Micii noștri Thori

Lansarea Lotului „Samurai” e semnul că a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

miercuri, 15 noiembrie 2017, 12:20

S-au ridicat în picioare la auzul imnului.

Sunt fete și băieți îmbrăcați în tricouri albe, aproape toți cei 32 de „samura”. E corect spus ”aproape”, pentru că unii dintre ei sunt în dilemă dacă se vor retrage până la Tokyo 2020. E cazul a două canotoare, e cazul Cătălinei Ponor.

Alții se vor accidenta, câțiva nu se vor califica.

Dar așa arată sportul, un domeniu neliniștit, în care investești și nu știi câți concurenți vor ajunge la linia de finiș.

Imprevizibilul este, de fapt, una dintre valorile supreme ale întrecerii.

Dacă am ști că numai favoriții câștigă, cine ar mai veni în tribune și câți ne-am mai uita la televizor?

Iar investiția cea mai mare nu e cea a lui Dedeman sau a BCR, companie care se adaugă acum mâinii de parteneri olimpici.

Investiția supremă nu e nici măcar bugetul oferit COSR de către cetățeanul român, cel mai mare contributor al olimpismului, cu 11 milioane de euro anual (jumătate de la MTS și jumătate din accize).

Investiția cea mai mare aparține acestor sportivi care acum se ridică în picioare.

Pentru că ei se investesc pe ei înșiși, cu toată copilăria, tinerețea și, în final, cariera.

306 medalii a câștigat Team România la cele 21 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară la care a participat

Sportul e un sacrificiu de-o viață.

Acesta este un adevăr pe care nicio tehnologie nu l-a schimbat.

”Efortul nu se demodează”, cum frumos spunea Gică Popescu în interviul din Gazeta Sporturilor, când ”Baciul” a împlinit 50 de ani.

Dacă nu începi de mic și dacă nu rămâi serios, modest și concentrat aproape în fiecare zi, nu ai nicio șansă să ajungi sus.

Poți să faci sport de plăcere, poți să-l iubești, dar numai efortul inuman îți dă dreptul să defilezi în deschiderea Jocurilor Olimpice.

Vorba unui ziar britanic către telespectatori: ”Atenție, toți cei pe care îi veți vedea pe pista stadionului la ceremonia JO vă sunt superiori fizic, în afară de cazul în care vă numiți Messi sau Thor”.

16 este locul ocupat de România în clasamentul olimpic alltime, între 142 de țări

După aproape 70 de ani, România olimpică se află în cel mai dificil moment al său.

Doar la Helsinki ‘52 am punctat atât de puțin ca la Rio 2016: patru medalii rămase, după ce una ne-a fost retrasă pentru dopaj la haltere.

Așa arată adevărul, ”în lumina crudă a zilei”.

Nu mergem la Tokyo ca favoriți.

Cuvântul acesta a plecat împreună cu Bellu și Bitang și s-a retras plângând în vestiar, de pe vremea bărcii glorioase de 8+1.

Nu mai suntem favoriți la niciun sport, la nicio probă. La Rio am alergat o Olimpiadă întreagă pentru cele 6 grame de aur, topite în 494 de grame de bronz, căci așa arată aliajul medaliei de aur câștigată de spadasine.

Tocmai de aceea, fetele și băieții care s-au ridicat acum în picioare, la prezentarea Lotului „Samurai”, au o singură șansă.

În fiecare zi din cei doi ani și jumătate care le-au rămas până în Japonia să continue să muncească.

Oricum, și dacă erau favoriți, tot aia făceau.

Și dacă erau Thor.

Altceva nu s-a inventat.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Todor Bogdan  •  15 noiembrie 2017, 13:26

Credeti ca daca s-ar face un sondaj national poporul roman ar fi de acord ca zeci de milioane de euro sa se aloce sportului ? Zeci de milioane care se cheltuiesc atat pe tineretul sportiv dar, mai ciudat, pe fosti sportivi (baietii de la rugby ) .. pentru ce ? pentru o mare gogoasa cum e sportul de performanta .. Cine cunoaste 3 campioni olimpici ai Bulgariei/Greciei/Ucrainei ?.. Nimeni si nimanui nu-i pasa . Dna atleta PSDista are pe langa functii in minister si salariu de 17000 ron pe luna de la Romatsa desi nu a lucrat o zi. In total si in final milioane platite ca prostii de care beneficiaza smecherii. SUA sau UK nu platesc pentru asa ceva. Noi suntem mai prosti ? DA. Sportul pentru mase trebuie sustinut. Dar nu ar mai fi asa usor de exploatat de politica. Asa ca micii Thori sa gaseasca un echilibru si sa devina oameni si nu combinatori de prima clasa .

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 13:27

@Tudor Bogdan: Sportul inseamna si educatie si sanatate. Educatie pentru ca sportul reprezinta o linie directa catre sufletul si mintea oamenilor si sanatate pentru ca studii internationale arata ca la un dolar investit in sport se economisesc multi dolari (cifrele variaza) din costurile sanatatii publice. De altfel, exista o sincronizare vizibila intre clasamentele pe medalii si cele pe educatie. Tari precum Coreea, care au progresat sensibil in ambele domenii, au si investit in ambele. Raspunsul este: da, sportul merita sustinut, dar in multe feluri, nu doar la nivelul sportului de performanta.

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 14:22

@Cătălin Tolontan • 15 noiembrie 2017, 13:27 Frumos domnule...In raspnsul dv. nu ati avut nimic a spune la ,, Nimeni si nimanui nu-i pasa . Dna atleta PSDista are pe langa functii in minister si salariu de 17000 ron pe luna de la Romatsa desi nu a lucrat o zi.,, Deci asta-i adevarat?Asta nu trebuie amendat?

Eduard Dracul  •  15 noiembrie 2017, 14:27

De ce Thori? De ce Samurai si nu Razesii, urmasi carpilor si dacilor? De ce nu Zalmoxis in loc de Thor? De ce dracu natia asta de *** are nevoie MEREU ba de Hallowen, ba de valentines day in loc de dragobete......... dracu sa il ia de popor?!!?!?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  15 noiembrie 2017, 14:41

Istoria nu poate fi rescrisa oricat vor ,,binevoitorii,,.......................,,Din dorinta de a ne echilibra fortele financiare cu cluburile rivale, Steaua si Dinamo, am incercat si noi sa oferim sportivilor nostri locuri de munca in cadrul Ministerului Transporturilor. Eu, personal, am discutat cu Traian Basescu, in perioada in care acesta era ministrul Transporturilor, si ne-am inteles asupra acestui aspect", a declarat presedintele clubului Rapid, Mihai Zaharia. De aceasta colaborare, CS Rapid-ROMATSA, au beneficiat atletele Gabriela Szabo, Anuta Catuna, Violeta Beclea, Rodica Mateescu, dar si handbalistele Corina Dogaru si Alina Dobrin. Daca Violeta Beclea si-a luat „transferul" la COSR, iar Anuta Catuna este in pauza competitionala, fiind insarcinata, Rodica Mateescu a decis sa-si ia in serios functia de la ROMATSA, prezentindu-se zilnic la serviciu.,,

adi_stelistul  •  15 noiembrie 2017, 15:47

@Todor Bogdan Sunt convins ca bulgarii/grecii/ucrainenii cunosc 3 campioni olimpici ai fiecarei tari mentionate. Sunt convins ca sunt si romani care cunosc 3 campioni olimpici ai tarilor respective (eu, de exemplu, cunosc si sunt convins ca mai sunt multi altii). Dar nu asta conteaza. Campionii sunt importanti pentru o societate pentru ca pot crea emulatie. Reusita prin sport poate schimba destine. Pe unii ii face mai sanatosi, altora le schimba viata inclusiv material si nu numai. Un mare campion de box (nu stiu daca Foreman, nu sunt foarte sigur) spunea ca daca nu era sportul ajungea un gangster - traficant de droguri in cel mai bun caz. Pentru ca nu avea o alta alternativa. Sportul i-a schimbat destinul. Daca un copil nascut intr-un mediu nociv are sansa sa-si schimbe destinul prin sport, datorita exemplului pe care un alt campion i l-a dat, inseamna ca banii aceia merita. Si nu e un singur copil. Sunt multi copii care astfel si-au schimbat destinul (chiar dintre campionii nostri). Dar daca nu au facut-o devenind campioni insa au reusit sa-si disciplineze viata, sa intre in contact cu alte medii decat cel caruia pareau sa-i fie sortiti prin nastere, inca e un castig. Chiar si copiii nascuti in medii propice dar care prin sport au capatat mai multa disciplina, mai multa vigoare, deci sanatate, sunt un castig pe care putem sa-l punem la activul investitiei aceleia aparent inutile. Nu e doar orgoliu national acolo, e mult mai mult. A, ca la noi nu se face mai nimic pentru sportul de masa... asta evident poate fi pus in discutie dar nu trebuie contrapus subiectului banilor care merg catre sportul de performanta.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2017, 15:48

@adi_stelistul: buna observatie ati facut. Una e sa contrapunem argumentele si alta e sa contrapunem subiectele. Prima se numeste dezbatere, a doua e adversitate.

Gustishor  •  15 noiembrie 2017, 16:18

nici un cuvant despre "olimpicii" romani pentru PYEONGCHANG! au mai ramas 85 de zile ...

Carmen  •  15 noiembrie 2017, 17:08

Sporul de performanta insemana muuulte sacrificii pe care nu toti sunt in stare sa le faca. Vorbesc in cunostinta de cauza. Fiul meu de 13 ani face antrenamente 13 ore pe saptamana.

Todor Bogdan  •  15 noiembrie 2017, 17:52

@adi_stelistul . Campionii la care faci referire au beneficiat de investitiile pentru sportul in masa - sala de box, sala de gimnastica, terenuri de tenis/fotbal. Campionii nostri (crescuti in comunism sau cu gandire comunista) si-au facut rost prin diverse moduri/pile/cunostinte/afilieri politice rost de venituri astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa promoveze sportul care i-a facut cunoscuti. Ei produc emulatie ? Eu cred ca NU . Crezi ca Nadia(sau alte campioane olimpice) fara rente de 3000 euro/luna de la MTS s-ar fi zbatut sa creasca cateva generatii de gimnaste ? eu cred ca DA.. In Romania postcomunista seniorii si-au impartit avutia limitata si a ramas prea putin pentru tinerii performeri sau sportul de masa ..

Cornel  •  15 noiembrie 2017, 18:23

Voi tine minte ziua publicarii acestui articol, d-le Tolontan, intrucat este unul fără conotație politică, adică potrivit cu profilul ziarului, de unde incasezi bănuții. Probabil insă, că sunt mai puțini, că Soros nu ofera stipendii pentru asemenea "derapaje" .

adi_stelistul  •  15 noiembrie 2017, 19:48

@Teodor Bogdan. Campionii nu produc emulație? Cand acum 40 de ani fetiță de toate vârstele doreau să fie ca Nadia iar acum altele visează să fie Simona? Cand băieții se visează Pele, Dobrin, Hagi, Mea si, etc, fiecare varsta cu idolul ei? Cat priveste chestia cu sportul de masă... încă o dată îți spun că refuz să punem subiectele în contrapondere. DAR... Nadia a apărut pentru că s-a antrenat intr-un centru destinat performanței, nu sportului de masă. La Onesti doar selectia era deschisă tuturor (citeste cartea lui Ioan Chirilă, "Nadia", vorbește despre tot procesul prin care un orășel a devenit capitala gimnasticii feminine). Sigur ca investitiile in sportul de masă pot duce și la performanta. Imi vine in minte un mare campion italian, Klaus Dibiasi, care spunea ca singura distractie a copiilor din satul sau de la poalele Alpilor era un bazin de apa pentru sarituri. Si ca asa a ajuns el marele campion al sariturilor. Dar ca scop investitiile in sportul de masă nu au acest scop, al apariției unor campioni, al performanței. Sunt foarte importante, trebuie făcute. Asa cum și investitiile destinate sportului de performanță au rolul lor, despre care am incercat sa spun ceva în comentariul precedent.

MZM  •  15 noiembrie 2017, 20:46

@Cătălin Tolontan: care Coreea?

Pacala  •  15 noiembrie 2017, 21:00

sportul = afacere, bani , pariuri, pastilati, intreceri trucate. sportul in epoca moderna a incetat sa mai fie intrecere sportiva. nu vad de ce ar trebui sustinut

vasco  •  16 noiembrie 2017, 22:38

@Adistelistul,(care Steaua?), ceeace spui este sau a fost candva adevarat,performerii creaza emulatie,mai binezis creau candva,pe vremea lui Ilie Nastase,in zilele noastre cata emulatie crezi ca starneste Halep?Copiii din ziua de azi nu mai fac sport si asta nu din cauza lipsei de emulatie sau a banilor ,ci pur si simplu nu-i intereseaza.

Todor Bogdan  •  17 noiembrie 2017, 12:14

@Adi Stelistul . Eu am abordat un subiect simplu. Modul in care politicienii (postcomunisti) de tranzitie au hotarat in numele poporului sa plateasca fostii sportivii (unii dintre ei ). Si am intrebat : credeti ca daca s-ar face un sondaj/un referendum populatia va fi de acord cu toate sumele platite ? Eu NU as fi de acord. Fostii sportivi ar trebui sa apeleze la ajutorul politic pentru a face rost de mijloacele necesare pentru promovarea sportului practicat. Dar e mai simplu sa lenevesti pe o renta. Imi pare ca folositi cuvinte mari ' refuz să punem subiectele în contrapondere' dar faceti confuzii uriase. Conditiile, Societatea in care au aparut performerii Nadia, Hagi, Simona sunt extrem de diferite . Noi vorbim de prezent si Simona este o exceptie care confirma regula. In Romania nu sunt bani pentru sprijinit tinere talente. Va beneficia Simona de renta viagera ? Beneficiaza Hagi de renta ? Nu . De ce ? E dreptate ? Suntem interesati sa muncim pentru o societate care ghideaza dupa principii corecte ? Astea sunt intrebarile mele .

Service GSM  •  8 februarie 2018, 14:51

Bravo lor! au muncit pentru asta

Comentează