nivel internațională, cum e in box....dar, detectivul sportiv Tolontan nu face anchete în fotbal. O întrebare, un mister, ce ascunde adevărata față a jurnalistului român.......o vorba înțeleaptă spune că: întrebarea bine definita, conține și răspunsul.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 10:28

@Demolarii: ne-ati prins, toate variantele compiltate de dvs sunt corecte :-) Orice ipoteza e valabila, mai putin explicatia ca venim la redactie ca sa ne facem meseria, asa cum fac milioane de romani, asa cum faceti si dvs. V-ati gandit si la aceasta posibilitate: ca asa cum nu e nimic in spatele felului in care dvs va faceti profesia, la fel e si la noi?

George .M  •  15 noiembrie 2017, 10:33

Buna ziua ! Dl Tolo, cand o sa aveti curajul sa faceti o investigatie despre Fcsb , care s-a inscris in linga 1 abuziv FURAND locul Stelei si folosindu-se de palmaresul si brandul ei ilegal timp de 14 ani ,iar acum toata lumea nu vede lucrul asta sau nu vrea . Aici clubul CSA Steaua si statul roman nu mai este prejudiciat?

Dragoș  •  15 noiembrie 2017, 10:50

Sa inteleg ca marea contributie a lui Stănescu este,ca a adus un sponsor cu bani de la Stat???? Ce caterinca.... Iar ceea ce spune Petrea cu privire la faptul că ei nu pot sa ia un echipament mai de calitate fără licitație și din cauza asta l au adus pe Stănescu,e dovada vie ca un club de stat nu poate sa aiba echipa profesionistă.Principiul acesta,pe care l au aplicat la baschet, puteau sa l aplice si la fotbal,in locul lui Stănescu sa fi fost Becali,🤣🤣🤣 imi vine sa mi dau cu pumnii in cap,ce usor se fac banii,iar eu sunt atât de prost ca nu sunt in stare....

Luca  •  15 noiembrie 2017, 11:05

@Tolo , Cand Dul Petrea spune : "achizitionarea" de apartamente , eu inteleg "cumparare" nu "inchiriere" . Exprimarea este neclara , sau intelegerea mea e suspicioasa . :-) Imi doresc sa ma lamureasca Dul Talpan care lupta pentru dreptate $i libertate ! Felicitari GSP !

Octavian  •  15 noiembrie 2017, 11:07

Ce am inteles eu din articol, e ca csa steaua a cedat practc echipa gratis, unei banci si unui privat! vad ca la baschet nu au nevoie de bani, ba mai mult cheltuie din banii ROMANILOR, sigura lor conditie e ca aia sa aduca 300 de mii de euro pe an, in timp ce ei, armata, dau din banul nostru o alta suma mare. Se pare ca intre baschet si fotbal, armata are viziuni diferite, la fotbal vor 10% din INCASARI, nu din profit, din INCASARILE celui care foloseste marca, vor chirie de 30 de mii pe meci pe ghence,a ma rog voiau, vor sa le inchiriezi marca cu minim 3.7 milioane pe an! mai pe intelesul tuturor, la fotbal vor sa se imbogateasca de pe urma chiriasului, la baschet dau si bani de la ei( ma rog de la NOI) . Nu ne spune articolul daca e ceva ilegal sau nu, trebuie sa ai doi neuroni macar, nu multi, sa vezi cat de corupta e aceasta institutie de stat, si nu doar armata, toate! Smecherii fac ce vor cu banii nostri, manevre, umfla artificial ce e de umflat, orice ca sa sifoneaze la greu banii, iar noi!? Vorba unui user de mai sus, noi tipam in frig si in ploaie pt o gaura de covrig.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 11:08

@Octavian: da, aveti dreptate, articolul nu spune daca ceva e ilegal pentru ca nu asta e profesia noastra. Noi va informam. Sa stabileasca oportunitatea si legalitatea e treaba, in ordine, a corpului de control de la MAPN, a procurorilor si, deasupra tuturor, a judecatorilor. In fine, justitia nu se ocupa de oportunitate, dar ati inteles ideea. Iar problema e exact asa cum o puneti: daca un ministru asteapta ca numai DNA si instanta sa-si faca treaba e total gresit. E datoria ordonatorului de credite sa cheltuiasca banii cu cap, in respectul contribuabilului, nu numai acoperindu-se de hirtii.

Geo  •  15 noiembrie 2017, 11:19

Steaua nu a furat niciun loc. Era deja în liga 1 și nu a trebuit să se înscrie. Nu a întrerupt niciun an participarea. C.s.a Steaua este o echipă nouă și fiind departamentală nu are voie să promoveze în fotbalul profesionist.

Maxentiu  •  15 noiembrie 2017, 11:21

Hai sa spunem lucrurilor pe nume: parteneriatul dintre CSM - Steaua - Atletic, la fel ca infiintarea de firme "private" care administreaza banii Primariei, sint metode gri prin care: 1. *** si 2. se utilizeaza in mod "flexibil" si netransparent banii publici. Asta e un fapt incontestabil. Intrebarea e de ce se procedeaza astfel, si aici sunt tot doua ipoteze: 1. se "***" ***) sau 2. se evita un blocaj financiar cauzat de legislatia restrictiva (pe alocuri absurda), care impiedica efectiv institutiile sa poata dispune de banii pe care ii au la dispozitie (de citiva ani, majoritatea primariilor din Romania sunt pe excedent bugetar). Probabil ca e cosmarul suprem al oricarui decident public sa stai pe un purcoi de bani pe care trebuie sa-l cheltuiesti si sa nu poti. De aceea cred ca se apeleaza la astfel de metode, si eu cred ca atat Primaria cat si Armata sunt de buna credinta in acest parteneriat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 11:22

@Maxentiu: am inteles, dar unde intra faptul ca exista oameni care sunt presedinte la clubul Armatei si presedinte al clubului privat care face aceasta afacere cu clubul Armatei? Conflictul de interese te aduce in dificultate chiar daca tu esti de buna credinta. In al doilea rand, cine decide ca banii bucurestenilor trebuie cheltuiti pe asa ceva? De ce bucurestenii trebuie sa ajunga sa finanteze o echipa care nu e a primariei, de vreme ce este inregistrata pe alt certificat de identitate sportiva decat cel al echipei primariei? Adica, la limita, poti finanta o echipa profesionista de baschet din banii bucurestenilor, dar sa finantezi o alta echipa daca o ai pe a ta?! E legal asta? Sa ai o echipa si tu sa finantezi alta?

Anti  •  15 noiembrie 2017, 11:56

Cătălin Tolontan • 15 noiembrie 2017, 7:41 @Dan65: ,,Treaba noastra e sa va informam. In privinta institutiilor, hai sa avem incredere in ele si in ideea ca ne reprezinta si lucreaza in folosul nostru. Si sa stam cu ochii pe ele. Noi nu am spus nici un moment ca ceva e ilegal, e treaba altora. Dar am scris, da, ca felul in care se cheltuiesc acesti bani publici (Primaria, Armata, EximBank) este netransparent, ca ajung la o entitate privata si ca exista pozitii de conflict de interese''...ca si in cazul clubului FC Steaua Bucuresti care a ajuns datorita matraplazacurilor acestor domni si a deciziilor absurde ale justitiei peste noapte FCSB? Luni, 23 februarie 2015, 5:05 ,,La cererea Armatei, Înalta Curte vine și spune că Becali a folosit fără drept sigla. Decizia instanței e definitivă și de necomentat. Cine știe cum, Armata și Păunescu au pitit sigla de glorie a echipei în vreun sertar, ca pe un abțibild dezlipit, și au uitat s-o treacă în patrimoniul predat lui Becali. Dar cînd vine vorba despre palmares sau despre numele Steaua în sine, lucrurile nu mai sînt atît de clare. Nu doar că nu există nici un verdict judecătoresc pe aceste subiecte, dar, oricît de antipatic ar fi Becali, el a cumpărat totuși o mașină de clasă. Că foștii proprietari i-au dat jos cu șurubelnița sigla de pe bot, asta e, cumpărătorul n-a fost atent și s-a grăbit să bea aldămașul. Însă tot Mercedes era mașina, că așa era înscrisă și la MTS și la FRF, așa primise licența să joace în Liga 1, să se asocieze la LPF și ar fi o nebunie să susțină cineva acum că, de fapt, Steaua a fost o fantomă ilegitimă în toți acești ani. O stafie sportivă, comercială și legală! Nici măcar în Rusia despre care moldoveanul Moraru poate oferi detalii interesante nu se poate concepe așa ceva. Prin reducere la absurd, dacă Becali a evoluat cu un fals în campionat și în cupele europene, atunci ar însemna că Armata și Păunescu au Mercedesul în garaj și l-au păcălit pe actualul patron, faptă penală. Iar FRF, LPF și UEFA nu și-au dat seama că Steaua nu e Steaua, ci e Richard Gere în Sommersby sau alte filme cu bărbați care se întorc de pe front și iau locul mortului legitim. Dar, în aceste condiții, de ce ar fi jucat ”fake”-ul Steaua în Liga 1 și n-a jucat acolo echipa Armatei, cu palmares, nume și siglă, dacă ea este Steaua?! E prea de tot. Și pe cine a bătut aseară Rapid cu 1-0? Pe Steaua reală sau pe Steaua imaginară?'' Faceti lumina in acest caz si ve-ti deveni erou national, eroul a peste 4 milioane de oameni.

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 12:03

@Maxentiu • 15 noiembrie 2017, 11:21 Domnule nici nu stii ce implicatii au vorbele dumitale!Ati auzit pe unii care vor transparentizarea ONG-urilor?Pai dv. sunteti de acord cu ei!Entitatea aia privata este un ONG!Scrie frumusel in Protocol ca CS Atletic este trecuta in Registrul asociatiilor si fundatiilor!Desigur...asta nu inseamna ca nu poate sifona banii asa cum spuneti dv. .Dar sifonarea poate fi facuta si de celelalte parti in discutie CSA Steaua sau CSM...La ultima prelungire a Protocolului din acest an Primaria a cerut scoarerea din acte a clubului privat.Deci CS Atletic ramane in asocierea cu Primaria dar este in deptul CSA Steaua care de fapt si incepuse colaborarea din 2012.Si domnule Tolontan ,un ONG NU POATE FACE O AFACERE!Certificatul de identitate sportiva al CSM Bucuresti exista si de el uzeaza a doua echipa de baschet care daca asocierea se destrama o sa revina CSM.Puteti avea dreptate daca Primaria ar finanta cu bani mai multi pentru mai putin dar din articolul dumneavoastra deocamdata nu reiese asta.Virgil Stanescu a dat deocamdata niste explicatii corecte.Nu este corect -daca este si adevarat-marirea numarului de echipe de baschet ale CSM?Cu alte cuvinte o Academie!Nu este bine sa atragi juniori mai multi,sponsori mai multi,spectatori mai multi,sa treci de pe locul 7,8 sau 12 intr-un caz sau de la echipa nou promovata la participarea in cupele europene?Desigur ca un club cu vechimea ,marimea CSA Steaua daca externalizeaza manegmentul unei sectii ridica intrebari cu privire la capacitatea de conducere a tot clubului...sau cum cineva a zis mai sus poate LEGEA nu-i da voie sa participe in competitie profesionista ca un club departamental cum spune si LPF ca stau lucrurile si la fotbal...

dinamo_fan  •  15 noiembrie 2017, 12:05

Cat timp vom trai si noi si copiii nostri banul public va fi mereu vanat de baietii destepti. poate peste vreo 3-4 generatii sa se mai schimbe ceva. Daca domnul Tolontan citeste acest articol as vrea sa se intereseze de parcarea aia supraetajata de la Arena Nationala. M-am plictisit sincer sa merg la meciurile nationalei si sa-mi las masina la 1-2 km de stadion pentru ca parcarea aia de 10 milioane de euro atat de trambitata de Oprescu sta inchisa, toate stradutele devin blocate. Suntem singura tara din lume unde nu poti merge sa-ti parchezi masina la un stadion nou construit de sute de milioane de euro.

viorel  •  15 noiembrie 2017, 12:37

Incredibil cata mizerie se ascunde sub cardasia armata-politicieni-institutii publice, sub pretextul sportului. Bugetul public al aparari, al primariei si al unei banci cu capital de stat este folosit, in afara legii, pentru finantarea unor echipe profesioniste, ascunse sub mantia kaki generoasa a armatei. Inca o data se dovedeste ca armata nu are ce cauta in sportul profesionist si trebuie sa se limiteze la atributiile sale pe linie de aparare. Orice incursiune in spatial sportiv reprezinta o oportunitate de deturnare de fonduri si obtinere de foloase necuvenite. Speram ca ministrul Fifor, tanar, bine pregatit , corect si moral va rupe aceasta cardasie nesanatoasa si va obliga CSA sa actioneze conform legii, doar in sportul amator. Tot atacul mizerabil intreprins de MApN si CSA impotriva echipei Steaua se poate intelege acum mai bine, dupa descoperirile facute de GS in cazul baschetului. Crearea echipei de fotbal a CSA este inca un abuz care trebuie sa inceteze imediat!

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 12:48

1.,,Obligația lui Virgil Stănescu e să aducă 300.000 de euro ca buget echipei, în afară de ce dă Steaua, sumă cu mult depășită de ceea ce vine de la Primărie și EximBank. ,,2.,,De altfel, în 22 iunie 2017, momentul în care s-a obligat să aibă un buget de 300.000 de euro pe an, Stănescu avea asigurat peste 1,2 milioane de euro pe an, sume venite de la Primărie și EximBank.,, Nu se prinde nimeni????3. ,,-Ca să fie clar pentru oameni: e adevărat că clubul dumneavoastră nu obține niciun ban din aceste contracte încheiate de Atletic cu sponsorii?,, Nici acum nu se prinde nimeni?4.,,-Da, pentru că nu am cerut vreun comision. Dar am obligat Atletic, prin act adițional, să asigure începând cu acest an un buget suplimentar de 300.000 de euro pentru fiecare sezon competițional. Considerăm că este mai mult decât dacă am lua un comision. Este o sumă consistentă.,,..................Nimeni,nimeni ,nimeni???????

Alexbibirica  •  15 noiembrie 2017, 14:17

Multumesc inca odata pentru intregul efort depus, distinsului domn, Catalin Tolontan ! Multumesc pe aceasta cale pentru urmatorul aspect : - Scoaterea in evidenta a faptului ca oamenii din MaPN si cei din PMB nu au cum sa capuseze sau sa fure altfel bani romanilor decat prin aceasta asociere cu obscurul "Atletic" ... patronat de domnul Virgil Stanescu.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 14:18

@Alexbibirica: nu ne multumiti, va rugam, ca ne facem meseria. Asa cum si-o fac atitia romani.

dragan  •  15 noiembrie 2017, 16:31

Multumim pentru articol. Va rog insa sa il mai lasati pe prima pagina pentru ca sigur prezinta interes. Eu unul incerc sa gasesc idei si indrumari referititor la caile prin care sa intocmesc o plangere penala referitoare la aceste combinatii. Pentru ca , orice om normal vede ca, in toata povestea asta , nu exista decat un interes material, ***. Asa cum spune un alt comentariu, nu iti trebuie sa ai doi neuroni casa vezi cat de diferite sunt unitatile de masura/tratamentele in acest caz si in cel al echipei de fotbal Steaua ( actuala FCSB ). AIci se pune la dispozitie in orice fel banul public ; bani de la primarie , de la clubul armatei , sala de antrenament, teren /sala pentru meciuri oficiale bani de la armata si in plus si BINEINTELE VESTITA MARCA GRATIS , CA SA POATA LUA PRIVATUL SPONSORIZARI PE EA., iar la fotbal, stim cu toti povestea banilor dati de-a lungul timpului de clubul privat ( milioane de euro pe an ) mai multi de zeci si sute de ori decat Rapid si Dinamo ( cluburi aflate in aceeasi situatie juridica). Este evident ca la clubul de baschet e vorba de oameni din sistem ( armata, politic, sasmd), iar la fotbal ( unde nu reuseau sa sifoneze nimic )vor sa aplice aceeasi schema. O INTREBARE AM. CONTRACTELE PENTRU ACEASTA ASOCIERE SUNT VIZATE DE JURISTUL Talpan ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 18:47

@dragan • 15 noiembrie 2017, 16:31 Daca ai fi urmarit articolele ...Talpan semneaza actele de asociere...Mai mult in acest articol domnul de la Armata spune ca sponsorizarile aduse de Virgil Stanescu sunt mai inainte avizate...Este ceva normal-avizarea-deoarece sponsorizarea se face folosind in primul rand marca Steaua.Numele de Steaua este prevazut si in Protocoalele incheiate ca poate fi folosit de sectia de baschet ...

dragan  •  15 noiembrie 2017, 19:43

Multumim pentru articol. Va rog insa sa il puneti din nou pe prima pagina pentru ca prezinta un interes major

dragan  •  15 noiembrie 2017, 20:02

@Andrei F . Din cele multe scrise pana acum, sa inteleg ca daca "un ONG NU POATE FACE O AFACERE! " , el nici nu poate sifona banii ?. Sau ii poate sifona, asa cum fac o gramada de ONG-uri , care s-au infiintat special pentru acest "obiect de activitate "? Haide domnule , ne iei de prosti ?!. Nu este mai bine sa vada o institutie specializata a statului, cum sunt gestionati acesti bani de catre aceasta organizatie non-guvernamentala "non-profit". Ca sa vedem si noi de ce cheltuie statul ( armata, primaria, etc ) atatia bani publici in aceasta asociere. Intrebarea mea din plangerea penala va fi : Ce face ONG-ul cu atata purcoiul de bani adunati de pretutindeni ( sposorizari , etc ) ? Nu ar parea ciudat sa vezi ca suma cheltuita pentru echipa ( plata utilitatilor , etc ) este un mizilic fata de alte "cheltuieli", pentru cu totul alte destinatii ?

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 23:19

@ dragan Am spus eu daca sunt sau nu sifonati banii? Am spus eu ceva contra in a fi controlati?Am ,,garantat,,pentru cineva? Treaba este ca Virgil Stanescu prin Protocoalele semnate se angaja sa aduca sponsorizari ,publicitate...si de aici aducea el partea lui ca de unde sa aiba o fundatie bani?Virgil Stanescu probabil ca ramane cu un salariu dar nu are voie sa scoata bani altfel.Nu are un SRL in care si- ar risca banii pentru un eventual profit..Deci ce bani pe bilete,comisioane din sponsorizari? Toate veniturile maresc bugetul clubului!Conform articolului are un barem de bani atrasi de el.Si desigur ca tot el facea si cheltuielile.Toate activitatile insa erau sau trebuiau monitorizata de conducere...Cititi Protocoalele!

dragan  •  16 noiembrie 2017, 8:20

@Andrei F. "Virgil Stanescu probabil ca ramane cu un salariu dar nu are voie sa scoata bani altfel.". Pe bune ??? O tii in continuare asa ? Adica cum altfel ??? "Altfel" inseamna ca Nu are voie sa plateasca nici macar"utilitatile" pentru aparatamentele jucatorilor , nu ?!. Ori esti aerian complet , ori vrei sa prostesti in continuare. Daca m-as apuca sa iti fac o lista de ALTFEL de situatii prin care poate sa scoata bani, mi-ar lua cateva zile bune. Singurul mod legal prin care nu poate ridica direct bani dintr-o fundatie, "ONG" , este ridicarea profitului, pentru ca la aceasta entitate nu poate exista profit. DAR POT EXISTA CHELTUIELI. SI CE DE "CHELTUIELI" pot exista !!!!!

dragan  •  16 noiembrie 2017, 8:22

@Andrei F. "Virgil Stanescu probabil ca ramane cu un salariu dar nu are voie sa scoata bani altfel.". Pe bune ??? O tii in continuare asa ? Adica cum altfel ??? "Altfel" inseamna ca Nu are voie sa plateasca nici macar"utilitatile" pentru aparatamentele jucatorilor , nu ?!. Ori esti aerian complet , ori vrei sa prostesti in continuare. Daca m-as apuca sa iti fac o lista de ALTFEL de situatii prin care poate sa scoata bani, mi-ar lua cateva zile bune. Singurul mod legal prin care nu poate ridica direct bani dintr-o fundatie, "ONG" , este ridicarea profitului, pentru ca la aceasta entitate nu poate exista profit. DAR POT EXISTA CHELTUIELI. SI CE DE "CHELTUIELI" pot exista !!!!!

dragan  •  16 noiembrie 2017, 8:47

CHELTUIELI. Ce de CHELTUIELI se pot face prin acest club privat ( fundatie , ONG etc ). Si cum poate fi "mascata" destinatia sau destinatarul final al acestor CHLETUIELI ( in fapt BANI ) . Dar la o simpla verificare a unor organe de ancheta serioase , s-ar vedea imediat circuitul banilor si destinatarii lor finali. Dupa aceasta investigatie referitoare la asocierea asta intre; Primarie/politic - Armata/politic si oameni din sistem- Club privat(ONG , Fundatie )/vehiculul de 'CHELTUIT " bani pentru cei "interesati"( sau destinatari finali ), am inteles zbaterea pentru clubul de fotbal nou infiintat. Ca insusi d-nul Stanescu se plange de bugetul prea mic in comparatie chiar cu handbalul . Va dati seama cand va fi vorba de bugetul unei echipe de fotbal de LIGA 1 ? Acolo buget din bani publici de tocat/cheltuit neamule !!!! Performanta ioc . ca nu poti sa faci si performanta si sa cheltuiesti cu destinatie. Daca reusesti , e chiar o intamplare.

Andrei F  •  16 noiembrie 2017, 10:14

@dragan • 16 noiembrie 2017, 8:47 Domnule nu ai notiunile simple despre subiect...Stii cine a fost si cine este Virgil Stanescu? Am afirmat ca Stanescu nu poate sa incaseze decat salariu pentru ca el are o asociatie-fundatie...Fundatiile nu pot face profit pentru ca cineva sa-l ia...Fundatiile sunt non-profit...Cheltuielile de care faci caz,pot fi controlate oricand dar asta nu inseamna ca Stanescu isi trage venit din ele.El a fost pus sa managerieze si pentru marketing...Asta face...In cadrul asociatiei conduse de Stanescu fata de orice fundatie el trebuie sa treaca prin avizare cu toate cheltuielile.Avizarea o facea CSA STEAUA prin reprezentanti.Citeste protocolul...Nu stiu de pe ce planeta ai sosit dar in Romania de mult timp la companiile de stat sunt atrasi manageri privati de multe ori straini...Pana sa-mi dai mie cu laturi in cap ce ar fi daca te-ai informa?Internetul inca este aproape gratuit...Si vezi ca Stanescu are studii in domeniu terminate in America...

Comentează