Dacă Erdogan este întrebarea, Burleanu este răspunsul

Cum a înflorit de plăcere un tânăr progresist când s-a întâlnit pe stadion cu un dictator copt

joi, 23 noiembrie 2017, 12:15

 Răzvan Burleanu, șeful FRF, a postat pe Facebook o fotografie dând mâna cu Recep Erdogan, președintele Turciei.

Înainte de orice, cine este Recep Erdogan?

Este ”padișahul nostru”, omul care acuză ”statul paralel” și care își începe discursurile țipând ”Ia ascultă, Uniune Europeană!”, ”Ia ascultă, Papă!”.

Apoi își beștelește inamicii și, la final, tună câte o poezie. Așa vorbește Erdogan.

Jurnalista turcă Ece Temelkuran povestește o întâmplare teribilă.

Cartea ei, ”Turcia între nebunie și melancolie”, a apărut în seria de istorie a editurii Corint. Găsiți volumul în acest week-end la târgul Gaudeamus.

Momentul amintit de jurnalistă are loc pe 31 mai 2011 la Hopa, ”un orășel din Regiunea Mării Negre”.

Erdogan, pe atunci prim-ministru, întâlnește un mic grup de protestatari, pe când traversa urbea.

”Prim-ministrul detestă protestatarii. Știind asta, poliția folosește, în voie, gaze lacrimogene. Metin Lokumcu, profesor pensionat, suferă un atac de cord din cauza gazului respectiv și moare pe loc”.

Trec câteva zile.

Presa ezită.

Când un ziarist îndrăznește să-l întrebe pe prim-ministru, el răspunde: ”Da, unul dintre ei – nu știu nimic despre el și nici nu am chef să mă interesez – a murit de infarct”.

Internetul explodează.

Ece Temelkuran scrie că ”împietrirea sufletească este complicele crimei”.

Studenții nu pot accepta ”lipsa de omenie” cu care e privită moartea unui profesor pensionat.

În replică, trolii AKP, partidul lui Erdogan, scriu pe forumuri: ”L-a înfruntat pe prim-ministru, așa că a meritat să moară”.

După alte câteva zile, un ziarist dialoghează cu Recep Erdogan, ”o convorbire care reprezintă o piatră de hotar în istoria imoralității”.

Ziaristul: Eu… am ceva pe suflet… nu vorbim despre asta, nu punem întrebări… și totuși, eu sunt din Hopa, după cum știți. Răposatul… Metin Lokumcu este rudă cu mine. Am fost distruși cu toții. Până la urmă, un om a murit de o manieră nefericită. Am murit și prima dumneavoastră… reacție… ne-a mirat pe toți. Sunt convins că ați reconsiderat reacția de atunci. Ați dori să spuneți ceva?

Erdogan: În primul rând, bineînțeles, aș vrea să spun condoleanțe, fiind vorba de un membru al familiei. Însă, prieteni, permiteți-mi, cu voia lui Allah, să vă arăt niște fotografii și înregistrări. Când veți asculta aceste înregistrări veți admite că acesta nu este un comportament normal pentru un profesor pensionat.

Ziaristul: (pe un ton deznădăjduit și după câteva secunde de liniște în studio) Dar a murit, domnule!

Erdogan: Nu știu. Am spus ce-am avut de spus. Pentru că mi se pare degradant ca un profesor pensionat să spună asemenea lucruri și nu vreau să văd un profesor pensionat cu o piatră în mână. Pentru că eu sunt cel din calea pietrelor și eu sunt prim-ministrul Republicii Turcia.

Astăzi, Recep Erdogan este președinte.

Și e absolut normal ca el să-și salute un oaspete în tribuna de la Istanbul.

După cum e logic ca, în calitate de președinte al FRF, Burleanu să dea mâna și să schimbe câteva cuvinte cu șeful statului turc.

Discuția este dacă devii protocolar sau sincer entuziasmat când îi strângi mâna lui Erdogan.

Pentru că febrilitatea postării și bucuria federalului, vizibile din ton și din fotografii, mărturisesc cum se raportează Burleanu la această întâlnire.

În 2014, când a candidat pentru FRF, Burleanu s-a prezentat pe sine ca un antiautoritar, un progresist de stofă nouă.

Iată omul! Omul care s-a ridicat nu doar împotriva lui Mircea Sandu, ci împotriva a tot ce înseamnă comportament vetust, nedemocratic și profitor.

Astăzi, Răzvan Burleanu își dă un check in îmbujorat de facebook cu autoritarismul în formă pură.

Tânărul președinte FRF s-a lepădat de democrație exact cum s-a lepădat de promisiuni când și-a plătit singur bonus din calificarea la Europene, adică taman ce acuzase la Mircea Sandu!

Asta ca să înțelegem miza.

Căci nu e vorba doar despre FRF.

Sportul nostru este năpădit de costume scumpe.

Direct în vârf sunt aruncați Dedu la handbal, Petrache la COSR și la CSM București, Burleanu la fotbal sau Stănescu la baschet. Mișcarea e mai largă, aceștia sunt doar cei mai cunoscuți.

Oameni tineri, unii dintre ei charismatici.

Dar toți rostogolesc cuvinte goale și sunt asistați de mecanisme, firme de PR sau prietenii subterane, care se ocupă de imaginea lor.

Ei or zice că e un proiect minunat – tinerii în sport.

Dacă te uiți la finanțări, la consecințe și la apucături, programul e simplu: ”Cum să vindem imaginea unei călugărițe carmelite ca să punem mâna pe toți banii publici care pot fi apucați în sport”.

Unii dintre ei sunt atât de suficienți încât se apucă să fluture apartenențe la ”servicii care fac bine țării” în fața celor pe care-i conving să le dea banii. Că o fi adevărat, deși mai degrabă astea sunt fițe onirice, rămâne însă sentimentul ridicolului.

Cine sunt totuși ei?

N-au reușit, unii nici n-au încercat, nimic pe piața liberă, în calitate de antreprenori.

N-au muncit nici în acvariile corporatiste, angajați care să-și lase viața ”pe mochetă şobolanie, sub tavane false, aşezați între rafturi Neoset”, vorba publicitarului Șerban Alexandrescu.

Așa că s-au conectat direct la banii de la bugetul statului sau ai asociațiilor, în cazul FRF.

Nu înseamnă că n-au calități, ci doar că, fără nicio calificare, experiență și istorie profesională convingătoare, au fost plasați peste instituții de interes public cu bugete enorme.

Afișează un idealism de eremiți visători și nu sunt, de fapt, decât hipsterimea autoritară, călită în BMW ultimul model, care leșină de plăcere când dă mâna cu ”Padișahul”.

Asta în timp ce depășiții, prăfuiții și inadaptații lumii sunt aliniați în fața tribunalelor din Turcia și chestionați ca în acest dialog 100% autentic, de microbist adevărat:

Judecător: Ești acuzat că ai încercat să organizezi o lovitură de stat. Ce ai de spus?

Cem Yakișkan: Dacă am fi avut noi atâta putere, am fi făcut-o pe Beșiktaș campioană!

La un meci al lui Beșiktaș au asistat marți seara, la Istanbul, președinții  Recep Erdogan și Răzvan Burleanu.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Vladone  •  23 noiembrie 2017, 12:20

Incepi sa o iei pe urmele lu tata Ovi... Se vede de la o poshta campania GSP pentru a readuce generatia de aur la FRF...si odata cu ea fantomele trecutului de care fugim si de care ne tratam...

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2017, 12:21

@Vladone: asta-i o replica demna de Erodgan :-) ”Orice critica la adresa mea e un complot”. Care-i dovada? ”Eeee, se vede de la o posta” :-)

1Oarecare  •  23 noiembrie 2017, 12:40

Aici nu mai sunt de acord cu tine. Burleanu cred ca a facut intrun timp scurt cat na făcut toata generatia de aur statică dupa ce au terminat fotbalul, cat n-a făcut Mircea Sandu. Omul asta a scos rezultate in fotbalul romanesc, iar regula u21 in echipa ligii1 este aur curat, chiar daca nici eu nu eram d'acord, iată ca astăzi toata lumea este mulțumită de aceasta regula, care totodată intinereste si echipa națională.

Todor Bogdan  •  23 noiembrie 2017, 12:46

Excelent articolul !!! Jos palaria !

Stely  •  23 noiembrie 2017, 12:47

Primul venit( în postari) primul ***. *** care nu se mai sfârșesc. Dă-i înainte cu tupeu tolo!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cata  •  23 noiembrie 2017, 12:57

E adevărat tot ce spuneți ,păcat că tinerii din ziua de azi au ajuns *** și vor doar bani ,daca se poate cât mai mulți și fără să ofere nimic în schimb

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Steaua1986forever  •  23 noiembrie 2017, 13:05

Domnule Tolontan, nu inteleg de ce va enervati cand spuneti ca trollii turci spuneau ca a meritat sa moara acel om pentru ca "l-a infruntat pe sefu". Sa va spun ce era scris dupa Colectiv in foarte multe din comentarii din presa romana (inclusiv acest ziar) ? Sau sa va povestesc cum un anume presedinte de partid isi sarbatorea linistit ziua de nastere la comemorarea aceluiasi eveniment? In rest, va inselati din nou, romanilor le plac tiranii de tip Erdogan. Va garantez ca daca ar candida in Romania, ar castiga alegerile. Noi avem iubirea dictaturii in sange, e o nostalgie provenita din trecutul nostru.. iar acest Burleanu e un mic Ceausescu cu pretentii de intelectual rafinat (ma rog, crede el) dar de fapt un mic tiran de generatie noua...

jijij  •  23 noiembrie 2017, 13:06

tolo parsivule ***;de ce nu spui nimic de intilnirea prieteneasca a lui erdogan cu Lucescu? doar pentru ca e pretenul lui tataie?rusine ,ai dovedit ca esti tot un ziarici ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2017, 13:07

@Steaua1986forever: nu e adevarat, noi nu lasam pe siteurile gsp mesaje de amenintare si incercam sa moderam limbajul urii si cel nedemocratic. Sistemul de moderare nu e infailibil, insa functioneaza si asigura un climat in general civilizat de dialog.

Andrei F  •  23 noiembrie 2017, 13:08

Iarasi o sa aveti o zi buna!!!!In articol va razboiti printre altii cu Virgil Stanescu si continuati ca sunt tineri aruncati in fata de altii ....care nu au trecut prin corporatii....Umil va intreb.La ce corporatie trebuia sa se califice Virgil Stanescu cand omul a urmat studiile in America in domeniul in care a fost numit si in cursul carierei sportive a trecut pe la echipe destul de renumite fata de nivelul basketului ramanesc? Apoi sa spunem ca trecea si testul corporativ....Asta este o povaza a cinstei pentru viitor?Asta ar fi ceva de genul,,Garantat Tolontan?,,Dumneavoastra ma catalogati ca fiind contra opiniilor dumneavoastra...Ma acceptati si cu o piatra in mana?Desigur exemplul este deplasat dar,, noi,, avem pretentii vizavi de respectatea legii la sange numai pentru ceilalti...?Vreti exemple?................Pentru cei cu ,,pietrele,,:Virgil Stănescu-Wikipedia-Virgil Stănescu a absolvit Universitatea din Alabama de Sud cu specializare în managementul general. Are de asemenea un master în Integrare Economică Europeană din cadrul Universității Române de Științe si Arte „Gheorghe Cristea”). A absolvit Școala Națională de Antrenori (ANS), disciplina baschet.-DIN 2013 este vice la FRB-A jucat la echipeleEuroChallenge, la echipe ca SOCED București, South Alabama Jaguars, Opel Skyliners Frankfurt, Telindus Oostende, Turk Telekom Ankara, Dinamo Erbașu București, Spartak Sankt-Petersburg, Al Qadisiya Kuwait, Spartak Primorje Vladivostok, Unics Kazan, CSK-VVS Samara, Banca Tercas Teramo, Steaua Turabo București, BC Mureș TG Mureș, CSU Asesoft Ploiești, Steaua CSM EximBank

m_d  •  23 noiembrie 2017, 13:08

Nu m-ar mira ca in spatele acestei vizite sa stea tot marele caracter Lucescu srenior, care isi face lobby lui si copiilor lui pentru viitorul imediat, cand va fi concediat cu sut in fund de la nationala Turciei. Ca si antrenor roman e mai bun decat ce avem noi aici, desi e depasit. CA om insa... Burleanu isi face campanie, calcand pe cadavrele tucilor. Sandu e copil fata de nemernicul asta.

vivi  •  23 noiembrie 2017, 13:21

ai fost din nou fantastic Cataline.e unul din cele mai reusite editoriale ale tale.parcurgand cele cateva comentarii care au aparut pana acum imi dau seama de ce tara asta e in situatia in care e si mai rau de ce nu are nici o sansa nici in viitor.nu ca m-ar interesa pea tare ca sa fiu sincer

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2017, 13:22

@vivi: nu va lasati influentat de comentarii. Sa stiti ca doar 20% dintre comentatori apeleaza la excese de limbaj. 1 din 5! Si, mai important, 1 dintre 1.000 de cititori comenteaza. Cu alte cuvinte, comentariile de pe net sunt interesante si utile, dar nu reprezinta opinia publica. Povestea asta cu Facebook si cu netul care inlocuiesc viata reala si tind sa fixeze opinia e una dintre miturile false ale lumii in care traim. Ca orice mit fals, oamenii au mijloace pentru a-l demonta.

Maxentiu  •  23 noiembrie 2017, 13:23

Erdogan nu l-a omorit pe tipul ala, desi incercati din rasputeri sa insinuati asta. *** Erdogan e demonizat, ca si toti cei care dau mina cu el. Obama e zeul hipsterimii tefeliste, fara indoiala si al d-lui Tolontan. Diferenta dintre cei doi? PR-ul. Mai exact, empatia, noul joker universal, care te scoate din orice incurcatura. Obama stie sa-si stoarca lacrimi la comanda, pe cind Erdogan se comporta demn si implacabil ca un lider din alte vremuri. Iar societatea occidentala emasculata in care traim prefera desigur modelul Obama. Apropo, tot respectul pentru Burleanu. E o nulitate ca presedinte de federatie, dar fiecare atac din partea GSP la adresa lui mi-l face mai simpatic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FLORIAN COLDEA  •  23 noiembrie 2017, 13:25

Domnule Tolontan "padisahul" sau "sahul" reprezinta functii administrative persane nu otomane. In rest, imi place aici la dumneavoastra. Ma simt printre comentatorii paginii ca pe holurile SRI.

Adi  •  23 noiembrie 2017, 13:30

Un mare "Like" pentru ca in subtitlu i-ati zis pe nume, "dictator". Am cautat acest cuvant si in articol, insa, din pacate, nu l-am mai gasit in "forma pura". Chiar si asa, trebuie sa avem grija, pentru ca-i razbunator. Incearca sa-i pedepseasca pe toti cei care sunt impotriva lui, chiar si peste hotare. Daca si-a permis el sa faca dezordine chiar si pe la americani...

Cristian  •  23 noiembrie 2017, 13:57

Sincer, Tolo, este penibil ceea ce sustii in acest articol. Pleci de la niste premize false, nedovedite, si pui 2 oameni intr-o lumina proasta. Pe Erdogan si pe Burleanu. Daca s-ar face si despre dvs cate un articol defaimator la fiecare miscare pe care o faceti, ati simti pe propria piele astfel de piscaturi... Si sa inteleg ca cine nu este de acord cu un articol defaimator este Troll ?! Ok, atunci cand voi nu sunteti de acord cu comportamentele oamenilor pe care-i "atacati", ce sunteti, Orci ? Ms,

Edi  •  23 noiembrie 2017, 14:05

In Braila sunt doua licee fruntase, Nicolae Balcescu si Gheorghe Murgcoci. Restul , inainte de 1989,industriale, printre care pe locul 4-5 Cerna. Intrebarea este cum oare un elev mediocru ajunge premierul Romaniei, devansand sute de mii de minti mult mai luminoase din intreaga tara ? Tudose este din tinerete in Parlamentul Romaniei. Si ce ? Asa si cu lupii tineri din sport. Sunt fericit pentru ca am citit cartea lui Ece Temelkuran inainte sa citezi din ea:). Este de admirat curajul femeii in fata sistemului, dar si sintagma folosita de turcii resemnati : "asta-i Turcia !".

Sile  •  23 noiembrie 2017, 14:16

Burlesq, petrache,dedu, stanescu, covaliu si ceilalți de teapa lor sun împinsi in fata de structurile de forta ale statului, asa-zisul stat paralel, pt a controla diversele institutii si foruri sportive. Oameni care habar nu au despre managementul unui federatii, dar care au avantajul de a fi servili cu protectorii lor si cu serviciile secrete.

ManX  •  23 noiembrie 2017, 14:33

Ar putea sa ceara de la Inalta Poarta sprijin la înscaunare :) Mai stii...De fapt nu am înteles cum si cine este politicul care este implicat la instaurarea lui Burleanu la federatie. Inaltul Ponta? Dragnea?

addriann  •  23 noiembrie 2017, 14:36

Este anormal ca in fruntea multor federatii au fost adusi oameni ,, fără nici o calificare, experiență și istorie profesională convingătoare".Cel putin la FRF, acest lucru ne-a costat calificarea la C.M., prin aducerea antrenorului Daum, un alt experiment esuat...Iar dupa .. ispravile " lui Hategan din barajul Irlanda de Nord-Elvetia, cu siguranta arbitrajul a ramas la fel de ,, eficient " ca in vremurile lui Sandu... Dar o vina foarte mare o au si acei membrii in Adunarea Generala a FRF ( aproximativ 200 de membrii afiliati), care voteaza , din 4 in 4 ani, presedintele FRF. Sunt oameni nestiuti de publicul larg, dar care formeaza o adevarata ,, masina de vot". Acestia il votau pe Mircea Sandu, intr-o majoritate zdrobitoare, chiar daca fotbalul romanesc era in cadere libera, iar calificarea la C.M. era pierduta de la mijlocul preliminariilor... Nu stiu daca viitoarea campanie pentru alegerile FRF a inceput, dar cu siguranta ca ea nu se va desfasura la televiziuni sau pe diferite site-uri...

Mircea Ordean  •  23 noiembrie 2017, 14:47

Interesant ce spune dl Tolontan, dar îndrăznesc a observa multă demagogie în textul său...

Mircea Ordean  •  23 noiembrie 2017, 14:53

Supărarea Gazetei Sporturilor pe Burleanu îmi pare a decurge din faptul că ultimul nu-i pupă mîna. Junele Răzvan dînd impresie a se afla ageamiu. Doar dînd impresia, însă posedîndu-și inerenta personalitate proprie. Care nu ține a fi preș nimănui (și eventual să stăpînească dumneaei pe alții, căci așa-i firea omenească). N.B. Nu am vreo amiciție cu președintele FRF.

Andrei  •  23 noiembrie 2017, 14:53

Ati uitat de domnul George Cosac

Bubucul  •  23 noiembrie 2017, 14:58

Foarte bun articolul! Să știți că nu am mai 'comentat' de mult timp, dar v-am citit și aștept fiecare articol al dumneavoastră și nu numai! Multă sănătate și spor în toate vă doresc!!

ticbis  •  23 noiembrie 2017, 15:07

Sa fim seriosi, Erdogan nu este nici pe departe un simbol al democratiei, dimpotriva. Felul in care vede el lucrurile nu difera cu nimic de cel al lui Ion Iliescu al Romaniei anilor "90. Discursul si faptele sunt acelasi; e suficient sa ne amintim de victimele mineriadelor bucurestene si de discursurile iliesciene din acei ani cumpliti ("minerii pasnici si cu spirit civic au venit in capitala sa apere tara de elementele retrograde si inainte de a pleca au plantat panselute in Piata Universitatii"). Acelasi aluat prost dospit de lideri de tara, acelasi discurs, acelasi apetit pentru abuzuri, acelasi dispret nativ pentru notiunile de democratie si de valorile ei, aceeasi intoleranta catre dialog si intelegere, aceeasi atitudine obtuza si neconcilianta fata de popor (sau o parte a acestuia), aceeasi aroganta de om mic ajuns intr-un post mare si cu painea si cutitul pe mana lui. Cu un astfel de lider, Turcia nu are nicio sansa sa intre in familia tarilor europene, la fel cum nici Romania n-ar fi intrat vreodata daca la conducerea ei s-ar fi perpetuat Ion Ilescu. Este adevarat, Turcia este in NATO de vreo 55 de ani dar asta din cu totul alte ratiuni geostrategice ale occidentului ce n-au prea mare legatura cu ideea de stat democratic. Insa in civilizatia europeana, cu Erdogan la carma, nu vor intra niciodata! Revenind la fotbalul nostru si la FRF, Burleanu este exponentul perfect al partidului stat, PSD. Omul n-are nicio vina, face si el ce vede ca face si partidul lui. Nu moralitatea si nici profesionalismul job-ului il califica pentru functia asta, nici n-ar avea cum. Daca unul ca Liviu Dragnea conduce o tara, daca una ca Olguta Vasilescu este ministrul Muncii si unul ca Liviu Pop a ajuns ministrul Educatiei si Invatamantului, apoi si Razvan Burleanu are tot dreptul sa conduca Federatia Romana de Fotbal. Din punctul asta de vedere n-ar fi nicio contradictie, iar afisarea publica pe langa Erdogan si ceilalti lideri de "notorietatea" internationala a acestuia e cat se poate de fireasca. N-ar fi nici primul si nici ultimul slujbas PSD ce se preteaza la asa ceva; parca mai ieri un alt fost lider al acestui partid (doctorul "in drept" Victor Viorel Ponta) se poza prin tribunele stadioanelor alaturi de acelasi personaj. Drama Romaniei atat sociala, economica si politica cat si in sport in general si in fotbal in special exact asta e, nu e Burleanu si nici cine o sa-l inlocuiasca pe el in alegerile de la anul. Problema e de sistem, nu de persoane; altfel pe Burleanu il poate inlocui si Olguta Vasilescu, ca n-ar fi nicio diferenta :))

Maxentiu  •  23 noiembrie 2017, 15:36

Pentru ca echipa voastra de moderatori "politically correct" (si "***"?) ma cenzureaza pentru "acuzatii grave care nu pot fi probate/dovedite", las si eu dovada aici, pentru posteritate: https://www.theguardian.com/us-news/2016/jul/01/obama-drones-strikes-civilian-deaths Apropo de cenzura, consider ca nu existau motive pentru ca precedentul meu comentariu sa fie moderat, dar hei, nu e ca si cum exista vreo instanta superioara la care sa ma pling. In lipsa unui raspuns la intrebarea Quis custodiet ipsos custodes?, "moderarea" ramine un fenomen arbitrar, chiar daca impachetat in sloganuri generoase.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costi  •  23 noiembrie 2017, 15:41

La fel de nedemocratic ca si Erdogan sunteti si dvs cand criticati pe cineva doar pt ca a indraznit sa posteze o poza pe facebook cu un personaj discutabil. Asta e gandire de tip securist. Daca asculti europa libera esti impotriva regimului socialist. Cam asa suna ceea ce incercati dvs sa insinuati. E prea mult. Pana la urma omul a raspuns unei invitatii si postat momentul pe facebook. Cu chestii de genul acesta nu.l denigrati pe Burleanu ci va faceti dvs un deserviciu. Asta daca aveti reflexe democratice. Sunt si niste uzante care se practica la acest nivel. Cu rationamente de natura radicale nu propagati democratia ci exact opusul. Da e condamnabil ceea ce ati scris insa la fel de condamnabil e conjugarea evenimentelor.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2017, 15:43

@Costi: aveti dreptate, sunt uzante, de altfel le-am descris si considerat normale. Dar e o diferenta intre uzante si entuziasm. In articol am plecat de la acest moment ca sa descriu o apartenenta mai larga a lui Razvan Burleanu la un set valori care se numeste ”pragmatism” si e, de fapt, zero-convingere. E dreptul meu la observatie si la opinie. Si nu insinuez, o spun direct: Burleanu si alti conducatori ai sportului romanesc au o anumita ruta a carierei si fac lucruri anormale pentru ceea ce sustin ca reprezinta: reforma progresista.

ticbis  •  23 noiembrie 2017, 16:37

@Costi: Comparatia ta e absurda pana la capat! Pai exact de asta ascultau prizonierii de la Auschwitz posturile clandestine de radio ale BBC si exact de asta ascultau romanii in dictatura comunista posturile de radio Europa Libera si Vocea Americii; pentru ca in gulagurile totalitare de tip nazist sau comunist astea reprezentau vocile libertatii, vocile democratiei, vocile normalitatii. Si da, in secolul XXI si la cate nenorociri au pravalit peste omenire terorismul religios, doctrinar si de stat, a te fotografia cu un discipol al totalitarismului si al fundamentalismului doctrinar si religios cum e perceput in momentul asta Erdogan al Turciei e cam la fel cum te-ai fali acum cu fotografii din secolul trecut alaturi de Hitler, Stalin, Ceausescu, Mobutu Sese Seko, Kim Ir Sen, Mao Tze Dun, Fidel Castro sau Kim Il Jong. Ma rog, fiecare se fotografiaza cu cine ii face placere... :)) Lui Ponta si lui Burleanu le-a placut sa se traga in poze cu Erdogan... daca s-ar fi nascut cu 20 de ani mai devreme s-ar fi tras in poze si cu Ceausescu... aici nu incape nicio indoiala!

Costi  •  23 noiembrie 2017, 17:26

@catalin t: Dezideratul e bun, insa intriga articolului e destul de fortata. Comportamentul lui Burleanu e asemantor cu cel din schita Tempora a lui Caragiale. Repet conjugarea evenimentelor e discutabila. Pt ca nu trebuie sa.i punem in carca lui Burleanu modul de a conduce a lui Erdogan. @ticbis- sincer sa fiu nu.l agreez pe erdogan si cu atat mai putin pe Burleanu, insa din cate stiu Turcia e inca o tara frecventabila pentru lumea civilizata. A.l pune pe Erdohan laolalta cu Hitler e o perceptie defazata. Poate ma insel, desi nu cred...o seara placuta!

Costi  •  23 noiembrie 2017, 17:39

@catalin t : din modul in care ati redactat articolul dvs doriti sa edictati nu sa expuneti o parere. Cel putin asa am inteles eu. Oricum in viata publica din Ro intre vorba si fapta e o discreptanta majora- referitor la Burleanu et co. @ticbis- nu am vazut ca erdogan sa fie catalogat ca fiind un fundamentalist religios sustinator al terorismului, asa cum dvs afirmati. Bineinteles ca toti putem observa anumite accente, insa e cale lunga pana la a concluziona. Oricum chestiile acestea sunt atat de versatile inca nu poti sa pornesti o analiza pt ca pana la finalul ei datele se pot schimba. Nu.l apar eu pe Erdogan spun doar ca Turcia are demult derapaje de la democratie insa tocmai acum Occidentul incepe sa le vada. Vezi un compendiu de decizii CEDO impotriva Turciei de la inceputul anilor 2000, insa pe atunci nimeni nu voia sa vada :)

edi  •  23 noiembrie 2017, 17:53

Catalin Tolontan....cunosti foarte bine termenul de paranoism, pentru ca esti un jurnalism de calitate.Subiectul abordat de tine are indiscutabil explicatii in ceea ce-l priveste pe Erdogan, dar... nu puteti toti toti din GSP, sa faceti un lait motiv din ''infierarea'' amaratului de Burleanu. Nu o fi el cel mai, la alegeri poate va ramane pe dinafara,insa ca presedinte a unei federatii nationale in anumite situatii TREBUIE sa respecti niste cutume diplomatice. Ce ai fi vrut, sa protesteze in fata aluia la el acasa??? Hai sa lasam idioteniile, si sa fim rationali nu emotionali...consider ca te-ai pripit si n-ai avut alt subiect :),altminteri nu-mi explic o asemenea culpabilizare absolut derizorie!

viorel  •  23 noiembrie 2017, 18:24

Nimic nou! Burleanu s-a devoalat de mult timp. ***, *** Nu are niciun fel de legatura cu fotbalul si nici cu managementul ci doar cu politica si cu dorinta lui de a parveni. Este insotit de o ceata de pradatori ca si el, care *** federatie aflata oricum in criza si au facut mult rau unui fotbal muribund. A fost parasutat in fotbal, asa cum altii au fost implantati la alte sporturi. Este noua gaselnita a baietilor destepti: obtinerea de fonduri prin folosirea sportului ca paravan. Asa face Burleanu la FRF, asa procedeaza Stanescu, MApN si CSA in baschet, MApN si CSA in fotbal si exemplele pot continua.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco  •  23 noiembrie 2017, 18:28

Tras de par rau de tot argumentul cu " entuziasmul "lui Burleanu cand da mana cu Erdogan.De acord cu calificativul dat de @edi,derizoriu.

Andrei F  •  23 noiembrie 2017, 18:39

Ne uitam la Turcia?Suntem noi cumva exemplu?Pai care este tara cu presa trecuta la vulnerabilitatile statului?Care presedinte se razboia cu presa?Chear si cu autorul articolului?Dar...fiecaruia ii place ce vrea...Si apropo....Burleanu cumva tot de acest presedinte este legat?...Nu avem curajul sa recunoastem,e mai usor cu barna de la altii.Si domnule ticbis .Iti amintesti de mineriade?Foarte bine!Dar de partidul atacat in zi de alegeri?

ticbis  •  23 noiembrie 2017, 18:56

@Costi: Ai dreptate, Turcia e o tara frecventabila pentru toti cetatenii lumii, un sfert dintre ei isi petrec concediile acolo la all-inclusive impreuna cu nevestele si copiii lor, o multime de companii turcesti isi exporta marfurile alimentare si nealimentare in spatiul Uniunii Europene. Nu asta e problema; si Romania din timpul lui Ion Iliescu era frecventabila, cu toate mineriadele lui cu tot. Romania era frecventabila chiar si pe timpul lui Ceausescu, nu-i lua nimeni gatul niciunui strain ce venea la noi in tara, dimpotriva, era tratat mai bine decat in tara lui natala. Este vorba doar de prestigiul unei imagini, de statutul de tara acceptata in civilizatia sociala, economica, politica si stategica a democratiei secolului XXI. N-o fi mare lucru chestia asta, nici Iliescu n-a dat doi bani pe asa ceva, totusi, ceva ne-a facut pe vremea aia sa ne simtim straini de Europa. Acelasi sentiment il au si turcii acum; la nivel abstract Erdogan ii face sa nu se simta bine in pielea lor si asta indiferent cate marfuri exporta catre Europa si cate milioane de vizitatori occidentali cazeaza anual in statiunile lor turistice. Este un sentiment complicat, destul de greu de descris; in anii '70 era plin litoralul romanesc de nemti si de suedezi, am stat printre ei, dar... am avut mereu senzatia ca facem parte din lumi diferite. Daca ma gandesc bine acum, nu era vorba nici de bani si nici de saracie sau bogatie, ca nici aia nu erau milionari.... era doar o normalitate pe care ei o traiau si eu nu. Pe scurt, tara lor era normala, a mea, nu! De aici incep sentimentele, de aici incep judecatile. Altfel, toata lumea e la fel! Am fortat oarecum comparatia cu Hitler, Stalin sau Ceausescu pentru a proiecta imaginea unui popor onest si harnic distrus in esenta si spiritul lui universal de catre conducatori nefericiti ca Erdogan sau Iliescu. Sunt putini oameni simpli si sinceri in simtirea lor intima care s-ar fotografia de buna voie alaturi de Erdogan; si ma refer aici in primul rand la cetatenii turci; sunt desigur o gramada de lideri politici europeni care n-au incotro si apar in poze langa acest personaj (Iliescu are sute de astfel de poze; Ceausescu are poze chiar si cu Regina Angliei), insa ce-au facut Burleanu sau Ponta pe stadioane cu acest personaj este cu totul altceva si se numeste altfel... In fine, va las sa apreciati singuri chestia asta ...

cincinatus  •  23 noiembrie 2017, 20:03

Burleanu e doar un pion pus pe criterii politice la FRF sub conducerea lui Basescu. Nimic mai mult. A ajuns la federatie fara nicio performanta notabila in domeniul fotbalului, excluzandu-l pe cel de sala. N-are nicio treaba cu acest fenomen, pur si simplu s-a trezit parasutat in locul lui Sandu. Ideal ar fi fost sa fie Hagi sau un alt mare fotbalist, nu un neica nimeni! Marea performanta a lui Burleanu e ratarea calificarii la Mondialele din Rusia. Vor urma si alte esecuri pe linie. In mod normal, trebuia sa plece laolalta cu neamtul pe care tot el l-a adus la nationala. Dar la noi e o moda: cand cineva greseste, pleaca antrenorul. Corect. Doar ca vinovat nu e antrenorul intr-atat, ci acela care l-a adus si care nu-si asuma infrangerile. Pe de alta parte, cu jucatorii slabi nu poti face mare branza, oricat de bun ai fi. Capello a realizat ceva la nationala Rusiei? Zero! Una peste alta, tot stafful FRF trebuie schimbat si adusi fosti jucatori din Generatia de Aur. Restul sunt povesti de adormit copiii.

Yıldırım Rebreanu  •  23 noiembrie 2017, 20:29

O fi avand ”Padișahul” sufletul impietrit si, daca vrei, poti sa-l acuzi si ca fiind complice moral la decesul profului pensionar din Hopa-Hopa. Critici pe Burleanu si profilul sau moral. Si mai scrii: "nu e vorba doar despre FRF. Sportul nostru este năpădit de costume scumpe. Direct în vârf sunt aruncați Dedu la handbal, Petrache la COSR și la CSM București, Burleanu la fotbal sau Stănescu la baschet. Mișcarea e mai largă, aceștia sunt doar cei mai cunoscuți." Dar ce ne poti spune despre reactia lui Gatu, din vremea cand era presedinte la FRH si in presa a aparut cazul violurilor facute de antrenorul junioarelor la zisul "Centru de Excelenta" de la Vilcea? Cum se poate numi MUSAMALIZAREA cazului respectiv direct de catre Il Presidente Gatu, si protejarea vinovatului? Ia, sa auzim! De complicitatea tuturor institutiilor statului, in frunte cu Militia, nici nu mai comentez.

Costi  •  23 noiembrie 2017, 21:02

@ticbis- vrem nu vrem erdogan e turcia, insa Turcia nu e Erdogan. Ai dreptate in legatura cu ce spui cu ce se petrecea pe litoral inainte de 90. Strainii beau bere la cutie noi mancam ciorba cu parizer. Era o mentalitate pe care sper ca am depasit.o cu totii. Cat priveste articolul, eu tind sa cred ca e mai mult o imprudenta a lui Burleanu decat o chestie de alta natura. Ti.am spus si mai sus. Problema e ca noi abia acum ii vedem bubele lui Erdogan, in timp in Turcia se incalca drepturile omului de ani buni. Si nu o spun eu. O spune CEDO prin numeroase decizii dictate impotriva statului turc.

Yıldırım Rebreanu  •  23 noiembrie 2017, 21:06

@FLORIAN COLDEA, 13:25 Te cred ca te simti ca pe holurile SRI, sunt sigur ca acolo nivelul de instruire este extrem de jos. Afla ca limba persana a fost limba oficiala a Imperiului Otoman, timp de secole. Rugaciunile musulmane, cronicile de la curte, poezia otomana, cantecele si alte elemente ale culturii erau toate exprimate sau scrise in persana. "padisahul" era numele administrativ al sultanului otoman.

Radu Rozor  •  23 noiembrie 2017, 21:17

Frumos, o intrebare am: De ce presa a fost si mai este partasa la asemenea alegeri? Însă dumneavoastra aveti curajul necesar sa arătați murdăria, pe când o sa si curățam aceasta mizerie?

Andrei F  •  23 noiembrie 2017, 22:17

,,@Radu Rozor • 23 noiembrie 2017, 21:17Frumos, o intrebare am: De ce presa a fost si mai este partasa la asemenea alegeri? Însă dumneavoastra aveti curajul necesar sa arătați murdăria, pe când o sa si curățam aceasta mizerie? ,,Domnule ,cunosti conflictul cu Traian Basescu?Cauta pe net!!!!O sa ai mari revelatii!!!

Radu  •  23 noiembrie 2017, 22:30

@columb. Esti sigur ca Ioanitoaia care e mare dusman al alcoolului a baut vreodata cu Sandu? Acest cliseu rasuflat folosit des de postacii burleni nu te onoreaza. Ori Sandu bea cu Ioanitoaia si dupa aceea il dadea in judecata pentru articole cu nuanta calomnioasa?

gigelos  •  23 noiembrie 2017, 22:34

Judecam ... intr-un fel se conduce Germania , nu la fel Turcia , China nici atat . Sa ne vedem de Romania noastra , oricum Erdogan este un mare personaj . Primar Istanbul , facut puscarie pentru ... culpa de a fi spus o poezie ,, Minaretele sunt baionetele noastre ... " , omul e puternic , a luat Turcia de jos , a facut-o o mare putere mondiala ...Turkish comanda sute de avioane , noi facem sarbatoare nationala pentru un avion in leasing . Trebiuie disciplina acolo fratilor , pericol nu jucarie acolo , nu vrajeala , kurzi ,irak ,etc,etc. Judecam . Bravo Tolo

Flaviu  •  23 noiembrie 2017, 23:29

D-le Tolontan, folositi imaginea asa-zis negativa [ a lui Erdogan] ca s-o asociati cu exemplele pe care le-ati dat din sportul romanesc [ Burleanu, Dedu, Stanescu etc] . Un truc ieftin.. Mai departe trebuie sa intelegem ca acesti tineri in costum , parasutati in functiile lor, fara sa aiba neaparat competenta necesara, sunt ,sagetile' unui alt padisah , din Romania , nu ? Cam stravezie aluzia.. pe de alta parte, Burleanu este intr-adevar un impostor in lumea fotbalului, ca si ex-colegul dvs , care-l ,consiliaza', dar intreb si eu : cu Dedu ce aveti ? fost mare jucator si pana una alta a reusit , in calitate de presedinte al FRH, sa aduca la nationale [M si F] doi super antrenori.. Amestecati lucrurile [si personajele] si nu prea e in regula.. P.S. 1. N-am stiut pana acum, ca a fii avut o slujba intr-o corporatie , la un moment dat, e si o garantie a capacitatii intr -un alt domeniu .. De exemplu pe cei din educatie sau din sport trebuie sa-i desconsideram si sa-i platim prost ..2. Preferatul dvs. ,ex-ministrul V. Voiculescu , despre care , aproape cu evlavie a-ti scris intr-un articol , oare nu era si el un tanar in costum scump, parasutat intr-o functie pt care nu avea competenta necesara ? Ale cui interese le servea, nu mai conteaza..

Mark Gitenstein  •  24 noiembrie 2017, 1:26

***, crezi ca daca cenzurezi, *** ***? Ia cauta pe google "ambasador american mafiot".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  24 noiembrie 2017, 4:45

Imi pare rau dar eu nu suport democratia occidentala iar in Romania daca as trai in asa zisa democratie occidentala cred ca as "turba". Poate daca as fi la a doua generatie as tolera-o si sunt convins ca daca as fi a treia generatie chiar m-as indragosti de ea !! Asa nu imi raimne decit sa o urasc. Sapte zile din 7 ca "self employed " muncesc de imi cad balamalele " ! Familia mea are doua masini occidentale bineinteles ca aici nu exista programul "rabla ". Un apartament " cochet" cu tot ce trebuie inclusiv 3 laptop-uri un home cumputer 4 smartphone-uri insa pentru asta muncesc de "imi sar capacele ". Daca ar fi sa imi platesc si taxele corespunzator as intra in faliment an de an . Trece viata pe linga mine ca " trenul prin gara de nord" . Imi aduc aminte cu nostalgie de cele 5 zile pe saptamina cind munceam desi era frig in aprtament si liftul se bloca cind intrerupea ala curentul sa le faca la viitorii parlamentari din prezumtiva democratie un confort ca la nimeni altul !

Dr. Dan Patru Tudosie  •  24 noiembrie 2017, 5:18

Eram pregatit sa te fac praf si pulbere, dar ai noroc ca am citit si ultimele doua treimi ale articolului si, partial, esti iertat. Nu zic decat atat: din pacate ai ajuns sa citesti pe buze in poze ca sa-ti faci agenda.

io  •  24 noiembrie 2017, 8:16

mama cum a bagat-o maestrul tolontan din prima cu "statul paralel". era un banc cu o fabrica de masini de cusut care orice ar fi facut, oricum ar fi asamblat piesele alea, tot mitraliere ieseau.

Comentează