Primăria București stă de un an într-o clădire fără recepție făcută și fără aviz ISU! Pompierii confirmă: ”Primăria nu are autorizație!”

Sute de oameni din Primărie lucrează într-un sediu care nu are făcut controlul elementar și obligatoriu

vineri, 24 noiembrie 2017, 8:36

UPDATE: Primăria nu neagă absolut nimic din ceea ce a scris Gazeta, recunoaște că nu a recepționat clădirea, ci doar că a făcut un proces verbal temporar ”pentru o parte”, admite că nu există autorizare ISU, dar spune că ”totul e făcut în condițiile legii”. Comunicatul integral la final.

UPDATE: ISU confirmă oficial, prin căpitanul Vasile Daniel, purtător de cuvânt: ”Sediul Primăriei Capitalei nu are autorizație de la noi!”.

 

De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Haosul de pe străzile Capitalei se regăsește în organizarea din birourile Primăriei.

Sau poate că e invers.

Ca în principiul vaselor comunicante, nivelul agitației și al precarității se transmite, omogenizator și riscant, între sediul de lângă Cișmigiu și fiecare arteră a vieții orașului.

”Noua administrație nu a reușit să pună ordine în dezordinea deja existentă. Ba, mai mult, deja o parte din oamenii aduși de Gabi Firea au și plecat”, spune cineva din Primărie.

48 de milioane de euro a costat renovarea sediului istoric, care n-a fost recepționat

O altă sursă, apropiată Primăriei, oferă o informație pe care o califică drept ”scandaloasă pentru orice profesionist al construcțiilor”: Bucureștiul e condus dintr-un sediu nerecepționat.

Primăria care cere, pe bună dreptate, avize tuturor, care eliberează aprobări, care solicită aplicarea legea, este ea însăși în afara normelor elementare.

Înainte de finalul anului 2016, Gabi Firea anunța mutarea înapoi în sediul istoric de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

”Numai că, de un an, n-au recepționat clădirea, ceea ce e total împotriva legii”, spune sursa.

”Nici nu știu cum de au contract cu utilitățile, gazele, apa, curentul, că nimeni n-are voie să livreze fără ca sediul să fie recepționat”.

”Clădirea arată foarte bine, dar recepția e obligatorie”. Vreme de 6 ani, sediul a fost supus unor schimbări semnificative și costisitoare, inclusiv adăugarea unor parcări, așa că recepția nu este doar o formalitate.

Practic, administrația Firea nu recepționează lucrarea făcută de administrația Oprescu.

Pompierii au sesizat și ei anomalia și nu au acordat avizul!

”ISU a venit chiar zilele trecute, când a fost convocată comisia de recepție, dar a fost convocată degeaba că s-a amânat discutarea. La rândul lor, pompierii au spus că nu pot da avizul, au cerut să se intre în legalitate și au plecat”.

Ziarul a cerut ieri un punct de vedere Primăriei, care n-a fost trimis până la publicarea știrii.

Reacția primăriei de după apariția articolului:

Referitor la articolul aparut pe site-ul tolo.ro<http://tolo.ro/>, cu titlul: „Primaria Bucuresti sta de un an intr-o cladire fara receptie facuta si fara aviz ISU”, Biroul de presa al Municipiului Bucuresti este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

La sfarsitul anului trecut, asa cum a declarat public Primarul General, Gabriela Firea, pentru a nu mai plati o chirie uriasa de aproximativ 300.000 de euro pe luna, pentru sediul din Splaiul Independentei, Edilul Sef a solicitat constructorului accelerarea lucrarilor la sediul vechi al PMB.

Astfel, in luna decembrie a anului 2016, activitatea Primariei Municipiului Bucuresti s-a mutat, IN CONDITIILE LEGII, in sediul din bd. Regina Elisabeta.

Potrivit art. 31 din HG 273/1994 „In cazul in care investitorul solicita preluarea unei parti din lucrare inainte de terminarea intregii lucrari prevazute in contract, se va incheia un proces-verbal de predare-primire intre executant si investitor, in care se va consemna starea partii de lucrare in cauza, masurile de conservare, precum si cele de protectie reciproca a desfasurarii activitatii celor doua parti. Toate riscurile si pericolele pentru partea preluata trec temporar asupra investitorului, cu exceptia viciilor ascunse si a celor decurgând din executarea necorespunzatoare.

Procesul-verbal de predare-primire incheiat in aceste conditii nu este un proces-verbal de receptie pentru partea de lucrare in cauza, dar investitorul poate cere inscrierea in procesul-verbal de receptie, intocmit la terminarea lucrarii in intregime, a viciilor pe care le-a constatat cu ocazia predarii-primirii si le-a consemnat in procesul-verbal respectiv. Pentru partea de lucrare preluata de investitor, perioada de garantie pentru viciile care nu tin de siguranta constructiei incepe de la data terminarii remedierilor.”

Astfel, PMB a preluat in prima faza corpul de cladire cu toate sistemele functionale si lucrarile executate si terminate conform graficului asumat de constructor, si a inceput in luna iunie a acestui an preluarea parcarii, un proiect unic in Romania la aceasta data, fapt care a determinat evaluari complexe, la solicitarile reprezentantilor ISC.

In ceea ce priveste afirmatiile neavizate si tendentioase care fac referire la contractele de utilitati, gaze, apa si curent ale cladirii, va informam ca, odata cu inceperea procedurii de receptie, in luna decembrie a anului 2016, PMB a preluat de la constructor toate contractele de utilitati, conform legii.

Mai mult decat atat, prin aceasta mutare se poate afirma ca s-a facut economie de peste o jumatate de milion de euro (chiria pentru lunile decembrie si ianuarie – cel putin), iar angajatii PMB lucreaza intr-o cladire reabilitata si modernizata.

Este important de subliniat ca proiectul initial de reabilitare a sediului PMB are toate avizele necesare, inclusiv ISU, iar aceasta cladire a fost executata, in totalitate, conform avizului ISU primit la momentul inceperii executiei lucrarilor.

Insa, pentru ca sediul PMB a fost reabilitat conform un proiect tehnic intocmit si aprobat conform legislatiei in vigoare in anul 2014, din cauza modificarilor legislative survenite ulterior in perioada de implementare si executie a proiectului tehnic, au fost necesare modificari ale acestuia (concomitent cu desfasurarea lucrarilor), fapt ce a determinat atat intarzierea executiei propriu-zise a lucrarii cat si receptionarea acesteia.

In prezent comisia de receptie verifica lucrarile executate la parcarea subterana, astfel incat, in cel  mai scurt timp, sa se poata face receptia la intreg obiectivul de investitii.

Mai mult decat atat, subliniem faptul ca reprezentantii ISU nu au dat aviz negativ sau nefavorabil cladirii ci doar au informat reprezentantii PMB referitor la necesarul de documente care trebuie verificate”.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Adi  •  24 noiembrie 2017, 9:29

Inca in articol "de specialitate" in aceasta gazeta de sport...

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2017, 9:30

@Adi: sunteti pe blogul unui jurnalist, in ziarul print nu veti regasi acest articol. Iar siteul face o trimitere la el. Asa cum fac siteurile, zeci de trimitere la subiecte diverse. Va deranjeaza mai tare ca ati citit acest articol decat ideea ca un oras cu doua milioane de locuitori este condus dintr-o cladire a carei renovare a costat 48 de milioane de euro (afacerea Oprescu, nu Firea) si care n-a fost receptionata in ultimul an (decizia Firea) si nu are aviz ISU?

George  •  24 noiembrie 2017, 9:46

felicitari Catalin,keep up the good work,din punctul meu de vedere,esti cel mai bun ziarist pe care l-am avut dupa 89 incoace.Numai bine!

Bogdan  •  24 noiembrie 2017, 9:51

La cate mai sunt de facut acolo si cum nu mai exista bani sa le faca......probabil ca se va mai amana mult si bine sau se va semna asa. Sunt foarte interesante multe lucruri dar...... :)) lucrarea a plecat prost sunt multi implicati..... nu o sa se faca nimic. Interesant ca totusi cineva a sesizat acest lucru. Felicitari.

Turigel  •  24 noiembrie 2017, 9:54

La noi Dobresti Arges primaria nici nu figurează in acte , stă de 50 de ani in podul cladirii caminului cultural , se urca acolo cine poate pe o scarae de lemn, iar de autorizatie ISU cand am anuntat acest inspectorat si le- am spus ca nu au nici scară de incendiu au venit la poarta mea si au inceput sa facă presiuni ca să tac .

costel tudor  •  24 noiembrie 2017, 10:06

Tolontane , am ajuns la concluzia ca ai nevoie de un control psihiatric . Ai mare grija !

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2017, 10:07

@costel tudor: asta nu e nici o rusine, sa am nevoie de un control psihiatric. Mai rusinos pare sa ni se ia din buzunar aproape 50 de milioane de euro pentru o renovare si cladirea sa nu fie receptionata nici la un an dupa ce sute de oameni lucreaza acolo.

Adi  •  24 noiembrie 2017, 10:28

@Catalin Tolontan: Stimate jurnalist va alintati extrem. Numiti articol 20 de randuri semnate de doi ziaristi (!) din care 10 sunt citate din ar spune o sursa ! Sau, de fapt, am inteles este inceputul unei campanii de tesing. Urmeaza iar un serial desprea primaria Capitalei. Sa fie legat de faptul ca Firea "se incapataneaza" sa fie in topul sondajelor? Iar cifra de 48 de milioane nu imi spune nimic, daca nu publicati un deviz al lucrarilor (ucrari executate si preturi) si oportunitatea lor. Iar legat de bani, pe mine m-ar fi deranjat mult mai mult daca primaria continua sa stea, in tot acest timp, cu chiria de 7400 de euro pe zi.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2017, 10:30

@Adi: nu ne alintam, n-am pretins nimic, e o stire, ziaristii nu se tem sa va ofere "maruntisuiri", ca asta sta la baza libertatii oricaruia dintre noi: micile informarii, de zi cu zi, care ne modeleaza viata.

Jules  •  24 noiembrie 2017, 10:55

Multumim dl. Tolontan. Cei tacuti sunt mai multi!

Joe  •  24 noiembrie 2017, 11:02

Tolo, se poate ?! Se supara si statul concentric pe tine..

Mozzie  •  24 noiembrie 2017, 11:04

O fac unii pe suparatii ca apar anchete sociale si nu sport.Adica fotbal ca 90% dintre ei nu bat mai sus de atat.Pai ce fotbal ? Ala de la noi,caricatura aia ? Mie mi se pare domnul Ioanitoaia exagerat de aplecat asupra fenomenului probabil ca asta a facut toata viata si nu renunta atat de usor.Un jurnalist modern imbina cele doua laturi,sportul si politicul pentru ca ele se leaga in viata reala poate mai mult ca pe vremea dinainte.Sa nu le mai criticam partidul ca se supara "cititorul"...Ei na ? Presa e libera sa abordeze ce aspect doreste,iti spune in titlu despre ce este vorba ca sa nu spui ca n-ai stiut.Nu-ti convine,nu intri.

Andrei F  •  24 noiembrie 2017, 11:42

Va deranjez cu o problema din GSP...Aveti un articol numit,,Faci ce spune Becali; Gigi e stapan,Dica este sclav!,, Pentru miloanele de oameni care lucreaza la patron si angajatul trebuie sa faca ce spune patronul mi se pare o trimitere insultatoare...Altfel stiu,democratie,buni,rai...

asbari  •  24 noiembrie 2017, 11:55

@Adi....uitati-va la psd-istul asta...Incredibil cata lipsa de creier. El se bucura ca e Firea lider in sondaje. Aceeasi Firea care nu a facut absolut nimic din ceea ce a promis in campanie. Incredibil ce oameni populeaza planeta.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2017, 11:56

@asbari: nu condamnati oamenii pentru optiunile lor politice, va rugam! Aceasta nu e o stire despre PSD sau despre PNL, ci despre o chestiune tehnica, o lipsa care spune multe despre cum merg lucrurile, dincolo de partide.

Dan Ewing, Jr  •  24 noiembrie 2017, 11:58

Felicitări pentru articol! Din păcate zilele acestea multe merg anapoda in țara noastră. Articolul de față este o excepție. Se întâmplă și lucruri bune. Un articol precis și adevărat despre lucrurile care se fac anapoda este cu siguranță un lucru bun. In altă ordine de idei, Gabriela Firea președinte! Iată o idee tulburătoare care îmi crește pulsul cu vreo 10 bătăi pe minut.

Andrei F  •  24 noiembrie 2017, 12:13

@ Mozzie Desigur,jurnalistul poate aborda ce subiect doreste...Dar atat timp cat in ziar sau pe pagina jurnalistului nu apare orientarea politica poti sa te intrebi cum sunt alese subiectele.Sunt acestea demne de un ,,gardian,,al societatii? Uneori da ...De exemplu subiectul trecut cu Burleanu si presedintele Turciei...Daca esti invitat de forul fotbalistic turc ai putea sa insulti gazda si sa faci atmosfera pentru ca acolo ,tot invitat, este Presedintele tarii?Apoi sa spunem ca acest Presedinte are probleme...Eu auzisem ca sportul trebuie ferit de politica...Mai mult,difera asa mult Romania de Turcia?CEDO spune ca nu! Ne aflam umar la umar la respectarea drepturilor omului!!!Apoi...pot fi crezuti mereu jurnalistii de pretutindeni? Pai in cazul unui Presedinte roman se pare ca jurnalistii nu sunt credibili! Ca altfel capul in gura confirmat de Udrea,copilul lovit sau nu,sau bataia primita sau nu de avocatul Chitic la Neptun...puteau sa- l arate pe acest fost Presedinte in culori mult mai urate decat Presednintele oricarei alte tari...Dar sigur a ramas intrebarile nepuse!!! La turci un jurnalist a avut curajul...La noi si dupa ani in care Presenintele a devenit fost nimeni nu are curaj...Asta este realitatea!!! Stim din aparitiile publice ale personajului de ce...

dana  •  24 noiembrie 2017, 12:30

@Adi, s-a inventat apa calda din nou pt tine: se numeste blog acum:) Credeam ca ai inteles de cind cu desinfectantii care-i treaba cu blogurile....

Crimson Veritas  •  24 noiembrie 2017, 12:42

Ce 'surse selective' ai ...:)) Nu ai si surse pe la Palatul Cotroceni ... care sa-ti povestesca despre cheltuielile realizate acolo de la instalarea ultimului Presedinte (care are probleme cu legea ... btw ... si incearca sa scape de un eventual proces penal, pentru infractiunle de fals si uz de fals consemnate de 2 instante (Tribunalul Brasov si Curtea de Apel Brasov) ... prin obtinerea unui al 2-lea mandat ... si indeplinirea termenului de prescriptie pe perioada de Imunitate). Ce sa zic ... sa-ti traiasca ... 'sursele' ... altele chiar nu-ti mai trebuie ...:)) Totusi ... vorbesti de un proiect initat de Oprescu ... dar lipesti o poza cu Firea! ...:)) Also ... eu fiind suspicios by nature ... am cercetat putin subiectul ... si cica renovarea efectiva a costat doar 28 de mil de euro ... restul de 20 de mil au fost platiti cu titlu de chirie pe sediul temporar ... pe perioada renvarii .. .de 6 ani de zile ... ceea ce ne duce la o suma totala de 48 de milioane ... dar 20 din ei ... inteleg ca TREBUIAU platiti orcum ... din moment ce vechiul sediu trebuia renvoat ... PB trebuia sa-si desfasoare activitatea in timpul asta in alta parte ... deci ... ai facut si tu o mica eroare ... de logica ... pp ... de vreo 20 de milioane de euro ... atribuind toata suma pe 'proiectul de renovare' ...:)) In rest ... good luck ... cu anchetele ... poate ... racolezi cateva surse ... si din proximitatea Cotroceniului ... si a Servicilor de Informatii Prezidentiale ...:))

ciurescu petru  •  24 noiembrie 2017, 12:48

Ca provincial îmi permit să privesc puţin mai detaşat. Când vă enervaţi uitaţi limba română. Citez: "...zeci de trimitere la subiecte diverse". Înclin să mă îndoiesc de echidistanţa dumneavoastră. Păcat!

Un cititor  •  24 noiembrie 2017, 13:25

Multumesc Mirela Neag, Catalin Tolontan si Razvan Lutac pentru articolele si investigatiile pe care le-ati scris de-a lungul timpului. Un cititor.

lungu bogdan  •  24 noiembrie 2017, 13:28

fara autorizatie ISU. daca nu avea aviz, nu avea nici autorizatie de construire. aviz si autorizatie sunt doua lucruri diferite.

me  •  24 noiembrie 2017, 13:37

Eu cred ca multe dintre problemele noastre se vor rezolva daca cineva face o investigatie despre *** voturile la alegeri in favoarea PSD sau a altor independenti cu trecut obscur (Oprescu). Eu refuz sa cred ca ei castiga aceste alegeri in mod corect. De curand Firea a fost invitata la Adevarul Live si avea 'admiratori' (sustinatori cu identitate falsa) cu IP din cladirea Autoritatii Electorale Permanente (http://adevarul.ro/tech/internet/propaganda-20-admiratorii-gabrielei-firea-buluc-adevarulro-simultan-aparitia-primarului-general-interviurile-adevarul-live-1_59edc5555ab6550cb8678efc/index.html)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costi  •  24 noiembrie 2017, 15:22

Tolontan la Primarie! Pe bune!!!!

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2017, 15:23

@Costi: nu mai incap atitia ziaristi in primarie :-) Primarul a fost jurnalist, consiliera ei i-a fost producator la TV, Gabi Firea si-a facut de curand si ziar la PMB asa ca, in tot show-ul asta, e nevoie de niste edili care sa conduca orasul, nu de alti ziaristi :-)

ilie  •  24 noiembrie 2017, 15:42

Ce sa zicem de primarita Firea, nu vedeti cum sfideaza bucuresteni, ce tantosa se plimba prin primarie, cand este invitat la Parlament, ba mai mult se enerveaza rau daca cineva indraznestesa o intrebe ce face ea cu impozitele bucurestenilor: face donatii de 5 mil € la catedrala , pune statui prin parcuri cu figuri uneori necunoscute(macar de ar pune numai cu romani de toata isprava care au existat in poporul nostru), ce credeti ca dintr-un manager de o revista poate iesi un primar bun, saraca o compatimesc , este cea mai slaba primarita existenta vreodata la conducerea Bucurestiului, dar atat judeca , asta este nivelul ei . Ganditi-va ce se puteau face cu banii pe care ii da de pomana : infrastructura in Bucuresti, reparatia tuturor bulevardelor pe care le are in arondare, construirea de noi locuri de parcare, fluidizarea circulatiei rutiere in Bucuresti prin crearea de noi artere de circulatie si strazi cu sens unic, piste noi pentru biciclisti , etc si as enumera o zi intreaga. Habar nu are ca sediul primariei functioneaza de un an fara autorizatii, deoarece nici nu stie ce inseamna acest lucru, dar vedeti ca daca ii atrageti atentia poate va si palmuieste deoarece cum indrazniti sa o intrebati asa ceva, ca ea doar munceste !!!!!!!!!!!!!, dar saraca habar nu are ce ! Mai nou am vazut ca doresc sa o puna in functii mai mari in PSD, vai de noi , vedem cum toti "neinvatati " ajung in posturi mari si au un nivel de cultura destul de scazut , si se dau cocosi dandu-ne lectii de democratie ! D-le Catalin va rog sa cautati mai profund in contabilitate primariei pe care cu onor o conduce Firea (daca aveti posibilitatea), si va ve-ti uimi cand ve-ti vedea numai nereguli, ca saraca habar nu are unde munceste, si mai grav este faptul ca confunda totul (m-am exprimat civilizat) As dori sa scrieti mai mult despre acest aspect privitor la functionarea primariei capitalei in acest sediu, sa sapati mai adanc in documente, ca sigur va ve-ti minuna

ion  •  24 noiembrie 2017, 15:49

stima pentru domnul Tolontan si echipa lui . cat despre primarie si respectiva .......... vai de capul nostru.

Involuntar  •  24 noiembrie 2017, 17:19

La ce invarte Primaria zilele astea cu angajarile, 1 Decembrie, Craciunul... luminite... spectacole... targuri... Vine Centenarul Unirii... Asta e nimica toata. Dupa ce o sa incheie tanti socotelile, nu o sa mai fie bani nici sa plateasca utilitatile - o sa vedeti Primaria de vanzare pe internet si o sa o cumpere un misterios domn P. care o sa o redenumeasca Voluntari. Capitala tarii o sa se numeasca Voluntari - o natie de voluntari!

elle  •  24 noiembrie 2017, 17:36

Tanti firea ne arata cat este de capabila ! Merci Echipa !

Stan  •  24 noiembrie 2017, 22:45

Măi, ”proștii satului”, deontologi de kako, avizul psi a fost dat de ISU când a fost obținută autorizația de construire. De atâția ani mâncați kakao, nu aviz, autorizație de securitate la incendiu, este greu să respectați termenii consacrați, țațelor!

cladire  •  24 noiembrie 2017, 23:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul  •  25 noiembrie 2017, 1:18

Mda... primaria nu are ISU. Ar fi interesant si un articol despre cate scoli au ISU. Daca esti privat iti trebuie ISU si pentru latrina din fundul curtii. Daca esti institutie de stat: primarie, scoala, sunt curios de gradinite, crese, etc, etc ISU e optional si lipseste cu desavarsire.

Cornel  •  25 noiembrie 2017, 18:14

Dar si-a facut "doamna" primarita parcare personala? Si-a facut. Chiar daca asta inseamna ca ea circula mereu ilegal. (daca merge spre Universitate e o singura banda de mers, care este de autobuz, iar in sens invers e linie continua si nu poate sa vireze la stanga). Asta e, legile sunt pentru fraieri

Alina M.  •  26 noiembrie 2017, 19:31

La Berlin Primaria a dat liber oficial la vanzarea de droguri in Parcul Gorlitz. Politia a primit instrucțiuni sa protejeze dealerii. Cetatenii riverani protesteaza in zadar. Unde e mai multa coruptie? La Primaria Bucuresti sau la Primaria Berlin?

imprimanta etichete  •  27 noiembrie 2017, 17:45

pai doamna primar Firea sta si pune globulete si beteala. normal ca nu are timp de astfel de probleme administrative

Service GSM  •  8 februarie 2018, 14:49

Normal, doar e primaria.

Comentează