Mâine începe procesul: 132 de spitale contra Hexi Pharma

Dosarul conține analizele venite din străinătate care demonstrează că niciunul dintre dezinfectanții Hexi nu era eficient!

miercuri, 22 noiembrie 2017, 5:21

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

A trecut un an și jumătate de când, într-o după-amiază caldă de Florii, Flori Dinu, directorul general Hexi Pharma, a fost chemată urgent la fabrică de Dan Condrea.

Pe drum, patronul îi cumpără un buchet de flori.

Este ziua ei de nume.

La sediul din Mogoșoaia al firmei de dezinfectanți sanitari ajunge, într-un gând, și Mihail Leva, directorul de producție.

Dinu, Leva și Condrea sunt transfigurați când cel din urmă le arată cum Gazeta a pus mâna pe rețetele secrete de fabricație, obținute chiar din interiorul fabricii.

Acest moment al întâlnirii celor trei șefi a fost fotografiat de ziar.

Rețetele arătau că biocidele livrate de Hexi Pharma în peste 300 de spitale din 40 de județe erau falsificate, cu diluări care le transformau în substanțe ineficiente!

Au urmat o investigație de presă, dezvăluiri despre bani din off-shore-uri, demisia ministrului sănătății, sinuciderea patronului Dan Condrea, complicitatea șefilor sănătății, dintre care unii au susținut o campanie de punere în dubiu a realității că acești dezinfectanți au adus suferință și moarte pacienților.

39 din 39 este numărul de biocide Hexi Pharma ineficiente, testate la Chemila din Cehia

De mâine dimineață, datele din dosar devin publice.

În anul care a trecut, procurorul Romulus Varga, între timp promovat procuror adjunct la Parchetul General, a alcătuit dosarul Hexi Pharma și l-a trimis în instanță.

Mâine, la ora 10:00, Flori Dinu și Mihail Leva, cei doi directori,  se vor prezenta în fața completului CF38 de la Tribunalul București.

În dosarul 7705/3/2017, directorii și firma sunt acuzați de înșelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor

Printre documente sunt sute de pagini de analize, venite de la laboratorul Chemila din Cehia, care arată că ”toate substanțele supuse testelor sunt ineficiente”.

Aceste teste de eficiență, operate de un laborator internațional acreditat, confirmă analizele fizico-chimice, de concentrație a substanței active, făcute la laboratorul Icechim.

132 de spitale, publice și private, s-au constituit părți civile în procesul cu Hexi Pharma. Printre acestea sunt:

În total, 132 de unități din 34 de județe și municipiul București. Doar 7 județe nu au reprezentant: Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Giurgiu, Harghita, Mehedinți, Satu Mare.

Din București, 24 de unități medicale s-au constituit părți civile împotriva Hexi Pharma. Capitala e urmată de Prahova, 11, și de Cluj, 8.

Procurorii au trimis în judecată SC Hexi Pharma CO SRL pentru:

Directorul Flori Dinu a fost trimisă în judecată pentru:

Directorul de producție Mihail Leva a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri, 33 de acte materiale.

Repartizarea celor 132 de spitale pe județe

Comentarii (16)Adaugă comentariu

robert  •  22 noiembrie 2017, 17:50

Doamne ajuta si sa nu dureze 10 ani pana la un verdict definitiv si irevocabil!Apropo Tolo,ai idee in linii mari,cati pacienti au decedat de cand aceste produse sunt folosite in aceste spitale?Multumesc!

dan  •  22 noiembrie 2017, 17:55

@robert : cred ca este imposibil de demonstrat citi pacienti ar fi decedat din cauza acestor dezinfectante

Andrei F  •  22 noiembrie 2017, 18:39

Pacat ca doamnei de la Barlad inca nu i s-a facut statuie...Oare ea cum a putut sa-si dea seama ca produsele nu erau conforme?

robert  •  22 noiembrie 2017, 18:44

@dan: sunt cu siguranta registre si online unele chiar unde, cred, ca pacientii decedati au suferit infectii nosocomiale...si cred ca sunt probabil mii de decedati

Cătălin Tolontan  •  22 noiembrie 2017, 18:45

@robert: are dreptate @dan, nu exista stiintific metoda de determinare a numarului de oameni care au decedat. Dar exista probe stiintifice care fac legatura dintre interventiile chirurgicale, de pilda, unde se folosesc forme necorespunzatoare de sterilizare, cum au fost aceste biocide, si imbolnavirea si riscul de deces. Cu alte cuvinte, e cert ca in 10 ani de falsificare si in 300 de spitale au murit si s-au infectat sever oameni din cauza utilizarii dezinfectantilor neconformi, dar nu stim citi de multi si cum sistemul sanitar romanesc e in continuare in negare, e putin probabil sa-l vedem fand o estimare profesionala a dezastrului.

Dr. Dan Patru Tudosie  •  23 noiembrie 2017, 0:09

***. condrea era paravan. altfel, in mod normal spitalele trebuia sa fie in boxa acuzatilor, iar de partea cealalta toti cetatenii vatamati si/sau familiile lor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  23 noiembrie 2017, 8:42

@ Dr. Dan Patru Tudosie Pentru ca sunteti in domeniu...de ce numai spitalele sa fie in boxa acuzatilor? Doctori epidemiologi nu aveau spitalele?Conducere nu aveau,reguli nu aveau?... Cum doamna de la Barlad a putut sa- si dea seama ca produsele Hexi sunt neconforme si restul nu? Daca produsele erau neconforme nu trebuia sa creasca mortalitatea,cazurile complicate,grave,infectari incrucisate? Astea nu se centralizeaza? Adica in Romania este altfel decat in restul lumii? Cei din medicina ca dumnavoastra ar putea sa ne dea multe raspunsuri...Nu despre vinovatii ci despre cum este in Sanatate.Uite vine iarna...Nu o sa ni se spuna ca sunt n cazuri de gripa? Adica gripa este monitorizata in Romania dar nimeni nu observa complicarea cazurilor internate?Numai mie mi se pare ca nu se cauta tot adevarul?...

Dan  •  23 noiembrie 2017, 9:22

Pana la aceasta descoperire și după retragerea dezinfectantilor nu a murit și nu o sa mai moara nimeni în spitale. Hai sa fim serioși, sunt alte sute de motive din care mor oameni în spitale din cauza multor neajunsuri și greșeli comise de medici sau personal sanitar nu numai din cauza dezinfectantilor.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2017, 9:23

@Dan: aveti dreptate. sunt multe motive pentru care mor oamenii in spitale, dar daca sunt mai multe nu ne intereseaza? Adica asta inseamna sa fim seriosi: sa fim neglijenti si indiferenti?

bg  •  23 noiembrie 2017, 9:47

Interesant este faptul ca, dupa ce au negat cu vehementa existenta inf. nosocomiale in spitale, spitalele vin acum ca parte vatamata in proces, pe motiv ca au fost inselate la licitatie cu produse falsificate. Dar cu efectele acestor dezinfectanti asupra calitatii actului medical, pacientilor, cum ramane? Statul reactioneaza numai cand el este pagubit de un agent economic (descoperit intamplator) si tace malc cand el pagubeste cetateanul. Cum a ocrotit statul sanatatea propriilor cetateni? Nici acum piata producatorilor sau importatorilor de dezinfectante nu este controlata de stat (autorizare) decat prin hartii si asumarea propriei raspunderi, pe motiv ca statul trebuie sa incurajeze initiativa privata. De acord, dar statul trebuie sa incurajeze initiativa privata corecta, onesta, care respecta standardele de calitate ale produsului si nu asa la gramada. El trebuie sa separe graul de neghina. Cum de statul nu a fost interesat in accesarea banilor europeni ca sa-si faca un laborator de testare acreditat si Condrea a facut-o? El si-a folosit laboratorul ca sa-si dilueze dezinfectantele pana la limita in care efectul (omorarea bacteriilor) putea fi depistat de testele de sanitatie din spitale, pentru ca el stia faptul ca solutia de dezinfectie nu se analizeaza niciodata la noi in tara in laboratoare specializate.

basilicus  •  23 noiembrie 2017, 12:43

Nu stiu ce poate face un doctor, dar eu, cand folosesc alcoolul sanitar, imi dau seama daca e "tare" sau nu.

Ilie  •  23 noiembrie 2017, 13:51

Sunt convins ca si in ziua de astazi, sunt cadre medicale care continua sa dilueze dezinfectantii. In spitalele din Romania se fura continuu, fara frica de justitie si de Dumnezeu. Dar cei care fura, cu siguranta mai devreme sau mai tarziu, vor fi prinsi si trasi la raspundere.

srihexi  •  23 noiembrie 2017, 23:19

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stroescu Emilian  •  23 noiembrie 2017, 23:56

Am deschis si eu in urma cu ceva timp un dosar pentru omor din culpa. S-a intamplat in 2013 insa dosarul l-am deschis dupa ce am aflat de Hexifarma!Un caz petrecut la un spital de pe Soseaua....Berceni! Au trecut diagnosticul in certificatul constatator al mortii ca fiind septicemie....infectie nosocomiala cu bacterie multirezistenta....renumita klebsiella. In 7 zile s-a inbolnavit si a si murit in spital! Dosarul e inca in cercetare la Politie.....nu stiu cand va ajunge in instanta....daca va ajunge!

Bratulescu  •  27 noiembrie 2017, 20:38

Domnule Tolontan , un vechi proverb spune : ochii care nu se vad , se uita. Domnul Condrea " se pare " ca nu mai este... Se va mușamaliza totul , așa cum s-a mușamalizat și dosarul " Revoluției " , " Bancorex"...

Observ  •  4 decembrie 2017, 20:20

Tolo, din cand in cand, noaptea , nu-l visezi pe fostul patron?!

Comentează